21-28/3 2017

Bästa:
Elephant nature park

Sämsta:
Att vi bokade fel flyg..

Första gången vi:
*Mockar elefantbajs.
*Matar elefanter.
*Äter veganskt en hel vecka.
*Bokat fel flyg.
*Skiter i ett flyg och bokar ett nytt.
*Sjunger en thailändsk barnsång.
*Kollar på thailändsk dans.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

I fredags började vi dagen med att mocka och sedan gick vi åter igen till hundarna.
Då fick vi vara med en helt underbar grupp som hade en hund som Karin jättegärna skulle vilja ta med hem...
Efter lunch skulle vi jobba i köket igen och då får man också mata elefanterna. Denna gång tog vi med oss kameran så det blev lite bilder på det denna gång.
När vi var klara med eftermiddagens uppgift badade vi återigen elefanterna innan det var dags för en dusch innan kvällsmat. Efter maten höll mahooterna, elefanternas tränare, en show. Det spelades musik och dansades. Mycket roligt och underhållande.

På lördagen fick vi välja själva vilken arbetsuppgift vi fick ha så vi valde att jobba i köket. Efter som man också får mata elefanterna då, vår favvo.
Efter det umgicks vi med ett underbart gäng av hundvalpar. Så himla söta så man nästan dör(!).
Sedan blev det en dusch på det eftersom att vi på eftermiddagen inte hade något jobb utan vi skulle ta gruppfoto och lyssna på när Lek, grundaren av elephant nature park, pratade om varför hon startade parken.
Efter hennes tal och visande av hemska videos och bilder var vi båda väldigt upprörda. Det var många tårar som föll runt om i salen. Hur kan människor vara så hemska?

På söndagen fick vi åter igen välja vad vi skulle jobba med så vi valde återigen att vara i köket. Haha.
Efter jobbet tog vi en dusch och packade ihop våra väskor och checkade ut. Innan bussen gick tillbaka till Chiang Mai åt vi lunch en sista gång. Det var jobbigt att säga hejdå till denna underbara park.
Vi har lärt oss så mycket under denna korta vecka.

När vi kom tillbaka till Chiang Mai tog vi båda varsin lång dusch och så tog vi det lugnt hela kvällen.

Nu sitter vi båda lite frustrerade och väntar på ett flyg som ska ta oss till Pattaya. Vi ställde klockan på fem imorse och var på flygplatsen klockan sex. När vi checkade in i själv incheckningen ser vi att det står 20:20 på biljetten. Vi hade alltså med misstag bokat flyget på kvällen istället på morgonen. Vi valde att istället för att sitta 14 timmar på en ganska tråkigt flygplats så bokade vi nya platser, eftersom att det inte gick att byta, på morgon flyget. Så istället för att vi endast betalat 400kr så har vi istället betalat 1100kr. Vår första riktigt dåliga miss. Aja livet går vidare och det var absolut inte det värsta som skulle kunna hända oss.

Nu har vi 8 dagar med sol och bad i Pattaya att njuta av innan vi beger oss mot vår sista destination på resan, vi hörs!

Likes

Comments

Igår började vi dagen med att mocka bajs ur elefanternas boxar vilket inte var så jobbigt. Efter det gick vi till hunddelen av parken och spenderade tid med galna valpar. Helt underbart men också väldigt jobbigt mentalt när man vet att de har haft en väldigt jobbig uppväxt under deras korta liv. Efter det när vi gick tillbaka för att äta lunch stannade vi till för att klappa på en av elefanterna. Sedan åt vi lunch innan vi gick vidare till vårt nästa jobb. Under eftermiddagens jobb fick vi skyffla sand. En av elefanternas boxar skulle fyllas på med ny sand med först skulle den gamla ut. Våran grupp är helt grym så vi körde på i högt tempo och var klar på ungefär två timmar. Men usch vad det känns i kroppen idag. Johanna fick skyffla i sanden i skopor som Karin sedan bar till en vagn.
Efter arbetet var klart gick vi för att bada elefanterna och efter kvällsmat så bjöd våra instruktörer på en rolig lektion i thaikultur och thailändska. Det blev en del skrattande under den lektionen kan vi säga.

