87,9 % avklarat, 36 dagar kvar.


Bebis:
Barnet är nu ca 45 cm långt och väger ca 2,6 kg.
​Barnet lagrar fett inför livet utanför livmodern.
​Rörelserna kan ändra karaktär till mer buffande och knuffande och kanske kan du se en armbåge eller häl som putar ut mothuden, eller kanske till och med en fot.
Ja, så som det "sträcks" på sig därinne känns det ibland som man kan nypa tag i något som kommer farande. Vore ju sjukt häftigt om man fick se en liten fossing ♥
Vi fick även veta hos BM att mini lagt sig i ruckbart läge, alltså inte fixerad ännu, men på väg ner.


Mami:
Pga att barnet sjunkt ner något vaggar jag verkligen fram och ibland känns det verkligen som att det "är något mellan benen" hehe..
Man kan ha svårt att sova och behöver vända sig mycket och drömmer troligtvis väldigt mycket och kraftigt/livligt.
Jaa, stackars A. I natt var jag nog okej, men igår hade jag stökat som sjuttan och pratat massor i sömnen så han fick inte sova mycket. Jag har lite svårt att somna, för då brukar mini ha sitt kvällsrejs och stöka och hicka, sen vaknar jag en del när jag måste vända mig, men annars sover jag bra fortfarande.

Det står även att det kan läcka råmjölk, och ja, det började ju för någon vecka sen. Inte extremt mycket men några droppar då och då. Konstigt nog har jag bara upptäckt det från vänsterbröstet..
​Det står också att slemproppen kan släppa när som helst från nu och framåt.
​Annars är det nog inga större skillnader sedan sist, kissar lite oftare, men det beror väl som sagt på att mini är på g neråt..


Tankar:
Samtidigt som det börjar närma sig på riktigt känns det fortfarande så långt kvar, och som att tiden börjat gå lite långsammare.
​Men - jag känner mig överlag lite piggare nu, så jag hoppas kunna dra igång mina projekt lite nästa vecka så jag har lite att göra.

Igår hade jag lilla L här, som snart är 4 månader och jag blir så fascinerad av dessa små personer och deras personligheter. Jag kan inte riktigt förstå och ta till mig att vi om några veckor har en egen liten person att titta på och lära känna, och att det är just h*n som är därinne i magen ♥

Likes

Comments

Dåså, vecka 35, 85,4% har passerat och det är bara 41 dagar kvar.

Bebis:

Barnet är nu ca 44 cm långt och väger ca 2,4 kg. Så mycket vägde jag när jag föddes, 2 veckor för tidigt. Så vi får väl se hur stor/liten krabaten är därinne hihi
Det centrala nervsystemet är snart helt färdigt och och matsmältningsapparaten är nästan färdigutvecklad.
​Barnet fortsätter att öka i vikt och fyller nu ut nästan hela livodern.
​När du är gravid i vecka 35 sväljer barnet fostervatten, kissar och tränar därmed matsmältningen. Barnets benmärg börjar producera röda blodkroppar. Barnets lungor är vanligtvis helt färdiga och om barnets föds i vecka 35, så är risken för andningsproblem mycket mindre än för bara några veckor sedan. Runt 90% av alla barn som föds nu överlever utan några allvarliga men.
​Barnets hjärnkapacitet utvecklas nu i en otrolig hastighet. Som tur är så är den del som omger barnets hjärna, skallen, fortfarande mjuk. En mjuk skalle gör att hjärnan kan växa och utvecklas och det för även med sig en annan fördel; en mjuk skalle gör att barnet lättare passerar igenom förlossningskanalen.

Mami:

Många drabbas runt vecka 35 i graviditeten av en yr och vimsig gravidhjärna. Stress, smärta, hormoner och sömnlöshet påverkar dig mer än du tror. Vila mycket, men sluta inte röra dig. Promenera gärna om du kan och alternera hur du sitter och ligger så att du inte belastar kroppen för monotont.
​Broskbensfogarna i bäckenet mjukas upp på grund av östrogenet och ett hormon som heter relaxin - det kan göra att du får ont i ryggen eller bäckenet.
Kanske inte så konstigt att det börjar göra ont lite här och var nu, och en timmes promenad kanske helt enkelt inte funkar längre. Men en liten runda varje dag ska jag försöka få till, blir tokig av att vara inne hela dagarna.
Det är vanligt att kvinnor i vecka 35 känner sig irriterade. Det blir i vecka 35 allt trängre i magen och barnet trycker på dina organ vilket gör att du kan ha svårt att sova och sitta. En tung kropp, smärta och dålig sömn har en tendens att vara ganska störigt.
​Nu står magen som högst, för att snart sjunka ner lite. Då blir det förhoppningsvis lite lättare att andas igen.

