Header

Allmänt, Freya 0-1 år

Som nämnt tidigare så ska vi köra med BLW till Freya. Alltså att hon ska få äta själv från start, och inte matas med pureer.
Vi har börjat lite smått med att hon har fått rå (eko) morot och gurka att gnaga lite på. Av moroten får hon ju inte i sig något alls utan mest att det är skönt för tandköttet och lite smak. Gurkan där emot har gon fått i sig lite från!
Man märker att hon också vill ha när vi äter, därför har hon fått detta. Och hon sitter då så nöjd med sin stav och gnager.
Men med riktig mat kommer vi vänta ett tag till! Och tills dess fortsätter vi med fri amning.

Man börjar med blw när barnet kan sitta och kan/vill föra maten till munnen själv. Vilket brukar vara runt 6 månader.
Det nedan kopierade jag från BLW hemsidan.

Vad är BLW och varför är det så bra?

BLW (Baby Led Weaning, barnstyrd mat­intro­duktion) är ett lustfyllt och lyhört sätt att helt på barnets villkor introdu­cera fast föda.  Barnets nyfiken­het, för­måga och motiva­tion styr över­gången från amning eller flask­matning till fast föda. I sin egen takt och efter för­måga får barnet ut­forska och ex­peri­mentera med matens olika for­mer, smaker och konsis­tenser. Hur snabbt till­vänj­ningen går är mycket indi­viduellt. Många barn behöver en längre tids utforsk­ning innan maten börjar hamna i magen medan andra börjar äta direkt. Under minst hela första året erbjuds barnet fri amning eller mjölk­ersättning.

Likes

Comments

Allmänt, Freya 0-1 år

Men idag vaknade jag innan bebis!
Hur skönt var inte det då? Helt utvilad och att få vakna av sig själv. Underbart! På det har Freya bara ammat en gång i natt, så jag har verkligen fått bra med sömn.

Känskan när man ligger tätt intill bebis, hud mot hud. Känner de små andetagen från bebis på sin hals. Bebis rycker till och börjar leta efter något att hålla i och hittar ditt ansikte, klappar lite i sömnen för att sedan bli helt avslappnad igen då bebis konstaterat att du fortfarande ligger nära.
Det är en av dom bästa känslorna.
Inte lika mysigt dock när man märker att man måste upp och kissa, och då ska lyckas ta sig ifrån den lilla mysiga krabaten som sover så gott intill.

Egentligen skulle Dennis ta Freya idag när hon vaknar. Så att jag skulle få sova ut. Men då jag ändå vaknade av mig själv, och varit vaken i ca 30 minuter så kan jag lika gärna låta honom sova. Freya har dessutom fortfarande inte vaknat så jag känner mig nästan lite ensam. Vad ska jag hitta på nu då?

Likes

Comments

Allmänt

Decemberutmaningen av @bolmgren och @namnoribebisen

Då jag har separerade föräldrar hade jag alltid två jular. En med mamma och en med pappa.
Om jag var hos mamma på julafton så åkte jag till pappa på juldagen, och var med honom fram till 1a januari. Och tvärtom.

Julen med mamma spenderades alltid hos mormor. Henke var tomte. Året jag kom på att han var tomte blev jag så arg att jag inte ens ville ha mina julklappar.

Julen med pappa spenderades hemma hos farmor, och där var jag tomte. Minns en jul då jag delat ut alla paket, sedan sprang jag upp för trappan för att sedan springa ner igen och ropa "Men nej! Missade jag tomten!".

I år blir det också två jular. På julafton är vi hemma hos svärmor, där har vi varit de senaste tre åren. Och på juldagen åker vi hem till farmor och har en liten mini-jul med de på min pappas sida.

Likes

Comments

Allmänt, Freya 0-1 år

Nu sover äntligen liten. Idag och igår har varit lite småjobbiga dagar. Jag har haft väldigt mycket i huvudet och varit väldigt trött, och på det har Freya varit jätte kinkig och bara velat bli buren hela tiden. Många gånger har jag inte ens fått sitta ner.
På det har hon även slutat med sin tre-timmars vila, nu siver hon max i en halvtimme. Vilket gör att jag förlorar lite återhämtningstid.
Men men, det går över! Och det kunde varit värre. Jag kompenserar det genom att gå och lägga mig tidigt istället.