Idag började vi dagen med att jobba i elefantköket. Vi flyttade och kastade meloner, rensade baner, matade elefanter och rullade risbollar. Det var kul och gruppen körde på som galningar igen.
Vi fick som sagt också mata elefanterna vilket var jättekul.
Efter att vi var klara i köket gick vi ut och gick med några hundar. Eftersom att de inte får gå ut så ofta var det helt galna när vi kom in med kopplena men under promenaden lugnade de ner sig och vi kunde efteråt sitta och mysa en lång stund.
Efter lunch hade vi att städa parken på schemat. Det var ungefär precis samma sak som att mocka men under eftermiddagen, dvs 100 grader varmt. Gruppen var inte på topp.
När vi var klara gick vi till hunddelen och myste med ett gäng lite större hundar. De var något blyga men mysiga.

Nu sitter vi och väntar på mat. Ikväll ska det var en thaidansuppvisning. Vi får se hur det går.

Vi hörs!

Likes

Comments

14-21/7 2017

Plats:
Chiang Mai, Elephant nature park.

Bästa:
Att bada en elefant.

Sämsta:
Hur vi bor i parken. Vårt rum och toaletterna.

Första gången vi:
*Var på matlagningskurs.
*Åt tamarind.
*Volontärarbetar.
*Tittar på en elefant medan vi duschar.
*Badar en elefant.
*Ser en skogsbrand.

*Blir väckt av elefanter mitt i natten 

Likes

Comments

Igår när vi kom fram till Elephant nature park fick vi en liten visning av stället vi skulle spendera de kommande sju dagarna. Vi fick se samlingsplatsen där vi kommer samlas varje morgon klockan åtta och efter lunch klockan ett. Vi blev också visade elefantköket och toaletterna innan vi blev visade lunchbuffén. Efter det trängdes vi ett litet tag innan vi fick ta del av den veganska buffén. I parken serveras bara vegansk mat eftersom att elefanterna är veganer, och för att det är billigare(?).
Efter lunch samlades vi för att höra om själva parken och hur man kunde hjälpa till. Parken adopterar inte bara elefanter utan också vattenbuffel, katter och hundar. Så vi fick också höra om hur man kunde hjälpa till med dem.
Vi fick också se en film som handlade om hur elefanter behandlas i Thailand pga turismen. Hur de får elefanterna att bli undergivna och hur de splittrar på de pyttesmå bebisarna som egentligen ska stanna hos sin mor i fem år. Det var fruktansvärt och vi gick ut ur rummet innan filmen var klar. Fruktansvärt.
Sedan fick vi lite mer information och efter det blev vi tilldelade vårt rum. Rummet är inte det bästa direkt. Ja huset har tak men det är en stor lucka mellan väggarna och taket så vi har många ödlor och kryp i rummet. Vi delar också badrum med alla andra i parken så vi måste gå ut för att gå på toaletten.
När vi hade fått rummet gick vi raka vägen för att hitta en dusch. Finns inte mycket mer att säga om den än att det var äckligt, väldigt äckligt.
Klockan sex var det invigningsceremoni och alla volontärer fick delta under en buddistiskceremoni. Det var väldigt trevligt men också svårt att hålla sig för skratt när mannen som höll i ceremonin svarade i telefon medan han sjöng.
Efter det var det kvällsmat och sedan fri lek.
Vi satt hela kvällen och kollade på skogsbranden som är utanför parken.
Vi gick och la oss runt tio och fick anstränga oss till att kunna sova under vårt myggnät. Under natten blev vi väckta av både ödlor och elefanter.

