Ett litet snabbt hej från mig!

Mitt inne i en proppfull vecka, 3 delprov/slutprov avklarade, 2 kvar! Hittills har det flutit på bra och ett ämne är nu avslutat efter slutprov i måndags. På fredag är det ytterligare ett slutprov, denna gång i Kynologi, och ett delprov i "Feed plant biology and toxic plants".

I måndags skrev vi slutprov i "Biophysical methods in Medicine", delprov i biokemi och i tisdags skrev vi sista delprovet i histologi. Nu börjar det det närma sig slutet för detta år! 😃

Nästa vecka har vi slutprov i statistik och delprov 2 i anatomi (muskler och leder). Sen är det dags för examperiod! Min klasskompis Solrun har gjort upp ett tentaschema för oss där hon lagt en tenta i veckan, vilket innebär att jag borde vara klar något gång under v.23 om allt flyter på. Eventuellt v.24 om jag missar något. Det är några stora tentor och att göra en per vecka innebär att det endast är en veckas plugg inför varje. Det kan bli lite tajt med histologin där vi har ett hundratal slides och ett 80tal topics, men jag har pluggat bra under året så jag borde kunna det mesta ganska bra sedan innan.

Utöver skola händer det inte så mycket här just nu, pluggar från morgon till kväll 😁 det tar lite på kroppen, har haft huvudvärk till och från nästan varje dag sedan två veckor tillbaka. Man blir så himla spänd inför varje prov, man vill så gärna klara av allt på första försöket och bocka av allt. Vissa i klassen samlar på sig mängder med omprov och då blir det lite tufft mot slutet när man måste fokusera på det istället.


Längtar verkligen hem för att få träffa kompisarna igen! Särskilt efter videosamtal saknar jag ännu mer. Stallet med dessa två är bäst!Lite ligament runt ryggraden. Senaste anatomilektionen tittade vi på ligament runt axial skeleton. Vi skulle bland annat gröpa ur ryggmärgen på en (död) get för att se ligamentet som är dolt under, ligamentum longitudinale dorsale. Sjukt äckligt och jag trodde att skulle svimma. Ryggmärgen och hjärnan ser olika ut på levande och döda djur. När djuret är dött är ryggmärgen som yoghurt. Mina kläder luktade så mycket lik när jag kom hem. BläPå histologin har vi gått igenom sensory organs, bland annat ögon och öron. Bilden visar ögats retina. Fick denna slide på provet. Retina består av 10 lager. Nedifrån och upp; retinal pigment epithelium, photoreceptor cell layer, outer limiting membrane, outer nuclear layer, outer plexiform layer, inner nuclear layer, inner plexiform layer, ganglionic cell layer, optic nerve fiber layer och inner limiting membrane.

​Hej så länge!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Hej!

Nu är jag inne på skolvecka 11, det blir inte mycket inlägg skrivna nu inte. Det är bara 3 veckor kvar i skolan för det här året. Sen väntar förvisso 5-6 tentaveckor innan jag får åka hem. Jag har 5 sluttentor att skriva, jag planerar att göra alla innan jag åker hem för sommaren. Det är värt mycker att bli klar innan sommaren och inte ha tentor som väntar i höst. Skolan början inte förrän mitten på september, har jag inga tentor att göra kan jag åka tillbaka runt 10 september.

Med andra ord åker jag inte hem förrän alla ämnen är klara, hoppas på att komma hem någon vecka före midsommar.

Vi har haft påskledigt sen torsdag förra veckan och börjar skolan igen på onsdag. Nästa vecka är fullproppad med prov så dessa lediga dagar har mest gått åt till att förbereda inför kommande vecka. Vi har haft en hund på besök sen i onsdags. Ägaren är en svensk tjej som påbörjar sista året här på universitetet i höst. Denna helg har hon varit i Prag.

Vi har under våra hundpromenader letat oss upp till skolans ridanläggning. Det tar runt 20 minuter att gå dit hemifrån oss. Kosice är liksom omringat av berg/kullar (tatrasbergen) och går man upp på en av kullarna så är man framme vid stallet. Väldigt fina ridvägar runt omkring. I lördags var det dressyrtävling, nu på lördag är det hoppning och nästa lördag är det voltige.


Redan mycket grönt här :)

Ridvägarna runt stallet

En bit ovanför stallet, Kosice syns i bakgrunden

Mer ridvägar

Hagar med staden i bakgrunden

Likes

Comments

Helen, jag, Ana, Sólrún

Hejsan hejsan från ett vårigt Kosice.

