Harry är en lekfull jycke. Förlagan i fotografi, daterad till den 18 september och då var Harry nästan på dagen var två månader. Nu beter sig Harry som Bo Åkerströms betraktelse: ”hundar, dom biter ju i allting dom ser.”. En textrad från Hunden och flickan och jag från debutalbumet Att kunna men inte vilja (1980). För övrigt fira Torsson 40 år med ny skiva och en bok. Flera spelningar är också på gång framöver. De vilar då inte på gamla lagrar.


 Från TT:

”August Strindbergs målning "Inferno" från 1901 ska säljas på auktion på Christie's i New York den 16 november, uppges i ett pressmeddelande.

Tavlan, som anses vara Strindbergs mest betydelsefulla, vänta gå under klubban för mellan 30–50 miljoner kronor. Auktionsrekordet för en svensk målning är Anders Zorns "Sommarnöjen" som såldes för 26 miljoner kronor 2010.”


Nu är det dags att skapa mitt ”inferno”. Jag återkommer med pris.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

I måndags i veckan så spelades det upp Nat King Coles version av Fly me to the moon i min iPod Shuffle som tydligen inte mäktade mer efter två års intensivt spelande. Det blir till att köpa en ny. För vem reder sig utan musik under ett ständigt pågående Sisyfos-arbete på kyrkogården? Inte jag i alla fall.

Nåväl när jag hörde Nat King Coles sammetslena röst med en viss rökenhet i botten så slog det mig ett deja vu från 1970-talet då jag arbetade på buketten på Gammelmark strax väster om Lund.

Där arbetade jag i växthusen med bl a med krukväxter och påskliljor. Planterade, vattnade, packade etc. Någon tidigare anställd hade monterat gamla bilhögtalare i avdelningarna ute i växthusen. Kvickt lärde man sig vilka program som var lyssningsbara då utbudet var ju betydligt mer skralt på den tiden.

Om tisdagseftermiddagarna på P3 var det Skivor till kaffet med Bertil Perrolf, om onsdagarna var det Yesterday med Rune Hallberg och om torsdagseftermiddagen kl 14.05 Besökstidmed Artur ....någonting.

Vad jag vill ha berättat var det; om onsdagarna när Rune Hallberg spelade gamla låtar främst från 50- och 1960-tal så hade han ständigt ett inslag som; "Veckans Nat King Cole!" Varpå min forna arbetskamrat, Mats Paradis och jag gjorde tummen upp till varandra var än vi befann oss i växthusen. I samma ögonblick upprepade vi med emfas: "VECKANS NAT KING COLE!". Det är möjligt att det var en ironisk gest. Vi var ju helt fel generation. Men det fanns någonting i Nat King Coles röst som bar oss med värme tillbaka till den tiden då män bar hatt och höll upp dörren för kvinnorna.

Nat King Cole dog blott som 44-årig i lungcancer och var dåtidens stora crooners och han var en mycket mycket kompetent jazzpianist. Klart uppenbart fanns där någonting i Nat King Coles tilltal som dåtidens publik gick varm på. Det var inte bara låtskatten: L-O-V-E, Mona Lisa, Stardust, Unforgettable, Nature Boy, (I Love You) For sentimental reason, Smile med flera örhängen. Det var svänget, fraseringen, ja det hela som gör en artist fulländad. Dygd, arbetet eller vad man nu kan kalla det för.

Fly me to the moon var skriven av Bart Howard och framfördes första gången på grammofon-skiva av Kaye Ballard (1954). Och ursprungligen hette den In other words.

Bart Howard lär har sagt: "Det har tagit mig 20 år för att skriva 20 minuter musik."

1960 sjöng Peggy Lee in den och framförde den i Ed Sullivan Show 1962 och sedan dess namnges den som Fly me to the moon.

Den mest kända version torde vara den med Frank Sinatras inspelning (1964) tillsammans med Count Baises Orchestra och som sedan spelades in på det livealbumet som påstås vara världens bästa liveplatta: Sinatra at the Sands (juli 1966).

