Header
Freya 1 år, Allmänt

Godmorgon! Även fast jag varit vaken ett par timmar..

Freya tyckte att det var lagom att gå upp 5:30, men då hon sovit över 6 timmar i sträck tyckte jag ändå att det var helt okej att gå upp då.
Vi satte oss i soffan och startade en film, morgonammade lite och åt sedan en macka var då vi båda var lite småhungriga. Ville inte göra i ordning en vanlig frukost till Freya, då hon ammat och jag visste att hon inte skulle vilja ha allt ändå. Så en macka blev lagom!
När Dennis vaknade kröp vi ner i sängen igen och myste lite alla tre innan han begav sig på helgjobb. Freya tyckte dock inte att han skulle gå, då hon gång på gång sa nej när han förklarade att han skulle till jobbet och var tvungen att gå. Haha lillskrutt! Jag blir så varm i hjärtat när jag ser att hon börjar ty sig mer till honom. Hoppas för deras skull att hon snart blir lite pappig. Hade varit skönt för mig också om hon inte är super mammig när lillasyster föds, haha. Men allt löser sig!

När Dennis gått hoppade jag och Freya i en dusch. Hon blev sådär mysig och kröp upp i mitt knä (jag sitter alltid ner när vi duschar ihop), och började amma. Hon passar alltid på att amma när vi duschar då båda brösten är fria, vilket jag förstår. Men till min stora förvåning kände jag hur hon blev allt mer avslappnad och amningen gick över till ett lätt snuttande. Hon somnade.
Jag minns inte ens senast hon somnade i min famn med bröstet i munnen! Det var flera månader sedan.. Jag fylldes av sådan kärlek och bara satt där och tittade på henne en stund. Sedan började lillasyster sparka på revbenen och jag var tvungen att resa mig upp. Det var inte lika mysigt då längre.
Jag lyckade få en handduk om henne och la henne i sängen utan att hon vaknade. Hon måste varit jätte trött som somnade så hårt så tidigt på dagen.
Hoppas bara hon somnar en gång till vid 13.. Vi ska på kalas och där lär hon inte lyckas somna. Så vi kanske får en väldigt övertrött Freya i eftermiddag/kväll.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

2a graviditeten, Allmänt

Vecka 31 och jag har gått mer än 75% av graviditeten. Alltså ännu en milstolpe passerad!

Om en vecka ska jag börja dricka te på hallonblad. Inte dom färdiga tepåsarna (dom är super vidriga och innehåller bara 50% hallonblad), utan lösa eko hallonblad.
Alla säger olika om när man ska börja dricka, vissa säger vecka 32 och vissa vecka 35. Anledningen är ju att man kan få mycket sammandragningar av det, och i så fall inte bra för tidigt. Men jag testar i vecka 32, och skulle kroppen reagera starkt på det är det bara att avvakta lite till.
När jag väntade Freya började jag få starkare sammandragningar först när jag drack tre koppar om dagen, så jag är inte orolig över att en kopp i vecka 32 skulle vara för mycket för mig.

Kroppen blir allt tröttare och tyngre. Foglossningen känns lite varje dag nu. Ibland mer ibland mindre.
Jag har lagt på mig vätska, ringen sitter tightare. Annars hade jag nog inte märkt av det då det inte känns mer än att jag känner mig tyngre.


Barnets utveckling.
Fostret väger runt 1,6 kilogram. Längden är ungefär 43 centimeter. Fingernaglarna har vuxit ut ännu mer och når fingertoppen. Fostret kan fixera blicken och ser bättre skillnad på ljus och mörker. Det kan känna igen och reagera på musik som spelas vid upprepade tillfällen.

I gravidkroppen:
Livmodern börjar närma sig revbenens nedre kant. Många gravida känner sig tunga och otympliga. Viktuppgången är olika från person till person.

Lungorna blir starkare. Lungkapaciteten har ökat från 500 till 800 kubikcentimeter luft per andetag. Ändå är det lätt att bli andfådd.

Många gravida känner av att kroppen innehåller mer vatten än vanligt. Om benen blir svullna och tunga kan stödstrumpor hjälpa. Det kan också hjälpa att ligga eller halvsitta med benen i högläge.

Likes

Comments

Allmänt, Freya 1 år

Godmorgon!

