Fråga: “Vad tycker du om supportervåldet som förekommer i dagens samhälle? ”

“Jag tycker att det är absurt! Jag tycker att man måste ta och skärpa lagarna inom detta!”

“Jag bryr mig inte riktigt, är inte så insatt direkt, folk får skylla sig själva om de börjar slåss.”

“Jag tycker det är bra att det finns.”

“Jag tycker det är onödigt och borde tas bort och vara olagligt!”

“Jag tycker att det är onödigt för det hör inte till sporten!”


Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Supportervåld betyder att människor runt om i världen som supportar ett lag inom sport använder sig av våld under matcher, för att visa sitt stöd till sitt lag.

Det vanligaste sorterna av supportervåld är människor som svär åt varandra och hotar sina motståndare, vilket bara är början av de våldsamma under matcherna.

Våld förekommer i varje match, och ibland kan det leda till vållandet av en annan persons död.

Ett slag hit eller dit är något som är vanligt inom supportervåldet.

Klubbar skapar supporters, vilket i detta fall inte är några bra supporters, utan mer huliganer, personer som går till matchen för att slåss, för att kunna visa vilket lag som är bäst.

Detta påverkar vårt samhälle på många sätt och vis.


En flicka som förlorade sin pappa, i en våldsam match. Att supportervåld leder till någons död, eller någons pappa eller mammas död, ska inte ske. Det är något förskräckligt, och detta blir bara mer och mer och supportervåld blir större och större.

Detta påverkar oskyldiga människor, exempelvis spelarna, då under vissa matcher kan förekomma att stolarna publiken stiger på slits bort och kastas in på planen mot motståndarlagets spelare och supportrar, vilket är en stor riskkälla där flera kan skadas ordentligt.


Våld är olagligt i Sverige, vi ser våld som misshandel, och att detta sker under fotbollsmatcher är något farligt och olagligt.

Vi vill få huliganerna som kallar sig själva för (supportrar) att blir stöd under matchen istället för att starta våld, vi vill få de att inse att detta kan bli någons död, eller att någon kan bli riktigt skadad. Vi vill få huliganerna att inse att någons liv är viktigare än ett fotbollslag, vill vill få fram att det som sker inte skall ske.

Vi ser det här som något allvarligt och hemskt tråkigt. Att man ska förlora sitt liv genom att man hejat på fel lag, eller att man har en annan åsikt än någon annan.


Vi från redaktionen är inte ensamma om att vi vill få supportervåldet att minskas. Emelie Isaksson, 18, som förlorade sin pappa under en match, har nu skapat ett blogg där hon försöker förmedla konsekvensens och där hon berättar hur det känns att förlora någon på detta sätt. Vi har även intervjuat ungdomar för att få veta vad dom tycker och känner för supportervåldet.


En av ungdomarna vi intervjuat tyckte att supportervåldet måste minskas och försvinna. För att få det att minska eller till och med att försvinna måste klubbarna ta sitt ansvar genom att stänga av folk som brukar våld av olika slag från arenorna så att de då inte kan gå på matcherna vilket gör att det inte uppstår bråk eller våld.


Likes

Comments

Emelie Isaksson, 18, förlorade sin pappa genom supportervåldet som skedde under uppladdningen inför den allsvenska premiären på bortaplan mot Helsingborgs IF.


Den 30 mars 2014 satt den 16-åriga flickan Emile Isaksson hemma uppe i Upplands Väsby i soffan och studerade.

Hon är ett inbitet Djurgårdsfans och följde samtidigt uppladdningen inför premiären i allsvenskan som skulle spelas på bortaplan mot Helsingborg. Hon läste flera olika uppdateringar om bråk och oroligheter som hände innan matchens start. En person som hade blivit misshandlad, matchen avbröts… och en man ska ha avlidit.

Emile hade ingen koll på att hennes pappa Stefan Isaksson, Djurgårdare precis som henne, var på plats i Helsingborg. Hon blev ändå orolig och började känna av dåliga magkänslor, hon kände på sig att något inte stämde.

