FÖRBEREDELSER

Detta är ett tidsinställt inlägg.

Hejhej, hallå!
Inatt (natten till 17/10) tog vi in på hotell för att göra någon typ av reseplan för den kommande månaden. När vi åkte hit till Australien var vi rätt så påläst om hur vi skulle ordna med praktiska saker så som bilköp och bank, men resten tänkte vi att vi skulle ta tag i på plats. Vart vi vill åka och så. Vi har inte känt någon stress över att inte ha en plan eftersom vi inte har någon biljett hem, och därmed heller inte någon egentlig tidspress.

Nu känner vi dock att det är dags för en mer detaljerad plan. Vi vill ju se till att hinna med en del innan pengarna börjar sina. Så, nu har vi spenderat timmar med att planera sträckan Port Douglas (där vi befinner oss nu) till Brisbane. Med allt vi ska göra tänker vi oss att det kommer att ta ungefär en månad. Om det skulle ta längre tid så är det okej, vi vill inte låsa oss vid att det ska bli exakt som planerat eftersom saker sällan blir som man tänkt.

Uppdateringarna här styr som sagt av hur vida vi har Internet eller inte, så det kan tänkas gå ett tag mellan inläggen. Vi hörs när vi kan helt enkelt!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Hej på er!

Vi skrev ju i tidigare inlägg att vi kanske skulle komma med en video snart, vilket vi nu har pysslat med under de senaste två dagarna. Så här kommer rörlig bild på hela 20 minuter från när vi var ute och snorklade på Mackay-revet samt åkte och spanade på krokodiler i Daintree River! :D

Likes

Comments

CAPE TRIBULATION, SNORKLING, DJUR/NATUR, ÄVENTYR

Hallå där!
Det har redan gått en vecka sedan vi uppdaterade bloggen sist. Det är galet vad tiden går fort här borta, och det hinner hända så mycket på kort tid. Sist vi skrev här så hade vi bilproblem vilket gav oss huvudbry deluxe. Fredag den 6/10 meddelade säljaren vi köpt bilen av att mekanikern bytt bränsletank på bilen och bad om ursäkt för att det blivit besvärligt för oss. Vi gick och hämtade bilen, tankade upp den på nytt och till vår stora lättnad så rann inte bensinen ut denna gång. Detta har dock satt sig i oss och vi maxade bränsle i tanken flera gånger till innan vi vågade lämna Cairns. Så fort vi tycker att det luktar bensin så är det ner på alla fyra som gäller, och inspektera om det är en läcka. Men hittills så är den tät! Vi har valt att släppa nojan, i den mån det går.

Vi stannade på Tropic Days längre än planerat och checkade inte ut förrän måndag den 9/10. Dels för att vi ville vara kvar i Cairns så att vi fick testa bilen några dagar och dels för att det var riktigt mysigt att bo där! Vi träffade bland annat en tjej som heter Marta som cyklat östkusten här i Australien på egen hand. Hon är otroligt tuff! Hon har sovit i ett tvåmannatält i bushen bland alla möjliga djur och tagit sig fram på en cykel i hettan som råder här. Hon har rest jättemycket (hon var i Sverige, Norge och Finland i somras bl.a.) och det var verkligen spännande att lyssna på allt hon hade att berätta. Hon har rest runt de senaste åtta åren och hunnit med en hel del! När vi pratade med henne skulle hon ta sig till Darwin för att flyga vidare till Filippinerna och möta upp sin lika resegalna pojkvän. Hon velade mellan att ta ett flyg Cairns-Darwin för 140AUD eller chansa på att komma fram på sju dagar genom att lifta. Såg nyss på Facebook att hon valde att lifta och att hon hade kommit fram i tid. Det är helt galna fordon som hon åkt med i, riktiga ökenmonster till lastbilar. Ja som sagt, hon är bra tuff.

Under dagarna som vi stannade på Tropic förberedde vi bilen för att kunna bo i den. Vi åkte till en bygghandel och fixade material till en sovplattform samt köpte allt möjligt som man kan tänkas behöva när man ska bo i bil så som mygnät, campingstolar, bord, gasspis m.m. Dessa dagar har vi dokumenterat på film och kommer att lägga upp en video med det materialet längre fram.