Själv anser jag dock att det bästa livealbumet kom 20 år senare i juli 1976. Nämligen Gasolin' live SÅDAN. Det är banne mig det bästa livealbumet jag känner till. Det är odiskutabelt!


Kan tänkas att texten till Fly me to the moon är banal. Själv tycker jag den är genialisk. Kan kärleken beskrivas bättre?


Fly me to the moon

Let me play among the stars

Let me see what spring is like

On a, Jupiter and Mars

In other words, hold my hand

In other words, baby, kiss me


Fill my heart with song

And let me sing for ever more

You are all I long for

All I worship and adore

In other words, please be true

In other words, I love you


Fill my heart with song

Let me sing for ever more

You are all I long for

All I worship and adore

In other words, please be true

In other words, in other words

I love you.


Fly me to the moon spelades när Buzz Aldrin landsteg månen den 24 juli 1969 och 40 år senare framförde Elvis Costellos fru, Diana Krall vid en ceremoni. Krall framförde den även vid austronaten Neil Armstrongs begravning 2012. Då spelades den i en långsam version.

Men för mig är Nat King Coles från 1964 den mest fulländade.

Likes

Comments

Idag blir det en postiljonfärd ner mot hamnen och sedan mot Tegelvik för att leverera Svensk Golf till min namne. Inte mig emot. En promenad skadar väl aldrig? Men med tanke på den sista tidens uppmärksamt mot PostNord så kanske det inte är konstigt att att min namnes post emellanåt kommer på avvägar. Det finns tydligen dokumenterade bevis hur våran post distribueras. För min del säger jag bara. Vakna upp! ANSVAR FÖR BÖVELN! Nog ordat om det.

Höstens soundtrack; Van Morrison - Keep me singing. Självklart ska den 71-årige buttre mannen fortsätta sjunga. Det är alldeles framfört i typiskt småjazzigt på Van Morrison-vis.

 En annan tös på ingång som funnit ett helt ok ställe att spela in på. Colbie Caillat med The Malibu Sessions. Somrigt var ordet!


Likes

Comments

Ibland tryter idéerna, men så får man syn på en vackert mönstrad jacka. Då är man på banan igen. Men när det påstås att det bara är på grund av mönstringen i svart och vitt, då tar belackarna fel.

Jag gillar helt enkelt kontrasterna mellan svart och vitt. Inte bara de svartvitrandiga giganterna från LA. Hur som helst triggades det fram ett tips om en rulle från den tiden det gjordes riktig film i Technicolor. Jag tänker främst på verket; An American in Paris (1951) med Gene Kelly och Leslie Caron. Där finns en fantastisk scen från en maskerad där alla är klädda i svartvit. Musiken komponerad av bröderna Ira & George Gershwin(1928). I filmens crescendo så är de sista 20 minuterna ordlösa med dans och scenografi som inte längre existerar. Filmen fick sex Oscars och var regisserad av Liza Minnellis fader Vincente Minnelli.

Ett annat tips från cyniske och samtidigt romantiska underskrivna idioten:

Roman Holiday - Prinsessa på vift (1953) som nu ligger ute på Netflix. Gregory Peck och Audrey Hepburn där det förekommer en viss produktplacering av en svensk radioapparat av märket Luxor. Hur coolt som helst!


Görs här några bra filmer idag i denna romantiska genren? Vet inte, men ser fram emot La La Land med Ryan Gosling och Emma Stone. Verkar vara någonting för mig.

Likes

Comments

Glömmer aldrig dessa ögon. Designades av den välkända illustratören Olle Eksell 1956.

Vet inte hur många muggar varm choklad jag druckit som barn när mor min stod vid spisen och värmde upp den mest välbalanserade chokladen på jorden. Det är en konst att få till det. Inte för mycket eller för lite socker. Och när livet var riktigt gott - Toppades det med vispad grädde. Mums filibabba!

Men som Herr Larsen skaldade: ”Dengang da jeg var lille var der ingenting der var forbi”


Här under en låt som spelades ofantligt många gånger i min Clarion-Bilstereo den gång det begav sig: Girls Talk. Dave Edmunds med sina kumpaner i Rockpile: Nick Lowe, Billy Bremner och Terry Williams. Musik för fullvuxna med den klassiska rocksättningen trummor, bas och två gitarrer.


