Två dagar som sjuksköterskestudent är till ända och än är vi inte riktigt igång. Dessa två dagar har bestått av upprop, info, info och lite mer info. Det är mycket information som tryckts in i min vilolägeshjärna och nu börjar den förhoppningsvis starta igång lite. Mycket information har enligt mig varit "onödig". mycket som inte rör oss eller som bara känns tråkigt att lägga tid på tex hur universitetet som organisation är uppbyggt och bla bla bla... Men! imorgon drar första kursen igång med en tre timmar lång föreläsning. Jag känner mig taggad och vill verkligen komma igång. Första kursen är introduktion i vårdvetenskap 7,5 hp. Det är den akademiska delen i hela programmet och som sagt det vi startar med. Kan nog våga mig på att säga att det är lite mjukstart och inskolning inför vad som komma skall. Kul ska det bli iallafall! (Kan vara så att jag tar tillbaka den meningen inom några dagar)


Annars har jag lyckats med den fantastiska bedriften att tappa mobilen rakt i toalettstolen, tack och lov när jag skulle sätta ner rumpen och inte efter...Som tur är studerar jag ju numera i en stad med teliabutik så på lunchen traskade jag dit och berättade min historia. Eftersom du har försäkring så betalar du 700kr i självrisk och så får du en ny telefon, ingen ide att laga en vattenskadad telefon tydligen. Så vilken tur att jag Snål-lisa missat att säga upp den där iPhone försäkringen som var gratis tre månader och sen kostat mig 99kr/månaden efter det. Sån jäkla tur! 700 känns så mycket bättre än att behöva använda min gamla trotjänare för att jag inte känt att jag hade haft råd att köpa en ny. Lite tur ska man ha!


Det känns verkligen så bra att äntligen vara ssk-student.. Helt otroligt vad tiden gått. För ett år sen var jag höggravid och hade ingte en tanke på att läsa till sjuksköterska. När jag sen bestämde mig var det en kurs som skulle läsas in för att ens kunna söka och när den kursen var läst skulle jag skriva högskoleprov OCH lyckas komma in på den utbildning som jag ville. Pang, pang, pang så var allt det klart och här sitter jag nu som blivande sjuksköterska. Jag hoppas såå att detta är min grej, att jag kommer klara det här och om tre år känna att jag har, eller näst intill iallafall, mitt drömjobb! Lääängtar!!!

Likes

Comments

Juletiden är över och det nya året närmar sig. Tror på ett riktigt spännande men kanske också jobbigt år med många nya saker att lära sig. Igår monterade C ihop stol och skrivbord som jag fick i julklapp av mina systrar och pappa. Fick även en snygg väska av min mamma som hon köpte under sin 50-års resa i USA, perfekt som skolväska! Hämtade även fyra böcker jag köpt begagnade, alltså student litteratur. Tror ändå jag gjorde ett ganska bra kap då nypriset hade varit minst fyra gånger så mycket.

Tänker många gånger på hur det var för ett år sedan, gravid och spänd inför vad som komma skulle. Inte trodde ja då att jag ett år senare skulle börja plugga. Det är häftigt vad livet kan ändras och hur en sak eller beslut kan resultera i så många fler förändringar. Jag längtar till att vara student men mest av allt längtar jag efter att vara färdig sjuksköterska. Sjukt att tänka att jag då kommer ha en fyraåring till dotter?! Men med tanke på hur snabbt första året tillsammans med henne har gått tror jag att de tre åren som student bara kommer swisha förbi och sen sitter jag där som färdig sjuksköterska.

Vi har haft en bra och härlig jul. Fått bra julklappar, både vi som par och till H. Tyvärr har H och jag åkt på någon förkylningsinfluensa så vi har varit däckade nästan fram till nu sen juldagen. Verkar dock som större delen av befolkningen också åkt på samma skit. Tråkigt men hellre snorig än vinterkräksjukan!

