Header
Allmänt, Freya 1 år, 2a graviditeten

Igår när jag gick hemifrån kände jag mig rätt tom.
Det är inte ofta jag lämnar hemmet utan Freya, och nu skulle jag vara borta hela kvällen och inte komma hem fören efter nattning. Egentligen visste jag att det skulle bli skönt att få släppa allt några timmar och inte känns någon press, men just när jag gick hemifrån kändes det fel.

Väl på kickoffen kändes det bra, vi bjöds på drinkar (alkoholfritt för mig, givetvis) innan vi påbörjade vår aktivitet. Boule.
Ska jag vara ärlig hade jag inga höga förhoppningar alls, det ser ju så tråkigt ut! En riktig pensionärs sport..
Men det var faktiskt riktigt kul! Antagligen tack vare goa kollegor, blev mycket skratt och kvällen gick snabbt.

Efter tre matcher var det dags för mat. Trerätters! Maten var riktigt god, men efterrätten slog allt, helt klart. Créme brulée med olika bär, småkakor och tryffel vid sidan.
Det var precis lagom sött och gick ihop så bra med bären. Måste verkligen försöka mig på att göra en egen någon gång, haha.

När jag kom hem la jag mig för att amma Freya en gång innan natten. Främst för min egen skull då brösten började bli rätt så fulla, men även för att hon skulle få lite i magen då hon enligt Dennis inte ätit så bra under kvällen.
Pratade lite med Dennis innan jag la mig i sängen för att skrolla lite på mobilen. Precis innan jag somnade gjorde han mig sällskap. Men jag var så trött att jag bara hann registrera att han la sig i sängen, sedan somnade jag.

I morse vaknade jag av Dennis larm, typ 6:30. Blev så himla chockad, inte ett enda uppvak av att Freya sökte bröstet. Hon hade sovit hela natten!
När jag tänkte efter kunde jag nog minnas att jag stoppat in nappen någon gång, men det lilla räknas inte riktigt som ett uppvak kan jag tycka.
Även Freya vaknade av larmet, då ville hon amma och sedan göra morgon. Men att gå upp 6:30 gjorde mig absolut inget efter en hel natts sömn, tack, älskade unge! Mamma behövde det.

Gårdagens klädsel och mama precis innan avfärd för Kickoff.

Likes

Comments

Freya 1 år, Allmänt

Citatet som rubriken innehåller, är en mening jag hör ofta från barn. En del vuxna frågar också, men många bara tittar eller till och med försöker undvika Freya med blicken.

Jag hör många gånger, vuxna som säger föräldrar borde ha bättre pli på sina barn, än att låta sina barn titta på folk med något annorlunda i utseendet, eller som blir arga när barnen frågar om det som är annorlunda.
För mig är det helt fel!
Visst. Jag förstår att det kan vara jobbigt om folk kollar, pekar och frågar. Jag vet hur det är då det gäller min dotter, som föddes med denna egenhet, som inte kan försvara sig själv. Det gäller även min farfar, som var med i en allvarlig olycka för några årsedan.

Men det blir inte bättre av att bli arg. Det blir inte bättre av att säga att man ska lära barnen respekt och be dom sluta kolla.
Barnen tittar inte av respektlöshet. Utan av nyfikenhet. Viljan att lära.
Rädsla och fördommar föds i okunskap. Vill vi verkligen främja det? Nej. Jag tycker inte det.
Jag tycker att det bästa man kan göra i den situationen är att upplysa barnet, berätta om det annorlunda, men visa att det är okej.
När jag hör barn fråga sina föräldrar om vad min dotter har på sitt huvud, brukar jag komma fram och berätta för dom. Att det är en cysta (är det små barn som inte vet vad en cysta är, så säger jag att det är en boll av fett), och att den är helt ofarlig. Hon föddes med den men vi väntar på att få ta bort den.

Jag tycker inte att vi ska tysta ner olikheter, oavsett vad det handlar om. Vi ska prata om alla olikheter, och visa att det är okej.
Det kan handla om en missbildning, funktionsnedsättning, hbtq, ja vad som helst som inte hör till "det normala".
Jag känner folk i alla dessa "grupper", även familjemedlemmar. Och jag vill att min dotter och alla andra barn, ska tycka att det är okej, ha förståelse för att alla ser olika ut, fungerar olika och tycker om olika saker.