Emelie berättar att hon bodde hos sin mamma den veckan och skulle till sin pappa dagen därpå, måndagen alltså. Men så blev det inte, berättar Emelie i en tv-intervju med kriminalprogrammet Brottscentralen.


Flickans mamma kommer hem med en kollega till flickans pappa samt en väninna, då Emelie förstår vad som hänt utan att någon behöver säga ett enda ord.

“Det blev svart, jag bara skrek, jag kunde inte gråta” ( Emelie Isaksson)


Stefan, 16 årige Emelies pappa blev slagen, föll ner och avled under matchen i Helsingborg. Den 29 årige mannen som låg bakom slaget erkänner misshandeln och fick tio månaders fängelse för misshandel och vållande till annan mans död. Ett enda slag från en pinne i våldsstatistiken innebar en livslång sorg för Emelie och hennes syskon.


Emelie kritiserar mot supportervåld, hon vill att de som är med och slåss och bråkar under fotbollsmatcher och andra sporter skall veta om att ett enda slag kan leda till någons död.

Flickan startade även en blogg för att kunna nå ut till alla huliganer och de som skapar våld, för att kunna kritisera supportervåldet och kunna få dem att förstå hur de känns att förlora en förälder eller en nära person.


“ Fotboll är kärlek “

Det är en okej vad som händer och vad de orsakar, de är absurt att man kan lämna livet för att kolla på en fotbollsmatch. Fotbollen är en sport, man är där för att sprida glädje och inte veta att detta kanske är det sista jag ser av livet, säger Emelie Isaksson till Brottscentralen.


Likes

Comments

Vet du vad supportervåld är? Ja.

Är du medveten om att detta sker i dagens samhälle? Ja.

Är det något du har blivit utsatt för? Nej.

Har du sett någon bli utsatt? Ja.

Vet du om någon som har bli utsatt? Ja.

Om svar ja på föregående fråga: vad hände? Bråk mellan supportrar och även polisen. 


Hur påverkas individen av detta? De flesta som är utsatta för det är ju med på det, och utsätter andra då också. Det är inte så att vanliga supportrar börjas slåss direkt.

Hur påverkas grupper/klubbar av detta? Det blir problem då det skapar kostnader att ha högre säkerhet på matcherna, mer resurser av polisen.

Hur påverkas samhället? Delvis större kostnad och även att fler folk som går med i våldssituationer.

Vad tycker du man ska göra åt supportervåldet? Klubbarna tar inte sitt ansvar, det enda sättet för att stoppa detta är ju genom att stänga av folk från arenorna.


Likes

Comments

På de senaste åren har bråken i samband med fotbollsmatcher ökat men på samma gång ändrat skepnad. Nu är det de olika firmorna som slåss mot varandra och är nu mer organiserat. Det kan bero på bättre sambands miljöer i och med internet men också att samtliga berörda klubbar är uppe i högsta serien. Det är dock inte många som är väldigt insatta i supportervåld vilket gör att många av oss bara har gissningar vad gäller huliganismens utseende eller utveckling men bi kan istället försöka förstå varför huliganism är otroligt dåligt.


Men trots det bråk som finns bland firmorna så finns även en sorts respekt till allt kaos och kalabalik som huliganismen skapar. Det finns en slags hierarki där respekt är något man förtjänar och när respekten ökar så klättrar man högre upp på hierarkistegen. Man får tex inte använda några som helst redskap i slagsmålen och inga utomstående ska komma till skada. Att sparka eller slå mot huvudet på någon som ligger ner är också bestämt, att en av de viktigaste bidragande orsakerna till ökad respekt är att aldrig svika sina bröder och sitt lag.

En annan viktig styrka i dessa slags firmor är moralen. Många av de som är med i dessa firmor har varit med under flera år och de flesta i Europa går med i firmorna vid ung ålder och då växer upp i den som en familj.


