View tracker

Min högerfot tog mig till rubricerad klinik och träffade en, vad som verkar vara en ytterst kompetent fotkirurg. Senaste försöket folket på vår sjukvårdsförsäkring gjorde blev sådär då jag hamnade hos en "vanlig" kirurg som mest ville skära i mig. Hur som helst, idag fick jag göra ett ultraljud i foten och är nu remitterad till en magnetröntgen. Haha, tydligen har jag tunna fettkuddar i trampdynorna och det förklarar att mina fötter förvandlas till dinosauriekvarlevor i samma sekund jag lämnar pedikyrstolen 😂

Då att röra mig i kollektivtrafik tydligen tillhör mina favoritsysslor, så tog jag mig från jobbet till Storängsbotten, vilket gick sådär eftersom 55an valde att utebli. En promenad längs med Lidingövägen var ju också eh, trevligt. Jag valde att snedda över nedre Gärdet till Valhallavägen när jag skulle tillbaka och det var betydligt trevligare.

Vi hörs ❤️

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

  • 10 readers

Likes

Comments

View tracker

Förra söndagen bad Edvin mig att baka farmors pepparkakor. Det händer inte så ofta att han ber mig att baka så vem är jag att inte göra det när han gör det?

Nu kan jag inte hitta receptet jag använde och det gör ingenting. Kakorna blev stenhårda, söta och smakade liksom inte någonting. Jag ska göra ETT försök till, blir det skit då med tänker jag inte baka fler tjockiskakor.

Mina små, knäppa damer som så gott som alltid tappar all vett och sans 😂

Vi hörs ❤️

Likes

Comments

View tracker

Mina alltid lika flinka hjälpredor bakade för glatta livet när det stod saffransbullar på schemat. Ingen av dem tycker om saffran, men de tycker om att baka 😊

Jag testade ett nytt recept, men ändrade det så att det skulle passa mig bättre. De blev goda, men lite klena i smaken.

50 g färsk jäst
150 g smör eller margarin
2 påsar saffran (à 1/2 g)
1 1/2 dl strösocker
5 dl mjölk
250 g kvarg
1/2 tsk salt
1 ägg
Ca 15 dl vetemjöl

Fyllning:
100 g smör
0,75 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 tsk salt
100 g mandelmassa

Till pensling:
Ägg
Pärlsocker
Russin

Smula ner jästen i en bunke med socker och salt. Smält smör. Stöt saffranet med lite av sockret i en mortel. Rör ner saffranet i det smälta smöret. Tillsätt mjölken och ljumma degspadet till ca 37°C.
Rör ut jäströran i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, kvarg och ägg. Arbeta i nästan allt vetemjöl och arbeta degen ca 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Strö lite mjöl över degen. Låt den jäsa under bakduk ca 1 h.

Fyllning: Riv mandelmassan och vispa ner tillsammans med smör, socker, salt och vaniljsocker till en smidig kräm.

Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Knåda ev. i lite mer mjöl, degen ska vara smidig, men absolut inte torr och dela degen i två delar.
Kavla ut ena delen på mjölad arbetsbänk till en kaka ca 25x60 cm. Bred på fyllningen. Gör antingen till "vanliga" bullar eller knutar. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper. Täck dem med en bakduk och låt jäsa ca 30 minuter. Av andra deghalvan snurrade vi lussekatter. 

Sätt ugnen på 250°C.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på pärlsocker och russin om russin önskas.
Grädda bullarna mitt i ugnen ca 8 minuter. Pensla dem med sirapsvatten och låt dem kallna på galler övertäckta med bakduk.

Vi hörs ❤️

Likes

Comments

Anslutningsbussen var long gone när vi väl kom till Stenhamra och nu sitter vi och väntar på nästa. Det är alltså på riktigt två (alltså T V Å) h mellan turerna. Galet. Precis vid busstationen ligger Nästgården. Här serverar de oväntat god pizza, om ni har vägarna förbi så är det ett tips 😁

Vi hörs ❤️

Likes

Comments

En tankevurpa gjorde att vi lämnade in bilen för försäljning i söndags. Nu står vi på en knökfull buss som ligger 40 minuter efter tabell, vilken kryper fram i lusfart längs Drottningholmsvägen. Det är inte bara kul att åka kollektivt, idag fungerar det sjukt dåligt. Bussen hemmavid var tusen timmar sen och nu det här. Well, det blir fint när vi väl kommer fram - men ja, vi behöver och vill ha bil.

Vi hörs ❤️

Likes

Comments

Varför minns jag aldrig när det blir en miljard bitar av saker jag bakar? Den här m å s t e jag komma ihåg till nästa år att det blir ohyggligt många, stora fudgeisar av. Det blir god hallon & lakritsfudge, men precis som förra året blev de lite klena i lakritssmaken.

Jag hade en form som är ca 20x30, nedan är halva originalreceptet och då kanske formen ska vara mindre.

Lakritslagret:
1,5 dl vispgrädde
2 dl strösocker
25 g smör
2 msk ljus sirap
0,5 påse krossade turkisk peppar
100 g choklad (jag tänker mörk snarare än mjölk)
0,5 tsk vaniljsocker
1 tsk flingsalt
1 tsk lakritspulver alt. hockeypulver
svart karamellfärg

Gör så här:
Krossa karamellerna grovt i mortel.
Lägg alla ingredienser utom choklad, vaniljsocker och karamellfärg i en kastrull. Låt koka upp- och låt allt smälta under omrörning, låt sjuda tills blandningen blir 120 grader.
Ta bort kastrullen från värmen och bryt ner chokladen under omrörning, rör i vaniljpulver och droppa ner karamellfärg och häll upp smeten i den bakplåtsklädda formen.

Börja med hallonfudgen och ställ lakritsditon kallt så länge.

Det här behöver du:
1,5 dl vispgrädde
2 dl strösocker
25 gram smör
2 msk ljus sirap
70 g färska hallon
50 g vit choklad
1 tsk salt
0,5 tsk vaniljsocker
röd karamellfärg

Gör så här:
Lägg alla ingredienser utom choklad, vaniljsocker och karamellfärg i en kastrull. Låt koka upp- och mosa hallonen till puré. Rör hela tiden och låt sjuda till smeten blir 120 grader.
Ta bort från värmen och bryt ner choklad, salt, vaniljsocker och droppa ner karamellfärg under omrörning. Sila av och häll detta på lakritslagret. Ställ svalt, gärna över natten innan fudgen skärs fina bitar.

Nu blir det fudge till Edvins jobb, till mitt jobb och till förskolan. Det kommer även att finnas kvar till glöggkalaset nästa helg. Pust!

Vi hörs ❤️

Likes

Comments

...Jag blev tvungen att testa mina nya pralinformar och det har under en stund varit choklad all over the place. Den fula högen som ligger i bortre änden är cookie dough som landade i en pöl choklad, eller om det var tvärtom när spritspåsen gick sönder. Jaja, det är kul när det funkar och sådärkul när det inte gör det.

Vi hörs ❤️

Likes

Comments

...Lash! 

Jag tycker att han borde heta Slow då han verkar rätt snabb. Det är kul att Qvick, som är rätt slow heter som han gör och då vore det skoj med en motsatsödla till. Robin tyckte inte det var roligt alls 😂

Vi hörs ❤️

Likes

Comments