Tankar:
Vecka 35 alltså. Då är det bara 5 veckor kvar tänker jag, men det är ju egentligen 6 veckor kvar eftersom jag är 34 fulla veckor. Lite konstigt med den där räkningen.
​Nåja, kläderna är tvättade så ska bara göra en liten runda till apoteket och tvätta upp mitt eget, sen kan jag packa den där BB-väskan. Skadar ju inte att den står färdig.

Idag har jag varit hemma en vecka redan. Har haft lite småsaker nästan varje dag så hushållssysslorna har jag inte tagit tag i än. Vi jobbar på att äta ur frysen så jag kan börja bunkra upp med matlådor och fika sen.
​Längtar till jag får baka lite.

Har börjat göra ont i kroppen lite till och från och det är ju verkligen inget konstigt, jag har ju fått må oförskämt bra, men jag gnäller säkert lite nu när det börjar sticka och ömma, för jag är inte van vid att ha ont. Samtidigt går det upp för mig mer och mer vad som är på g. Skräckblandad förtjusning såklart.
​Men vi längtar efter dig mini.

Jag är såå nyfiken på hur hon ser ut, hur det kommer kännas att få upp henne på bröstet och hur livet med en liten bebis kommer bli. Att få ha en blandning av mig & A att ta hand om varje sekund, titta på konstant och älska större än jag någonsin älskat.

Jag tänker fortfarande att det är så långt borta, men ibland blir jag lite stressad över att magen snart är borta och att jag blir ensam i min kropp.
​Jag saknar min vanliga, rörliga kropp, men jag tror jag kommer sakna att det rör sig och lever därinne. Det är så mysigt, och jag älskar fortfarande att klappa på magen när det är action där inne.

Passa på att vila säger alla, och det gör jag ju, men jag tycker inte om att känna mig så trött hela tiden. Jag vill ta till vara på de här veckorna, så jag ska försöka trycka undan tröttheten lite, samtidigt som jag absolut ska ta det lugnt. Det är sista tiden på väldigt många år jag är helt ensam så jag ska försöka uppskatta det också.

Likes

Comments

Hallådär vecka 34!

Bebis:

Barnet är nu ca 42 cm långt oh väger strax över 2kg.
Barnet kan nu själv bekämpa lätta infektioner med sitt immunförsvar.
Utrymmet i magen minskar för varje dag och rörelserna blir större och långsammare.
Många barn ligger i vecka 34 med huvudet nedåt. Vissa barn fixerar huvudet i bäckeningången, men det kan också dröja några veckor till.
Under en längre tid har du nu säkert känt att det varit svårt att andas. Har barnet vänt sig rätt, med huvudet nedåt, så kan det nu lätta något. Om barnet inte vänt sig så har lungorna fortfarande svårt att expandera till följd av barnets och livmoderns tryck.
Vet ju inte om skruttis ligger kvar med huvudet neråt som hon gjorde hos BM för några veckor sedan, men jag får fortfarande panikattacker för att jag "inte får luft", så fixerad eller helt nere är hon nog inte.
Barnet lyssnar till dina hjärtslag, din mage som kurrar och dina andra kroppsljud. Det är inte konstigt att en del barn efter födseln har svårt att ligga själv och sova utan att höra alla dessa fantastiska ljud. Tänk att detta varit barnets vardag under en väldigt lång tid! Barnet vill vara nära och lyssna till kroppsljud och har kanske svårt att vänja sig vid tystnaden.
När du är gravid i vecka 34 kan barnet mycket väl reagera olika på mammas, pappas, partners samt främmande personers röster. Barnets fingernaglar har nått toppen av sin fingrar nu och när det föds är det redo för sin första manikyr. Pupillerna kan vidgas och dra ihop sig och ansiktet är mer slätt än rynkigt.