Har försökt leta efter fler bloggar med sjuksköterskestudenter men lyckas inte riktigt. Om någon vet någon bra så tipsa mig gärna 😀

/L

Likes

Comments

Wiho! Jag kom in på mitt förstahandsval i första urvalet 👏🏻😀 Så glad! Men samtidigt så mycket funderingar. Har 6 arbetsdagar framför mig, inte i sträck tack och lov. Cheferna kommer nog vilja veta hur jag tänker med jobbet framöver. Känns väldigt dumt att säga upp sig? Min tanke nu är att jobba en helg i månaden-var 4e helg och kanske fyra dagar eller halvdagar. Beror lite på hur allt klaffar med Cs jobbschema då hen numera jobbar skift. Blir en spännande arbetsdag imorgon då även den andra tjejen sökt högskola, kul om hon också kommer in men samtidigt synd för cheferna att mista två toppenbrudar som oss 😉

Dagen har annars bestått av babysim där lilla H nu dykt från madrass utan att någon hällt vatten och räknat för att hjälpa henne att "stänga till" och inte svälja massa vatten. 3 dyk blev det och det gick bättre och bättre för varje gång. Gillar verkligen babysimmet men nu är ju den stora frågan om jag ska anmäla oss och fortsätta. Det är lite för mycket pengar om man inte kan gå på tillfällen. Hundarna har fått sig en promenad och ikväll väntar sista (förhoppningsvis) strykningen av blivande gästrum/kontor. Har målat med billig färg 3 gånger och nu var vi så less på det att vi köpte dyrare märkesfärg i hopp om att det ska täcka bättre.

/Lisa

Likes

Comments

Ja nu har jag väntat och väntat på antagningsbeskedet och imorgon är det dagen D! Kanske...jag är inställd på att jag kommer på reservplats denna gång och andra urvalet kommer jag in på. Ställ inte in dig på att du kommer in säger mannen men va fasen, hur svårt är inte det då?! Alltså jag hoppas så mycket på detta, tänk att jag, om jag blir antagen, får börja resan mot min dröm!! Att om tre år kan jag skriva här som legitimerad sjuksköterska! Tycker det låter såå coolt! 😅

Imorgon väntar babysim, tycker det är så härligt att få sjunka ner i det varma vattnet och plaska runt med H och träffa dem andra mammorna och barnen. Igår var vi för övrigt på en träff med de mammor och några pappor som vi gick föräldrautbildningen med på MVC för ganska exakt ett år sen med. Minns hur vi satt där och var nervösa inför förlossningen, hur det skulle gå, Vad man skulle ha för smärtlindring osv. Fanns ju hur mycket som helst att prata om. Där och då, för ett år sen, känner jag att nja, jag kommer nog inte umgås med de här andra tjejerna så mycket. Tror inte vi har något gemensamt direkt. Tji fick jag! Trevligare människor får man leta efter och något att prata om finns det alltid. Hur som haver var det väldigt trevligt att träffa alla barnen sammanlagt är det 6 barn. Några av dem träffar vi regelbundet på babysim och öppna förskolan men två av dem har vi inte träffat på jättelänge! Kul att se hur mycket de hunnit utvecklas.

Nu blir det bonde! Och jag återkommer imorgon....😬🤓

Likes

Comments

Hej på er!
Kom ju på att jag missade skriva att belöningen efter högskoleprovet blev att gå på bio. Fantastisk film! Jag såg Bridget Jones baby såhär när dem visar den typ sista gången innan den kommer ut på dvd. Perfekt för en nörd som mig. Ääääälskar filmer av den här typen som är lite löjligt romantisk som det bara kan vara på film. Ska också erkänna att jag har en liten chrush på Patrick Dempsey 😋☺️ Så sevärd!

