Lördagen blev riktigt lyckad bara jag vaknade. Steg upp lite efter 3 och började göra mig klar för att gå ut på stan och äta med min vän homegirl. Vi var till Namnam och åt. Kylling og ris, efterrätten blev friterad banan och glass, vilket homegirl tyckte smaka potatis... Men det var riktigt gott i allafall att äta lite kinesiskt. Efteråt vandrade vi runt i affärerna lite och då va klockan redan 8 mittiallt så affärerna började stänga. Kom hem och lade en avslappnande ansiktsmask och drack lite coca-cola o tog det lugnt medan jag lite funderade över hur jag skall plocka och packa allting inkommande torsdag.

Söndagen aka hel###esdagen.... Började okej, åt lite morgonmål och kollade på tv. Sedan skulle jag iväg på praktik. Fick åka tre olika bussar, vänta på tre olika bussar plus att jag kom nästan försent.. Tur att man är ute i god tid. Dom har vägarbeten i halva oslo vilket gör att spårvagnarna som annars brukar gå, så gick inte. och dom har ordnat bussar istället som tar föreevigt då dom skall köra till alla stoppen via alla de kurvor och omvägar. På praktiken var jag med helt nya människor, så i.o.m. att jag kände till beboendena så fick jag ta hand om de tyngsta, mest tidskrävande patienterna.
Nåväl passet tog sist och slutligen slut och det var dags för hemfärd. behövde bara vänta 15 minuter i ösregn på att en spårvagn skulle ta mig till centrum och i centrum skulle jag fått vänta så otroligt länge så vandrade via mcdonnalds och tog med en hamburgare och vandrade hem sista biten.
Idag har jag också kvällstur så skall börja åka iväg sakta mak, hoppeligen så kommer jag mig lättare fram idag än umder helgen.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

  • 16 readers

Likes

Comments

Igår försökte jag vila så mycket som möjligt så jag skulle orka med en natt-tur. Dock blev det mindre vilas och mer kolla-runt-överallt... I torsdast for tönten min hem, var jätte härligt att ha kärleken nära och får tacka fru J att det passade han kom på besök. Besöket kändes dock väldigt kort och nu längtar jag hem mer än innan,men jag ska väl överleva en vecka till utan problem.

Hemresan har skolan ordnat och betalt så hem kommer jag i varje fall.

Natt tur i norge är annorlunda än i finland. Patienterna får mindre lugnande och mer sällan psyk-mediciner så gamlingarna är mycket mer aktiva så fastän det varit en lugn natt så har man haft något att göra hela tiden. Nattendrog ut sig lite, iställe för 9 timmar blev det 10...
Under natten har det varit så kallt så mark-ytan har frysit så på sina ställen var det halt. Det gick varken buss eller trick denna morgon, eller omjag skulle väntat i lite på 2 timmar... Så jag vandrade hem.... 7 km och c. 200 meter. Intressant hur öde en stad är då man bara ser en och annan människa men ingen trafik över huvudtaget. Kändes nästan lite kusligt men det var otroligt vackert på samma gång.

Men nu efter ett dygn skall jag försöka ta en liten blund.
God morgon och god natt!

  • 24 readers

Likes

Comments

Idag har varit en bra dag... <3 Igår kom min käreste på besök. Var emot honom till flyget och vi vandrade lite runt centrum. Vi avslutade kvällen med att mysa framför tv;n. Idag har vi vandrat runt, vi var till aker slott. Där var vi in och kollade på militär-museumet. Så vandrade vi på aker brygga, och ut till thief holmen, så lyxiga och fina höghus. Vi vandrade förbi kungsparken och vart överallt. Vi skulle gå på bio men då vi kom tillbaka till lägenheten kring 4 var vi redan så trötta och tänkte att vi kan ju vänta och se filmen i finland. Så en bra och härlig dag med min tönt ❤

  • 82 readers

Likes

Comments

Har börjat fundera på hemresan nu. skall jag ta tåg och båt för c. 70 euro eller flyg för 160. det är ju mimdre än tvåveckor kvar nu. Hörde med skolan och inväntar svar på deras åsikt. Dom har väl ganska fullt upp dom också.

