Update Alva

Shit vad jag glömde bort detta haha, ska göra en liten update...

Förra helgen var jag på tävling med Mynta! Mycket hästar, mynta var något spänd och jag hade endast ridit henne två gånger innan med tanke på min hjärnskakning.

110cm flöt på jättebra, hon var lite spänd och tittig plus att banbyggaren + plus två funktionärer stod ivägen till första hindret... Dessutom enda vägen man kunde rida så jag fick skrika på dom att flytta på sig... förutom den starten flöt det på bra fram till hinder 7 egentligen för på hinder nummer sex fick vi bara ett skitpet. Verkligen bara en onödig bom i marken. Problemet här var att det hindret jag rev stod bredvid hinder sju så när jag rider mot det böjer sig funktionärerna och ska ta upp bommen och precis då är jag vid hinder sju. Mynta är tittig och självklart blir hon rädd och slänger sig åt sidan så jag får göra en volt... så typiskt och syns verkligen väl på videon att hon kollar på funktionärerna och inte alls är beredd på hindret. Fick då 1rivning och 1 ”stopp” för jag fick rida förbi plus ett tidsfel... därav det väldigt dåliga resultatet.

120cm debuterade vi i avd A som gick bra. Rundan var lite av och på men hon lyssnade och hoppade sjukt bra. Sedan MITT JÄVLA FEL! Blir så fruktansvärt arg på mig själv så kommer vi till hinder 8, varit felfria hela vägen och sedan kommer vi för nära. Hon har ingen chans att hoppa upp sig så vi tar med både fram och bakbommen. Vi fortsätter sedan till hinder 11a då det var en bedömning A0 och hon lyssnade jättebra och gjorde precis det jag bad om. Sjukt träligt för hade jag inte gjort det misstaget hade vi kommit tvåa då vi förvånansvärt hade en sjukt bra tid. Blir så arg på mig själv.... Men man lär sig av sina misstag minst sagt.

I söndags red jag Trissi för första gången och hon var ett helvete! Hon ville inte gå fram eller lyssna på någonting jag bad henne om. Samma sak i måndags då var det ännu värre. Tisdagen oerhört mycket bättre. Vilade onsdagen och torsdag testade jag ny bett kombination och helvete vad bra hon gick! Likaså igår! Helt fantastiskt, aldrig fått henne så sjukt bra och igår verkligen kände jag hur hela hästen verkligen jobbade. Ni förstår inte hur bra det kändes att få henne dit. Hoppas verkligen att det håller i sig och nu ska jag variera bett mycket oftare.

Mynta har jobbats lite lugnt ibörjan av veckan och igår skulle jag ta igenom henne och SHIT! Jobbig var hon. Stel och ville inte lyssna då hon spände sig för hörnet i ridhuset vi vart i 1000ggr men det var livsfarligt igår så gick henne inte att slappna av till 100% då hon hela tiden skulle slänga sig vid hörnet. Blev lite arg på henne för hon var faktiskt lite töntig men på slutet gick det bättre.

Idag ska båda ridas! Hoppas på bra pass

Såhär löddrig blev trissi i munnen igår. Så söt

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Elin

Idag är jag med Alva till Kumla, hon tävlar med Mynta idag och jag är med och hjälper till! Så fina är de!

