Nå nærmer det seg julaften med stormskritt, og noen stresser kanskje med og bli ferdige med julegavene?

Vi er endelig helt ferdige, og freden har begynt og senke seg i heimen.

Jeg tenkte jeg skulle dele noen tips på kurver man kan gi i gave til noen som har alt. Her kan du putte oppi hva du vil, ettersom hvor mye du ønsker og bruke, eller hvor stor kurv du ønsker å gi bort.

Design bloggen din - velg mellom mange ferdige maler på Nouw, eller lag din egen – pek og klikk - Klikk her

Likes

Comments

Nok en super fin helg er over. På lørdag morgen hadde Rampenissen funnet frem pepperkakedeig og utstyr, så da ble det tryllet frem pepperkaker i alle former denne morgenen.

Emrik var så klart mest opptatt av og spise deig, men det var en kry Lucas som tryllet frem pepperkaker med sin egen sjarm mens, julemusikken jomet gjennom høyttalerene.

Etter pepperkakebakingen fikk vi en melding, og vips så var vi på åpen gård/julemesse med ett vennepar. Barna så på dyrene, dumpet, satt på gråtass og koste seg. Avsluttet dagen med nissegrøt.

Vel hjemme var det bare og kaste seg rundt, skifte til penklær og sette kursen mot hytta. Der ble det nesten en liten julaften med min pappa og stemor. Vi fikk servert deilig kalkun med tilbehør, og is til dessert. Og Ungene fikk ett par førjulsgaver. Kjempekoselig.

På søndag satte vi nesa mot Trysil, for nok ett middagsbesøk. Denne gangen svigermor og svigerbesteforeldre. En tur før jul, for og veksle gaver må til. Veldig koselig. Emrik ble igjen over natten, og jeg må si at det var veldig rart og våkne opp alene, uten barn eller mann og ha hele to timer for meg selv. Men det var deilig, og jeg fikk "tryllet" vekk litt skittentøy ;-)

Likes

Comments

For en helg det har vært! Lenge siden vi har kost oss så mye sammen som familie, men det er jo det adventstiden er for♥️

På fredag var vi på julegateåpning i bygda vår. Lucas gikk rundt juletreet med tanten sin, og fikk godispose fra nissen. Vi gikk i fakkeltog og slo av en prat med venner og familie. Så dro vi hjem til kveldsbad og så adventskalenderen på TV. Jeg og Ole Gunnar spiste sein middag og så på julefilm.

På lørdag startet vi dagen med levende lys og frokost i sofaen foran tv'n, mens vi så på Karsten og Petras magiske jul. Så reiste vi til kongsvinger på julemarked. Det fikk vi se koselige boder og litt dans og musikk fra små "nisseunger". Ble litt mat i magen før vi gjorde unna noen ærend.

På søndag startet vi dagen på samme måte som lørdag. Spilte litt brettspill med størstemann, lekte litt med togbana og gjorde unna noen hjemmelagde julegaver. Så pyntet vi pepperkakehus, og det var så morsomt og se hvor mye Lucas koste seg. Det slo virkelig ann😊 minstemann var også med, men han var mest opptatt av og spise nonstop.

Likes

Comments

Noen har kanskje fått med seg at stramt tungebånd har blitt mer og mer i fokus på sosiale medier. Og det er utrolig bra synes jeg! Jeg håper flere innen helsevesenet tar til seg kunnskap, sånn at flere får hjelp og blir opplyst om hva det vil si og ha stramt tungebånd. Nå skal jeg fortelle vår historie.

For en tid tilbake skrev jeg ett innelegg om ammepresset jeg opplevde hos storebror, om kolikken og plagene med magen hans. Når jeg fikk lillebror Emrik var jeg godt forbredt. Jeg meldte meg inni ammehjelpsgruppen på facebook hvor jeg skrev litt om problematikken jeg opplevde rundt ammingen med Lucas. Det tok ikke veldig lang tid før noen spurte meg om han kunne hatt stramt tungebånd. Og siden dette er arvelig meldte jeg meg inn i facebook gruppa "Norsk støttegruppe for stramt tunge og leppebånd", leste meg opp og spurte om hva det ville si og ha stramt tungebånd.

