Header

Nu är jag äntligen tillbaka i sadeln igen! Fick klartecken av Björn igår att jag kunde sätta igång henne, så idag blev det lite skritt i paddocken. Finns inte så mycket att välja på i detta väglaget, så vi har tränat på att gå på fyrkantspåret i 30 minuter. Kul.

Får hoppas snön försvinner snabbt så man åtminstone kan komma ut i skogen utan att behöva riskera både liv och lem. Brodd hjälper inte så långt i branta backar fulla med lera och snöblask.

Piraten var i alla fall taggad på att få hitta på något. Hon tjurade inte ens när jag försökte kränga på sadelgjorden, och det brukar ta en stund när hästen tvunget ska demonstrera hur en ballong fungerar varje gång.

/Alice

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Foto: Roland Thunholm

​Igår skrällde det till rejält i tv-rutan. För andra året i rad, efter sin totalt andra nominering, tog ridsportsveriges hjälte Peder Fredricson hem Jerringpriset.

Som förutspått blev det starka reaktioner i diverse kommentarsfält på Facebook där bland annat orden röstkupp och sekt återanvändes ifrån förra årets skandal. Orden är många men väl utvalda, först och främst av män (om man nu kan kalla dessa omogna, trångsynta människor för det) som verkar vara alldeles för macho för att erkänna ridsporten och därav klankar ner på alla dess utövare.

Men hur kommer det sig att Peder Fredricson har varit ”fel” vinnare men ändå badats i konfetti med en glasskål i handen både 2017 och 2018? Är det som i melodifestivalen där fel låt vinner varje år? Eller är de det faktum att ridsporten är relativt ny med att ta plats på idrottsgalor och medier där majoriteten av följarna är män medan majoriteten utövare inom ridsporten är kvinnor? Efter alla kommentarer om ”småflickor” som röstat kan vi nog våga dra det kortet i denna debatten.

Utöver nedlåtande uttalanden direkt mot ridsporten har det också varit starka åsikter om hur röstningen borde gå till. Jerringpriset är ju folkets pris till den största idrottsprestationen enligt en själv. Inte enligt någon officiell sportkritiker eller jury, man får välja helt själv vem man tycker förtjänar priset och det är det priset handlar om.

Då kommer vi ju till varför just Peder lyckats få flest röster. Är det som expressens krönikör Anna Friberg säger, en röstkupp? Har förbund och föreningar gått samman för att mobilisera sina medlemmar till att rösta fram ridsporten i sig?

Som vice ordförande på Olofströms Ridklubb och administratör för dess sociala medier kan jag säga nej. Vår klubb har inte skickat ut uppmaningar till våra medlemmar om att rösta på Peder och jag har heller inte utsatts för någon hets från varken distrikt, ridsportsförbund eller officiella hästrelaterade medier.

Kan det kanske vara så att ridsporten exkluderas så ofta att när den väl inkluderas blir alla hästmänniskor lite extra uppspelta? Kanske var det käftsmällen till bemötande som förra årets jerringrpis bjöd på som triggade något? Eller är det så att oinsatt folk inte förstår vad Peder har åstadkommit under året?

Sammanlagt fanns det två guldmedaljer i EM i hästhoppning. Peder var felfri fram till finalen och tog den ena guldmedaljen individuellt och tillsammans med hopplandslaget tog han en silvermedalj. Detta i en sport helt utan något material för att mäta världsrekord. Han vann alltså nästan allt som gick att vinna.

Så länge ridsporten hånas, förminskas, smutskastas och bagatelliseras kommer det fortsätta såhär. Vi snackar om Sveriges näst största ungdomsidrott. Vi är många, vi är hängivna och tillsammans har vi mycket makt som vi återigen bevisat att vi inte är rädda för att använda.

/Alice

Likes

Comments

Hej och välkommen till Uffes Ponnystall! Jag heter Alice och den andra tölpen heter nästan samma sak. Ni har säkert glömt bort oss nu när vi inte postat nåt på länge så lika bra att jag presenterar oss! Det har säkert hänt en massa saker nu när vi varit lite inaktiva, vi måste ju såklart ha haft fullt upp nonstop! Så här kommer en snabb sammanfattning om veckan!

*vinden susar, syrsorna syrsar*

Nej jag skojar, det har faktiskt inte inte hänt så mycket. Inte ett skit helt enkelt. Dicania är fortfarande avställd, Aavis är igång men jag har inte sett röken av hon med nästan samma namn som jag på en stund, så jag kan inte uttala mig om dom heller.

