View tracker

Bebis:

Barnet är nu ca 37cm långt och väger ca 1,6 kg vid veckans början och ca 1,7 kg vid veckans slut.
Alla organ är snart färdigutvecklade och bebis ska i princip bara gå upp i vikt nu.

I vecka 31 arbetar barnets hjärna övertid och utvecklas snabbare än någonsin. Anslutningen mellan enskilda nervceller görs nu i en supersnabb takt. Barnet kan bearbeta information, spåra ljus och uppfatta signaler genom alla sina fem sinnen. Självklart känner barnet ingen doft eller lukt just nu, men det är bara för att han eller hon ligger nedsänkt i fostervatten. För att känna lukt och doft, måste barnet andas luft. En av de första dofter som barnet kommer att känna, är just din doft, vilken snabbt kommer att bli hans eller hennes favorit.

Runt graviditetsvecka 31 så bestäms barnets ögonfärg. Vilken ögonfärg barnet får kommer dock inte att visa sig förrän sex till nio månader efter förlossningen. Ibland tar det ännu längre tid. Detta beror på att det behövs ljus för att pigmenten i ögonen ska färdigbildas. Vilken ögonfärg barnet får beror på vilka gener barnet har ärvt från sina föräldrar. (Hoppas på A's bruna ögon ♥)

Barnet öppnar och stänger ögonen beroende på om det är aktivt eller om det är passivt och sover.

Vad är det då ditt barn hittar på inne i magen, medan du förbereder hans eller hennes ankomst? Barnet gör nu grimaser, hickar, sväljer, andas, paddlar runt med sina händer och fötter och kanske även suger på sin tumme. Det kan till och med vara så att barnet suger så intensivt på sin tumme att han eller hon föds med en liten valk på den.

Mami:

Kroppen förbereder sig på förlossningen och det börjar bli allt trängre i kroppen. Både barn och livmoder är nu stora vilket pressar undan de inre organen. Bland annat så kan det innebära att lungorna kommer i kläm, vilket gör att de inte kan expandera fullt ut. Det betyder att man lätt blir andfådd och att man kanske upplever det svårt att andas. Jaaa, jag kan knappt ligga på rygg längre, då får jag ingen luft hehe..

Brösten kan nu även börja läcka bröstmjölk. Eeeeeh jaaaa, det hände igår, och alldeles precis nyss. Har inbillat mig att det några gånger men aldrig sett något, men igår hade jag en vit tisha och ingen bh och då var det tre små droppar på haha, herregud. 9 veckor kvar ju, dumt att slösa på mjölken redan :P

Börjar känna mig ganska osmidig och tung och det har börjat trycka väldigt mycket "down there" vissa dagar. Vacklar fram som en pingvin då haha.

Tankar:

Det står även att det är dags att packa förlossningsväskan. Känns ju lite tidigt än, men får väl se till nästa vecka att köpa allt som ska med iaf. Tvätta upp bebiskläder borde kunna vänta tills jag gått hem från jobbet tänker jag?
Det här med trycket neråt är lite obehagligt när det sitter i hela dagar, eller flera dagar i rad. Får nog fråga min BM om det nästa gång. Ska blir spännande att se om mini fortfarande ligger med huvudet neråt också.

Jag har börjat snarka tydligen haha, fast bara 3-4 ggr, sen väcker jag nog mig själv och slutar. Drömmer vansinnigt mycket och intensivt och enligt Abåde skrattar och pratar jag mycket hela nätterna. Stackarn hehe, han får redan vänja sig vid att inte sova.

I förrgår kom allt som saknades in till FK så hoppas på ett besked snart.

Börjar bli lite rädd inför förlossning, men försöker att inte tänka så mkt på det. Det löser sig ju. Försöker se det lite mer som att vi ska iväg på ett äventyr, typ :)

Vi ska se till att beställa vagn i dagarna också..

Annars börjar det bli riktigt roligt och spännande nu när det närmar sig och vi har köpt det mesta som behövs.
Du är så efterlängtad lilla hjärta ♥

Likes

Comments

Bebis:
Barnet är ca 37 cm och väger runt 1,43 kg vid veckans början och ca 1,58 kg vid veckans slut. Barnets kroppsbehåring (lanugohåret) börjar försvinna, men det kan fortfarande finnas några strån kvar vid födseln.