Med Lucas var det en kamp fra dag en for og få han til og ta tak i puppen og holde den i munn. Jeg ble derfor veldig glad da Emrik få minutter etter fødselen satt som en borrelås. Men lykken varte ikke evig. Da han var ett døgn gammel hørte jeg denne klikkelyden som er kjent ved stramt tungebånd. Etterhvert som melken kom rant det også melk ut av munnviken, han satte i halsen. Vi kunne huke av enda fler symptomer fra lista;
våre sympyomet var; klikkelyder ved amming, mister taket om brystet, lange hyppige amminger, sovner ved brystet, fort sulten etter amming, dårlig vektoppgang, tar ikke smokk, melk renner ut av munnviken, kolikk/luftsmerter, setter melk i halsen. Jeg hadde hvite brystknopper, og etterhvert brystbetennelse og tette melkeganger.
Da vi kom hjem fra sykehuset gikk det opp og ned med ammingen, han la greit på seg- ikke sånn veldig mye og lå på den nedreste kurven. Men han fulgte sin kurve fin. Han sov mye, og var en rolig og bedagelig baby som måtte vekkes hver tredje time for mat. Han var litt våken og hadde kveldsuro på kvelden, men ellers en veldig "snill" baby.

Men etter 2 mnd begynte han og bli veldig urolig på nettene, han hadde mye luft i magen og lå og presset og jobba hele natta. På dagtid sov han bare ved brystet/med brystet i munn ellers bare skrek han og bare ville bli bært. Han ville ha pupp hele tiden for og lindre luftsmertene. Dette var ekstemt utfordrende da jeg hadde lucas som også trengte mamman sin. Jeg satt ofte ute med puppen konstant fra 16/17-23.00 på kvelden uten pauser. Han bare skrek og pappan var ikke bra nok.

Jeg tok kontakt med damene på facebook gruppa som kunne bekrefte mine misstanker om tungebåndet. Men jeg måtte såklart sjekke det hos helsepersonell. Vi tok turen til barnelegen på sykehuset han ble født. Han tittet litt i munnen hans, og syntes ikke det var så veldig stramt "men han kunne klippe litt alikevel, hvis det var det vi mente han trengte". Så da ble det klipt "litt" da. Samtidig som vi klipte tungebåndet tok vi turen opp på føden, for og få en ekstra titt på sugetak osv. Alt så bra ut, og jeg merket forskjell på ammingen. Ammingen gikk supert hele dagen, og Emrik var mye mer fornøyd. Men dagen etter var alt tilbake som det var igjen.

Vi bestemte oss for og prate med damene på gruppa igjen, og vi ble tipset om og gå privat- siden de fleste helsepersonell ikke kan nok om stramt bakretungebånd. Vi bestillte time på KAL klinikken, og i desember satte vi nesa mot Oslo. Og der kunne hun bekrefte at Emrik hadde stramt bakre tungebånd, og veeeldig stram musklatur- og det ble klipp. Hun kunne ikke en gang se det lille barnelegen hadde klipt.

Vi dro hjem og fulgte tøyeopplegget til Kal. Så ble Emrik syk, og nesten ikke ville ha pupp. Han fikk ikke øvet seg på og suge fordi han var for tett i nesa til og få det til. Vi sluttet tøyingen når vi ble innlagt på sykehuset med RS virus. All stesset rundt rs gjorde at jeg omtrent mistet melka, men jeg pumpa meg opp og gav han via sonde.