Mami:
I vecka 34 märker du säkert av att kroppen svullnat. Tydligast märks det på händer och fötter.
Ja, händerna har börjat värka och känns för spända för att knyta och min förlovningsring lämnar nu ett märke/sitter åt istället för att nästan glida av.
Din blodvolym har sedan du blev gravid ökat med ungefär en liter, men mängden håller sig nu konstant fram till förlossningen.
Från att man börjat känna barnets rörelser ska man känna liv i magen varje dag. Barnet utför både stora och små rörelser och man känner inte nödvändigtvis av det suger på tummen eller gör små griprörelser med händerna , men större rörelser känns väl.
Av och till är det dock lugnt i magen - barnet sover flera gånger per dag. Många barn är aktiva på kvällarna och tidigt på mornarna, men det kan såklart variera.
Ja, om det rör sig alltså. Hela magen är som ett hav av vågor och revbenen börjar få sig lite kickar och även långt ut i sidan känns det.
Mini har ofta disco runt 18-21 på kvällarna, ibland på natten och ofta tidigt på morgonen också,

Tankar:

Det står att förvärkar sannolikt har startat med det är nog inget jag känt av? Kanske att det börjat komma svagt fast jag inte tänkt på det när jag jobbat eller så.
Läckande råmjölk - jupp, några droppar om dagen hehe..

Annars känner jag lite att hallåheeeeeej, vi går in i v 34 idag och det är bara 6 veckor kvar, hjälp!!
Vi längtar ju såklart sjukt mycket men jag börjar även bli lite rädd för förlossningen.
Fast det går lite i vågor. Bäst att inte grubbla för mycket tror jag utan bara tänka att det löser sig, för ut kommer hon ju på ett eller annat sätt, och alla andra har ju löst det.
Första dagen som gravidpenning-ledig idag också. Festade till det med att vakna runt 05, och även räkan inne i magen, så vid halv sju gav jag upp och gick upp. Men det gör inget, kan ju vila senare om jag blir trött.

Nästa vecka ska jag börja tvätta upp kläder och packa BB-väskan tror jag. Kanske tidigt, men det skadar ju inte att ha det klart. Man vet ju aldrig. En kompis fick nyligen 4 veckor för tidigt, jag kom 2 veckor för tidigt och alla tror (inte för att det avgör något hehe) att jag kommer få för tidigt, så likabra att vara redo :)

Tänk att vi snart är 3 i huset ♥

Likes

Comments

Hej vecka 33! 80,4 % klart och 55 dagar kvar.

Bebis:
Barnet är nu ca 40 cm och väger runt 2 kg.
​Kroppen fortsätter lagra underhudsfett och fostervattenmångden ökar inte längre utan är konstant, därav kan sparkar och rörelser kännas kraftigare.
Ja, jisses ibland alltså, hela magen gungar och man liksom ser en arm/ett ben/en fot röra sig längs med huden inifrån. Tycker fortfarande det är sjukt häftigt och blir lika fascinerad varje gång.
Livmoderväggen blir tunnare och barnet kan därför uppfatta ljus och mörker, exempelvis om det är dag eller natt. Fingernaglarna är nu tillräckligt långa för att nå fram till fingertoppen.
​När du är gravid i vecka 33 så har ditt barn även fått ett eget immunförsvar. Antikroppar skickas från dig till ditt barn som utifrån detta fortsätter att utveckla sitt immunförsvar. Något som är väldigt tacksamt när han eller hon kommer ut i vår värld som är fylld av bakterier.

Mami:
Det är vanligt att barnet lagt sig tillrätta nu och då kommer det kännas behagligare - det blir lättare att andas och eventuella magproblem kan upphöra.
Andningen är inte bättre och vissa tillfällen får jag nästan kippa efter andan och får lite smått panik över hur lite luft jag får. Jag tror att jag är lite extra "syrekänslig" dock då jag ofta tycker det är tungt och jobbigt i syrefattiga miljöer..
Man kan känna ett ökat tryck neråt.
​Barnet märker av mina aktiviteter (om jag äter, sitter, ligger..) och likaså påverkas h*n av ljud utifrån.