Lungorna, muskler och hjärnan fortsätter sin utveckling och skelettet hårdnar ännu mer. Håret på barnets huvud blir tjockare och barnet öppnar och sluter sina ögonlock. Det kissar och dricker ungefär 1/2 liter fostervatten om dygnet.

En del barn börjar redan nu lägga sig med huvudet i bäckeningången. Du kan känna att barnets huvud pressar på mot bäckenbotten och även tydligen sparkar upp mot bröstkorgen.
Ja, när vi var hos BM i måndags konstaterade hon att huvudet faktiskt låg neråt och rumpan uppåt. Bebis kan fortfarande vända sig, men mestadels sparkar det på högersidan, så min gissning är att bebis ligger kvar "uppochner" och har fötterna åt högersidan. Det har även börjat trycka en del neråt, så går som en pingvin ibland haha..

Mami:

Du är gravid i vecka 30 och har nu bara 10 veckor kvar. Många av de graviditetssymptom som var vanliga under den första tiden kommer nu tillbaka. Det är vanligt att du har ömma bröst, att du känner dig trött och du behöver säkert gå på toaletten och kissa hela tiden. Det sista beror på att barnets huvud nu trycker på blåsan.

Japp, tröttheten är då tillbaka, jiiiiizz. Kisseriet är periodvis, men behöver fortfarande inte gå upp på nätterna i regel.

Dina lungor arbetar nu hårdare än någonsin då de måste ta upp ungefär 20% mer syra, och stöta ut mer koldioxid med varje andetag, eftersom du nu andas även för ditt barn. Detta gör att många kvinnor upplever att de lätt blir väldigt andfådda när de rör på sig. Vissa kvinnor kan även uppleva att de är andfådda när de ska sova.

Ja, jag har de senaste dagarna känt mig anfådd när jag lägger mig ner i soffan. Knäppt hur man kan bli flåsig av att ligga ner hehe..

Tankar:
Assåååå vecka 30?!?! Vad hände där?!
Samtidigt som jag tycker veckorna går ganska sakta i sig, kan jag inte förstå att det redan är v. 30.
Nu när det kommer lite nya symptom som inte alltid är så sköna så slår det mig mer och mer att det faktiskt ska komma ut en bebis "down there" och då blir jag lite skrämd. Har alltid haft inställningen att "Äsch, det löser sig. Alla klarar ju av det." Men nu börjar det skrämma mig lite att jag ska ha så ont, en smärta jag inte har en aning om, och att jag inte kommer ha någon kontroll. Det känns oroligt för ett kontrollfreak som mig. Men det löser sig såklart när vi väl är där.

Mini har fått hicka tror jag. Någon/några gånger per dag så känns det som små, små sparkar på samma ställe i några minuter. Oftast snett till vänster nedanför naveln, och ligger h*n neråt tänker jag att nacken är där någonstans och att det är där det "knycker" mest. Men jag gissar bara.

Annars är ena bilen såld så vi väntar på att det ska dyka upp en bra, nästa vecka ska vi till Ullared så ska leta reda på någon checklista så vi får med oss så mycket som möjligt hem. Därefter kompletterar vi om något saknas.
Tips är återigen välkomna!

Allt är inne hos FK så jag väntar på besked. Tänk att jag KANSKE får gå hem om 2 veckor. Tror ju inte det, men om en månad-6 veckor ungefär går jag nog hem oavsett.
Jobbet har gått jättebra nu i två dagar, men i onsdags hade jag ganska ont i kroppen och kände mig inte alls i form för att jobba, så vi får se. Känns sjukt, som att jag ska mygla. Har aldrig haft semester mer än 3 veckor i streck ens.

Annars vill jag försöka njuta det sista medans jag mår så bra, så det är lite synd att jag blivit så trött igen, men det är ju en bagatell egentligen.

Tycker fortfarande det är mysigt när mini rör sig därinne, men vissa rörelser är nu så jag skriker till. Känns som h*n försöker bryta sig ut hehe.
Snart lille vän, snart ses vi.