Likes

Comments

Elin

Hej på er. Det blev inget inlägg igår, tiden fanns inte riktigt till, mådde dessutom inte så bra igår. Alltså min nacke/skuldror/axlar, vad hände?? Det gjorde så sjukt ont och var såååå stel! Trodde ju först att det var för att jag börjar bli sjuk men jag tror inte det längre utan tror att det måste vara någon sjuk låsning jag har fått i hela övre partiet av ryggen och nacken. Idag är det liiite bättre än igår men igår efter att jag hade ridit, asså jag kunde knappt vrida på huvudet och jag menar det verkligen! Kunde knappt svälja för att det gjorde ont, var verkligen helt sjukt! Dessutom när jag skulle lägga mig så fick jag så sjukt ont i mitt vänster öra. Kändes som att trumhinnan skulle sprängas typ, tänkte att det kanske var för att jag låg på det örat för det var typ enda sättet jag kunde ligga på för att det inte skulle göra ont men nu när jag vaknade imorse så har typ halva min hörsel på det örat försvunnit. Det låter typ som när det är glapp i hörlurar och ena bara funkar halvt. Så låter det i mitt öra på heltid, hahah... Något är ju fel i alla fall men förhoppningsvis går det över av sig själv. Känner mig ju inte sjuk annars mer än att jag har ont i övre delen av ryggpartiet då och örat. Lite svullen i halsmandlarna och några körtlar men annars inget. Känner mig pigg, inte snuvig eller något sånt. Huvudvärken är helt borta tack och lov.

Konstigt är det i alla fall hahah.. Hoppas det går över snart!

Igår hoppade vi lite efter att lektionerna var slut. Det gick bra, jag gjorde inte så mycket då det gjorde fett ont i nacken och det då och sen vågade jag inte riskera att lyckas göra något ryck eller så i nacken som skulle göra det ännu värre. Medans jag red kändes det som att det blev bättre och Henry kändes ändå ganska fin. Vi börjar lyckas få till det där med mer långa språng och inte bara högt rätt upp som det brukar bli annars. Fick bra tips av Eva som jag försökte tänka på och jag kände ändå en skillnad. Dock red inte jag superbra igår kände jag, min ridning var inte på topp och jag hade inte riktigt mig själv med mig liksom. Men det vi lyckades prestera kändes bra ändå så jag är nöjd med gårdagens träning! Idag ska jag ha med Henry på stallelevernas ridlektion tänkte jag.


Trött Henry efter gårdagens hoppning! Sötisen!

Likes

Comments

Alva

Gud vilket fint höstväder det är här idag! Solen skiner och det är riktigt kallt, eller klart det kan vara kallare men imorse var det nästan minusgrader och frost. Nu vet man att man måste sätta på sig massvis med kläder för att inte frysa ihjäl!

Bus Mynta kan ni ju läsa om i Elins förra inlägg, bushäst! Idag ska jag hoppa henne... Sent på kvällen får det blir efter lektionerna, ska tävla på lördag och har bara ridit henne en gång sedan jag gick omkull... bra uppladdning va? Menmen vi får se hur det känns idag, känns det åt helvete får vi göra en avvägning om det är värt att starta men jag tror absolut att det är det! Blir ju nästan sista tävlingen för iår så vore ändå kul och få göra den!

Likes

Comments

Elin

Ja denna dag blev inte riktigt som planerat... jag vaknade upp med värsta huvudvärken och svullen hals imorse! Frös som tusan så kändes som att jag hade feber och mådde skitdåligt! Låg kvar i sängen ett tag innan jag lyckades ta mig upp ur sängen och tryckte i mig huvudvärkstablett och halstablett! Blev inte mycket gjort idag då jag mådde så dåligt men lyckades iaf ta mig till banken osv! Känns ibland när jag går som att huvudet ska sprängas, ni vet sån huvudvärk!

Åkte ut till stallet runt halv 4, fixade alla saker och bestämde mig sen för att rida ut i skogen då det var väldigt fint väder och jag orkade verkligen inte rida ordentligt pga huvudet! Så en chill tur i skogen kändes som en bra idé! Tindra följde med på mynta då Alva har ridlektioner idag och inte hinner med att rida båda hästarna så Tindra och Mynta skulle med ut och ta en skrittur i skogen! Jag red barbacka och tindra bestämde sig tillslut för att ta sadel, först tänkte hon rida barbacka men sen valde hon sadel ändå, och tur var nog det...

