Header
View tracker
View tracker

Julkalender 2016

En av de bästa sakerna med julen är julskinkan ! Så idag tänkte jag dela med mig av ett recept jag tänkte prova nästa gång jag gör julskinka !

Du behöver:

En julskinka

1 äggula

3 msk osötad senap

1 msk honung

1 tsk potatismjöl

3 msk ströbröd

1. Sätt ugnen på 225 grader och lägg skinkan i en långpanna.

2. Blanda allt i en bunke förutom ströbrödet.

3. Pensla blandningen över skinkan.

4. Häll över ströbrödet.

5. Ställ in skinkan i ugnen och låt den vara i ugnen i 10-15 minuter tills den fått färg.

Likes

Comments

View tracker

Det finns stunder när jag hatar världen och hur den blivit. Det finns stunder när jag hatar religion.. land.. krig.. När det finns personer som bara vill förstöra.. Men det jag hatar mest är nog känslan av att alltid känna sig osäker i sitt eget hem. Bara för att alla inte lärt sig hur man skiljer på mitt och ditt, Jag verkligen hatar knuten i magen när jag stänger dörren på morgonen och vet att jag lämnar något som betyder något och något som jag älskar bakom mig. Jag hatar känslan av att vara rädd när det är mörkt ute.. Rädd för att någon ska ta min kropp.. för att min kropp inte ses som min egen.. Jag hatar att jag ska behöva fundera över vilka kläder jag ska ha, att den där kjolen jag köpte med mamma inte kan användas ute bland folk när jag ska gå ensam, för att några inte tänker på att det faktiskt är min kropp, och inte deras att ta. Jag måste knipa ihop ögonen hårt när min kompis från ett av länderna där det är krig berättar att det är likadant där, att en tjej inte kan gå ensam utan att bli våldtagen. att de ser det som sin rätt att kvinnor alltid ska ge sig hän åt att få en främmande mandom intryckt i sig trots att de är våldtäkt.. Visst är det hemskt ? Och visst är ett hemskt att det finns så sjukt många som bara blundar för det ?

Jag känner mig inte trygg i mitt hem längre, och jag vågar inte vara ute när det är mörkt längre. Jag reagerar på minsta lilla ljud som kommer utifrån.. För att alla har inte lärt sig skillnaden på mitt och ditt...

Likes

Comments

Julkalender 2016

Om du inte lyckas med det där avancerade julgodiset så finns det ett enkelt julgodis som du egentligen kan äta närsom och inte bara under julen. Det enda du behöver är 3 ingredienser, och samtidigt är det väldigt gott också ! Det jag pratar om är rispuffs-choklad. Låter det intressant ? Fortsätt då att läsa !

Du behöver:

Choklad (vilken sort som helst funkar men vill du ha en "nyttigare" variant så kan du använda mörk)

Rispuffar

Matolja eller olivolja

Och om du vill snitsa till det lite kan du använda hackade nötter också, eller krossad polkagris, mums !

1. Börja med att smälta chokladen antingen över vattenbad eller i micron. Tillsätt ca 1 msk olja (det hindrar att det bränner fast).

2. Häll i rispuffar och eventuellt nötter eller polkagris och rör om tills det inte finns någon "lös" choklad kvar.

3. Nu kan du göra på 2 sätt, antingen klicka ut till små bollar på bakpappersklädd plåt med två matskedar, eller om du vill slippa allt pill hälla ner hela i en bakpappersklädd plåt.

4. Låt stelna. Och när det har stelnat så är det bara att äta och njuta.

Likes

Comments

Julkalender 2016

Om du vill göra något fint och enkelt så är det här pysslet för dig ! För några år sedan fick min mamma just en sådan här, en berlockängel. Jag tycker att de är så sjukt vackra, och jag skulle kunna pilla med det här hela dagarna om material och tid fanns.

Du behöver:

Ståltråd

2 pärlor som är olika stora

Ett par vingar

En lobsterklo (för att fästa berlocken i smycken etc)

Och eventuellt något som ska utgöra gloria

Avbitartång

En näbb-tång

1. Börja med att klippa en lagom stor bit av ståltråden, jag brukar ta en ganska lång bit på ca 1 dm bara för att vara på den säkra sidan. Försök få den så rak som möjligt.

Gör en ögla i änden av ståltråden. Tänk på att den ska kunna "vikas".

Trä på den stora pärlan. Böj den lilla öglan lagom så att pärlan inte kan åka av, men så att den inte heller står ut för mycket.

