View tracker

Nu är helvetesveckan klar! Plugg ungefär dygnet runt sedan 2 veckor tillbaka. Men nu är allt som ska vara klart, klart! Skrev 2 av mina 4 finals i måndags och tisdags. Två spar jag till efter jul.

Nu väntar vi på flyget hem. Längtar massor!!! Vi ses till jul!  • 94 readers

Likes

Comments

Update efter histologiprovet som gick kalasbra! Jag trodde inte att det gick så bra som det gjorde, hade svårt att förklara lite strukturer i ord, så jag ritade bilder istället. Men det var tydligen okej för jag fick A och A+ :D Alltså A på teorin och A+(!) på identifiering och beskrivning av slides (tonsiller, mjälten, hjärtat, lymphkörklar m.f.) Mycket nöjd!

Identifiering av slides går till så att vi får 2 (slupvis utvalda) slides av alla vi gått igenom sedan förra provet. Vi ska då namnge vad sliden föreställer, hur den är infärgad och pricka ut olika delar.

.

En slide! Placeras under mikroskop :)

Exempel på vilka delar som ska märkas ut, i detta fall i hjärtat. Vi får dock inte termerna uppskriva på provet utan bara ett blankt papper. Det är det svåraste med hela kursen, att minnas alla olika termer 😰

Tonsiller och det som ska märkas ut. På provet skriver vi alltså inte siffror utan hela namnet på delen som ska märkas ut. När vi tränar får vi som tur är alla namn på alla delar ;)

Pituitary gland (hypophysis cerebri) och dess olika delar, uppdelay i två delar (adenohypophysis och neurohypophysis)

Nu är det bara två final exams och två master tests kvar! Ikväll ska vi gå på julmarknaden som nu är helt uppbyggd.


Likes

Comments

Biologin är i mål! Jisses vad nervös jag var, drömde inatt att jag fick IG 😁 Provet var väldigt detaljerat, det räcker inte att ha en övergripande kunskap. Lyckades till och med få ihop 71,1%, vilket motsvarar ett C. Och inte nog med det, alla utom en i klassen fick godkänt denna gång! ⭐️

Nu ska jag titta på Leila bakar och läsa histologi inför imorgon!

Hej!

  • 292 readers

Likes

Comments

Hej!

Här kommer en liten update om livet i Kosice!

Nu är vi inne i slutspurten i skolan. Det är mycket, men hanterbart. Kommande vecka har vi biologiprov på måndagen, histologiprov på tisdagen och master practical i kemi på fredagen. Veckan därpå är det final exam i latin, master test i kemi och en uppsats i veterinärmedicinsk historia. Sista veckan (samma vecka som jag åker hem) är det final exam i biologi på tisdagen. Sen är det klart!

Helgen har med andra ord gått åt till biologi och histologistudier. Biologiprovet ska vara multiple-choice men väldigt detaljerat. Provet handlar om laborationerna vi har haft under terminens gång. Ett format som är lite svårt att plugga tycker jag, man läser inte på ren fakta från en bok utan mer förstå varför saker sker och principen i uppgifterna. Men jag har gjort så gott jag kan så får vi se imorgon!

Histologin är som vanligt en massa nya termer att banka in och slides att memorera. Detta prov handlar om cardiovascular system, endocrine system och lymphatic system. Lite färre kapitel denna gång och endast 14 slides att identifiera.


Kristoffer och jag framför st. Elizabeth's katedral i Kosice.

Till vänster, julmarknad under uppbyggnad (syns lite längre bort) på stora torget.

Fint väder har vi här :-)

Adenohypophysis och neurohypophysis (delar av hypophysis cerebri)

Tymus och spleen

Tonsils och lymph node

Elastic artery (aorta) och muscular artery and vein

En del av hjärtväggen. Konstigt att skriva på svenska men jag tror att det heter så :-) nu blir det engelska istället, the walls of the ventricels and the atria consists of three basic layers: the edocardium (innermost), myocardium (middle, thickest) and epicardium (outermost). The picture of the slide shows the endocardium and a piece of the myocardium. The endocardium forms the lining of the heart chambers and it's composed by an endothelium, subendothelial layer and a subendocardial layer which contains purkinje fibers. The purkinje fibers are specialized in regulating the series of contractions.

Lite kul info om man är intresserad :-)

Och förresten så gick latinprovet bra! Lite snurrigt blev det men jag fick B så jag är mycket nöjd. Nu är det tre kapitel till som ska gås igenom innan slutprovet.

Hejdå för nu!


Likes

Comments

Ytterligare en vecka har passerat, bara 3 kvar! Inte för att jag går och längtar tills terminen är slut, jag trivs väldigt bra och har mycket kul i veckorna, men lite längtar man ju efter att få komma hem och hälsa på djuren och familjen.