Alla tror att jag kommer få för tidigt, men det är ju bara mini som vet när h*n tänkt att komma hehe...

Likes

Comments

Igår knallade vi in i v. 29

Bebis:
Barnet är nu ca 35 cm långt och väger ca 1,2 kg i början av veckan och ca 1,4 kg vid veckans slut. Det är bara 11 veckor kvar nu och barnet ska dubbla, eller kanske till och med trippla (hoppas inte hehe!) sin vikt. I vecka 29 liknar barnet i magen verkligen en liten bebis. Barnet är nu tillräckligt stort för att kunna sparka på revbenen eller slå på urinblåsan, så pass hårt att du rycker till av smärta. Det är nu vanligt att du känner av förvärkar och sammandragningar som även de kan göra väldigt ont.

Barnet har fortfarande plats så att det kan röra sig, men det blir fort allt trängre. Barnet har antagligen fortfarande inte lagt sig till rätta utan ligger ibland med huvudet nedåt och ibland med huvudet uppåt eller åt sidan. Det är inte ovanligt att det i vecka 29 känns som om alla organ trängs undan av magen och barnet. Barnets hjärna kan nu kontrollera andning och kroppstemperatur. Barnet är även känsligt för ljus, ljud, smaker och lukter.

Nu är barnet så starkt och sparkar och slår så hårt att barnets rörelser kan gå att se och känna utanför magen. Magen kan ibland bukta ut på de mest märkliga ställen beroende på hur barnet ligger. (Haha, böjde mig precis fram i från liggande och magen blev alldeles trekantig, så knäppt)

Mami:

Du är sannolikt tröttare igen och din vikt och magens storlek gör ofta att benen känns tunga och trötta. Om du inte redan börjat tänka på förlossningen så är det snart dags. Skriv gärna ett förlossningsbrev så att din partner samt personalen på förlossningen vet vad du vill och önskar vid förlossningstillfället. Utgå inte från att du kan föra din egen talan vid förlossningen. (Hjääälp, det börjar gå fort nu och jag har verkligen inte tänkt på förlossningen ännu, mer än att det slår mig ibland.)
Det står att det är vanligt med åderbråck, hemorrojder, migrän, gravidhjärna och halsbränna.
Lider turligt nog inte av nåt av det, möjligtvis lite gravidhjärna, men tycker minnet är okej fortfarande ändå. Men tröttheten har bitit tag i mig igen. Skulle kunna sova hela dagarna.

Tankar:
Ja, det här med förlossningen då. Det har hänt ett fåtal gånger att jag känt av som lätt mensvärk, och då slår det mig att jag ska ha så himla ont sen och faktiskt föda ut ett barn.
Har alltid tänkt att äsch, det löser sig, alla klarar ju av det. Men ibland blir jag lite rädd.
Vi har varit och kikat på vagn och ett bilbyte är strax på g.
Vi planerar en tripp till Ullared om någon vecka också, innan jag blir för trött och tung.
Vi tänker att vi ska köpa "allt" där, och sen komplettera om det saknas något.

Kanske dags att köpa på sig lite kläder till skruttis också, har bara köpt 2 pyjamasar, ett par byxor och en body hittills. Inte bråttom, men snart dags som sagt.
Svårt när man inte vet hur lång h*n kommer vara, men tänker några få plagg i 50 och lite mer i 52 eller 56 eller vilken nu nästa strl är. Bättre att det är lite stort än att man har för mycket som riskerar att vara för litet/som h*n växer ur direkt?
Någon med erfarenhet och tips?

Ansökan om graviditetspenning är inskickat till FK så får väl se vad som händer där.
Tänkte i början på veckan att jag kanske jobbar nån vecka till även om jag får godkänt, för vad ska jag göra hemma i +/- 8 veckor?!
Men efter en hemsk dag på jobbet igår och ett litet sammanbrott så kände jag att jag kanske faktiskt behöver få komma hem och vila. Släppa allt jobb i huvudet iaf.
Vi får se, jobbet lugnar sig kanske nu efter alla helger.

