Hej! Det var längesen, alldeles för länge!
Jag har vart sjukskriven i ca 1 månad pga dåligt psykiskt mående och stress, men nu har jag börjat jobba lite igen och ska försöka komma igång med bloggandet! :)
Jag har ett jätteroligt inlägg som jag verkligen ser fram emot att publicera ❤
Men det får ni vänta lite längre på! ;)

Dyskalkyli

Som ni kanske vet så har jag kognitiv nedsättning, vilket innebära begränsad förmåga för hjärnan att ta emot, lagra, bearbeta och plocka fram information.
Utöver Adhd och andra psykiska besvär så har jag även dyskalkyli.

Och just det kommer detta inlägg handla om eftersom att det leder till en stor stress i min vardag, nu har även den stressen börjat påverka mitt liv i stallet...
Det som har vart en stor glädje källa innan har blivit ännu ett stressmoment.

Den där jäkla ångesten är ju också med och förstör... min motivation och ork är lika med noll...

En person som har dyskalkyli har räknesvårigheter, inte lite utan djupgående svårigheter att klara vardagens matematik.
Vilket kan leda till svårigheter i skolan, men även i vardagen så som att läsa busstidtabeller, komma ihåg telefonnummer eller räkna ut vad du ska betala i matbutiken.

Dessa räknesvårigheter ställer till det väldigt mycket i vardagen!

Mina räknesvårigheterna har funnits under hela min skoltid, det jag lärde mig på en mattelektion kom jag inte ihåg dagen efter och jag hade jättesvårt att lära mig klockan.
Jag räknar fortfarande på fingrarna, har extremt svårt att läsa kartor, har koncentrationssvårigheter och har ingen tidsuppfattning.

Bristande tidsuppfattning

Detta leder till att jag lätt stressar upp mig och har svårt att planera mina dagar. När jag får ångest och blir stressad så får jag ingenting gjort. Min lösning på problemet är att sova. Jag sover extremt mycket.
Men om jag vet att jag måste gå upp på morgonen, så kan jag inte somna. Vet jag om att klockan är ställd och att jag måste gå upp så blir jag så stressar över att jag ska råka försova mig så att jag inte kan somna, vilket leder till att jag blir extremt trött dagen efter.

Tänk er att kolla på klockan, se vad tiden är men att sedan inte kunna dra nytta av den information klockan ger. Att inte veta hur lång tid är det kvar tills vissa händelser inträffar och att inte veta hur lång tid vissa saker tar.
Till exempel: jag ska till stallet och fixa allt inklusive ridningen, det tar ca 2 timmar. Kl är 11.00 och jag ska iväg och träffa någon vid kl 18.00, tiden där emellan har jag inget planerat förutom att jag ska sminka mig osv. När jag väl kommer till stallet så får jag panik över att jag inte har tid, att jag kommer bli försenad.
Så det slutar med att jag skyndar mig att göra stallet och hinner inte rida.
När jag väl kommer hem igen så är det många timmar kvar tills klockan är 18.00 men jag är ändå stressad och det leder till att jag går och lägger mig och sover bort resten av tiden.... sedan kommer ångesten över att jag har sovit bort dagen och att jag inte red som jag hade tänkt ifrån början.

Jag tror att det är extremt svårt för andra att förstå hur det är att inte kunna hantera tid, att förstå hur komplext det är och hur mycket man måste kompensera och kämpa för att få grepp om tiden.

Det som kan uppfattas som en helt normal dag för dig är en extremt komplicerad och kämpig dag för mig.
Varje dag. Året runt.

Jag brukar jämföra mig med Den vita kaninen i Alice i Underlandet xD
"Kära nån, jag är sen!"

Anledningen till denna långa förklaring är för att jag nu har fått hjälp av en arbetsterapeut som försöker hitta rätt hjälpmedel till mig som ska hjälpa till att underlätta min vardag.
Just nu har jag fått en speciell klocka, än så länge har jag inte riktigt kommit in i hur den ska kunna hjälpa mig, men jag ska ge den en chans! :)

Detta känns så extremt pinsamt eftersom att det känns som en så enkel sak att klara av... Men jag tänkte att om jag bloggar om hur det går så kanske jag blir lite mer peppad och jag har även möjlighet att läsa om hur det har gått :)
Dessa mål har min arbetsterapeut skrivit och så ska vi ses igen efter 1 månad.