I måndags, 9/10, checkade vi ut och skulle spendera vår första ''riktiga'' natt (gången vi sov i nedfällda framsäten utanför mekanikern gills inte riktigt) i bilen. Vi ställde oss på en parkering för att äta någonting, klockan var då vid 18.00-tiden och det hade redan blivit mörkt, och blev ombedd att flytta på oss när vi precis hade ätit upp för att de skulle bomma igen parkeringen. Ut far vi på vägarna i becksvarta mörkret och visste inte alls vart vi skulle ta vägen. Medan Jonna försökte få fram en camping i närheten på mobilen körde vi runt och hamnade på en väg som uppenbarligen ledde oss upp på en otroligt slingrig väg i brant lutning. Det visade sig att vi var på väg upp mot Kuranda och det fanns ingen möjlighet att vända. Vi lyckades hitta en camping för 10AUD/person och checkade in på den över natten.

Nästa dag, tisdag 11/10, svängde vi förbi Barron Falls eftersom vi var där i närheten och styrde sedan kosan mot Cape Tribulation som ligger norrut. Vi stannade till på Palm Cove beach på vägen vilket är en mycket fin strand att promenera på (ej bada p.g.a krokodiler och maneter). När vi hade cirka en timmes bilfärd kvar till Cape Trib. kom vi till en ''biljettstuga'' där man behövde köpa en biljett till en färja som man åker på med bilen för att komma över Daintree floden. Detta hade vi helt missat så vi blev mist sagt paff. Vi blev dock en erfarenhet rikare men fick även en oförutsedd utgift på 27AUD. Väl över på andra sidan checkade vi in på Cape Trib. Camping, helt ok camping med toalett och dusch. Men inte mycket mer än så.

Onsdag 12/10 åkte vi till Cape Trubulation beach som var väldigt fin men där man heller inte bör bada p.g.a. krokodiler och maneter. Senare samma dag åkte vi till Emmagen Creek som är ett simhål i regnskogen. Där såg vi en liten orm vid vattenkanten men badade i vilket fall, en bra bit ifrån den. Häftig upplevelse! På kvällen bokade vi in oss för snorkling på barriärrevet dagen därpå. Denna natt sov vi på PK's Jungle Village som var en riktigt bra camping, mysig omgivning och dessutom billigare än den vi sov på natten innan.

Ingen av oss har snorklat tidigare så vi visste inte vad vi kunde förvänta oss, men vi såg flera sköldpaddor och en Doris-fisk bland annat. Coolt att se dem på så nära håll! Kommer säkerligen göra om det. Vi åkte ut med Ocean Safari och var en liten grupp på 13 personer. De tar i vanliga fall upp till 25 personer med ut per gång, men vi hade turen att vara färre.
Vi sov ytterligare en natt på PK's innan vi tog färjan tillbaka över floden idag.

Idag har vi åkt på krokodilsightseeing med ett familjeägt företag som heter Bruce Belcher's Daintree River Cruises som även de tar mindre grupper. I och med det kan de ha mindre båtar som tar sig fram där större båtar inte kan åka. Stor fördel eftersom krokodiler gillar att hålla sig i skymundan. Såg vi någon krokodil då? Jajemensan! Första krockisen vi såg var en liten plutt, men sedan såg vi flera honor i olika storlekar samt en hane på 4.5 meter. Sååå coolt! Själva båtturen var ungefär en timme, sedan bjöd de på lunch eftersom vi åkte med 12.00-turen. Detta fick vi endast betala 27AUD/person för. Kan ju tillägga att om man mot förmodan inte skulle se någon krokodil så får man åka en extra gång gratis. Så väljer man att åka med detta företag så är man garanterad att få se krokodiler i deras naturliga miljö. Topnotch!

Nu ska vi spendera två nätter i Port Douglas på en camping med Wi-Fi för endast 2AUD/24 timmar! Det är man inte bortskämd med. Ni kan förvänta er att vi kommer mängta ut inlägg och bilder under dessa dagar.