Annars mår jag faktiskt väldigt bra och ska absolut inte klaga. Allt är värt vad som helst och vi börjar längta så himla mycket nu och är så nyfikna på vem som sprattlar runt därinne. ♥

Likes

Comments

Glömmer bort den här bloggen nu när jag skriver om allt på min vanliga blogg, så här kommer dubbel uppdatering.


Bebis:
Barnet väger nu ca 1 kg och är ca 34 cm långt från huvud till fot.
Det står att barnet nu ofta ligger i rätt position för förlossningen, alltså med huvudet neråt, men fortfarande kan vända sig.
Det hostar, blinkar, hickar, suger och tränar på sin andning.
Barnet börjar få rutiner och har en sov- och vakencykel som är relativt regelbunden.
Inne i barnets gom börjar mjölktänderna växa fram och ögonfransar och ögonbryn har vuxit ut.

Det står även att barnet kan börja drömma.

Mami:
Det är en kraftig tillväxtperiod nu och man kan känna ett tryck upp mot bröstkorgen och revbenen.
Det är vanligt att man sover dåligt (inte ännu tack och lov, sover som en stock) och har svullna fötter och ryggvärk (yuuup).
Tröttheten från början av graviditeten kan hitta tillbaka och visst är jag nog lite tröttare nu igen, framförallt på eftermiddagarna och kvällarna.

Annars är det väl just tröttheten och lite ryggont jag känner. Inte så farligt med nästäppa, blödande tandkött, pigmentförändringar och foglossning som det också står om.
Lite väl flåsig ibland och det kan kännas tungt att andas.
Men absolut inget att klaga på!

Tankar:
Har väl inte hunnit tänka så mycket mer sedan förra uppdateringen utan är väl i samma läge än.
Ska bli skönt när alla helger är över så man kan fokusera lite mer på det som komma skall.
Klart tanken har slagit mig såhär i juletid att vi egentligen redan skulle suttit med en liten, men livet har ju sin gång och varje gång det sparkar och rör sig i magen är jag världens lyckligaste ändå.
Vi längtar efter dig och jag är säker på att du kommer få oss att förstå att det var just dig vi väntade på ♥

Vi ska nog avanmäla oss från föräldraträffarna vi bokat. Känns lite onödigt när jag har så många vänner som också kommer gå hemma.
Annars undrar jag om jag borde läsa på lite? Jag går i tankarna att allt löser sig sen och att alla klarar av det, men man kanske borde vara lite mer förberedd?
Någon som sitter inne på bra boktips?

Likes

Comments

(26+3)

Bebis:
Din bebis är när du är gravid i vecka 27 drygt 36 centimeter lång mellan huvud och häl och väger 875 gram. I slutet av veckan når barnet dock den magiska vikten 1 kilo! Livmoderns mått är mellan 25 och 28 cm. De flesta barn i den här åldern gillar att gosa i ett något böjt läge inuti livmodern. Det är härifrån termen fosterställning kommer.

I vecka 27 öppnar barnet sina ögon och ögonfransarna är fullt utväxta. Huden skyddas nu av ett lager fett som kallas fosterfett eller vernix. Detta fett ger även näring till huden. Fettet täcker även öronen vilket gör att ljuden som barnet hör blir dämpade. Barnet hög dock era röster och kan även känna igen dem, så det är hög tid att prata med er framtida son eller dotter.

I vecka 27 så är det även möjligt att höra barnets hjärtslag, iallafall för partnern. Om A trycker sitt öra mot magen, ska han kunna höra ett snabbt hjärtljud. Det måste vi prova!

I den här fasen suger barnet ofta på tummen och det stärker musklerna i kinder och käke. Kanske kan det även ha en tröstande funktion. Barnets smaklökar utvecklas också runt den här tiden. Om du äter olika typer av kryddor så kommer ditt barn att kunna smaka skillnaden i fostervattnet. Ni har dock inte samma mattider, då det är en fördröjning innan maten når barnet på cirka två timmar. Äter du kryddig mat så kan barnet svara med hicka, som för dig kan uppfattas som spasmer. Men var lugn, hicka är inget som stör barnet, och det blir inte stressad av det.

