Skisser Ifrån första idén med en fjäder

Det här är skissen på fordonet som vi tävlar med nu

Idén på fortdonet har förändrats från när gruppen först planerade. De tänkte att fordonet skulle drivas av en fjäder som med hjälp av ett kuggstånd skulle dra ut fjädern från dess ursprungliga form. Med hjälp av en axel som sitter under kuggståndet överförs rörelseenergin till två kugghjul som sedan rör sig när fjädern dras tillbaka och därmed utnyttjar de detta för att få hjulen att snurra.

Men gruppen stötte på ett problem, det krävdes precision vid uträkningen av längderna på materialen och det hade de inte tid med. I stället provade de ett annat sätt som uppfyllda ungefär samma funktion, använda gummiband som har en liknande egenskap. Genom att man drar ut den elastiska energin och överför den till två kugghjul får hjulen att snurra med hjälp av två kedjelänkar.

Video på när den klarar hela banan

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

  • 21 Readers

Likes

Comments

14cm bakhjul

13,5cm framhjul

21cm längd

9,5cm längd

Denna grupp har ett fordon som är drivet av gummibandskraft. Deras första tanke var att den skulle vara driven av lufttryck men dem märkte väldigt snabbt att kraften inte skulle räcka hela banan, därför bytte dem till gummiband. Fordonet har sex hjul, fyra stycken av dem är stora hjul som bilen åker på, varför dem är stora är för att dem ska kunna ta sig över trappan. Dem sista hjulen ska göra det lättare att ta sig över hinderna, det ska vara klättrings hjul som är gjort av två små cd-skivor som dem har klipp ut små bitar på för att dem ska ta sig upp i trappan. Varför dem har gjort bilen så liten är för att den ska vara lätt och smidig, både komma över och under hinder i banan lätt. Det dem har förändrat är modellen, från början hade den bara tre hjul för att dem tänkte att den skulle flippa. Dem hade även tänkt i från början att ha en vattentank och då skulle bilen först åka framåt sedan flippa över när den slog till första hindret i banan, då skulle vattnet i tanken rinna ner med hjälp av gravitationen och då skulle fordonet få kraft. I trappan skulle hela fordonet flippa igen och dem tänkte att den skulle få kraft på samma sätt, men dem märkte att denna idé var helt orimlig. Därför bytte dem till gummisnoddar som funkade väldigt bra.

  • 20 Readers

Likes

Comments

Tekninämnet har olika förmågor vi ska träna på och utveckla. Vi ska kunna berätta hur man tänker och har gjort, kunna pröva och ompröva och kunna resonera varför man gjorde som man gjorde osv. När man ska berätta hur man tänker har dom visat sina skisser och berättat hur dom ska kunna göra för att få fordonet att rulla. Och när man ska pröva och ompröva har dom byggt, testat den på banan och hittat vad felet är så då byggde dom om den och håller fortfarande på att bygga så att fordonet blir perfekt. Och att kunna resonera varför man gjorde som man gjorde har vi inte jobbat så mycket med eftersom fordonen inte är klara än.

  • 20 Readers

Likes

Comments

Här har vi ännu ett misslyckat försök. Dom skulle få fart med hjälp av gummisnoddar och med hjulen längst fram kunna ta sig över hinderna men dom insåg att dom måste byta hjul där fram så det är de dom ska göra nu

Likes

Comments

Nu har vi filmat en grupp när dom testade dra bak pinnen på bilen som sedan ska driva bilen men på videon gick pinnen av så nu måste dom börja testa om och hitta en hållbarare lösning

  • 17 Readers

Likes

Comments

Detta är hur den ska se ut men sen ska dem sätta på råttfällor för att skjuta iväg fordonet i banan.

  • 17 Readers

Likes

Comments

Idag ska vi filma alla fordon när dem ska testas i banan. Vi kommer att lägga ut ett inlägg per grupp, och visa en video och lite bilder på när dem testar sitt fordon i banan.

Det funkade inte så bra med dem här gula hjulen fram, för den hade för små vingar på hjulen. Därför håller dem på att göra en mall och skära ut egna cd-skivs hjul. Dem försöker också komma på hur dem ska göra för att få mer kraft eftersom att den inte kom över första hindret.

Likes

Comments

Den här gruppen som skulle bygga av vattentryck fick lite problem när dem skulle köra fordonet i barnan, så dem har tänkt om så dem ska konstruera sitt fordon genom att använda gummisnoddar, dem ska ha cd-skivor som framhjul för att lätt få upp fordonet i trappan. Först hade dem däck fram som hade små spår vilket ledde till att det fordonet hade svårt att ta sig upp i backen. Så nu har dem ändrat och gjort stora spår på cd-skivan. Och på bakhjulen är det vanliga hjul från en byggsats som heter Water power (Lab 4 kids). Här i mellan ska dem spänna långa gummisnoddar som dem spänner i början och som sedan skjuts iväg.

  • 17 Readers

Likes

Comments

I denna grupp är det bild och video på när dem skär ut tre bitar från en cd-skiva för att dem vill få bättre fäste i trappan. Sedan ska dem sätta på ballonger på så att det blir ännu mer fäste. Dem ska skära bort tre bitar på alla fyra cd-skivorna.

Här har dem tänkt lite på design och satt på dem delar som dem tagit bort från cd-skivorna.

Det är ungefär så här fordonet kommer att se ut. Alla hjulen kommer att se lika ut, som det som dem har skärt bort delar ifrån. Hjulen kommer som sagt att vara skurna på det sättet som på bilden och så ska dem ha ballonger på sig.

  • 17 Readers

Likes

Comments

Det här är alla fordon som vi i klassen har konstruerat, som ni ser kommer alla att drivas av olika saker. Det är kul sen att se vem som vinner eftersom att det bara kommer vara ett fordon som kommer vara med i teknikåttan, så dem vi har konstruerat i klassen ska sedan tävla mot varandra och se vilken som funkar bäst.

Det är olika grupper som konstruerar olika fordon. Men alla har kommit olika långt, så att vissa har börjat konstruera och vissa sitter fortfarande och funderar på hur dem ska bygga sina fordon.

Den här gruppen ska bygga genom att använda sig av vattenkraft lufttryck. Dem försöker få den så låg som möjligt eftersom att då kommer den under hindret lätt. Dem har gått lite efter en manual men dem har gjort om väldigt mycket för att dem ska bygga sitt eget fordon, den har alltså bara tagit lite hjälp av den tidningen.

Denna grupp ska konstruera sitt fordon genom att använda råttfällor, som ska skjuta iväg fordonet i början så det får mycket fart att ta sig igenom hela banan. Dem har också satt på ballonger på små cd-skivor för att då får fordonet bra fäste i trappan. I den sista bilden här uppe ska dem skära bort lite av cd-skivan för att den ska få ännu bättre i trappan, dem ska fortfarande ha på ballonger.

  • 18 Readers

Likes

Comments