VAR NU BEREDDA PÅ FOTOBOMBNING!

Vi beger oss ut på vägarna!

Knasfågel på Kurandacampingen

Jonna på väg till Barron Falls

Detta var en sååå häftig syn! (Barron Falls)

Palm Cove Beach

Äventyrslysten ska ner och vada i krokodilvattnet /Emma

Emma håller sig på avstånd /Jonna

Campar på Cape Trib. camping

GRYMSTA campingstolen a.k.a. moon chair. Bara den som gäller.

Stabil bild på en stabil middag (Pasta á la Dolmio)

Jonna reggar på takräcket (Cape Trib. Camping)

Cape Tribulation Beach

Regnskog möter beachen

Dessa mönster görs av bubbelkrabbor. De små hålen är där de krupit ner i sanden. Fränt!

Skylt som finns vid typ alla stränder här uppe

Simhålet Emmagen Creek. Här får man bada i vilket fall!

Jonna sa något kul ----> garvattack

Middagsförberedelser på PK's camping

En påfågel traskade runt hela dagarna

En cassowary som de varnar för på vägarna så som vi varnar för älg i Sverige kom inklampandes från regnskogen in på campingområdet. Rörde sig typ som en dinosaurie på film.

På väg ut för snorkling

I väntan på krokodilsightseeing

Man fick en kopp java medan man vänta. Uppskattades!

Lill-krokodilen

Värstingbruden på land. Hur cool??

Krokodillyckan tar över

Kanske kommer det en video från dessa dagar med.

Likes

Comments

Hej på er!
Vi är fortfarande kvar i Cairns. Vi hade hoppats på att komma iväg härifrån vid det här laget, men det kom lite emellan om man säger så. Som ni kanske vet har vi köpt en bil, allting blev klart igår. Vi kollade igenom bilen så allting som skulle bytas var bytt, vilket det var. Vi kollade så vi fick med oss alla papper som vi skulle, vilket vi fick. Så gjorde vi ett ägarbyte såklart och ordnade en heltäckande bilförsäkring innan vi gav oss ut på vägarna. Sedan åker vi till en mack för att tanka upp bilen, och det visar sig att bensintanken läcker. Ja ni, knäckt blev vi som ni kanske förstår. Här har vi varit så noggrann och så är det fel på bilen ändå. Nederlag.

Vi hinner precis tillbaka till bilfirman innan de stänger och berättar vad som hänt. Han säger att det givetvis ska åtgärdas (det verkade som det läckte ur toppen av tanken och att det var därför det inte upptäckts förrän tanken fylldes helt) och att vi kan parkera utanför mekanikern över natten så att vi kan få bilen fixad direkt på morgonen dagen efter. Så igår sov vi i nedfällda framsäten.

Igår morse tog mekanikern in bilen och vi fick tillbaka den kort därefter. Det kändes väldigt underligt att det gick så fort. Vi åkte direkt till närmaste mack för att dubbelchecka så att tanken verkligen var hel. Det var en nedrans tur att vi gjorde det för den läckte fortfarande. Ja, var vi knäckt innan så var vi väl helt förstörda vid det här laget.

Vi åkte i vilket fall tillbaka till bilfirman och berättade hur det låg till och blev tillbakaskickade till mekanikern. Denna gång tog han ned hela tanken från bilens underrede och bytte en del på tankens ovansida, där bensinen kommer in i tanken. Detta tog drygt 6 timmar och till en början (första 2 timmarna) stod vi utanför och gluttade in för att se vad som hände med bilen men sedan blev vi tvungna att hitta en toalett samt äta lunch. Vi satt lääänge på lunchstället och gick sedan vidare till ett café för att komma undan värmen som låg på en stadiga 32 grader i skuggan hela dagen.