När vi kom ut på gårdsplanen kom Alva med en ridgrupp som skulle ut i skogen! Medans de passerade satte vi upp, tindra spände sadelgjord osv och sen skrittade vi efter dem! Var ett mellanrum mellan oss på kanske 15-20 meter så vi försökte hålla en lugn skritt så vi inte skulle hinna ikapp men Mynta hade andra planer! Det märktes redan från början att hon var pigg, så fort Tindra tog lite i tygeln för att bromsa så började hon trava/takta och såg lite på hugget ut! Men vi fortsatte och tänkte att hon släpper det! Men precis när vi hade kommit förbi Henry och Myntas hage så börjar hon trava igen så Tindra bromsar lite lätt och då blir det som kortslutning i hjärnan på Mynta! Hela nacken krullades ihop och hennes bakben försvann verkligen in under henne och hon tog två galoppsprång framåt och sen lägger hon av VÄRLDENS bockning! Asså sjukt vad högt Tindra flög!! Men hon satt kvar och precis när jag trodde att hon hade läget under kontroll så får Mynta ryck igen och börjar snurra runt som en rodeo häst och Tindra pang i backen! Asså gud, det hade vi verkligen inte väntat oss! Som tur var så sprang inte Mynta efter ridgruppen utan stannade vi oss när de gjorde halt när vi ropade efter Alva! Men asså sjukaste, Mynta som alltid är så snäll ut i skogen!

Hon blev nog glad över att få gå ut den vägen för vi har inte ridit där på länge samt att hon såg ridskolehästarna och då ville hon bara ikapp! Men det gick bra med både Tindra och Mynta och vi skrattade hela vägen tillbaks till gårdsplan för vi bestämde oss för att vända där och gå tillbaks för att rida i paddocken eftersom Mynta verkade pigg! Men när vi kom till paddocken var hon jätteslö och lat så hon var nog bara taggad på att gå ut i skogen i det fina vädret! Hahah knäppa häst men som sagt allt gick bra men det var inte riktigt vad vi planerade eller hade en tanke på skulle hända! Tur Tindra tog sadel annars hade hon åkt av i bocken för asså shit vad högt hon bockade!! Hade hon inte börjat snurra hade ju Tindra suttit kvar så de va ju synd men det gick ju bra ändå och vi skrittade i paddocken istället så inget annat skulle hända! Tindra travade mynta lite men hon var inte minsta pigg så vi skrittade istället så de fick iaf följa dagens plan någorlunda!

Så kan det gå när man ska ut i skogen, hahah!

Lugnet före stormen...

Påväg tillbaks till gårdsplanen efter flygtur hahaha....

Och fina Henry såklart ❤️

Likes

Comments

Elin

Igår red jag Mynta åt Alva eftersom Alva fortfarande har hjärnskakning och måste ta det lugnt, helst en vecka till men om jag ska vara ärlig så tror jag inte hon kommer klara av att hålla sig borta från hästarna så länge, hahah! Man såg redan första dagarna hur det kliade i fingrarna på henne av att inte få göra något så ni kan ju tänka er nu när det gått över en vecka!

Men i alla fall, jag red Mynta igår som sagt vad. Jag har sagt det förut och jag säger det igen, den hästen är verkligen speciell! Hon är så himla himla svår i början, alltså första 15-20 minuterna så känns det mest som hej kom och hjälp mig liksom. Hon är så känslig samtidigt som hon är så okänslig och med mig kör hon säkert extra med eftersom jag inte ridit henne så mycket och då testar hon vad hon måste göra och inte. Det här var typ 3e eller 4e gången jag red henne. I början så skrittade vi igång då (vad annars haha) och efter att ha skrittat i kanske 10 min så kortade jag upp tyglarna och började försöka jobba henne lite i skritten. Det är btw här som de jobbiga 15-20 minuterna börjar så framskrittningen är inte medtänkt i den tiden hahah. Det är så himla svårt på Mynta men försökte verkligen ha en helt stilla hand med ett jämt tag i tygeln som inte fick glappa de minsta och massa massa ben. I början sket hon totalt i mig och skulle kolla på allt annat och börja småtrava men tillslut, efter kanske 5 minuter började hon slappna av och jobba igenom sig lite i skritten, skrittade lite till innan vi började trava. Först fick hon trava och bara köra på liksom, inte jobba utan bara komma igång. Mynta är en sån där häst som blir bättre ju längre du rider och desto mer hon kommer igång så första delen av passet är det nästan omöjligt att tänka jobb. Efter några varv började jag ställa mer krav på henne och sakta, riktigt sakta, men säkert började vi hitta varandra och komma till lite jobb i även traven. När hon började kännas fin gick vi över till att rulla några varv i galopp. Shit vad hon tog bettet några gånger och hon ville inte alls lyssna på min ytterskänkel några gånger men hon galopperade lugnt och var ända ganska avspänd så vi släppte det där sen. Skritt och lång tygel, klapp.

