❝ She’s a human traffic accident, and everybody’s slowing down to look at the wreckage. She’s doing the best she can with what she has left, and I know you can’t see this ‘cause you’re in it, but you can’t help her now. You’ll only make it worse. Walk away. Leave her to mend.

— Dr. Bailey


Sagan tog en paus men vem vet. Kanske den får ett lyckligt slut, kanske prinsessan får tillbaka sin groda. Sagan kan inte vara slut. The queen needs her king. Får bara hoppas på att det var slutet på ett "avsnitt" och att det kommer ett "to be continued"


Väntar, önskar, längtar, saknar, hoppas

Älskar

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

Så i början av April var vi på en liten resa till Kuusamo och Ruka, bara jag och älsklingen. Helt skönt att komma iväg faktist och få se något annat mellan varven. Vi for på en måndag och kom tillbaka redan på fredagen. Måndan och fredan så gick ju åt till att sitta i bilen hela dagen. Tisdagen körde vi runt med snöskotrarna och kollade lederna. Faktist fint i omnejden där vi var, och stugan var liten och mysig, riktigt passlig för två personer. Onsdagen var vi till Ruka och kollade. Lyckades snurra runt i backen lite obekvämt så sträckte ryggen, men försökte bita ihop och åka vidare. Vi tog en paus och for till Rukakylä och äta en burgare med franska och efter det var det kört för ryggen så vi fick ge upp redan efter 4 timmar. På kvällen var vi ännu ut och körde lite med kälkarna meeeeeen kälkan vi lånade så hade så slut fjädring så det resulterade i att jag satt mitt ute på en led och väntade på att sambon skulle komma med bilen och släp efter mig. under senkvällen då vi hade kommit tillbaka till stugan och fått upp värmen så for vi med bilen på sightseeing in till Kuusamo. Torsdagen och vår sista dag. Vi hyrde en snöskoter för 4 timmar och for och kollade lederna runt Ruka och mot ryska gränsen. Ställevis började lederna vara bara frånsnö men i allmenhet så var det ganska ok. Lite väl stuntigt ställevis med sjuk rygg. Men det var kul. Och glädjen blev ju större då jag fick vara med och göra något som sambon verkligen gillar, får vara glad han vill dela med sig av sina intressen. Vi var till ett kafe/huskyfarm påväg tillbaka till Ruka och åt vääärldens goooooaste plättar. Efter 4 timmar skulle kälkan tillbaka, så älsklingen fortsatte köra med sin och jag for själv in till Rukakylä och kolla läget. På kvällen var det bastu och brasa som gällde igen då båda kom tillbaka till stugan. Vi packade även ihop våra saker lite och plockade undan det vi inte skulle behöva på fredagen. Fredan kom och så startade vi hem igen. Lördagen var det språkprov i vasa, världens onödigaste grej att betala för. Och på söndagen så hände det inte så mycket. Och det var min semester det då. Födelsedagen firades i år först på arbetet med gamlingar och min samis, och på kvällen var jag ut med sambon på hans arbete. Ännu ett år utan några samtal, vilket gör en lite småledsen i ögat men inte kan man väl hinna alla gånger. Mina gåvor var två mumsiga kinder-bueno av sambon och en middag med bff dagen efter. Inkommande vecka då sambon är ledig så skall vi antagligen ut och äta så i väntan på det.

Likes

Comments

så nya bilen har äntligen anlänt. Och fastän det åter igen är back to ford så måste jag säga att den är otroligt bekväm och fin att köra med. Bilen var en sverige import så den har det där lilla extra som jag säkert skulle få för en bra mycket större peng om den skulle vara helt finsk.

Nååågra små förbättringar är ju dock oå listan fastän det är en så gott som ny bil. taket är teipat, sänkningsfjädrar är införskaffade och skall bytas vid något skede då gubben hinner. Oljebyte är inbokat om några dagar och pengar sparas för chipning (mera bhp = mera kiva) oooooch så skall jag införskaffa någo fina sommarskor ännu då de som kom med bilen ser bedrövliga ut.

Så i stort sett så är jag ändå ganska nöjd.

