Forskning, Studier, Träning, Vetenskap

Cirkadisk rytm är den rytm som bestämmer när vi ska vara vakna och när vi ska sova och är fördelat på 24 timmar. Kroppen känner av när det är dags att sova och utsöndrar då mera melatonin, sedan när morgonen nalkas så skickas signaler så kroppstemperaturen ökas samt så adrenalin och noradrenalin utsöndras och vi vaknar till för att möta dagen (Venter, 2012).

Eftersom kroppen utsöndrar melatonin under kvällen och natten så bör vi alltså sova när det är som mörkast under dagen (cirka kl. 22.00 -07.00), vilket kan få en negativ påverkan baserat på när vi väljer att göra vilka saker. Tränar vi exempelvis klockan 21.00 så tenderar vi att somna senare eftersom kroppen är uppe i varv och har en ökad kroppstemperatur senare än vad som är normalt. Om vi däremot tränar vid 18.00 så kommer kroppens temperatur hinna sjunka undan till viloläge när kvällen infaller och det är dags att sova (Robey et al., 2014).

Enligt vad forskning kommit fram till så har vi människor en rymt även gällande våra fysiska färdigheter. I en översiktsartikel från 2005 så beskrevs när vi tenderar toppa vår kapacitet gällande såväl fin- som grovmotoriska rörelser men även fysiskt krävande kapaciteter. Under morgontimmarna så bör vi människor syssla med mera komplexa saker såsom balans, koordination men även mentalt krävande uppgifter som till exempel beslutsfattande. På sen eftermiddag och kväll så bör vi däremot syssla med mera fysiskt krävande uppgifter som exempelvis muskelarbete och kondition (Drust et al., 2005).

Hur ska vi då lägga upp dagen så att vi får ut maximalt av både vår egen kropp men även vår tid här på jorden? Mitt förslag är att försöka sova under dygnets mörkaste timmar (cirka 22.00 till 07.00) och träna under sen eftermiddag (om det är gym eller kondition). Om vi däremot sysslar med en idrott eller motionsform som kräver uppmärksamhet, balans och/eller koordination så rekommenderar jag att utöva den aktiviteten innan jobb/skola (alltså morgonen mellan 06.00 och 08.00). En sådan schemaläggning av träning kräver dock att sömnen bör förändras något, alltså tidigare läggning i och med en tidigare uppstigning på morgonen. Tränar vi däremot efter arbete/studier så kräver det troligen enbart att äta ett stabilare mellanmål innan träningen och schemalägga middagen efter passet (figur 1).

Drust, B., Waterhouse, J., Atkinson, G., Edwards, B., & Reilly, T. (2005). Circadian rhythms in sports performance – an update. Chronobiology International, 22(1), 21-44.

Robey, E., Dawson, B., Halson, S., Gregson, W., Goodman, C., & Eastwood, P. (2014). Sleep quantity and quality in elite youth soccer players: A pilot study. European Journal of Sports Sciences, 14(5), 410-417.

Venter, R. (2012). Role of sleep in performance and recovery of athletes: A review article. South African Journal for Research in Sport, Physical Education and Recreation, 34(1), 167-184.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

Psykisk ohälsa, Halmstad

I brist på annan motivation att skriva just nu så får det bli en bild från ett soligt Tylösand som är tagen för ca 2 veckor sedan - när det var varmt och soligt.

Som sagt, just nu har jag inte någon motivation att skriva och har heller inte något ämne att skriva om. Jag skulle gärna skriva ut mera om min lilla hemlighet men det kommer i sinom tid. Ni får hålla till godo tills dess.

Likes

Comments

Halmstad

Det är en grej jag minns så väl från min barndom. Jag var runt 9 år gammal och mamma hade köpt hem Aftonbladet och med den följde Allsvenskans bibel. Detta måste ha varit på våren någon gång, därför vet jag inte om jag fyllt 9 eller inte - men det var år 2000.