Likes

Comments

En god eftermiddag uppe Café Killeröd med "herrklubben".

Pågarna LG och Bjarne ......

Likes

Comments

På veckomötet i veckan så i ett sammanhang kom ordet CHICAGO upp. Pavlos ringningar och plötsligt tänkte jag tillbaks till mellanstadiet på 1970-talet då jag skulle peka ut var staden Chicago låg på overhead-projektorn. Alla kände till min fäbless för Chicago. Men snurrig som jag är så placerade jag Chicago helt galet. Istället för sydväst så blev det nordost om Lake Michigan.

Ridå.

Var kom mitt vurm för Chicago ifrån?

Mor min och min moster fick på 1930-talet dela på ett litet arv på en mindre summa och minns jag inte fel så rörde det sig om den lilla summan av 30 kr. En avlägsen släkting hade blivit nedstucken med kniv i en av stadens parker. Kan ha varit där ifrån min fantasi för staden fått sitt näring? Eller från ishockeylaget Chicago Blackhawks som har en fräck logga? Eller från låten The night Chicago die (1974) med brittiska Paper Lace. Eller var det ifrån Al Capone & Co med bredbrättiga hattar och kritstrecksrandiga kostymer?

Många frågor men inga svar.

Men min längtan till USA finns fortfarande kvar. Dock något naggat av det kommande valet. Hur är det möjligt? Är Donald Trump och Hillary Clinton de bästa amerikanska politiker som kan se till världens bästa? Det kan bli en tung höst…


* Enligt en sammanvägning av nationella opinionsmätningar leder Hillary Clinton i dag över Donald Trump med 2,7 procent. Enstaka mätningar ger segern till Trump.

* På valdagen röstar väljarna fram elektorer, som i sin tur väljer presidenten.

*För att vinna valet krävs minst 270 elektorer.

* Ett tiotal delstater räknas som osäkra, s k swing states, och i praktiken avgörs valet här.

* Presidentvalet i USA sker den 8 november.

Källa: RealClearPolitics

Likes

Comments

Ibland dyker det upp låtar i huvudet som borde ha varit raderade ur minnet sedan längre. Ett sådant Guilty preasure är Anders Glenmarks Läderlappen, vilket var en singelframsida till Krambjörn. (1976). Läderlappen finns inte ens noterad i verket Topplistan, The official Swedish Single & Album Charts - Wille Wendt. Albumet där Krambjörn återfinns var Anders andra fullängdare med det självbetitlade namnet Anders Glenmark och som bäst nådde en 37:e plats på den svenska försäljningslistan. Vilket förklarar i vilket bakvatten Anders låg då på 1970-talet som soloartist.

Jag har singeln och någon har lagt ut den på youtube. Så uppenbart måste den ha fastnat hos mer än mig. Den är catchig och sitter som ett tuggummi. Men texten? Är det en barnmelodi?

”…Sent på natten när jag ska hämta vatten hör jag nått, något som är jättemystiskt, läskigt…… Så min trikå åker på, jag står på och flyger flyger. Bakom masken döljer sig Batman som dom kallar mig. Läderlappen det är jag. Med min mantel flyger jag som ett skott till varje stad..”

Klockspelet i låten borde göra Springsteen grön av avund. Himlakörer, den svenska studioeliten på 1970-talet och Michael B. Tretow vid ljudbordet. Barnrösten som hörs i slutet är oemotståndligt. Vilket inte var ett barn, utan Anders syster, Karin, som ”pitchar”.

Sommaren 1976 gick Läderlappen varm på jukeboxen på Barsebäcks Saltsjöbad bland flipperspelen. Vilket jag får återkomma till.

Nä min trikå åker på och jag står på flyger flyger ……

Likes

Comments

Ett stillsamt eufori i torsdag då mitt kära Landskrona BoIS slog ut Malmö FF ur Svenska Cupen.