Imorgon ska vi till farmor/gammelfarmor och mysa lite innan babysimmet. Kanske även får hem en säng till Freya!
Vi slängde ut hennes spjälsäng för ganska längesedan då den ändå inte användes, eftersom vi samsover. Men nu skulle Ronja göra sig av med sin sebra växasäng, så vi tar över den. Den är ju SÅ fin!
Den kommer nog inte användas på ett tag men när hon nu ska börja sova själv kommer den bli perfekt.

Likes

Comments

Allmänt, Freya 0-1 år

Gud vad min gofis har växt!
Eftersom jag är med henne hela tiden är det så svårt att se, även om jag vet att hon blivit ca 13 cm längre. Så idag tog jag bilder med samma gosedjur, som vi tog bilder med när hon var ca 1 månsd gammal. Hon har utvecklats så mycket! Helt otroligt vad snabbt det går. Nu får tiden allt sakta ner lite, jag hinner inte med.

Likes

Comments

Allmänt, Freya 0-1 år

Decemberutmaningen av @bolmgren och @namnoribebisen

Faktiskt ingenting. Jätte tråkigt!
Jag har alltid hatat kyla, ingen vidare julfantast alls. Julafton gillar jag dock!

Men detta vill jag ändra! Jag vill skapa traditioner med Freya. Jag vill att december ska vara en riktig mysmånad. Kanske ska börja med advents-bakning, alltså baka något varje advent. Julpyssel osv.. I år är ju Freya för liten för detta, men nästa år är hon 1,5. Då kan vi pyssla och hon kan hjälpa till att baka.

Likes

Comments

Allmänt, Freya 0-1 år

Då har jag och Freya kollat vårat första avsnitt av julkalendern ihop!
Vill att det ska bli en liten tradition att alltid göra det ihop. Under tiden ammade vi och efter det började kampen att få henne att somna. Jätte trött men envis.. Hon skulle absolut inte somna. Gick med vagnen först men hon började snabbt gråta, vred och vände sig. Bara att vända hem, vill inte gå om hon bara gråter. Hem och försökte vagga, det passade inte heller. Ligga själv likaså. Tillslut ville hon ha bröstet igen och sedan busa lite. Såg hur trött hon var så la i vagnen igen och gick ut. Hon vred och vände, gnällde lite men inget gråt. På tre minuter sov hon som en stock! Att det ska vara så jobbigt att somna.. Förstår inte det.

Nu ska jag hoppa i en dusch och sedan ringa lite samtal. Ska ringa aquabarn angående återanmälan, ska lägga till ett önskemål. Sedan ringa farmor!

Likes

Comments

Allmänt

Godmorgon!

Igårkväll var jag och Freya helt själva. Dennis var på julbord med jobbet. Var inte alls äckligt avundsjuk då företaget hyrt liseberg så dom hade spelhallen osv för sig själva efter julbordet. Vill också! Haha.

Istället gick vi och la oss kl 19 redan. Men det var skönt med en tidig kväll.
Vaknade runt midnatt av att det spände i ena bröstet. Sleepfeedade Freya och gick sedan ner för att stoppa i lite mer ved i kaminen. Var vaken till att Dennis kom hem kl 1 och somnade som en stock. Redan då märkte jag att något var fel. Han hade frossa, men tänkte att han kanske drömde något. Kl 4 vaknar vi båda två av Freya som är hungrig. Och han har då jätte hög feber och var illamående.
Då slog det mig, snusen. Han håller på att sluta, och har nu abstinens. Inte konstigt att kroppen reagerar!
Kl 7 när jag och Freya gick upp hade febern gått ner igen och illamåendet borta, men han ser ju inte direkt frisk ut.
Men jag är stolt över honom! Jag har försökt få honom att sluta sedan han började för två år sedan.

Likes

Comments

Allmänt, Foto, Freya 0-1 år

Nu har vi kommit hem igen!
Och för första gången kan jag lugnt sitta i köket och äta medan Freya sover ute, utan att vara orolig att inte märka när hon vaknar. För vi har köpt en babyvakt! Äntligen, det var verkligen på tiden.
(Och där vaknade hon.)

Innan har vi varit tvungna att gå in i vardagsrummet titt som tätt för att kolla om hon vaknat. Vilket känns otryggt då hon kan vakna sekunder efter att man kollat henne och då får ligga och gråta tills man kollar igen.
Så detta är en enorm lättnad för mig att kunna höra henne direk.

Likes

Comments