​Hej på er! (om någon läser) livet har kommit emellan bloggandet men desto mer att skriva om nu. Jag har hunnit jobba ännu mer, flytta till hus, söka till sjuksköterske linjen(!!!) och slutföra min kurs jag läst på komvux.

Så huset till att börja med. Vilken frihet! Bara släppa ut dogsen på trädgården, plocka hösthallon från våra alldeles egna buskar och fixa och dona inomhus utan att behöva trängas. Köket var första projektet så där har det målats lister, fönster och dörrkarmar. En vägg har tagits ner för att få större plats för matbord och så har det tapetserats. Samma makeover väntar nu övervåningen där det ska bli sovrum till mig och mannen samt H. Kul med hus! Vi har hunnit ha kalas och inflyttningsfest också så nu väntar vi på att övervåningen ska bli klar så vi bara kan booo. 

Komvux kursen ska jag ärligt erkänna att den inte var så skojig.. När det är så mycket annat roligt som händer prioriterar jag gärna bot sånt tråkigt. Tackar gud för att jag gjort hyfsade inlämningsuppgifter för slutprovet är jag glad att jag slipper se mina svar på, väldigt luddiga frågor och mina svar var nog också dom lagom luddiga. Men! Ett E blev det och det ger mig behörighet att söka till sjuksköterska, sagt och gjort. Jag har sökt till fyra olika orter för att gardera mig. Tanken var att söka en linje på hel distans men efter denna komvux kurs inser jag att jag nog behöver en klass och lärare/mentor för att faktiskt göra det jag ska..hehe.

Vi har också ansökt om dagisplats till H från den dagen hon blir ett år. Då mannen fått nytt jobb och jag förhoppningsvis börjar plugga måste lillan in på dagis. Det känns ändå bra då jag tror att det blir vad man gör det till och det är troligtvis inte så att hon behöver gå heltid 5 dagar i veckan. Nästa steg är att ta kontakt med studievägledaren och se till att alla betyg kommit in till antagning.se innan sista kompleteringsdagen, vore surt om man ska falla på det. Just det, högskoleprovet ska göras också....Wish me luck! ;)


/L

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Senaste veckan har spenderats på jobbet med kossorna. Ena chefen har varit bortrest och då kallas jag in. Inte mig emot då det ger extra klirr i kassan och det behöver vi nu eftersom det snart är dags för flytt! 👏🏻 Dagarna på jobbet flyter på men är varken bra eller dåliga. Nu när jag är inne på sjätte dagen är jag däremot ganska less på det. Det märks att jag inte är van att jobba så på kvällarna är jag så trött i kroppen och huvudet. Under helgen har mannen varit med hundar och H hos min pappa. Min syster kom hem dit från Linköping och det vankades kalas och kräftskiva. Såå tråkigt att jobba då. Speciellt delade pass. 99% av mina jobbpass är delade och var så även när jag jobbade heltid. Visst kommer man in i det men jag tycker hela dagen förstörs. Nu jobbar jag 6-10 och 14-16 plus att det tar en kvart dit och en kvart hem så det blir inte mycket tid över mellan passen.

Förra veckan var första etappen av komvux utbildningen. Jag gjorde hemlab vilket sket sig ganska rejält samt skrev en rapport om detta. Dels fick jag låtsas att jag lyckades med hemlabben och så känner jag mig så vilsen när det kommer till det där skolarbetet. Känner mig helt usel och har svårt att förstå målen med kusen. Fick som tur var reda på att oavsett betyg på denna kursen, förutom F då, ger den mig bra behörighet och höjer inte mina poäng jag söker in med. Skit! Fast samtidigt rätt skönt eftersom jag slipper stressa så fruktansvärt för att försöka prestera mitt bästa på denna kursen. Ser det som uppvärmning inför vad komma skall. Denna vecka är det också hemlab och rapportskrivning som gäller. Blev så lycklig när jag såg att kursen innefattar läran om människokroppen. Det kapitlet är tyvärr det minsta och utan inlämningsuppgift men det tänker jag plugga in ordentligt ändå 😉

Bilder från misslyckad hemlab, jobbet och kossan med en kalv halvvägs ute fick jag äran att förlösa, dagens höjdpunkt! 😂😍 fick också föra in kalvning. i journalen som sen rapporteras till kodatabasen. Alltså typ kornas folkbokföring.

/L

Likes

Comments

Jag jobbar ju alltså som djurskötare på en mjölkgård. På just den här gården har endast jobbat 1 år varav hälften av det har jag varit mammaledig. För att ta det från början var min tanke att gå naturbruksgymnasium med inriktning häst från början. När jag fick tänka igenom det tänkte kom jag fram till att inom jordbruket fanns det större chans att få jobb. Så augusti 2008 började jag gymnasiet med inriktning jordbruk. Det valet har jag aldrig ångrat. Jag ha haft jobb i princip hela tiden sen jag tog studenten, med undantag för några avbrott för jobbyte och att jag gjorde bort mig med att inte ta tjänstledigt. Strunt samma, det hör inte riktigt hit.