När vi sedan gick tillbaka till mekanikern för att se hur det gått så visade det sig att den fortfarande läckte och att de måste byta ut hela tanken. Eftersom det hunnit bli eftermiddag så behövde de ha bilen kvar över natten för att fortsätta idag. Vi tog våra ryggor och satte oss på trottoaren för att leta upp närmaste lediga boende och hittade ett hostel drygt en och en halv kilometer bort. Vi bokade ett rum och konkade hit oss själva och ryggorna.
Snacka om att de senaste två dygnen har varit en enda lång emotionell bergochdalbana. Det är så att man önskar att man själv hade gått fordon på gymnasiet. Då hade man ju haft koll på hur sådant här ska gå till. Det enda vi kan göra nu är ju att hoppas något så innerligt att det kommer att lösa sig när tanken är bytt.

Vi har i alla fall hamnat på ett riktigt höjdarhostel och får glädja oss åt det. Personalen är snäll och hjälpsam och själva byggnaderna är rena och fina. Omgivningarna är minst sagt speciella med målningar, blommor och statyer. Hostlet heter Tropic Days. Stark rekommendation. Vi stannar här tills på lördag 7/10. Här kommer bilder så ni får se hur det ser ut!

Mäktig ingång till bakgården med alla växter.

Kolla in denna trappa! Så vacker.

Vill man göra någonting annorlunda kan man välja att boka ett tält istället för rum.

Hängmattor finns det gott om på området.

Lite fräschare kök jämför med förra hostlet vi bodde bo(!!)

Rådiggar alla olika målningar som finns precis överallt.

Fritt fram att spela gura, eller enormt blåsinstrument.

Vårt rum, jättemysigt!

Likes

Comments

Cairns

Hej!
Snart har fem nätter på Reef Backpackers ääääntligen passerat. Vi fick en chock när vi kom hit på grund av hur slubbigt det var men som med allt så anpassar man sig ganska fort. Vi har under dagarna här valt bort att laga mat i köket eftersom det är galet snuskigt och ätit baguetter med tonfisk/falafel, yoghurt, bananer (i mängder) och spaghetti/bönor i tomatsås på burk. Vi har också behövt bära med oss saker av värde när vi lämnat rummet så som dator, högtalare, kamera och viktiga papper då det inte funnits möjlighet att låsa in våra saker i skåp, vilket man ofta kan när man bor på hostel. Men inte här.

Vi ringde upp bilförsäljaren för ett tag sedan för att försäkra oss om att allting med bilen är klart så att vi kan komma och hämta den imorgon, vilket det var. Så detta blir vår sista natt på Reef vilket känns så makalöst skönt. Samtidigt är man spänd inför imorgon då vi ska ut på vägarna i vänstertrafik för första gången. Jag (Emma) intalar mig själv att det kommer att gå bra. Köra bil kan jag, måste bara aktivt tänka att det är på vänster sida jag ska hålla mig.

Vi tänkte att ni skulle få en glimt av hur det är att bo på Reef Backpackers och har därför smygit runt här och knäppt bilder som vi nu ska dela med oss av till er.

Välkommen till Reef Backpackers i Cairns!

Här är vårt rum, inte så illa faktisk. Jag (Emma) sover i mittensängen. Känner mig aningen ordningsam när jag ser bilden. Inte allt för ofta jag får känna den känslan!

Jonnas säng till vänster.

Utanför vårt rum.

Allrummet på övervåning där folk, till vår stora förvåning (till en början), hänger halvnakna på dagarna.

Möblerna har sett sina bästa dagar.

Detta är en av de fräschaste toaletterna (finns ett exakt likadant bås till vänster om denna) som vi kört på från dag två då vi upptäckte dem. Innan gick vi på riktiga slubbtoaletter på övervåningen som luktade infrätt urin blandat med fladdermus. Ja, fladdermus. Har man gått under träd där fladdermöss hänger på dagarna så vet man att det inte luktar mysigt. Inne på dessa toaletter finns även duschkabiner med diverse rakhyvlar utspridda i.

Denna dusch har även den en dubblett till vänster om sig. Dessa har vi använt en gång tidigare och går in för ''runda två' ikväll. Inte alls så illa som vi föreställt oss. På med flippisarna och traska in bara!

Här kommer köket! Hemmet till hundratals flugor.

Sugen på att flippa pannkakor, någon? Stekspaden ligger redo. Nära till hands.

Åååå där har vi stekpannan i botten av stapeln.

