Header

Jag kan inte förstå hur dagarna helt plötsligt kan gå så snabbt. För ett tag sedan tyckte jag att varje dag sneglade sig fram, men de senaste så har jag nästan fått en chock varje gång jag kollat på klockan. Kanske är det för att Freya låter mig sova lite mer, och jag faktiskt är lite piggare av det.

Idag har vi hunnit ta en dusch och jag fick tvättat håret. Åt en mysig frukost ihop, jag och Freya. Sedan har hon lekt i vardagsrummet medan jag grovstädat. Drog fram soffan och fick ut alla leksaker som åkt under samt dammsög. Helt sjukt vad mycket skit som samlats där under!
Sedan tog vi oss ut en sväng när Freya skulle sova, och nu sover hon vidare på balkongen. Får dock ha dörren lite på glänt då jag inte kan hitta ena enheten till babyvakten.. Men om mitt städflow fortsätter så lär den ju komma fram!

Nu ska jag göra varma mackor till lunch.
Min senaste craving!


Freyas nya favorit låt, Mistletoe.

Likes

Comments

Allmänt

Godmorgon söndag!
Tredje advent och exakt en vecka till julafton.

Kommande vecka har jag än så länge fem saker inplanerade, men tre av dom kanske får avbokas beroende på om jag orkar eller kanske till och med har fött.

Måndag - Barnmorskebesök. Ska egentligen få en hinnsvepning då men det vågar jag inte längre eftersom Freyas röntgen är dagen efter. Vill ju inte starta något så tätt inpå.. Ska därför fråga om jag kan få en ny tid typ redan på onsdag eller så snart som möjligt.

Tisdag: Freyas röntgen. Tidigt på morgonen ska vi vara på sjukhuset för att ge henne lugnande osv.. Och när allt är klart blir det att åka hem och mysa resten av dagen. Lugnandet hon ska få kommer att påverka henne som om hon varit sövd, och hon kommer därför vara väldigt trött och dåsig resten av dagen.

Onsdag: Tvättstugan, och förlossningen får mer än gärna komma igång!

Torsdag: Inga planer än så länge.

Fredag: Jessica och Melanie kommer hit och leker lite.

Lördag: Inga planer än så länge.

Söndag: Julafton! Beroende på hur jag mår, kommer vi antingen vara själva här hemma och mysa, eller så kommer Dennis familj hit. Här och nu, och sedan en tid tillbaka känner jag dock att jag inte kommer orka med det..

Likes

Comments

Denna dagen har verkligen gått i ett!

Vi vaknade, tog en dusch, åt en lång frukost och åkte sedan in mot stan för att träffa Emelie.
Med inga planer alls traskade vi omkring inne i stan, har nog gått i sammanlagt tre timmar. Hade en liten paus för att fylla på magarna lite innan vi fortsatte promenera omkring.
Nu är jag så himla trött i ryggen! Det tar verkligen på kroppen att vara aktiv nu. Men det var det värt, helt klart. Får bli en lugn kväll helt enkelt.
Jag fick även köpt den sista julklappen. Så nu kam jag släppa det också, himla skönt då mina kommande dagar är ganska fullbokade av barnmorske och sjukhusbesök.
Ju närmre röntgen vi kommer ju mer kan jag slappna av. Bara tre dagar kvar, sedan är det fritt fram för lillasyster att födas.

Likes

Comments

Allmänt, Freya 1 år

Äntligen!

Freya har börjat vakna i humana tider igen. Det är så himla skönt och jag uppskattar varje morgon som hon väljer att somna om. Man vet ju aldrig när det vänder igen..
När vi hade sommartid sov hon alltid till 6-7, vilket jag var helt okej med. Visst hade jag gärna sovit mer men det kändes ändå inte för tidigt.
När vi bytte om till vintertid började hon vakna kl 5. Ibland tidigare. Precis som att hon skaffat sig ett inbyggt larm. Och inte somnade hon om även ifall man ammade direkt utan hon skulle gå upp då.

Även nu vaknar hon runt 5, men nu ammar hon och somnar om. Även om det så bara är en timma till hon sover, så är den extra timman så skön!
Idag fick vi sova till 8! Och det är inte första gången denna veckan som hon sover så länge.
Men jag ammar fortfarande inte fören efter kl 5, vaknar hon innan dess försöker jag söva om henne utan bröstet. Ibland går det och ibland håller hon sig vaken fram till 5 och somnar då när jag erbjuder bröstet.
Jag anser ju inte den ynka amningen att vara nattamning, utan mer än en ”somna-om-på-morgonen-amning”. Så den känns helt okej i och med att jag kan få 1-3 timmar extra sömn.