Våren jobbar på bra här i Slovakien. Det är redan för varmt att sitta i solen en längre stund. Det märks att man befinner sig en bit söderut.

Vi har tagit oss igenom första perioden med credit tests. Pluggade väldigt mycket förra veckan och veckan innan det. Framförallt anatomin som var väldigt mycket. Provet var muntligt. Vi fick gå in en och en i ett rum med ben av alla typer och djurslag. Jag fick börja med skallen. Man redovisar inte alla delar av skallen, det skulle ta hela dagen. Läraren bad mig hämta en skalle från en häst och peka ut "os lacrimalis" (en del av skallbenet som på människan sitter på insidan, mot näsan, av ögonhålan), vilket jag gjorde. Sen bad hon mig redogöra för samtliga delar på os lacrimalis, men där tog det stopp. Jag vet att jag kan den delen bra men jag blev så nervös att jag inte förstod ens vad hon pratade om. Då bytte hon del och frågade efter något som jag aldrig hade hört förut (vilket jag självklart har, men just då var allt hon sa grekiska). Hon visade mig delen och bad mig namnge de olika hålen. Kunde inte minnas ett enda förrän efter provet. Precis när jag behövde dem :)

Vi gick vidare till os temporalis (svenska "tinningben"?) och då började jag lugna ner mig lite. Kunde lista alla delarna på os temporalis och pars basilaris (en del av "nackbenet"). Sen flöt det på bättre, alla vertebrates gick bra, radius och ulna likaså. Fick även patella. Trots en skakig inledning slutade jag med ett B så jag är nöjd överlag. Lite tröttsamt med tramset med skallen i början bara.

Det är en härlig känsla att bocka av prov. Denna vecka har vi ingenting, nästa vecka börjar det igen med biokemi, histologi och zoologi. Jag har redan pluggat klart till de flesta av de proven för i helgen ska jag göra annat när mamma, pappa, mormor och morfar kommer och hälsar på!


Påbörjan av muskelstudier - Pelvic och thoracic limb

Likes

Comments

Denna söndagskväll bjuder jag på lite bilder som liknar köttfärs men som i själva verket föreställer skallen. Man får ha lite fantasi. Det svåra med anatomin är inte att lära sig alla delar utan att överföra det teoretiska till det praktiska. Det är lätt att kunna i boken men när man står där med ett riktigt ben utan ritade linjer blir det lite krångligare.

Ovan: Skallen delad på mitten, longitudinell. Övre häst, undre ko.


Ovan: Samma del, verklig bild


Ovan: cranial cavity, ko


Ovan: Samma del, verklig bild


Ovan: Skallen med "locket" avplockat. Häst.


Ovan: Samma del, verklig bild


På onsdag har vi prov på hela skelettet, samtliga djurgrupper som vi går igenom i kursen (häst, ruminants (antar att det är idisslare på svenska, som i sin tur innefattar get, ko och får), hund, katt och gris). Det är några 1000 delar men det är ganska logiskt. Som sagt, kan man latinen så. Till exempel "pars basilaris ossis occipitalis" = "the basal part of the occipital bone", "facies articularis capitis costae cranialis" = "the cranial joint surface of the head of the rib". Nemas problemas :)

Upplägget för anatomin ändrades lite inför det här året. Tidigare år har haft mindre prov varje vecka på de olika bengrupperna. Vi har inte haft något prov alls utan har istället hela skelettet på en gång. Såklart mer att hålla reda på, men det är nog en fördel inför sluttentan. På det här sätter blir det att man repeterar fler gånger, vilket man inte hade gjort om man släppte del 1 efter första veckan.

Likes

Comments

Hej!

Det uppdateras inte så flitigt här just nu (som om det någonsin gjort det??), på grund av skolan som är lite övermäktig just nu.

Två större prov denna vecka, två till nästa vecka, veckan därefter första anatomitentan som innefattar hela skelettet. Utöver detta läser jag in kemikursen från förra terminen så att jag kan tenta den tidigt när examensperioden startar. Med andra ord pluggar jag alla vakna timmar, bortsett från när jag äter eller tränar.

Imorgon är det credit test nr 4 i histologi. Digestive system och respiratory system. Tror att jag har bra koll. Hela digestive system har i stort sett samma histologiska uppbyggnad med lite variationer bland körtlar och epitelvävnad. Tunica mucosa (lamina epithelialis, lamina propria mucosae, lamina muscularis mucosae), tela submucosa, tunica muscularis och tunica serosa/advetitia - de olika lagren som bygger upp väggen i digestive system.


