Hallå i stugan, kändes som att det var dags för en liten uppdatering.

Tänkte att jag kunde skriva om lite saker jag saknar med Sverige förutom familj och vänner såklart som jag inte trodde jag skulle sakna här i USA.

1. SL, ja du läste rätt jag saknar SL och själva idéen av att kunna ta mig till och från ställen själv. Nu ska du inte tro att jag älskar SL för det går att förbättra men här där jag bor i USA finns ingen form av lokal trafik, allt är anpassat för att du ska ta bilen överallt. Vilket det inte är något fel på så annat än från ett miljömässigt synsätt. Men jag som svensk är van vid komunaltrafik och den ända liknelsen som finns här är skolbussen varje morgon, men det känns lite konstigt att fråga om skjuts överallt. Inte lika mycket längre men i början kändes det väldigt ovant att behöva fråga om hjälp att ta mig någonstans. Och nej jag får inte ta körkort här om jag inte vill bli hemskickad i förtid, vilket jag inte vill. Har ju tagit mig så här långt redan varför ge upp det nu när det börjar bli lättare?

2. Fisk, ja du läste rätt. Jag saknar fisk, fisk finns här men det är svindyrt så folk köper hellre kött eller annat än just fisk. Och sen så har de bacon och ost på nästan all sorts mat vilket är super gott många gånger men jag har provat många för mig underliga kombinationer av mat här, och jag är rätt säker på att jag kommer prova mer.

3. Skolmaten, än en gång kan jag se hur du som läser detta tappar hakan ännu lite ytterligare. Jag måste medge att den svenska skolmaten har sina brister, och dessa är många. Men den har även variation av vilken typ av mat de serverar. Här är det basically samma typ av mat med en repeat på två eller tre veckors mellanrum (men Gud jag har börjat skriva svengelska hur ska detta gå??)

4. Meter systemet. Deras mät system är för mig helt bakvänt men jag har börjat förstå mig på det lite allt eftersom tiden går.

5. Celsius, nog för att jag kan lura mig med att det är varmare än jag vet att det är i celsius så är även detta system förvirrande. Jag menar höga grader Farenheight är okej för det skiljer sig inte så mycket men nu när det börjar gå ner så är det galet förvirrande. Men när det är 0 grader celsius är det ca 32 grader Farenheight, förstår du nu hur jag lurar mig att tänka att det är varmare än det faktiskt är?

6. Skolans schema. Det schemat gav mig tid att planera i förväg hur jag skulle göra läxor etc etc, samt även ha lite variation både med tider och lektioner och salar. Mitt schema här ser ut på exakt samma sätt varje dag förutom varannan dag då jag har yoga istället för study hall första lektionen. Och alla lektioner är lika långa.

7. Matematik på svenska, jag läser algebra 2 här vilket är typ som matte 2c eller 3c i Sverige. Ända problemet här är att jag vet hur jag ska lösa problemet men jag förstår inte frågan vilket gör att jag svarar på fel saker vilket är enormt frustrerande.

8. Endast ett skåp i skolan, här har jag tre skåp i skolan. Har ingen aning om vad jag ska ha i de, allt jag behöver får plats i min ryggsäck. Det ända jag har i mitt stora skåp är ett gem och de andra två är tomma förutom en yoga matta i ett av mina idrottsskåp.
Dessutom har jag knappt tid att gå till mitt skåp mellan lektionerna då det endast är 6 min mellan ringningarna.

9. Fika, Gud vad jag saknar konceptet fika. Försöker introducera det till mina vänner här men det tar lite tid.

10. Detta är en riktigt konstig en, men ni som gått i skolan tillsammans med mig vet att jag alltid har digestive kex i mitt skåp. Älskar de kexen men det paket jag hade med mig blev uppätna rätt fort och har börjat utveckla en form av abstinens från dom.


Hehe märks det att jag saknar svensk mat? Maten här är underbart god men inget smakar som svensk mat.

Men det var allt för denna gång, hörs snart igen. Och ta detta inlägg med en liten nypa salt, jag har det super bra här men som sagt Stockholm i mitt hjärta...

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

English can be found towards the end at this one, I'm going to warn you in before hand about my English skills. They are a work in progress still.