Da Emrik hadde kommet seg på beina igjen tok vi på nytt turen inn på Kal hvor hun så det hadde grodd sammen ganske mye igjen, og det var derfor nødvendig og klippe på nytt. Med mye arrvev blir det fort stramt på grunn av det også. Vi dro hjem og fulgte "dr gaheris" tøyeøvelser, selveste "guruen" innen stramt tungebånd. Vi tøyde og strakk såret hver tredje time på dagen, og hver fjerde time på natt. Og være mamma og pappa og måtte påføre barnet ditt smerte hver tredje time er virkelig ikke gøy, men det måtte gjennomføres. En uke etter klippet var vi på kontroll og alt så heldigvis bra ut. Vi merket ikke så mye forskjell på ammingen og luftsmertene enda, men når man klipper tungebåndet blir det ofte værre før det blir bedre.

Man bør tøye i hvertfall 6 uker, ikke like ofte- men tøye må man. Etter ca 5 uker virka det som om det begynte og gro mer og mer. Vi kunne ikke lenger se denne hvite "diamanten"

1 uke etter klipp nr tre og 3 uker etter klipp etter nr tre, her kan du se det har grodd sammen og du kan ikke se den hvite "diamanten".

Igjen måtte jeg spørre om råd på støttegruppa. Lettere frustrert over tre klipp, betalt fra egen lomme. 3700 kr klippet + 1200kr per konsultasjon/sjekk etter en uke. Blakk og rådløs Gråt jeg mine modigste tårer, mens jeg ropte om hjelp. Heldigvis finnes det noen fantastiske engasjerte damer inne på denne gruppa, og før vi visste ordet av det hadde en fantastisk dame der inne prata med Norsk kompetansesenter for amming for oss. Hun hadde arragert ett møte for oss på kal klinikken.

Vi reiste igjen innover til oslo for og prate med Solveig fra NKA. Vi var litt usikre på om vi virkelig ønska og klippe han en gang til, men siden han ikke tok flaske, og han nesten ikke fikk i seg mat med ammingen så følte vi ett press på oss. Hun undersøkte han og så at det ikke var like stramt som før, men med mye arrvev etter de forrige klippene ble det lite mobilitet i tunga. Han hadde også veldig stramt leppebånd. Begge deler ble klipt, og denne gangen ble det klipt veldig langt inn i tunga. Han skrek konstant i 60 min etterpå og blødde som en gris. Og jeg må innrømme at det var utrolig tøft som mamma og måtte se han gå igjennom det her enda en gang.

På grunn av kolikk og tøying av såret til Emrik, fikk pappaen, Ole Gunnar flytta permisjonen sin sånn at han var hjemme med oss. Han turte og ta i litt mer under tøying, og jeg kunne sitte klar med trøst (les puppen). Vi var ekstemt nøye, og vi startet og merke forskjell på både amming og magen. Etterhvert ble ikke tøyingen smertefull for han heller, og vi ble litt usikre på om tunga hadde grodd sammen igjen. Leppa grodde desverre sammen igjen, og ammingen ble brått litt dårligere, men ikke på langt nær sånn det var.

Før klipp og rett før det grodde sammen.

Vi ammet i 9 mnd før han bestemte seg for at han ikke ville ha noe mer. Det ble lite amming, og til slutt bare på natt. Utdrivningen tok lang tid og det var ikke lenger noe særlig med melk igjen. Han tok endelig flaske og spiste flere måtlider på dagen. Vi er ikke sikre på om det har grodd sammen igjen, men det må nesten tiden vise- om han får problemer med mat og språk. men foreløpig går det greit, og vi håper det fortsetter sånn!

​Og sånn ser det ut den dag i dag. Muligens litt stramt enda, men per idag ser vi ingen plager som gjør at vi må klippe igjen med det første.

Likes

Comments

Åååh, jeg bladde igjennom bildene på macen, og fant igjen noen fra vi var på kjærestetur til London for ett par år siden. Jeg måå bare dele! Den stemningen som er i London rundt juletider, den er virkelig fantasisk. Jeg håper vi kan reise igjen om ikke så mange år.

