Hej hej från sjukstugan
Jag har alltså gått och blivit förkyld, igen...orkar inte. I natt hade jag dessutom feber och kunde inte alls somna. Såå dagens planer är att vila, vila och vila. Detta är första helgen på 5 veckor som jag inte har några planer alls. Ganska skönt faktiskt. Däremot känner jag mig själv rätt så lär jag säkert bli uttråkad, men det kan vara bra det med ibland. Speciellt nu eftersom att det har varit så intensivt ett tag.

Eftersom att jag i princip är sängliggande hela helgen så har jag mycket tid att tänka. Det faktum att jag har varit i Chile i 2 månader nu har fått min hjärna att tänka myyycket. För att börja med, alltså vart tar all tiden vägen?! Det går alldeles för fort! Fortsätter det i denna takten kommer jag vara hemma på nolltid jue. Missförstå mig rätt älskar Sverige och saknar mina nära och kära. Meen Chile. Alltså wow vilket land. Det finns sååå mycket att se, speciellt i naturväg, och jag har än så länge bara sett en bråkdel av allt jag vill hinna se. Dessutom de människorna jag har träffat här, min värdfamilj, alltså så fiiina människor. Just nu känns tanken om att behöva åka hem om jobbig.

Än så länge har utbytesåret varit lite som att gå på moln. Självklart har jag haft mina dåliga dagar och stunder men majoriteten av tiden har jag haft det så så bra. Äntligen har det börjat bli lite lugnare också. Jag har kommit in i rutinerna och börjat vänja mig vid livet och språket här. Det är dock i den här perioden som det flesta utbytesstudenter brukar hamna i en "dipp" i sitt utbytesår. Än så länge upplever jag ingen dipp eller grov hemlängtan, men jag är medveten om att det kan komma snart, nu när allt inte är lika nytt eller spännande längre. Om det händer så är det skönt att veta att det är heelt normalt och okej.

Så vad är mina allmänna tankar kring dessa två månader som jag har spenderat i världens längsta land?
Jo nu ska ni få höra. Här kommer en liten lista på några av mina tankar:

- Varför är inte friterad sushi med kyckling och agridulce en grej i Sverige?? Himmelskt gott.

- Som utbytesstudent har jag noll privatliv i skolan. Alla vet allt. Trodde aldrig att jag skulle hamna i en position där jag saknar att få kunna gå obemärkt förbi, att smälta in bland alla andra, utan att folk stirrar eller ropar efter en.

- Att bo i en stad på landet passar mig så bra. Det är lugnt och relativt tryggt samtidigt som det finns saker att göra. Mysigt också att se djur och Wazos (bönder/cowboys) med sina hattar och skjortor vandra runt.

- Blir så förvirrad av relationen som elever har med lärare här. Lärarna är som ens kompis/ förälder/ kurator som man kan krama, skratta och berätta sina hemligheter för. Samtidigt måste vi alltid tilltala dem med "ni", kalla dem profesor/a och ställa oss upp i början av lektionen. Det känns så motsägelsefullt på något sätt.

- Har insett hur mycket jag tycker om och uppskattar grönsaker, frukt och bönor nu när jag är i ett land där man typ bara äter kött och mycket friterat.

- Coolt ändå hur lika ungdomarna här är de i Sverige. Trots helt olika kulturer och de långa geografiska avståndet.


Hoppas att ni har en bra helg och njuter av hösten (här blir det sakta men säkert sommar!!) så hörs vi i nästa inlägg<33

Några bilder från i fredags. De första bilderna är tagna ifrån skolan, hade hemkunskap hela dagen så det var chill. När jag kom gem gick jag på en promenad i området där jag bor. Tyckte att hästen va så gullig där uppe på toppen av gräshögen.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Hej hej!!
Nu var det ett tag sen jag skrev här..hehe sorry för det. Återigen har mycket hunnit hända, både rent fysiskt men också mentalt. Skulle jag skriva om allt skulle det bli ett alldeles för långt inlägg. Såå summan av kardemumman är att jag mår bra!! Trivs i både familj, skola och kompisgäng, vilket är super skönt. Spanskan går bättre och bättre för varje dag. Personligen tycker jag att min språkutveckling har gått i raketfart(!!) men tyvärr verkar chilenarna inte lika imponerade över min spanska.. ännu iallafall ((;

Nu till ett helt annat ämne!! För den 18/9:e , ca två veckor sedan, var det nämligen Chiles nationaldag och alltså OJ OJ OJ vad det firades. För att börja med så firas inte nationaldagen bara en dag här, neeej här tar många chansen och firar hela månaden istället hahaha. Varför inte liksom?? För min del däremot började firandet i fredags (15/9) och fortsatte non stop fram tills måndagen. Gick och la mig tidigast 03.00 den helgen.. som tur var kunde jag sova ut på morgonen dagen efter.