Halli hallå, hur står det till?
Här på andra sidan Atlanten är allt bra, har börjat komma in i vardagen mer nu med min nya familj och skolan och allt. Måste bara säga att min nya familj är helt underbara, sån härlig stämning och de är så galet välkomnande och öppna mot mig att jag känner mig som en i familjen efter bara några dagar. Helt galet.

Har börjat få vänner i skolan och har hittat rumskompisar till senior trip som är i november vilket är ännu bättre då jag gått och varit nervös över den biten ett tag. Har även insett att vi svenskar är väldigt tillbakadragna och försiktiga i hur vi bemöter folk, allt ska vara politiskt korrekt konstant och ditten och datten. Amerikanarna är inte så, de är öppna och nyfikna och är sarkastiska med jämna mellanrum.

Många har säkert hört om den amerikanska sarkasmen, jag måste bara säga att IT IS REAL PEOPLE!! Har börjat få känn på när folk är sarkastiska men ibland tar det en stund, men det är okej för sen när de förklarar förstår jag och de fortsätter skoja runt.

Bara rent allmänt har jag det bra här, sprang ett lopp i lördags. Det största i denna delen av USA med 22 stater som deltog, alltså jag var inte sist med min bättre men fortfarande dåliga kondis (möjligen inte den bästa idén att äta precis innan uppvärmning då man får håll direkt) men men. Jag fick inte avsluta loppet dock för att jag var för långsam och dessutom kunde jag inte då min sträckta lårmuskel smärtade men jag tog mig runt en längre sträcka än någonsin tidigare och jag är stolt över det.

Har dock inga bilder från loppet men om du är intresserad så heter loppet McQuaid och hålls i Rochester en gång varje år. Det var verkligen maffigt att starta med alla på startlinjen och sen bara springa iväg tillsammans med alla andra.

Men nu ska jag inte babbla på med, har läxor att göra och sen ska jag sova en god natts sömn sitter verkligen fint just nu.

Är så galet trött konstant av att översätta allt till engelska hela tiden, ni andra utbytisar i andra delar av världen med andra språk än engelska. Jag är så grymt imponerad av er som klarar av det, jag har svårt med engelskan och jag var ändå okej på det innan jag kom hit men all cred till er.

Now for you who don't speak Swedish.
I'm doing good here, I really like my new family and I felt like one of them just after a day or two. They are really wonderful and just amazing in general.

I feel like I'm starting to get settled in with my school, family and everything in between now. I've made some friends at school that I really like and I've also found wonderful people who let me room with them for the senior trip in November. I was really worried I wouldn't have anyone so I was extremely happy and excited that they said I could room with them after I asked them.
I've also learned that I need to really step out of my comfort zone and just be open and don't worry about saying the wrong thing, because people don't really care as long as I actually talk. As I said earlier my English is really a work in progress but it's going in the right direction which is really good.

Last Saturday I went to McQuaid in Rochester with my XC team, it's a huge race and around 22 states competed. With that said I wasn't the only one last in the race, I also got pulled because I was to slow. Also my hamstring hurt really bad so I couldn't really run that much further anyway, but I ran further than I've ever done before so I'm still really proud of myself for accomplish that. And I got to experience it all which was so cool.

But now I'm going to bed soon, I always seem to be tired nowadays. Mainly because of translating English to Swedish and the other way around all the time. But it gets easier every day, but for you exchange students that are going to a country where they don't speak English or your native language, I am so impressed of what you are doing. I have a hard time with English and I've never really had any problems with it until now.

Well good night you who reads this

Likes

Comments

Nu ska vi se så jag tar allt i rätt ordning, förra veckan var det homecoming week. Med detta menas att gamla elever kommer hem från college för att hälsa på sina vänner och lärare samt även kolla på skolans sista hemma match inom amerikansk fotboll.
På många amerikanska high schools brukar det även vara en homecoming dance efteråt, men tydligen så brukar folk inte bry sig så mycket om den så i år så körde de först en parad med varje klass vagn. Därefter var det dags för uppladdningen inför matchen, med skolans kör som skulle sjunga nationalsången (jag har den nu inpräntad i hjärnan och har haft det några dagar). Eftersom jag är med i skolans kör och är en senior skulle jag med ut på fotbollsplanen och sjunga, men hjälp vad jag var nervös. Dock fick jag veta senare att alla ändå inte hörde sången vilket både var lite skönt och synd.

