Denna söndagskväll bjuder jag på lite bilder som liknar köttfärs men som i själva verket föreställer skallen. Man får ha lite fantasi. Det svåra med anatomin är inte att lära sig alla delar utan att överföra det teoretiska till det praktiska. Det är lätt att kunna i boken men när man står där med ett riktigt ben utan ritade linjer blir det lite krångligare.

Ovan: Skallen delad på mitten, longitudinell. Övre häst, undre ko.


Ovan: Samma del, verklig bild


Ovan: cranial cavity, ko


Ovan: Samma del, verklig bild


Ovan: Skallen med "locket" avplockat. Häst.


Ovan: Samma del, verklig bild


På onsdag har vi prov på hela skelettet, samtliga djurgrupper som vi går igenom i kursen (häst, ruminants (antar att det är idisslare på svenska, som i sin tur innefattar get, ko och får), hund, katt och gris). Det är några 1000 delar men det är ganska logiskt. Som sagt, kan man latinen så. Till exempel "pars basilaris ossis occipitalis" = "the basal part of the occipital bone", "facies articularis capitis costae cranialis" = "the cranial joint surface of the head of the rib". Nemas problemas :)

Upplägget för anatomin ändrades lite inför det här året. Tidigare år har haft mindre prov varje vecka på de olika bengrupperna. Vi har inte haft något prov alls utan har istället hela skelettet på en gång. Såklart mer att hålla reda på, men det är nog en fördel inför sluttentan. På det här sätter blir det att man repeterar fler gånger, vilket man inte hade gjort om man släppte del 1 efter första veckan.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

Hej!

Det uppdateras inte så flitigt här just nu (som om det någonsin gjort det??), på grund av skolan som är lite övermäktig just nu.

Två större prov denna vecka, två till nästa vecka, veckan därefter första anatomitentan som innefattar hela skelettet. Utöver detta läser jag in kemikursen från förra terminen så att jag kan tenta den tidigt när examensperioden startar. Med andra ord pluggar jag alla vakna timmar, bortsett från när jag äter eller tränar.

Imorgon är det credit test nr 4 i histologi. Digestive system och respiratory system. Tror att jag har bra koll. Hela digestive system har i stort sett samma histologiska uppbyggnad med lite variationer bland körtlar och epitelvävnad. Tunica mucosa (lamina epithelialis, lamina propria mucosae, lamina muscularis mucosae), tela submucosa, tunica muscularis och tunica serosa/advetitia - de olika lagren som bygger upp väggen i digestive system.


Till vänster: Cross section duodenum. Tunica mucosa (intestinal villi and crypts, lamina epithelialis + goblet cells lamina propria mucosae, lamina muscularis mucosae), tela submucosa + duodenal glands, tunica muscularis (inner and outer), tunica serosa. 
Till vänster: cross section jejunum. Histologiskt lik duodenum, något smalare och kortare villi.

Mammalian lung. Alveoli (för ovetandes - syns som små vita "öar" på sliden. Alveoli står för syreöverföring mellan luften i lungorna och blodet) På högra bilden syns interlobular ducts.

Bullbak! Kavlade med vinflaska i brist på kavel :)

Nu dröjer det lite innan vi hörs igen, har några saker att bocka av först! Tur att det är intressant ;)

Hej!

Likes

Comments

Då var vecka 3 avklarad, bara 10 kvar. Tiden går så fort! Det flyter på ganska bra. Anatomin är mäktig men utöver det så är allt under kontroll. Anatomin är såklart också under kontroll, men det är lite snurrigt. Denna vecka fortsatte vi med pelvic limb (bakbenet). Bara på hästens hovben (phalanx distalis) finns det 20 olika delar, gissa om jag är nervös inför skallen 😁 Men en vis dam sa en gång (eller flera gånger) till mig "en sak i taget" och det är precis det jag tänker göra, så slipper man vara nojig. Igår, torsdag, besökte vi Kosices naturhistoriska museum på zoologin. Vi fick bland annat en föreläsning om flyttfåglar, lite intressant. Efter det skulle vi i vanlig ordning ha yoga, men då samtliga var sjuka fick vi ställa in det. Hela klassen har blivit sjuka en efter en de senaste 2 veckorna och igår blev det min tur. Lite tråkigt när jag precis kommit igång med träningen!