Likes

Comments

I helga var det tid for årets første julebord, og det var så koselig! Vi hadde samlet en bunke gode venner som kom til oss på julemat og noe godt i glasset. Vi arrangerte ett par leker; wisperchallange og "ikke lov og le". Det ble god stemning for og si det sånn. Har ett par morsomme filmer, men det tenker jeg hører privaten til. Noen har kanskje sett det på snapchat :p utoverkvelden ble det også noen runder mes singstar, før kvelden ble avaluttet i 3 tiden.

Vi skulle vært 12 til bords. Første gang jeg dekker på til så mange. Det måtte selfølgelig full jul på bordet, med julekuler i sølv og gull, "sukkertøy og pakker", kongler, lysslynge, girlander av granbar og røde lys. Serviettene var brettet som en firkant, med en grankvist og hamp rundt. Servicet er fra firkløveren og heter "disney jul" kanskje ikke det peneste servicet, synes jeg. Men skal det være skikkelig rød jul, ja da hører disney med. Så koselig med forskjellig motiv på hver tallerken. Så har vi vanlig hvitt service om vi ønsker en mer nøytralt dekket bord til jul. Glassene er enkle, med sølvkant og "merry christmas" noe som gjør det enkelt og gjøre ett vanlig service mer "julete".

Likes

Comments

TIL MOR

*En flaske vin
*.Kopp og en god te
*Konfekt
*Ledlys, dyflys eller noen fine kubbelys
*En god håndkrem, bodylotion,badesalt.
*Durance såpe
*Noen gode tøfler
*Skjerf og hansker
*babyfeet
*Syltetøy fra Nicholas vahe og kjeks.
*Neglelakk og ett håndkle
*Ett godt pledd og en bok
*bok med suduko eller kryssord

TIL FAR

*Øl bok
*Fjøl og spekepølse
*Alkohol
*Lydbok
*mobildeksel
*parfyme
*hansker og skjerf
*Gavekort på resturang
*mindgame
*Termokopp
*gavesett fra cemo
*Sjokoladetrøfler, kaffe og kaffesirup
*Salt og pepperbøsse
*Kopp med tekst

TIL SØSTER

*Sjokoladefondue
*Vin
*Termokopp
*Lue/sokker
*Pledd
*Durance duftpinner
*Sminke og sminkekoster
*produkter fra bodyshop
*kakao gavepakning
*Salt og pepper fra nicolas vahe
*Listelykke-bok/ bok
*klokke
*Lene bjerre kubbelys

TIL BROR

*Lommekniv
*Pysjbukser
*Ugly christmas sweater
*barbermaskin
*Shoe restore kit
*fjøl med kniver
*Diverste oljer og spekepølse
*VR briller
*Skjegg produkter
*parfryme/hudprodukter
*Skjerf og hansker
*Lommebok
*Klokke
*Alkohol
*Verktøy

Likes

Comments

Her har snøen kommer og lagt seg som ett tynt teppe. Emrik har jo aldri opplevd snø før, ihvertfall ikke sett og følt på det. Så vi måtte jo ta turen ut på oppdagelsesferd.

Emrik synes det var veldig rart. Han kjente og smakte. Det var litt vanskelig og gå med stor dress og sko, men han prøvde iherdig. Og ake akebrett var kjempe gøy, og ha votten ned i bakken sånn at den fikk snø på seg- og så smake var også stas. Haha.

Måtte knipse noen bilder, er så morsomt og se barna da de opplever nye ting.

Likes

Comments

Jeg er i skikkelig julemodus om dagen. Tror aldri jeg har gledet meg så mye til jul som jeg gjør i år. Ifjor ble jo Emrik syk med Rs virus på selveste julaften, og hele julen ble tilbragt på sykehuset. Det ble ingen familieselskaper, og julematen ble byttet ut med sykehusmat. Familien ble splittet og de fleste julegavene måtte vente helt til nyttårsaften. Da er det kanskje ikke så rart jeg gleder meg ekstra til julen i år.

