Hejsan hejsan.

Här händer det inte mycket ut över det vanliga. Vi är inne på terminens andra vecka av totalt tretton. Det är fortfarande ganska lugnt, vi har en del biokemi och anatomi i veckorna då vi har prov varje vecka i biokemi och en ny den av kroppen i anatomin. Anatomin är, precis som latinen, ett ämne som måste pluggas lite men ofta. Det är så mycket nya termer som är omöjliga att hålla isär om det blir för mycket på en gång. Denna vecka gick vi igenom skeleton of the thoracic limb (framben? Känner inte till det svenska vetenskapliga namnet). Histologin är lite så den också men det underlättar massor när jag lärt mig latinen. Veckoprovet i biokemi är inte så omfattande, mest en kontroll på föregående vecka för att få eleverna att läsa lite varje vecka istället för att skjuta upp allt till sista veckan. Just nu arbetar vi med enzymer.

I zoologin läser vi för tillfället om evolutionen, det är mest en massa gamla fossil. Cyclomedusor, Pikaia gracilens och liknande. Inlämnade rapporter med art/rasnamn som inte är skrivna i kursiv stil och inledande versal blir underkända så det gäller att vänja sig 😁 I kursen statisik jobbar vi enbart med excel och det är inte kul alls. Väldigt tråkigt faktiskt. I kursen feed plant biology läser vi om jordbruk. Olika typer av jord, gödsel, jonutbyte mellan planta och jord, uppbyggnad av jordlager, pH värden och liknanade, med fokus på foderplantor.


Ovan: till vänster - skulderblad, häst. Till höger - humerus (anatar att den bästa svenska översättningen är överarmsben), häst.

Ovan: Till vänster - ossa carpi, häst. Till höger - distal end of the thoracic limb, vänster gris, höger hund.

Till vänster - skeleton of the thoracic limb (uppifrån och ner: scapula, humerus, ossa antebrachii, ossa carpi, ossa metacarpalia, ossa digitorum manus)

Utöver att plugga så går vi tjejer i klassen på yoga. Det är väldigt roligt. Vi har ett samarbete med ett yogacenter som vill börja med klasser på engelska. Intruktörens engeska är inte helt flytande så i utbyte mot att han får träna att instuera på engelska får vi gratis yogapass. Jag erkänner att jag har underskattat yogan. Jag har alltid sett mig själv som stark men efter första passet yoga hade jag träningsvärk i flera dagar!

Likes

Comments

Rätt svar är björn!

Något vilseledande med de 6 tårna på framtassarna (ramarna?), det normala är 5. Enligt vår anatomilärare var det en missbilning på detta exemplar, som faktiskt bodde på Kosice Zoo under sitt liv.


Likes

Comments

Idag har vi haft intro och den första föreläsningen i anatomi. Det är en lång, väldigt omfattande kurs på 1,5 år, uppdelat i två delar. Vi börjar med skelett och muskler denna termin. Efter skolan gick jag och Solrun och köpte dissektionsutrustning (pincetter, skalpeller, handskar etc), vi kommer att börja med mjukdelar nästa vecka. Idag gick vi igenom grunden till kursen, hur (djur)kroppen är indelad. Anatomin är skiven i latin så goda kunskaper i förra terminens latinkurs underlättar. Vet man vad labialis (läpp) och supra (övre) betyder vet man att regio labialis superior handlar om överläppen. ​Colli (nacke/hals), dorsalis (syftar på övre delen, ryggsidan, av en organism) Regio colli dorsalis = "ryggsidan" av nacken/halsen ​(nr 1 på bilden nedan).


Ovan: fram och baksida namnges bland annat efter caudalis (svans) och cranialis (kranium), "svanssidan/huvudsidan"

Ovan: kroppen delas in i olika plan.

Någon som kan gissa djuret?

Mamma och jag funderade över detta när vi var på rundvisning här i skolan, idag fick jag veta svaret!

Likes

Comments

Jaha, då var det dags att sparka igång den här gamla bloggen igen då. Jag flög tillbaka till Kosice för två veckor sedan, undervisningen började först idag men jag hade två tentor kvar att göra innan terminstart. Biofysiken gick bra, kursen har inte varit så djupgående och känts ganska lättläst. Kemin däremot får jag ta under nästa tentaperiod i sommar, precis som resten av klassen. Varje termin har en eller två större kurser där fokus läggs. Förra terminen var det kemi och denna termin är det histologi och biokemi. Runt dessa kurser läster vi andra mindre omfattande som zoology, biology, biphysical methods, biophysics mf.