När matchen sedan starta så var foodtrucksen redan igång med allt mellan fried dough och grillspett. Så galet gott men det var nästan värre kö till bilen med fried dough än bilköerna ut från Stockholm i rusningstrafik. Men hitta några som jag kände i kön och var lite sneaky och ställde mig med dom, hehe.

Alla som var där gick dessutom runt i blå och svarta kläder för att visa school spirit, ett annat sätt att visa school spirit här är att klä sig efter temat som varje dag har för att ladda upp inför matchen som var på fredagen.

Så hela skolan förvandlades till ett tema varje dag.
Måndag var twin day, vilket betyder att man ska klä sig likadant som någon annan.
Tisdag, camo day. Äger inget kamouflage plagg dock.
Onsdag var dress as your future job.
Torsdag var decade day, vilket menas att varje årskurs fick ett årtionde som de skulle klä sig efter, seniors hade 90s. Här passa jag in med mitt halv fluffiga hår, Vässarö t-shirt instoppad i högmidjade jeans och kånken ryggsäcken. Som taget ut 90- talet.
Fredagen var school spirit day, hela skolan skulle gå klädda i blått och svart vilket är skolans färger. Samt att alla fotbolls spelarna hade lånat ut sina fotbollsjerseys till några av tjejerna vilket tydligen är en tradition för att visa vem som hör ihop med vem. Men men, denna dagen var även kortare för att vi skulle ha ett pep-rally i idrottsalen. För att tagga igång alla till matchen som sedan var på kvällen. Mycket underhållande måste jag säga.

Nu till rubrikens betydelse.

Efter homecoming på fredagkvällen, när vi kom hem ville min värdmamma prata med mig ensam. Det visade sig att AFS hade hittat en permanent familj till mig på samma gata och att jag skulle flytta dit dagen efter. Så nu när jag skriver detta har jag bott hos min permanenta värdfamilj i 4 dagar. De är verkligen super snälla men det var tufft i början för att allt hände på samma gång i för hög hastighet för att jag skulle kunna hinna med.
Men under dessa 4 dagarna har jag lärt känna familjen mer och det visa sig att jag bott granne med en av familjens vuxna barn innan jag flytta hit, och att jag är deras 12 utbytesstudent. Och det märktes direkt att de har gjort detta förut, blev som en i familjen direkt.

Men ska berätta lite kort om min nya värdfamilj som jag ska bo hos i nästan ett år, den består av en mamma, en pappa och fyra vuxna barn. De har två hundar och en katt och ett för mig enormt hus. Dock ser det inte så stort ut från utsidan men är enormt på insidan, jag bor alltså i en TARDIS.
Min första kväll med dom åkte vi och åt på cheesecake factory tillsammans med två av mina värdsystrar och den äldsta av des fästman. Holy moly vad god mat de hade där, och cheesecaken jag beställde in var en redvelvet med creamcheese frosting. Mmhm så gott det var, och vilket paltkoma efteråt också.

Under söndagen hände inte speciellt mycket först förutom att jag var för trött och överväldigad halva dagen, min värdmamma var verkligen underbar och förstående och hjälpte mig att rensa tankarna så mycket som möjligt då allt kom på en gång som ett slag i magen. Försökte ta in att jag på mindre än 24 timmar hade en en gång packat ihop mitt liv och flyttat hem till några jag inte kände överhuvudtaget. Även om det bara var nerför gatan.

På kvällen sen kom hela familjen över, alla ville träffa mig och jag gjorde mitt bästa med att prata och försöka hänga med i konversationerna och komma ihåg alla namn. Gick sådär till en början men alla var förstående med det så det gick bra till slut ändå. Vi upptäckte även att vi har väldigt mycket gemensamt allihopa vilket var väldigt kul.

Men nu ligger jag förkyld i soffan och skriver detta och försöker göra så mycket läxor som möjligt för att inte hamna efter, borde haft mer kläder på mig under homecoming matchen. Men men vad ska man göra? Ingen idé att gråta över spilld mjölk.