Idag vaknade jag innan Freya. Visserligen redan kl 6, men jag och Dennis somnade innan kl 21 igår så det gjorde absolut inget att vakna tidigt.
Att dessutom få vakna av sig själv, det är lyx!

Jag gick upp för att kissa och där blev jag sittande en stund. Bara skrollade på mobilen i min ensamhet. Eftersom jag i normala fall alltid har sällskap på toa, får man lixom passa på att bara vara, när man är själv. Gick tillbaka efter en stund då jag hörde att Freya började böka runt i sängen. Standard innan hon vaknar.
Vi mysammade lite och sedan kröp hon upp på min mage. La sitt huvud tätt intill min hals och klappade på min arm. Hon är verkligen världens gosigaste!
I alla fall om det är på hennes villkor, haha. Vill jag mysa, men inte hon, då får jag minsann höra det. Men det är bara bra att hon är tydlig med att säga att hon inte vill, och jag respekterar alltid hennes nej. Det är så viktigt att barn ska veta att ett nej är ett nej, alltid.

Idag byter vi gravidvecka, kommer en uppdatering om det lite senare.

Likes

Comments

2a graviditeten, Allmänt

Egentligen hade jag kunnat vänta några veckor till, men.. Jag är otålig, hehe.

När jag födde Freya sa nästan alla att det var så mycket som behövdes. Jag själv tänkte att det räcker med typ filt, kläder att åka hem i för bebis och plagg till mig själv. Och hygienprodukter så som tandborste m.m.
Men nej, det räckte verkligen inte, sa dom flesta. Några höll med mig, men det var inte många.

Så jag lyssnade lite halvt på mig själv och lite halvt på vad dom flesta sa, men struntade i det jag verkligen inte tyckte lät nödvändigt. Så som toapapper och morgonrock.
Alltså, visst, jag förstår grejen med båda. Man vill inte torka sig med något rivigt papper när man är jätte öm. Men ska jag vara ärlig så orkade jag inte bry mig om en sådan sak. Jag får väll badda med blöt papper om det nu skulle göra ont att använda det normalt, tänkte jag. Och morgonrock använder jag inte ens hemma, så varför skulle jag använda det där?
Babynest till plastlådan ville jag inte heller ha, nej jag ville samsova från start och ha hud mot hud hela tiden, så det kändes onödigt.

Men trotts att jag rensade bort mycket av alla ”måsten” så märkte jag ändå på BB att jag överpackat. Inte ens hälften användes.
Så nu har jag börjat spåna på hur jag ska packa denna gången. Denna gången kommer jag inte packa lika mycket, och bara ta det som jag vet används. I värsta fall får något hämta det som saknas åt mig. Vi har ju nära till sjukhuset, så det är inga problem.

Som jag tänker nu blir det:
*Åka hem kläder till lillasyster.
*Filt till lillasyster.
*Kokosolja att torka lilla rumpan med.
*1-2 amningslinnen.
*2 mjuka amningsbhar.
*1-2 mjukisbyxor.
*Trosor att ha hem (kommer ha sjukhusets nättrosor under BB-vistelse.
*Bindor.
*Kamera att spela in med.
*Laddare till kamera och mobil.

Planen är att åka hem så fort som möjligt, om det inte uppstår komplikationer.
Egentligen hade det varit skönt att stanna tills att läkarkontrollen är gjord efter 48 timmar. Men jag vill ju till Freya så fort som möjligt, och låta systrarna mötas. Plus att jag hört att dom gärna vill att omföderskor ska åka hem ganska tidigt, undantag vid komplikationer. Stämmer det?

När väskan är packad kommer jag visa vad vi packat ner!

Likes

Comments

Freya 1 år, Allmänt

Nu har vi äntligen haft två bra nätter igen. När kindtänderna började spricka igenom blev nätterna väldigt jobbiga med många uppvak för min del då Freya grät i sömnen. Även dagarna var hon extremt klängig och skulle bara vara i famnen konstant.