Stabil kran på Reef.

Här har vi in-/utgången.

Denna dörr står uppställd, som ni ser på bilden ovan, fram tills sent på kvällen. Trots att alla som bor här har en "blipp" som de kan låsa upp dörren med.

Det är för övrigt väldigt otydligt vem som driver det här stället och vilka som jobbar här. De som ''städar'' är i alla fall backpackers som själva bor här. Troligtvis en anledning till att det är så pass snuskigt här. De drar två sopdrag i mitten av rummet och går efter med pissmoppen som får hela rummet att stinka ammoniak. 

Nåja. Vi har klarat fem dagar och tiden gick hyfsat fort. Imorgon tar vi vårt pick och pack och drar ut på äventyr.

Likes

Comments

Hej!
Här kommer ett inlägg som främst intresserar de som själv har tankar på att resa hit till Australien, nämligen ett om hur vi skaffade australienska bank- och kontantkort.

BANKKORT- Även detta ämne tas upp i boken som vi nämner titt som tätt här, "Stora Australienmanualen". I den skriver Liljeqvist om de största australienska bankerna så som Commonwealth Bank, NAB (National Australian Bank), Westpac och ANZ Bank.

Vi gick till en turistinformation i närheten av hotellet vi bodde på de första dagarna och frågade vart vi skulle vända oss för att sätta upp bankkonton. Hon förklarade att de flesta banker låg inne i Cairns Central, ett köpcenter som vi tidigare hade besökt. Vi traskade dit och väl där var den första banken vi fick syn på ANZ Bank. Vi googlade lite för att få en uppfattning om deras olika kontoformer och snappade upp att om man är under 25 år så behöver man inte betala någon månadskostnad för bankkortet vilket man annars gör. På resande fot så vill man gärna spara så mycket pengar som möjligt, så vi bestämde oss för att denna bank får det bli!

Väl där inne fick vi reda på att reglerna för beskattning gjorts om för oss icke-locals och att man numera måste ange sitt, i vårt fall, svenska skatteregistreringsnummer (tax identification number) för att kunna öppna upp ett konto. Vi vände tillbaka till hotellet och sökte på nätet där vi tog reda på att för oss svenskar är detta nummer samma som vårt tiosiffriga personnummer.

Vi gick tillbaka till banken och satte upp ett varsitt personkonto med tillhörande bankkort samt ett sparkonto där man kan föra över pengar så inte större summor ligger på kontot som är kopplat till kortet. Tjejen som hjälpte oss ställde en del frågor om bankvanor och så vilket gick relativt smidigt. Det problem som vi egentligen stötte på var att vi inte har någon adress i landet. Det gick bra att ange en släkting/väns australienska adress om man har någon sådan men för oss som inte känner någon som bor här så fick nödlösningen bli att ange hotellets adress. Den enda post som egentligen skulle skickas till adressen var våra bankkort, men vi löste det genom att få dem skickade direkt till banken istället så vi fick hämta ut dem där.

Något som man dock måste ha är ett australiensk telefonnummer så att banken kan komma i kontakt med en om det skulle behövas. Vi hade planerat att skaffa det efter bankvistelsen och gick därför tillbaka och kompletterade våra uppgifter med telefonnummer senare samma dag.

Efter 4 vardagar kunde vi hämta ut våra bankkort. Bra var även att vi själva fick välja PIN-kod.

Våra kontakter med ANZ Bank har hittills gått väldigt smidigt och vi har blivit trevligt bemötta vid alla besök.

TELEFONI- Här finns liksom i Sverige två val, endera skaffar man ett abonnemang eller ett kontantkort och när det kommer till operatör så är det Optus och Telstra som ligger i framkant. Optus är känd för bra teckning i städerna medan Telstra är motsvarigheten till Telia hemma i Sverige och har bra teckning även om man befinner sig utanför tätbebyggelsen.