Tankar:
Har köpt en liten speldosa som jag hängt i tvättstugan över skötbädden. Försöker spela melodin för magen minst en gång om dagen som ett litet test om mini kommer känna igen/reagera på den sen.
​BM kände aldrig hur bebis låg i onsdags så jag vet inte om huvudet fortfarande ligger neråt, men ofta gör det det om barnet väl lagt sig så, Sparkar och rörelser är fortfarande mest på högersidan av magen och hickan nere till vänster, så jag misstänker det.
​Det är nog en pigg liten skruttis vi har där inne för det rör sig väldigt mycket varje dag, men det är bara skönt. Var lite mer stilla igår och jag gungade magen och drack kallt utan att det hände något. Då blev jag orolig, men sen fick jag en puff och på kvällen var h*n igång som vanligt (och även i morse när A åkte blev det action därinne, så det var bara att kliva upp runt 06idag med). Lilla skrutt ♥

Det börjar verkligen närma sig nu och om en vecka har jag gått hem på heltid. Då ska jag tvätta, koka nappar och packa BB-väskan till att börja med, sen fixa här hemma. Tror det kan kännas skönt att väskan är klar, man vet ju aldrig när eller hur snabbt det drar igång.

Nästa vecka ska vi på amningsförberedande på sjukhuset också.

Nu är det snart på riktigt iiiiiihhh.

Likes

Comments

Bebis:

Barnet är nu ca 39 cm och väger ca 1,7 kg i början av veckan och ca 1,95 kg vid veckans slut.
Barnet sover en stor del av tiden men under de vakna perioderna är det aktivt och tränar på att röra sig, andas, öppna och stänga ögonen.
​Barnet lägger nu på sig mer och mer fett och blir samtidigt mer och mer lik det barn som ska födas om några veckor.
​Barnet har sannolikt lagt sig till rätta med huvudet nedåt och rumpan uppåt som förberedelse till förlossningen.
Jag tror nog att bebis ligger kvar med huvudet neråt eftersom nästan alla sparkar är på högersdan av magen och de flesta rörelserna från mitten och utåt höger. Och hickan är alltid nedanför naveln.

Mami:
Bebis ska fortfarande fördubbla sin vikt och därmed kommer både din mage och vikt öka också.
​Livmodern är nu ca 30-32 cm och trycker på de inre organen, bland annat magsäcken och du kan uppleva att du blir mätt snabbare och känner att maten "inte får plats".
Japp, och det är skittungt att andas ibland!

Tankar:
Shiiieeet, det börjar bli nära nu.
​Om 6-8 veckor är h*n förmodligen här, men det kan även dröja yttligare/bli tidigare såklart.
​Fick beslutet från FK i måndags att jag får hel graviditetspenning från 30 januari. Så himla skönt!
​Dock ligger schemat redan ute för både v. 5 & 6 så jag tänker att jag jobbar tills dess.
8 veckor hemma känns som det kan bli lite väl långtråkigt?!
Har schemalagt mig mycket mindre, eftersom jag inte visste om jag skulle få godkänt eller inte, så förutom nästa helg (helgerna är väldigt tunga) blir det nog inte så farligt, och än mår jag ju väldigt bra.
Idag var en kaosdag dock, usch. Men - om inget strul sker så var det min sista fredag!
​Det börjar kännas både verkligt och overkligt.
​Snart ska jag inte jobba mer på minst ett år, och snart sitter jag med min och vår bebis i famnen och matar med mina bröst och byter blöjor. Det blir sannerligen ett nytt liv i dubbel bemärkelse.
​Men vi är så förväntansfulla, spända och nyfikna på vem som gömmer sig där inne och kör karatepass och hickmarathon titt som tätt.

Den största kärleken i våra liv ♥

Likes

Comments

Bebis:

Barnet är nu ca 37cm långt och väger ca 1,6 kg vid veckans början och ca 1,7 kg vid veckans slut.
Alla organ är snart färdigutvecklade och bebis ska i princip bara gå upp i vikt nu.

I vecka 31 arbetar barnets hjärna övertid och utvecklas snabbare än någonsin. Anslutningen mellan enskilda nervceller görs nu i en supersnabb takt. Barnet kan bearbeta information, spåra ljus och uppfatta signaler genom alla sina fem sinnen. Självklart känner barnet ingen doft eller lukt just nu, men det är bara för att han eller hon ligger nedsänkt i fostervatten. För att känna lukt och doft, måste barnet andas luft. En av de första dofter som barnet kommer att känna, är just din doft, vilken snabbt kommer att bli hans eller hennes favorit.

Runt graviditetsvecka 31 så bestäms barnets ögonfärg. Vilken ögonfärg barnet får kommer dock inte att visa sig förrän sex till nio månader efter förlossningen. Ibland tar det ännu längre tid. Detta beror på att det behövs ljus för att pigmenten i ögonen ska färdigbildas. Vilken ögonfärg barnet får beror på vilka gener barnet har ärvt från sina föräldrar. (Hoppas på A's bruna ögon ♥)

Barnet öppnar och stänger ögonen beroende på om det är aktivt eller om det är passivt och sover.