Jag har varit på fyra olika gårdar och jobbat med allt ifrån 60-500 mjölkkor. Inom detta yrket blir man aldrig fullärd men man samlar på sig användbar erfarenhet från varje gård man kommer till. Alla gör olika fast än alla företag jobbar för samma sak- att producera mjölk. Jag har märkt att många är fruktansvärt dåligt insatta i hur arbetet på en gård fungerar och har ingen aning om vart ifrån maten dem äter kommer. Att vara bonde eller jobba som djurskötare anses inte speciellt fancy eller beundransvärt. Personligen tror jag att det är det bästa och mest varierande arbetet man kan ha. Om man gillar variation vill säga, en del vill jobba 7-16 och veta att deras arbetsuppgift är densamma som den alltid varit. Jag är inte en av dem vilket förklarar mitt korta besök i industrins värld.

Nu till arbetet, vad gör jag egentligen? Huvudsysslan är att mjölka alltså samla in mjölken från kossorna. På mitt nuvarande jobb står korna bundna på sin egen plats och jag tar mjölkmaskinen till kon. I andra stall går korna lösa och samlas ihop och tas till mjölkmaskinerna och ibland går dem lösa och mjölkas av en robot när dem blir "mjölknödiga". Mina andra sysslor består av att mata kalvarna, inseminera och alltså göra nya kalvar, mata korna, skrapa skit och hålla koll på dem så alla mår bra. Det är inget litet ansvar att ha koll på ca 300 djur! Självklart jobbar jag inte själv på gården men vissa dagar är det mitt ansvar att ha koll på alla djur.

Jag brukar säga att mitt jobb som djurskötare innefattar flera olika yrken. Ibland är jag kock, ibland förskolelärare, doktor, barnmorska, städare, instruktör eller administratör. Som ni märker så tycker jag rätt bra om mitt nuvarande jobb, så varför byta? Jo, det finns ju såklart nackdelar med ett sånt här jobb också. Dåliga arbetstider, mycket delade pass, halvdålig lön, helgjobb, väldigt fysiskt krävande och stor belastning på koppen, samt att du aldrig riktigt vet när du slutar. Händer det något så kan du inte bara åka därifrån för att klockan slagit 18 utan du får stanna och lösa problemet. Jag känner också att jag inte utvecklas som jag skulle vilja utan vill ha mera utmaning i mitt arbete. Jag har aldrig sett bonneriet som en långsiktig lösning utan som ett bra jobb tills jag kom på vad jag vill bli när jag blir stor. Nu har jag äntligen kommit på det och helst hade jag vilja vara färdigutbildad barnmorska imorgon!

Här är nedan ser ni till vänster kärlet med kalvfrön och till höger en kossas "journal" med släktträd, hur många gånger hon har inseminerats och med vilken pappa, om hon är på tjocken eller inte och en uppskattad poäng på hur bra hon förväntas bli, baserat på hur hennes mor och far har presterat.

​Sängen kallar! Denna vecka ska jag njuta av mammaledigheten !

/L

Likes

Comments

Vem är jag då? Jo jag heter Lisa och är 23 år. Bor tillsammans med man, vår dotter och två labradorer. Jag har sedan jag tog studenten 2011 jobbat som djurskötare på gårdar där det bedrivs mjölkproduktion. Jag är nu inne på min fjärde gård som jag jobbar på. Mer om jobbet och vad jag tycker om det kommer i ett annat inlägg. Jag tränar och tävlar lydnad och bruks med våra hundar. Mycket tid tillbringas ute i skogen på promenad eller träning och på lydnadsplanen. Sista tiden har det tyvärr inte blivit då mycket träning som jag önskat, men vi har heller inte någon tävling inplanerad.

Vår dotter är sex månader gammal och dessa månader har gått så fort. Sista veckorna har hon lärt sig så mycket nya saker. Det är häftigt att se hennes utveckling och hur hon kommer på något och sen gör det om och om igen. Hon är verkligen det bästa som hänt oss 😊

Jag läste jordbruk på ett naturbruksgymnasium och har alltså jobbat som djurskötare på gårdar med mjölkproduktion sedan studenten. Jag var en vecka på en industri men det var verkligen inte min grej. Jag hade fruktansvärd ångest efter första arbetsdagen och grät mig igenom hela veckan och sade upp mig på torsdagen. Jag har även gått en

vidareutbildning till husdjurstekniker. En husdjurstekniker är utbildad inom nötkreaturs fertilitet och reproduktion och åker runt på olika gårdar och bl.a. inseminerar, dräktighetsundersöker och ger rådgivning. Man skulle kunna säga att jag är utbildad barnmorska på kor 😅

Nu är det sovdags då kossorna väntar på mig imorgon.
/ L

Likes

Comments


Välkomna till ytterligare en ny blogg. Jag håller tummarna för att någon ska hitta hit iallafall :) Den här bloggen kommer fungera som en dagbok för mig under min studieperiod på vägen mot mitt drömyrke som barnmorska.. Vägen dit är fortfarande lång och mycket kan hända under tiden. Planen är att läsa till ämnet naturkunskap 2 söka och börja plugga till sjuksköterska våren 2017. Jobba minst ett år och sen söka till barnmorska och förhoppningsvis komma in. Ett barn till hade jag också tänkt hinna med mellan studierna till sjuksköterska och barnmorska. Som ni kan se ligger mitt mål långt fram i tiden och mycket kan ske på vägen dit.
Likes

Comments