Imorse gick vi upp tjugo i sju för att äta frukost och sedan samlades vi klockan åtta för att se vilka grupper vi var indelade i och vad vi skulle göra under dagen.
Vi hamlade i grupp C och vår första uppgift var fire break. Eftersom att det är sommar här så uppstår också många skogsbränder. Så vår uppgift var att kratta/hugga ett mellanrum mellan parken och skogen för att minska risken att parken började brinna. Det var dammig, varmt och kul. Eller det var kul att göra men vi känner att vi inte vill göra det igen. Vi insåg att vi nog kommer vara skita konstant i en vecka. Men det gör inget.
Efter krattande och huggande i två och en halv timme hade vi en lucka fram till lunchen då vi bestämde oss för att skölja av det tjocka lager dam vi samlat på oss. Vi blev ändå inte så rena som vi kanske önskat men bättre än vad vi var tidigare.
Efter lunchen hade vi elephant walk på schemat och det betydde att vi skulle få gå runt i parken och hälsa på elefanterna. Det var väldigt kul och häftigt men också lite sorgligt. Vi fick se väldigt många skadade och höra deras historia.

Efter elephant walk fick vi hjälpa till att bada elefanterna och det var rakt igenom fantastiskt.

Nu har vi precis mumsat i oss vår kvällsmat och sitter och lyssnar på omgivningen.

Vi hörs!

Likes

Comments

I går besökta vi två olika tempel. Här kommer lite bilder från dem två.

På kvällen bestämde vi oss också för att äta på Hard Rock Cafe. Det var nog den godaste maten vi har ätit på hela resan. Också den dyraste.

Som sagt så vet vi inte hur wi-fiet är hela nästa vecka så vi får se när nästa inlägg kommer upp.

Vi hörs!

Likes

Comments

Igår åkte vi som sagt på ännu en utflykt. Denna var till Doi Inthanon nationalpark.
Vi blev upphämtade klockan halv 9 och sen var det en två och en halv timmars resa till parken. Kvinnorna längst fram förstod inte att de kunde dra ner fläkten vid deras säten så istället stängde de av ac i hela bilden. Killarna bakom oss bestämde sig också för att börja lyssna på hög musik så med andra ord var inte den resan den bästa.
Först blev vi uppskjutande till Thailands högsta punkt på 2563 meter. Det var bara femton grader där och luften påminde mycket om en skön vårdag hemma. Det var underbart. På platsen låg också en av Chiang Mias gamla kungar begravd.
Under utflykten pratade guiden om vad som känns som hundra olika kungar så vi minns inte namnet på någon.
Efter det åkte vi vidare till två byggnader som var dedikerade till en av deras kungar och den kungens drottning. De var oerhört vackra byggnader och trädgården och utsikten runt om kring lika så. Drottningens byggnad var i en ljuslila färg och inuti kunde man läsa om den kvinnliga Buddha och kvinnliga munkar.
Kungens byggnad var mörk med en manlig Buddha och där kunde man läsa om Buddhas heliga platser och hans sista dag i livet.
Efter vi hade kollat på byggnaderna åkte vi vidare och kollade på vattenfall som också var nämnda efter en kung och hans drottning. Vi tror att de fick namnet efter kungen och drottningen för att floden aldrig slutade rinna. Fastän det var torka. Den var stark och stabil.
Efter det blev vi bjudna på lunch. Vi hade förberett oss på stekt ris och hade därför tagit med oss egen matsäck men som tur var så blev det normal mat som vi glatt mumsade i oss.
Sedan åkte vi och besökte en thailändsk stam. Det var väldigt intressant och vi lärde oss att hela stammen var kristna, vilket inte är så normalt i Thailand. Vi fick också lite egentid där så först traskade vi iväg för att kolla på deras kyrka och sen hittade vi en tik med jättemånga pyttesmå valpar. De hade ens inte öppnat ögonen än. Två av valparna låg väldigt långt ifrån tiken så vi bar tillbaka dem till mamman. Vi vågade dock inte gå allt för nära tiken men när vår guide såg vad vi höll på med kom hon och hjälpe oss och la valparna intill tiken. Det var ganska svårt att inte ta med hela gänget hem.
Efter det var det en lång resa tillbaka till hotellet. Som tur var satte de på ac:n.
När vi kom tillbaka tog vi det lite lugnt, man blir så seg av att sitta still i en minibuss. Sedan tog vi en dusch och tvättade innan vi begav oss ut för kvällsmat. Vi åt på ett mysigt ställe vid floden och efter det tog vi en drink på hotellets takbar. Jättebra dag och jättemysig kväll.