Vad är det då ditt barn hittar på inne i magen, medan du förbereder hans eller hennes ankomst? Barnet gör nu grimaser, hickar, sväljer, andas, paddlar runt med sina händer och fötter och kanske även suger på sin tumme. Det kan till och med vara så att barnet suger så intensivt på sin tumme att han eller hon föds med en liten valk på den.

Mami:

Kroppen förbereder sig på förlossningen och det börjar bli allt trängre i kroppen. Både barn och livmoder är nu stora vilket pressar undan de inre organen. Bland annat så kan det innebära att lungorna kommer i kläm, vilket gör att de inte kan expandera fullt ut. Det betyder att man lätt blir andfådd och att man kanske upplever det svårt att andas. Jaaa, jag kan knappt ligga på rygg längre, då får jag ingen luft hehe..

Brösten kan nu även börja läcka bröstmjölk. Eeeeeh jaaaa, det hände igår, och alldeles precis nyss. Har inbillat mig att det några gånger men aldrig sett något, men igår hade jag en vit tisha och ingen bh och då var det tre små droppar på haha, herregud. 9 veckor kvar ju, dumt att slösa på mjölken redan :P

Börjar känna mig ganska osmidig och tung och det har börjat trycka väldigt mycket "down there" vissa dagar. Vacklar fram som en pingvin då haha.

Tankar:

Det står även att det är dags att packa förlossningsväskan. Känns ju lite tidigt än, men får väl se till nästa vecka att köpa allt som ska med iaf. Tvätta upp bebiskläder borde kunna vänta tills jag gått hem från jobbet tänker jag?
Det här med trycket neråt är lite obehagligt när det sitter i hela dagar, eller flera dagar i rad. Får nog fråga min BM om det nästa gång. Ska blir spännande att se om mini fortfarande ligger med huvudet neråt också.

Jag har börjat snarka tydligen haha, fast bara 3-4 ggr, sen väcker jag nog mig själv och slutar. Drömmer vansinnigt mycket och intensivt och enligt Abåde skrattar och pratar jag mycket hela nätterna. Stackarn hehe, han får redan vänja sig vid att inte sova.

I förrgår kom allt som saknades in till FK så hoppas på ett besked snart.

Börjar bli lite rädd inför förlossning, men försöker att inte tänka så mkt på det. Det löser sig ju. Försöker se det lite mer som att vi ska iväg på ett äventyr, typ :)

Vi ska se till att beställa vagn i dagarna också..

Annars börjar det bli riktigt roligt och spännande nu när det närmar sig och vi har köpt det mesta som behövs.
Du är så efterlängtad lilla hjärta ♥

Likes

Comments

Bebis:
Barnet är ca 37 cm och väger runt 1,43 kg vid veckans början och ca 1,58 kg vid veckans slut. Barnets kroppsbehåring (lanugohåret) börjar försvinna, men det kan fortfarande finnas några strån kvar vid födseln.

Lungorna, muskler och hjärnan fortsätter sin utveckling och skelettet hårdnar ännu mer. Håret på barnets huvud blir tjockare och barnet öppnar och sluter sina ögonlock. Det kissar och dricker ungefär 1/2 liter fostervatten om dygnet.

En del barn börjar redan nu lägga sig med huvudet i bäckeningången. Du kan känna att barnets huvud pressar på mot bäckenbotten och även tydligen sparkar upp mot bröstkorgen.
Ja, när vi var hos BM i måndags konstaterade hon att huvudet faktiskt låg neråt och rumpan uppåt. Bebis kan fortfarande vända sig, men mestadels sparkar det på högersidan, så min gissning är att bebis ligger kvar "uppochner" och har fötterna åt högersidan. Det har även börjat trycka en del neråt, så går som en pingvin ibland haha..

Mami:

Du är gravid i vecka 30 och har nu bara 10 veckor kvar. Många av de graviditetssymptom som var vanliga under den första tiden kommer nu tillbaka. Det är vanligt att du har ömma bröst, att du känner dig trött och du behöver säkert gå på toaletten och kissa hela tiden. Det sista beror på att barnets huvud nu trycker på blåsan.

Japp, tröttheten är då tillbaka, jiiiiizz. Kisseriet är periodvis, men behöver fortfarande inte gå upp på nätterna i regel.