Här firar man med fondas. Det ser lite ut som en marknad fast med massa musik och folk som dansar överallt. Det står ett gäng stånd/ mini restauranger uppställda som säljer både typiska chilenska måltider t.ex. completo, sopaipillas och empanadas men även olika typer av "lekar" (sådana som finns på grönalund). Det säljs dessutom vääldigt mycket alkohol, vilket innebär mååånga fulla människor överallt. Pågrund av så mycket alkohol så är detta en av helgerna som det dör flest människor i Chile, majoriteten dör i bilolyckor. Har ju därför blandade känslor angående denna fest...

Om vi återgår till det positiva så finns det en super rolig sak med nationaldagen. Förutom att man får äta mycket hahaha så är det att man verkligen får se den traditionella biten av kulturen här. Jag har hört och sett så mycket cueca denna månaden så det räcker för ett helt år. Cueca är en traditionell typ av musik och pardans, väldigt fint faktiskt. Ni måste googla!! Ni kommer då även att se den traditionsenliga klädseln. Det finns en för killar och en för tjejer, det är typ en chilensk tolkning av cowboy.

Allt som allt hade jag väldigt roligt denna helgen!! såå häftigt att se hur glada och engagerade alla blev under denna helgen.

Fredagen(15/9) 3 dagar innan nationaldagen firade vi med en egen fonda i skolan. Alla klasser satte upp olika stånd och vi utbytesstudenter ville såklart också sätta upp ett stånd. Var och en bakade fika från sitt hemland som vi sedan sålde, jag bidrog såklart med fyra kladdkakor. Jag lyxade även till det med att måla sverige flaggan på kladdkakorna med hjälp av grädde och karamellfärg. Det var sååå härlig stämning i skola!!

Dessa bilder är från fondan i San Nicolas. Var ju tvungen att testa en completo (korv i bröd med tomat,avokado och ketchup/senap/mayo) trots att det är korv.. den var helt okej faktiskt! En av mina kompisar testade även ett av "spelen". Det gick Ut på att man skulle kasta ringar och om prickade en flaska så vann man den. Han vann en Cola hahaha. Några bilder på en glad Anna (alltså ser ni hur nöjd jag är med mina churros) och på mina kompisar och min lillebror.

Dessa bilder är tagna på självaste nationaldagen (18/9). På morgonen var vi tvungna att samlas i skolan för att sedan marchera ner med skolan till torget, super kort sträcka. Detta var första gången jag hade på mig den kompletta skoluniformen. Att marchera var en så annorlunda upplevelse. Vi utbytesstudenter stog längst fram och när vi började gå så var det proppfullt med folk på gatorna, de både skrek och tog massa kort. Efter alls elever och lärare kom det också en stor match med hästar. På bilden kan ni även se lite av den traditionella dräkten för män.

Likes

Comments

Hej hej!
Idag är det en regnig dag i Chillán och jag känner mig seg i kroppen och tömd på energi. Tänkte därför passa på att bädda ner mig i min säng denna förmiddag, äta kakor och skriva lite på bloggis (och kolla på vampire diaries..hehe).

Vad har hunnit hända sen sist då??
Inte överdrivet mycket ändå. Denna vecka har bestått av väldigt många tråkiga håltimmar ,(därav) sega skoldagar och humörsvängningar. Har däremot, i och med mycket fritid, kommit fram till några insikter
- Min Spanska har redan blivit mycket bättre!! Kan komma på mig själv säga ord på spanska som jag inte ens visste att jag kunde hahaha
-Har nog aldrig blivit påmind så ofta om jag är just en tjej som jag blir här i Chile..
- Jag har haft sådan tur med min värdfamilj!! Nu har det ju bara hunnit gå en månad ( mycket kan hinna hända på ett år lxm) men just nu trivs jag såå bra. Känner mig verkligen som en i familjen samtidigt som det är väldigt bra på att ta hänsyn till min (just nu) bristfälliga spanska. Att klicka bra med sin värdfamilj är inget att ta för givet.

Förutom all tidsfördriv som jag har ägnat mig åt så har jag också hunnit åka på en klassresa till bergen och snön(!!), ätit på KFC för första gången och varit på min första karrete.

Klassresan var rolig och mysig! Huvudaktiviteten bestod av att bada i de varmakällorna som finns i bergsområdet i Chillán. Så naajs att bada i varmvatten medan det snöar! Dock var vattnet lite halv sunkigt och det fanns inga riktiga omklädningrum förutom bås utomhus.. men det var värt det. Förutom att bada en massa så åt vi en god asado till lunch och hade x antal snöbollskrig under dagen. Det var så kul att se hur alla plötsligt förvandlades till 7 år så fort vi kom till snön hahaha. Jag kom hem väldigt trött men glad!!

