Hej!
Nu har det gått en vecka sen jag lämnade Sverige och MYCKET har hänt sen sist. Varje dag här är väldigt intensiv och full med nya intryck. Det finns aldrig någon riktig tid för att vila (förutom på natten men det är för lite haha). Därför har jag inte riktigt haft ork eller tid att uppdatera på bloggen. Men nu är det helg och jag har lite mer energi!!

Det finns så mycket att berätta, meen eftersom att det här var mina första(!!) vecka i skolan så tänkte jag börja med att berätta om just skolan.

Skolan jag går på heter "Liceo bicentenario de excelencia polivanente de San Nicolas". Den ligger i San Nicolas medan jag bor i Chillán, så jag och två av mina bröder åker skolbuss dit. Det tar ca 40 min. I skolan är vi sammanlagt 7 utbytesstudenter. Det är 2 tyskar och 1 dansk från YFU och 2 italienare och en tysk från AFS, och jag förstås. De andra utbytesstudenterna är väldigt snälla och vi håller ihop och stöttar varandra.

Skolan här är relativt stor och modern, det har t.ex. smartboards och välutrustade labb. Det är proppfullt med elever och vuxna som jobbar och alla är väldigt snälla och nyfikna haha..
Relationen mellan lärare och elev är väldigt annorlunda mot vad jag är van vid i Sverige. Den är mycket mer personlig och vänskaplig, t.ex. Kan lärarna göra olika handslag med eleverna. Det är även helt okej för lärare att lägga upp bilder på någon av sina elever på sina socialamedier.

Klassen jag går i har inriktning matte och fysik( jag som avskyr matte!!), det är som natur programmet i Sverige. Däremot har vi utbytesstudenter ett eget schema där vi själva får välja vilka klasser vi vill ta. Vi har t.ex. Extra mycket hemkunskap ((:
Mina klasskamrater är såå snälla!!
I veckan hade de ordnat en välkomst överraskning för oss på en av våra lektioner. De hade köpt massa snacks och läsk så vi satt och fikade tillsammans och lyssnade på massa musik. Så mysigt! De ska även ha en fest för oss på fredag!

Skoldagarna i Chile är vääldigt långa. Vi har skola i 10 timmar!!? men tillsammans med bussresan spenderar jag ca 12 timmar i skolan, 7-19.00. Ni kanske förstår att jag är väldigt trött om kvällarna. Lektionerna kan vara väldigt långa också. Igår hade jag bild i 4 timmar.. det blev snabbt långtråkigt )): Dock har de nästan aldrig läxor!

Däremot, eftersom att jag är en utbytesstudent så får jag många fördelar i skolan. Det underlättar de långa skoldagarna en del!
Några av fördelarna:
- jag har tillgång till skolans wi-fi, som i vanliga fall bara är till för lärare
- jag får vara med och bestämma vilka klasser jag ska ha. Om jag inte tycker om någon klass kan jag mer eller mindre bara byta till någon annan klass.
-jag behöver inte ha min skoluniform( även fast jag har på mig den ändå)
- lärare bjuder oss på mat och godis med jämna mellanrum (som de själva har köpt?!?)

Det var lite om skolan! Ses i nästa inlägg <3Likes

Comments

Då var det dags! Idag lämnar jag Sverige och allt och alla jag bryr mig om för ett kort tag, elr Aa det är ju ett år trots allt.

Jag har fått flera frågor om hur det känns att åka iväg och i ärlighetens namn , just nu känns det bara som en vanlig dag. Det känns fortfarande så overkligt så ingenting blir seriöst. Mina hej då:n blir aldrig något djupare för det känns inte som ett hej då för mig. Jag kan komma på mig själv sitta och göra upp planer och ha massa idéer inför den kommande hösten tills jag inser att jag inte ens är hemma.

Om jag visste vad som väntar i Chile skulle jag säkert redan ha en komplett plan på allt jag vill göra de närmaste månaderna. Nu vet jag däremot nästintill ingenting, samtidigt som det är en jobbig känsla att ha noll kontroll är det också så befriande!! Jag tror däremot att verklighetskänslorna kommer att krypa fram väl när jag sitter på planet. Det kommer nog vara en härlig blandning av nervositet, svag panik, frihetskänsla och glädje!!

Hoppas ni har en bra Onsdag och så hörs vi i nästa inlägg!
Kommentera gärna också <3

Likes

Comments