Vestibulit

Häromdagen var jag på en gynekolog undersökning på Umo. Sämsta någonsin, fjärde gången jag varit där men denna gången såg dom iallafall lite mer och gjorde faktiskt tester.

Sen kom det ju den där lilla haken när dom ber en använda en östrogen salva. Jag tycker de är så sjukt att dom skriver ut de till en 16 årig tjej som redan har pstav.
Men iallafall jag hämtade inte ut den då jag läste på bieffekterna. Detta läste jag

"Kroppen tar upp ca 70% av det du smörjer på kroppen.
Östrogendominans
Menssmärtor
Kraftiga menstruationer
Oregelbundna menstruationer
Trögflytande menstruationer
PMS
Cystor på äggstockarna
Endometrios
Infertilitet
Många/tidiga missfall
Ömma bröst innan mens
Bröstknölar
Flytningar
Myom
Vallningar
Huvudvärk innan/under mens
Diffus värk och smärta
Trötthet
Minskad sexlust
Torrhet i underlivet
Migrän
Humörsvängningar
Irritation, ilska
Depression
Oro, ångest
Panikattacker
Gråtmildhet
Hjärndimma och sämre närminne
Koncentrationssvårigheter
Viktökning (speciellt runt mage, höfter och lår)
Svullnad och att kroppen binder vätska
Benskörhet
Nervös och uppe i varv
Blir lätt rödflammig
Torr, tunn, rynkig hud
Sömnstörningar"

Det värsta med alla bieffekterna var ju många/tidiga missfall.

En läkare skriver så här (som forskat om vestibulit:)
Alla är överens om att man - oavsett eventuell annan behandling - i så hög utsträckning som möjligt skall lämna vestibulumområdet i fred. Luft så mycket som anständigheten tillåter. Inga stringtrosor. Gärna barnolja, jordnötsolja eller liknande (utan parfymer, konserveringsmedel eller andra tillsatser) på svidande partier.

Det synes också vara enighet om att följande behandlingsformer inte är effektiva för utläkning: Cortison, lokala behandlingar mot svamp, antibiotika, olika vegetabiliska oljor, yoghurt, kefir och liknande, anti-inflammatoriska medel, östrogensalvor, aku-punktur.
Många av ovanstående kan ge tillfällig lättnad i besvären, men inte bota vestibulit.

Likes

Comments

Vestibulit

Hej igen

Idag tänkte jag prata lite om vestibulit, det är många som inte riktigt vet vad det är men det är många som utsätts för det. Därför tycker jag det är ett väldigt bra ämne att dra upp, Speciellt när jag själv nydligen fått de.

Jag fick reda på att jag hade vestibulit för någon vecka sedan, men har varit hos många olika gynekologer runt om i skåne. Det var ingen som hittade något fel på mig men de förstod att jag hade ont. Men tillslut hamna jag hos en läkare som kunde lite om det. För att ni ska förstå mig bättre är vestibulit en inflammation i snippan, vaginan, osv. Jag läste även på en hemsida att de är

 • nästan alltid normal- eller underviktiga, aldrig "mulliga"
 • hälsomedvetna (sportiga, gym-besökare, icke-rökare, äter "riktigt")
 • somatiserande - d.v.s "förkroppsligar" gärna stress, problem, förväntningar och motgångar med t.ex. diarré, "magknip", huvudvärk, hjärtklappning etc.
 • är oftast högutbildade (post-gymnasialt, universitet, etc.)
 • p-pillerätare även stav etc
 • har en fast sexuell relation
 • och vad jag tycker viktigast: de är "strävare", d.v.s. ambitiösa, målinriktade, på sitt sätt strävande i en karriär och efter ett eget personligt mål (examen, anställning, frigörelse, "öppna eget", avancemang eller vad Ni vill).

Varför och vad kan man undvika

Troligen har inflammationen och smärtan en mängd olika orsaker. Inflammationen som startar "smärtkaskaden" kan orsakas av t.ex. infektion (svamp, s.k. bakteriell vaginos, etc), lokal överbehandling (för mycket tvättning, för mycket slidpiller, för starka hygienmedel), doktorers åtgärder (kondylombehandling, frysning, laser, etc), någon gång mycket sex (i kombination med ngt av ovanstående). Över huvud taget kan allt som inte låter vestibulumområdet "vara i fred" underhålla en inflammation som redan startat.roligen har inflammationen och smärtan en mängd olika orsaker. Inflammationen som startar "smärtkaskaden" kan orsakas av t.ex. infektion (svamp, s.k. bakteriell vaginos, etc), lokal överbehandling (för mycket tvättning, för mycket slidpiller, för starka hygienmedel), doktorers åtgärder (kondylombehandling, frysning, laser, etc), någon gång mycket sex (i kombination med ngt av ovanstående). Över huvud taget kan allt som inte låter vestibulumområdet "vara i fred" underhålla en inflammation som redan startat.
Själv tror jag att det huvudsakligen beror på vad man äter och stoppar i sig.
 • Bort med socker
 • Bort med gluten
 • Ta Apis mellifica D6 (hjälper mot allt i vestibulit och skadar inte kroppen)
 • Inte tajta byxor, spettrosor eller string

Om de finns frågor så kommentera

Likes

Comments

Jag tänkte förklara lite vad unghälsa handlar om och de är en sida för alla unga för det mesta tjej runt 12-18. Det kommer handla om allt möjligt. Vad du bör äta för att må bra, men för att även kunna gå ner några kilo. Om du får en könssjukdom eller sets i en knipig sits. Det är bara att skriva ett meddelande eller kommentera anonym så svarar jag mer än gärna.Likes

Comments