Nu är de första 20 min som är hell avklarade. Hon blir så mycket bättre när man har galopperat men alltså man kan inte förstå hur svår hon är om man inte sitter på. Cred delux till Alva som sitter på den hästen varje dag och orkar ta det varje dag. När hon hade fått pusta lite kortade jag upp tygeln igen och började jobba från skritten igen, få henne att skritta LUGNT och inte börja takta iväg vilket hon ville göra hela tiden utan långa avslappnade steg i skritt. När vi fick igenom det övergick vi till trav, började sitta ner och hon är mycket enklare att komma åt då. Samt, tack och lov är hon sjukt skön att sitta på! Det är riktigt tur det annars hade jag nog aldrig orkat rida igenom henne hahah! Men hon började faktiskt kännas riktigt fin, började ta eget stöd och egen balans istället för att hänga sig i tygeln och började lyssna mer och mer på mig. Precis när hon började kännas riktigt bra så kom det in en till häst till paddocken och då var det typ kört, hahah, då hade hon fullt fokus på den istället och det var bara att börja om igen! Alltså verkligen börja om, för hon blev lika spänd som i början av passet. Men vi kämpade på och efter att vi hade galopperat ytterligare en gång så blev hon så sjukt fin. Verkligen alltså! Hon blev så himla mjuk i handen och kroppen, följde mina skänklar och accepterade mig uppe på ryggen. Den känslan, den är det som gör att det där i början som får en att bara vilja hoppa av och skita i det så himla värt. Det är värt varje slitig minut som hon kastar med huvudet eller kollar på något helt annat. Det är så värt det för när hon kommer dit som hon kom i slutet av passet, då vill man aldrig sluta rida. Så sjukt rolig är hon då och man bara njuter. Shit vilken häst alltså!

Riktigt nöjd med passet på Mynta och det är lätt det bästa vi gjort tillsammans! Alva tyckte också att hon såg jättefin ut och det är ju alltid en lättnad när man rider en häst åt någon annan att den också tycker hästen ser fin ut och att man har ridit den bra ;).

Stor eloge till Alva för det jobbet hon har gjort med Mynta, stor skillnad på henne sen jag red sist och då har Alva ändå inte ridit henne sen hon åkte in till sjukhuset så det är länge sedan hon trimmade henne! Men verkligen stor skillnad och verkligen rolig häst!


Efter Mynta var det Henrys tur! Han gick hårt på Eva träningen och blev helt slut så idag körde vi en liten promenad bara med Alva som sällskap! Först tog vi en mysborstning och sen gick vi i kanske 15 minuter eller så. Helt lagom, de har ju så stor hage så de rör massor på sig där men så han fick gå ut och röra på sig lite extra för att bli av med lite träningsvärk osv! Idag ska jag lösgöra honom lite hade jag tänkt då han säkert har lite stela muskler som behöver jobbas och stretchas ut. Min fina Henry, världens bästa är han!

Ha en bra tisdag alla så hörs vi senare!

Likes

Comments

.I lördags firade vi Emilia så tänkte att jag kunde ladda upp några bilder. Emilia bestämde att vi skulle ha rött tema så vi körde på det trots att hon var den första som bytte om till helsvart sen... Vi hade det kul! Äntligen är Emilia också 18!!!!