Då abonnemangen oftast sträcker sig över en tolvmånadersperiod och vi inte vet hur länge vi kommer att stanna här så valde vi att skaffa kontantkort genom Telstra. Vi vill ha bra teckning oavsett vart vi befinner oss. Vart man landar prismässigt beror till stor del på hur många GB data man vill ha. Vi valde 7,5GB och fick betala 50AUD vilket i skrivande stund motsvarar cirka 320SEK. Man fyller på kontantkortet månadsvis, så skulle vi märka att vi behöver mer eller mindre data så kan vi välja en annan mängd nästa månad.

I vårt fall fanns det en Telstrabutik inne i köpcentret där det minst sagt var snabba puckar vad gäller service. Tjejen som hjälpte oss registrerade upp oss på varsitt nummer, vi fick skriva på papper och så aktiverade hon SIM-kortet åt oss. Allt gick på några få minuter. Det enda vi behövde gör var att ladda kortet med koden som stod på kvittot. KLART.

OBS! Glöm ej att ta med passet både till banken och till teleoperatören. Det är ett måste.

Förhoppningsvis var denna text till hjälp för dig som själv planerar en resa till Australien!

Likes

Comments

Cairns

Hej!

I måndags besökte vi en firma som köper begagnade bilar av privatpersoner (ej backpackers), ''rustar upp'' dem och säljer dem vidare. Där fanns en del bilar men de som skulle kunna tänkas vara något för oss (enligt säljaren) var en Ford Falcon a.k.a likbil (det var ett riktigt långskepp) samt en Mitsubishi suv. Mitsubishin hade han redan potentiell köpare på och de ringde under tiden vi var där och sa att de skulle ta ut pengar och komma och köpa den. Så den gled ur händerna på oss direkt. Långskeppet stod ju dock stadigt kvar. Vi kände väl båda två att den inte var vår bil. Vår önskan var ju en stor, rejäl pjäs, driven på fyra hjul med kapacitet att ta oss fram vart vi än vill åka. Det lever inte Falconen upp till. Men så såg Jonna en Toyota, större än Mitsubitshin, som stod och tröck en bit bort. Vi frågade säljaren hur det låg till med den och han sa att den också skulle säljas men att han inte hunnit gjort i ordning den än. Vi kollade igenom den grundligt, bockade av alla saker som far vår lärt oss att man måste kolla innan man slår till. Vi ringde även upp han för att meddela i vilket skick den var i samt skickade bilder så han fick se vad det var vi hade hittat.

Det var en del saker som skulle bytas ut exempelvis bälten i framsäte, däck, framrutan och fönsterhissar. Ville vi ha den så kunde han fixa den tills i helgen, så vi slog till. Halva summan för den ville han ha direkt för att försäkra sig om att vi inte skulle blåsa han när den väl var klar. Vi gick till närmaste bankomat, som låg en bit bort och tog ut cash för att sedan vandra tillbaka och skriva kvitto. Vi fick skjuts tillbaka till sta'n och tog en tur på Coles innan vi gick tillbaka till hotellet. Det kändes helt overkligt att vi fixat en bil, även väldigt skönt. Vi vill ju ut på vägarna så fort som möjligt så vi kan ta oss vart vi vill.

Vi skulle få bilen endera idag eller imorgon (lördag) men så ringde säljaren idag och sa att en del som de beställt var fel och att de lagt beställning på rätt sorts del som inte kommer förrän på tisdag nästa vecka, och att vi därför inte kan hämta upp bilen förrän kommande onsdag, 4/10-17. Visst kan det vara som han säger, eller så har rätt del inte anlänt än helt enkelt. I vilket fall som helst får vi ändra i planeringen vår.

Nu är det alltså fredag och vi har avverkat två nätter på hostlet Gilligan's, ett riktigt rejvarställe för den som vill festa loss. Vi har dock tagit det lugnt och hängt vid Lagoonen på dagarna. Vi sov i ett 8-bäddsrum med AC för enbart tjejer. Det kallas lady dorm. Alla i rummet delade på toalett och dusch som faktiskt var riktigt fräscha. Vi trodde att det skulle kännas betydligt konstigare att dela rum med massa folk man inte känner än vad det i själva verket gjorde. Det var faktiskt roligt! I princip alla vi träffade på var öppna och härliga.

