Header
View tracker

Jag har ett behov att att ofta äta och då tycker jag att nötter och kokoschips är toppen. De mättar och är goda och passar som både till mellanmål och fredagsmyset.
Smilings varor är ekologiska, fairtrade och torrostade. Bättre kan de inte bli! Många nötter är rostade i fetter som bildar transfetter vid upphettning/härdning. Många nötblandningen består även av tillsatser samt kemiskt modifierat socker som är det ohälsosamma socker bakom namn så som glukossirap, maltodextrin och dextros. 

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

  • 47 readers

Likes

Comments

View tracker

Finns det något bättre än ostmackor? Det finns inte mycket som slår de i alla fall! 

Många limpor i brödhyllan kan innehålla fera ingredienser som inte är bra för oss. Tillexempel socker i form av bland annat majsstärkelse eller emulgeringsmedel samt ohälsosamma fetter. Även ostar utan konserveringsmedel finns det ännu inte många av. 

ICAs surdegsbröd innehåller vetemjöl, vatten, surdeg av fullkornsrågmjöl, rågmjöl, salt och jäst. 

Arlas hushållsost innehåller pastöriserad mjölk, salt, syrningskultut och ystenzym. 

Alltså inga konstigheter, kanon!


  • 44 readers

Likes

Comments

View tracker

Vissa fetter är livsnödvändiga och behöver ätas varje dag, så länge det är rätt sorts fett. De hjälper våra organs funktioner samt immunförsvaret mm

Det bästa är att välja en kallpressad olivolja, vilket innebär att den pressats från oliverna utan tillsatser av kemiska medel i en temperatur under 30 grader.

När fleromättade fetter hettas upp smakar oljan illa och dessutom bildas så kallade fria radikaler som inte är bra för hälsan. Undvik därför att steka och fritera i fleromättade oljor som rapsolja, jordsnötolja, majsolja med flera. Använd istället den enkelomättade olivoljan eller mättat fett som kokosolja eller smör (helst ghee).

Tänk även på att ta det lugnt med temperaturen vid stekning oavsett fett eftersom sammansättningen förändras vid alldeles för stark upphettning.

  • 48 readers

Likes

Comments

Då var påsken slut och den ska avslutas på bästa sätt, glass i stora lass! Mormor Magdas krämiga gräddglass innehåller bara 6 ingredienser: Mjölk, grädde, socker, ägg, havssalt och äkta vanilj. Mums!

SKUMMJÖLK, glukos-fruktossirap, vatten, socker, kokosolja, glukossirap, dextros, vasslepulver (MJÖLK), emulgeringsmedel (mono- och diglycerider av vegetabiliska fettsyror), stabiliseringsmedel (fruktkärnmjöl , guarkärnmjöl, karragenan), arom, rödbetsjuice framställd av koncentrat, färgämnen (klorofyllinkopparkomplex, kurkumin, annattoextrakt).

Ovan är innehållsförteckningen på en vanlig köpeglass från mataffären. Inte så sugen längre?

Tur är väl att utbudet ökas med glass gjord på hemmagjort vis. :)

  • 45 readers

Likes

Comments

​Det där med transfetter är en hel djungel och var och varannan produkt i mataffären innehåller detta. Transfetter bildas vid höga temperaturer eller industriellt genom härdning av fetter och oljor. En kost innehållande mycket transfetter ger sämre kolesterolvärden och ökad risk för hjärt- och krälsjukdommar. 

Jag tänker gå igenom olika typer av fetter samt hälsoeffekter och börjar med det klarifierade smöret också kallad ghee. 

Klarifierat smör är rent fett där mjölkproteinerna har kokats bort, därför lämpar sig detta matfett till laktosintoleranta. Eftersom den också tål hög värme bildas inte transfetter vilket gör att den är grym till stekning. 

Klarifierat smör har även några goda hälsoeffekter på köpet. Bland annat ökar den vitaminupptagningsförmågan, stimulerar matsmältningssystemet, minskar inflammation, bromsar virussjudomar och är rik på vitaminer. 

Jag utesluter inte vanligt smör, bara när jag vet att fettet skall hettas upp till höga temperaturer. Vanligt smör ger ju en så himla god smörsmak som inte det klarifierade smöret riktigt har.  