Likes

Comments

2a graviditeten, Allmänt

Idag går jag och magen in i en ny vecka, som vi gör varje fredag. Och varje fredag är vi en vecka närmre att få träffa lillasyster.
Tidigare har jag sagt att det känns som att tiden springer iväg. Det gör den fortfarande på ett vis. Poff så är det en ny vecka igen utan att jag knappt har hunnit registrera det. Men nu känns det samtidigt som att tiden står still. Som att December är flera år bort och att jag aldrig någonsin kommer komma dit. Jag vet att det är knappt 4,5 månad kvar, men det känns som så mycket mer än så.
Antagligen är det min trötthet som talar. Jag är inte trött på att vara gravid, tvärtom snarare. Jag älskar att vara det, få känna en liten växa inuti mig och alla de sparkar. Längtan och undran om vad det är för en liten krabat.
Men jag är helt slut mentalt!
Freya är i en väldigt klängig period, antagligen pga nattamnings avslutet. Eller kanske att Dennis har semester och vi inte har någon riktig struktur på dagarna. Bara kvällarna som är det. På det sover jag för lite. Jag känner att jag inte får något gjort för att jag är trött och då får jag ångest för att jag låter det vara stökigt. Jag älskar att ha det rent men orken finns inte.
Jag måste börja inse att det är okej att vila. Jag är faktiskt gravid, och det är okej att använda det som ursäkt. Det är jobbigt för kroppen att bära på ett barn. Och jag hade inte ens 8 månader mellan mina graviditeter, kroppen hann inte bygga upp sin styrka igen. Självklart är det tyngre denna gången.
Men det är svårt när man känner att det är så mycket man borde göra.


Barnets utveckling:
Fostret har fortfarande slutna ögon, men kan se ljus och mörker genom de tunna ögonlocken. Vikten har ökat till 450 gram, längden till 27 centimeter.

I gravidkroppen:

Hormonerna som förändrar kroppen kan göra att tandköttet svullnar upp. Det är lättare att få hål i tänderna, därför är det bra att sköta tandhygienen ordentligt.

Bäckenlederna mjukas upp hos alla gravida. När lederna mjukas upp blir bäckenet mer rörligt och ostadigt. En del kan få ont av bäckenuppluckring eller foglossning som det också kallas. Ofta gör det ont i korsryggen, ner i skinkorna eller från blygdbenet mot ljumskarna. Prata med barnmorskan om du har besvär.

Likes

Comments

Allmänt

Idag ska jag på kickoff med jobbet!
Hemlig aktivitet är planerad och sedan middag. Det är det enda vi fått som information, samt vart och när vi ska mötas.

Lite nervöst för mig som är gravid, kommer det vara något som jag kan vara med på eller kommer jag behöva avstå något? Plus att jag är ett litet kontrollfreak och ogillar att inte veta vad som kommer hända så jag kan planera.
Vet jag inte så börjar hjärnan gå på högvarv. "Vad ska man ha på sig?" "Kommer vi vara ute eller inne?" "Ska jag ha något varmare med mig?".
Är väll bra träning för mig egentligen att inte ha full koll.

De flesta kollegorna jag träffat är i alla fall väldigt trevliga och jag är säker på att det kommer bli en trevlig eftermiddag/kväll. Men att jag efteråt kommer vilja skynda hem till min sovande dotter. Känns konstigt att inte ha hand om hennes kvällsrutin nu när jag försökt hålla den så strikt ett tag för att underlätta nattningen. Dennis har ju koll på den han med, men mamman i mig vill gärna se så att det faktiskt följs.. Haha! Det viktigaste är kvällsmaten, eftersom hon inte får amma på natten. Det andra är okej om det skulle glömmas, men missas kvällsmaten så vet jag inte vad jag gör.Likes

Comments

Allmänt

Nu är vår nya vagn äntligen på väg till oss!
Fick ett sms igår eftermiddag att leveransen är på väg och att schenker kommer att ringa mig inom kort för att bestämma leveransdag. Så spännande! Nu ska vi bara få sålt Vikingen också..

Vi köpte alltså en Bugaboo Donkey Duo. Vagnen jag aldrig trodde att jag skulle köpa.
Varför? För den är så himla dyr.. Och jag ogillar saker som är dyra pga sitt namn. Alltså i princip alla märkesvaror, hehe.
Men Donkeyn var den vagn som passade vårt behov bäst, så det fick bli den endå. Och när jag provsatt Freya i den så satt hon faktiskt väldigt bra i den! Hittade några saker med den som jag faktiskt tycker om bättre än på Vikingen.
En sak jag hade velat ha dock, som Vikingen har, är en liten flärp under madrassen i liggdelen. Den gör att man kan få upp madrassen i huvudändan som ett ryggstöd. Så att barnet kan få sitta lite utan att man ska bulla med kuddar bakom ryggen innan barnet är stort nog för att byta till sittdel.

