Jag funderade på vad jag gjorde för att ödsla tid innan telefonen och that god damned Candy Crush blev tillgängligt, efter en regnig dag spenderad horisontellt frenetiskt klickande på färgglada former. Det blinkar och jag vet inte vad. Kaos.

Så, vad gjorde man innan? Som barn?

Jag var ute, lekte häst och hoppade i vattenpölar - så klart! Jag var med kompisar och lekte med mina syskon. Ofta tittades det på TV. Men det som än idag är med mig är böckerna.

Jag vet inte om jag lärde mig läsa tidigt, men det känns inte helt otänkbart. Får fråga mamma.. Hur som helst mimns jag regninga sommarkvällar och någon bra bok, bra enligt min dåvarade standard var i början Disneys tunna böcker, sedan barbies bokserie, hästböckerna var alltid så sorgliga eller läskiga. Sen fanns ju böcker om barn som löste mysterier - top notch! Jag läste och läser fortfarande det mesta. Och jag har löst korsord otroligt mycket sen mormor? lärde mig.

Hur som helst, innan telefonen och datorn tog över mitt liv så läste jag böcker. Och om sanningen ska fram väljer jag en bok före luren (nästan) alla gånger än i dag.

Sedan 1/1 2013 har jag läst ca 400 böcker, och njutit av varenda en (utom chantaram och frankenstein, kommer aldrig läsa ut dem) det går i perioder, nu när jag äntligen jobbar så försvinner ju en hel del lästid, men kvällar och helger finns ju att tillgå.

Jag har läst skönlitteratur nästan helt uteslutande men idag började jag på "en kortfattad historik över nästan allting" och är redan efter tre kapitel mindblown, rymden! Va! Så jävla ofattbart.

Är det inte absurt hur man kan skaffa en bunt med papper och byta liv en stund, vara med i en thriller eller iaktta något sjukt krig från fågelperspektiv? Man kan fly undan och om man vill kan man dessutom lära sig en jäkla massa på vägen! Fantastiskt ju!

Om jag får barn ska jag mata det/dem med litteratur från dag ett. Jag ska läsa högt och jag ska göra det ofta. En bättre start i livet kan man inte få. För litteraturen kanske blir personens egna fristad i framtiden.

Vet inte var jag ville komma längre, men böcker! Love them.

Likes

Comments