Likes

Comments

Hej... Oj, nu var det länge sedan jag skrev. Och som ni kan ana så är det mycket som har skett sedan senast. Förra inlägget handlade alltså om skolan och dimissionsdagen. Sedan dess har jag jobbat på samma äldreboende, mitt vikariat tog slut 1.2 men till min fördel så hann jag bli färdig i tid så fick ansöka om fast tjänst, och vet ni va. Jag kommer vara på samma ställe många många år framöver och det stör inte mig alls.
Jag har längtat till denna dag då man känner att det finns en ekonomisk stabilitet och man vågar fundera på framtiden.

Första stora beslutet med fastanställningen var att jag skulle ha en ny bil! Ett bra beslut så jag slipper höra argumentet "men du får jug köra med min bil som jag betalar". number one reason. Plus att det började bli dags att uppgradera, så riktigt passligt då jag vill ha en vettig bil och herrn i huset vill ha något roligt som man även kan köra ca. 15 km åt gången till och från arbetet en gång i veckan.

Utöver detta så hoppade jag med på lappfjärdsrevyn. ganska så annorlunda från degerbyrevyn och vad man är van med men det är helt roligt. Kul att försöka sig på att prata "laffjöl" så flytande som möjligt.  Premiär om två veckor och då har vi 5 föreställningar.

Sedan så har jag medverkat och kommer medverka i Kristinestads bröllopsmässa 1.4. Fick vara reklammodell och det var faktist riktigt roligt måste jag säga. Gör nog gärna om det.

Var på en familjesemester med min andra hälfts familj till Tammerfors på spa. Även om jag stressar för minsta lilla (dålig ovana) så gick veckoslutet riktigt bra. Varnoch prövade på örtmassage och inpackning. huden kändes mjuk och behaglig efteråt, såå grymt avslappnande. Faktist tror jag att jag somnade då jag hade på masken. Så var jag även på enhelt vanlig rygg/nack massage och konstaterade att jo jagmåste nog börja gå lite oftare hos en massör.

Som sagt så har jag många bollar i luften och stundvis känns det som att de flesta bollar är väldigt tunga och ma. skulle vela släppa dem men man biter ihop och fortsätter, änn så länge går det bra och snart är ju allt extra förbi så får jag ta lite "semester" sedan :)

Men nu, då flere pusselbitar börjar falla på plats och framtiden knackar på så är det dags att uppdatera mina mål lite. Vad vill jag. Jag får även kryssa av flere saker.

Underbar och stöttande kar ✅ (fastän kanske liiiiiite irriterande ibland, vilket hör till)
jobb ✅
bil ✅
kissen ✅
bra lägenhet ✅
börja spara ✅
delad ekonomi ✅
inplanerad semester ✅

nu bara:

förlovning (wedding somewhere along the road)
sluta med medicinen
kids
hus
en maine coon katt
hund
äga en fin rx någon dag
resa x (många)
kanske banta lite...

hmm... finns säkert flere saker på båda listorna men måste väl hålla något för mig själv också. Men såhärlångt så ser framtiden väldigt ljus ut, så gör även denna dag. Kanske jag skall gå ut på en promenad.

Likes

Comments

nästan två år har gått, många nya människor har man fått vara med om att träffa och nya vänskaper har man fått. Man har tråffat människor som accepterar en för den man är och uppskattar ens åsikter fastän dom kanske inte alltid håller med om det, men det är en annan femma. Jag tror starkt på att denna utbildning gett mig vänner för livet.

Första skoldagenvar man lite blyg, jag kände egentligen bara två personer den dagen, jag visste vem några var men ingen jag hade diskuterat destu mera med. Sakta mak då veckorna gick började man diskutera mera med de andra i gruppen och märkte att det fanns ju riktigt kivoga människor på klassen. Vi gick från att fävara främlingar till att bli bekanta till vänner allt i ett huij och bra har det gått. Efter första året blev det dags för inriktning och gruppen fick en liten törn då vi splitrades till en del.

Det har varit opp och det har varit ner. Vissa av uppgifterna har vi fått in i tid och andra har vi suttit uppe sent kvällen innan för att få klar i sista minuten, vi har whatsappat frågor hit och dit om någon har en aning om vad uppgiften handlar opp och vi har hjälpt varandra så gått det går. Vi har lärt oss jobba i grupper och jobba individuellt, och nu kommer 5 nya super duktiga närvårdare ut på arbetsmarknaden (varav 2 kommer lite i eftersläp pga. familjetillökning) så nu österbotten är vi färdiga för vad ni har att erbjuda oss.

