Nu är vi nästan i mål... Igår kom översättningen av det viktigaste i det första kontraktet, det så kallade "compromesso" och det är dags att läsa igenom allt ordentligt, skriva under, skicka tillbaka och betala handpenning!
Lite läskigt att det är på riktigt nu, men också så skönt att det går framåt. Vi vill ju bara få det klart nu. Har vi tur kan de kanske sätta igång renoveringen innan nyår, så kanske det kan innebära att stora delar av vår egen lägenhet är klara till sommaren.

Idag fick vi även ett mail med lite tydligare information om den kommande processen, vi fick även ett datum och en tid för kontraktsskrivningen hos notarien!
Fredagen den 3/11 kl 15:00 är det dags och innan dess ska slutsumman vara betald så vi kan slutföra allt och få nycklarna i vår hand!😃

Typiskt nog har vi inte ledigt hela höstlovet i år vilket gör att vi missar tre dagar där nere. Det känns lite trist. Å andra sidan är det ändå en massa helgdagar i Italien allhelgona-veckan så vi hade inte kunnat få nycklarna tidigare hur som, och eventuella butiker vi vill kolla upp inför renoveringen är säkert ändå stängde. Vi åker ner den 31:a, vilket är min födelsedag och förra året hade vi ett himla sjå att hitta en restaurang som överhuvudtaget var öppen. Får se var vi hamnar i år. Vad vi lärt oss är dock att köpa med oss mat från Palermo, innan vi drar vidare till Termini under högtider. Om vi inte, som förra året, vill äta oss mätta på chips och glass efter att ha vandrat runt i staden och letat efter något som var öppet och tillslut hittade en glasskiosk i en park. 😂

Utöver själva kontraktsskrivandet ska vi även hinna med att ha möten med vår byggnadsingenjör, Sebastiano och hans arkitekt Valentina samt ha ett möte med prästen i kyrkan som ligger vägg i vägg. Vi ska ju nämligen renovera ett tak tillsammans 😊

Känns inte som vi kommer hinna allt vi vill men vi har en kväll och en hel dag i våra lägenheter innan vi måste åka vidare. Det kommer ändå kunna ge oss en klarare bild över hur vi ska börja och förhoppningsvis hur vi vill ha det...

Kyrkan i förgrunden är "vår kyrka".

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

  • 72 Readers

Likes

Comments

Nu börjar det hända saker!
I tisdags skickade vi iväg fotokopior av våra pass och våra Codice Fiscale (våra italienska skatteregistreringsnummer) till vår mäklare.

Nästa steg är nu att hon förbereder ett första kontrakt som sedan ska godkännas av notarien, Seniora Gabriella, som vi köper av, och av oss. Går allt som det ska så kommer vi snart att betala handpenning för att sedan genomföra hela köpet när vi åker ner vecka 44.

Det känns verkligt och overkligt på samma gång... det är så nära nu att vi nästan kan ta på det och det upptar ju mycket av min tid att räkna, ändra offerter, planera kök, prata med eller maila vår mäklare men vi får ju ändå uppleva allt på avstånd och via just mail, telefonsamtal och Skype och det är ibland knepigt.

Längtar ner för att få stå i huset och kunna se, känna efter och mäta när vi diskuterar alternativ för all renovering.

Nu hoppas jag bara att vi snart kan få allt det här klart? Och att vi ska få äga vårt hem i solen!

Våra två dörrar 👍🏼😊

  • 92 Readers

Likes

Comments

Igår hade vi Skype-möte med vår mäklare och vår byggnadsingenjör för att gå igenom de första offertförslagen. I en första anblick kunde man ju ha blivit lite fundersam över att offerten gällande den övre lägenheten var ca 13000 euro dyrare än vad de angett som en ungefärlig summa. Dock hade vi blivit förvarnade av Marie att den skulle innehålla en massa saker som Sebastiano vill att vi ska kunna räkna på, så det blev ingen stor chock.
När vi sedan gått igenom allt och jag fick sätta mig själv och sålla bort sådant som vi inte vill ha eller som vi helt enkelt väljer bort för att få ner kostnaderna hade jag fått ner dem till en, för oss, okej summa.

Nästa steg blir att skicka våra förändringsförslag till Sebastiano för att sedan få en ny offert. Förhoppningsvis kommer vi vara helt nöjda då så alla papper kan skrivas så vi äntligen är ägare av våra lägenheter!

En riktigt bra nyhet var dock offerten på bottenvåningen! Där låg priset nästan exakt på den summa de angett som ungefärlig men då ingick även att fixa till en vägg där putsen måste tas bort för att sedan byggas upp igen, samt målning av hela bottenvåningen! Det skulle innebära att vi bara har taken och att installera ett kök kvar där nere! Det kommer att spara oss sååå mycket tid!

