Santa Claus & reindeer Rolf with the heart. Acryl. 33*24 cm. FOR SALE

Den 16 december 1905 föddes det danska universalsnillet Piet Hein (1905-1996) och den 16 december 1910 konstnären Egil Jacobsen (1910-1998)

Piet Hein var mannen bakom superellipsen och han skrev såkallade "grukar", dagsverser som till exempel:


Lille kat! Lille Kat!

Lille kat på vejen!

Hvis er du? Hvis er du?

-Jeg er sgu min egen!


För övrigt var Piet Hein vetenskapsman, matematiker, författare, konstnär och han uppfann sällskapsspelet Hex. Dessutom var han bekant med Charlie Chaplin.

Konstnären Egill Jacobsen var professor vid Det Kunglige Danske Kunstakademi i byn, København. Egill målade abstrakta målningar, rytmiskt uppbyggda med anknytning till primitiva masker.

Sådant gillar jag!


Men enligt ett icke-verifierbart rykte som härstammar från en viss M. Nyström så målar jag; USP, som en tolvåring.

Jag tackar och tar det som en komplimang!

Här under en bild av professor Egill Jacobsen


Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Den 9 december 1993 klev basisten Bill Wyman av Rolling Stones-tåget. Då hade Bill stått bakom basen i 33 år tyckte att det var läge för att bryta upp från The "Glimmer-brothers", Mick Jagger och Keith Richard.

Bill Wyman var basisten med stenansiktet och som enligt honom själva lär ha lägrat över 2000 kvinnor. Etc.

Tidsbrist. Jag återkommer nästa lördag kl 08.00. Tills dess; ha det godt

  • 11 Readers

Likes

Comments

I dag firar Piratensällskapet Fritiof Nilsson Piratens 122:a födelsedag, fastän han föddes den 4 december 1895 i Vollsjö.

Fritiof Nilsson Piraten tillsammans med Sten Broman och hovtraktören Tore Wretman bildade Gastronomiska Akademien 1958. Piraten satt vid tallrik nr 1. Povel Ramel satt vid nr 4.

Samma år, 1958, turnerade Povel Ramel med musikalen Funny Boy och där ingick melodien Svarta Malin. I den nämns både Piraten Nilsson och Kapten Erland (knappt en tvärhand) och och som besjungs av Martin Ljung.


I musikalen framfördes även monologen Fingal Olsson som var skriven av Hasse Alfredsson och Tage Danielsson. Den tillkom efter det att musikalen hade haft en scen där Martin Ljung som Riddar Bertrand Tre Ripor skulle få prinsessan, Gunwer Bergkvist att skratta, men varken prinsessan eller publiken log. Men då som sagt, då grep Hasse & Tage in och skrev monologen Fingal Olsson. Men själv är jag inte helt övertygad om att den håller idag, 2017. Bedöm själva!

För övrigt idag, lördagen den 2 december ska jag övervara dopet av Melvin, John, Alexander Erlandsson och se till att allting går rätt tillväga.

Likes

Comments

Kalla fötter. Jepp, jag har kalla fötter, dålig blodcirkulation. Men det är inte det som ör det primära, att jag har kalla fötter, utan till den brittiska TV-serien Cold Feet som nu ligger ute på kanalen Circus streamingtjänst.

Från början gick serien på brittiska ITV och om jag inte missminner även på SVT. Sedan återkom den på TV4 och då tyvärr är det i stort sett omöjligt att se serien på grund av alla reklamavbrott som varar i evigheter.

Nu finns den som sagt på Cirkus - kanalen för brittiska klassiska serier. Ja, allt är väl inte klassiker där, men Kalla fötter inkluderas i min kanon av brittisk underhållning.

Cold Feet startade redan 1998 och handlingen utspelar sig omkring tre par i Manchester. En dramakomedi som både blev en tittar- och publiksuccé. I rask följd blev det fem säsonger, sedan tog serieskaparna "död" på en av huvudrollsinnehavare. Och det fanns inga som helst förhoppningar om att serien skulle kunna fortleva efter det att den populära karaktären Rachel Bradley spelad av Helen Baxendale gått hädan. "The girl next door", Helen Baxendale, spelade även den engelska flickvännen till Dr Ross Geller i serien Vänner, under säsongen 1998-1999.