Likes

Comments

Nu börjar det bli spännande. Har varit och diskuterat med skolan och gjort min slutraport om praktiken i norge. Stipendiet har blivit godkänt så jag kommer få lite cash tillbaka från resan,vet dock inte när... Är på sista praktiken nu och har 2 fulla veckor åter. ET-planen är inskickad för sista praktiken så nu väntar jag på godkännande och på bedömningsdiskussionen. Så är det bara att vänta på avslutningen och papren från valvira.

Har beställt kit till mössan så jag får band på min studentmössa (behöver altså inte heela mössan som tur är) så sparar jag lite pengar på det.
Nu åt jag på jakt efter klänning ännu... Har två favoriter.
Eller egentligen en.
Den i mitten.
Jag är inställd på att DEN är den finaste klänningen någonsin och jag vill ha den till avslutningen! 

Ett litet problem bara,,, den passar inte riktigt in i min budget (160euro :(   ) och nu har jag jätte svårt att hitta något annat som jag skulle kunna tänka mig använda. Men jag försöker. Beställde hem några från nelly att pröva så hoppas att jag skulle fatta tycke för nån av dem... Får väl gå naken annars, hehe.

Efter praktiken kommer jag återgå till K-hemmet och vara där i allafall över julen. Hoppeligen får jag fortsätta ännu efter det men det kvarstår att se.

Check-lista att ordna.
Et-diskussion
Super-möte
mössa
klänning
inbjudningskort
(festplanering)
öva in närvårdarlöfte

och allt detta på en månad...

Likes

Comments

Och så var jag hemma i Finland igen. Skönt att vara hemma.
Jag blrjade skriva redan på tåget men tänkte sammanfatta ännu i ett inlägg hur resan hem gick.

I tåget satt jag brevid en dam från ukraina. Hon var trevlig. vi satte som sagt i fel riktning och enda vi såg var en vägg, ryggsäten och en stor vägg med resväskor. Hade önskat sitta brevid ett fönster i färdriktning så jag skulle sett de fina landskapen i Sverige men så blev de inte denna gång, satt i stället och var åksjuk och satt och funderade vilken wc jag skulle springa till om åksjukan blev värre... Aldrig mer åka med ryggen mot färdriktningen och utan utsikt,,, usch... Tåget var en halv timme försenat till Stockholm då det var någon som hade valt fel spår vid ett tidigare skede.
Väl framme i stockholm stötte jag på min bff från innan jag flyttade upp. Han studerar i Stockholm så han kom emot mig till T-centralen och vi for och äta. Ville inte äta på tåget då jag tyckte man fick så lite gemfört med vad man betalade så jag var vrååålhungrig.
Fick någon timme att gå åt på det viset och då tog jag en taxi från t-centralen till hamnen. Aldrig i världen att jag skulle släpa på allt en sålång väg eller på någon buss eller så, stod dessutom på nätet att det skulle kosta mycket mindre än vad det gjorde men jag kom ju fram i allafall fastän jag kände mig lurad... Han som körde var dock helt trevlig.
Jag anlände på terminalen c. 1 och en halv timme före ombordstigningen så hade gott om tid att få biljetten och finna en bra sittplats att vänta på.
Vid ombordstigningen hade dom en noggrann granskning, man skulle visa pass (id) och biljetten. blev dock fast då mitt namn var felskrivet så hamnade på granskning då dom inte förstod varför jag inte hade skrivit mitt namn rätt och så var det konstigt att jag hade så mycke saker. Fick visa bokningsbiljetten och förklara för dem att det var skolan som bokat och att jag varit på utbyte i Oslo. tog c. 15-20 minuter med förklaringar och utredande förrän jag fick gå ombord. Som tur så var jag ute i tid får man ju bara säga. Skulle inte varit något problem om dom inte hade haft en så noggran kontroll på boardingen. Väl ombord så var jag brevid/ovanför bildäck. Måste medge att jag aldrig varit så långt ner på en båt och ljudnivån var mycket mer än vad man kunde föreställa sig. Men jag hade en tv så det var bra. For till taxfree och handlade lite godis och så gick jag till baren och lyssnade på båt-bändet en stund före jag bestämde mig för att gå och lägga mig.