Långsiktigt mål:
Malin är mer självständig i sina vardagsaktiviteter.

Delmål 1:
Malin är i stallet självständigt.

Kortsiktigt mål 1:
Ryktar hästen 5 ggr/ v.

Kortsiktigt mål 2:
Rider 3 ggr/ v.

Åtgärd: TimeTimer armband.

Vecka 1:
(v. 36)

Denna vecka var verkligen skit... ingenting blev som planerat, vädret var katastrof, ångesten var på topp och orken var på botten..

Måndag: Vila.
Det ösregnade och Lovis hade inget täcke på sig. Efter jobbmötet så var klockan ganska så mycket, valde att ta in och duscha Lovis så att hon kunde få på sig ett täcke dagen efter.

Tisdag: Medryttare- Dressyr.
De red ett bra dressyr pass.

Onsdag: Vila.
Idag var tanken att rida ett dressyr pass men tiden och motivationen räckte inte till.

Torsdag: Vila.
Jag var ute tidigt i stallet eftersom att hovslagaren skulle komma, jag pysslade masa med Lovis och fixade i stallet men efter att ha väntat jättelänge så hörde hovslagaren av sig och berättade att han inte kunde komma.
Min motivation blev som bortblåst och jag släppte ut Lovis i hagen igen..

Fredag: Vila- Hovslagare.
Idag kom hovslagen och gav Lovis nya fina skor :) hon är så ömfotad av sig så hon får alltid vila efter att hon har blivit skodd.

Lördag: Skritt på banan.

Söndag: Uteritt med Mange.

Vecka 2:
(v. 37)

Måndag: Tömkörning.
Denna vecka startade med ett tömkörningspass på banan. Inget komplicerat utan vi joggade runt lite och gjorde även många övergångar mellan de olika gångarterna.
Efter uppvärmningen så höll vi på i ca 30 min. Båda blev lite svettiga ;)

Tisdag: Vila.
Denna dag var bara skit... jag var så extremt trött så att ingenting funkade.. Jag lyckades knappt somna under natten och vid 12 så var jag ute och lunchfodrade hästarna och gick ut med hundarna. Sedan så fixade jag allt i stallet men efter det så fanns det ingen ork kvar så jag åkte gick hem och la mig i soffan. Sedan låg jag där resten av dagen fram tills det vart kväll. Då gick jag och la mig i sängen istället och somnade.

Onsdag: Dressyr.
Vaknade och kände mig lite piggare.
Även idag hade jag lunchen i stallet och hundarna. Regnet hängde i luften så jag började med att ta in Lovis eftersom att hon inte hade något täcke på sig, sedan så mockade jag Busters box och fixade allt annat i stallet.

Eftersom att vädret hade blivit bättre så släppte jag ut hundarna i hundgården och fixade ordning Lovis. Vi skrittade fram ordentligt och efter att ha värmt upp i alla gångarter så red vi igenom LB:1 programmet. Paula dök upp i stallet för att hänga med på promenad så hon fick vara vår tränare och se till att vi red rätt ;) Lovis kändes riktigt bra! Vi red i 50 min.

Torsdag: Pass på banan.
Idag blev det ett kondition pass på banan i ca 50 min.
Mycket övergångar, fattningar och ökningar. Lovis var riktigt duktig och jobbade på bra! :)

Fredag: Markarbete.
Idag fick Lovis arbeta lite lätt på lina för att förebygga träningsvärk efter gårdagens pass.
Senare på dagen så kom veterinären ut för att vaccinera alla hästarna.
Så nu ska Lovis ta det lugnt och inte ridas svettig på 4 dagar.

Lördag: Vila.
På kvällen innan jag var tvungen att åka till jobbet så blev det massa pyssel och så fick hon duscha och bli fin.