Ja, det var min lilla uppdatering 😊
Ha en fin söndag!

  • 56 Readers

Likes

Comments

Efter ett antal förfrågningar om en uppdatering av läget så har jag insett att jag måste skärpa mig och dela med mig av hur det går med vårt husköp! Vårt husköp som nu alltså istället ser ut att bli två lägenheter, för varför köpa en när man kan ha två? ;)

Så hur har det då gått... jo, denna vecka kommer vi att få offerten på renoveringen, det har ju varit semester i Italien nu så det har stått lite stilla under augusti. Vi fick ett förslag på layout/en ritning på övervåningen förra veckan och väntar nu på en ny ritning med de ändringar vi pratat om även för undervåningen. Vi har pengarna på banken och väntar bara på att allt förhoppningsvis ska gå bra!

Läser man det jag just skrev så kan man ju tänka att allt bara är och har varit frid och fröjd... så är dock inte fallet!

För knappt en och en halv vecka sedan fick jag nämligen en släng av panik då jag hade blivit uppringd av vår mäklare under en lektion, och då hon inte fick tag i mig talade hon in ett meddelande, ett meddelande om att hon satt i möte med säljaren och att jag behövde ringa upp då det fanns nyheter som vi måste prata om. Jag ringde upp så fort jag släppt ut eleverna på lunchrast, ca 2,5 h senare och fick då inte tag i henne! Jag ringde sedan tillbaka flera gånger under eftermiddagen och kvällen utan resultat, skickade tillslut ett mail och bad henne ringa upp så fort hon bara kunde.

Under dagen ritade jag, med förlusten av Duvhuset i färskt minne, upp värsta skräckscenariet och började förbereda mig för ytterligare ett nederlag. Jag trodde verkligen att det var kört, att vi förlorat ännu ett favoritobjekt. Min käre make höll sig dock coollugn och försökte ingjuta samma lugn i mig... utan vidare framgång...

Det tog enda till nästa dag innan vi fick kontakt med Marie, och visst var det dåliga nyheter, men det handlade inte om att vi inte skulle få köpa utan att de hittat ett ruttet tak som måste åtgärdas. Kostnaden beräknades till 20 000 €, av vilken halva summan är vår del. Så 100 000 kr till då, tänkte jag, kul! 😖

Meeen... då hade Marie sagt till säljaren att hon måste gå ner i pris då detta ju blir en stor kostnad för oss, sagt och gjort, damen gick ner 5000 € så den egentliga summan för oss blir ca 5000 €. Så i slutändan är det ju tur i oturen att skadan hittades nu och inte efter att vi hade skrivit papper! Det får vara värt de pengarna för att få ett nytt, och helt tak!

Så, så ligger det till just nu och det har varit lite skönt att det ändå varit rätt lugnt pga av semestrarna, detta då jag börjat mitt nya arbete och det är fullt ös hela tiden. Skitkul och spännande, men mycket nytt och med långa arbetsdagar.

Hoppas kunna uppdatera mycket snart med glada nyheter! 🇮🇹 💚

Likes

Comments

Det har hänt en del sedan sist.! 😊

Vi la ett bud på båda lägenheterna för någon vecka sedan och fick ett motbud i onsdags, ett motbud som vi accepterat så nu är allt verkligen i rullning! Dock är inget klart ännu då vi måste få en färdig renoveringsoffert innan vi kan ta ett slutgiltigt beslut och skriva på några papper. Vi var ju nästan lika långt in i processen med Duvhuset då vi förlorade det, något vi tack och lov inte behöver oroa oss för denna gång! (Hoppas jag 😳) För nu är det vi som är "först till kvarn", det är vi som förhandlar och tar fram offerter och vad jag förstod av vår mäklare så kommer de inte visa lägenheterna för några andra.

Vi vet ju ungefär vad priset för den renovering vi bett att få utförd av byggfirman kommer att kosta, och det drar ju iväg, mycket såklart beroende på att vi har tagit beslutet att byta ut all el och alla vattenledningar trots att de idag är fungerande. Detta då allt är gammalt och vi vill slippa otrevliga överraskningar längre fram. Det ska dessutom flyttas väggar så vi får ett till sovrum. Vi skulle kunna smacka upp en vägg bara, men genom att riva det gamla köket och förminska det befintliga badrummet något så kommer vi att få ett större och lite ljusare (och då menar jag verkligen lite ljusare då vi går från inget fönster till ett minimalt fönster) sovrum med en suite samt walk in closet.

Vi ska förutom det få de två befintliga badrum renoverade och bygga en helt ny gästtoalett, förbereda för två kök och totalrenovera stora terassen.