Och måste bara säga tack till dig som orkar läsa detta långa inlägg, men samtidigt säga förlåt för dålig uppdatering. Om du märker att jag inte lägger ut något så betyder det bara att jag inte har tid att göra det pga av läxor eller annat.

Tack för att du läste, det betyder mycket för mig.

Likes

Comments

I helgen som var hade AFS Fingerlakes sitt post-arraival camp med alla utbytesstudenter från alla världens hörn. Så intressant att få höra hur alla har det i skolan och i sina värdfamiljer. Men även att höra alla olika accenter som alla hade, tydligen hade även jag en accent. Haha inte den tydligaste av alla där men den finns där, men min värdfamilj säger att det är gulligt så det är okej.

Men vi prata hur man hanterar olika situationer vi kommer stöta på, ett exempel som togs upp var om vi blir inbjudna till en fest med alkohol och droger närvarande. Då är det vårt ansvar att ringa någon som kan ta oss därifrån så att vi inte riskerar att bli hemskickade.

Nu tror du som läser detta att allt vi gjorde var att sitta och prata och diskutera, kan säga så här att det var inte allt vi gjorde.

Lördagen började nämligen med att vi kom dit och gjorde en massa teambuilding övningar så som att ta sig över en sträcka med några plankor utan att nudda marken. I början var vi kassa på denna övning då vi hade lite kommunikationsproblemen. Men till slut lyckades vi med väldigt mycket kreativitet avsluta övningen.

Lunch

Presentationerna av sina hemland ägde rum på eftermiddagen, eller i alla fall förberedelserna. Insåg rätt fort att jag kan mer om andra länder än om Sverige. Hehe, kanske skulle engagerat mig lite mer under SO lektionerna. Men bättre sent än aldrig brukar man ju säga.

Sen hände inte så mycket mer under lördagen, eller jo det spöregna och jag hade missuppfattat packningslistan totalt så när det stod slippers trodde jag de mena tjocka tofflor. Men nej nej de mena badtofflor som tålde regn. Sluta med att jag gick barfota istället, men det gjorde inget.

Under söndagen gjorde vi inte så mycket mer än att hålla presentationerna, fick helt ärligt lite hemlängtan av att prata om Sverige men det var jag inte ensam om. Sen sa vi hejdå till varandra, men vi ses ju väldigt snart igen men det är fortfarande jobbigt att säga hejdå till folk.

Likes

Comments

Idag lördag 10 september 2016 var jag på min första cross country tävling, jag tävla inte då jag inte haft tillräckligt med träningar innan för att klara av det. Så jag var med i starten, i mitten av loppet och i slutet och hejade på resten av laget som sprang. Måste verkligen ge de cred för att de klara ett lopp med många backar och stekande sol i cirka 30 graders värme under 30 min. Herregud vad jag är imponerad.
Efteråt åkte vi till Wegmans för lunch, så galet gott och de sålde fisk rätter. Amerikanare äter inte speciellt mycket fisk och som svensk äter vi det super ofta och nu denna helg har jag varit här i en månad och inte ätit fisk en ända gång. Och holy moly vad jag har saknat det, trodde aldrig att jag skulle säga att jag saknar fisk. Så det kan gå, haha.

Men igår var min tredje dag i high school vilket jag inte heller jag trodde skulle säga, hade som vanligt träning med laget efter skolan. Vi skulle springa en motsvarighet till ett 5 km lopp, och JAG KLARA DET!!!
JAG KLARA DET, herregud trodde jag skulle kollapsa mot slutet men jag klara det. 23 min dessutom vilket är en super bra tid för en som inte tränat speciellt länge.

För er som vet hur mycket jag kämpat från förra sommaren förstår säkert att detta är en enorm milstolpe för mig. Och känslan när jag sprang i mål och coachen och laget heja på mig var helt underbar, förstår nu varför folk springer lång distanser för känslan efteråt är galet beroendeframkallande.

Lägger in lite bilder från starten av loppet idag och det var fyra olika grupper som sprang och alla grupper var ungefär lika stora.

Likes

Comments