Angående mitt första besök på KFC så måste jag tyvärr säga att det var en flopp.. Kycklingen var alldeles för stark och de fanns ingen ketchup?!? Aja kul att ha testat det iallafall. Till alla er som undrar om jag ännu har övergivit vegetarianismen så är svaret nej, inte helt iallafall. Jag kämpar vidare, även om jag måste medge att det är svårt i detta kött älskande land...
Jag har dock börjat äta kyckling igen för att göra livet lite enklare för mig men också för min värdfamilj.

Sist men inte minst, hur var min första karrete?? Vad är ens en karrete?
Karrete är mer eller mindre en hemmafest, och det var roligt!! Annorlunda. Festen hölls ute på landet, på en gård. Vi festade alltså utomhus bland hästar, hundar och katter hahaha. Tycker synd om hästarna ändå...
Det var mysigt och roligt men lite kallt. Kvällens flopp/shock var ju däremot när två grabbar slänger upp två döda kaniner på elden!?!?
Nyfiken som jag är så var jag ju tvungen att smaka.... Men bara en liten bit.Det smakade som fisk men konsistensen var mer som kyckling. Gott var det iallafall inte.

Nä nu måste jag avsluta. Ikväll kommer nämligen några av utbytesstudenterna över för att äta hemmagjord pizza!! Det ska bli mysigt och förhoppningsvis kanske de kan lindra min söndagsångest lite hehe. Nädå jag tror att denna skolvecka kommer bli rolig! Har fått ett nytt schema med nya lektioner så det bli skoj.

Ha det så bra där hemma!
Hejdå<33

PS. Detta inlägg skrev jag alltså i söndags men laddade aldrig upp det av någon anledning.

Se så glad jag är för att det snöar!!

Var ju tvungen att göra en snöängel!! (;

Mysig selfie på mig,Savita(Thailand) och Martina(Italien) och en överlycklig Gabriel över snön!!<33

Likes

Comments

Hej!!
Idag tänkte jag ägna lite tid åt att berätta vart det är jag har hamnat här i Chile egentligen.

Jag bor alltså i staden Chillán. Det är en stad ute på vischan i södra Chile med,om jag minns rätt, 200 000 invånare. Från Santiago tog det mig ca 5 timmar med tåg att komma fram.
Det ligger som sagt på landet och många av invånarna jobbar med jordbruk (en av utbytesstudenterna i Chillán bor på en gård och har totalt 11 husdjur!!! Livet). Ni kan dock vara lugna, centrumet i Chillán är ganska stort, de har ett shoppingcentrum som t.om. har en bio på toppen! Det finns dessutom KFC, McDonalds och starbucks!! Så rätt så modernt/stort är det ändå hahah.


I Chillán (och antagligen i hela Chile) finns det en stor skillnad mellan fattiga och rika. Detta syns på olika sett, men kanske tydligast på boende. Det är verkligen så olika hur folk bor här!! Det nästan enda gemensamma som alla hus har är: stängsel runt tomten och skorsten.
För min del tror jag att jag bor i ett snäppet rikare områden, men det finns rikare och lyxigare områden också!!

Lokaltrafiken här är relativt säker att använda och det finns flera olika alternativ att välja på. Än så länge har jag bara åkt "collectivo" (förutom skolbussen då) vilket också verkar vara det bästa och populäraste alternativet. Collectivo är en blandning utav taxi och buss. Det är en personbil med plats för 4 passagerare +chauffören och som ser ut som en taxi men den har en bestämd färdrutt. De är ganska bekväma faktiskt men ganska intima. Häromdagen åkte jag min första collectivo med min äldre bror. När jag steg in i bilen började jag med att hälsa, som man gör.. trodde jag iallafall. Varpå min bror viskar lite förbryllat i mitt öra på spanska " varför sa du Hej till chauffören?" Jag blev lite förvånad och började småflina. Tydligen var det konstigt gjort av mig hahaha

Chillán är generellt sett ett väldigt säkert område meen jag måste ändå vara mer vaksam än vad jag är i Sverige. Det är t.ex. Vanligt med ficktjuvar och jag som ser väldigt utländsk ut måste vara extra varsam. Jag har fått lära mig att jag aldrig ska ha mina värdesaker i min handväska, utan i mina byxfickor på framsidan ( så obekvämt dock).

En annorlunda sak, som jag dessutom har haft väldigt svårt att vänja mig vid är alla gatuhundar och gatukatter som finns. Tycker att det är så sorgligt och jobbigt att se alla djur som desperat springer runt överallt efter jakt på mat.

Allt som allt tycker jag att Chillán verkar väldigt mysigt och trivs bra här. Det är annorlunda från det väldigt centrala och livliga Stockholm som jag är van vid och det är kul!