Söndag: Fotografering.
Det blev till att gå upp tidigt på morgonen, vilket var extremt segt efter att ha jobbat, även fast jag än så länge bara jobbar 50%. Fixade mig och sedan iväg till stallet och fixa Lovis.
Det blev en trevlig fotografering och extremt bra miljö träning för Lovis! :)

Tack Paula och Mange för hjälpen ❤

(Skriver mer om fotograferingen någon annan dag)


Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Vart tog sommaren vägen?
Vi är redan förbi både juni och juli. Tiden går så fort fram och vi går mot mörkret. Vi kommer snart att betrakta de första gula löven i björkarna. Har ni redan sätt dem? De kommer redan i juli. Ni vet det va?
Usch vad den river nu, höstångesten.

Nu börjar tiden för sommarbete närma sig sitt slut och det är snart dags att börja stalla in sina hästar. Har vi tur så kämpar sommaren på långt in i september/ oktober!

Om ni inte redan har gjort det så börjar det bli dax att städa ur stallet ordentligt och skrubba det skinande rent!

Det ser inte bara trevligt ut utan det är även väldigt viktigt för att behålla en frisk stallmiljö.
Det är viktigt för hästarnas hälsa att kunna vistas i ett stall fritt från både bakterier och damm. Därför måste det göras varje år!

Och hur härligt är det inte när man äntligen är klar? Helt plötsligt så ser man vilka färger man har på väggar och golv!
Att sedan ströa upp bädden på nytt med mängder av fluffigt spån och känna den fräscha lukten. Det luktar skog. Allt ser ljust och fräscht ut. Jag älskar det! :D

När man ändå är igång så kan man ju lika gärna slänga på lite färg här och där också! ;)

Sedan så får vi ju inte glömma hagen!
Där ute går hästarna många timmar av dygnet (förhoppningsvis) och även i hagen är det viktigt att hålla det rent och fräscht för att minska risken för att hästarna skall smittas av parasiter.
Det finns undersökningar där de har kommit fram till att om man mockar rent iaf två gånger i veckan så minskar parasitsmittan.
Nu på sommaren hjälper det även till att minska mängden flugor i hagen.

När man ändå städar och har det så kan man ju lika gärna ta en eller fler pauser och njuta lite!

Lovis hann bara gå ute i några nätter innan hon blev tjock och gallig i benen.. >< det är inget ovanligt.
Antagligen för att hon vandrar mycket på nätterna.
Eftersom att hon ändå bara står och vill gå in på kvällarna så valde jag att stalla in henne igen.

Hon verkade väldigt nöjd!
Dock så hade vi börjat målat lite i min box så hon fick låna Busters box istället ;)

En dag när jag ställde in henne innan en ridtur och gick ut för att mocka så hörde jag henne gnägga, men det lät så ovanligt nära. Vände mig om och såg henne sträcka ut huvudet genom fönstret, trodde verkligen inte att hon nåde upp dit upp! :P

Försök nu att njut av det sista av sommaren och håll tummarna, tårna och hovarna på att vädret blir bättre!

//Malik

Likes

Comments

Det är fredag och festivalens tredje dag. Äntligen så ska vi åka till Norrköping!
Självklart så inleds dagen av dåligt väder.
Lagom när vi glider in på parkeringen så drar ett rejält blåst och regnoväder över området. Härligt!
Festival humöret var inte precis på topp.. Vi hoppade ur bilen och skyndade oss över den stora och blöta parkeringen, kan tillägga att vi stod lååång bort ifrån festivalområdet. Efter att ha vimsat runt ett tag mellan olika köer och stressat runt så kom vi äntligen in på området. Vi började leta efter scenen där vi skulle se våran första artist för dagen, båda var måttligt irriterade och opepp i regnet..

Men så fort jag hörde den höga volymen och snabba musiken en bit bort så visste jag att vi hade hittat till "Sensation". Jag sken upp och fick en väldans fart i fötterna!

Där stod han iklädd hockeymask och svart hoodie.
Angerfist!

Danny Masseling
Almere, Nederländerna
Hardcore/ techno/ gabber.

