​Orkar. Inte. Andas.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

Jag återgår till mitt skrivande igen för att få koll på allt inombords. Det blir motsägelsefullt, jag vet. Orken räcker inte till någonting vettigt, men att skriva klarar jag. Varför? Jag vill ha ork att tvätta håret, dammsuga och gå utanför dörren. Jag har inte det. Krupit tillbaka in i min gömma, stänger in mig, isolerar och planerar för döden. Jag har hamnat på den plats jag aldrig mer trodde jag skulle återse. Vad hände? Varför?

Allt gör ont. För ont. Går inte att andas igen det snart. Går inte att parera. Dödstankarna - Hej. Kanske kommer både försök och självskador snart.

Likes

Comments

​Det känns mörkt just nu, både inombords och utanför rutan. Jag har det tufft med mig själv nu när mörkret faller på, men också då personer nära mig mår väldigt dåligt. Jag har en större styrka och ork idag jämför med för några år sedan, men det krävs ändå inte så mycket för att få mig lite för nära bristningsgränsen. Försöker dock göra sådant jag mår bra av. Försöker se det positiva och kämpa på ändå. Men det är verkligen inte enkelt. 

Och så kommer grubblet. Ska mitt liv alltid vara såhär? En blandning mellan bra och dåligt, men aldrig fantastiskt? Finns det förresten någon som har ett fantastiskt liv? ​Jag har ibland svårt att se ett slut på mitt pendlande och att blicka framåt känns emellanåt nästintill omöjligt. Men så tittar jag på S och försöker slå bort tanken om att det vore enklare att vara död....

Likes

Comments

Hur är det att leva med dyslexi? Nu kan jag svara på den frågan, för nu har jag fått veta att jag har dyslexi. En misstanke som började hos min sambo faktiskt och som gjort att jag nu efter utredning har fått det svart på vitt. Jag hade en ganska ordentlig dyslexi dessutom och med den faktan tillsammans med ADHD diagnosen, så kan jag nu lägga ett pussel och förstå varför skolan alltid varit så otroligt kämpig för mig! Skönt att få veta, men också ledsamt att INGEN såg det när jag var barn!!

Så, för att svara på frågan: Det är ganska krångligt att ha dyslexi. Speciellt när man som jag - inte förstått att jag haft svårigheter med att förstå texter och att stava rätt. Jag har alltså gått omkring i alla år och trott att jag läser och skriver som alla andra, trott att alla har svårt att veta hur många M det är i glömma eller hur man uttalar ordet scenografi. De brister jag har upptäckt i min skrivning eller läsning, har jag trott att de flesta har! Och eftersom ingen någonsin sagt till mig att jag läst, uppfattat eller stavat fel, fören jag träffade min sambo så har jag inte lagt någon vikt vid det. Jag vet inte hur många texter S förklarat för mig som jag precis läst, men uppfattat helt galet... För så är det, gång på gång. Jag läser - tror jag fattat - berättar om det för någon - denna någon läser själv texten - och när denne någon återberättar så känner jag inte alls igen det. Det är som om jag inte kan få ihop orden till en mening och sedan förstå meningen. Framförallt inte när jag läser tyst.

Förutom det läser jag enligt utredningen väldigt långsamt, vilket jag inte trodde! Jag trodde jag läste i normal eller snabb takt! Men jag läser mindre än hälften så många ord som en "normal" läsare gör per minut... Det resultatet förvånade mig kan jag säga!

Utan program som rättar min stavning eller då jag skriver för hand, så stavar jag fel eller glömmer ord i meningar. Ett exempel är "Igår gick jag till affären att handla tomater och äpplen. Vet du vem mötte där!? Jo Emma!" Jag tappar liksom ord. Detta händer betydligt oftare när jag skriver förhand, vilket jag tror beror på att jag tänker så himla fort och förhand hinner jag inte skriva lika fort som orden kommer till mig, eftersom jag är så långsam med pennan. Vanliga felstavningar jag gör är att jag inte vet om ord stavas med två eller ett M, L, T, S osv. De enda två orden jag är helt säker på är aldrig och alltid, för att jag lärt mig; aldrig stavas aldrig med två L och alltid stavas alltid med två L.

Sen kommer det klassiska vända-på-bokstäver-grejen. Ett d blir lätt ett b i mina ögon och tvärtom. Så korsord för mig blir extra svårt kan jag meddela ^^ Sen fortsätter det med många av de saker som beskriver svårigheterna som en dyslektiker kan ha så som svårt med alfabetet, multiplikationstabeller, månaderna osv. Svårt med okända ord, svårt med ord som liknar varandra, lägger till eller tar bort ändelser osv.