Ses i nästa inlägg! Kramar från mig <3

Dessa bilder är tagna från "parken" utanför mitt hus.

Kvällsutsikten över Chilláns centrum tagen från köpcentret och ca världens godaste Churros som vi köpte från gatan.

Sist men inte minst några utsiktsbilder från mitt rum!

Likes

Comments

Hej!
Nu har det gått en vecka sen jag lämnade Sverige och MYCKET har hänt sen sist. Varje dag här är väldigt intensiv och full med nya intryck. Det finns aldrig någon riktig tid för att vila (förutom på natten men det är för lite haha). Därför har jag inte riktigt haft ork eller tid att uppdatera på bloggen. Men nu är det helg och jag har lite mer energi!!

Det finns så mycket att berätta, meen eftersom att det här var mina första(!!) vecka i skolan så tänkte jag börja med att berätta om just skolan.

Skolan jag går på heter "Liceo bicentenario de excelencia polivanente de San Nicolas". Den ligger i San Nicolas medan jag bor i Chillán, så jag och två av mina bröder åker skolbuss dit. Det tar ca 40 min. I skolan är vi sammanlagt 7 utbytesstudenter. Det är 2 tyskar och 1 dansk från YFU och 2 italienare och en tysk från AFS, och jag förstås. De andra utbytesstudenterna är väldigt snälla och vi håller ihop och stöttar varandra.

Skolan här är relativt stor och modern, det har t.ex. smartboards och välutrustade labb. Det är proppfullt med elever och vuxna som jobbar och alla är väldigt snälla och nyfikna haha..
Relationen mellan lärare och elev är väldigt annorlunda mot vad jag är van vid i Sverige. Den är mycket mer personlig och vänskaplig, t.ex. Kan lärarna göra olika handslag med eleverna. Det är även helt okej för lärare att lägga upp bilder på någon av sina elever på sina socialamedier.

Klassen jag går i har inriktning matte och fysik( jag som avskyr matte!!), det är som natur programmet i Sverige. Däremot har vi utbytesstudenter ett eget schema där vi själva får välja vilka klasser vi vill ta. Vi har t.ex. Extra mycket hemkunskap ((:
Mina klasskamrater är såå snälla!!
I veckan hade de ordnat en välkomst överraskning för oss på en av våra lektioner. De hade köpt massa snacks och läsk så vi satt och fikade tillsammans och lyssnade på massa musik. Så mysigt! De ska även ha en fest för oss på fredag!

Skoldagarna i Chile är vääldigt långa. Vi har skola i 10 timmar!!? men tillsammans med bussresan spenderar jag ca 12 timmar i skolan, 7-19.00. Ni kanske förstår att jag är väldigt trött om kvällarna. Lektionerna kan vara väldigt långa också. Igår hade jag bild i 4 timmar.. det blev snabbt långtråkigt )): Dock har de nästan aldrig läxor!

Däremot, eftersom att jag är en utbytesstudent så får jag många fördelar i skolan. Det underlättar de långa skoldagarna en del!
Några av fördelarna:
- jag har tillgång till skolans wi-fi, som i vanliga fall bara är till för lärare
- jag får vara med och bestämma vilka klasser jag ska ha. Om jag inte tycker om någon klass kan jag mer eller mindre bara byta till någon annan klass.
-jag behöver inte ha min skoluniform( även fast jag har på mig den ändå)
- lärare bjuder oss på mat och godis med jämna mellanrum (som de själva har köpt?!?)

Det var lite om skolan! Ses i nästa inlägg <3Likes

Comments

Då var det dags! Idag lämnar jag Sverige och allt och alla jag bryr mig om för ett kort tag, elr Aa det är ju ett år trots allt.

Jag har fått flera frågor om hur det känns att åka iväg och i ärlighetens namn , just nu känns det bara som en vanlig dag. Det känns fortfarande så overkligt så ingenting blir seriöst. Mina hej då:n blir aldrig något djupare för det känns inte som ett hej då för mig. Jag kan komma på mig själv sitta och göra upp planer och ha massa idéer inför den kommande hösten tills jag inser att jag inte ens är hemma.

Om jag visste vad som väntar i Chile skulle jag säkert redan ha en komplett plan på allt jag vill göra de närmaste månaderna. Nu vet jag däremot nästintill ingenting, samtidigt som det är en jobbig känsla att ha noll kontroll är det också så befriande!! Jag tror däremot att verklighetskänslorna kommer att krypa fram väl när jag sitter på planet. Det kommer nog vara en härlig blandning av nervositet, svag panik, frihetskänsla och glädje!!

Hoppas ni har en bra Onsdag och så hörs vi i nästa inlägg!
Kommentera gärna också <3

Likes

Comments