Följande morgon så kom jag igång helt bra. Åt några karameller som morgonmål (hälsosamt jag vet men hade inte råd att gå till buffén eller såå) medan jag lagade mig färdig och kollade på Fran the nanny,  eller vad nu prugrammet heter. Plockade ihop mitt och satt lugnt och väntade på rummet framtills man fick gå av båten.

Väl i åbo fick jag vandra en bit till svärfars bilen då han var och lossade ett lass. Det typiska var ju att det stod tre karar och bara kollade då jag försökte få upp mina "små" väskor i slastbilshytten... Typiskt karar säg. En stund senare kom svärfar ut och sade att det nog kommer ta en stund så jag lutade sätet bakåt och sov en stund. Då det var färdig lossat så åkte vi till sjömansparkeringen och böt till en personbil som vi sedan åkte upp med. Det var riktigt kul att umgås på tumis med svärfar, det är sällan man får kvalitetstid såhär i allafall så helt kul. Vi åkte så långt som hem till svärföräldrarna där jag äntligen kl.1 åt morgonmål och vi satt och diskuterade resan och hur allting hade gått.

Ungefär halv 3 så kom min svåger och kastade hem mig den sista sträckan. Sambonhade precic vaknat så fick umgås med honom en liten stund förrän han åkte iväg och jobbade natten. Så fick jag ju skrapa om kissen.

Så där har ni gott folk. Resan började 11:32 och ca. 15.10 så var jag hemma i egen bostad med "familjen" igen!

Likes

Comments

Nu har resan hemmåt börjat, sitter i tåget och reflekterar över hur jag haft det i Oslo. Det skall bli skönt att få komma hem igen fastän det varit kul och jag mött många nya fina människor. Jag tänkte jag skulle skriva en plus och minus lista över mina erfarenheter och försöka att inte överskrida det jag får och inte får skriva om (yttrandefrihet liksom)

Positivt med Fagerborg
-Många härliga människor, både personal och klientet.
-Mångkulturellt med duktiga vårdare från alla möjliga länder.
-En jätte trevlig arbetsgivare som erbjöd jobb även i framtiden.
-Ett boende som är som ett hem och inte anstalt.
-Fåglarna i dagsalen.
-En massa massa aktiviteter.
-klienter i bra skick så man fick många intressanta diskussioner med dem.
-Fint beläget.
-Väldigt duktiga på att använda alla hjälpmedel.
-Roligt med ett litet kök på "avdelningen"
-Väldig positivt att man satt tilsammans alla äldre och vårdare och åt vid måltiderna.

Minus med Fagerborg
-Kanske lite väl med vårdare i samband med klienter, men å andra sidan fick man mycket egentid med dem.
-Norskan, haha. Ibland for vissa saker helt förbi, speciellt i början, men blev bättre på det.

-Kul men lite kanske ohygieniskt att så många vandrade runt med ringar, klockor, nagellack osv...

-Handhygienen, och dåligt med handskar....

-Säkerheten. Omklädningsrummen fanns i källarenoch vem som hellst kunde ta sig dit. Det fanns skåp men dom gick inte att låsa, man måddes ha ett eget lås så jag fick skaffa det.
- positivt och negativt var att man skulle byta arbetskläderna alla dagar så största delen av tiden har det inte funnis L byxor bara xs, s och m... Samt xxxl ibland och xxxxl byxor så man har vandrat runt i tält typ.

Positivt med Oslo
-Stor stad med många möjligheter
-mycket kultur.
-något för alla
-inte så dyrt som det sägs.
-Lätt att ta sig runt i stan

Negativt med Oslo
-Vissa ställen kan faktist vara ganska så dyra.
-En massa massa miljonärer och rikt folk men även en massa fattigdom.
-Lite halvdåligt postkontor och väldigt dyrt att skicka vykort.

  Plus om man skulle råka komma hit och arbeta såå...
-ganska dyra hyror i oslo om man skulle vilja flytta hit.
-Stor skatteprosent (grundskatten är 30%)

Positivt och negativt med att vara borta en månad.

Det är inte kvinnor som planerat flygbolagen, 1 dl med shampo och balsam? please dom var ju slut redan i början av resan typ, Så det har jag fått köpa, Samtidigt på flyget tog dom min tandkräm och deudorant för att dom inte rymdes in i deras 1 liters påsar som var lika stira som mina halv liters...

