Per Gessle släppte en ny singel igår tillsammans med Lars Winnerbäck - Småstadsprat.

Oj, vad jag hade sett fram emot det. Per Gessle på svenska. Inspelat i Nashville, allt vad den akustiska ljudbilden kan ge.

Det visar sig att det blir två album. Den 28 april kommer; En vacker natt och i september; En vacker dag.

Den kommande sommarturnén heter naturligtvis; En vacker kväll. (Premiär i Helsingborg den 6 juli)

Vad som framkommit så blir det reflekterande album då Per bara på några år fått känna av saknaden efter sin mors, systers och brors frånfälle.

Småstadsprat lyfter tyvärr aldrig. Snygg produktion med en gråtande fiol i introt. Helt ok vers, men sedan lägga in Helena Josefssons väna röst med orden: Tussilago. Och hela tiden väntar man på refrängen. Men den kommer aldrig. Men steelgitarren är vacker, så än ska jag inte ge upp.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

En vårdag vid sundet. Inte helt fel.

En låt som åter kommit in i mitt system igen är Rodney Crowells Till I gain control again. Första gången jag hörde den måste ha varit Emmylou Harris version från albumet: Elite Hotel (1975).

Crystal Gayle fick en hit med den 1983.

Nu kommer den till pass igen i ”näktergalen” Alison Krauss version från hennes nya album, Windy City som kom i förra veckan.

Där är någonting med fyrar. Ljuset i mörkret. Eller något romantiskt skimmer över att ses långt där ute på piren. Jag vet faktiskt inte.

Fjärde verse i Till I garn control again::

Like a lighthouse you must stand alone

Landmark the sailor's journeys end

No matter what sea I've have been sailing on

I'll always roll this way again

Likes

Comments

En vanlig lördag i mars månad. Våren är antågande. Det verkar som om att man orkat igenom ännu en vinter med både den fysiska och psykiska hälsan i behåll.  Inspirationskällan för dagen; Gustav Klimt (1862-1918).

Så långt allt väl. Fortsättning följer om en vecka. I

april släpper John Mellencamp sitt nya album; Sad clowns & Hillbillies. Det ser man fram emot!

Likes

Comments

Idag för 60 år sedan, den 25 februari 1957 ”satte” Buddy Holly den definitiva versionen av That´ll be the day. Den nådde första plats på Billboardlistans den 23 september samma år.

17 månader senare slutade Buddy Hollys korta och intensiva karriären abrupt efter flygkraschen vid Clear Lake i Iowa den 3 februari 1959. 

Under sin korta karriär hann Buddy Holly med att både turnera i England och i Australien och satte stort avtryck på den brittiska vågen av gitarrband som äntrade topplistorna i USA omkring 1964-65. Beatles tog sitt namn efter Buddy Hollys kompgrupp; The Crickets och Mick Jagger såg Buddy Holly & the Crickets i Woolwich, London 1958 och då fick höra låten Not fade away, vilket senare blev den låten som The Rolling Stones tredje singel och den första som släpptes i USA

De drygt 50 låtarna som Buddy Holly hann spela in står sig än idag.

Likes

Comments

I morgon börjar fotbollssäsongen för mitt vidkommande. Då är det dags för Landskrona BoIS ta sig an Gefle IF på konstgräsplanen vid IP. Matchstart kl 14.00. Nästa söndag är det dags för Kalmar FF att bekänna sina färger mot de svartvitrandiga giganterna. Sedan avslutas gruppspelet mot Trelleborgs FF borta helgen därpå. Det gäller alltså Svenska Cupen. Skulle BoIS klarar sig vidare så skulle det vara en smärre sensation. Å andra sidan fick Malmö FF respit av BoIS i fjol.

Likes

Comments

Jag har tydligen fastnat i Elvis-spåret. Här ännu en bitterljuv melodi skriven av det berömda radarparet; Leiber-Stoller som skrev ett flertal hits åt Elvis Presley.

Just tell her Jim said hallo låg baksidan till Stuck on you (1962). Jag hörde inte Just tell her Jim said hallo förrän Kim Larsen spelat in den på mini-LP 5 Eiffel (1982).

5 Eiffel var ett cigarret-märke i Danmark om fem cigarretter i varje förpackning. Ser på nätet att en ask i dag betingar 900 danska kr. (Hade ingen aning att det fanns en marknad för gamla rökverk. Men så är det också i Danmark.)

Här under Kims version med sina amerikanska musiker under tillfället besök på Monefiskeren på Christiania

Kim Larsen fick på nåder spela in 5 Eiffel efter sin treåriga sejour i New York då han spelat in två amerikanska album som ljudmässigt låg några år i framtiden jämfört de pop-akterna som härjade på topplistorna. Men Kim Larsens U.S.A äventyr ber jag få återkomma till.

Musikerna på 5 Eiffel som Kim Larsen använde sig av var gamla trotjänarna; Franz Beckerlee och Wili Jönsson från Gasolin´ och deras första batterist; Bjørn Uglebjerg. Dessuto Klaus Agerschou på klaver med mer´ som medverkade på Gasolin´s Gøglernas afton alias Live in Skandinavien (1978)och gitarristen Thomas Grue som spelade med Kims fritidsorkestrar på 1970-talet.

På 5 Eiffel tolkade de bl a Tony Vejslev/ Frank Jæger låtarna; Bestefar ta´dine tænder på och Åh at være en høne.