Men grejen är den att jag aldrig sett dessa svårigheter som dyslexi eller svårigheter överhuvudtaget. Eller snarare - jag har aldrig förstått det, vilket antagligen berott på att jag själv inte sett det! Jag ser ju inte att jag hoppat över ord i meningar, skrivit fel ändelser eller annat. Jag fattar ju inte ens när jag läser fel, eftersom jag tror jag läser rätt. Blir det jag försöker förklara begripligt? Det är först när jag själv efter en tid läser vad jag skrivit som jag ser att det fattas ord eller är fel böjningar på en del ord. Men att jag läst och uppfattat en text fel förstår jag inte fören någon påpekar det. Som när en kollega på jobbet bröt ihop i en skrattattack när jag utläste att en av våra brukare skulle till tandläkaren med sin mamma för att prova ut en hörapparat och inte för mitt liv kunde förstå vad tandläkaren hade med hörapparaten att göra och hur i helvete brukaren som var över 80 år skulle kunna gå dit med sin mamma.

 Det som jag nu vet är dyslexi stället till det för mig i arbetet och vardagen, främst eftersom jag misstolkar texter. Det stället också till det i skolan då jag är långsam på prov och har svårt att uppfatta vad som står i böcker eller skrivs på tavlan. Nu går jag ju dock inte i skolan - än, men har tänkt att plugga en kurs eller två snart så att få diagnosen innan det och därmed ha rätt till hjälp kommer förhoppningsvis hjälpa mig!

Likes

Comments

​Jag har avslutat min psykologkontakt nu. Det fanns inte mycket mer att säga där och jag har så många kontakter som jag nu valt att sålla bland. Bland annat försvinner psykologen, arbetsterapeuten och sjukgymnasten. Kvar blir min läkare som jag träffar ibland och min sjuksköterska. Det räcker. Behöver jag längre fram, så kan psykologen hoppa in igen. Just nu känns detta upplägg bra för mig. Jag har så mycket annat hela tiden (tex jobb och boendestöd) och det blir bara en stress att hinna med allt i öppenvården då.

Jag skriver inte här så ofta och det beror på att jag är trött på allt vad psykisk ohälsa heter. Jag orkar inte påminnas hela tiden, vilket jag gör genom att skriva här. Jag är den jag är, har de svårigheterna jag har och just i detta nu fungerar bloggen inte som en ventil så som den gjort tidigare. Just nu är den bara en trigger för mig eftersom jag vet vilken smärta det ligger bakom vissa av mina inlägg.

Jag skulle kunna skriva om dåtiden, för det är den som plågar mig mest. Jag skulle också kunna skriva om alla hinder och svårigheter som uppstår pga ADHDn. Jag skulle kunna skriva om krångel som uppstår i min och S relation eller om grannens bråk om soppåsarna eller mamman med tre ungar några trappuppgångar bort som blänger när jag går i kortärmat. Men jag vet inte om det är vad jag vill. Om jag ens vill och orkar bry mig. Om det är någon ide. Allt känns så uttjatat. Och jag är så trött på det. Jag kommer alltid leva med en funktionsnedsättning. Alltid. Så varför skriva om det gång på gång? Jag kommer ju ändå aldrig bli kvitt den. Lika bra att lära sig leva med skiten.

Likes

Comments

Utan att tänka mig för hamnar jag på olika forum där okunniga personer skriver om sina "erfarenheter & kunskaper" om personer med borderline/IPS. Det är som en blandning av ett kall att upplysa folk när de har fel och ett vidrigt självskadebeteende som lämnar mig i tårar. Men det sporrar mig också att försöka sprida kunskap, men för att sprida kunskap krävs öppenhet och dit har jag inte kommit än. En dag kanske jag kommit till den punkt då jag öppet och ärligt, icke anonymt vågar berätta och upplysa. Tills dess, stannar jag här.

Jag vet att jag skrivit om detta förut HÄR & HÄR men nu känner jag ett behov av att skriva om det återigen.

NEJ jag är inte manipulativ. NEJ jag är inte egoistisk. NEJ jag tror inte att jag är störst, bäst och vackrast. NEJ jag är ingen stalker. NEJ jag saknar inte empati. NEJ jag blir inte arg för ingenting. NEJ jag misshandlar inte mina familjemedlemmar. NEJ jag njuter inte av att se djur dö. JO jag kan visst ha relationer. JO jag älskar visst min sambo. JO jag tar ansvar för mina tillkortakommanden. JO jag kan arbeta.

För det första så används benämningen borderline personlighetsstörning ytterst sällan, utan istället säger man emotionellt instabil personlighetsstörning som förkortas IPS. Det är två namn på en och samma diagnos, men pga stigmatisering och felaktig användning av ordet borderline så används IPS. För att få diagnosen IPS krävs det först och främst att man uppfyller de allmänna kriterierna för personlighetsstörning och sen att man uppfyller kriterierna för någon specifik personlighetsstörning - i detta fallet IPS. Dessutom kommer man troligtvis ändra det till syndrom istället för störning.

IPS, ADHD och bipolär sjukdom är tre diagnoser som är svåra att skilja åt även för psykiatriker pga att de går in väldigt mycket i varandra. Så hur gärna fördomsfulla människor i olika forum än vill utnämna sig själva till experter och kunniga så NEJ det går inte att diagnostisera någon bara sådär, på egen hand för att några av kriterierna under just IPS verkar stämma.

