Än lever grammofonskivan. Många av de stora namnen kommer med nya plattor nu i vår. I det närmsta, i veckan släpper Per Gessle sitt första av två album som varit inspelade i Nashville. En vacker natt.

Även John Mellencamp kommer med nytt album i veckan: Sad Clowns & Hillbillies.

I maj kommer Bruce Springsteens vapendragare; Little Steven med ett nytt album efter många års frånvaro från egna skivsläpp. Soulfire

I sommar ryktas det om att Tom Petty ska återutger sitt album Wildflowers från 1994. Men om det är sant, står skrivit i stjärnorna

Nästa vecka. Jag lovar del III om Sven-Ingvars. Tills dess. Take it easy!

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

Det blir ingen längre text denna helg. Lägger tid och kraft på utställningen INSTAGRAM i Barsebäck. Som sagt, blivit en del det senaste året. Här under ett gäng:

  • 16 readers

Likes

Comments

1966 blev ett framgångsrikt år för Sven-Ingvars. Sex låtar på Svensktoppen: Säg inte nej, säg kanske, sexton veckor. Kristina från Vilhelmina, 12 veckor. Det tror jag inte på, 8 veckor. Å jänta å ja, 1 vecka. Vid din sida, 15 veckor. Och En prästkrage i min hand.

Jag var fem år och hörde deras låtar på radion så att måste ha fastnat i mitt musikaliska DNA.

Framgångarna gjorde att Sven-Ingvars fick ja... Man kan säga, lite hybris. De spelade in en film som inte var av denna världen. Men varför inte. The Beatles hade gjort två filmer och från Amerika hade The Monkees börjat en TV-show letat sig hit till Sverige. Även Hep-Stars gick i filmplaner och hade varit i Afrika och spelat in obrukbart material.

Sven-Ingvars gjorde en wästern på värmländska som blev barnförbjuden.

Jag har sett den. Jag tror att jag har den i mina gömmor på VHS. Ja, den är inte till att leka med. Den är tämligen usel.

Sven-Ingvars var konkursfärdiga och de bytte medlemmar. 1971 kom de på tapeten igen då de tolkade den värmländska poeten Fröding. Både kritikerna och publiken släppte in Sven-Ingvars i värmen igen. Östen Warnebring var mannen som tonsatte flera av Frödings alster. Han hade ju erfarenheter från att ha satt musik till Hjalmar Gullberg sedan tidigare.

Nu retrospektivt kan det vara svårt att hitta rätt versioner av Sven-Ingvars tidigare karriär. Som många andra artister har de legat på olika skivbolag och då har de gjort nyinspelningar av tidigare hits. Och resultatet har som oftast blivit därefter. Så försök hitta originalversionerna. Men det kan vara väldigt svårt eftersom Spotify och andra strömmninstjänster bara skriver ut till på låten och när den var utgiven. Ibland är versionerna väldigt snarlika, men man blir något irriterad när hör att något i ljudbilden inte överensstämmer första intrycket av låten.

Det är en sak att arra om för att medvetet göra nya versioner, men när man fejkar få att försöka få det att låta som originalen. Nej, sådant trams är inte ok.

Nästa vecka: När den svenska pop- och rock-eliten gick man ur huse för att hjälpa Sven-Ingvars in i 2000-talet. Resan började redan 1998 samband md albumet Nio Liv.


Likes

Comments

Jag vet inte var etablissemanget fått för sig att Sven-Ingvars var ett dansband. De själva lade aldrig någon stor vikt att förklara att de inte var en traditionell dansorkester. Visserligen under deras karriär på 1970-talet livnärde de enkom att spela upp till dans och på 1980- och delar av 1990-talet medverkade de på dansbandsgalor i landets stora idrottslador.

Men för den sakens skull är det alldeles för lätt att avfärda dem med von ober-attityden: Dansband. Å andra sidan hävdade några att Sven-Ingvars var ett rockband efter det att de uppträtt på Hultfredsfestivalen 1992.

Men sakta i backarna. Sven-ingvars var ett popband av rang som sjöng på svenska....värmländska. Punkt slut.

Härförleden dog sångaren Sven-Erik Magnusson efter sviterna av en prostatacancer som gäckat honom i sju år.

Karriären började i Slottskogen i Värmland där Sven-Erik blott som en 15-åring var traktens egna Elvis Presley. Tillsammans med Sven Swärd och Ingvar Karlsson bildade de Sven-Ingvars och fick deras första framgång 1961 med att poppa upp en dänga som var förlagd 1948 som Te de dans med Karlstatöserna. De följde upp med Owe Thörnqvist bitterljuva Ett litet rött paket.

Att välja in en man till basist i orkestern enkom för att han dansade så bra och hade en bra taktkänsla är närmast genialt. Dessutom 1962 utöka bandet med en saxofonist är kongenialt. Så 1962 hade orkestern följande drömuppställning: Sven-Erik Magnusson; gitarr, klarinett och sång, Ingvar Karlsson; gitarr och dragspel, Sven Swärd; trummor, Rune Bergman; bas och Sven-Olof Peterson; saxofon.

De äntrade Svensktoppen första gången 1964 med Fröken Fräken och Min gitarr. Båda komponerade av Thore Skogman.


Tyvärr ligger jag efter med allt. Jag får återkommer med Sven-Ingvars nästa lördag. Tack för ett visat förtroende!


Lyssna på Mammas Paket av Owe Thörnqvist. Vilken saxofon! Ettrig som bara den.