Till vänster: Cross section duodenum. Tunica mucosa (intestinal villi and crypts, lamina epithelialis + goblet cells lamina propria mucosae, lamina muscularis mucosae), tela submucosa + duodenal glands, tunica muscularis (inner and outer), tunica serosa. 
Till vänster: cross section jejunum. Histologiskt lik duodenum, något smalare och kortare villi.

Mammalian lung. Alveoli (för ovetandes - syns som små vita "öar" på sliden. Alveoli står för syreöverföring mellan luften i lungorna och blodet) På högra bilden syns interlobular ducts.

Bullbak! Kavlade med vinflaska i brist på kavel :)

Nu dröjer det lite innan vi hörs igen, har några saker att bocka av först! Tur att det är intressant ;)

Hej!

Likes

Comments

Då var vecka 3 avklarad, bara 10 kvar. Tiden går så fort! Det flyter på ganska bra. Anatomin är mäktig men utöver det så är allt under kontroll. Anatomin är såklart också under kontroll, men det är lite snurrigt. Denna vecka fortsatte vi med pelvic limb (bakbenet). Bara på hästens hovben (phalanx distalis) finns det 20 olika delar, gissa om jag är nervös inför skallen 😁 Men en vis dam sa en gång (eller flera gånger) till mig "en sak i taget" och det är precis det jag tänker göra, så slipper man vara nojig. Igår, torsdag, besökte vi Kosices naturhistoriska museum på zoologin. Vi fick bland annat en föreläsning om flyttfåglar, lite intressant. Efter det skulle vi i vanlig ordning ha yoga, men då samtliga var sjuka fick vi ställa in det. Hela klassen har blivit sjuka en efter en de senaste 2 veckorna och igår blev det min tur. Lite tråkigt när jag precis kommit igång med träningen!

På söndag kommer Kristoffer äntligen hit. Han stannar till mitten av maj då hans kurser avslutas. Han läser matte och fortsättning på japanskan denna termin. Våren har verkligen kommit till Kosice och jag hoppas att den stannar. Vi har säkert 15 grader under dagarna och vädret är milt. En klar fördel när man promenerar till skolan varje dag.

Idag hade vi intro i kursen cynology (svenska kynologi - läran om hundar). En kurs som är, direkt översatt, valbar obligatorisk. Vi får välja två kurser denna termin och en av de kurser vi valde var kynologi. En ganska lågt prioriterad kurs, mest för att fylla ut schemat, men det är bra att ha lite sådana kurser också. Som bara är roliga, utan höga krav. Vi ska bland annat gå på Dog Show, ha kurs i grooming och presentera en varsin ras från vårt hemland.


Pelvic limb, häst, och ossa tarsi (knäled) häst.

Höftben, häst.

Gallblåsa 😊

Genomgång av ultraljud i kursen "Biomedical methods in Veterinary Medicine". En kurs där vi går igenom tekniker som ultraljud och röntgen lite övergripande. Uppföljningskurser kommer under senare år, denna är mer en introduktionskurs. 

Likes

Comments

Hejsan hejsan.

Här händer det inte mycket ut över det vanliga. Vi är inne på terminens andra vecka av totalt tretton. Det är fortfarande ganska lugnt, vi har en del biokemi och anatomi i veckorna då vi har prov varje vecka i biokemi och en ny den av kroppen i anatomin. Anatomin är, precis som latinen, ett ämne som måste pluggas lite men ofta. Det är så mycket nya termer som är omöjliga att hålla isär om det blir för mycket på en gång. Denna vecka gick vi igenom skeleton of the thoracic limb (framben? Känner inte till det svenska vetenskapliga namnet). Histologin är lite så den också men det underlättar massor när jag lärt mig latinen. Veckoprovet i biokemi är inte så omfattande, mest en kontroll på föregående vecka för att få eleverna att läsa lite varje vecka istället för att skjuta upp allt till sista veckan. Just nu arbetar vi med enzymer.