Trä på änglavingarna. Du kan nu börja justera ståltrådens form efter pärlorna om det ser lite snett ut.

Trä på den mindre pärlan.

Om du vill kan du avsluta redan här, men om du vill ha en "gloria" så är det nu du ska trä på den.

Klipp av lite av ståltråden och gör som en liten krok vid änden.

Gör en ring av ståltråden. Det funkar att vira ett varv runt en vanlig blyertspenna. Trä den i en lobster klo. Den kan verka stor men den ska förminskas i ett av de sista stegen.

Fäst kroken i ringen och tryck ihop ringen lite. Tryck även åt lite på kroken så att ringen inte kan åka av.

Klart !

Du kan på liknande sätt göra en snögubbe, skippa bara vingarna, använd en svart paljett och en hama-pärla så har du istället en snögubbe. Inte ens fantasin sätter stopp flr vad du kan göra, skippa glorian och ge ängeln en hatt istället eller vad som helst !❤

Jag bestämde mig för att ge min pendel-ljusstake en liten makeover med mina berlockänglar och lite fler pärlor.

Likes

Comments

Julkalender 2016

Vad är inte juligt om inte en julstrumpa ? När jag var med i en pysselklubb för många år sedan så fick jag göra just en sådan. Det var det första jag tänkte på när jag tänkte att dagens bokstav t skulle passa till ordet tyg, som är just det vi ska använda idag.

Strumpan jag gjorde är den som jag går efter idag, eftersom jag inte tog steg för steg bilder på den så får ni tyvärr klara er med bara en beskrivning idag.

Du behöver:

En stor strumpa som mall

Vitt tyg

Rött tyg

Tråd med bollar på

Pärlor

Paljetter, annat pynt du kan tänka dig använda

Pysselögon

Och såklart nål och tråd

1. Lägg en strumpa på tyget och rita sedan efter den. Du kan nåla fast strumpan för att hålla den på plats. Om det känns svårt kan du hitta färdiga mallar på nätet. Tänk på att klippa två tygstycken och inte bara ett.

2. Mät ungefär hur mycket vitt du vill ha på "kanten" och mät även ut en ficka om du vill ha en sådan.

3. Om du valt att ha en ficka så syr du fast den innan du syr ihop styckena, då det kan bli väldigt krångligt annars. Tomteluvan ritade jag på fri hand, och man gör den genom att rita som en vattendroppe, sedan klipper man av den utbuktande delen så blir det en tomteluva. Sy även fast den om du ska ha en sådan.

4. Om du ska ha pärlor eller snöflingor på själva strumpan så kan du sy fast det innan du syr ihop styckena. Snöflingor borde finnas att köpa på vanliga pysselsidor, jag fäste dem med nål och tråd med en pärla i mitten, men om du vill att det ska hålla så är det nog ingen fara att använda lim.

5. Sy ihop styckena med varandra. Nåla helst ihop dem och tänk på att det ska bara kant i kant så att det inte blir ojämnt.

6. Ny kan du ta det sista pyntet, t ex om du vill ha en rosett eller fästa snöre med bollar på eller paljetter. Om du vil göra en rosett klipper du en rektangel i tyget, och syr ihop mitten av rektangeln med några snabba stygn. För att dölja stygnen fäste jag en snöflinga därpå. Paljettera, snöret, rosetten, ögonen och siffrorna fäste jag med dubbelhäftande tejp.

7. Om du ska hänga upp strumpan så kan du göra en "ögla". Klipp ut en avlång rektangel, vik på mitten oc sy fast på insidan. Jag fäste med dubbelhäftande tejp i mitten och sydde runt för att det skulle hålla bättre.