"Dance with the wolves, wrestle with the pitbulls"

Alltså.. wow! Att efter så många år (började lyssna på honom när jag gick på högstadiet) äntligen få se honom live!
Jag märkte inte ens att det regnade och var allmänt grått ute, utan ryktes med i det kvicka tempot.
Hela hans show var som en enda stor megamix, så grymt skicklig Dj!

"I still like to fuck on the floor and break shit!"

När hans framträdande var slut så hade vi en paus på 1 timme innan nästa spelning så vi gick runt och kollade in området. Festival stämningen infann sig inte och det kändes som att det inte bara var vi som kände det. Det var grått och blåste extremt mycket. Konstigt nog så var det ovanligt lite folk överallt, vilket inte gjorde oss något, folkilskna som vi är.

Nästa spelning som vi väntade på var den största anledningen till att vi köpte fredags biljetterna.

Die Antwoord

Ninja (sång)
Yo-Landi Vi$$er (sång)
God (DJ)
Kapstaden i Sydafrika Hiphop/electro.

"I fink u freeky and I like you a lot"

Die Antwoord intog Bråvallas största scen "Panorama" och drog igång med bas som fick allting att vibrera!

Yolandis ljusa stämma hördes "Come to the dark side, we have candy"

Yes but do you have coffee?
Sure we have coffee, how do you take it?
Black, like my soul

Ninja dök upp och gjorde det omöjligt att slita ögonen från scen 😍

Vilken enorma energi detta par har, de var exakt så bra live som jag hade förväntat mig!
Jag ville aldrig att de skulle ta slut!

Efter att ha lämnat all trängsel och irriterande, idiotiska människor så gick vi tillbaka till den första scenen vi var vid, samtidigt så gick de flesta andra människor åt det andra hållet.
På den stora scenen så skulle nämligen Håkan Hellström börja spela och det fanns inte en chans i hela universum att vi tänkte lyssna på honom!
Vi tänkte se något så mycket bättre!

Dada Life

Olle Cornéer
Stefan Engblom.
Sverige. House/ Dj.

"Kick out the epic motherf**ker"

Musiken börjar pumpa och Dada Life förvandlar Bråvalla till Dada Land!
Under hela spelningen så gjorde de allt för att roa publiken med annat än bara musik. Även om Die Antwoord var såå jäkla bra! Så var det Dada Life som äntligen fick upp mitt humör!
Till och med Mange släppte loss! 😜

Alesso


Alessandro Rodolfo Renato Lindblad
Stockholm, Sverige.
Dj

"Never look back, we don't care about nothin' else"

Sista artisten vi hade valt att se var Alesso, jag ville gärna se The Chainsmokers också, men vi hade kommit hem så jäkla sent om vi hade stannat kvar och lyssna på dem också.

Denna gång så var det riktigt mycket folk samlade på samma ställe, det märktes att det var dax att bygga upp för kvällens finaler. Vi valde att stå väldigt långt bak bara för att kunna se showen extra bra och det var ett bra val!
Alesso använde verkligen hela scenen med en grym bakgrundsshow, ljuseffekter, raketer och eldkastare.


När spelningen var slut så började vi den långa vandringen mot parkeringen med The Chainsmokers spelande högt i bakgrunden. De gjorde inte så mycket att vi inte var där och såg dem, för de hördes på långa vägar!

Ni kanske minns att jag i början av inlägget skrev att vi "skyndade oss över den stora och blöta parkeringen"?
Efter att ha gått en liten bit så kom jag på en sak och sa till Mange "hur ska vi veta vart vi parkerade bilen?" Det fanns inga sektioner eller sätt att komma ihåg vart man hade parkerat och nu var det ju även mitt i natten och mörkt ute. Smart! När jag kollade över den stora parkeringen med flera hundra bilar så började paniken växa..
Vi hade en tid att passa eftersom att en vän satt hundvakt till våran hund.

Mange och jag började vandra längst med de långa raderna med bilar, Mange gick och klickade på bilnyckeln i hopp om att vi skulle kunna se när lamporna på bilen blinkade till. Lyckligtvis så hittade vi bilen extremt fort på något sätt! Det trodde jag aldrig! Fyfan vilken tur! 😝

Det var en bra dag tillsammans med den bästa personen! ❤
Tack så jättemycket för biljetterna som jag fick i födelsedagspresent, bästa presenten!
Love ya!