I zoologin läser vi för tillfället om evolutionen, det är mest en massa gamla fossil. Cyclomedusor, Pikaia gracilens och liknande. Inlämnade rapporter med art/rasnamn som inte är skrivna i kursiv stil och inledande versal blir underkända så det gäller att vänja sig 😁 I kursen statisik jobbar vi enbart med excel och det är inte kul alls. Väldigt tråkigt faktiskt. I kursen feed plant biology läser vi om jordbruk. Olika typer av jord, gödsel, jonutbyte mellan planta och jord, uppbyggnad av jordlager, pH värden och liknanade, med fokus på foderplantor.


Ovan: till vänster - skulderblad, häst. Till höger - humerus (anatar att den bästa svenska översättningen är överarmsben), häst.

Ovan: Till vänster - ossa carpi, häst. Till höger - distal end of the thoracic limb, vänster gris, höger hund.

Till vänster - skeleton of the thoracic limb (uppifrån och ner: scapula, humerus, ossa antebrachii, ossa carpi, ossa metacarpalia, ossa digitorum manus)

Utöver att plugga så går vi tjejer i klassen på yoga. Det är väldigt roligt. Vi har ett samarbete med ett yogacenter som vill börja med klasser på engelska. Intruktörens engeska är inte helt flytande så i utbyte mot att han får träna att instuera på engelska får vi gratis yogapass. Jag erkänner att jag har underskattat yogan. Jag har alltid sett mig själv som stark men efter första passet yoga hade jag träningsvärk i flera dagar!

Likes

Comments

Rätt svar är björn!

Något vilseledande med de 6 tårna på framtassarna (ramarna?), det normala är 5. Enligt vår anatomilärare var det en missbilning på detta exemplar, som faktiskt bodde på Kosice Zoo under sitt liv.


Likes

Comments

Idag har vi haft intro och den första föreläsningen i anatomi. Det är en lång, väldigt omfattande kurs på 1,5 år, uppdelat i två delar. Vi börjar med skelett och muskler denna termin. Efter skolan gick jag och Solrun och köpte dissektionsutrustning (pincetter, skalpeller, handskar etc), vi kommer att börja med mjukdelar nästa vecka. Idag gick vi igenom grunden till kursen, hur (djur)kroppen är indelad. Anatomin är skiven i latin så goda kunskaper i förra terminens latinkurs underlättar. Vet man vad labialis (läpp) och supra (övre) betyder vet man att regio labialis superior handlar om överläppen. ​Colli (nacke/hals), dorsalis (syftar på övre delen, ryggsidan, av en organism) Regio colli dorsalis = "ryggsidan" av nacken/halsen ​(nr 1 på bilden nedan).


Ovan: fram och baksida namnges bland annat efter caudalis (svans) och cranialis (kranium), "svanssidan/huvudsidan"

Ovan: kroppen delas in i olika plan.

Någon som kan gissa djuret?

Mamma och jag funderade över detta när vi var på rundvisning här i skolan, idag fick jag veta svaret!

Likes

Comments

Jaha, då var det dags att sparka igång den här gamla bloggen igen då. Jag flög tillbaka till Kosice för två veckor sedan, undervisningen började först idag men jag hade två tentor kvar att göra innan terminstart. Biofysiken gick bra, kursen har inte varit så djupgående och känts ganska lättläst. Kemin däremot får jag ta under nästa tentaperiod i sommar, precis som resten av klassen. Varje termin har en eller två större kurser där fokus läggs. Förra terminen var det kemi och denna termin är det histologi och biokemi. Runt dessa kurser läster vi andra mindre omfattande som zoology, biology, biphysical methods, biophysics mf.

Denna termin kommer vi att läsa histology and embryology, zoology, biochemistry, biophysical methods in medicine, slovak, anatomy, biomedical statistics and information, feed plant biology and toxic plants och cynology (studier om hundar). Jag hade sett väldigt mycket fram emot zoologin, det visade sig dock att den handlar nästan uteslutande om svampar. Inte riktigt vad jag tönkt mig. Biokemin har jag varit lite nervös inför men fick ett väldigt bra intryck under första föreläsningen och laborationen.


I onsdags fläg jag till London för att hälsa på Erica och komma iväg lite från skolan innan nästa termin började. Erica pluggar Fashion Managment på London College of Fashion sen ett halvår tillbaka. Vi gjorde de mesta man bör göra i London och besökte lite museer och strosade runt inne på Harrods och Covent Garden. I London är det gratis inträde på alla museer oavsett ålder. Det var kul att träffas lite och se hur hon har det, inte varje dag man har gratis boende i London 😏 Länk till Ericas blogg


Denna väska kändes bekant 😊


Det var allt för denna gång. Hej!

Likes

Comments