Mini-LP blev en mindre raritet under CD-eran då den inte kunde återutges för att arvingarna till Frank Jæger vägrade tillåtelse eftersom Kim hade ändrat lite i originaltexterna. Men 2012 blev de överens och åter kunde mänskligheten få tal del av följande linje:


Åh at vare en stoder

stedt på den regnvåde vej

ensom, fordrukken og sølle

- sådan en stodder er jeg…


Här under en fin-fin version med Kjukken

Likes

Comments

En genialisk öppningsrad:

Wise men say

Only fools rush in

But I can't help falling in love with you


Komponerad av Hugo Peretti, Luigi Creatore och George David Weiss. Eller rättare sagt, uppdaterad av dem. (I can´t help) falling in love with you fanns med i Elvis-filmen Blue Hawaii från 1961.

Men egentligen var det en klassisk fransk kärlekssång skriven av Jean-Paul-Égide Martini 1784 och lyriken av Jean-Pierre Claris de Florian och som återfanns i romanen Célestine.

En viss Hector Berlioz arrangerade melodin för orkester 1859 och Louis van Waefelghem för fiol och piano på 1880-talet. Sedan tjänade Hugo, Luigi och George säkerligenen rejäl hacka när The King toppade med låten 1961-1962. 1993 rönte den engelska light-reggae gruppen UB40 stora framgångar med låten. Bruce Springsteen har spelat den flertalet gånger under sin karriär.

Likes

Comments

Idag för 61 år sedan. Det vill säga den 28 januari 1956, debuterade Elvis Presley på rikstäckande television i U.S.A. Det var i brödernas Tommy och Jimmy Dorseys: The Stage Show som sänds direkt från CBS Studio 50 i New York. Dagen innan hade Elvis Presley släppt sin första singel på RCA; Heartbreak Hotel. Under utsändningen sjöng han dock två andra covers. Det var Ray Charles, I got a woman och ett medley på två Joe Turner låtar; Shake, Rattle and Roll och Flip, Flop and Fly. Elvis framträdde i rask takt i de berömda orkesterledarnas Dorseys show fem gånger fram till i april 1956.

Den 9 september debuterade Elvis hos Ed Sullivan Show som även den sändes ifrån CBS Studio 50. Men Elvis var länkad den dagen från Los Angeles då han höll på att spela in sin första film; Love me tender. Under sin karriär så gjorde Elvis bara 17 rikstäckande TV-framträdanden.

Fattas bara. Bruce Springsteen har också haft ett visst vurm för Elvis, the King och framfört en del covers på Elvis-tunes. Här under kommer Follow that dream som stammar ifrån filmen som spelades in i Florida 1961.

Det är väl det man ska göra för att inte gå sönder, följa drömmen.

 Förresten, Tom Petty fick skaka hand blott som elvaåring med The King sommaren 1961 då filmen Follow that dream spelades in i Tom Pettys barndomstrakter i Florida.

Wilmer X har också en anknytning till Elvis och Follow that dream. 1990 kom samlingen Kung för en dag som innehöll förutom titelspåret följande låtar som förekommit i Elvis Presleys filmer; Girl Happy, Girls, girls, girls, Flaming star, Kissin´cousins, Follow that dream och Viva Las Vegas. Resultatet? Ah, sådär.

Likes

Comments

Jackie Wilson said, är en hyllningssång av Van Morrison (1972) till den amerikanska soul- popsångaren Jackie Wilson som idag dog för 33 år sedan, efter att ha legat i coma i åtta år.

Tala om ett händelserikt liv. Alkoholiserad och frånvarande fader. Uppväxt i de tuffaste kvarteren i Detroit. Jackie började nyttja alkohol vid nio års ålder! Var en kvinnotjusare som 1961 blev vådaskjuten av en svartsjuk kvinna, en tidigare vän till Sam Cooke. Två skott, varav det ena inte gick att avlägsna pga ett känsligt ställe i ryggraden. Hjärtattack 1975 då Jackie slog sig illa i bakhuvudet, låg sedan i coma i drygt åtta år innan han dog den 21 januari 1987.

Mer privat elände: ständigt lurad av manager och annat löst folk omkring honom. Var så fattig vid dödstillfället att då inte uppfördes någon gravsten. Vidare, tidigare: Två av hans döttrar dog i tidig ålder. Den ena i (1977) hjärtattack och den andra mördad i drogrelaterad händelse i Highland Park, Michigan 1988. Dessutom blev en av Jackies söner Jackie Jr, dödskjuten på grannens veranda, varpå Jackie var deprimerad i långa perioder.

Återutgivning (1984) av Reet Petite med videon med lerfigurer som äntrade ända upp till andra plats på brittiska topplistan.


Likes

Comments

When you walk in the room. Kan det sägas mer resolut när kärleken kommer in i rummet?

Låten är skriven av den amerikanska kompositören och sångerskan Jackie DeShannon. Född i Kentucky U.S.A 1941.

Jackie var den damen som fick äran att ta Burt Bacharach & Hal David's "What The World Needs Now Is Love" upp på poplistorna i mitten av 1960-talet.

Jackie DeShannon var bl annat medkompositör till Bette Davies eyes som sjöngs in 1981 med Kim Carnes. Själv fick hon en stor hit 1969 med Put little love in your heart


En rad olika artister har gett sig på att spela in Jackie Deshannon-material. Bl aThe Searchers  med Neddle and pines och ovannämnda When you walk in the room. Agnetha Fältskog etc. listan kan göras längre. Men jag slutar här för dagen.....

Likes

Comments