I måndags hade vi prov i latin, det gick mycket bra. Jag förväntar mig högt betyg när vi får svar på måndag! Veckan har inte bestått av så mycket mer, lite labbar i kemi och biologi. Kemin går väldigt bra och då är det såklart kul. Fick tillbaka ytterligare tre inlämningar med A på samtliga, det går bra nu :-) En extra guldstjärna i kanten för min redogörelse för "ion exchange". Fantastiskt vad bra resultat gör för självförtroendet (efter 4 år av meningslösa högskoleprov är det inte på topp).

Idag var distriktsveterinärerna från Jämtland här och hälsade på. De var väldigt angelägna om att vi skulle söka oss till dem för våra praktiker och även efter vår utbildning för arbete. Det var ett mycket givande möte med intressant information. Från att inte alls ha varit intresserad av en distriktstjänst så känns det ganska intressant nu. Det är så mycket bredare än klinik. Men men, det är ju några år kvar.

Bilden nedan är från mötet, på främre raden i mitten sitter jag. Till vänster om mig (höger i bilden) sitter tre till svenskor; Maria, Lotta och Sanna. Resten är mest norskor.Trevlig helg!

Likes

Comments

Denna vecka har inte varit särskilt lång. Vi är numera lediga på onsdagar för att vi är klara med biofysiken, nu är det bara slutprov i slutet av december kvar. I torsdags var det en röd dag i Slovakien av någon anledning. Men det har ändå varit tre intensiva dagar med prov i histologi och kemi.

Histologin gick bra, hade missat lite delar som skulle vara med (inte bara jag som missat så det var lite otydlig info..), så det blev bara C men jag är nöjd ändå.

Kemin blev också godkänd, inga betyg delades ut utan endast pass/fail. Det var dock bara jag och Sólrún som fick godkänt. De två andra tjejerna fick inte godkänt och två killar kom inte till provet för att dom inte hade pluggat. Det fuskas hejvilt på proven och så fort läraren lämnar rummet börjar det viskas. Det kom även en kommentar: "man måste inte plugga, det är bara att göra om det om man inte klarar det." Jaha och varför inte plugga och klara det första gången? :-)

En av tjejerna som försöker fuska och inte klarar proven bad om att få fota mitt prov så hon kunde skiva av till nästa prov. Det känns inte så kul när det faktiskt finns vi som läser och sliter för att klara proven så ska de andra fuska sig igenom. Hon tog lite illa upp av ett nej, men det stör mig.

Jag hoppas att dom tar tag i plugget för om dom inte får gå vidare nästa år så blir vi inte många kvar i klassen! Men det inser dom nog snart!

På eftermiddagen har vi tränat och nu ska jag skriva lite rapporter och läsa latin till provet på måndag! Nu är det bara 4 skolveckor kvar! :-)

Trevlig helg!


Likes

Comments

Här ekar det tomt!

Jag har inte haft något vidare intressant att skriva. Skolan rullar på som vanligt. På tisdag har vi prov i histologi. Bone tissue, cartilage, nerve tissue, blood, connective tissue och muscle tissue. Det är inte svårt i sig men mycket nya termer att hålla reda på. Termer som liknar varandra men som har helt olika betydelse. Till exempel endosteum, periosteum, perichondrium, epimysium, perimysium, endomysium och peritendineum. Olika funktioner i olika vävnader, men förstår man innebörden i orden så är det lättare att hålla reda på.

Igår fick jag tillbaka lite rapporter från senaste 4 veckorna. A på allihopa så det kändes kul. På fredag har vi ett litet ränketest i kemi. Molar fraction, mass fraction och lite andra titration calculations. Nästa måndag är det credit test i latin. Det är inte heller så svårt men vääääldigt mycket glosor. Och inte nog med att det är mycket glosor (ca 300 st), alla glosor har en tillhörande böjning för genitive singular, tillhör en declension och har ett tillhörande kön. Till exempel pectus, oris, n. som betyder leg/foot. Pectus är nominative singular och pectoris är genitive singular. Könet är neuter (tre kön finns: male, female och neuter). Könet och vilken declension ordet tillhör avgör hur det böjs i nominative plural och genitive plural. Så, med andra ord innehåller de 300 glosorna inte bara en översättning till engelska utan också ett kön, en böjning och en declension. Vi får väl se hur detta går :-)

Den 25 november kommer de svenska distriktsveterinärerna hit till skolan och håller möte/föreläsning. Vet inte riktigt vad det handlar om för inbjudan är på norska men det är väl lite om arbete i framtiden och sånt. Förra året kom norska distriktarna hit.

