I onsdags kom Kristoffer hit! Jättekul! Tanken är att han ska plugga på distans från Sverige. Under hösten och vintern ska han läsa in lite ämnen på komvux som han behöver för behörighet till högskolan som han ska söka nästa höst.


Under veckan har vi jobbat med lite nya vävnader i histologin, "cartilage" och "bone", det måste jag repetera i helgen för det var mycket information på 1,5 h. Vi har gått igenom "instrumental analysis" (hur man analyserar olika ämnen med hjälp av olika instrument) i kemin. Vi har gått igenom latins sista declension och fördjupat oss i cellens energiomvandling.

Idag har Kristoffer och jag fixat en fotohylla ovanför den icke existerande tv:n! Det blev mest bilder på mina djur som jag saknar så mycket, men också på min kompis Erica, mina morföräldrar och Kristoffers syster. Det finns mycket man vill rama in när man plötsligt bor i Slovakien, men jag fick hejda mig vid 8 ramar, hyllan blev lite full.

Nästa vecka är en lugn vecka, då kan jag passa på att gå igenom alla ämnen för att vara i fas. Vi går bara i skolan måndag-onsdag. Torsdag har vi en "Matriculation" mellan 09:00 och 10:00, sen är vi lediga fram till onsdag veckan därpå. "Matriculation" är vad jag förstått en ceremoni där alla nya elever för året skrivs in "på riktigt" som elever på universitetet. Rektorn och alla professorer deltar och klädkoden är business professional, det ska bli intressant. Fredag och måndag är så kallade "rectors day off". Varje termin ger rektorn ut två lediga dagar som som infaller på datum som eleverna röstat fram. Tisdag är en röd dag. Kanske åker vi någonstans och ser oss omkring. Tåg är gratis i hela Slovakien för studenter, vill man åka till exempelvis Budapest eller Wien så åker man nästan hela vägen gratis, man betalar endast för de sista milen efter gränsen.
Trevlig helg på er!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

​Nä inte riktigt. Men nästan. 

Jag fick alla rätt på kemiprovet! Och inte nog med det, jag var den enda godkända. Resten av klassen fick IG. Läraren var mycket missnöjd, såklart. 

Nu ska jag och Kristoffer åka och handla, ikväll ska det firas med tacos :D Lite senare kommer en uppdatering om veckan som varit.


Likes

Comments

Imorgon är det dags för kemiprov. Kemi är kul men svårt. Jag är väldigt stolt över mig själv, när jag kom hit kunde jag ingenting om naming (man lär sig oftast detta om kan läser kemi på gymnasiet, jag gjorde dock en del av kemin efter gymnasiet för att min skola endast erbjöd kurs A och inte B. Det var svårt att ta sig igenom kursen själv vilket gjorde att jag nu har lite sämre förkunskaper).

Nu har jag pluggat kemi konstant i en vecka och nu kan jag verkligen naming! Det var en otrolig lättnad när jag till slut fick ordning på alla begrepp, nu känns allt väldigt enkelt, det som nyss var en tung sten över mina axlar. Jag har pluggat in de vanligaste polyatomic ions och dess olika laddningar (PO3 = phosphate, laddning -3. HCO3 = bicarbonate, laddning -1. IO = hypoiodite, laddning -1. ClO4 = perchlorate, laddning -1 osv...), olika former av föreningar (oxides, hydroxides, binary acids, salts of binary acids, oxoacids, salts of oxoacids) och hur dess namn skrivs beroende på vad det är för förening. Att plugga in de vanligaste polyatomic ions (ca 30 stycken) underlättade verkligen, världens bästa tips om någon ska lära sig lite inorganic naming. Kan man dessa och hur hur man räknar ut lite oxidationstal så är det hur enkelt som helst.

Nu får ni hålla tummarna för att allt är lika enkelt imorgon ;-)

Jag klippte ihop lite "flip-cards" när jag skulle nöta in jonerna. Formeln på ena sidan och namnet på andra :-)


Likes

Comments


I Slovakien finns den BÄSTA vita chokladen, denna måste du prova!!!