Jeg har alltid vært et "julemenneske", det er mamma som har gitt meg "christmas spirit"- og når jeg tenker til bake på alle de gode minnene og tradisjonene som å; Se Adventskalender på tv, pakkekalender, lage julegaver, se julefilmer, pakke inn og lage julegaver, pynte peppekaker og peppekakehus, julegateåpning, osv.. Stemningen da advenstakene får lyse, følelsen da får når du våkner selveste julaften. Jeg håper jeg klarer og vidreføre denne gode følelsen til guttene. Nå er ikke Emrik så stor at han skjønner så mye i år, men jeg kjenner jeg gleder meg skikkelig på Lucas sine vegne. Han snakker alt om nissen, og det glinser i øynene hans. Gleder meg til og se reaksjonen hans når det er julepyntet hus, når han får pakkekalender, og når han ser hva "elf on the shelf" har funnet på i løpet av natten. Nå er jeg klar for desember, og videreføre tradisjoner- og lage egne med den fine familien min!

De siste ukene har jeg holdt på med forbredelser. Det har blitt kjøpt både julegaver, juleantrekk og julepynt. Vi har tatt julekortbilder som har blitt redigert og sendt til fremkalling. Til helgen skal vi ha julebord med gode venner, og om ett par uker skal vi ut å gjøre ferdig de siste julegavene. Jeg gleder meg sånn til og kose meg enda mer med juleforbredelser i tiden som kommer, sånn at vi kan kose oss ekstra mye i desember!

Heldigvis har vi fått noen fine minner i form av bilder, selvom julen i seg selv ble ganske traumatisk.

Likes

Comments

Overskriften "tobarnsmamma" fant jeg i utkast her, det var alikevel ett helt tomt innlegg. Men da vi først er inne på temaet, så tenkte jeg at jeg kunne skrive litt om hvordan det er og være tobarnsmamma- eller tobarnsforeldre for.

De første ukene etter Emrik ble født merket vi ikke stort til det og være tobarnsforeldre. Lucas brydde seg ikke om broren sin i det hele tatt, og Emrik sov store deler av døgnet, utenom på kvelden og natta, og da sov jo Lucas- stort sett. Vi tok ofte turer ut alle sammen, Emrik sov i vogna og Lucas akte akebrett. Ble vi ute så lenge at Emrik skulle ha mat, gikk jeg og han hjem i forveien. Etter hvert som ukene gikk og Emrik var mer våken å ville ha mer oppmerksomhet, ble det litt mer utfordrene. Emrik var en baby som trengte mye nærhet, og ville helst sove med puppen i munn. Han tok ikke smokk og hadde ett voldsomt suttebehov. Lucas begynte og merke at jeg måtte si nei til han oftere, og ville til slutt ikke tilbringe tid med meg. Han ville ikke leke med meg, eller at jeg skulle stelle han osv. Og være alene med dem ble vanskelig, og bæresjal var det eneste som fungerte.

Etter hvert som det ble mer rutiner på Emrik, så har det blitt lettere. Men det er jo såklart utfordene til tider. For eksempel om jeg er alene med dem, og begge legger seg omtrent samtidig. Legger jeg Lucas først så må jo Emrik være alene- og det går jo ikke, og legger jeg Emrik først, har Lucas en tendens til og komme inn og forstyrre mens han får kveldsflaska. Noen ganger rekker jeg ikke sette meg ned på kvelden før nestemann er våken igjen. Om natta vekker de hverandre, og noen ganger våkner de annhver time hele natta, og står opp før 6 om morgenen. Med førstemann fikk jeg ofte høre "sov da han sover" men når du får nr 2 og har en til hjemme, så kan du faktisk ikke dèt.