På söndag kommer Kristoffer äntligen hit. Han stannar till mitten av maj då hans kurser avslutas. Han läser matte och fortsättning på japanskan denna termin. Våren har verkligen kommit till Kosice och jag hoppas att den stannar. Vi har säkert 15 grader under dagarna och vädret är milt. En klar fördel när man promenerar till skolan varje dag.

Idag hade vi intro i kursen cynology (svenska kynologi - läran om hundar). En kurs som är, direkt översatt, valbar obligatorisk. Vi får välja två kurser denna termin och en av de kurser vi valde var kynologi. En ganska lågt prioriterad kurs, mest för att fylla ut schemat, men det är bra att ha lite sådana kurser också. Som bara är roliga, utan höga krav. Vi ska bland annat gå på Dog Show, ha kurs i grooming och presentera en varsin ras från vårt hemland.


Pelvic limb, häst, och ossa tarsi (knäled) häst.

Höftben, häst.

Gallblåsa 😊

Genomgång av ultraljud i kursen "Biomedical methods in Veterinary Medicine". En kurs där vi går igenom tekniker som ultraljud och röntgen lite övergripande. Uppföljningskurser kommer under senare år, denna är mer en introduktionskurs. 

Likes

Comments

Hejsan hejsan.

Här händer det inte mycket ut över det vanliga. Vi är inne på terminens andra vecka av totalt tretton. Det är fortfarande ganska lugnt, vi har en del biokemi och anatomi i veckorna då vi har prov varje vecka i biokemi och en ny den av kroppen i anatomin. Anatomin är, precis som latinen, ett ämne som måste pluggas lite men ofta. Det är så mycket nya termer som är omöjliga att hålla isär om det blir för mycket på en gång. Denna vecka gick vi igenom skeleton of the thoracic limb (framben? Känner inte till det svenska vetenskapliga namnet). Histologin är lite så den också men det underlättar massor när jag lärt mig latinen. Veckoprovet i biokemi är inte så omfattande, mest en kontroll på föregående vecka för att få eleverna att läsa lite varje vecka istället för att skjuta upp allt till sista veckan. Just nu arbetar vi med enzymer.

I zoologin läser vi för tillfället om evolutionen, det är mest en massa gamla fossil. Cyclomedusor, Pikaia gracilens och liknande. Inlämnade rapporter med art/rasnamn som inte är skrivna i kursiv stil och inledande versal blir underkända så det gäller att vänja sig 😁 I kursen statisik jobbar vi enbart med excel och det är inte kul alls. Väldigt tråkigt faktiskt. I kursen feed plant biology läser vi om jordbruk. Olika typer av jord, gödsel, jonutbyte mellan planta och jord, uppbyggnad av jordlager, pH värden och liknanade, med fokus på foderplantor.


Ovan: till vänster - skulderblad, häst. Till höger - humerus (anatar att den bästa svenska översättningen är överarmsben), häst.

Ovan: Till vänster - ossa carpi, häst. Till höger - distal end of the thoracic limb, vänster gris, höger hund.

Till vänster - skeleton of the thoracic limb (uppifrån och ner: scapula, humerus, ossa antebrachii, ossa carpi, ossa metacarpalia, ossa digitorum manus)

Utöver att plugga så går vi tjejer i klassen på yoga. Det är väldigt roligt. Vi har ett samarbete med ett yogacenter som vill börja med klasser på engelska. Intruktörens engeska är inte helt flytande så i utbyte mot att han får träna att instuera på engelska får vi gratis yogapass. Jag erkänner att jag har underskattat yogan. Jag har alltid sett mig själv som stark men efter första passet yoga hade jag träningsvärk i flera dagar!

Likes

Comments

Rätt svar är björn!

Något vilseledande med de 6 tårna på framtassarna (ramarna?), det normala är 5. Enligt vår anatomilärare var det en missbilning på detta exemplar, som faktiskt bodde på Kosice Zoo under sitt liv.


Likes

Comments

Idag har vi haft intro och den första föreläsningen i anatomi. Det är en lång, väldigt omfattande kurs på 1,5 år, uppdelat i två delar. Vi börjar med skelett och muskler denna termin. Efter skolan gick jag och Solrun och köpte dissektionsutrustning (pincetter, skalpeller, handskar etc), vi kommer att börja med mjukdelar nästa vecka. Idag gick vi igenom grunden till kursen, hur (djur)kroppen är indelad. Anatomin är skiven i latin så goda kunskaper i förra terminens latinkurs underlättar. Vet man vad labialis (läpp) och supra (övre) betyder vet man att regio labialis superior handlar om överläppen. ​Colli (nacke/hals), dorsalis (syftar på övre delen, ryggsidan, av en organism) Regio colli dorsalis = "ryggsidan" av nacken/halsen ​(nr 1 på bilden nedan).