Mormor och Norfar, saknar er!

Likes

Comments

Idag har vi haft vår första riktiga kemilaboration. Det gick bra, jag fick betyg A, trots att jag inte riktigt förstod allt jag höll på med. Det tar alltid ett tag att smälta det vi gör under lektionerna, laborationerna brukar jag förstå helt och hållet först när jag skriver min rapport... Vilket jag då antar är själva syftet med rapporten...

Annars har veckan inte innehållit något speciellt. Vi har gjort lite experiment om cellens osmos (överföring av molekyler genom cellmembranet längs koncentrationsgradienten). Vi förberedde en slide med lite infusorians (små organismer) som vi sen skulle ha ihjäl med i detta fall glycerol. Det kändes lite tråkigt tyckte jag, när dom simmade runt så glatt. Dödsorsaken är att vätska diffunderar ut ur cellen på grund av att glycerol är en hypertonic lösning i förhållande till infusorien (cellen vill jämna ut koncentrationen genom att diffundera ut sin vätska till omgivningen).

Glada och levande infusorians:

Döda infusorians:


Idag inleddes även hubertusjakten 2016 i Kosice med en parad på skolan.

Jag slutade en timme innan det skulle börja men jag mötte en del av paraden på vägen hem!


Ikväll ska jag hem till min isländska klasskompis Solrún och äta pizza och resten av helgen kommer gå till kemi.
Nästa vecka är det prov i namngivning av föreningar, inte min starkaste sida :-)

Jag ber om ursäkt för min blandade engelska och svenska. Alla studier är på engelska så ibland orkar jag inte översätta alla termer.

Trevlig helg!

Likes

Comments

Igår skrev jag mitt första prov. Provet var i histologi och uppdelat i två delar, en praktisk och en teoretisk. Det är alltid lite svårt med första provet. Man vet inte riktigt hur det är upplagt, hur man ska läsa på, vad det brukar innehålla och och vad man ska fokusera på. Men det kändes som att jag läst på om rätt saker och på en bra nivå. Det innehöll dock en del om elektronmikroskop som jag inte hade läst så detaljerat, trodde inte att det skulle ligga så mycket vikt på det. Men det gick bra i alla fall. Jag fick A på den praktiska delen och C (73%) på den teoretiska. Att jag missat mikroskopdelen drog nog ner poängen en del.

Jag är väldigt nöjd trots allt, jag var himla nervös när provet började. Min handstil blev helt skakig :-) Jag känner en helt annan press här än vad jag någonsin känt i skolan i Sverige eftersom man bara har tre försök på sig på varje prov. Man kan alltså inte göra om obegränsat med gånger som i Sverige, på gott och ont.

Nästa vecka är det prov igen, denna gång i kemi! Jag tror att jag har läget under kontroll, det krävs bara lite repetition och lite mer träning på att räkna oxidationstal.


Likes

Comments

Det slog mig precis att jag glömt meddela släkten att mitt gamla nummer (073 82 22 587) inte längre är i bruk, så om ni har skickat meddelanden efter den 12:e september så jag har tyvärr inte mottagit dessa.

Mitt nya Slovakiska nummer är +421919186963

Nu ligger även min fina Diana ("Arven") ute på annons. Det är fruktansvärt tråkigt. Men nu måste jag ta en paus från hästarna, allt har sin tid!

KLICKA HÄR för att komma till annonsen, om någon vill köpa ;-)


Likes

Comments

En av alla fördelar med att bo i Slovakien är att det är VÄLDIGT billigt att leva. Matvaror kostar inte i närheten av vad de gör i Sverige.

Jag har precis provat på Tescos (en gigantisk matvarubutik med sortiment likt Coop Extra) online shop. Där beställer man hem sina varor till en hemkörningsavgift på 1-3 euro! Det är billigare än att bara starta bilen hemma i Sverige :-) På hemsidan finns tiotusentals varor i alla olika prisklasser. Bland annat 129 olika sorters salami och 273 olika sorters smaksatta yoghurts...