På fagerborg går det bra. Idag har jag fölt med deras sjukskötare mer eller mindre. Fick gå med och se medicin rummet och så fick jag se rummet där dom förvarar alla sårvårdsmaterial och allt. Det finns inga som hellst sårvårdsmaterial på avdelningarna, allt skall gå via sjukskötaren. Men jag fick dessutom putsa ett sår idag och ge medicin åt två patienter, sjukskötaren gav dem åt mig och jag fick ge dem till klienterna. Detta med att ha diabetes är intressant i norge. Här vill dom ha sockret nere och det kan resultera i att klienten får insulin många gånger om dagen och även till natten. Dom reglerar ju nog sockret bra, det blir ju inte så stora kast. Det har faktist varit en helt kul dag idag på fagerborg.

Andra inte så roliga nyheter är att mördarklownerna har intagit Oslo. Dom har blivit sedda innom en två km radie och dom varnar till och med på tv om dem. Jag förstår inte att folk kan glra något sådant? Klä ut sig och faktist vilja skada andra människor? Vart är världen påväg. Jag hoppas verkligen på att jag inte kommer stötta på någo knivsvingande motorsågs knäppa "mördare"

  • 85 readers

Likes

Comments

Då var halva praktiken över redan. Två veckor har gått jätte fort och snart får ångesten om att detta är slut börja. På praktiken börjar det kännas som att jag har kommit in i rutinerna och känner mig jätte välkomnad dit även om dom är i en lite hektisk period nu just i.o.m att dom har stängt ner ett annat ålderdomshem som hör till samma koncept. Nästa hälg skall jag förbereda mig för att ha nattur, det skall bli spännande att se hur det går till, men det får vi se sedan.
Igår vandrade vi lite på stan med fru J efter att jag slutade praktiken. Hon har nattur igen så i dag morgon for jag iväg så att hon skulle få sova. Jag tog metron ut till Tøyen och tänkte att detta går ju bra och är en bra början på dagen. Men badet var stängt för dom hade inbokat något evenemang hela häljen. Nåväl oslo kommun har ett till bad ute i Bøler så det blev till att leta sig ut dit. Jag träffade en trevlig jenta, Anne, som också var ut på äventyr för att få simma lite. Tillsammans hittade vi badet och hon var faktist riktigt trevlig. Hon bjöd mig även med på filmfestival i kväll men hon skulle med sina vänner så jag misstänker att hon kom av sig med att höra av sig. No hard feelings. Det var kul att snackas med någon i egen ålder och ha lite sällskap.
Efter simmhallsbesöket så vandrade jag på stan och handlade lite vykort. Jag var till opera huset och kollade och så fick jag se nya huyndai ionic bilen, det var intressant...Man kan ju inte vara på resa utan att fixa souvenirer hemmåt så måste försöka hitta några frimärken och en postlåda nästa vecka. Fru J vaknade runt två snåret och följde mig ut på stan. Det har verkligen blivit mycket vandrat idag. usch... 26000 steg plus 1 km (lite på) simmas. Så jag har varit riktigt aktiv.

Då fru J for och jobba så tänkte jag att jag skulle sitta hemma och ya det lugnt, men efter en liten stund tyckte jag att jag nog måste gå ut så jag for till centrum. Väl i centrum öppnade jag jodel och kollade vad som sker i oslo, stötte på en annan finlandssvensk där så vi bestämde oss för att fara på en 'bisse' till t.g.i. friday. Det var faktist helt kul att få prata med en halv fisk, halv norsk och liten del någo afrikansk kille.

vad mer kan jag berätta om denna dag. Tja. Åt på mc donalds idag. Dom har ett underligt system vilket innebär att tar du take away så är det billigare än att äta på plats. Nästan alla snabbmatskedjor har typ något sådant system....