Vi har även bokat hemresan! Vi flyger hem den 21:a december. Bara 5,5 vecka kvar! Helt galet vad fort tiden går. Under juluppehållet ska vi hinna göra 4 exams. Biofysik, kemi, biologi och latin. Jag tänkte försöka göra två innan jul (19:e och 20:e dec) och två i januari innan terminen börjar den 9:e februari. Här på skolan görs alla final exams mellan terminerna. Vilket är rätt skönt om man till exempel har svårt för något kan man ta det sist och ha hela "lovet" på sig att läsa. Jag väntar nog med kemin 😳. Vi planerar att flyga tillbaka den 21:a januari.

Vi har hittat ett väldigt bra gym också. Jag har van vid att spendera 4-5 timmar i stallet 7 dagar i veckan. Att gå från det till att på sin höjd promenera 15 min tur och retur till skolar håller ju inte! Gymmet är helt nybyggt och väldigt stort. Det ligger i ett köpcentrum som vi tar spårvagnen till. Ett månadskort kostar 18€. Mest tränar jag löpning, det är roligast.

Nedan är ett litet urval av de vävnader vi ska identifiera och märka ut olika delar (olika celler, fibrer etc.) i på tisdag.

Två typer av cartilage

Vänster: Hyaline cartilage. Väl synliga chondrocytes och chondroblasts. Skyddat av perichondrium.
Höger: Elastic cartilage. Väl synliga chondrocytes. Skyddat av perichondrium. Collagen fibres type II och elastic fibres i matrix.Bone

Vänster: Cancellous (spongy) bone. Rosa fält: bone trabeculae med osteocytes, lila fält: medullary cavities (bone marrow cavities).
Höger: Compact bone. Osteons och lamellae. Flera synliga haversian canals, en volkmanns canal synlig längst ner i bilden.Osteogenesis (benbildning)!

Bilden visar "endochondrial ossification".

Benbildning i 5 zoner. Från vänster: resting zone, proliferative zone, calcified cartilage zone, hypertrophic cartilage zone och ossification zone.Nerve tissue

Vänster: nerve cells and processes. Synliga cellkroppar, dendrite spines och dendrites.
Höger: neuroglia. Synliga astrocytes, processes och blodkärl.

Likes

Comments

Idag har vi haft Matriculation ceremony.

Syftet var att alla nya elever skulle skrivas in i skolans matricula. Rektorn höll ett tal, en elev läste en paragraf ur en text, vi lyssnade på den slovakiska nationalsången och därefter tog vi emot våra Matriculation certificates. Vi skulle lägga handen på någon spira, buga för lärarna och rektorerna och signera i en bok.

Nu är vi lediga fram till onsdag!


Sólrún, Dee, jag, Ana, Helen och Justin

Likes

Comments

I onsdags kom Kristoffer hit! Jättekul! Tanken är att han ska plugga på distans från Sverige. Under hösten och vintern ska han läsa in lite ämnen på komvux som han behöver för behörighet till högskolan som han ska söka nästa höst.


Under veckan har vi jobbat med lite nya vävnader i histologin, "cartilage" och "bone", det måste jag repetera i helgen för det var mycket information på 1,5 h. Vi har gått igenom "instrumental analysis" (hur man analyserar olika ämnen med hjälp av olika instrument) i kemin. Vi har gått igenom latins sista declension och fördjupat oss i cellens energiomvandling.

Idag har Kristoffer och jag fixat en fotohylla ovanför den icke existerande tv:n! Det blev mest bilder på mina djur som jag saknar så mycket, men också på min kompis Erica, mina morföräldrar och Kristoffers syster. Det finns mycket man vill rama in när man plötsligt bor i Slovakien, men jag fick hejda mig vid 8 ramar, hyllan blev lite full.

Nästa vecka är en lugn vecka, då kan jag passa på att gå igenom alla ämnen för att vara i fas. Vi går bara i skolan måndag-onsdag. Torsdag har vi en "Matriculation" mellan 09:00 och 10:00, sen är vi lediga fram till onsdag veckan därpå. "Matriculation" är vad jag förstått en ceremoni där alla nya elever för året skrivs in "på riktigt" som elever på universitetet. Rektorn och alla professorer deltar och klädkoden är business professional, det ska bli intressant. Fredag och måndag är så kallade "rectors day off". Varje termin ger rektorn ut två lediga dagar som som infaller på datum som eleverna röstat fram. Tisdag är en röd dag. Kanske åker vi någonstans och ser oss omkring. Tåg är gratis i hela Slovakien för studenter, vill man åka till exempelvis Budapest eller Wien så åker man nästan hela vägen gratis, man betalar endast för de sista milen efter gränsen.
Trevlig helg på er!

Likes

Comments

​Nä inte riktigt. Men nästan. 

Jag fick alla rätt på kemiprovet! Och inte nog med det, jag var den enda godkända. Resten av klassen fick IG. Läraren var mycket missnöjd, såklart. 

Nu ska jag och Kristoffer åka och handla, ikväll ska det firas med tacos :D Lite senare kommer en uppdatering om veckan som varit.


Likes

Comments