Likes

Comments

Sankte-Per för avdelningen för entertaintment har bråda dagar. I förra veckan Chuck Berry och nu i onsdags var det Sven-Erik Magnusson från Sven-Ingvars som satte sina tofflor.

Idag tar jag mig an Chucken.

Chuck Berry föddes i Saint Louis, Missouri, USA den 18 oktober 1926. Han var utan som helst några tvivel var han en av arkitekterna till det som vi idag kallar för klassisk rock'n'roll. Effektivt med några få ackord och synnerligen målande lyrik beskrev Chuck om livet att vara tonåring i västvärlden, trots att han inte själv var tonåring när han slog igenom i mittten av 1950-talet. Träffsäkert skissade Chuck novell-aktigt upp den amerikanska tonårsdrömmen om hamburgare, Coca-Coca, bilar och bultande tonårshjärtan.

Kim Larsens största och första inspirationskälla är Little Richard men han har även varit på och nallat i Chuck Berrys låtskatt, Redan 1977 spelade Kim i Havanna Moon med amerikanska musiker.

2013 gjorde Kim en märklig remake med Solopgang till måneskinspriser där ingen hitintills har haft några invändningar på de musikaliska likheterna till Havanna Moon.

När The Beatles 1969 gjorde Come Together så fanns det en textrad: "here come old flat-top" som ursprungligen fanns med i Chuck Berrys You can't catch me. Vilket Chuck reagerade på och det blev en förlikning på ett sådant sätt att John Lennon lovade att spela in några av Berrys låtar så att Chuck skulle få kompensation i form av royalty.

Även Bruce Springsteen kände väl sig tvungen till att kreditera Chuck Berry för titelraderna i: Johnny bye bye. Det gäller alltså B-sidan till I´m on fire från det berömda albumet Born in USA. Singeln gavs ut den 6 februari 1985.

Nästa veckas blogginlägg är tänkt att handla om Sven-Ingvars.

Likes

Comments

Per Gessle släppte en ny singel igår tillsammans med Lars Winnerbäck - Småstadsprat.

Oj, vad jag hade sett fram emot det. Per Gessle på svenska. Inspelat i Nashville, allt vad den akustiska ljudbilden kan ge.

Det visar sig att det blir två album. Den 28 april kommer; En vacker natt och i september; En vacker dag.

Den kommande sommarturnén heter naturligtvis; En vacker kväll. (Premiär i Helsingborg den 6 juli)

Vad som framkommit så blir det reflekterande album då Per bara på några år fått känna av saknaden efter sin mors, systers och brors frånfälle.

Småstadsprat lyfter tyvärr aldrig. Snygg produktion med en gråtande fiol i introt. Helt ok vers, men sedan lägga in Helena Josefssons väna röst med orden: Tussilago. Och hela tiden väntar man på refrängen. Men den kommer aldrig. Men steelgitarren är vacker, så än ska jag inte ge upp.

Likes

Comments

En vårdag vid sundet. Inte helt fel.

En låt som åter kommit in i mitt system igen är Rodney Crowells Till I gain control again. Första gången jag hörde den måste ha varit Emmylou Harris version från albumet: Elite Hotel (1975).

Crystal Gayle fick en hit med den 1983.

Nu kommer den till pass igen i ”näktergalen” Alison Krauss version från hennes nya album, Windy City som kom i förra veckan.

Där är någonting med fyrar. Ljuset i mörkret. Eller något romantiskt skimmer över att ses långt där ute på piren. Jag vet faktiskt inte.

Fjärde verse i Till I garn control again::

Like a lighthouse you must stand alone

Landmark the sailor's journeys end

No matter what sea I've have been sailing on

I'll always roll this way again

Likes

Comments

En vanlig lördag i mars månad. Våren är antågande. Det verkar som om att man orkat igenom ännu en vinter med både den fysiska och psykiska hälsan i behåll.  Inspirationskällan för dagen; Gustav Klimt (1862-1918).

Så långt allt väl. Fortsättning följer om en vecka. I

april släpper John Mellencamp sitt nya album; Sad clowns & Hillbillies. Det ser man fram emot!

Likes

Comments

Idag för 60 år sedan, den 25 februari 1957 ”satte” Buddy Holly den definitiva versionen av That´ll be the day. Den nådde första plats på Billboardlistans den 23 september samma år.

17 månader senare slutade Buddy Hollys korta och intensiva karriären abrupt efter flygkraschen vid Clear Lake i Iowa den 3 februari 1959. 

Under sin korta karriär hann Buddy Holly med att både turnera i England och i Australien och satte stort avtryck på den brittiska vågen av gitarrband som äntrade topplistorna i USA omkring 1964-65. Beatles tog sitt namn efter Buddy Hollys kompgrupp; The Crickets och Mick Jagger såg Buddy Holly & the Crickets i Woolwich, London 1958 och då fick höra låten Not fade away, vilket senare blev den låten som The Rolling Stones tredje singel och den första som släpptes i USA

De drygt 50 låtarna som Buddy Holly hann spela in står sig än idag.

Likes

Comments

I morgon börjar fotbollssäsongen för mitt vidkommande. Då är det dags för Landskrona BoIS ta sig an Gefle IF på konstgräsplanen vid IP. Matchstart kl 14.00. Nästa söndag är det dags för Kalmar FF att bekänna sina färger mot de svartvitrandiga giganterna. Sedan avslutas gruppspelet mot Trelleborgs FF borta helgen därpå. Det gäller alltså Svenska Cupen. Skulle BoIS klarar sig vidare så skulle det vara en smärre sensation. Å andra sidan fick Malmö FF respit av BoIS i fjol.

Likes

Comments