För stunden dricker jag te, käkar praliner och tittar på hela Sverige bakar. Bra tisdagskväll alltså 😊

Puss L 😘

Alltså nog för mig. Han är gammal nog att vara min pappa 🙄

Likes

Comments

Igår avklarades HP med ganska okej känsla för att vara första gången jag ger mig på det. Förhoppningsvis kommer jag inte heller att göra om det 🙈 Men, skulle det bli en gång till(eller flera) finns det ju helt klart saker som jag kan förbättra bara genom att repetera vissa delar mer än dagen innan själva provet. Men ja, det är jag i ett nötskal. Svenska och engelska delen kändes över förväntan, jag vill tro att lite levnadsvana gör att en kan förstå ord och tolka texter lite bättre än dem yngre förmågorna som kanske inte har pratat lika mycket i sin dag som en annan har hunnit med dem extra åren jag levt. Självklart kan det ju finnas undantag. Åter till provet. Matte....allts det har varit mitt favoritämne och jag har varit riktigt duktig på det och tyckt att det är skoj! Men det var alldeles för länge sedan. Några av tecknen visste jag inte ens vad dem betydde! Haha say what?! Ja men jag gjorde mitt bästa och endel svar tyckte jag ändå att jag tänkt mig fram till och inte bara kryssat det svar som gjorde att symmetrin på svarspappret blev fint🙄 Såå jag förväntar mig ingen topp poäng precis. Är ändå väldigt nöjd med min insats..hehe.

Och annars? Jo jag jobbar dagen till ära och äran i det hela är att det bara är idag. 1 dag - 2 pass. Det överlever jag iallafall. Tänkte på det i morse att: det ska bli så skönt att slippa den där olustkänslan och smygande ångesten inför att jobba. Jag gillar verkligen mitt jobb men jag har aldrig riktigt känt mig tillfreds här...Och ännu värre har det blivit sen H kom till världen. Skulle nästan kunna gå hemma resten av livet. Men jag är ju påväg bort ifrån det här. Jag kommer någon gång (förhoppningsvis) komma in på ssk programmet och kanske nå min dröm om Barnmorskeyrket eller nöja mig med ssk eller utbilda mig till specialist ssk inom någon annan avdelning än BB och förlossningsvård. Hur som helst längtar jag tills jag är där. Ssk eller bm sak samma. Och så har en ny längtan smugit sig på. Den där att planera att skaffa nästa barn, försöken, väntan på att få ett plus på Stickan och få uppleva en ny graviditet med allt vad det innebär. 👏🏻🙈 Men! Inte än först ska jag utbilda mig och det vill jag verkligen! Så måtte jag komma in på första försöket!!!

Nog för mig, dags att skapa skit och mjölka 🐮

/L

Likes

Comments

​Hej på er! (om någon läser) livet har kommit emellan bloggandet men desto mer att skriva om nu. Jag har hunnit jobba ännu mer, flytta till hus, söka till sjuksköterske linjen(!!!) och slutföra min kurs jag läst på komvux.

Så huset till att börja med. Vilken frihet! Bara släppa ut dogsen på trädgården, plocka hösthallon från våra alldeles egna buskar och fixa och dona inomhus utan att behöva trängas. Köket var första projektet så där har det målats lister, fönster och dörrkarmar. En vägg har tagits ner för att få större plats för matbord och så har det tapetserats. Samma makeover väntar nu övervåningen där det ska bli sovrum till mig och mannen samt H. Kul med hus! Vi har hunnit ha kalas och inflyttningsfest också så nu väntar vi på att övervåningen ska bli klar så vi bara kan booo. 

Komvux kursen ska jag ärligt erkänna att den inte var så skojig.. När det är så mycket annat roligt som händer prioriterar jag gärna bot sånt tråkigt. Tackar gud för att jag gjort hyfsade inlämningsuppgifter för slutprovet är jag glad att jag slipper se mina svar på, väldigt luddiga frågor och mina svar var nog också dom lagom luddiga. Men! Ett E blev det och det ger mig behörighet att söka till sjuksköterska, sagt och gjort. Jag har sökt till fyra olika orter för att gardera mig. Tanken var att söka en linje på hel distans men efter denna komvux kurs inser jag att jag nog behöver en klass och lärare/mentor för att faktiskt göra det jag ska..hehe.