Sen får vi helt enkelt ta allt vartefter, köket i stora lägenheten måste få bli prioriterat, även om vi just nu har lite olika idèer om färgval. Vi är överens om utformningen och det är ju bra... men färg som sagt... P ville först ha vita skåpluckor vilket jag tycker blir lite trist eftersom golv och väggar också är vita. Min plan var grå luckor, vilket P tyckte var sådär. Nu har vi hittat en bild på ett svartbrunt kök som är riktigt schysst men som kanske blir för mörkt.... Det hade dessutom en bra köksö, vilket vi också vill ha för att få mer arbetsyta. Jag kan nästan lova att vi kommer att ha ett vitt kök tillslut, men jag tror att den planerade köksön får vänta lite hursom. Kök är dyra, även om de köps på Ikea, och vi ska ju ha två! Extra dyrt kommer det bli om P får sin vilja fram och kakla hela stora köket med ett dyrt så kallat subway-kakel som han hittat! Tur det ena köket kommer att vara ett mycket litet ett. Man skulle kunna säga så här, vi kommer att leva på budget ett par år framöver, men det är det värt! Även om det är skitläskigt på samma gång!

För tillfället går mycket tid till att hänga just på Ikeas hemsida och Pinterest förstås, för inspiration. Men även möbelinköp får nog ta sin lilla tid. En säng, en soffa och någon typ av utemöbel får kanske räcka till en början😂


Delar med mig av lite bilder av det blivande köket som vi lånat av vår mäklare, då vi saknade egna.

På första bilden ser man dörren ut till vinterträdgården samt in till blivande matsal med utgång till terassen.

På bild två kan ni (P) observera takhöjden och fundera på vad det skulle kosta att kakla hela köket med ett dyrt kakel😥😂


Likes

Comments

Idag är det vår sista dag här på Sicilien för den här gången... och jag vill verkligen inte åka härifrån 😩
Dock vill jag krama mina barn och träffa min familj och mina vänner så det blir nog bra.
P vet ju hur jag mår sista dagen, varje gång, så han sa vid frukosten att han ska vara extra glad och rolig idag då han vet att jag är ledsen ❤Han är fin min man❤
Inte bara för att han alltid vill göra mig glad och se mig lycklig, utan för allt han är och för att han hänger på det här äventyret. Att han gör min dröm sin...

Vi har precis mailat vår mäklare och sagt att vi är intresserade och gett ett prisförslag, så nu får vi se vad säljaren säger...

Delar med mig av lite bilder från fantastiska Palermo😍

  • 49 Readers

Likes

Comments

Nu är det ganska nära... men ändå känns det så långt bort...
Vi vet att vi vill ha lägenheterna och accepterar det prisförslag vi fått på renoveringen, men... det blir betydligt dyrare än vad vi hade tänkt så vi behöver få ner försäljningspriset ytterligare. Det i sig känns sådär då vi redan får en bra rabatt, ett paketpris, om vi köper båda. Men å andra sidan så är det mycket som ska göras, vilket kostar och som vi måste stå för.

Fördelen med dessa lägenheter är att vi kan göra mycket själva. Byggfirman kommer göra de stora sakerna som att byta all el, alla vattenrör och alla avlopp, flytta väggar, bygga badrum och toaletter, öppna upp för nya dörrar samt fixa terassen. Resten planerar vi att göra själva, så känner man att man vill hänga på Sicilien och måla väggar, kanske kakla ett kök eller nå't så finns husrum (lite charmigt spartanskt till en början) och massor av gott att äta och dricka 😜😂

Men men, först ska det bli vårt och jag vågar inte riktigt hoppas och tro att det blir så... Dels beror det väl på att vi faktiskt investerar allt vi har och lite till i detta projekt, och det är lite läskigt, men framförallt beror det nog på att vi blev så besvikna sist.

Men nu ska vi vila lite, P har tränat idag igen och jag jag shoppat och båda aktiviteterna tar på krafterna 😉 Sen ska vi ut och äta, eller dricka, då vi ska på en aperitivo-bar idag igen. Ligger två stycken bredvid varandra vid Teatro Massimo och igår var vi på den ena så idag ska vi testa grannen. Aperitivo innebär för dem som inte vet att man köper dricka och då ingår buffé. Nu skulle man kunna tänka att ett, drickat är galet dyrt och två, buffén är dålig, men inget av det stämmer. Tvärtom är de mycket stolta över det de ställer fram och det fylls på med nya saker hela tiden. Som svensk känns det lite sniket men när vi tittar på italienarna runt omkring oss behöver vi inte skämmas alls 😳😉🍺🍷🥗🍕🍝🍹🍸

Här kommer bilder på lägenheterna för er som önskat!