Jag har i alla fall haft stallet denna helgen, Aavis drog sig en repa innan jag plockade in dom nu ikväll, välte vattenhinken typ 7 gånger med vattenslangen i när jag höll på att fylla upp den imorse och Uffe har skuggat mig hela morgonen. Det är allt!

Men när man inte rider får man ägna sig åt något annat istället, så ikväll roade jag mig med en riktig Playstation klassiker! Jag körde samma bana på Crash Bandicoot mellan kl 20,30-22.00, sen gav jag upp med ett sammanbitet leende och slog över till Netflix. Pulsen sjönk något och jag lyckades motstå frestelsen att svinga mig i taklampan och massakera vardagsrummet som en sjuk apa.

I alla fall så ringer vi Björn imorgon och hoppas på att kunna sätta igång piraten nu när hon verkar ha läkt ihop så bra. Tömkörningsgjord är inköpt och planerna inför igångsättningen börjar ta form. Tur jag har långa ben så jag kanske kan hinna med dendär Snurre Sprätt!
/Alice

Likes

Comments

Tjoho!

Äntligen var det läge till att plocka in lite ”skrot” på banan igen! Både bommar och stöd, sockerbitar och annat roligt!
Kallt och blåsigt, men det spelar mindre roll efter detta passet.
La upp två småhinder längst långsidan där jag skulle reglera henne och rida in både tre och fyra galoppsprång, vilket vi fixade galant idag, men givetvis kan det bli bättre, så där ska vi träna mer.

Sedan hade jag förberett en liten serie med bl.a. kryss och kryssoxer i för att träna på att pricka mitten! Det kan ju vara oerhört svårt när man inte riktigt har koll på sin bog 😉

Aavis kämpade på och blev bara piggare och piggare, vilket också gör det svårt att avgöra hur länge vi kunde hålla på. Men efter ett par gånger på de båda så fick det räcka trots att hon fortfarande var väldigt pigg.
Vilket troligtvis Alice uppskattade, för hon satt inlindad i dubbla hästtäcken i mitten av paddocken på en stol i tjurade över hur kallt det var.
En kvick promenad tillbaka till stallet, ännu fortare försvann hon in i sadelkammaren där hon sedan parkerade sig inlindad i dubbla täcken, med katten i knät i hopp om att hinna få upp lite värme.
Katten var dock inte allt för nöjd med att hennes händer var inlindade i täcket istället för att klappa honom.


/ Alicia

Likes

Comments

Då var det dags för våran första tävling här på bloggen!

VI hoppas så många som möjligt vill vara med och tävla om det fina priset.

Alice har under många år hållit på med digital målning och vi kommer nu lotta ut ett av hennes verk. Tävlingen kommer att finnas på både facebook och instagram, man kan deltaga via båda medierna men enbart en vinnare kommer utses.

De tävlande som bor i Olofström med omnejd kan få bilden utskriven medan de som bor lite längre iväg får den mejlad till sig som jpg fil. Detta pga skaderisken vid frakt.


För att tävla på Facebook:

1. Gilla vår sida Uffes Ponnystall

2. Gilla och dela inlägget

3. Kommentera vilken bild du önskar vinna. (1, 2, 3 eller 4)


För att tävla på Instagram:

1. Följ UffesPonnystall

2. Gilla bilden

3. Kommentera vilken bild du önskar vinna (1, 2, 3 eller 4) och tagga 2 personer.


Tävlingen avslutas 21/1 kl 22.00

Lycka till!

/Alice & Alicia

Likes

Comments

Igår var det dags att ge sig upp igen efter rodeon. Det kändes bra till en början, men hade på känn att något inte skulle gå som jag tänkt så jag tog det säkra före det osäkra och linade henne innan jag hoppade upp.

Raketer började tjuta och lysa upp himlen efter några varv i linan, vilket chockerade hästen.
Hon sprang fortare och fortare men sneglade hela tiden in mot mig för att kontrollera om hon skulle fortsätta vara rädd eller om det inte var så farligt?!
Vi kom fram till att det inte var så farligt, inte mer än vi tillsammans klarade av att reda ut.