Jag bläddrade igenom "bibeln" lite lätt och fastnade för ett speciellt klubbmärke. Blått har alltid varit min favoritfärg och därför fastnade jag säkert för märket. Det var HBK:s märke, alltså Halmstad Bollklubb. Jag klippte ut märket och tejpade upp det på min garderobsdörr hemma i mitt flickrum.

6 månader efter att jag tejpat upp märket på dörren så stor HBK som Svenska mästare i Fotboll. Efter den dagen har HBK alltid haft en speciell plats hos mig. I början visste jag absolut ingenting om Halmstad eller bollklubben, och jag hade aldrig trott att jag 11 år senare skulle flytta till staden och vilja bosätta mig här permanent.

Det var ju enbart en slump att min blick fastnade för märket - och nu sitter jag här 17 år senare och älskar staden och laget. Jag kan erkänna att märket fortfarande är fint!

Likes

Comments

Psykisk ohälsa, Ångest

Jag vill tipsa om en app som finns att ladda ner från App Store eller motsvarande på android; appen heter Headspace och innehåller 10 gratis mindfulness-övningar att göra i 10 dagar. Varje övning är överkomliga 10 minuter långa och innehåller grundläggande övningar i att befinna sig i nuet. Jag rekommenderar den varmt till alla, den är väldigt lättsam och enkel samt har bra förklaringar inför varje dag vad syftet är. Själv har jag kört den flera gånger, börjat om från dag 1, och är alltid lika fridfull efteråt.


Likes

Comments

Ångest, Halmstad

Idag var det dags att besöka Wapnö gård!

Wapnö gård är en gård alldeles norr om Halmstad som har sitt eget jordbruk och som förser hela Halland med mjölk. Wapnö producerar inte bara mjölk och mejeriprodukter, de säljer även kött, ägg, ostar, mjöl och öl - allt producerat på gården!

En karta över Wapnö gård, vad som får besökas och inte (grönstreckad linje)

En alldeles nyförlöst kalv, alltså fick även jag besöka BB fast för kossor 😊

Och så själv produktionen, hur råmjölk blir till de vanliga tetrorna vi har på bordet

Det var skönt att skingra tankarna lite genom att åka ut på ängarna och andas lite ko-skit-doft. Idag är en sämre dag för min del, men det kan bara bli bättre. Ibland har man bättre och sämre dagar, de senaste dagarna för mig har vart sämre. Men nu ska det bli bättre, jag kämpar på!!

Likes

Comments

Världen 2017, Familj

Igår när jag sov så ringde det i min telefon. Det brukar inte ringa så sent och jag hörde det inte först, men sedan kom det ett SMS med "du har ett röstmeddelande". När jag fick se numret som gett meddelandet så blev jag helt kall inombords. Det var från min brorsa. Han har aldrig talat in ett meddelande förut. Jag fick se detta meddelande och lyssnade givetvis av telefonsvararen direkt.

Jag var helt säker på att det hade hänt något. Som sagt, brorsan har aldrig talat in ett meddelande förut. När jag sedan, iskall och svettig, lyssnade på meddelandet så lät det lite bättre än vad jag föreställt mig. "Hej Faster, du har blivit faster i kväll. Det kom en liten son till världen" lät det. Wow! En son, har jag fått en brorson? Jag ringde direkt upp brorsan och fick först inte något svar, men sedan svarade han och han lät lycklig.

Klockan 20.20 igår såg min brorson världens ljus för första gången. Alla mådde bra, och mår bra, och min lilla storebror har gått och blivit pappa! (med hänsyn till familjen kommer inte bilder nu, de väntar jag med till senare)

Det är svårt att greppa för mig, inte är vi så gamla så att vi ska börja skaffa barn redan? Jag känner mig fortfarande som 10 ibland, och då är du 13 (brorsan). Men faktum är att du igår fyllde 29 år, och vad är väl en bättre present än en son? Kan inte tänka mig något bättre i alla fall! Du är väl värd all lycka och framgång i livet broder. Jag älskar dig mest av allt och önskar dig och din familj all lycka, dessutom önskar jag att vi kunde ses lite oftare i framtiden än vad vi (på grund av olyckliga omständigheter) gjort under de senaste åren.

