Hejsan igen!

Idag är det fredag igen, hur skönt?? Denna veckan har jag kunnat bocka av nästan hela min “ to do list”. Jag har bockat av matteräkning, argumenterande tal, skriva på mitt gymnasiearbete och börja på kommande arbeten. Jag var den som alltid lämnade uppgifterna till sista kvällen genom hela högstadiet, mina betyg blev inte de bästa, men vad skulle jag förvänta mig. Därför är jag så otroligt glad och stolt över hur mycket bättre jag presterar i skolan idag och den stora delen är tack vare planering. Det är verkligen den bästa känslan när man kan stryka en uppgift, vilken lättnad alltså.


Men jag har också lärt mig att man ska inte överanvända struktur i vardagen, samtidigt som du kan må dåligt över att inte ha koll på allting kan det bli så att du gör en så pass hård struktur att du mår dåligt över de saker du inte hinner med trots att du sagt du ska det. Från egna erfarenheter vill jag att allting ska vara PERFEKT, jag blir arg på mig själv när det inte går som jag har tänkt och jag klankar ner på mig själv att jag är dålig. Men egentligen, varför ska man lägga ner tid på allt det dåliga man gjort? Så länge man har gjort sitt bästa så ska man vara stolt över sig själv, det tog lång tid för mig att lära mig det.


Så ett tips till alla där ute som har en jobbig vecka med massor av arbeten, ta det lugnt och gör ditt bästa, mer kan ingen begära!


/H


Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Hej igen, då är det dags för ännu ett råd! Denna gången vill jag framhäva hur viktigt det är med egentid!


Ofta i ungdomsåren har man så mycket man vill hinna med, man vill vara tillgänglig på telefonen, man vill gå ut och käka med kompisar eller gå ut för att festa, men så har vi ju det där lilla problemet med skolan. Mitt i allt så ska vi ha tid till både skolan och fritid. Ofta vill vi hinna med för mycket på dagarna och det slutar med att vi blir väldigt stressade. Därför, för att inte bli sönderstressad är det viktigt att även planera in vila och egen tid – precis som du planerar in andra aktiviteter. Du är säkert väldigt noga med att lägga mobilen eller datorn på laddning med jämna mellanrum, men hur duktig är du på att lägga dig själv på laddning?


Titta i kalendern och boka in tid för att bara göra ingenting. Läs en bok, lyssna på musik eller bara ligg och vila. Vi behöver det lite då och då!


Tips! På http://stress.se/stresstest/?fraga=9 kan du testa hur stressad du är med hjälp av stresstestet! Här kan du också läsa om olika varningssignaler kring stress.


/Johanna

Källa : https://ungdomar.se/swajpet/kom-igen/article/stress-och-press

Likes

Comments

Vi har alla säkert någon gång känt att tiden inte räcker till för att hinna med allting som måste göras. Hjärnan är översvämmad och stressen blir oundviklig. Hur ska man göra för att undvika detta? Helt enkelt genom att undvika dem, en god planering är lösningen!


När man har så otroligt många uppgifter att nöta av är ett det svårt att veta vart man ska börja. Genom att försöka vara lite förutseende går det att prioritera uppgifterna. På detta sättet blir du medveten om vilken uppgift du ska göra när och vilken du ska göra efteråt. Jag brukar sätta mig på kvällen och börja med att skriva upp allting i punktform som jag har framför mig och måste genomföra. Skriv datum för deadline bredvid uppgiften för att få koll på hur du ska börja prioritera. Det blir som en slags trygghet för mig att se framför mig vad jag har att göra och jag slipper oroa mig för att jag har glömt något och måste göra det i sista sekund som riskerar att bli ett sämre arbete. Jag har en plan för kommande dagar och min stress minskar eftersom jag har avlastat hjärnan. Efter jag har gjort min planering går det att koppla av ännu mer, jag vet hur jag ska göra för att klara av mina mål. Nu kan jag sova gott.


/H


Likes

Comments

Hej igen! Hoppas allt är bra med er! Jag har kollat upp lite mer om vilka som är orsakerna till stress och ångest är och en av orsakerna till stressen vi känner i skolan är faktiskt våra mobiltelefoner.

Enligt en studie på över 4000 intervjuer med unga 20-24 år finns det ett tydligt samband mellan stress och mobilanvändande. Orsaken till detta är inte telefonen i sig, utan kraven på tillgänglighet. Vi vill ständigt vara uppdaterade och veta vad som händer omkring oss. Därför kan ett annat tips vara att stänga av eller lägga ifrån sig telefonen under tiden man pluggar så att man inte ständigt blir störd av ett sms eller ett snapchat-meddelande.


Så glöm inte sätta mobilen på flygplansläge nästa gång skolboken åker fram ;)

/Johanna

Källa: https://ungdomar.se/swajpet/kom-igen/article/stress-och-press

Likes

Comments

Planering för mig är otroligt viktigt för att jag ska kunna balansera min fritid och skola men dessutom för att disponera min tid för plugg på ett så effektivt sätt som möjligt. Jag är en väldigt strukturerad person och behöver veta vad jag ska göra och när jag ska göra det. Min bästa lösning till detta var att köpa en kalender, wow det är verkligen det bästa köpet jag gjort. På personligalmanacka kan man designa sin egen almanacka precis som man vill ha den och det gör det roligare, iallafall för mig, att använda den mer senare. Jag skriver ner allting där, alltifrån när jag börjar skolan, ska jobba, vad, när och hur länge jag ska plugga. Jag skriver även när jag ska vara ledig vilket jag inte gjort innan men som är väldigt effektivt. Under den lediga tiden vet jag att jag ska vara ledig och då kan jag släppa allting för en stund och få ägna mig åt något jag tycker är kul. Pengarna jag la ner på min almanacka var det verkligen värt, det är mitt bästa tips för att få bort allt från hjärnan men ändå hålla koll på allt!


/H


Likes

Comments

Hallå bloggen! Idag tänkte jag prata lite kort om stress i tonåren.

Tonåren kan vara en väldigt härlig tid fylld av fester, kärleksrelationer osv… Men tonåren är också en väldigt hektisk tid. Det ställs väldigt höga krav på våra prestationer, framförallt i skolan. Hur många av oss har inte känt oss stressade över en läxa, ett prov eller en inlämning? Faktiskt så är det så att enligt en studie från Stressforskningsinstitutet så är nästan varannan flicka och var femte pojke stressade i hög grad.

Därför är det viktigt att vi faktiskt pratar om stress och ångest i skolan och vad vi kan göra för att undvika det.

Vi tycker att en förutsättning för att lyckas är att planera! Exempelvis kan en bra idé vara att skaffa en kalender eller liknande för att lägga upp sin dag.


Ha en bra dag!

/Johanna


Likes

Comments

Hejsan!

Äntligen är det dags för oss att genomföra vårt gymnasiearbete. Syftet med vårt gymnasiearbete är att starta en blogg där vi vill ge råd till andra som, liksom oss, går i gymnasiet. Vi vill berätta för andra ungdomar hur vårt sista år i skolan ser ut sett utifrån stress, ångest och planering, och ge råd om hur man skaffar sig en bra balans mellan fritid och skola. Vi hoppas ni vill hänga med oss och ta del av våra tips och trix för att skapa en så bra tid på gymnasiet som möjligt.


/Hanna & Johanna

Likes

Comments