Dina lungor arbetar nu hårdare än någonsin då de måste ta upp ungefär 20% mer syra, och stöta ut mer koldioxid med varje andetag, eftersom du nu andas även för ditt barn. Detta gör att många kvinnor upplever att de lätt blir väldigt andfådda när de rör på sig. Vissa kvinnor kan även uppleva att de är andfådda när de ska sova.

Ja, jag har de senaste dagarna känt mig anfådd när jag lägger mig ner i soffan. Knäppt hur man kan bli flåsig av att ligga ner hehe..

Tankar:
Assåååå vecka 30?!?! Vad hände där?!
Samtidigt som jag tycker veckorna går ganska sakta i sig, kan jag inte förstå att det redan är v. 30.
Nu när det kommer lite nya symptom som inte alltid är så sköna så slår det mig mer och mer att det faktiskt ska komma ut en bebis "down there" och då blir jag lite skrämd. Har alltid haft inställningen att "Äsch, det löser sig. Alla klarar ju av det." Men nu börjar det skrämma mig lite att jag ska ha så ont, en smärta jag inte har en aning om, och att jag inte kommer ha någon kontroll. Det känns oroligt för ett kontrollfreak som mig. Men det löser sig såklart när vi väl är där.

Mini har fått hicka tror jag. Någon/några gånger per dag så känns det som små, små sparkar på samma ställe i några minuter. Oftast snett till vänster nedanför naveln, och ligger h*n neråt tänker jag att nacken är där någonstans och att det är där det "knycker" mest. Men jag gissar bara.

Annars är ena bilen såld så vi väntar på att det ska dyka upp en bra, nästa vecka ska vi till Ullared så ska leta reda på någon checklista så vi får med oss så mycket som möjligt hem. Därefter kompletterar vi om något saknas.
Tips är återigen välkomna!

Allt är inne hos FK så jag väntar på besked. Tänk att jag KANSKE får gå hem om 2 veckor. Tror ju inte det, men om en månad-6 veckor ungefär går jag nog hem oavsett.
Jobbet har gått jättebra nu i två dagar, men i onsdags hade jag ganska ont i kroppen och kände mig inte alls i form för att jobba, så vi får se. Känns sjukt, som att jag ska mygla. Har aldrig haft semester mer än 3 veckor i streck ens.

Annars vill jag försöka njuta det sista medans jag mår så bra, så det är lite synd att jag blivit så trött igen, men det är ju en bagatell egentligen.

Tycker fortfarande det är mysigt när mini rör sig därinne, men vissa rörelser är nu så jag skriker till. Känns som h*n försöker bryta sig ut hehe.
Snart lille vän, snart ses vi.

Alla tror att jag kommer få för tidigt, men det är ju bara mini som vet när h*n tänkt att komma hehe...

Likes

Comments

Igår knallade vi in i v. 29

Bebis:
Barnet är nu ca 35 cm långt och väger ca 1,2 kg i början av veckan och ca 1,4 kg vid veckans slut. Det är bara 11 veckor kvar nu och barnet ska dubbla, eller kanske till och med trippla (hoppas inte hehe!) sin vikt. I vecka 29 liknar barnet i magen verkligen en liten bebis. Barnet är nu tillräckligt stort för att kunna sparka på revbenen eller slå på urinblåsan, så pass hårt att du rycker till av smärta. Det är nu vanligt att du känner av förvärkar och sammandragningar som även de kan göra väldigt ont.

Barnet har fortfarande plats så att det kan röra sig, men det blir fort allt trängre. Barnet har antagligen fortfarande inte lagt sig till rätta utan ligger ibland med huvudet nedåt och ibland med huvudet uppåt eller åt sidan. Det är inte ovanligt att det i vecka 29 känns som om alla organ trängs undan av magen och barnet. Barnets hjärna kan nu kontrollera andning och kroppstemperatur. Barnet är även känsligt för ljus, ljud, smaker och lukter.