Tanken var att jobba igång henne lite lätt nu efter vilan, så jag red inte speciellt länge. Kände igenom henne i alla gångarter så allt kändes okej efter vilan.
Vilket det gjorde, hon brukar vara ett snäpp ”bättre” efter en kort vila både i kropp och knopp, dock inte samma kondition i flås eller muskler som innan, men hon kändes positiv, lite ny motivation och det märks att ”sova på saken” fungerar på henne.

Och ingen var gladare än mig för att sadelgjorden inte behövde spännas på översta hålen, någon har lagt på sig lite! Äntligen!! 😍


/Alicia

Foto: Moa Svensson!

Likes

Comments

Idag har piratens bakdel fått sig ett litet bad! Mellan skinkor och flikar har mina händer befunnit sig halva förmiddagen, men nu är hon ren och fin! Synd att är så kallt bara, annars hade nog detta vattendjur fått sig en helkroppsbehandling. Bada ska tydligen vara en storfavorit, vilket hon bevisade i somras när hon glömde bort vart bron fanns någonstans och simmade över ån som går tvärs igenom hagen. Lerinpackning deluxe!

Jag planerar att låta henne vila januari ut, men får jag klartecken tidigare av Björn så kör vi igång. För inte är det bara jag som är taggad på att komma igång igen, tycker minsann piraten ser rätt livad ut hon också!

/Alice 

Likes

Comments

Godkväll!

Svårt att missa att det är många som inte gillar vädret för tillfället, eller ja, egentligen 10 månader om året.
Ibland undrar jag om det bara är hästmänniskor som kan säga till sig själv att det inte gör något att man blir totalt dyngsur under halva dagarna i stallet? Visst, det är ju allt annat än behagligt, Men det får ju helt enkelt vara så tills man är klar!
Eller är det bara jag??

Ikväll var tanken att jag skulle rida henne lite lätt i paddocken, men när hästen vart så kall när hon kom in blev det en promenad ihop med en av stallkompisarna för att sedan longera henne i paddocken och kaanske få ut lite av all överskottsenergi!
Och med tanke på rodeoturen igår var det nog lika bra att hålla sig på marken minst en dag till ;)

Jodå, energin fanns där från start till mål, idag fick jag trampa på för att hinna med i vårt nya tempo!
I paddocken gick det till en början ganska så fort, men lugnade sig sedan och tyckte själv att hon var hur grym som helst.


Förresten, till helgen kommer vi avslöja hemligheten! Hoppas ni är lika spända som oss!!


/ Alicia

Likes

Comments

Gott nytt år allihop!
Nyårsfirandet är (tack och lov) över. Jag håller på att återhämta mig fortfarande efter helgens bravader och överförfriskning, men snart är jag fit for fight igen! Igår var sista dagen av julledigheten, men jag har turen att jobba eftermiddag denna veckan så jag kunde snooza från kl 8 till 10 idag också. Välbehövligt må jag säga!
Nu när det är nytt år tänkte jag och Alicia göra en rolig sak på bloggen och välkomna 2018 med en...
grej :)

Vad tänker jag inte avslöja förrän alla förberedelser är klara. Jag är ett litet a**hole som bara vill göra er löjligt nyfikna. Jag kan inte låta bli!

Men håll utkik på bloggen framöver, detta bör ni inte missa!

/A**hole Alice B)

Likes

Comments


Säkerligen många som fasar över denna helgen (veckan) som har hästar och även andra djur. Med tanke på hur oberäkneligt det är att veta när och var det kommer smällas raketer.
Aavis har ju redan fått ett provsmak när vi var ensamma i stallet, vilket inte alls var bra för hennes del. Totalt livrädd, men förhoppningsvis blir det lugnare på nyår när hennes kompisar också är inne och håller henne sällskap.Uppställning!
Säkerligen något farligt i andra änden av hagen ;)

Bilden är troligtvis lite missvisande, för det ser nästan ut som att Dicania står ”normalt”...

Efter träningen med Sabina lärde vi oss en del, både jag och häst.
Dagen efter fick vi i läxa att upprepa det vi tränat på, för att se så hästen och jag förstod uppgiften och varandra korrekt.
Vilket givetvis hästen förstått och nappat upp bättre än mig.. så hon va tvungen och testa mig några gånger, vilket också va bra för då kunde inte jag slarva! Efter 10-15 minuter aktiv träning för hennes hjärnkontor avslutade vi med mycket beröm!
Jag hade hittat lite fler smådetaljer som var fel och rättat dom, hästen som i jämförelse med mig var ett proffs var en bra lärare.

/Alicia 

Likes

Comments