8. Nu har du en julstrumpa.


Likes

Comments

Igår åkte jag hem från skolan för att jag inte mådde särskilt bra, och i efterhand så var det ju i rätt tid jag valde att åka hem. När jag väntade på att pappa skulle hämta mig vilket kändes som en hel evighet så åkte en bekant volvo förbi. En ganska ny guld-orange färgad som svängde förbi. Farfar tänkte jag. Jag har tänkt ringa till honom länge, och det smärtar att säga att tiden inte har räckt till för ett enda litet samtal till min farfar. Jag har inte haft någon kontakt med min farmor, jag har liksom alltid varit närmast min farfar, men ju äldre jag blivit, desto mer tid har försvunnit, innan var man hos honom väldigt ofta, och nu knappt något alls. Så när jag väntade i kylan slog jag in hans nummer jag tänkt slå så länge. Och när han svarade kunde jag knappt hindra tårarna från att kika ut från kanten av ögonen. Och det visade sig att det faktiskt varit farfar som kört förbi mig för en kort stund sedan, och tänk att jag fick det infallet just då ! Han blev verkligen jätteglad över att jag ägnat honom en tanke, och det gör jag ju ganska ofta, det är bara det att skolan har tagit över vartenda del av mitt sinne att jag lätt glömmer bort att: idag ska jag ringa farfar. Jag har inte pratat med honom sedan i somras, och det va verkligen skönt att prata med honom, som jag saknat honom ! Hans hem är min fristad, och jag kan inte fatta att jag varit borta från det så länge, jag verkligen måste åka dit snart igen, och andas in frisk lant-och skogsdoft. Och det stämmer verkligen det han sa till mig: Man kanske inte har tid för att träffas, men sålänge man hör rösten så känns det bra. Och jag är verkligen glad att jag kom ihåg att ringa honom den här gången. Trots att jag la på med tårar i ögonen så kom den meningen direkt ifrån hjärtat, och den meningen stämmer in på så mycket, att bara kunna höra en röst trots att personen är långt borta, eller för man inte har tiden till att träffas gör en verkligen enormt lycklig, även om det bara är för en stund.

Så ni därute, unna er ett samtal till era nära och kära ni inte pratat med på ett tag, det är verkligen guld värt. Man tänker på dem ofta men det är inte alltid de vet om det, så ett enda litet samtal kan göra någon så lycklig, man berättar för dem att man tänkt på dem. Och sådant är väldigt viktigt tycker jag.

Vem skulle ni ringa i en sådan stund ?

Likes

Comments

Julkalender 2016

Dagens "lucka" kom lite sent i och med att jag bakade idag och tappade bort tiden helt ! Men jag tror att ni kommer att förlåta mig när ni ser vad som gömmer sig i dagens inlägg, nämligen ett justerat recept av lussebullar, ta bort lusse och lägg till vanilj så blir det saffransbullar med vaniljkräm, som vanliga vaniljbullar fast med saffran, det är sjukt gott. Min mamma och jag är mycket för att prova nya och egna saker. många gånger har det ju självklart smakat lite underligt, men det här är ett recept som vi lyckats med tycker jag. Och i vanliga fall så är det nog lite utav hemligt, men nu delar jag det med er, och jag hoppas att ni kommer tycka om det lika mycket som jag gör ❤

Du behöver:

50 g jäst

5 dl mjölk

150 g smör

250 g kesella (ca 2,5 dl)

2 dl strösocker

1 g saffran (2 kuvert)

1 tsk salt

16 dl vetemjöl, eventuellt lite mer

1 st ägg + 1 msk mjölk till pensling

Fyllning:

100 g rumsvarmt smör

2 dl strösocker

4-6 msk vaniljsocker

Eventuellt pärlsocker

Gör såhär:

1. Värm smör och mjölk tillsammans i en kastrull, det ska vara fingervarmt (alltså 37 grader, känns efter med lillfingret)

2. Smula ner jästen i en rymlig bunke. Häll lite av den varma blandningen i bunken, blanda tills jästen löst upp sig och blanda sedan i resten av smör och mjölk blandningen.

3. Blanda ner kesella, saffran, socker och salt.

4. Tillsätt nästan allt av mjölet, ta lite i taget och arbeta degen smidigt, om det behövs, tillsätt mer mjöl.

5. Täck över degen och låt jäsa i 1 timme.

6. Sätt ugnen på 225 grader och ställ ut bakformar på en bakplåt.

7. Blanda smör, socker och vaniljsocker till fyllningen när tiden gått för jäsningen innan du lägger ut degen på bakbordet.

8. Lägg degen på ett mjölat bakbord och knåda i några minuter.

9. Dela degen i 4 delar. Mjöla lite till, lägg en av degarna däri och lägg de andra bitarna åt sidan. Kavla ut degen.

10. Bre fyllningen jämnt över degen med en smörkniv. När du är klar rullar du ihop degen till en avlång korv och rullar den lite extra.

11. Dela degen i bitar, bestäm själv hur breda du vill ha dem. Lägg de sedan i formarna som står på bakplåten. Om du vill ha bullarna stora kan du låta de jäsa en stund till.

12. Pensla med ett ägg och en matsked mjölk, om du vill kan du även strö över lite pärlsocker, men det måste man inte ha.

13. Grädda i ugnen ca 5-8 minuter, tills de blivit gyllenbruna.

14. Ta ut bullarna och låt de svalna på ett galler.


Likes

Comments