Nu är det snart sommar! Jätteskönt ! Men något som är mindre roligt är att många hundar börjar fälla sin vinterpäls för att byta till ''bikini'' haha ,nej skämt å sido. Mina har börjat fälla en hel del. Mina tyska spetsar (som har lång päls med mycket underull) har jag borstat igenom riktigt ordentligt. Så har fått bort det mesta, men lika fluffiga är dom för det :) Däremot min shiba , hon fäller som attans nu. Här kommer två videos som någon lagt upp på youtube som visar hur mycket en shiba kan fälla. hehe

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Att välja hundras

Valet av hundras är viktigt! Tänk bara på att rasernas egenskaper varierar stort och ska styra beslutet mer än utseendet. Fråga dig själv varför du vill ha hund. Är det för sällskap? Ska den vara med ut på jakt? Är du intresserad av att tävla i lydnad? Ta reda på så mycket som möjligt genom att läsa på internet och i böcker, gå på hundutställningar och fråga runt bland olika rasklubbar och uppfödare.

Olika hundraser har olika behov

Olika hundraser skiljer sig kraftigt åt vad gäller mentala egenskaper beroende på vilket användningsområde rasen ursprungligen haft. Många raser kräver mycket motion för att må bra. Andra behöver arbeta med nosen och huvudet. Vissa behöver både och. Det är viktigt att du är ärlig mot dig själv och tänker igenom hur ditt liv ser ut för att kunna hitta en ras som passar dig och din livssituation.

Stor eller liten hund

Storleksmässigt har hunden den största variationen av alla husdjur, från chihuahuan som kan väga så lite som ett halvkilo som fullvuxen till grand danois med en mankhöjd på 80 cm. En liten hund äter förstås mindre än en stor hund. En stor hund kräver mycket utrymme, såväl hemma som i bilen. Större hundar innebär mer fysisk styrka och det är viktigt att du orkar med en stor och stark hund.

Korthårig, långhårig eller strävhårig hund

Ett annat viktigt val är pälsens längd och struktur. Generellt innebär en långhårig päls mer arbete i form av borstning och bad. En strävhårig päls måste i regel trimmas, något som man som nybörjare behöver hjälp med. En korthårig päls är betydligt enklare att hålla ren och innebär att mindre smuts kommer in i hemmet, men den korthåriga pälsen står inte emot kyla som andra pälstyper.

Här är ett litet test ni kan pröva för att få förslag

på raser som passar just dig/er.

http://www.canis.se/oppdretter/rasevelger.php

Likes

Comments

Hundutställning är något som många nog är intresserade av, nyfikna på att testa. Men hur går det till på en utställning? Vad ska man tänka på? vilken klass? utställningstermer? osv.

Länken här nedanför tar er till SKK:s sida om hundutställningar. Regler, klasser och massa annat

http://www.skk.se/Global/Dokument/Utstallning/Broschyrer/Hundutstallning-T11.pdf


På utställning indelas hundarna i följande klasser:

KlassFörkortningÅlder
Valpklassinofficiell klass som
inte stambokförs
6 – 9 månader
Juniorklassjunkl9 – 18 månader
Unghundsklassukl15 – 24 månader
Bruks- respektive jaktklassbkl/jkl15 – månader
Öppen klassökl15 – månader
Championklasschkl15 – månader
Veteranklassvetkl8 år
 • Följande rasgrupper finns:
 • Grupp 1 Vall-, Boskaps och Herdehundar
 • Grupp 2 Schnauzer, Pinscher, Molosser, Bergs- och Sennenhundar
 • Grupp 3 Terrier
 • Grupp 4 Taxar
 • Grupp 5 Spetsar och raser av urhundstyp
 • Grupp 6 Drivande, Sök- och Spårhundar
 • Grupp 7 Stående fågelhundar
 • Grupp 8 Stötande, Apporterande och Vattenhundar
 • Grupp 9 Sällskapshundar
 • Grupp 10 Vinthundar

Internationell utställning = CERT och CACIB kan delas ut.

Nationell utställning = CERT kan delas ut.

Internationella kvalitetsbeteckningar

 • Excellent (utmärkt)
 • Very good (mycket god)
 • Good (god)
 • Sufficient (godtagbar)
 • Disqualified (diskvalificerad)
 • UTSTÄLLNINGSTERMER

  CK – betyder certifikatkvalité. När alla hundar i en klass som fått “ettor” i den individuella kvalitetsbedömningen blivit placerade kan domaren välja att dela ut CK till en eller flera hundar.