Hur som helst, tretton år senare, september 2016 kom säsong sex med 8 nya avsnitt som även sändes på TV 4.

Nu är karaktärerna omkring de 50 med allt vad det innebär. Död, kärlek, skilsmässor, tonårsbarn, gamla föräldrar, ekonomiska problem, knackiga förhållanden, nya förhållanden, depressioner, tillkortakommanden. Ja, helt enkelt - vårt dagliga liv.

Musik i skymningen. Givetvis i svartvitt!

Likes

Comments

Idag celebrerar jag den brittiske rocksångaren, Graham Parker som fyller 67 år. Bördig London och hade en del intressanta yrken innan han slog igenom. Bl a arbetade han som flipperspelstömmare, det vill säga, han åkte runt och tömde flipperspelens myntboxar.

Graham Parker är märkligt nog inte så ihågkommen som sina generationskamrater. Av de som bär glasögon så är det Elvis Costello som är störst. Och på den andra sidan av pölen(Atlanten) så skulle jag tro att Marshall Crenshaw är minst lika känd som Graham Parker.

Kan anledningen vara så banal att Marchall Crenshaw och Elvis Costello har hornbågade glasögon och Graham bär pilotglasögon?

Nä, så kan det väl inte vara. Graham har ett gott renommé bland kollegor. Redan 1980 fick han en outgiven låt av den bredbenta rockens "överpräst"; Bruce Springsteen: Endless Night.

Själv har jag inte lyssnat så mycket på Graham Parker. Det fanns andra som låg närmre mitt hjärta. Men jag har ett minne från mitten av 1980-talet då jag åkte omkring och vattnade växter för Hagmanns Växter i Borgeby och infann mig på nöjesredaktionen på Kvällsposten för att vattna redaktionens växter. Där och då en minnesrik dag spelade popredaktören Olle Berggren Grahams senaste alster: Steady Nerves. Minns inte ifall det var Grahams enda Topp-40 hits på den amerikanska listan: Wake up (Next to You) eller om det var någon annan låt. Hur som helst låter Wake up som kärleksfull pastisch till på Smokie Robinson och någon av dennes blödiga sånger.

2012 dök Graham Parker upp i filmen This is 40. En komedi av Judd Apatow där Graham spelar en cameoroll. Även Billie Joe Armstrong och Ryan Adams dyker upp i filmen.

I filmen förekommer en scen där en "Mini-Tom Petty" får sig en avhyvling av en xantippa. Pågens agerarande är klockren. Uttrycket i ögonen och hur han säger sina repliker. Suveränt.

Likes

Comments

Det känns alltid gott när någon levererar vad som utlovas. Till exempel, förra lördagen. Landskrona BoIS levererade och återfinns nästa år i Superettan.

Telia gjorde sin plikt och kom och fixade mitt bredband, mindre än 24 timmar efter anmälan. Fick en ny router och kunde ta del av gårdagens nästa leverans - Det svenska fotbollslandslaget vann över Italien med 1-0.

Och så har jag upptäckt att systrarna Johanna och Klara Söderberg i First aid kit har kommit med två nya låtar till det kommande albumet som kommer i början av 2018. Suveräna melodier och en fantastisk stämsång.

Själv har jag uppenbart inte levererat då min plan är som alltid att blogga kl 08.00 om lördagarna. Och min illustration är inte mycket att hänga i granen. Men formen på Telecaster är oslagbar.

Ha en fortsatt skön weekend och håll tummarna för Sverige borta mot Italien i Milano på måndag!


Likes

Comments

​Prokrastinering är något som Landskrona BoIS sysslat med den senaste tiden. De haft flera veckor på sig att avgöra. Ett sketet poäng behövs för att säkra seriesegern och vidare avancemang till Superettan. I eftermiddag på Landskrona IP ska Karlskrona få bekänna färg. Skulle BoIS förlora och Mjällby vinna mot Ljungskile på bortaplan då får BoIS kvala. Vid poäng blir det världens fest i Landskrona. Som sagt, lite ångest idag. Men det får man ta. Heja BoIS!

Likes

Comments

Idag den 28 oktober är det tio år sedan som Porter Wagoner dog.

Vem?

Porter Wagoner, den amerikanske country-sångaren som tog Dolly Parton under sitt beskydd när hon kom till Nashville 1966 för att göra karriär. Dolly blev Porters duettpartner till 1974 då hon lämnade honom för en synnerligen framgångsrik solokarriär.