Mami:
Känner mig fortfarande relativt pigg och rörlig, men det står att det snabbt kan ändras nu eftersom jag kommer bli allt större. Igår gick vi en promenad för första gången på ett bra tag och flåset var ännu sämre än sist och jag kunde heller inte gå lika fort som jag är van att göra då jag fick massa sammandragningar.
Har även känt när jag pinnar iväg från jobbet till bilen att det hugger långt ner på sidan i magen, lite som håll, så då får jag också sakta ner. Lite klurigt när jag annars går ganska snabbt av mig själv.
Har börjat med stödstrumpor på jobbet eftersom jag svullnar ganska mycket om benen. Det gör jag alltid när jag blir varm/jobbat, men nu är det extra. Jätteskönt faktiskt.
Ryggen gör mer och mer ont vissa dagar och idag kände jag faktiskt att jag inte orkade mer efter 8h. Får se hur det utvecklas.
Det står att det fortfarande inte är så trångt i magen men att man kan känna av rejäla sparkar när barnet ska ta sig runt därinne och javisst, det är ordenligt med action nu för tiden. Allt från rejäla sparkar till mer sammansatta smårörelser, åt alla håll och kanter. Syns till och med egenom kläderna många gånger hihi. Jag tycker bara det är mysigt, om än något obehagligt vissa gånger.

Tankar:
Ska be min chef fylla i ansökan om graviditetspenning i veckan. Kanske orkar jag jobba även om jag får den godkänd, men man vet aldrig. Får jag inte igenom det tänker jag att jag ska jobba max Februari ut och sen ta semester i så fall. I nuläget känner jag att jag vill ha minst en månad hemma innan beräknat.
Vi har börjat inreda barnrumet så smått, även om h*n inte kommer bo där den första tiden, så känns det mysigt att göra fint och faktiskt börja förstå att det ska bo någon här hos oss snart.

Vi ska även provköra barnvagn här framåt och se till att byta en bil.
Annars grubblar jag inte så mycket utan njuter nog mest av tanken på vad som komma skall och är lycklig av all aktivitet därinne.
Börjar bli såå nyfiken på hur h*n kommer se ut (eller redan ser ut!?) Blond och blåögd eller mörk och brunögd, eller någon slags blandning.
Ååååh lilla skatt ♥

Likes

Comments

View tracker

Bebis:
Barnet blir med veckorna allt större, men det finns fortfarande gott om utrymme för att utföra gymnastiska övningar inne i magen. Barnet hörsel blir allt bättre till följd av utvecklandet av nerverna i barnets öron. Detta gör barnet känsligare för ljud. Barnet kan när du är gravid i vecka 26 höra både din och din partners röst.

Barnets ögon har fram till nu varit stängda för att runt vecka 26 börja öppnas. Under den stängda perioden har näthinnan, den del av ögat som gör att bilder kan komma i fokus, utvecklats. Detta betyder att barnet nu kan se vad som händer, även om sikten är begränsad. Ett tips om du vill känna sparkar kan nu vara att sätta en ficklampa mot magen. Bli inte förvånad om barnet signalerar ”Få bort den där lampan”, genom att sparka.

Barnets ögonfärg är fortfarande inte färdigutvecklad och det saknas mycket pigment. Pigmentet fylls på under de kommande en till två månaderna. Barnets slutgiltiga ögonfärg går dock inte att gissa förrän barnet är runt sex månader gammalt.

När du är gravid i vecka 26 är utvecklingen av barnets hjärnvågsaktivitet igång. Fokus nu ligger på att utveckla den visuella och akustiska delen av hjärnan. Barnets börjar även få bättre kontroll över sina händer och kan nu placerar händer och fingrar i munnen.

Mami:
I 26:e graviditetsveckan har du nästan gått igenom två tredjedelar av din graviditet. Magen börjar nu bli stor, men än har den mycket kvar att växa. Du har sannolikt ont i ländryggen till följd av både din växande livmoder och försvagade ligament. När livmodern växer sträcks dina magmuskler och blir svagare, samtidigt som det kan uppstå ett tryck på dina nerver. Utöver allt detta kommer din viktökning i sig att göra att musklerna får arbeta hårdare än tidigare. Undvik tunga lyft för att inte utsätta ryggen för mer än nödvändigt.