Nu är barnet så starkt och sparkar och slår så hårt att barnets rörelser kan gå att se och känna utanför magen. Magen kan ibland bukta ut på de mest märkliga ställen beroende på hur barnet ligger. (Haha, böjde mig precis fram i från liggande och magen blev alldeles trekantig, så knäppt)

Mami:

Du är sannolikt tröttare igen och din vikt och magens storlek gör ofta att benen känns tunga och trötta. Om du inte redan börjat tänka på förlossningen så är det snart dags. Skriv gärna ett förlossningsbrev så att din partner samt personalen på förlossningen vet vad du vill och önskar vid förlossningstillfället. Utgå inte från att du kan föra din egen talan vid förlossningen. (Hjääälp, det börjar gå fort nu och jag har verkligen inte tänkt på förlossningen ännu, mer än att det slår mig ibland.)
Det står att det är vanligt med åderbråck, hemorrojder, migrän, gravidhjärna och halsbränna.
Lider turligt nog inte av nåt av det, möjligtvis lite gravidhjärna, men tycker minnet är okej fortfarande ändå. Men tröttheten har bitit tag i mig igen. Skulle kunna sova hela dagarna.

Tankar:
Ja, det här med förlossningen då. Det har hänt ett fåtal gånger att jag känt av som lätt mensvärk, och då slår det mig att jag ska ha så himla ont sen och faktiskt föda ut ett barn.
Har alltid tänkt att äsch, det löser sig, alla klarar ju av det. Men ibland blir jag lite rädd.
Vi har varit och kikat på vagn och ett bilbyte är strax på g.
Vi planerar en tripp till Ullared om någon vecka också, innan jag blir för trött och tung.
Vi tänker att vi ska köpa "allt" där, och sen komplettera om det saknas något.

Kanske dags att köpa på sig lite kläder till skruttis också, har bara köpt 2 pyjamasar, ett par byxor och en body hittills. Inte bråttom, men snart dags som sagt.
Svårt när man inte vet hur lång h*n kommer vara, men tänker några få plagg i 50 och lite mer i 52 eller 56 eller vilken nu nästa strl är. Bättre att det är lite stort än att man har för mycket som riskerar att vara för litet/som h*n växer ur direkt?
Någon med erfarenhet och tips?

Ansökan om graviditetspenning är inskickat till FK så får väl se vad som händer där.
Tänkte i början på veckan att jag kanske jobbar nån vecka till även om jag får godkänt, för vad ska jag göra hemma i +/- 8 veckor?!
Men efter en hemsk dag på jobbet igår och ett litet sammanbrott så kände jag att jag kanske faktiskt behöver få komma hem och vila. Släppa allt jobb i huvudet iaf.
Vi får se, jobbet lugnar sig kanske nu efter alla helger.

Annars mår jag faktiskt väldigt bra och ska absolut inte klaga. Allt är värt vad som helst och vi börjar längta så himla mycket nu och är så nyfikna på vem som sprattlar runt därinne. ♥

Likes

Comments

Glömmer bort den här bloggen nu när jag skriver om allt på min vanliga blogg, så här kommer dubbel uppdatering.


Bebis:
Barnet väger nu ca 1 kg och är ca 34 cm långt från huvud till fot.
Det står att barnet nu ofta ligger i rätt position för förlossningen, alltså med huvudet neråt, men fortfarande kan vända sig.
Det hostar, blinkar, hickar, suger och tränar på sin andning.
Barnet börjar få rutiner och har en sov- och vakencykel som är relativt regelbunden.
Inne i barnets gom börjar mjölktänderna växa fram och ögonfransar och ögonbryn har vuxit ut.

Det står även att barnet kan börja drömma.

Mami:
Det är en kraftig tillväxtperiod nu och man kan känna ett tryck upp mot bröstkorgen och revbenen.
Det är vanligt att man sover dåligt (inte ännu tack och lov, sover som en stock) och har svullna fötter och ryggvärk (yuuup).
Tröttheten från början av graviditeten kan hitta tillbaka och visst är jag nog lite tröttare nu igen, framförallt på eftermiddagarna och kvällarna.

Annars är det väl just tröttheten och lite ryggont jag känner. Inte så farligt med nästäppa, blödande tandkött, pigmentförändringar och foglossning som det också står om.
Lite väl flåsig ibland och det kan kännas tungt att andas.
Men absolut inget att klaga på!