Alla bilderna är fotade av mig

//Malik

Likes

Comments

Idag så tog jag och Mange med oss Lovis ut på äventyr! :)
Vi lastade henne i transporten och åkte iväg till en kollega som håller på mycket med körning och som har en fjording och två små ponnysar. Supersöta!

Jag har alltid vilja testa att köra Lovis men det har känt onödigt eftersom att jag inte har haft någon rockard eller sele och sedan har det bara inte blivit av.


Jag köpte Lovis den 24 september 2011, och jag har fått för mig att de brukade köra henne hos sina tidigare ägare.
Tror hon blev inkörd i Tyskland där hon är uppfödd, men vet faktiskt inte helt!
Under alla år hos mig så har hon aldrig dragit vagn eller liknande, hon har bara blivit tömkörd och så har vi åkt pulka bakom henne några gånger ^^

Men när vi väl var hos Johanna så skötte sig Lovis som en riktig stjärna! :D alltså wow hon briljerade stort!
Hon reagerade inte det minsta när vi la på lokselen eller när vi spände för henne vid rockarden.
Hon visste exakt vad vi höll på med!

(selen var dock lite för liten för henne )

Vi började väldigt försiktigt så att Lovis inte skulle bli rädd, men hon hade bråttom iväg och var riktigt taggad på att få dra! Men ändå så lyssnade hon väldigt bra och gjorde det hon skulle.
Vi började med att jag gick bredvid eftersom att Lovis känner sig som tryggast då.

När det kändes som att hon hade fått lite koll på omgivningen så hoppade jag upp bredvid Johanna.
Lovis tyckte att det var lite konstigt att jag skulle vara bakom henne istället, men efter ett tag accepterade hon det.
Hon är väldigt "mammig" och trivs bäst med att jag går bredvid henne :PHon kändes väldigt avslappnad och nöjd! :)
Så kul att se!

Sista lilla biten hoppade jag upp och körde en liten kortis, jag har inte suttit i en vagn sen jag gick i högstadiet (alltså typ 12 år sen, hehee)
Kul, ovant och lite läskigt!
Det måste göras om och så blir det kanske att kolla efter lite ny utrustning! 😉


//Malik

Likes

Comments

Söderköping, Smultronstället

Vad vore en sommar utan glass?

Smultronstället är en Glassrestaurang i Söderköping som jag har besökt varje sommar i många år.
Förr åkte jag alltid med familjen men nu så har det blivit en tradition för mig och Lisa att åka tillsammans! :)

Menyn består av 60 fantasifulla glasskreationer.
Det är alltid lika svårt att bestämma vad man vill testa för något! 😉

Cloetta

När vi hade ätit glass och vandrat runt lite i fina Söderköping så åkte vi vidare till Cloetta fabriken i chokladstaden Ljungsbro.
Där har Cloetta sin outlet butik där de säljer andrasorterade produkter. Även hela deras ordinarie sortimentet finns i butiken. Dock så är det inte alls lika billigt som det var förr..
Kanske lika bra det! xD hehee

Efter våran lilla dagsutflykt så åkte vi hem igen 😊
Trevlig start på semestern!


Midsommar

Glad midsommar på er alla underbara läsare! 😊
Jag hoppas att ni får en dag fylld av god mat, dans, vänskap och kärlek!

//Malik

Likes

Comments

Nytt in i garderoben hos både Lovis och mig :)
Shoppade loss ordentligt i Strömsholm!
Behöver jag säga att jag älskar saker som blänker? 💎

Svartlack och diamanter, kan det blir bättre? Nej! 😘

Så jäkla snygga grimskaft, kunde bara inte låta bli! 😍

Handskar från Harcour
Boots från Imperial Riding
Benskydd från Imperial Riding


//Malik

Likes

Comments

För en vecka sen så hörde min vän Lisa av sig och frågade om jag var ledig helgen den 2, 3 och 4e juni, för hon skulle iväg till Strömsholm och tävla i smide och skulle behöva ha med sig en släggdrängen.
Jag hade inte en aning om vad det är för något och om jag skulle klara av det, men jag var ju ändå ledig den helgen så varför inte! :)

(självklart så glömde jag kameran hemma så det blir bara mobil bilder...)