Nu har vi två dagar kvar innan vi åker till elephant nature park för att volontärarbeta i en vecka. De kommande dagarna ska vi ta en runda och kolla på de populäraste tempel här, det finns typ över 300 så vi hinner nog inte alla.. Sen ska vi nog få in lite solande också.

Vi är lite tveksamma på hur wi-fiet är i parken så vi får se när nästa inlägg kommer.

Vi hörs!

Likes

Comments

Vi är tillbaka i Thailand. Flygresan till staden Chiang Mai, där vi är nu, var ganska seg med en mellanlandning i Bangkok men hellre ett litet stopp i Bangkok än 20 timmars buss raka vägen.

Igår gick vi runt och kollade lite på vad som fanns runt om vårt hotell och när vi kände oss nöjda med det så gick vi tillbaka till hotellet för att sola. Då fick vi för oss den fantastiska idén att lyssna på en podd tillsammans som heter de dödas röster. Sjukt spännande och lite läskigt att lyssna på men också väldigt idiotiskt om man är två lättskrämda tjejer som inte kan släppa det man har börjat tänka på. Det kändes bra i stunden men vi sover numera med lamporna tända.

Idag gick vi upp klockan 7 för att äta frukost innan vi blev upphämtade av en minibuss. Dagen innan hade vi bokat in en matlagningskurs av thailändsk mat som vi skulle åka på. Vi blev upphämtade av en trevlig liten man som gärna ville veta skillnaden mellan Sverige och Thailand, han ställde många frågor som vi inte kunde svaret på men han var lika glad ändå.
Det visade sig också att vi var själva under kursen så det blev en riktigt lyxlektion.
Innan vi åkte till hans hus för att laga mat så stannade vi på en marknad där han visade oss runt och förklarade vad mycket var och vad det användes till. Det var verkligen lärorikt och intressant. Efter det åkte vi förbi en risfarm och sedan vidare till hans hem.
När vi kom fram visade han oss runt bland sina odlingar i sin trädgård och vi fick lukta och smaka på det mesta. Det var verkligen intressant att höra om allt han pratade om.
Efter det började själva kursen och vi fick förbereda fem olika rätter. Vi började med en kokosnötsoppa som smakade helt fantastiskt. Vi smaskade i oss hela väldigt enkelt.
Efter det lagade vi en gul curry och tofu med cashewnötter. Här började vi bli ganska mätta men även den maten var fantastisk god.
Tillslut lagade vi till efterrätten som bestod av kokosnötsmjölk, kokade bananer och socker. Mycket god men väldigt söt.
Vi lagade också till en padthai som vi fick ta med oss hem till hotellet. Det var den godaste padthaien som vi har ätit på hela resan.
Dagens kurs var verkligen lyckad trots att vi var så mätta att vi trodde att magen skulle sprängas. Personalen, platsen och maten var suveräna och det var också spännande att laga till thailändsk mat själva. Vi fick också med oss en liten kokbok som innehöll allt vi lagade + lite mer. Det blir att laga mer spännande mat när vi kommer hem.

Imorgon ska vi på ännu en utflykt.

Vi hörs!

Likes

Comments

7-14/3 2017

Plats:
Luang Prabang.