För att lindra ryggsmärtan som du kan ha när du är gravid i vecka 26 så kan ett varmt bad göra att det känns bättre. Försök att bibehålla en bra hållning under dagen och undvika aktiviteter som kräver för mycket böjningar och vridningar av kroppen. Ta mycket pauser och variera din ställning när du sitter och står.

När barnet och magen växer kan det innebära att din navel pressas utåt. Naveln kan mycket väl synas genom tighta kläder. Naveln går tillbaka inåt efter förlossningen så just nu får du se det positiva med en utstående navel – det är enkelt att pilla bort navelludd. Graviditetsstrimmor på mage och bröst kan också dyka upp runt vecka 26, om du alls kommer att få några.

Tankar:
Not much. Det rullar mest på och mini sparkar och busar med mig ganska mycket ♥

I måndags var vi som sagt hos BM och fick lyssna på hjärtljuden, vilket var såå häftigt!
Vi ska ta någon dag här framöver och åka och provköra vagn.
Rummet är färdigmålat och vi kikar lite smått på spjälsäng och dyl.
Blir nog en tripp till Ullared i Januari för att köpa mycket av det man behöver.

Vi längtar efter dig nu lilla skatt ♥

Likes

Comments

Bebis:

Bebisen växer med stormsteg. Ditt barns hud blir runt vecka 25 något mer rosablossande. Detta beror inte på att barnet fryser, vilket det inte gör tack vare att fostervattnet fungerar som en perfekt klimatanläggning som alltid säkerställer att barnet har en behaglig temperatur. Orsaken till den rosa huden är istället att kroppen nu bildar de mindre blodkärlen, som kallas kapillärer. Dessa blodkärl ligger direkt under huden och när de fylls med blod får huden en mer rosaaktig färg.

Under vecka 25 så utvecklas även blodkärlen i barnets lungor, vilket tar dem ett steg närmre att vara fullt utvecklade samt ett steg närmre att ta det första andetaget av frisk luft. Trots denna utveckling så har dock lungorna en bra bit kvar innan de klarar av att förse kroppen med syre samt att transportera ut koldioxiden som ska lämna kroppen med utandningsluften.
Inte bara lungorna arbetar för att hantera barnets andning när barnet väl är fött. När du är gravid i vecka 25 utvecklas även ditt barns näsborrar, som har varit igenpluggade fram till nu. När näsborrarna väl är öppna så kan barnet börja träna på att andas. Även om det inte finns syre tillgängligt att träna på, så får barnet träna på att ”andas” fostervatten.
Navelsträngen är nu tjock och elastisk och den innehåller två artärer samt en ven. För att förhindra att blodkärlen trasslar ihop sig så ligger de inbäddade i en geléaktig massa, s.k. Wharton’s jelly. Detta är ett sätt att säkra blodflödet mellan moderkakan och barnet och dess livgivande funktion. I slutet av graviditeten så är navelsträngen ungefär lika tjock som en tumme och mellan 50-80 centimeter lång.

Mami:
Det står att många börjar få ont i ryggen den här tiden, och visst har det börjat kännas.
Har haft en tuff dag på jobbet så jag känner mig ganska mör idag.
Har börjat svullna en del om smalben/vrister med när jag står och går hela dagarna. Ska till BM på måndag, så ska förbereda lite frågor jag har till henne.
Annars är jag väldigt pigg oftast (inte på kvällarna) och det är skönt.

Tankar:

Hur ska jag komma ihåg att göra knipövningar? Hur ska jag komma igång med lite andra övningar/promenader? Jäkla mörker.

Det har varit ganska mycket det senaste och jag längtar till en ledig, oplanerad dag att bara pusta ut.

Känner mig lite stressad, och då tappar jag lusten för mycket.

Annars längtar jag ju så mycket och vill bara ha efter nyår så vi kan börja förbereda för minis ankomst så mycket son möjligt. Så mycket annat nu med jul och så, så känns bättre att vänta.

Mitt i all lycka kan jag inte låta bli att tänka på livet som aldrig fick bli, som var beräknat igår.