Morgenstellet er en treningsøkt i seg selv. Emrik våkner først, og vekker broren sin når vi tar stellet. Steller ferdig Emrik mens Lucas ser på, noen ganger blir han sint fordi jeg ikke kan hjelpe han med og hente tannbørsten i skapet, Eller at han ikke får mat fort nok. Emrik ligger ikke rolig, og skriker og hyler i kor med broren sin. Jeg forter meg alt jeg kan med og få på bleia og få bytta plass på dem. Da bytter dem roller, og Emrik skriker mens han napper i beina på meg. Så er det frokost, Lucas forteller meg hva han skal ha, og jeg setter i gang og smører brødskiver til begge. Emrik henger i beina på meg og skriker nok en gang, og Lucas får raserianfall fordi han ikke skulle ha på "ost" alikevel. Så er det bare og få Emrik i stolen og servere han en brødskive, mens Lucas sutrer og gråter fordi maten hans ikke var klar samtidig. Så da begge ungene har fått mat og jeg setter meg på rompa for og ta en kaffe, ja da er Emrik mett- og Lucas vil gjerne ha mer mat. Nok en gang må en av dem vente, og det er ikke alltid det er like populært. Så i det jeg løfter Emrik opp har lucas spist opp, og jeg må sette Emrik ned (skriker igjen) mens jeg vasker munn og hender på størstemann.

Såå er det bare og prøve og ordne seg litt selv. Med to små sammen med meg på badet. En leker med dokosten eller ruller ut all dopapiret fra dorullen. En snur opp ned på alle badelekene, og skal pusse tennene for andre gang denne morgenen. Du setter håret i dott, og pusser tennene- og tenker at mer går faktisk ikke før seinere.
Så kommer du i barnehagen, med håret i dott og sminke fra dagen før. Du setter minstemann på gulvet mens du hjelper størstemann av med ytterklær. poff, så har minstemann forsvunnet inn i barnehagen. Du løper etter minstemann, vinker hadet til størstemann som litt vemodig står og vinker i vinduet med en barnehagetante.

Så kommer du hjem, magen romler og lillegutt er klar for første dupp, og du lurer på når du skal få tid til frokost. Dagen går sin gang med rutiner og husabeid. Så er det middagstid. Emrik er med på kjøkkenet i stolen sin, jeg gir han mais og rosiner i bestikkelse mens jeg kokkelerer dagens middag. Så kommer pappan og storebroren hjem, han er sint og trøtt etter en dag i barnehagen. Lillebror er overlykkelig over at lekekameraten har kommet hjem, Men Lucas vil ikke leke. Lucas skriker og får raserianfall da lillebror ødlegger, og Emrik skriker fordi han ikke får lov og være med storebror. og sånn går det frem til Leggetid.

Men så er det disse øyeblikkene hvor de er bestevenner, og søkenkjærligheten blomstrer. De gangene hjertene smelter over hvor snill Lucas kan være med lillebroren sin, og hvor glad Emrik er i Lucas. De gangene de leker fint, og de dagene hvor begge har tolmodighet med hverandre (..og oss) Selvom dagene hvor ting er "hektisk" er i flertall så er det disse stundene som gjør at man sovner med ett smil om munnen hver kveld. Tenk så heldige vi er, to små gutter. Tenk så mye gleder (..og sorger :p) de vil få av hverandre i årene som kommer. Og tenk så heldig vi er, som får lov og være mamma og pappa til akkurat disse to.

Det er jo klart det er mer utfordrene med to, ikke fordi to er som 10, men fordi du har dobbelt opp av alt. Alikevel er jeg enig med det kiropraktoren sa da jeg lå på benken idag "Jeg synes overgangen til to barn var stor, men ikke så stor som overgangen fra ingen til èn" det er en overgang på en helt annen måte, nettopp fordi det er dobbelt opp av alt. Noen ganger ønsker jeg meg ett ekstra sett med armer, og muligheten til og dele meg på to. Men så er det dobbelt så mange gleder også!

Likes

Comments