Eftersom vi inte har bilen i vår ägo ännu, som det var tänkt, så behövde vi någonstans att sova de kommande 5 nätterna. Vi letade reda på billigast möjligast hostel här i närheten som visade sig vara Reef Backpackers. Här kostar det ynka 130-140kr per natt, vilket innebär att det inte är mycket man kan förvänta sig av stället. Rummet är ett 6-bäddars lady dorm. Här fungerar inte AC:n trots att de skyltar stort med ''ICE COLD AIR-CONDITIONER!'' utanför. Alla som bor på hostlet delar på de toaletter och duschar som finns och köket är riktigt risigt. DOCK så har de gratis WIFI här jämfört med på Gilligan's, och det uppskattar vi. Då kan vi ju uppdatera här!

Lämnar hotellet för några dagar sedan

Jonna hittade en saftig Toblerone på Target, den fick tyvärr inte följa med till hostlet

Köpte stordunk SPF 50+ på apoteket för 76 svenska penningar

Kommer hem från Lagoonen (en timma i solen) med bränd ryggtavla ändå.

Jonna lagar (värmer på en burk) Pasta Alfredo till lunch/middag i köket på Gilligan's

Rummet på Gilligan's (Jonna är knäckt över att det ser totalt slubbolainen ut på bilden. Hon vill berätta att bilden är tagen när vi höll på att packa ihop för utcheckning.)

Likes

Comments

Cairns

Hej!
Vi tänker att vi ska dela med oss av hur vår plan ser ut för de kommande dagarna denna vecka (39). Vi hade ju förbokat 5 nätter på Comfort Inn Hotel här i Cairns redan innan vi anlände och vi sover sista natten av dessa inatt. Tiden går sååå fort. Vi valde därför att förlänga vår vistelse här med 2 nätter (mån-ons) eftersom att vi ännu inte har köpt någon bil. Detta må vara information som ni inte känner till än, men tanken är alltså att vi ska ta oss runt här i Australien med en bil! Som vi då också ska bo i.

Hårt draget finns det två sätt att köpa en bil på och det är ju av en privatperson eller genom en bilfirma. Att köpa på en bilfirma bör i regel vara säkrare även om man kan få bottennapp då med. Det är i alla fall krav på att den ska vara nyligen besiktigad och vägreggad då. Vi känner även att man kan resonera med en bilförsäljare på ett betydligt djupare plan än vad man kan med exempelvis en annan backpacker. En försäljare kan vi fråga om bromsklossar, kamrem, styrarmar och däck m.m. för att luska reda på vilket skick bilen är i. En backpacker som snart ska lämna landet och har en bil i sin ägo har ju ingen som helst anledning till att varken vara rädd om bilen i första hand eller vara ärlig om eventuella brister när hen kränger den vidare. Vi har fått nys om en bilfirma här i närheten som säljer just begagnade bilar så vi planerar att gå dit imorgon för att se om de har någon som passar oss. Vi håller tummarna!

Nu är vi i alla fall tillbaka på banan efter flygturen hit och har även fixat australienska telefonnummer samt bankkonton/bankkort (vi kommer skriva ett mer detaljerat inlägg om hur vi gick till väga med detta senare). I helgen har vi inte kunnat dona med bilköpet mer än att förbereda oss språkmässigt (kunskapen på engelska gällande bildelar var inte topnotch om vi säger så) och läst igenom vad vi ska tänka på vid köpet. Stora Australienmanualen av Anders Liljeqvist är att rekommendera för alla som överhuvudtaget tänker åka hit och stanna en längre tid, så även vad gäller bilköp. Så förutom det har vi faktiskt solat och badat för första gången sedan vi kom hit. För första gången på väldigt länge överhuvudtaget! (Sist var ett iskallt dopp i Skåneland för över ett år sedan.)

Vart kan man då bada i Cairns City? Ja inte i havet vid stranden i alla fall, om man inte vill bli grundligt nedgeggad och ha sällskap med lervadande fåglar av olika slag då vill säga. I annat fall får man pallra sig till lagoonen vid esplanaden. Det var vad vi gjorde! Mycket känd pool med tillhörande sandstrand.