Men nu tror jag att tänderna tagit en liten paus. Dom har inte kommit upp helt, men hon verkar inte heller ha ont av dom. Hon äter bra igen och är inte alls lika närhetsberoende, samt sover helt okej bra. Alltså kan vi båda vakna på morgonen och vara pigga och glada.
Vilket också betyder att Freya snart kanske kan sova borta för första gången! Vi vill testa att hon ska sova hos pappa och Nilla en gång innan förlossningen, bara för att se hur hon reagerar på det. Tror inte att det kommer vara några problem alls, då hon är såpass trygg med dom och är van vid att inte amma på natten.
Men vi vill ju inte prova i samband med tandsprickning och att nätterna är katastrof.. Bättre att testa när hon är sitt vanliga glada jag!

Likes

Comments

2a graviditeten, Allmänt

Igår när jag höll min sista lektion för dagen på babysimmet, hände något som aldrig hänt innan under min tid som gravid. Inte ens när jag väntade Freya.

Jag var på väg fram till ett barn och föräldern, när det helt plötsligt högg till långt ner i magen. En extremt kraftig spark fick lillasyster till, så kraftig att jag var tvungen att luta mig framåt, slå händerna om magen och högt utbrast ”Ajjj!”.
Visst har sparkar gjort lite ont eller varit obehagliga, men denna gjorde verkligen ONT.
I just denna klassen var det bara pappor som banade med sina barn, alla stannade upp i det dom gjorde och tittade chockat och oroligt på mig, med blickar som sa ”Kommer hon nu?”.
När jag samlat mig lite efter att plötsligt ha fått så himla ont, fick jag fram ”Eh.. Jäklar vilken spark hon fick till..”.
Papporna började då flina och en av dom sa ”Jo dom är ju rätt starka redan där inne.” Haha, jo, tack, jag vet det..

Dagens kula.

Likes

Comments

Freya 1 år, Allmänt

Äntligen går tandborstningen bättre igen.
Ett tag gick det inte alls, sedan blev det lite bättre. Det skrev jag om i ett annat inlägg för ett tag sedan.

Nu har det blivit ännu, bättre!
Vi behöver fortfarande mobilen eller plattan för att det ska funka, men nu öppnar hon munnen utan minsta pip, och håller den öppen tills att vi är klara. Hon puttar inte bort tandborsten med tungan eller något.
Verkligen jätte bra framsteg!
Får hon tag i borsten så borstar hon själv också, med glädje. Så på kvällen somnar hon ofta med tandborsten då hon inte gärna släpper den efter kvällsborstningen, haha!

Något jag märkt är att typen av tandborste spelar roll också. Det är bara de, som på bilden nedan, hon accepterar. Har testat andra för barn också, men då puttar hon genast undan den med tungan och kniper sedan ihop munnen så fort man kommer nära.
Så det är lika bra att vi håller oss till dessa ett tag.

Det är rätt gulligt att hon är så förtjust i den nu.

Likes

Comments

Allmänt, 2a graviditeten

Jag är verkligen så himla hormonell nu, vilket inte är så konstigt med tanke graviditeten.
Jag gråter jätte lätt, speciellt om något har med förlossningar att göra. Antagligen då jag tycker att förlossningar är så fantastiska, att känslorna överväldigar mig.
Idag när jag vaknade tog jag och bläddrade lite i arkivet från när Freya var nyfödd, och så kom jag till min förlossningsberättelse. Istället för att bara skumma igenom så läste jag ordentligt. När jag kom till delen om att jag börjat krysta, levde jag mig verkligen in i den känslan jag hade då. Sista krystningen kommer jag ihåg som att det var igår. Precis när barnmorskan sagt ”bara en krystning till, så är hon ute!” Dog min värk bort, och jag hade mitt i allt bestämt mig för att få ut henne ändå. Så jag krystade en sista gång, utan att ens ha någon värk.
Här började tårarna rinna när jag läste, jag mindes känslan när dom la henne på mitt bröst och allt bara klickade. Kärleken för det där lilla kladdiga barnet bara vällde fram. Den kärleken som är så stark att den omöjligt går att beskriva. Den kärlek som fortfarande blir starkare för var dag.
Jag kom till bilderna från när hon inte ens var en timma gammal, och tårarna började igen rinna av alla känslor som kom när jag tänkte tillbaka på det.

Jag hoppas verkligen att nästa förlossning blir lika bra som den med Freya, kunna minnas tillbaka med glädje. Inte känna sig minsta avskräckt inför en förlossning i framtiden.

De första bilderna på Freya.

Likes

Comments