Man kommer in i systemet och man kommer in i vardagen på en ny ort.

MAN är otroligt ensam fastän man är omringad av folk, största delen av tiden. Tackolov har jag hafft fru J med mig, är otroligt tacksam över att jag fått bo hos henne denna månad mot en liten kompensering.


Under sista dygnet har jag sagt adjö till dem på fagerborg, varit och simmat en sista gång, ätit gott på Egon med fru J. Shoppat det sista, varit till en stor staty-park, varit till skolan som min skola hade sammarbete med så att jag skulle få praktiken godkänd, vandrat en hel del och packat! Säkert har jag gjort mer men jag får tillägga vartefter.. Fru J var ledig idag så hon hjälpte mig med mina saker till tåget. Är lite nervös för att ta mig från tågstationen i Stockholm till hamnen och Viking båten. På tåget nu så sitter jag typ i en knut. jag har ryggen mot fördriktning, har vägg på båda sidorna, ser lite ut genom ett fönster men det är inget att skryta med, framför mig sitter ett gäng, 4 damer c 30 år och dricker champagne och sedan är det en hylla med en massa resväskor.

Likes

Comments

Lördagen blev riktigt lyckad bara jag vaknade. Steg upp lite efter 3 och började göra mig klar för att gå ut på stan och äta med min vän homegirl. Vi var till Namnam och åt. Kylling og ris, efterrätten blev friterad banan och glass, vilket homegirl tyckte smaka potatis... Men det var riktigt gott i allafall att äta lite kinesiskt. Efteråt vandrade vi runt i affärerna lite och då va klockan redan 8 mittiallt så affärerna började stänga. Kom hem och lade en avslappnande ansiktsmask och drack lite coca-cola o tog det lugnt medan jag lite funderade över hur jag skall plocka och packa allting inkommande torsdag.

Söndagen aka hel###esdagen.... Började okej, åt lite morgonmål och kollade på tv. Sedan skulle jag iväg på praktik. Fick åka tre olika bussar, vänta på tre olika bussar plus att jag kom nästan försent.. Tur att man är ute i god tid. Dom har vägarbeten i halva oslo vilket gör att spårvagnarna som annars brukar gå, så gick inte. och dom har ordnat bussar istället som tar föreevigt då dom skall köra till alla stoppen via alla de kurvor och omvägar. På praktiken var jag med helt nya människor, så i.o.m. att jag kände till beboendena så fick jag ta hand om de tyngsta, mest tidskrävande patienterna.
Nåväl passet tog sist och slutligen slut och det var dags för hemfärd. behövde bara vänta 15 minuter i ösregn på att en spårvagn skulle ta mig till centrum och i centrum skulle jag fått vänta så otroligt länge så vandrade via mcdonnalds och tog med en hamburgare och vandrade hem sista biten.
Idag har jag också kvällstur så skall börja åka iväg sakta mak, hoppeligen så kommer jag mig lättare fram idag än umder helgen.

Likes

Comments

Igår försökte jag vila så mycket som möjligt så jag skulle orka med en natt-tur. Dock blev det mindre vilas och mer kolla-runt-överallt... I torsdast for tönten min hem, var jätte härligt att ha kärleken nära och får tacka fru J att det passade han kom på besök. Besöket kändes dock väldigt kort och nu längtar jag hem mer än innan,men jag ska väl överleva en vecka till utan problem.

Hemresan har skolan ordnat och betalt så hem kommer jag i varje fall.

Natt tur i norge är annorlunda än i finland. Patienterna får mindre lugnande och mer sällan psyk-mediciner så gamlingarna är mycket mer aktiva så fastän det varit en lugn natt så har man haft något att göra hela tiden. Nattendrog ut sig lite, iställe för 9 timmar blev det 10...
Under natten har det varit så kallt så mark-ytan har frysit så på sina ställen var det halt. Det gick varken buss eller trick denna morgon, eller omjag skulle väntat i lite på 2 timmar... Så jag vandrade hem.... 7 km och c. 200 meter. Intressant hur öde en stad är då man bara ser en och annan människa men ingen trafik över huvudtaget. Kändes nästan lite kusligt men det var otroligt vackert på samma gång.

Men nu efter ett dygn skall jag försöka ta en liten blund.
God morgon och god natt!

Likes

Comments