Porter insisterade att Dolly skulle fortsätta med honom. Men hennes plan var från början göra fem år vid Porters sida och sedan dra vidare.

När Porter inte kunde förstå det gick Dolly hem och kom tillbaka dagen därpå med brottarhiten: I Will Always Love You.

Själv hade jag ingen pejl på Porter Wagoner mer än han hade väldigt dekorerade kostymer med mycket bling-bling.

Porter hade en TV-show med miljonpublik som gick ett antal år på lokala stationer från 1960-1981. Inalles 686 shower. Alla de stora country-ikonerna har gästat showen. Allt ifrån Willie Nelson til Waylon Jennings.

Elvis Presley ville spela in I will Always Love You på det villkoret att han fick rättigheterna på låten. Men Dolly visste sitt värde och svarade: "glöm det".

I Will Always Love You är en näpen bitterljuv historia där med ett avsked där partnern inte är mogen för det, men där varje ord får sitt berättigande:


If I should stay

Well, I would only be in your way

And so I'll go, and yet I know

That I'll think of you each step of my way

And I will always love you

I will always love you

Bitter-sweet memories

That's all I have, and all I'm taking with me

Good-bye, oh, please don't cry

'Cause we both know that I'm not

What you need

But I will always love you

I will always love you

And I hope life, will treat you kind

And I hope that you have all

That you ever dreamed of

Oh, I do wish you joy

And I wish you happiness
Likes

Comments

En fejkselfie av Anders Zorn och hans hund; Liten. Originalfotot nyårsdagen 1920.

Just nu pågår i Paris en utställning med verk av Anders Zorn. Det är första gången sedan 1906. Min fråga är; Om Anders Zorn varit verksam idag, skulle han då kommit undan med all den fantastiska nakenporträttering av yppiga kvinnor utan bli kallad för en satyrisk manchauvinist?

Anders Zorn var född 1860 och son till en bayersk bryggmästare som var verksam vid von Düben & Co:s Bryggeri i Uppsala. Modern var en säsongsanställd buteljsköljerska. Anders Zorn var född utom äktenskap och växte upp hos morföräldrarna i Mora.

Ett litet arv efter fadern, som Anders Zorn aldrig fick träffat, gjorde att han blev antagen på Enköpings läroverk där han fick lära sig att tala rikssvenska. 1875 påbörjade han studier vid Kungliga Akademien för de fria konsterna i Stockholm. Skulpterade i trä för att sedan övergå till akvarellmåleri. Anders Zorn blev en skicklig porträttmålare och gjorde sig ett namn de burgna borgerskapen och i den fina världen träffade han sin kommande hustru Emma Lamm.

Då hade Zorn redan gått över till oljemåleri och var en fena på måla speglingar i vatten. Helt fenomenal, skulle jag vilja säga. Det märkliga var att han rörde sig med fåtal färgnyanser som var Ivory Black, Yellow Ochre, Cabin red och när han målade utomhusmotiv så lade han till Ultramarin Blue och white på sin palett.

Zorn hade hela världen som sitt arbetsfält och han målade av bankirer och presidenter i U.S.A och blev med tiden en rik man. Han var vän med kollegorna Albert Engström och Bruno Liljefors.


Underskriven fuskar i akvarell 20*20 cm

Nog talat om Zorn och till fenomenet manligt tramseri i form av sexuella trakasserier. I dagarna läser man om filmmogulen Harvey Weinstein som förgripit sig på ett antal kvinnor utan att bli påkommen... Men efter det att Ashley Judd gått ut och berättat så har syndafloden rämnat, brustit och den ena efter den andra kvinnan trätt fram och berättat om sina upplevelser om man som verkar komplett galen. En sexgalning som helt enkelt satt i system att utnyttja sin makt i sitt värv som filmproducent.

Och när jag håller på att skriva denna text så har det även uppdagas ett svenskt "Kladdgate". En journalist och en TV-kändis fyller tidningssidorna i dagarna. Klart svenskarna ska inte vara sämre.