  HP – betyder hederspris och delas ut till särskilt lovande hundar i valp-, junior och unghundsklass.

  BIR – står för ”bäst i rasen”. Den fina utmärkelsen tävlar tiken som kommit först i ”bästa tik” och hanen som kommit först i ”bästa hane” om. Rosetten är röd/gul.

  BIM – står för ”bäst i motsatt kön” och det blir den hund som inte vinner i tävlan om BIR. Rosetten är grön/vit.

  BIG – är förkortningen för ”bäst i gruppen”. När rasbedömningen är klar tävlar den BIR-vinnande hunden vidare i sin ”rasgrupp”. Det finns tio olika rasgrupper. I varje grupp placeras de fem bästa hundarna som BIG-1, BIG-2, BIG-3, BIG-4 och BIG-R. R:et i BIG-R står för reserv och så kallas den hund som placeras som nummer fem.

  BIS – Best in Show är det finaste man kan bli. Det tävlar vinnaren av de tio olika rasgrupperna om att bli. Också i ”BIS:et” placeras de fem bästa hundarna som BIS-1, BIS-2, BIS-3, BIS-4 och BIS-R.

  CERT/certifikat – alla hundar som tilldelas CK är i princip med och tävlar om certifikatet eller ”certet” som det ofta kallas. Den bäst placerade hanen och tiken erhåller certifikatet. Men om denna redan är utställningschampion i det land där utställningen hålls får den bäst placerade hund som inte är champion certet.

  CACIB – är ett internationellt certfikat. För att en hund ska bli internationell utställningschampion krävs fyra cacib från minst tre olika länder. Cacib-rosetten är vit.

  Reserv-cacib – får den hund som placeras efter den som vunnit cacib. Här gäller nämligen också att om den vinnande hunden redan är internationell utställningschampion får den hund som fått reserv-cacib det ordinarie.

  Hundutställningar 2016 - länsklubbsutställningar (alla raser)

  Länk till årets länsklubbsutställningar

  http://www.skk.se/utstallning/information-utstallningar/utstallning/

  Likes

  Comments

  Här är några exempel på klotång/klosaxar. Jag själv har 2-3 stycken olika hemma. Men den jag använder mest liknar den bilden som är längst till höger (den röda). Den föredrar jag till mina hundar. Men det är helt upp till en själv att bestämma vad man föredrar.

  Likes

  Comments

  ​Två gruppbilder från hundkursen.  Jätte fin och solig dag var vi på stadspromenad. Hundarna och ägarna skötte sig super. Även den bråkigaste av dem skötte sig bra.

  Likes

  Comments

  Här är en video där det berättas vilka borstar och verktyg som används till vilket hårslag tex. långhår, korthår, underull osv.

  Likes

  Comments

  Här är lite bilder på hundkoppel som jag gjort, har fler också. Alla är gjorda av fallskärmslina och är slitstarka,lätta och sköna att hålla i. Mina koppel är lite roligare färger än vad många andra är. Såä r det någon som är intresserad så hör av er. Pistolhakarna anpassar jag efter storlek på hund. Liten till liten hund, större till stor osv.

  Älskar att skapa och göra saker med händerna och fantasin. Har även gjort halsband av fallskärmslina och halsband i renskinn och tenntråd. Gör även tenntrådsarmband och halsband (sameslöjd) för människor. Jag brukar även måla och rita både på canvas och ritplatta (digitalt). Skapa med lera, fota lite då och då, mestadels hundar brukar det bli hehe. Så jag har gott om inspirerande hobbys/ intressen. Hundar är ju ett stort intresse också som tar mycket tid.

  Likes

  Comments

  Något jag rekommenderar starkt är att gå hundkurs, valpkurs, nybörjarkurs osv. Superbra träning både för dig och hunden. Man får lära sig mycket , dela erfarenheter, träna och det är jätte bra social träning. På jobbet håller vi just nu på med en nybörjarkurs. Micke.G och jag är det som håller i det. Hundar från alla åldrar ,yngsta är nog kring halvåret och äldsta kring 5års åldern.

  Här är lite bilder från dagens hundkurs. Gruppbild på gänget högst upp. Sitt och kontaktövningar och en mysig bild på tjejen och hunden hon tränar med.

  Likes

  Comments