Det känns fortfarande sorgligt, men det finns väl en mening med allt och mini är om möjligt ännu mer älskad och efterlängtad nu. Vår skatt ❤️

Likes

Comments

(23+3)

Bebis:
Barnet är nu ca 30 cm långt mellan huvud och fot och väger ca 565g i början av veckan och ca 665g vid veckans slut.
De vita blodkropparna, som är till för att hjälpa barnet att bekämpa infektioner, har nu börjat bildas.
Luftvägarna formas och lungorna fortsätter att utvecklas. Balansorganet i innerörat har utvecklats och runt den här perioden kan ett barn som föds överleva, även om det är långt ifrån 100%-igt.

Mamma:
Det står att humöret brukar ha stabiliserats och att många känner sig lugnare och gladare.
Jag tror inte mitt humör har varit extremt svajigt förut, och inte heller är det bara bra nu heller.
Lugn och glad som bas, men blossar upp ibland, men sån är jag alltid.

Bäckenbottenmusklerna börjar redan i vecka 24 att tänjas ut, vilket kan göra att det läcker ut lite kiss när du hostar eller skrattar, så det är bra att göra knipövningar dagligen. Måste försöka få in någon rutin på det så jag inte glömmer bort det. Typ när man borstar tänderna?
Det är även vanligt med livliga drömmar och ja, jösses. Är helt slut och vet inte vad som är på riktigt ibland när jag vaknar.

Tankar:

Ja, lugn och glad oftast. Deppig ibland. Det börjar gå upp för mig att jag ska ta hand om ett barn snart, och inte bara ha det i magen.
Jag längtar till kvällarna efter middag när jag lägger mig i soffan. Då brukar mini ha disco och det är bästa stunden på hela dagen, så jag får känna att hon lever och förhoppningsvis mår bra därinne.
Har ännu inte handlat någonting till skruttis men vi har börjat prata om att titta på vagn snart.
När har ni andra gravida/föräldrar gjort det och börjat med andra saker?
Vi kommer även behöva byta en eller båda bilarna, men det känns så tråkigt så det skjuter jag gärna på ett tag till.
De flesta kläder börjar bli trånga och glipa och bara vara fruktansvärt obekväma och det är inte så roligt att ens försöka klä upp sig längre och jag känner mig mest fet.
Jag älskar min lilla mage, men gillar inte otympligheten och att det satt sig på lår och rumpa också.
Det är givetvis värt det, och kommer förmodligen bli ännu värre haha, men det är lite ovant.
Jag har även börjat gå med tofflor på mig hemma för jag får så ont i fötterna/fotsulorna. Börjar ju bli tung hehe.
Önskar att jag hade motionerat regelbundet från början, men jag vågade knappt röra på mig i början, sen var jag så extremt trött och sen blev det höst och ruggigt och nu är det nästan mörkt direkt när man kommit hem,
Än så länge rör jag ju mig på jobbet 8 timmar om dagen, så får väl tänka på det. Har dessutom börjat få lite ont i ryggen efter arbetsdagarna, så raklång i soffan brukar vara skönt.
Känns sjukt att det "bara" är ca 16 veckor kvar, och förhoppningsvis bara 8 veckor kvar tills jag får gå hem från jobbet.
Det längtar jag efter.

Likes

Comments

Har visst missat v23 så det blir dubbelinlägg idag.

Bebis:

Barnet är nu ca 27cm långt mellan huvud och fot och väger ca 0.5 kg.
Man kan fortfarande ana skelett och organ genom barnets hud. Dess hörsel förbättras och barnet kan nu urskilja olika ljud både inifrån och utanför magen. När barnet föds kommer det känna igång våra röster på både tonläge och rytm.

När du är gravid i vecka 23 så går det att höra barnets hjärtslag genom ett stetoskop.

Mami:
Allt eftersom magen växer påverkas matsmältningen och man kan uppleva förstoppning eller halsbränna.
Ligamenten som håller upp livmodern töjer sig i takt med att livmodern och barnet växer, det kan ibland orsaka obehag i sidan av magen. Smärtan bör försvinna efter att du har vilat. Nu börjar även sammandragningarna (förvärkar) bli påtagliga.