Såhär sött låg Freya och sov en kväll här i veckan. Ser inte alls bekvämt ut men barn kan ju sova i alla dessa konstiga positioner så.. Haha!

Likes

Comments

Allmänt, Freya 1 år

Freya har idag lärt sig en ny sak.
Länge har hon gått och dragit i sin blöja. Väldigt ofta ser man henne med blöjan lite nerdragen. Och så drar hon upp blöjan igen, och ner för halva rumpan igen.. Och så håller hon på.

Men idag fick hon för första gången av blöjan helt! Hon höll på en bra stund med att dra den upp och ner, men vips var den nere vid fötterna och hon klev ur den. Hon kom fram till mig och gav mig blöjan med största flinet någonsin. Superlycklig över att bli av med blöjan, då hon inte alls tycker om att ha den på sig.
Försöker ju att ha henne blöjfri så mycket det går, även om det blir en del olyckor då hon inte alltid är så tydlig i sina signaler. Men ibland orkar man inte gå och hålla utkik efter signalerna och inte heller gå och torka golvet, så då får det bli blöja.

Men nu när hon lärt sig att ta av blöjan, känns det som att vi får börja potträna på riktigt! Försöka bli av med blöjan helt.
Så nu ska jag nog börja med att ha henne helt blöjfri på hemmaplan. Det blir nog en hel del olyckor till en början men det kan ju bara bli bättre.

Likes

Comments

2a graviditeten, Allmänt

Vecka 39, nu är det verkligen så nära!
Kommer lillasyster samma dag som Freya (39+3), så föds hon den 25e December. Men det skulle vara så roligt om hon kommer den 22a december, för då ska en kompis snittas. Hade varit super kul att få ligga på bb ihop, haha! Vi har sagt att om vi kommer till bb under samma dag/ar så måste vi få barnen att bli bästisar.

Men till hur jag mår.
Om man bortser från hur hutlöst trött jag är, så mår jag bra. Inga direkta smärtor just nu förutom förvärkar och kraftiga ilningar i tappen när lillasyster trycker sig ner.
Just nu är det otympligheten, halsbrännan och tröttheten som tar ut mig totalt. Men jag är samtidigt glad att det inte är värre. Jag har nästan ingen foglossning längre och jag kan ha hand om Freya själv i vardagen. Men snart är det över!

På måndag var tanken att jag skulle få en hinnsvepning hos barnmorskan. Men då vi helt plötsligt fick en tid till röntgen på tisdag för Freya efter att ha väntat i över 7 månader, så vågar jag inte ta en hinnsvepning dagen innan.. Vore ju så dumt om förlossningen startar kvällen innan och att vi måste avboka något vi väntat på så länge!
Så istället ska jag fråga barnmorskan om jag kan få komma tillbaka redan på onsdag, eller så snart som möjligt efter tisdag, för att få den där hinnsvepningen då istället.
Jag ska även frossa i ananas, förlossningen med Freya drog ju igång dagen efter att jag gjorde det. Så det skadar ju inte att testa! Men inte innan röntgen är gjord, så tills dess får hån hålla sig inne.

Barnets utveckling:
Fostret väger omkring 3,2 kilogram, är ungefär 50 cm långt och är nu förberett för sin födelse. Via moderkakan har fostret fått mycket näring och antikroppar. Det kommer att skydda barnet den första tiden.

Fostrets hjärna utvecklas hela tiden och kommer inte att vara färdig förrän barnet är runt två år. Tånaglarna har vuxit ut nu och täcker hela tån.


I gravidkroppen:
I början av graviditeten är livmoderhalsen riktad bakåt för att hindra att öppningen vidgas. Nu ändras riktningen och livmoderhalsen kortas ner några centimeter.

Många gravida känner sig tunga och trötta. En del har kraftiga förvärkar.

Likes

Comments

Allmänt, Freya 1 år

För ett tag sedan skrev jag att jag var och skulle köpa en julklänning till Freya, men att alla var slut i affären. Jag skulle då beställa på nätet men även där var alla slut. Och jag var riktigt bitter!
Men så var Nilla inne och kollade i butiken som ligger vid henne, och dom hade klänningen. Dock endast i stl 80 (Freya har 80-86), men jag sa att hon skulle köpa den endå. Så snabbt kommer hon inte växa att den klänningen inte kommer funka över jul!