Det var väl allt för denna gång.

Ha de!

  • 75 readers

Likes

Comments

På tisdagen hade jag kvällstur och redan då kändes det jobbigt i halsen till och från ..  Onsdags mårgonen var jag riktigt färdig, ingen röst, frös, sjukt i lederna. Ja det var riktigt jobbigt. Så jag stannade hemma från praktiken. Jag gjorde inte mycket på onsdagen, sov för det mesta och då jag var vaken var det en ända plåga. Idag bara jag vaknade så var det lite bättre i allafall, snorar inte lika mycket men har ett bamse tryck i huvudet samt huvudvärk och vare rörelse känns som ett slag i huvudet..  meen ja ska väl nog klara av att jobba i morgon fastän jag är hes och har lite ont i huvudet. I dag så var jar till affären en sväng och så sov jag en stund och så var jag efter lite telefontid och så var vi med fru J och kollade på nån mat-mässa. Åt en lammcurry som var stark. annars kände jag nu inte så mycket smak. Fick dock ingen kvitans för det men kanske det är okej. Vandrade hem via folkteatern, verkade vara ett mysigt ställe med relativt billig kultur. Pjäsen singin' in the rain var bara 345nok...

Jag har ungefär varit igång c. 2 timmar idag, resten har varit i horisontalläge... Snart sova igen så jag skall orka med morgondagen. Men först skall jag kolla Aladdin.

  • 70 readers

Likes

Comments

På söndagen före arbetet så var vi och kollade till mathallen. Ett ställe med en massa färsk-varor, små restauranger med smaker från världen över, bagerier... you name it. Dom hade tydligen också Norges junior kock-landslag på besök och de hade någon tävling/utställning. Helt intressant att se på proffs. Fina portioner blev det. Efter att ha stått och dregglat över en massa godsaker vandrade via Oslos gravgård med en massa gamla norska "kändisar" till Waldemars och åt en "lätt" middag före jobbet.

Prakticerat

...

Idag har vi varit ut och vandrat med fru J, vi var till tøyenbadet och skaffade mig ett 6 gångers sim-kort så jag skall komma ut ochgöra något så hon får sova om dagarna då honhar nattur. Det är lite svårt att inte vara störande i ett så här litet utrymme då den andra skall sova. Så det kommer jag att göra nu då. Då var vi även till Fru J's arbetsplats och kollade. Fick åka tunnelbanan för första gången idag. Ett nytt transportmedel att tappa bort sig med, fastän  det har gått riktigt bra så här långt, har inte kommit fel ännu i allafall. Då vi kom hem gick vi via Kiwi som är en mataffär som är typ på andra sidan gatan så det är inte lång väg till den. Vi fixade tortillas idag, riktigt gott faktist. Sedan har jag bara ätit lite karameller och sett på tv medan fru J vilat. I morgon har jag kväll, på något vis gillar jag nog kvällar bättre än morgonen, mornarna vill vara så hektiska med allt.


Börjar ha aningen hemlängtan, igår var den som värst. Idag känns det redan lite bättre. Men är väl bara positivt att man längtar hem till karn och kissen lite också.

Saknar er  <3

Ha de!
(som de skulle säga här)

  • 141 readers

Likes

Comments

Hello där.

På fredagen hade jag kvälls tur (aftonvakt som det så fint kallas här) Jag konstaterade att kvällarna är mycket mycket lugnare än morgonturen. Och dessutom är jag inte direkt en morgon-människa direkt. Det gick riktigt bra på fagerborg hjemmet, vissa saker de gör så får man nog fundera att hur har ni tänkt här riktigt. Men dom skulle väl fundera det samma om dom kom till finland.