Utsidan, vinterträdgården och omgivningarna,

Stora lägenheten

Lilla lägenheten

  • 135 Readers

Likes

Comments

Idag är P och tränar på sin Palermoklubb och jag har en eftermiddag med shopping... tänkte jag... men jag hade också bestämt mig för att besöka Giardino Inglese, och här sitter jag nu med en stor öl och njuter av lugnet i Parken.
Det blåser skönt här, även om man ibland kunde önska lite svalare vindar. Dock gör ju Sirrocco, eller Scirocco som vindarna kallas här, att detta sällan sker. Men missförstå mig inte, jag klagar inte! Jag må svettas galet mycket, vilket gör att jag uppskattar min väldigt svarta garderob ännu mer, men jag svettas gärna om alternativet är att förbanna att solen aldrig vill titta fram!

Precis när jag lämnade P vid träningslokalen så ringde vår mäklare med ett besked om ungefär hur mycket det kommer att kosta oss att få ny el, nytt vatten och avlopp, att flytta en vägg, att ändra en toalett och bygga en helt ny gästtoalett, förbereda för ett nytt kök samt att renovera terassen inkl nytt kakel i den större lägenheten. Jag tycker att det låter okej men nu har vi något att diskutera över middagen ikväll! 🤞😃

  • 43 Readers

Likes

Comments

Hade tänkt att uppdatera här igår när vi kom hem efter en trevlig middag med ett gäng svenskar och andra icke-sicilianare. Men när jag slog på telefonen möttes jag av beskedet att en vän gått bort. Det var inte oväntat men kändes ändå så overkligt nu när det hände. Han och hans fru har varit väldigt öppna med allt som rört hans sjukdom och under året som gått så har han delat med sig av de mest fantastiska tankar och råd. Han var så klok, så god och så omtyckt och älskad ❤
Först tänkte jag inte uppdatera kring vårt husletande för det känns så fjuttigt i sammanhanget. Så orättvist och lyxigt på samma gång... men sen insåg jag, med min väns alla kloka ord ringande i mina öron att han aldrig skulle vilja att vi slutade jaga vår dröm pga hans bortgång. Tvärtom, han uppmanade ju oss alla att söka våra drömmar, att inte vara missnöjda, att leva livet till fullo, att vara lyckliga!

Så här är en liten uppdatering...
Igår tittade vi på två hus, eller snarare ett jättehus på 400 kvm och en lägenhet på 170 kvm med egen trädgård.
Det stora huset skulle bli ett helt fantastiskt hotell om någon känner sig sugen! Det var ett så lustigt hus där vissa rum var väldigt eleganta och bara såg ut att behöva en rejäl städning (huset har trots allt stått obebott i 43 år) medan där fanns rum som var i väldigt dåligt skick och med tapeter, tak och möbler från 70-talet.
Det var ett alldeles gör stort projekt för oss, men vilket hus!

Lägenheten var fantastiskt vacker och i gott skick. Men vi insåg att den inte heller var för oss då den är för pampig!
Så, nu är vi nog ganska säkra på att de två lägenheterna är vårt förstahandsval!
Så på måndag ska ev offerten på renoveringen vara klar så vi kan ta oss en riktig funderare.
Fler bilder har önskats och kommer, men nu hotar min make med att ta en tupplur om jag inte slutar skriva så, hej så länge😉

  • 102 Readers

Likes

Comments

Vi är överens, Stockholmslägenheten är inte för oss. Så otroligt skönt att vi fick titta en gång till och verkligen få tid att gå runt, fundera och diskutera. Jag ska inte säga att det var ett enkelt beslut när vi var där. Beslutet blev enkelt när vi kom till nästa objekt! För vi är även överens om att det verkligen kan vara för oss😍
Jag var livrädd när vi gick runt, och jag började se potentialen, att P inte såg samma sak som jag, men det gjorde han! När vi sedan dessutom fick titta på ytterligare en lägenhet med egen ingång, en trappa ner, som man kunde få köpa då började tankarna snurra på riktigt... och det har de fortsatt att göra! Vaknade kl fyra i morse och bara låg och funderade på hur vi skulle kunna renovera den övre lägenheten till oss för så lite som möjligt så man sen kunde lägga lite krut på den undre så den skulle kunna hyras ut...
Vårt boende kan man ju fortsätta att renovera vartefter, vi kan göra det viktiga först, byta ut el- och vattenledningar till exempel, bygga ett kök (tack och lov finns det ett Ikea här), bygga ett nytt badrum och måla om.
Strukturellt är det ett bra hus, så inga nya bjälklag här inte och inga döda duvor och duvbajs i drivor, men vi gillar det ändå 😉

Något slutgiltigt beslut har dock inte tagits och idag ska vi se på fler objekt som vår mäklare fått tag på. Men först ska vi ner till stranden och testa den, har ju bara varit där på hösten när det var då gott som folktomt där.

  • 167 Readers

Likes

Comments