Ska visa den så fort vi fått hem den!

Likes

Comments

Freya 1 år, Allmänt

Då har vi varit utan amning i tre nätter.

Första natten, som ni kan läsa om längre ner, gick jätte bra!
Men hur har andra och tredje natten gått? Och har det påverkat Freya något på dagtid?

Andra natten gick inte alls lika bra som första, inte katastrof dåligt, men inte lika bra. Antagligen var det för att vi inte följde våra vanliga kvällsrutiner.. Vi var borta hela eftermiddagen och Freya fick sin kvällsmat på tåget, och vägrade sedan somna i vagnen. Så hon kom inte i säng och fick sova fören kl 20:45.
Hon vaknade igen redan efter en timma och ville amma. Vilket hon fick då klockan inte blivit 22 än.

Jag gick och la mig strax därefter, vilket var tur med tanke på hur natten skulle bli.
Kl 01 vaknade hon och ville tutta, erbjöd vatten och tog några rejäla klunkar, precis som första natten. Men denna gången somnade hon inte om utan började gråta. Nynnade, kramade och klappade hela tiden. Hon somnade korta stunder för att sedan söka efter bröstet och bli arg och gråta när jag nekade. Erbjöd vatten varje gång jag såg att hon sökte efter bröstet, ibland ville hon ha och ibland slog hon bara undan flaskan.
Och så höll det på till kl 4. Efter det sov vi båda djupt fram till kl 6 då hon vaknade och igen sökte bröstet, vilket hon då fick och vi sov sedan 1,5 timma till.

Tredje natten gick ungefär som första. Hon ville komma över till mig vid 23 och då somnade hon om utan att söka efter bröstet. Vaknade igen vid 01 och drack lite vatten, gnydde ytterst lite och somnade om igen.
Vaknade igen vid 5-6 och fick bröstet, sov vidare till 8 då vi gick upp.

På dagarna upplever jag att Freya är något piggare än innan och det dröjer något längre innan hon somnar för sin vila. Att få henne att sova två gånger skulle aldrig gå nu!
Annars är hon mer mysig också. Vill kramas mera och drar sig riktigt nära.

I natt är fjärde natten, uppdaterar igen hur det går när det gått en vecka.

Likes

Comments

2a graviditeten, Allmänt

Först hade vi tänkt köpa en likadan åkpåse till S, som vi har till Freya. Det är ju så himla fint när syskon matchar, plus att vi är super nöjda med den.
Men så kom vi på att vi behöver en åkpåse även till babyskyddet. Freya föddes på sommaren så det behövdes aldrig för henne, men ett vinterbarn kan det vara väldigt praktiskt till! Vill inte behöva böka med filtar som glider av, och overaller ska man inte ha i bilen, i alla fall inte tjocka och värmande. Det är inte säkert..
och det känns onödigt att köpa två åkpåsen, när man kan ha en som man flyttar mellan babyskydd och vagnen.

Så frågade Ronja om hon tänkt sälja sin åkpåse som hon haft till Melwin, då han till vintern kommer vara för stor för babyskyddet. Och det hade hon tänkt sig, så jag fick köpa den av henne!
Tyvärr är det fleece på insidan, men det får gå ändå. Huvudsaken är att bebis hålls varm och kan åka bil säkert.

Likes

Comments

2a graviditeten, Allmänt

När jag träffade Ronja sist, hade hon även med sig lite kläder som hennes lille Melwin vuxit ur. Två super söta pyjamaser med Snobben! I stl 50.
Så himla praktiskt att man kan ärva kläder av varandra till sina små. Känns onödigt att lägga dyra pengar på massa kläder som kommer användas en så kort period.. Plus att det är super för miljön!

Vi fick även en nyfödd- mössa och två par underbyxor.
Plus att jag köpte en åkpåse av henne, men den kommer visas i ett annat inlägg.

Likes

Comments

Allmänt

Då ligger min älskade vagn ute för försäljning på tre olika säljsidor på Facebook och ska alldeles strax lägga den även på blocket.
Känns lite vemodigt faktiskt, älskar verkligen vikingen! Men vi kommer inte ha plats för den när vi fått våran syskonvagn, så den får nu flytta och göra någon annan lycklig.

Likes

Comments

Freya 1 år

En stickad kofta och mössa!
Så himla fint, älskar hemskickat.

Från början hade vi bara sagt strumpor att ha när jag sjalar, som täcker nästan hela benen. Men hon som stickade nöjde sig inte med det utan fortsatte på ett helt sett istället. Så fint gjort!

Tycker hon ser ut som en liten tomte med det på.

Likes

Comments