Bästa:
Jättesvårt val att välja vad som har varit bäst denna vecka. Det var verkligen jättemysigt att sitta och dricka te medan solen gick upp men samtidigt så tycker vi att nattmarknaden i Luang Prabang verkligen förtjänar en plats på listan... så veckans bästa går till nattmarknaden.

Sämsta:
Att vi fick fler loppbett. Tredje gången under resan. Väldigt mentalt jobbigt men också något vi börjar bli ganska vana vid.

Första gången vi:
*Solat i 37 graders värme. Fruktansvärt plågsamt.
*Deltagit under alms ceremony.
*Väckt en främmande man.
*Ätit coconut pancakes.
*Ätit cake flavor coconut sticks. Vet fortfarande inte vad det är.

Likes

Comments

Den senaste veckan har stor del av tiden spenderats vid poolen. När det är 37 grader har man inte ett behov till att göra något annat. Vi har ändå fått in några aktiviteter vid gryning och under kvällstid.
Vi har besökt fler tempel, bland annat ett som ligger på ett berg. Nu var det bara 300 trappsteg och vid toppen kunde man se ut över hela Luang Prabang. Vi försökte gå upp så att vi fick se solnedgången men tyvärr så blev det molnigt när vi kom upp.

I lördags ställde vi klockan på fem för att gå upp och delta under alms ceremony, när munkarna samlar in ris och andra gåvor från befolkningen som sitter vid gatan. När vi kom ut från vårt rum upptäckte vi att grinden var låst och vi hittade ingenstans att ta oss ut så istället satte vi oss och drack te medan solen gick upp. Inte riktigt vad vi hade tänkt oss men det var oerhört mysigt. Lite senare under dagen pratade vi med personalen om det var möjligt att ta sig ut och de sa att det bara var att väcka killen som sov i receptionen. Så dagen efter ställde vi åter igen klockan på fem och gav oss ut för att väcka den stackars mannen som låg och sov på en liten madrass. Utan att säga ett ord öppnade han grinden och vi traskade ner för att kolla på munkarna.
Vi hade läst mycket om att man gärna fick kolla på även om man inte var troende men att man skulle visa respekt och inte ta för mycket foton eller stå för nära munkarna. Vilket vi tycker är en självklarhet men något många andra tydligen inte kunde respektera så man såg på munkarna att de tyckte det var jobbigt när en hel drös med turister stod i vägen och fotade med blixt osv. Det var ändå en väldigt häftig upplevelse. Efter alms gick vi och la oss innan vi senare gick upp för att sola.

I lördags firade vi också vår två månaders dag tillsammans. Vi köpte många olika maträtter från nattmarknaden och satte och mumsade i oss det utanför vårt hotellrum. Vår egna variant av tapas som bestod av dumplings, vårrullar, annans, bananbröd, chokladkaka, konstiga kokosnöts saker och någon typ av vin cocktail(?). Som ni kanske förstår så blev vi extremt mätta och bara tanken av mat fick oss att vilja kräkas. När vi gör det igen ska vi inte ha lika mycket mat!

I söndags bestämde vi oss för att äta lite finare och ta en drink på ett populärt backpacker ställe. Stället hette Utopia och var mer än mysigt. Där kan man ta en drink för 30kr och höra många roliga historier från folket runt omkring. Det kom fram en ung man som gärna berättade allt om sig själv, ibland förundras vi över hur sociala människor kan vara.

Sista kvällen i Laos spenderade vi så gott som alla våra pengar på nattmarknaden. Vi älskar verkligen nattmarknaden här. Man vill köpa allt och lite till, vilket vi nästan gjorde...

Nu sitter vi på ett fik, ett av våra favorit ställen här, och ska snart ta en lunch innan vi sätter oss på en taxi påväg till flygplatsen.

Nästa stopp: Chiang Mai i norra Thailand.

Vi hörs!

Likes

Comments