Jag hoppas att huliganismen upphör och att berörda människor börjar med boxning, klipphoppning eller andra aktiviteter som ger adrenalinkickar istället för att hålla på med samhällsförstörande aktiviteter. Tycker ni samhället är snett eller sjukt, arbeta politiskt och förändra det.” Skriver Fredrik Nyberg i hans artikel “Därför är huliganism fel” (Svenska fans, 2001)


Lite åtgärder som finns är tex att demokratiskt sätt förbjuda vissa sporter eller sysselsättningar. Främst för att det är dessa sporter skapar osäkerhet och tär på samhällets resurser. Någon som blir skadad åker in till sjukhuset, blir omhändertagen, vårdad och omplåstrad och sen hemskickad. Allt detta på skattebetalarnas bekostnad.

Det håller inte i längden.

Likes

Comments

Supportervåld är en del av dagens sport. Hooligans, eller huliganer, är ett ord ni säkert hör ofta inom sporten. De är förknippade med sitt lag och det enda de gör är att slåss på matcherna. Sport och politik går nästan hand i hand. Dagens sport har använts för att förmedla politiska åsikter.


Det var i England under medeltiden som den första moderna fotbollen kom fram när två grupper i samhället försökte få en boll genom varsin port i en stad. Men under denna tid så var det mesta tillåtet under spelets gång; fylla, slagsmål med brutna ben som inte var ovanligt och myndigheterna försökte ständigt avbryta spelen, och denna form av fotboll påminner mer om dagens huliganism.


Fotboll som anses vara världens mest populära sport, var i början lika blodigt som dagens supportervåld. Supporterkulturen började utvecklas först i slutet av 1800-talet när olika klubblag bildades och fotboll blev en professionell sport. Redan från början förekom våldsamheter bland supportrarna. Matcher bröts och hela arenor stängdes av på grund av bråkigheter, och även ovårdat språk.


Under 1960-talet växte en ny form av supporters fram i England, och detta brukar förklaras på så sätt att folk fick mer pengar att röra sig med och kunde då lättare åka på bortamatcher. Detta resulterade då i att det blev lättare för ungdomar att gå på fotbollsmatcher själva, men då stod de inte längre med föräldrarna, utan de stod upp i grupper på kortsidorna. Så då stod ofta det ena lagets supportrar på ena kortsidan och det andra lagets supportrar på andra kortsidan.

Det var även under 60-talet i England som supportersångerna började utvecklas till den vi har nu idag. Under samma tid i Italien så började supporters där använda sig av smällare, fyrverkerier, banderoller och färgade halsdukar.


Med halsdukar och supportersånger/kampsånger skapades en slags tillhörighetskänsla, så som det är idag, varje lag har sina egna varianter på sånger och även halsdukar.


Nu i dagens samhälle i stora delar av världen så är det så att i princip varje lag/klubb har sina egna supportrar och även huliganer som följer och även slåss “för sitt lag”. De som “följer” sina lag/klubb som är supportrar brukar ju då oftast kolla på matcherna, genom att vara på matcherna och även på tv eller liknande, följa resultaten, och om de går på matcherna “sjunga fram sitt lag” för att typ heja fram sitt lag så att de kan vinna.

Sedan så har vi även huliganer som säger att dem lever och dör för sitt lag, och därmed slåss väldigt mycket och gör andra saker i namnet av deras lag. Det är dessa som skapar problem, dem som slåss och använder sig av våld i olika former, och detta sker förmodligen på grund av att man blir påverkad som individ av gruppen, alltså av de andra huliganerna eller supportrarna som håller på samma lag. Dem som grupp blir provocerade av varandra i gruppen och även av andra grupper, och det är detta som ofta startar bråk eller slagsmål. Några av huliganerna vet knappt vad sporten går ut på, men de flesta vet så klart. Utifrån dessa grupper av huliganer/ hooligans har det bildats många firmor till varje storlag.

En firma är en förening där huliganerna samlas och diskuterar vem som de ska slå och hur dem skall lyckas göra de. Firmor finns överallt i Sverige, till exempel ( Firman Boys) , som tillhör laget AIK. Olika firmor organiserar olika slagsmål mellan varandra.

Likes

Comments