Man kan boka sin leverans till alla dagar i veckan (även söndagar!) mellan 07-22 med två timmars exakthet. Jag bokade min leverans till 9:e oktober mellan 09-11. Varorna levereras till dörren och man betalar vid leveransen. Toppen för alla som inte har bil eller bor i lägenhet utan hiss... Det blir ett himla släpande med vatten för oss som är för kinkiga för att dricka ur kranen :-)


Likes

Comments

Då var det fredag (snart)kväll, igen. Skolvecka nummer 3 avklarad.

Idag redovisade jag mina två arbeten inom veterinärmedicinsk historia. "The transition from hunting to herding and farming" samt "Domestication of animals". Jag frågade mina åhörare om det var några frågetecken efter mina presentationer. Det enda frågetecknet var lärarens, hon undrade "hur man lyckas göra en sån här bra redovisning". Så det var ju roligt antar jag.

Nästa vecka har vi credit test i histologi. Det innebär identifiering av kroppens olika vävnader under mikroskop.

Histologi är nog mitt favoritämne så här långt! Det är väldigt intressant. Just nu håller vi på med "epithelium", det är en av fyra basvävnader i djurkroppen. De andra tre är connective tissue, muscle tissue och nerve tissue. Epithelium finns i många olika former, bl.a. simple squamos epithelium, simple cubodial epithelium, simple columnar epithelium, pseudostratisfied columnar epithelium, stratified squamos nonkeratinized epithelium, stratified squamos keratinized epithelium och transitional epithelium (urothelium). Ja som ni ser är det en del nya termer, men allt blir ganska logiskt om man förstår innebörden.


Transitional epithelium

Stratified squamos nonkeratinized epithelium

Simple cubodial epithelium

stratified squamos keratinized epithelium

Vi har även lärt oss att mäta celler i mikroskop under biologilaborationen.

Cellens olika organeller och deras olika funktioner (cytology) har vi gått igenom mer djupgående och det är en av ämnena som ingår i credit testet nästa vecka. T.ex. de olika proteinerna i cellmembranet och deras funktion, integral proteins, peripheral proteins och transmembrane proteins. Glycocalyx och dess funtioner, olika typer av chromatin, mitokondriens uppbyggnad, golgiapparaten och mycket mer.

I helgen blir det repetition inför histologiprovet och lite latin. Ikväll är det något house party i närheten av studentlägenheterna, men min magkänsla säger att det mest är skrikiga tjejer och öldrickande irländare, så det blir nog inget för mig! Jag ska läsa på om Golgiapparaten :-)

Trevlig helg!


Likes

Comments

Den här fredagkvällen består av mestadels kemi. Repetition av uträkning av molar concentration, molar fraction, molar ratio etc. Nästa vecka har vi första tentan, här kallat "credit test", i kemi. En skriftlig tenta innehållande namngivning av oorganiska föreningar och uträkning av molmassa, massprocent, massvolym och liknande. Det är inga svåra saker men på grund av att jag inte har någon större kunskap om det sen tidigare så krävs det lite genomgång.

Gårdagskvällen spenderades på en italiensk restaurang vid namn "primi". En klasskompis fyllde 18 år så vi firande henne med middag ute.

Imorgon bitti går flyttlasset (två resväskor) till nya lägenheten. Söndagen kommer spenderas framför datorn då jag ska förbereda en presentation jag ska hålla i ämnet veterinärmedicinsk historia nästa vecka. Alla i klassen håller tre presentationer var under terminens gång och jag blev såklart bli inbokad att hålla mina två första under första lektionen. Men det är väl skönt att få det klart, sen kan jag ta det lugnt i det ämnet ett tag framöver!

Ovan: hela klassen på primi. På den tomma stolen satt afrikanskan, numera bosatt i Österrike (hon är den som tar bilden), bredvid henne sitter jag, bredvid mig sitter en islänning, sen en isländska. Mitt emot henne sitter en maltes, bredvid honom en irländare och sist en spanjorska (födelsedags"barnet"). Tillsammans utgör vi hela 1st year GVM.

  • 516 readers

Likes

Comments