En släggdrängen är en slags hjälpreda till smeden, det underlättar vid vissa moment i tävlingen att ha två extra händer till hjälp eftersom att tävlingen går på tid. Släggdrängen får dock inte göra vad som helst, utan får bara hjälpa till vid vissa moment.

Lisa och jag hann iaf träna två gånger tillsammans.
Det var både varmt och tungt!

På lördag morgon klockan 05.00 så var hästen, ryttaren, hästskötaren och släggdrängen packade och redo för några dagar i Strömsholm fyllda med fälttävlan och smide.

Vi båda hann inte sova mer än 3 timmar eftersom att det var mycket som var tvungen att förberedas och tiden drog iväg i rasande fart på fredagskvällen..

När vi kom fram så var det full fart redan från start!

Först ut var dressyren, det gick rätt så bra, Junior gjorde allt han skulle utan att explodera men blev spänd mitt i programmet så det drog ner på 3 punkter.
Det slutade på 63,8%.

Sedan var det bara att sadla om och dra vidare till nästa gren.
Det blev en fin runda i banhoppningen, men tyvärr så blev det ett litet töntigt pet på ena hindret..
Annars en kanonfin runda!

Direkt efter hoppningen så hade vi inte lång tid på oss innan smidet började.
Hästskötaren Örjan fick ta hästen medans Lisa och jag sprang iväg och hoppade på en buss för att åka till nästa tävlings plats.

Väl på plats så började tävlings nerverna dyka upp!
Vi skulle göra en baksko med sidokappor och en framsko med tåkappa.

Jag jobbade med storsläggan för att hjälpa till ett slå ut järnet till rätt storlek så hårt och fort som möjligt.
Lisa jobbade på med lillhammaren och formade skorna.
Jag höll koll på ässjan, gjorde rent städet och hjälpte till att borsta bort allt glödskal.
Sedan så kollade jag sömhålen på ena skon medans Lisa jobbade på med den andra.
När ena skon var klar så borstade jag det så mycket jag bara hann innan tiden tog slut.
Vi hade 55 minuter på oss.
Tiden bara rusade förbi!

(Kopierat från facebook)

"Sen iväg för första smidesklassen. Malin som inte smidit hästskor förut sköte sig bra! Det gick väl ganska bra iaf, men lite missar på en del grejer lyckades jag ju få till ;)"
//Lisa

Vi kom på plats 20 av 36.
Tycker faktiskt det var riktigt bra för att vara SM och att aldrig ha tävlat tillsammans innan!

Så fort vi var klara med smidet så skyndade vi oss till bussen igen och åkte tillbaka till Örjan och hästen.

Junior var ju såå taggat att få hoppa terräng, han tycker att det är jättekul!
Han hoppade jättebra i början, men en bit in på banan så missbedömde han hur brett ett hinder var och slog i det på vägen ner.
Efter det så blev han väldigt osäker och efter att ha hoppat några hinder till så började han stanna hej vilt..
När de väl kom fram till vattenhindret så hoppade han fint över första stocken men när de kom fram till vattnet så tog all energi slut. Så de tog sig tyvärr inte runt hela banan, tror de tog sig över 12 hinder av 18. Efter vattnet så kom alla lätta hinder så det sög ju..
Men men, han gjorde iaf ett bra jobb! :)

Efter terrängen så tog vi av Junior all utrustning och gjorde honom redo för resan hem. När vi hade lastat honom så körde Örjan iväg Lisa och mig tillbaka till smidet och sedan så åkte han och Junior hemåt.

Sista klassen var en eagle eye, man får se en hov i 10 sekunder och sen så ska man smida en sko till den hoven och den som kommer närmast vinner.
Även denna klass gick helt okej :)

Alla tävlingar var klara runt 18 så efter det åkte vi till stugan som vi skulle bo i, man var ju skapligt trött och sliten!

