INGREDIENSER:

  • 1/2 dl torkade gröna linser (1/2 dl motsvarar ca 40 g)
  • 10 kryddpepparkorn
  • 10 enbär
  • 1 gul lök (1 gul lök motsvarar ca 120 g)
  • 2 dl havregrädde (13 %)
  • 1 krm malen kryddnejlika
  • 1 msk japansk soja
  • 1 grönsaksbuljongtärning eller buljongpulver (1 tärning motsvarar 1 msk pulver)
  • 1/2 msk grovkornig, söt senap
  • 1 dl ströbröd
  • 100 g kokt, kall skalad rotselleri
  • 100 g kokt, kall, skalad potatis
  • 1 tsk fiberhusk
  • 300 g tinad, fryst sojafärs
  • mjölkproteinfritt margarin (till stekning)

SÅ GÖR DU:

Skölj linserna och lägg dem i blöt över natten, eller minst 8 timmar.

Häll av linserna och låt dem rinna av väl.

Mortla kryddpeppar och enbär fint.

Skala, dela och finhacka löken. Stek löken i margarin i en stekpanna tills den är mjuk, ca 3 minuter.

Häll av linserna och låt dem rinna av väl.

Mortla kryddpeppar och enbär fint.

Skala, dela och finhacka löken. Stek löken i margarin i en stekpanna tills den är mjuk, ca 3 minuter.

Mixa linserna i en matberedare till fint smul. Riv rotsellerin grovt och potatisen fint.

Blanda ner linser, rotselleri, potatis, fiberhusk och sojafärs i ströbrödsblandningen. Blanda till en slät smet. Låt svälla i ytterligare 5 minuter.

Sätt ugnen på 175°C.

Rulla 40–50 bullar. Stek i omgångar i rikligt med margarin på hög värme i ca 5 minuter. Lägg i ugnsfom och stek klart i ugnen ca 10 minter.

Dessa goda veganska köttbullar med juliga kryddor och smaker är perfekta att sätta fram på julbordet istället för dina vanliga köttbullar som ofta är gjorda på nötkött, vilket inte är bra för miljön.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Recept och fakta 

Börja med att sätt ugnen på 200°c

Sallad: Skala och skär sötpotatisen, lägg sötpotatisen på bakpapper på en plåt men salt, peppar och olja. Ställ plåten i mitten i ugnen i 15 min.

Strimla sockerärtor

Dressing:Dela, kärna ur och finhacka chilin. Blanda chili, koriander, limejuice, olja, salt och peppar.

Sallad:Varva sötpotatis, sockerärter och spenat. Ringla dressingen över.

Du kan ta hur mycket du vill utav varje ingrediens, beror på hur stor sallad du vill göra.


Receptet har vi fått ifrån icas hemsida.


Potatis är bra och nyttigt men sötpotatisen är fullproppad med antioxidanter vilket är viktigt för kroppen.

I detta recept finns inget kött, man kan börja enkelt med en sån här sallad till lunch och en måltid utav kött är avklarad.

Likes

Comments

Hej! Vi säger inte att man behöver vara 100% vegan men man behöver inte heller vara den extrema köttätaren och den extrema pälsbäraren. Man kan t.ex byta ut några måltider i veckan mot vegetarisk eller till och med vegansk mat. Varför kan man inte bara äta kött, vad är det som egentligen förstörs av det? För det första så är det onödig mängd med djur som dödas för att vi ska få päls och mat. För det andra så blir det en förstärkt växthuseffekt när man har väldigt många kor. För att i kors avföring finns det en gas som kallas metangas. Den gasen bidrar till att temperaturen höjs.

Vi tycker det här är fel! För att varför ska djur behöva leva på ett sånt tragiskt sätt som t.ex dom har nästan inget utrymme, man avlar fram olika raser med så mycket kött som möjligt, det kan vara kor som har extrem stor överkropp men jätte små ben så dom orkar knappt röra på sig.

Just DU kan göra skillnad mot detta så djur inte ska behöva genom lida detta. Dessutom kan du hjälpa klimatet.Bildresultat för klimatförändringar konsekvenser

Likes

Comments