Likes

Comments

Alva

Igår fick Sofia vara med för Eva med Trissi och dom var faktiskt jätteduktiga! Sofia har ju bara hoppat Trissi tre gånger förut och Trissi är ju inte direkt världens lättaste häst. Hon är vinglig, har svårt att hålla koll på sig själv och behöver mycket stöd från ryttaren och Sofia gjorde verkligen ett jättebra jobb. Om övningen kan ni läsa om i Elin inlägg så slipper jag skriva exakt samma en gång till. Det var iallafall en väldigt bra övning med framförallt bra uppvärmning. Tyckte Sofia och Trissi var jätteduktiga verkligen!

Likes

Comments

Elin

Idag var Eva Koppfeldt på Crk och hade träning! Hon har ju varit här förut och tränat Alva men idag var det träning i grupp vilket jag och Henry var med på! En av de bästa träningarna jag varit på! Diggade helt klart upplägget och henne som tränare!

Till att börja med värmde vi upp över lite travbommar på tre serpentinbågar över hela ridhuset samt volter och lösgöra hästen! Massa grundligt arbete med att hitta yttersidan, få hästen mjuk och följsam samt att finslipa på oss själva! Vår egna sits osv! Jag har ju blivit rätt så mycket dressyrmupp jag vilket märks i hoppningen då jag har bak axlarna för mycket, behöver få fram axlarna lite när jag ska hoppa för att få till en bra och aktiv hoppsits! Henry kändes väldigt fin! Lite seg emellanåt men för det mesta kändes han väldigt bra! Märktes direkt när jag slutade rida eller släppte yttersidan så det var väldigt nyttigt! Henry blev jättesvett av bara grundarbetet innan vi började hoppa och det säger ju rätt mycket om vilket noga arbete vi gjorde! Superbra tycker jag! Henry behöver dock få lite bättre kondition och muskler men det kommer!

Vi hoppade fram på ett kryss på medelinjen men istället för att rida upp rakt på det gjorde vi som en båge vilket var så svårt! Skitsvårt att få till bra men så himla nyttigt för där märktes det verkligen direkt om man hade koll på ytter! Detta måste jag och Henry träna mer på! Sen hoppade vi en liten studs på två sockerbitar och sen började vi hoppa lite mer hinder! Väldigt nyttiga övningar med bra svängar som man MÅSTE kunna! Att vända upp på ett hinder som står snett igenom är svårare än man tror! Alla gjorde samma fel vilket var att vända alldeles för tidigt, men efter lite nötning så satt även det! Vi fick även träna på ”dogleg” vägen vilket gick bättre än jag trodde! Allt sattes ihop till olika banor och kombinationer delvis individuellt anpassat och även sånt som alla skulle göra!

Henry skötte sig så himla bra trots att han blev riktigt trött! Han kämpade på bra och det känns verkligen som att mycket börjar falla på plats! De gånger det inte gick så bra var när jag slarvade eller slutade rida, så han börjar verkligen bli riktigt fin!

Superrolig och lärorik träning! Kan verkligen rekommendera Eva om du letar efter en bra och noggrann hopptränare! Känner mig väldigt inspirerad just nu till vad jag ska fortsätta träna på med Henry och att jobba på de tips och trix vi fick med oss! Fick även beröm för att han var väldigt välriden! Alltid kul!!

Videos från träningen finns på vår Instagram ( Ufonas ) om ni är sugna på att kika! Som sagt, väldigt nöjd med Henry, tränare och mig själv! Massor med saker att jobba vidare på men väldigt bra träning!

Henry stretchar frambenen efter träningen med Alva, söta!! Hahah! <3

Likes

Comments

Ikväll firar vi Emilia! Världens finast vän!!

Har ÄNTLIGEN fått min nya mobil idag, iPhone 8 i guld! Såååååå behövligt, ni förstår inte hur rip min gamla mobil var! Så jag är så nöjd!!

Likes

Comments