Är det ett tidens tecken, att det manliga könet kan bete sig hur som helst? På senare tid har jag läst med förvåning hur det går till på allmänna platser, festivaler, krogar etc. etc. där det manliga könet tagit sig den friheten att taffsa på kvinnor, flickor. VARFÖR? Helt obegripligt. Det går inte att skylla på fylla. Det borde inplanterat i systemet att så beter man sig helt enkelt inte. Vare sig man är fem år eller 105 år! En redig karl ska vara ridderligheten personifierad. Det vill säga: man ska hålla upp dörrar för kvinnor, "skjuta fram stolen", lägga sina persedlar i vattenpussar och definitivt inte ta några friheter att tulla på kvinnors kroppar om de inte ber om det.

För böveln! Vi är väl inga babianer? Men tyvärr, jag är pessimistisk i min läggning. Världen utanför mig blir allt mer obegripligt. Bara som t ex att var femte elev som avslutat gymnasiestudier inte kan skriva på ett sådant sätt att det kan göra sig gällande på högskolenivå. En på fem är undermålig. Då har de alltså gått i skola i minst 12 år. Tala om resursslöseri.

Lära sig skriva, läsa och räkna är basen för hela vår civilisation. Vare sig vi har datorer eller räknesticka till hjälp. Jag vet. Det är tradigt att traggla igenom alfabetet och lära sig stava. Men en repetitiv inlärning ligger till grund till det mesta. Tråkigt som bomben, men belöningen blir desto större.

Klart slut från moralisten USP

En sak till. Bäst denna vecka! Lykke Li: "There's nothing more life awakening than the beginning and end of life, love and art. This song is a tribute to my mother and Andrew's father, who passed away."

Det lär vara en "supergrupp" bestående av Miike Snow’s Andrew Wyatt, Pontus Winnberg; producer Jeff Bhasker och Peter Bjorn och John’s Björn Yttling

Likes

Comments

Idag för 56 år, det vill säga lördagen den 14 oktober 1961 började programmet Tio i topp sändas i Sveriges Radio. Den första programledaren var Lill Lindfors och därefter passerade en rad andra presentatörer under hela 1960-talet. Från september 1970 och till när Tio i topp gick i graven den 29 juni 1974 var det Kaj Kindvall som höll i programmet.

Själv lyssnade jag inte förrän 1970-talet. Då satt man som klistrad framför radion om lördagseftermiddagarna och var beredd att trycka på inspelningsknappen på min Dux rullbandspelare. Vilken var inköpt för 300 kr av Annette Mårtensson som var skolkamrat med min storebror. Kassettbandspelare köpte jag inte förrän några år senare.

På bilden under är jag troligtvis en tolv tretton år och hade hela livet framför mig. På den tiden hade jag visioner, drömmar och förhoppningar om att livet skulle gå en väl. Och så har det väl gjort. Sluppit sjukdomar och ännu inga större krämpor. Men ändån tycks jag bara minnas tillkortakommanden. Jag vet inte om det har med hösten att göra. Men vänta bara tills vi vrider tillbaks klockorna. Då dj-vlar då kommer jag känna mig riktigt låg.

Notera T-shirten; Quick. Holländskt skomärke. Spelare i Landskrona BoIS som använde Quick var Sonny Johansson om jag inte missminner mig. Claes Cronqvist spelade i HUNT. Som sagt, minnet kan svikta. Notera II, öronen får inte synas. Måste täckas med lockigt hår…Dödsviktigt!!

Planen var att åka upp till Skäralid idag, men så sprang tiden ifrån mig. Det fick bli Järavallen istället. Helt ok. Jag gick den blå sträckningen, 8,1 km över motorvägen och genom Hofterups Mosse.

Järavallens naturreservat har man varit en del under årens gång. Skolorienteringar och vid något enstaka tillfälle tog familjen ut till Järavallen för att fika. Givetvis körde farsan i en begagnad SAAB 96:a.

Sedan minns jag att IOGT hade sina sommarcamp och vi från Barsebäcks by ställde upp med ett lag som mötte dem i fotboll. Vill minnas att de hade en tjej som kallades för Honken som skulle vara deras stjärna. Men inte var det någon stjärna. Bara en storvuxen snabb tös. Den enda Honken jag kände till som var stjärna var ishockeymålvakten Leif "Honken" Holmqvist som spelade i landslaget och AIK.

Under ett tiotal år joggade jag i spåren. Varför gör jag inte det längre? Slitage eller lathet?

Likes

Comments