Visumet är färdigt. Flygresorna är betalda. Hotellen är bokade. Nästan hela vägen till Laos faktiskt, dit vi åker i början av januari. Jag vet vilka skor jag ska ha och jag har valt ut de få klädesplagg jag tar med mig. Om 24 dagar går flyget till Bangkok. Om någon frågar mig om jag är förberedd inför resan svarar jag nog att ja, jo, vi har nog ordnat det mesta vid det här laget. Jag har gett upp de ständiga försöken att förbereda mig mentalt inför det här. Sånt fungerar aldrig. Inte för mig i alla fall.

Det känns märkligt att det bara dröjer en knapp månad nu. Egentligen har jag sett fram emot den här resan i flera år. Den här min första långa resa som jag drömt om så länge. Sen jag var drygt tretton har jag tänkt på den långa resan. Var någonstans jag velat resa har jag inte varit riktigt säker på, men att jag velat åka har varit självklart. Pengarna har jag sparat och lagt undan och räknat och vänt på sen jag fick mitt första jobb. Och snart är det dags. Vill man göra något riktigt mycket så sätter man det i rullning, och gör det. För snart ett år sen befann vi oss också i Thailand, då en två veckors solsemester med familjen (och mitt första besök i landet), och mamma frågade om jag skulle komma tillbaka till Thailand. "Ja", svarade jag och skrev den kvällen i min dagbok. "När hösten och mörkret kommer nästa gång packar jag väskan. Jag köper en enkelbiljett och sen drar jag"

De senaste åren har tragedierna och de fantastiska ögonblicken avlöst varandra i mitt liv. Och även om den värsta stormen verkar ha lagt sig nu känns det som en lättnad att åka iväg. Nu längtar jag, även om jag inte är helt förberedd. Det ska man nog inte vara. Det hör till.

​Thailand, december/januari 2015/2016

Likes

Comments