Vi har också ansökt om dagisplats till H från den dagen hon blir ett år. Då mannen fått nytt jobb och jag förhoppningsvis börjar plugga måste lillan in på dagis. Det känns ändå bra då jag tror att det blir vad man gör det till och det är troligtvis inte så att hon behöver gå heltid 5 dagar i veckan. Nästa steg är att ta kontakt med studievägledaren och se till att alla betyg kommit in till antagning.se innan sista kompleteringsdagen, vore surt om man ska falla på det. Just det, högskoleprovet ska göras också....Wish me luck! ;)


/L

Likes

Comments

Senaste veckan har spenderats på jobbet med kossorna. Ena chefen har varit bortrest och då kallas jag in. Inte mig emot då det ger extra klirr i kassan och det behöver vi nu eftersom det snart är dags för flytt! 👏🏻 Dagarna på jobbet flyter på men är varken bra eller dåliga. Nu när jag är inne på sjätte dagen är jag däremot ganska less på det. Det märks att jag inte är van att jobba så på kvällarna är jag så trött i kroppen och huvudet. Under helgen har mannen varit med hundar och H hos min pappa. Min syster kom hem dit från Linköping och det vankades kalas och kräftskiva. Såå tråkigt att jobba då. Speciellt delade pass. 99% av mina jobbpass är delade och var så även när jag jobbade heltid. Visst kommer man in i det men jag tycker hela dagen förstörs. Nu jobbar jag 6-10 och 14-16 plus att det tar en kvart dit och en kvart hem så det blir inte mycket tid över mellan passen.

Förra veckan var första etappen av komvux utbildningen. Jag gjorde hemlab vilket sket sig ganska rejält samt skrev en rapport om detta. Dels fick jag låtsas att jag lyckades med hemlabben och så känner jag mig så vilsen när det kommer till det där skolarbetet. Känner mig helt usel och har svårt att förstå målen med kusen. Fick som tur var reda på att oavsett betyg på denna kursen, förutom F då, ger den mig bra behörighet och höjer inte mina poäng jag söker in med. Skit! Fast samtidigt rätt skönt eftersom jag slipper stressa så fruktansvärt för att försöka prestera mitt bästa på denna kursen. Ser det som uppvärmning inför vad komma skall. Denna vecka är det också hemlab och rapportskrivning som gäller. Blev så lycklig när jag såg att kursen innefattar läran om människokroppen. Det kapitlet är tyvärr det minsta och utan inlämningsuppgift men det tänker jag plugga in ordentligt ändå 😉

Bilder från misslyckad hemlab, jobbet och kossan med en kalv halvvägs ute fick jag äran att förlösa, dagens höjdpunkt! 😂😍 fick också föra in kalvning. i journalen som sen rapporteras till kodatabasen. Alltså typ kornas folkbokföring.

/L

Likes

Comments

Jag jobbar ju alltså som djurskötare på en mjölkgård. På just den här gården har endast jobbat 1 år varav hälften av det har jag varit mammaledig. För att ta det från början var min tanke att gå naturbruksgymnasium med inriktning häst från början. När jag fick tänka igenom det tänkte kom jag fram till att inom jordbruket fanns det större chans att få jobb. Så augusti 2008 började jag gymnasiet med inriktning jordbruk. Det valet har jag aldrig ångrat. Jag ha haft jobb i princip hela tiden sen jag tog studenten, med undantag för några avbrott för jobbyte och att jag gjorde bort mig med att inte ta tjänstledigt. Strunt samma, det hör inte riktigt hit.

Jag har varit på fyra olika gårdar och jobbat med allt ifrån 60-500 mjölkkor. Inom detta yrket blir man aldrig fullärd men man samlar på sig användbar erfarenhet från varje gård man kommer till. Alla gör olika fast än alla företag jobbar för samma sak- att producera mjölk. Jag har märkt att många är fruktansvärt dåligt insatta i hur arbetet på en gård fungerar och har ingen aning om vart ifrån maten dem äter kommer. Att vara bonde eller jobba som djurskötare anses inte speciellt fancy eller beundransvärt. Personligen tror jag att det är det bästa och mest varierande arbetet man kan ha. Om man gillar variation vill säga, en del vill jobba 7-16 och veta att deras arbetsuppgift är densamma som den alltid varit. Jag är inte en av dem vilket förklarar mitt korta besök i industrins värld.