Så nu ska jag vänta lite till innan jag tar julkorten på Freya, ge lillasyster en chans att vara med på dom. Har hon inte kommit den 20e så tar jag bilder på bara Freya. Sedan kan jag ta bilder igen om lillasyster föds innan året är slut.

Likes

Comments

Allmänt, 2a graviditeten

Godmorgon!

Det blev en sen kväll för Freya igår. Vi båda två var helt slut..
Jag hade egentligen inte orken att åka på kalas men följde med ändå. Så när vi åkte hem vid 19 var tanken att Freya skulle somna i vagnen som hon brukar göra. Men hon somnade aldrig då vi råkade ut för de mest högljudda medresenärerna någonsin! Aldrig varit med om att det låtit så mycket innan, att Freya inte kunnat somna. Plus att det var brofel när vi skulle över till Hisingen, så bussen stod still jätte länge och vi var hemma först vid 21.
Jag var trött, både i kropp och huvud. Jag klarar verkligen inte av att umgås med mycket människor under en hel dag längre.. Nu känner jag att jag helst av allt vill vara helt själv även på julafton. Tror inte jag kommer klara av att spendera så lång tid ihop med en hel familj, även om jag i normala fall älskar sådana dagar. Men nu skriker kroppen bara nej.
Så vi får se där och då hur vi gör, om jag orkar eller inte, för jag måste lyssna på kroppen även om andra kanske blir besvikna.. Trist men sant.
Längtar så tills bebis är ute och man har börjat känna sig någorlunda normal igen.

Men jag fick Freya i säng direkt, hon var så trött och somnade på några få minuter. Jag var inte långt efter, haha. När jag flyttat över en sovande Freya till sin säng gick jag bara för att ta bort sminket innan jag också kröp ner i sängen.

Likes

Comments

Allmänt, 2a graviditeten

Idag är det femton dagar till beräknad förlossning!

Jag längtar mer och mer efter förlossning då det blir allt tyngre och jobbigare. Allt är obekvämt numera, och att jag känner mig obekväm gör att jag inte längre känner mig speciellt fin. Jag har ju annars haft turen att jag känner mig vacker som gravid, att mitt självförtroende är riktigt bra. Men inte längre, nu känner jag mig bara plufsig och jag går konstant i mjukisbyxor då inget annat sitter bekvämt på kroppen.
Har därför börjat sminka mig oftare, för att det får mig att känna mig lite bekvämare i mig själv. Vad andra tycker skiter jag i, men det är viktigt att få känna sig fin, för sin egen skull.

Det här med att försöka ta kort på magen samtidigt som man har ett litet barn som springer omkring i samma rum..

Likes

Comments

Allmänt, Freya 1 år, 2a graviditeten

Idag vaknade Freya redan 4:20 typ. Hela kroppen bara skrek nej och jag ville verkligen inte gå upp. Men samtidigt vägrade jag amma henne, även om det skulle få henne att somna om. Innan 5 tycker jag räknas som natt, och jag vill inte börja nattamma igen när det är så nära till förlossning. Så försöken att få henne att somna om började. Jag klappade, kramade, förklarade att vi skulle sova mer, men hon ville inte somna om utan låg snarare och pratade med sig själv.
När klockan slog 5 gav jag upp, då kändes det okej att ge bröstet, även om jag trodde att det var för sent och att hon var för pigg. Men hon somnade! Tack och lov för det.
Sedan vaknade hon ännu en gång, tog bröstet och somnade med det i munnen. Tror att klockan var runt 6-7 då. Det har aldrig hänt innan att hon somnat om igen, och speciellt inte med bröstet i munnen. Hon blir alltid klar innan hon somnat och släpper taget.
Men jag var väldigt tacksam för det och somnade om jag också! Sammanlagt som jag nog 11 timmar i natt.. Somnade när jag nattade henne och vi gick sedan upp vid 8. Det var längesedan jag sov så länge, men vad skönt det var! Väldigt behövligt då jag varit så trött det senaste.

I skrivande stund är vi på väg hem till svärmor. Hon fyller år idag så vi ska fira henne lite.
Freya sover så gott i vagnen, hon somnade ganska snabbt efter att vi börjat åka. Är så tacksam över att hon sover så bra där i, speciellt nu på vintern. Måste vara jätte gosigt där i åkpåsen!

Likes

Comments