Denna termin kommer vi att läsa histology and embryology, zoology, biochemistry, biophysical methods in medicine, slovak, anatomy, biomedical statistics and information, feed plant biology and toxic plants och cynology (studier om hundar). Jag hade sett väldigt mycket fram emot zoologin, det visade sig dock att den handlar nästan uteslutande om svampar. Inte riktigt vad jag tönkt mig. Biokemin har jag varit lite nervös inför men fick ett väldigt bra intryck under första föreläsningen och laborationen.


I onsdags fläg jag till London för att hälsa på Erica och komma iväg lite från skolan innan nästa termin började. Erica pluggar Fashion Managment på London College of Fashion sen ett halvår tillbaka. Vi gjorde de mesta man bör göra i London och besökte lite museer och strosade runt inne på Harrods och Covent Garden. I London är det gratis inträde på alla museer oavsett ålder. Det var kul att träffas lite och se hur hon har det, inte varje dag man har gratis boende i London 😏 Länk till Ericas blogg


Denna väska kändes bekant 😊


Det var allt för denna gång. Hej!

Likes

Comments

Nu är helvetesveckan klar! Plugg ungefär dygnet runt sedan 2 veckor tillbaka. Men nu är allt som ska vara klart, klart! Skrev 2 av mina 4 finals i måndags och tisdags. Två spar jag till efter jul.

Nu väntar vi på flyget hem. Längtar massor!!! Vi ses till jul!  • 318 readers

Likes

Comments

Update efter histologiprovet som gick kalasbra! Jag trodde inte att det gick så bra som det gjorde, hade svårt att förklara lite strukturer i ord, så jag ritade bilder istället. Men det var tydligen okej för jag fick A och A+ :D Alltså A på teorin och A+(!) på identifiering och beskrivning av slides (tonsiller, mjälten, hjärtat, lymphkörklar m.f.) Mycket nöjd!

Identifiering av slides går till så att vi får 2 (slupvis utvalda) slides av alla vi gått igenom sedan förra provet. Vi ska då namnge vad sliden föreställer, hur den är infärgad och pricka ut olika delar.

.

En slide! Placeras under mikroskop :)

Exempel på vilka delar som ska märkas ut, i detta fall i hjärtat. Vi får dock inte termerna uppskriva på provet utan bara ett blankt papper. Det är det svåraste med hela kursen, att minnas alla olika termer 😰

Tonsiller och det som ska märkas ut. På provet skriver vi alltså inte siffror utan hela namnet på delen som ska märkas ut. När vi tränar får vi som tur är alla namn på alla delar ;)

Pituitary gland (hypophysis cerebri) och dess olika delar, uppdelay i två delar (adenohypophysis och neurohypophysis)

Nu är det bara två final exams och två master tests kvar! Ikväll ska vi gå på julmarknaden som nu är helt uppbyggd.


Likes

Comments

Biologin är i mål! Jisses vad nervös jag var, drömde inatt att jag fick IG 😁 Provet var väldigt detaljerat, det räcker inte att ha en övergripande kunskap. Lyckades till och med få ihop 71,1%, vilket motsvarar ett C. Och inte nog med det, alla utom en i klassen fick godkänt denna gång! ⭐️

Nu ska jag titta på Leila bakar och läsa histologi inför imorgon!

Hej!

  • 516 readers

Likes

Comments

Hej!

Här kommer en liten update om livet i Kosice!

Nu är vi inne i slutspurten i skolan. Det är mycket, men hanterbart. Kommande vecka har vi biologiprov på måndagen, histologiprov på tisdagen och master practical i kemi på fredagen. Veckan därpå är det final exam i latin, master test i kemi och en uppsats i veterinärmedicinsk historia. Sista veckan (samma vecka som jag åker hem) är det final exam i biologi på tisdagen. Sen är det klart!

Helgen har med andra ord gått åt till biologi och histologistudier. Biologiprovet ska vara multiple-choice men väldigt detaljerat. Provet handlar om laborationerna vi har haft under terminens gång. Ett format som är lite svårt att plugga tycker jag, man läser inte på ren fakta från en bok utan mer förstå varför saker sker och principen i uppgifterna. Men jag har gjort så gott jag kan så får vi se imorgon!