Nu till arbetet, vad gör jag egentligen? Huvudsysslan är att mjölka alltså samla in mjölken från kossorna. På mitt nuvarande jobb står korna bundna på sin egen plats och jag tar mjölkmaskinen till kon. I andra stall går korna lösa och samlas ihop och tas till mjölkmaskinerna och ibland går dem lösa och mjölkas av en robot när dem blir "mjölknödiga". Mina andra sysslor består av att mata kalvarna, inseminera och alltså göra nya kalvar, mata korna, skrapa skit och hålla koll på dem så alla mår bra. Det är inget litet ansvar att ha koll på ca 300 djur! Självklart jobbar jag inte själv på gården men vissa dagar är det mitt ansvar att ha koll på alla djur.

Jag brukar säga att mitt jobb som djurskötare innefattar flera olika yrken. Ibland är jag kock, ibland förskolelärare, doktor, barnmorska, städare, instruktör eller administratör. Som ni märker så tycker jag rätt bra om mitt nuvarande jobb, så varför byta? Jo, det finns ju såklart nackdelar med ett sånt här jobb också. Dåliga arbetstider, mycket delade pass, halvdålig lön, helgjobb, väldigt fysiskt krävande och stor belastning på koppen, samt att du aldrig riktigt vet när du slutar. Händer det något så kan du inte bara åka därifrån för att klockan slagit 18 utan du får stanna och lösa problemet. Jag känner också att jag inte utvecklas som jag skulle vilja utan vill ha mera utmaning i mitt arbete. Jag har aldrig sett bonneriet som en långsiktig lösning utan som ett bra jobb tills jag kom på vad jag vill bli när jag blir stor. Nu har jag äntligen kommit på det och helst hade jag vilja vara färdigutbildad barnmorska imorgon!

Här är nedan ser ni till vänster kärlet med kalvfrön och till höger en kossas "journal" med släktträd, hur många gånger hon har inseminerats och med vilken pappa, om hon är på tjocken eller inte och en uppskattad poäng på hur bra hon förväntas bli, baserat på hur hennes mor och far har presterat.

​Sängen kallar! Denna vecka ska jag njuta av mammaledigheten !

/L

Likes

Comments

Vem är jag då? Jo jag heter Lisa och är 23 år. Bor tillsammans med man, vår dotter och två labradorer. Jag har sedan jag tog studenten 2011 jobbat som djurskötare på gårdar där det bedrivs mjölkproduktion. Jag är nu inne på min fjärde gård som jag jobbar på. Mer om jobbet och vad jag tycker om det kommer i ett annat inlägg. Jag tränar och tävlar lydnad och bruks med våra hundar. Mycket tid tillbringas ute i skogen på promenad eller träning och på lydnadsplanen. Sista tiden har det tyvärr inte blivit då mycket träning som jag önskat, men vi har heller inte någon tävling inplanerad.

Vår dotter är sex månader gammal och dessa månader har gått så fort. Sista veckorna har hon lärt sig så mycket nya saker. Det är häftigt att se hennes utveckling och hur hon kommer på något och sen gör det om och om igen. Hon är verkligen det bästa som hänt oss 😊

Jag läste jordbruk på ett naturbruksgymnasium och har alltså jobbat som djurskötare på gårdar med mjölkproduktion sedan studenten. Jag var en vecka på en industri men det var verkligen inte min grej. Jag hade fruktansvärd ångest efter första arbetsdagen och grät mig igenom hela veckan och sade upp mig på torsdagen. Jag har även gått en

vidareutbildning till husdjurstekniker. En husdjurstekniker är utbildad inom nötkreaturs fertilitet och reproduktion och åker runt på olika gårdar och bl.a. inseminerar, dräktighetsundersöker och ger rådgivning. Man skulle kunna säga att jag är utbildad barnmorska på kor 😅

Nu är det sovdags då kossorna väntar på mig imorgon.
/ L

Likes

Comments