Jag är en tjej på 26 år som bor i Stockholm. Efter fem tuffa år tog jag i våras min masterexamen från Handels. Min motivation att plugga just på Handels berodde inte direkt på ett intresse för -eller kunskap om- ekonomi och yrken relaterade till en business-utbildning. Nej, ska sanningen fram var det väl framför allt en dröm om stora pengar som var den drivande faktorn, för efter många långa och tuffa eftergymnasiala år i servicebranschen visste jag att en högre utbildning ifrån en elitskola var det säkraste sättet till ekonomisk framgång. Jag var helt enkelt trött att jobba och slita fysiskt på en restaurang, för såväl dåligt betalt som uruselt bemötande från många av de kunder som ofta såg ner på mig pga mitt yrke (och tyvärr gärna visade det också…)

Så trots det hårda, obetalda ibland (ofta) urtråkiga arbete som krävs för att överleva en femårig masterexamen från en väl ansedd skola, har jag under hela resans gång haft Det Välbetalda Jobbet som morot för att överleva även de slitigaste tentaperioderna och mest knastertorra grupparbeten.

Till skillnad ifrån många av mina mer visionära studiekamrater, som drömde om storslagna karriärer som entreprenörer eller marknadsföringsgurus, stog det tidigt in i utbildningen klart för mig att ville jag var säker på att tjäna stora pengar, borde jag satsa på jobb inom antingen finans eller managementconsulting. Eftersom jag inte kunde se mig själv sitta instängd bakom ett excelark och räkna på räntesatser åtta dagar i veckan(!) var bank- och finansjobb rätt ointressant. Istället började jag fundera alltmer på managementconsulting som karriärväg. Visst, inte heller som managementkonsult skulle jag slippa de långa arbetsdagarna och excelarken, men jag skulle åtminstone få möjlighet att arbeta strategiskt, besöka olika arbetsplatser och träffa mycket nya människor.

Så, när jag kommit underfund med vad jag ville satsa på för jobb, var det dags att på allvar börja jaga dessa tjänster. Efter många ansträngande intervjuer fick jag tillslut tjänsten som analytiker på ett mindre, up-and-coming och snabbt växande konsultbolag.

Med bra läge (precis vid Stureplan) och varma löften om goda möjligheter till att klättra internt, känns målet mot en framgångsrik karriär nu plötsligt inte längre helt orimligt.

Likes

Comments