När du är gravid i vecka 23 så har du säkert gått upp några kilo i vikt, men den största viktuppgången kommer under den andra hälften av graviditeten. (Hehehehe om jag redan gått upp 7kg, var ska jag sluta då?! Hjälp)
Står även om symptom som "gravidhjärna"(ehm, japp haha), stickningar i händerna, yr & svimfärdig och snarkningar.
Kroppen och fötterna har börjat värka ordentligt vissa dagar, men det är bara lägga sig ner en stund efter jobbet så är det ingen fara med det.

Tankar:
Tänker inte så mycket nu hehe. Min kupp på jobbet gick ju sådär, då tydligen många fler än jag visste läser min andra blogg, där jag skrev ut det.. Men skönt att de vet, ifall jag behöver hjälp eller försöker att inte stressa upp mig och håller exakt mitt vanliga tempo alla gånger.
Jobbet är sjukt stressigt ibland, men jag försöker verkligen att hålla mig lugn inombords. Det är liksom inte värt det när det inte bara gäller mig längre.

Jag tycker det är otroligt mysigt och skönt att mini rör på sig. Oftast eftermiddagar/kvällar när jag lugnat ner mig. Det är liksom min (vår) kontakt med henne.
Pappa + fru vill inte veta könet, så jag kämpar med att inte försäga mig.
De gissar på pojk, även brorsan borta i Thailand tror det, och idag (13/11?) provade vi ringtestet. Sjukt hur ringen kan sätta fart så från att hänga helt still.
Det var kraftiga och tydliga pendlingar iaf, vilket jag läste var pojk. Hehe..
Annars stämmer det nog att man mår som bäst den här perioden (trimestern). Jag mår bra, känner något typ av lugn inombords, längtar, tycker det är mysigt, är lycklig.
Känner mig lite fet emellanåt men det hör väl till.

Likes

Comments

Hej vecka 22!
53,2% är avklarat och det är 131 dagar kvar till BF.
Bebis:
Barnet är nu ca 26 cm långt mellan huvud och fot och väger ca 370g i början av veckan och ca 450g vid veckans slut. Hälften av sin längd ungefär, men tänk hur lite h*n fortfarande väger.
Barnet har redan en egen dygnsrytm och är kanske som mest aktivt när du vilar. Jo, tack, full action där inne, och det är så mysigt att se och känna hur hon sprattlar runt därinne ♥
Hjärnan växer i vecka 22 mycket snabbt och speciellt den del som ligger mitt i hjärnan, germinal matrix. Uppgiften som denna del av hjärnan har är att tillverka hjärnceller. Barnets hjärna fortsätter att växa efter förlossningen och växer fram till fem års ålder. Lungornas luftrörsträd förgrenas och lungblåsorna utvecklas. Visste du att lungorna är fyllda med vätska ända fram tills födelseögonblicket då vätskan pressas ut för att ersättas med luft?

Mami:
Det står att tandköttet kan vara känsligt och svullna och blöda och att fräknar/födelsemärken och vårtgårdarna kan påverkas och bli mörkare, samt att det är vanligt med sura uppstötningar. och att brösten kan läcka råmjölk. Inget jag behövt erfara än tack och lov.
Sannolikt kan man ha ont i hela kroppen och ja, rygg och nacke har börjat värka efter vissa jobbdagar.
Annars mår jag toppen, och har väl egentligen gjort det hela tiden.

Tankar:
Nu börjar jag verkligen ta in det här på allvar och njuter av det lilla livet som rör sig därinne.
Nu har vi gått ut med det offentligt och det känns skönt. Än vet bara 2st på jobbet och jag tycker det är lite roligt att inte säga något utan se hur lång tid det tar innan någon vågar fråga haha. Har ändå gått upp 7kg, och magen spräcker snart skjortan, så de måste ju se något haha. Men snart får jag nog berätta, så jag kan få hjälp med de tyngsta varorna och lyften. Jag känner av vår skatt lite varje dag, vilket lugnar mig otroligt mycket. Nästan skrattretande ibland när hon är riktigt busig och hela jag rycker till.Annars är vi mest bara lyckliga och ska väl börja prata om och titta på allt vi kommer behöva införskaffa framöver. Åh, vad jag längtar ♥

Likes

Comments