Tankar:
Har väl inte hunnit tänka så mycket mer sedan förra uppdateringen utan är väl i samma läge än.
Ska bli skönt när alla helger är över så man kan fokusera lite mer på det som komma skall.
Klart tanken har slagit mig såhär i juletid att vi egentligen redan skulle suttit med en liten, men livet har ju sin gång och varje gång det sparkar och rör sig i magen är jag världens lyckligaste ändå.
Vi längtar efter dig och jag är säker på att du kommer få oss att förstå att det var just dig vi väntade på ♥

Vi ska nog avanmäla oss från föräldraträffarna vi bokat. Känns lite onödigt när jag har så många vänner som också kommer gå hemma.
Annars undrar jag om jag borde läsa på lite? Jag går i tankarna att allt löser sig sen och att alla klarar av det, men man kanske borde vara lite mer förberedd?
Någon som sitter inne på bra boktips?

Likes

Comments

(26+3)

Bebis:
Din bebis är när du är gravid i vecka 27 drygt 36 centimeter lång mellan huvud och häl och väger 875 gram. I slutet av veckan når barnet dock den magiska vikten 1 kilo! Livmoderns mått är mellan 25 och 28 cm. De flesta barn i den här åldern gillar att gosa i ett något böjt läge inuti livmodern. Det är härifrån termen fosterställning kommer.

I vecka 27 öppnar barnet sina ögon och ögonfransarna är fullt utväxta. Huden skyddas nu av ett lager fett som kallas fosterfett eller vernix. Detta fett ger även näring till huden. Fettet täcker även öronen vilket gör att ljuden som barnet hör blir dämpade. Barnet hög dock era röster och kan även känna igen dem, så det är hög tid att prata med er framtida son eller dotter.

I vecka 27 så är det även möjligt att höra barnets hjärtslag, iallafall för partnern. Om A trycker sitt öra mot magen, ska han kunna höra ett snabbt hjärtljud. Det måste vi prova!

I den här fasen suger barnet ofta på tummen och det stärker musklerna i kinder och käke. Kanske kan det även ha en tröstande funktion. Barnets smaklökar utvecklas också runt den här tiden. Om du äter olika typer av kryddor så kommer ditt barn att kunna smaka skillnaden i fostervattnet. Ni har dock inte samma mattider, då det är en fördröjning innan maten når barnet på cirka två timmar. Äter du kryddig mat så kan barnet svara med hicka, som för dig kan uppfattas som spasmer. Men var lugn, hicka är inget som stör barnet, och det blir inte stressad av det.

Mami:
Känner mig fortfarande relativt pigg och rörlig, men det står att det snabbt kan ändras nu eftersom jag kommer bli allt större. Igår gick vi en promenad för första gången på ett bra tag och flåset var ännu sämre än sist och jag kunde heller inte gå lika fort som jag är van att göra då jag fick massa sammandragningar.
Har även känt när jag pinnar iväg från jobbet till bilen att det hugger långt ner på sidan i magen, lite som håll, så då får jag också sakta ner. Lite klurigt när jag annars går ganska snabbt av mig själv.
Har börjat med stödstrumpor på jobbet eftersom jag svullnar ganska mycket om benen. Det gör jag alltid när jag blir varm/jobbat, men nu är det extra. Jätteskönt faktiskt.
Ryggen gör mer och mer ont vissa dagar och idag kände jag faktiskt att jag inte orkade mer efter 8h. Får se hur det utvecklas.
Det står att det fortfarande inte är så trångt i magen men att man kan känna av rejäla sparkar när barnet ska ta sig runt därinne och javisst, det är ordenligt med action nu för tiden. Allt från rejäla sparkar till mer sammansatta smårörelser, åt alla håll och kanter. Syns till och med egenom kläderna många gånger hihi. Jag tycker bara det är mysigt, om än något obehagligt vissa gånger.

Tankar:
Ska be min chef fylla i ansökan om graviditetspenning i veckan. Kanske orkar jag jobba även om jag får den godkänd, men man vet aldrig. Får jag inte igenom det tänker jag att jag ska jobba max Februari ut och sen ta semester i så fall. I nuläget känner jag att jag vill ha minst en månad hemma innan beräknat.
Vi har börjat inreda barnrumet så smått, även om h*n inte kommer bo där den första tiden, så känns det mysigt att göra fint och faktiskt börja förstå att det ska bo någon här hos oss snart.

Vi ska även provköra barnvagn här framåt och se till att byta en bil.
Annars grubblar jag inte så mycket utan njuter nog mest av tanken på vad som komma skall och är lycklig av all aktivitet därinne.
Börjar bli såå nyfiken på hur h*n kommer se ut (eller redan ser ut!?) Blond och blåögd eller mörk och brunögd, eller någon slags blandning.
Ååååh lilla skatt ♥

Likes

Comments