På kvällen hade Antons kusin anlänt i Oslo så det har varit en riktig tjejj-hälj med Liinu, fru J och jag. Lördagen hade jag en egen dag, så jag var ledig. Vi började dagen med att i tur och ordning röra på oss i lägenheten och göra oss färdiga. Vi konstaterade att man nog skulle få in en fjärde person i ekvationen ännu men det skall vi försöka undvika att pröva på denna gång. Vi promenerade över 20 000 steg på lördagen, och vi började med att vandra till 22 juli sentret där Anders Breivik planterade sin ca. 950kg bomb före han åkte till Utøya. Man får verkligen en nollställning då man går in i byggnaden och får se alla skador samt bilder på en del av människorna som omkom och tidslinjen för den dagen. Värsta var väl kanske att se dokumentären dom visade på platsen. Manfick se vad somblev kvar av bilen som hade bomben i sig, bevismaterial som kameror och telefoner, Breiviks kläder och polis-leg. Usch usch. Inget direkt mysigt ställe.

Efteråt blev det shopping shopping och mera shopping och en massa vandras. Vi tog en fika på Espresso house och jag åt en bagel medan de andra två efteråt tog ett korvbröd. Så shoppade vi lite till. Första omgången varade ca. 6 timmar, sedan kom vi hem en sväng och kollade vad allt vi hade fått med oss. Vi lagade oss färdiga för att åka ut och äta lite middag. Vi har en överrenskommelse med fru J att jag betalar ingen hyra men jag bjuder på mat och fika här och där så är det bra. Oslo city där vi åt vår middag så stängde kl 8 så vi fick ingen efterrätt där så vi tog bussen ner till Aker-brygga och åt vår efterrät där vid havet istället.
Vi var även till en godis affär som var i två våningar med en massa massa godis och handlade.
Vi kom hem ca. kl halv 11 och lade oss nästan med det samma. Idag skall vi vandra lite till, gå och kolla runt lite men får ta det i ett annat blogginlägg. Sedan skall jag även och jobba kl. 15 och sedan åker Liinu hem förrän jag slutar jobba. Så är det bara jag och fru J kvar då igen.

Så i stora drag en helt rolig och lyckad hälj ^^

  • 220 readers

Likes

Comments

Idag har jag fått lära mig vad movicol är och hur en medicindosett ser ut....
tja... ööh..

Här i norge har de absolut ingen aning om vad en närvårdare från filnand gör. Den första reaktionen är att en närvårdare är som en hjælpepleier, alltså en som typ badar, byter blöjor, tvättar tänder och sådant men vi är i själva verket mycket närmare sjukskötare än så. Men på fagerborghemmet så kommer jag ahera mer som en hjälpskötare. 

Samt  den förvånade blicken jag fick då jag frågade om de hade testat med mucomyst hos en klient. Hon var förvånad över att jag kände till ett preparat och ändamålet.
Vissa medicin-namn är ju annorlunda men oftast så är förpackningen lika eller en del av namnet. Jag hade även ansvar för 3 patienter idag och "brukade" två timmar totalt egentid, ojj vad det var omtyckt. Jag var bara ut på en liten promenad med två av damerna på boendet.
Dessutom flyttade en ny dam in i en av våningarna så hissen har varot en lyxvara idag. Jag måddes springa upp och ned för de 4-5 våningarna ett par gånger och jag kan säga att jag gör inte om det med mitt knä. Har svårt att hitta någon bekväm ställning alls där det inte skulle värka något nu på kvällen. Men jag har i allafall vilat.

Trikken börjar vara ganska så bekant redan samt känner jag igen centrum något såbra så jag inte tappar bortmig i allafall. Jag har inte vågat ta mig sålångt utanför ännu men jag har ju bara varit här i 5 dagar ännu. Tack och lov för busskort samt prepaid så jag kan kolla trikk-tabellen utan att jag måste gå in och beställa något på ett kafé.

  • 184 readers

Likes

Comments