Det blev en lugn kväll och på söndagen gick vi upp runt 08 för att åka och kolla vad dagen bjöd på, vi kollade på alla olika tävlingar och shoppade massa! :)
Strax efter 18.00 så åkte vi hemåt mot Kumla igen. Det blev en lång helg med väldigt lite sömn!
Men kul hade vi! :)

Här kommer en bildbomb från helgen!

//Malik

Likes

Comments

Är det ens värt att lägga ner energi på det här längre?


Vart tog glöden och engagemanget vägen?

Alla tankar och inlägg jag har sett fram emot att skriva samlas på hög, alla bilder jag har fotat och sett fram emot att redigera har inte ens lämnat kameran, saker jag glatt har köpt ligger fortfarande oöppnade kvar i sina påsar. Allting bara samlas på hög. 

Ångesten river och sliter i magen.
Det känns som att en svärm av arga bin surrar runt i mitt bröst, gaddarna sticker och hullingarna borras djupt in i mitt hjärta. Giftet sprider sig långsamt i min kropp.

Orken går fullständigt ur mig. Jag blir sittandes och bara stirrar.
Ingenting blir gjort och både ångesten och stressen växer.

Har du någonsin varit så stressad till den punkt där du faktiskt är lugn, som att du har accepterat ditt öde? Där är jag nu.

Jag känner mig plötsligt så vilsen och jag minns inte ens hur jag hamnade här.


//Malik


#artmadebymalik

Likes

Comments

Nu är han äntligen här!

Jag tog mina sömnmediciner väldigt sent inatt eftersom att jag kom hem sent efter att ha suttit och vaktat Farin halva natten och så sov väldigt dåligt. När telefonen ringde vid 09.15 så var jag helt lost och trodde att det var mitt larm som ringde.
Men så var det inte, det var Gunilla som ringde ifrån sitt jobb i Örebro och sa att hon trodde Farin skulle föla idag eftersom att hon verkade ganska så orolig ute i hagen. Gunilla hade ett möte kvar på jobbet och skulle sedan åka direkt hem. Jag minns inte så mycket av samtalet eftersom att jag fortfarande hade kvar mina sömnmediciner i kroppen (jag blir extremt dåsig av dem) men jag lyckades kravlade mig upp ur sängen. Lagom när jag hade tagit mig upp så fick jag ett sms där det stod "skit också, hon ligger ner!"

Jag fick panik och lyckades klä mig, hämta cykeln och cykla till stallet på under 7 minuter!
När jag kom fram så stod Farin upp och tuggade på sitt hö, jag hann tänka "jag skyndade mig nog ut i onödan", jag gick och hämtade en pall för att sätta mig ner och hålla koll. Jag hann bara hämta pallen och sedan så sprack den yttre fosterhinnan och fostervatten började rinna ut.
Jag hann bara vara i stallet i 4 minuter innan Farin satte igång.
Snacka om att komma precis i tid!

En fosterblåsa började synas och sedan så la sig Farin ner och börja ta emot krystvärkar.
Jag ringde Gunilla men hon hade redan hunnit gå in på sitt jobbmöte.


Två hovar började sticka ut, när jag såg mulen också så kände jag en stor lättnad!
Eftersom att jag då visste att det var fölets framhovar som kom ut först så antog jag att fölet låg i ett normal läge.

Farin krystade men det hände inte speciellt mycket. Jag började bli orolig eftersom att jag aldrig har vart helt ensam vid en fölning tidigare! Jag har vart med vid förlossningen av fyra föl men aldrig gjort allt ensam. Jag har tidigare bara hjälpt till om vi har behövt vara flera då Farin har haft några jobbiga fölningar.
Jag ringde veterinären men ingen svarade. Varken Gunilla eller Mange svarade, så jag ringde Ronya ifall att jag skulle behöva ett par extra händer. Hon slängde sig på cykeln och skyndade sig mot stallet.