Då jag är lite begränsad av min psykiska ohälsa så önskar jag att din lilla familj kan komma ner och hälsa på när ni har passlit. Jag har en relativt bra lägenhet för en liten familj, men mitt hjärta rymmer alla er 1000-gånger om! Jag hoppas vi ses snart <3 Kärlek till Er!

Återigen får du bära ett barn, men denna gång är det Ditt barn och inte lilla jag som ligger i ditt varma knä <3

Likes

Comments

Eftersom jag har två små diskbråck i nedre delen av ryggen så har jag tvingats att göra rehabträning alla dagar under de senaste åren. I höstas så kom mina problem tillbaka genom att smärtan satte sig i vänster knä och magnetröntgen och andra kliniska undersökningar visade inte några problem med knäet. Så i 3 månader gick jag med ont i knä utan vetskap om att smärtan egentligen kom från ryggen. När sedan jag smällde till ryggen i december så försvann smärtan från knä men smärtan i ryggen tilltog istället. Sedan dess har jag gjort rehabträning 2 gånger om dagen, innan dess var det ca 1 gång om dagen och inte lika strukturerat som nu.


Det är extremt vanligt att fysisk och psykisk hälsa hänger väl ihop. Om man exempelvis är väldigt stressad så brukar axlarna och bröstryggen stelna till, eller ländryggen börjar värka. Det är också vanligt med huvudvärk till följd av stress. Stress är en psykisk ohälsa, eller räknas i alla fall dit numera (jag kan känna att det inte borde höra dit).

I mitt fall har jag varit stressad sedan hösten och mitt jobbyte, när jag flyttade till en ny arbetsplats. I samma veva började knä smärta. Sedan dess har jag haft ont i ryggen/knä. Jag har dessutom varit stressad sedan dess, och den stressen har ännu inte lagt sig. Det är inte den fysiska stressen, utan snarare den psykiska stressen som hela tiden gnager. Det är oro, ångest, stress, negativa känslor etc. som hela tiden bubblar upp till ytan varje dag och som gör att det sätter sig i fysiska symptom.

Förhoppningsvis kommer denna stress att lägga sig så småningom då min framtid kan få ta en annan vändning än vad den går i just nu. Jag fick nämligen ett svar på en av mina frågor för några dagar sedan som kan förändra min framtid något, till det bättre för mig. Däremot kommer jag fortsättningsvis att behöva leva med mina två små diskbråck men förhoppningen är att också dessa kan få läka ut och vara besvärsfria i framtiden. Men det är det bara framtiden som kan utvisa!

Idag blev det en promenad, alltid en promenad (!) och lite loppmarknad på Kattfotens Katthem. Sedan blev det en del studerande och förberedande inför framtiden då jag vet vad jag vill men inte har mandatet i mina egna händer - vilket jag hatar att inte ha. Men jag får helt enkelt hoppas och lita på andras ord denna gång, men det tar emot mig då jag är bekvämast med att ha kontrollen själv.

Likes

Comments

Psykisk ohälsa, Världen 2017

Idag blev det en sväng till Varberg, anledningen var egentligen vård-relaterad och handlade om min psykiska ohälsa, men när jag ändå var där så passade jag på att ta en svängom på stadens gator och lotsade mig fram till torget. På onsdagar och lördagar kryllar det av marknadsstånd på Varbergs torg, denna lördag var inget undantag. Där fanns alltifrån bl.a. växter, mat, grönsaker, böcker, träskor, kläder, smycken, evenemangsbiljetter och förkläden till försäljning.