En person med IPS har framförallt svårigheter att reglera sina känslor, vilket tar sig uttryck på olika sätt. Bland annat genom att man KAN ha självskadebeteenden av olika slag, svårt att hålla i pengar, är impulsiv, lätt blir arg med mera. (Men dom problemen kan ju som känt även en person med ADHD ha..)

Alla med IPS är inte lika, precis som att alla utan IPS inte är lika. Vi har alla en personlighet i bakgrunden, oavsett om vi har diagnoser eller ej.

Att vara manipulativ är inte någonting som ingår i IPS diagnosen och är därmed ingenting som personer med IPS ska tillskrivas. Manipulativ kan vem som helst vara! Med eller utan diagnos, men återigen - MANIPULATIV står inte med under beskrivningen av en person som lider av IPS.

Och som svar på mångas "Det går inte att ha en relation med någon som har borderline" så vill jag för det första säga såhär; En relation som fungerar är bådas förtjänst. En relation som inte fungerar är bådas fel. Så att skylla en icke fungerande relation på ena parten säger mer om den beskyllande personen än om någon annan. Och för det andra; guess what!? Jag har en sambo och vi har varit ett par sen över 10 år tillbaka. Han är varken tvingad, manipulerad eller hotad till att stanna i relationen med denna galna IPS-bitch. Han stannar för att han vill och för att vi är ett sånt jävla bra team.

Nej, jag är inte lite irriterad på alla fördomar som skapas av trångsynta människor, utan (och konstigt nog även de med!?) IPS diagnos. Jag är ENORMT irriterad!

Likes

Comments

​Tappar taget. Tappar fokus. Tappar greppet. Tappar och sjunker. Kan knappt andas. Här är det mörkt.

Likes

Comments

Försökte sätta mig upp. Resa mig till och med. Tog stopp. Försökte vrida mig åt sidan för att på något sätt känna mig tryggare, men vänsterarmen sträcktes och det knakade i axeln. Föll tillbaka ner mot den hårda madrassen. På rygg. Jag har aldrig känt mig så maktlös och liten tidigare...

Jag berättar för psykologen samtidigt som jag småskrattar. Mitt skratt är mitt försvar. Mitt sätt att stänga ute all smärta som minerna från "gap- och skrikrummet" framkallar. Det är som om alla de timmar jag spenderade där aldrig tar slut. Alltid återkommer. Aldrig ger upp. Det finns någon konstig dragningskraft från det där rummet. En sorts hatkärlek. Ett lås fast mig & släpp loss mig på samma gång. Det var aldrig enkelt att befinna sig i det rummet, men det var heller inte enkelt att finnas överhuvudtaget.

Vården har gett mig PTSD efter allt jag varit med om, vilket i sig är förkastligt, men under tortyren fattade jag tag i en styrka jag inte trodde jag hade när jag fumlade runt i min mörka värld. Den styrkan var det som tillslut gjorde mig fri, så jag vet inte om jag ska vara besviken..? Vad jag än väljer att känna inför det, kvarstår de förlamande och förminskande minerna från den tiden, vilket gör det svårt för mig att leva på det sätt jag önskar.


Likes

Comments

Då var det ny vecka, men ingen skillnad för mig. Jag är fortsatt hemma, sjukskriven. Min ork är låg, men jag försöker ändå träffa andra och hitta på sådant jag brukar tycka är roligt. I helgen har vi varit igång en hel del, vilket var roligt - en väldigt lyckad helg! Men idag känner jag hur mycket energi jag förbrukade. Jag känner mig helt tom!

Jag har gruvat mig lite för att acceptera och inse, men nu kan jag inte fly längre. Diagnosen är satt och näringsdrycker utskrivna. "Har du gått ner i vikt? Jag bedömer att du lider av en ätstörning. Du behöver hjälp att bryta detta nu." På pappret stod sedan de hemska orden ätstörning UNS. Det är någonting med just ätstörningar som gör mig illa till mods. Jag vet inte riktigt vad det är, men kanske någon form av skam blandat med rädsla...

Just nu befinner jag mig i ilskan över att ha problem med maten. Jag vill verkligen inte ha det så och känner mig såå förbannad på mig själv för att jag inte kan stoppa det! Vågen tickar neråt vecka för vecka och trots paniken över det så kan jag inte förmå mig själv att äta. Näringsdryckerna är just nu min räddning. Vissa dagar är det de enda jag får i mig, men än så länge ser jag ingen skillnad på vågen och jag är precis lika trött som tidigare.. Förra veckan funderades det kring inläggning för behandling mot ätstörningen. Där vill jag aldrig hamna. Vill bara skrika!

Likes

Comments

Igår tappade jag all energi och förbrukade hela dagen i soffan. Idag ser inte bättre ut. Jag vet vad jag borde göra, men orkar inte. Vovven gnäller och vill gå ut, vilket är ett måste men jag orkar verkligen  inte. En anhörig ringde och ville ha med mig till stranden. Jag vill, men orkar inte och skyllde på något.

Jag vill inte vara här igen. I orkeslöshetensland..

Likes

Comments