Jag började mitt aktiva aktiehandlande efter en rejäl börskrasch (2008) och hade då sett mitt fondinnehav sjunka rejält. Med mina aktier skulle jag iallafall få utdelning under tiden (förhoppningsvis) även om kursen gick ner och värdet på mina aktier var minus. 

Att sälja fonderna var nytt för mig. Jag gillar inte att sälja pga. "risken" att fonden går upp och så sålde man för tidigt. Men nu hade jag ju kommit in i ett nytt tankesätt och såg aktierna som mer lönande på sikt.

Jag följde aktiemarknaden noggrant, både privat och i jobbet. Börsen steg väldigt mycket och jag fick därmed ökad aptit. Jag köpte på mer och mer och fick känslan av att det inte kan gå ner (trots att jag följt börsen sen jag var typ 12 år). Jag började intressera mig för Bull och Bear-certifikat och köpte först med hävstång x2 men sedan även x5. Det gick bra till en början och jag träffade väldigt bra. Men sedan gick det ner och all vinst var utraderad, gick t.o.m back några tusenlappar. Men som så många stora investerare har sagt, så lär man sig av sina misstag. Min teori om att man ALDRIG kan träffa rätt, varken botten eller toppen, utan det är bättre att bara behålla och följa med fick vatten på sin kvarn. Jag slutade med certifikat och började fortsatt leta "säkra" och trygga aktier.

Jag köper för att behålla och har ingen avsikt att sälja, om förutsättningarna inte hastigt ändras. Jag hatar att göra förlust, då låter jag hellre aktierna vara och låta dem gå i konkurs. Då slipper jag helt enkelt göra ett aktivt val att sälja med förlust för att sedan se aktien resa sig. Och ja, nu i efterhand har det visat sig vara ganska rätt.

Fingerprint köpte jag för 88 kr, sjönk till 40 kr, och jag var bitter. Lät dem ligga. Numera är de plus 400%.
Oriflame gick ner 50% efter ett tag, men hämtade sig och gick sedan upp 30%. 

Aktier går upp och ner och en vecka på börsen med massa nedgångar är väldigt lite i det stora hela när man blickar tillbaka. Ett år med nedgång kan också vara en väldigt liten del i det stora hela när man sedan blickar tillbaka.

Min filosofi som växt fram är:

- Köp aktier med stabil historia
- Köp aktier med utdelning
​- Köp aktier i företag som går med vinst
​- Återinvestera utdelningen (nästa år kommer du få mer i utdelning osv.osv.)
​- Köp mer aktier när bolaget rasar. Börsens psykologi är stor. Köp när andra säljer, du handlar på rea. (Förutsatt att du fortfarande tror på bolaget). Exempel. Efter Brexit föll börsen med 10% ca och i princip alla aktier föll stort. Men är aktierna verkligen 10% sämre än innan beslutet? Alla bolag handlar inte ens i Storbritannien och bör inte påverkas alls av Brexit. Med min filosofi att inte sälja så är det endast mitt portfölj-värde som minskar rejält och det är såklart inte kul, men man får se det som att man kan passa på att handla billigt (och få bättre direktavkastning). Köper du när andra köper och säljer när andra säljer kommer du aldrig att lyckas.


​Och om ni ser min filosofi så undrar ni varför jag då köpte Fingerprint. Min portfölj är till 70% till punkt och pricka enligt min filosofi, sedan har jag även lite tillväxtbolag som är i intressanta branscher som kanske blir något stort. (ex. Cherry, Fingerprint, Precise, SOBI, Starbreeze m.fl). Jag tycker ändå att det är bolag som har en historia och som efter tillväxt kommer vända till vinst och därmed kan en utdelning komma. Det dröjer nog ett par år innan det blir aktuellt för merparten av dessa innehav, men det är även en kick att det kan komma samt att de kan bli uppköpta.

Jag har haft Warren Buffett som investerarförebild, bortsett från att han håller sig till få bolag så att man lätt kan hålla koll på alla. Jag själv tycker det finns så många intressanta bolag och vill inte missa någon om jag väl analyserat, så har väl egentligen alldeles för många bolag i min portfölj - runt 45-50 st. Men jag anser att jag därmed har råd att några bolag inte lämnar utdelning eller sjunker rejält ett år.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Jag har haft ett aktivt sparande i princip hela mitt liv, men det var först 2011 som mitt aktiesparande tog fart. Tidigare placerade jag endast i fonder samt på räntekonto. Jag arbetade inom bankväsendet (i en av storbankerna) och fick inblick i aktiemarknaden på ett helt annat sätt. Att se de stora kundernas portföljer triggade mig, och när jag sedan såg vad som betalades ut en gång per år - utdelningen, så blev jag fast. Tänk att få en passiv inkomst årligen i något som jag anser vara ett stabilt företag.

Jag såg exempel vad en investering med 10 000 kr i HM-aktien på 1980-talet var värd idag om man återinvesterade utdelningen. Investeringen var väl värd runt miljonen om jag inte minns fel. När jag sedan såg våra förvaltningsavgifter i fonderna insåg jag att fonder var helt fel väg att gå. Jag sålde av allt fondinnehav och öppnade en kapitalförsäkring på Avanza. Inte på banken jag arbetade på, pga årsavgift och högt courtage.

Jag var nu redo att köpa mina första aktier för egen hand (jag hade sedan tidigare Swedbank). Valen föll på Betsson, Tele2 och H&M. Betsson för att spel låg i tiden, VM stundande året därpå samt uppvisade hög tillväxt.

Tele2 pga. den höga direktavkastningen. Har för mig att det året låg direktavkastningen på ca 10% (extrautdelning) och min tanke var att om jag får det varje år så har jag fått tillbaka mitt insatta kapital på 10 år.

H&M behöver egentligen ingen presentation utan stod för stabilitet, historia och en bra utdelningshistorik..

Eftersom jag genom året insett att det är en omöjlighet att träffa topparna och dalarna (min fondportfölj), så var min avsikt att behålla aktierna. För att få tillbaka insatt kapital på aktierna jag köpte så med dåvarande direktavkastning skulle jag få tillbaka mitt insatta kapital mellan 10-30 år. Då räknade jag inte överhuvudtaget med alternativavkastning, inflation osv. utan endast mina insatta pengar i faktiska kronor. Det var det som betydde något för mig.

Med utdelningen skulle jag alltså få pengar i handen som jag kunde plocka ut och konsumera, eller återinvestera och få ännu mer nästa år. Detta var något helt annat än fonder som på sin höjd kanske ökade fondantalet men med en förvaltningsavgift som åt av avkastningen oavsett om fonden gick upp eller ner. Med utdelning på aktier skulle jag i alla fall bli kompenserad om aktien hade gått ner under året.

Jag var igång att bygga en aktieportfölj med utdelning som grund, men var något irriterad att jag hade behållt mina fonder så länge...

Likes

Comments