Histologin är som vanligt en massa nya termer att banka in och slides att memorera. Detta prov handlar om cardiovascular system, endocrine system och lymphatic system. Lite färre kapitel denna gång och endast 14 slides att identifiera.


Kristoffer och jag framför st. Elizabeth's katedral i Kosice.

Till vänster, julmarknad under uppbyggnad (syns lite längre bort) på stora torget.

Fint väder har vi här :-)

Adenohypophysis och neurohypophysis (delar av hypophysis cerebri)

Tymus och spleen

Tonsils och lymph node

Elastic artery (aorta) och muscular artery and vein

En del av hjärtväggen. Konstigt att skriva på svenska men jag tror att det heter så :-) nu blir det engelska istället, the walls of the ventricels and the atria consists of three basic layers: the edocardium (innermost), myocardium (middle, thickest) and epicardium (outermost). The picture of the slide shows the endocardium and a piece of the myocardium. The endocardium forms the lining of the heart chambers and it's composed by an endothelium, subendothelial layer and a subendocardial layer which contains purkinje fibers. The purkinje fibers are specialized in regulating the series of contractions.

Lite kul info om man är intresserad :-)

Och förresten så gick latinprovet bra! Lite snurrigt blev det men jag fick B så jag är mycket nöjd. Nu är det tre kapitel till som ska gås igenom innan slutprovet.

Hejdå för nu!


Likes

Comments

Ytterligare en vecka har passerat, bara 3 kvar! Inte för att jag går och längtar tills terminen är slut, jag trivs väldigt bra och har mycket kul i veckorna, men lite längtar man ju efter att få komma hem och hälsa på djuren och familjen.

I måndags hade vi prov i latin, det gick mycket bra. Jag förväntar mig högt betyg när vi får svar på måndag! Veckan har inte bestått av så mycket mer, lite labbar i kemi och biologi. Kemin går väldigt bra och då är det såklart kul. Fick tillbaka ytterligare tre inlämningar med A på samtliga, det går bra nu :-) En extra guldstjärna i kanten för min redogörelse för "ion exchange". Fantastiskt vad bra resultat gör för självförtroendet (efter 4 år av meningslösa högskoleprov är det inte på topp).

Idag var distriktsveterinärerna från Jämtland här och hälsade på. De var väldigt angelägna om att vi skulle söka oss till dem för våra praktiker och även efter vår utbildning för arbete. Det var ett mycket givande möte med intressant information. Från att inte alls ha varit intresserad av en distriktstjänst så känns det ganska intressant nu. Det är så mycket bredare än klinik. Men men, det är ju några år kvar.

Bilden nedan är från mötet, på främre raden i mitten sitter jag. Till vänster om mig (höger i bilden) sitter tre till svenskor; Maria, Lotta och Sanna. Resten är mest norskor.Trevlig helg!

Likes

Comments

Denna vecka har inte varit särskilt lång. Vi är numera lediga på onsdagar för att vi är klara med biofysiken, nu är det bara slutprov i slutet av december kvar. I torsdags var det en röd dag i Slovakien av någon anledning. Men det har ändå varit tre intensiva dagar med prov i histologi och kemi.

Histologin gick bra, hade missat lite delar som skulle vara med (inte bara jag som missat så det var lite otydlig info..), så det blev bara C men jag är nöjd ändå.

Kemin blev också godkänd, inga betyg delades ut utan endast pass/fail. Det var dock bara jag och Sólrún som fick godkänt. De två andra tjejerna fick inte godkänt och två killar kom inte till provet för att dom inte hade pluggat. Det fuskas hejvilt på proven och så fort läraren lämnar rummet börjar det viskas. Det kom även en kommentar: "man måste inte plugga, det är bara att göra om det om man inte klarar det." Jaha och varför inte plugga och klara det första gången? :-)

En av tjejerna som försöker fuska och inte klarar proven bad om att få fota mitt prov så hon kunde skiva av till nästa prov. Det känns inte så kul när det faktiskt finns vi som läser och sliter för att klara proven så ska de andra fuska sig igenom. Hon tog lite illa upp av ett nej, men det stör mig.

Jag hoppas att dom tar tag i plugget för om dom inte får gå vidare nästa år så blir vi inte många kvar i klassen! Men det inser dom nog snart!

På eftermiddagen har vi tränat och nu ska jag skriva lite rapporter och läsa latin till provet på måndag! Nu är det bara 4 skolveckor kvar! :-)

Trevlig helg!


Likes

Comments