  • 51 readers

Likes

Comments

​Godmorgon och Glad Påsk på er alla! 

Idag är jag ledig och började dagen med en långpromenad i regnet (var ganska härligt ändå) och sedan en mysfrukost i soffan. 

Blev arlas turkiska yoghurt och fjällfil med hallonsmak toppat med lite färska bär, tror inte det kan bli bättre än så. Det är svårt att hitta smaksatt yoghurt utan konstgjorda smakämnen men fjällfils hallonsmak är faktiskt gjord av riktiga hallon. Fjällfil är också utan citronsyra och modifierat socker som majoriteten av alla fil/yoghurtar innehåller i mataffären. Den innehåller dock vanligt socker så ät den med motta. 

Mormor fyller 83 år idag så snart bär det av hem till mormor och morfar för att fira henne, det skall bli mysigt. Hoppas det blir våfflor till efterrätt som vanligt!   

  • 54 readers

Likes

Comments

I dag var jag och pojkvännen på mitt favoritställe Berit & Elvy i Kungsbacka. Vi firade in påsken med en raw food påsktapas. Den rekommenderar jag verkligen! Tapasen innehöll bland annat hampatoddy, auberginesill, avokadohalva med amarantkaviar och svampchevice😋 

Älskar deras kreativitet när det gäller raw food-rätter och menyn ändrad varje vecka. 

  • 55 readers

Likes

Comments

När jag rensade kylskåpet åkte bostongurkan, saltgurkan och smörgåsgurkan. 🙊 Men det lönar sig att läsa på alla burkar i mataffären, för där stod en ekologisk smörgåsgurka utan några tillsatser alls. Halleluja! Jag älskar smörgåsgurka på en majonäsmacka, i remouladsås eller till brunsås och lingon😛 

De andra varianterna som jag kunde hitta var fulla av tillsatser så som modifierat socker, konserveringsmedel, citronsyra och färgämnen. Gurkan är alltså en av alla matvaror som bidrar till den så kallade "sockerdöden" där socker modifieras och gömmer sig bakom olika namn i matvaror som man inte trodde var fullproppade med socker. 

Är man inte en ingrediensläsare av allt man köper som jag förstår jag att gurkan lätt slinker i mellan. Usch, det är väl ingen som vill skada leverns funktion på grund av matindustrins billiga genvägar i tillverkningen?! 

  • 57 readers

Likes

Comments

Hej alla söndagsmysare,
Vilken fantastiskt solig dag det har varit idag! Jag och pojkvännen gick upp extra tidigt i dag för att maximera dagen så mycket det går innan det var dags för jobb. Själv tycker jag att det är värt att sova lite mindre och istället hinna med en promenad i solen och en lång frukost. Anton är inte lika glad i att skippa sömnen men jag hoppas att han snart också blir frälst.
😌

  • 57 readers

Likes

Comments

​Den här morgonen blev det en over night oats-skål med kanel. 😋 Jag har i havregryn, chiafrön, pumpafrön, solrosfrön, hampafrön, turkiskyoghurt, honung och kanel. Sedan låter jag blandningen stå under natten för att svälla. 

Jag har nyss bytt ut min gamla kanel mot en äkta kanel då jag hörde att min kanel som jag använt hela mitt liv innehåller nervgifter. 😳

Om det inte står äkta kanel på burken ska du se det som ett varningstecken. Förmodligen innehåller denna en närbesläktad kanelsmakande art kallad kassiakanel som innehåller stora mängder av giftet kumarin

Det känns för jäkligt att jag trott att jag ätit kanel i tron om att det varit hälsosamt. Äkta kanel har ju som vi vet en rad hälsoeffekter så som kolesterolsänkande, inflamationshämmande, bra för högt blodtryck och bra för matsmältningen med mera. 

Enligt livsmedelsvärket får inte det dagliga intaget överskrida 0,1 mg/kg kroppsvikt per dygn, men kassiakanelen innehåller 2-3 mg/g. Min äkta kanel kommer i från Urtekram köp den och njut av riktig kanel. 

Nu bär det av till jobbet, ha en fin dag allesammans! :)

Likes

Comments