Detta är den största citrusplanta jag någonsin sett, och dessutom med största citronerna på! Tyvärr var den redan såld men oavsett såld eller ej så var den häftig att se!

Jag gick ner till hamnen och runt fästningen innan jag återvände ner mot Halmstad igen. I nära anslutning till Kallbadhuset ligger en strand som idag, cirka 22-23 grader varmt, var populär för såväl unga, gamla som barnfamiljer. På andra sidan fästningen anordnades ett löplopp så denna sida var både lä och lugn i förhållande till barnen i 5-årsåldern som det kryllade av på andra sidan.

Likes

Comments

Psykisk ohälsa, Världen 2017

Den här sommaren tänkte jag försöka lära mig mera om Halmstad med omnejd. Detta innebär att jag under kommande veckor ska försöka att ta mig runt i stan för att se olika naturupplevelser, turistmagneter, utforska historiska tingest, uppleva olika evenemang och geografiskt undersöka olika miljöer.

Anledningen till denna rundresa är för att jag på enklast möjliga sätt kan fördriva några veckor snabbare än att inte göra något. Tristessen kryper sig närmare inpå mig - och för rastlös och tråkigt kan jag inte ha för då mår jag sämre rent psykiskt.

Idag var mitt första stopp på resan och det gjordes i Möllegård och på Heagårds Skafferi. Möllegård är ett naturreservat men det var inte därför jag var där, precis intill reservatet ligger nämligen Riccardos Glass. Riccardos är en glasstillverkare som gör äkta italiensk glass från grunden. Det är en stor turistmagnet och lockar folk från både när och fjärran. Riccardos får enligt mig 4 av 5 stjärnor.

Det andra stoppet var Heagårds Skafferi. Det ligger utmed Kustvägen mot Falkenberg, cirka 2 km norr om Flygstaden. Där finns ett café, en restaurang samt några butiker för shoppingsugna. Heagård var för mig inget speciellt så betyget landar på 2 av 5 stjärnor.

På Lördag den 15 juli bär det av norrut mot Varberg och målet är torghandeln i Varbergs centrum samt eventuellt en sväng i hamnen, fästningen och societeten. Bilder kommer i morgon!

Likes

Comments

Psykisk ohälsa, Ångest, Världen 2017

Ibland undrar jag om det är mig det är fel på eller om det är samhället som är fel. Kanske det inte är någotdera men att kombinationen inte blir helt lyckad.

Jag har under hela mitt liv råkat ut för en hel del s k "stolpskott". Det har varit personer som jag haft problem med eller inte kunnat lita på. Jag trodde när jag var liten att det var tillfälligt men det fortsätter och fortsätter. Ännu så fortsätter det för mig och jag träffar eller får kontakt med personer som inte ger mig något vettigt tillbaka. Jag ger min tid till dem och vad får jag tillbaka, ingenting. Idag har jag redan träffat 3 personer som varit totala stolpskott i mina ögon. Igår var det också några. Vad är det som gör att jag dras till dem, vad är det som gör att det blir såhär? Jag vet inte. Jag vet bara att jag blir förbannad.

Jag har ett begränsat känsloregister. Ilska är ofta det som kommer till mig när det handlar om känslor. Ilska och aggression kan jag känna, medan besvikelse är en känsla jag saknar. När jag träffar dessa personer så blir jag förbannad. Jag tänder till och blir arg, det finns inte några nyanser. För en annan kanske det är besvikelse, missnöje, frustration eller tomhet, men för mig är det ilska. Jag önskar ibland det vore annorlunda men samtidigt vet jag hur det är när det är såhär själv, jag vet ju inte något annat.

Jag hoppas att andra i samhället inte upplever det jag upplever varje dag, även om det är såna som gör det men kanske av andra orsaker. För mig handlar det om personligheten, detta är jag. Hur som helst, jag önskar er en fortsatt bra dag!

Likes

Comments