Jag bestämde mig för att försöka hjälpa till genom att drar lite i fölungens framben vid krystvärkarna och hålla emot däremellan. Fölet kom då ut ganska så fort och det var en lättnad att se den röra på sig! :D
Dock så var fosterhinnan väldigt tjock och verkade inte vilja spricka av sig själv, så jag tog hål på den och drog bort den över nosen för att underlätta så att fölet kunde börja andas.
Precis när jag hade gjort det så kom Ronya i full fart, jag bad henne hämta en handduk så att jag kunde torka rent näsborrarna från allt fostervatten.
Både Farin och fölet såg riktigt pigga ut så jag backade undan för att låta dem lära känna varandra :)

Tack Ronya för hjälpen! <3

Lagom när allting var klart så ringde Gunilla upp, hon var på motorvägen och skyndade sig hemåt i full fart.
Allting var klart på ca 20 minuter :)

Det blev en stor och ståtlig hingst!

Gunilla och jag hjälpte fölet att hålla balansen så att han skulle lyckas komma upp snabbt på benen och kunna dia ordentligt. Det är alltid ett riktigt träningspass att brottas med fölungar! xD hehee

Han var väldigt pigg och framåt!

Sedan så knöt vi upp efterbörden så att Farin inte skulle trampar på den.
Eftersom att det inte ville släppa så tog vi in fölet i boxen och så longerade Gunilla Farin under tiden som Ronya och jag höll koll på fölisen som hade somnat inne i boxen.
Att motionera stoet utan fölet kan göra att livmodern drar ihop sig och efterbörden släpper. Efter ett tag så släppte den, skönt!
Vi la ut fostersäcken på golvet för att kunna konstatera att den var komplett och att det inte har blivit kvar några bitar.

När fölet hade bajsat, lärt sig att resa sig helt själv och ätit ordentligt så cyklade jag och Ronya hemåt.

Jag var jättetrött så la mig för att sova lite i soffan eftersom att jag skulle gå på och jobba, dock så tyckte Viper att det var en dålig idé, så slutade med att jag fick gå ut och gå med honom fyra gånger på tre timmar.. Trööött!
Det är jobbigt att ha en hund som är extremt känslig i magen p.g.a. sina nya mediciner...


Jag är väldigt stolt över Farin som gjorde ett så bra jobb!
Och jag skötte mig ju också ganska så bra! ;)

//Malik

Likes

Comments

Här kommer en snabb uppdatering i väntan på föl! 😊 Jag kommer uppdatera så fort det händer något.


Måndag

Hon hade tydliga vaxproppar och var ganska så orolig i början av natten och på morgonen så droppade mjölken.

Tisdag

Under dagen så var hon ganska så orolig i hagen och vandrade fram och tillbaka. Ganska orolig fram till 02, hon bet sig mot sidorna och hade tydliga värkar. Mjölken droppade på morgonen. 

Onsdag

Orolig fram till 02 sedan så lugnade det ner sig igen. Hon stod mest bara och åt hela natten lång.

Torsdag

Just nu sitter jag hemma hos Fam. Törnblad och kollar på "Braveheart" samtidigt så håller jag koll på Farin via en kamera i stallet.

Gunilla har vaktat Farin i flera dagar nu, hon sover i soffan och har klockan ställd på en gång i timmen, utöver det så jobbar hon även heltid under dagen. Så idag sa jag åt henne att gå och lägga sig uppe i sängen så kan jag sitta vaken och hålla koll istället eftersom att jag är ledig idag.

Dock så ser det väldigt lugnt ut! Ovanligt lugnt.. Hon borde verkligen föla snart!

Men jag håller er uppdaterade! :)

Jag och hundarna (Pluto, Totte, Flax och Viper) ligger i vardagsrummet och tycker att Farin kan sätta igång nu! 😛

Men Farin tycker tydligen inte samma...

Hoppas det kommer inatt! :) 

 För sen så jobbar jag hela helgen... 


Uppdaterat: 06.00

​Jag satt och vakade till strax innan 03, sedan så kom Gunilla och tog över. Det var en väldigt lugn natt så jag och Viper tog oss en promenad hemåt. Viper har haft diarré hela veckan pga hans nya mediciner så både Mange och jag har sovit väldigt lite.. Jag lyckades somna snabbt när vi kom hem, men blev väckt redan vid 05 av Viper som ville gå ut... Såå trött...

//Malik

Likes

Comments