''Vi vadar ut''

Nog för att denna ''strand'' inte är badrimlig, men det är bara i city. Åker man en bit bort så finns där fin fina stränder.

Dessa firrar är ikoniska för platsen.

Likes

Comments

Cairns

Hej på er!
Igår kom vi fram till Cairns, Australien, 17.00 lokal tid. Resan hit flöt på väldigt bra.

Natten till tisdag 19/9 åkte vi med Ybuss till Arlanda där vi fick vänta 5 timmar innan vi kunde gå på planet. De första 3 timmarna spenderade vi genom att sitta och kolla på folk som checka in sitt bagage. När vi checkat in vårt bagage, som checkades in som special bagage eftersom att ryggorna har mycket remmar som kan fastna och krångla till det vid vanlig incheckning, köpte vi godis i taxfreen och käkade burgare på Max. Sedan när vi gått ombord på planet flög vi drygt 2 timmar från Arlanda till Moskva där planet skulle tankas. Där fick vi kliva av för att sedan kliva på igen efter cirka en timme. Denna flygtur var betydligt längre då vi skulle hela vägen till Singapore. Vi sov av och till och varje gång man vaknade trodde man att det hade gått mycket längre tid än de ynka 15-20 minutrarna som man faktiskt slumrat till. Upplevde det som en smärre evighet innan vi kom fram.

När vi väl landat i Singapore fick vi vänta i max en timme innan vi fick gå ombord på nästa plan. Så snabba mellanlandningar har vi definitivt haft! Vilket var riktigt skönt. Vi flög ytterligare 8 timmar innan vi tillslut landade i Cairns. Tiden gick dock jättefort på sista planet, förmodligen för att vi sov längre stunder.

Flygbolaget som vi flög med heter Singapore Airlines. Från Sverige till Singapore åkte vi med ett större plan och hade superbra service med mat, dryck och något som vi mös rejält på, nämligen HOT TOWELS. Vem kom på denna underbara idé? Supermysigt. Vi, främst Jonna, blev helt paff över den grymma standarden de hade för en ekonomiplats. Från Singapore till Cairns flög vi med samma bolag fast i ett mindre plan och där fick vi en bananmuffin och ett fat med kakor på hela resan. Flygvärdinnan sa någonting om att hon inte kunde fixa vegetarisk mat så länge bälteslampan var tänd, varför förstod vi aldrig. Kakfatet fick vi till slut istället för mat då bälteslampan inte slocknade någon gång och vi var görhungriga. Mystiskt värre...

Vi tog en taxi från Cairns flygplats till hotellet som vi bokat i förväg, 5 nätter totalt. Väl på plats gick vi och handlade på en mack samt åt på Macca a.k.a Donken där de aldrig hört talas om bönburgare, så det blev strips och aioli rakt igenom. Så en Cola på det. Sedan crashade vi i bingen på hotellet och sov 17 timmar i sträck (helt slutkörd efter resan).

När vi vaknade idag var klockan alltså 16.30 lokal tid. Då inledde vi en jakt på en större matvarubutik för att inhandla göd och hittade med hjälp av en vägbeskrivning till Coles. Denna butik är välkänd här och kan jämföras med en stor ICA hemma i Sverige. Vi tog en bananpause i en park på vägen tillbaka till hotellet eftersom vi inte ätit på så länge. Där såg vi gigantiska fladdermöss, som vi även sett kvällen innan. De är ENORMA. Det hörs ett brak och sedan dyker de fram ur trädkronan när man minst anar det.

Nu hänger vi i sängen på hotellet, Comfort Inn, som kan beskrivas som ett lägenhetshotell. Vi har kyl & frys men inget kök. Ett stort sovrum och ett badrum. Helt klart ett bra alternativ istället för hostel med flerbäddsrum de första nätterna. Nu kan vi sova ut och planera i fred. Det blir väl till att sova snart trots att vi i princip nyss klev upp, för att vänja oss vid dygnsrytmen och bli av med jetlagen.

Imorgon är planen att vi ska besöka en bank för att skaffa bankkort och konto samt fixa australienska telefonnummer. Vi hörs snart igen!

Likes

Comments