Ovan: fram och baksida namnges bland annat efter caudalis (svans) och cranialis (kranium), "svanssidan/huvudsidan"

Ovan: kroppen delas in i olika plan.

Någon som kan gissa djuret?

Mamma och jag funderade över detta när vi var på rundvisning här i skolan, idag fick jag veta svaret!

Likes

Comments

Jaha, då var det dags att sparka igång den här gamla bloggen igen då. Jag flög tillbaka till Kosice för två veckor sedan, undervisningen började först idag men jag hade två tentor kvar att göra innan terminstart. Biofysiken gick bra, kursen har inte varit så djupgående och känts ganska lättläst. Kemin däremot får jag ta under nästa tentaperiod i sommar, precis som resten av klassen. Varje termin har en eller två större kurser där fokus läggs. Förra terminen var det kemi och denna termin är det histologi och biokemi. Runt dessa kurser läster vi andra mindre omfattande som zoology, biology, biphysical methods, biophysics mf.

Denna termin kommer vi att läsa histology and embryology, zoology, biochemistry, biophysical methods in medicine, slovak, anatomy, biomedical statistics and information, feed plant biology and toxic plants och cynology (studier om hundar). Jag hade sett väldigt mycket fram emot zoologin, det visade sig dock att den handlar nästan uteslutande om svampar. Inte riktigt vad jag tönkt mig. Biokemin har jag varit lite nervös inför men fick ett väldigt bra intryck under första föreläsningen och laborationen.


I onsdags fläg jag till London för att hälsa på Erica och komma iväg lite från skolan innan nästa termin började. Erica pluggar Fashion Managment på London College of Fashion sen ett halvår tillbaka. Vi gjorde de mesta man bör göra i London och besökte lite museer och strosade runt inne på Harrods och Covent Garden. I London är det gratis inträde på alla museer oavsett ålder. Det var kul att träffas lite och se hur hon har det, inte varje dag man har gratis boende i London 😏 Länk till Ericas blogg


Denna väska kändes bekant 😊


Det var allt för denna gång. Hej!

Likes

Comments

Nu är helvetesveckan klar! Plugg ungefär dygnet runt sedan 2 veckor tillbaka. Men nu är allt som ska vara klart, klart! Skrev 2 av mina 4 finals i måndags och tisdags. Två spar jag till efter jul.

Nu väntar vi på flyget hem. Längtar massor!!! Vi ses till jul!Likes

Comments

Update efter histologiprovet som gick kalasbra! Jag trodde inte att det gick så bra som det gjorde, hade svårt att förklara lite strukturer i ord, så jag ritade bilder istället. Men det var tydligen okej för jag fick A och A+ :D Alltså A på teorin och A+(!) på identifiering och beskrivning av slides (tonsiller, mjälten, hjärtat, lymphkörklar m.f.) Mycket nöjd!

Identifiering av slides går till så att vi får 2 (slupvis utvalda) slides av alla vi gått igenom sedan förra provet. Vi ska då namnge vad sliden föreställer, hur den är infärgad och pricka ut olika delar.

.

En slide! Placeras under mikroskop :)

Exempel på vilka delar som ska märkas ut, i detta fall i hjärtat. Vi får dock inte termerna uppskriva på provet utan bara ett blankt papper. Det är det svåraste med hela kursen, att minnas alla olika termer 😰

Tonsiller och det som ska märkas ut. På provet skriver vi alltså inte siffror utan hela namnet på delen som ska märkas ut. När vi tränar får vi som tur är alla namn på alla delar ;)

Pituitary gland (hypophysis cerebri) och dess olika delar, uppdelay i två delar (adenohypophysis och neurohypophysis)

Nu är det bara två final exams och två master tests kvar! Ikväll ska vi gå på julmarknaden som nu är helt uppbyggd.


Likes

Comments

Biologin är i mål! Jisses vad nervös jag var, drömde inatt att jag fick IG 😁 Provet var väldigt detaljerat, det räcker inte att ha en övergripande kunskap. Lyckades till och med få ihop 71,1%, vilket motsvarar ett C. Och inte nog med det, alla utom en i klassen fick godkänt denna gång! ⭐️

Nu ska jag titta på Leila bakar och läsa histologi inför imorgon!

Hej!

Likes

Comments