Det behöver inte ordas mer. Jag suger på karamellen några dagar. Men jag har fått samma känslor som på 1970-talet när BoIS någon enstaka gång spöjade Malmö FF. Oj oj vad ”kagig” man kunde vara efter ett sådant ”kalas” på Nyvångsskolan och Tolvåkersskolan dagen efter.

Vid förluster så avfärdade man bara att Malmö FF var ett ”köbe-lag”. Så är det idag. Men då kom de flesta spelarna från Skåne både i Malmö FF och Landskrona BoIS. Helsingborgs IF fanns inte ens med i spelet.


Idag för 51 år sedan arrangerades ett möte mellan Elvis Presley och The Beatles. Överenskommelsen var den; Ingen fotografering, ingen ljudupptagning.

Mötet skulle äga rum i Elvis hem; 565 Perugia Way, Bel Air, Los Angeles.

Det är det gör det intressant. Det finns ingen dokumentation vid mötet mellan dåtidens största i underhållningsindustrin. Det finns bara vaga minnen från händelsen från Priscilla Presley och några ord från The Beatles. Plus några instamatic-shot från några Beatles-fans utanför uppfarten. Enligt hörsägen var The Beatles till en början blyga vid audiensen hos The King. Elvis såg på TV med ljudet bortkopplad och spelade på en Fender Jazzbas till Charlie Rich´s Mohair Sam som ljöd från jukeboxen. Elvis verkade vara något mindre intresserad men som till sist bröt isen: ”If you´re just going to sit around and stare at me, I´m going to bed.” Det lättade upp stämningen. Paul McCartney visade några bastricks och gitarrer plockades fram och Ringo spelade på möblerna….. Det var en skärv av sanningen. George Harrison hävdade att han inte spelat någon gitarr. En skröna var att det ordnades fram ett piano och ett annat minne var att Ringo spelade biljard med Elvis Memphis Mafia, Elvis entourage. Som sagt. Mycket intressant med många myter.

Idag hade det varit en omöjlighet. Alla dessa mobila telefoner plockas upp när och var som helst. Har varit vittne till och med när någon tagit fram en mobil enhet mitt under en begravningsgudstjänst.

”Skaligt”, som E. Nilsson i Barsebäck skulle ha sagt.

Aktuellt i dagarna Ron Howard dokumentär om The Beatles tid som ett turnerande band: Eight Days a Week

Likes

Comments

Hur än gärna man vill komma undan hösten så är den likväl på gång. Det man kan trösta sig med är bland annat Bruce Springsteens självbiografi; Born to run som tagit sju år att skriva. Ska vi äntligen få reda på varför äktenskapet med aktrisen Julianne Philips fick ett abrupt slut. Var det sant att det kastades Orreforsvaser mot varandra på hotellsviten i Göteborg sommaren 1985? Möjligtvis rent sladder, men något mänskligt måste det finnas om Springsteen Solen måste väl ha sina fläckar. Han kan väl inte enkom vara den helylle-pojken som framställs som vår tids frälsare? Där måste väl finnas fler mänskliga drag i honom. Hur som helst den 27 september får vi kanske svaret.

Den 29:e september följer Dan Hylander upp comeback-albumet Den försenade mannen (2011) med albumet Kan själv, där den gode Hylander tolka sina egna låtar som han tidigare fått andra artister till att göra till sina. Hylander har här nu återförenats med sin gamle gitarrist, David Carlsson och basist, Ola Johansson från sitt snortajta band Raj Montana Band från 1980-talet. Kan bli något.

I oktober kommer den irländske ”mysmannen” Van Morrison ut med sitt 36:e album Keep me singing.

Den snart 71:årige hankatten Kim Larsen släpper också ett nytt album i höst. Redan är det nästan slutsålt på höstturnén. 27 stopp, varav 21 slutsålda. Respekt.

Cameron Crowes serie spå HBO om Rodies börjar den 29.e augusti. Om trunkbärares vedermödor och kärleksbekymmer med bra musik. Måste ges en chans.

En annan serie som jag fastnat för nu i augusti är Lovesick. En brittisk sexdelars serie på Netflix. Något burdusare, än amerikanska komedier i samma fack, med tre huvudrollsinnehavare med hjärtat på det rätta stället ….


Likes

Comments