Header

Hälsa

För att sammanfatta videon ovan har flera studier visat en koppling mellan de metaller som kan finnas i deodoranter och cancer, då man sett att vissa tumörer i bröstet hos kvinnor haft en hög halt av aluminium. I jämförelse med tidigare år har även andelen tumörer som hittats i delen av bröstet som är närmast armhålan stigit – en observation som lett till hypotesen om en koppling mellan vår ökade användning av deodorant och bröstcancer. I en studie fann man ingen stark koppling mellan de två, men i en annan såg man att de som rakade armhålan och sedan använde deodorant upptog sex gånger så hög halt av aluminium som de som inte rakade sig. Anledningen är att rakning inte bara tar bort hår, utan även det översta hudlagret.

Sommaren är nära, och därmed ökar både rakningen och användningen av deodorant. För att minska risken för bröstcancer kommer här fyra deodoranter utan aluminium! (Klicka på bilderna för mer info)


Likes

Comments

Hälsa, Recept

❥ 2 bananer

❥ 1 dl blåbär (frusna eller färska)

❥ 1 dl hallon (frusna eller färska)

❥ 1 dl mango (frusen)

❥ 1 handfull spenat (frusen eller färsk, är den frusen brukar jag ta 4 ”klumpar”)

❥ 1 liten bit citron eller lime, med skalet på

❥ 1 matsked krossade linfrön

❥ 1 dl vatten


Lägg ner allt i mixern, gärna med de frusna bären/frukterna/grönsakerna längst ifrån bladen så att det går lättare att blanda. Bananerna skall alltid vara de första som mixas för att det skall gå så smidigt som möjligt! Har man en känslig mixer kan man använda hett vatten för att ”mjuka upp” de frusna ingredienserna om man använder några.


Börjar man dagen med en smoothie som denna, har man redan uppnått det rekommenderade dagliga intaget av vitamin A, vitamin K, vitamin C, magnesium samt omega-3. Den innehåller ungefär 22g fiber och 7g protein.

Linfrön hjälper till att hålla en mätt under dagen och sänka ens kolesterol-värden, mango och blåbär kan på sikt sänka blodsockernivån, och blåbär kan förbättra insulinkänsligheten. Vill man förebygga diabetes kan blåbär vara ett bra alternativ. Banan är också nyttigt för kroppen och, på samma sätt som blåbär och mango, hjälper det till att sänka blodsockernivån. Gör dig själv en tjänst, och prova något nytt till frukost!


Likes

Comments

Hälsa, Tips

Kanske vill man förbättra självsäkerheten. Kanske vill man dra ner på mängden pengar man spenderar på skönhetsprodukter. Kanske vill man känna sig mer attraktiv. Här kommer tre tips för dig, oavsett anledning, som vill ha bättre hy.


Detta kanske känns som ett lite uttjatat tips, men det är enligt egna erfarenheter väldigt effektivt. Det är tyvärr få studier som har gjorts som kan stödja detta påstående, men vad man vet är att även om man inte forskat exakt på hur vatten påverkar huden, så är ett större intag av vätskan länkat med bättre hälsa. En anledning kan vara att desto mer man tränar, desto mer vatten behöver man, och därmed är en större del av de som har högt intag av vatten mer hälsosamma. I en studie hade man fått varierande resultat, där vissa subjekt som druckit mineralvatten fått annat resultat än de som druckit kranvatten. Därmed kom man till slutsatsen att hyns fysiologi ändras om man dricker mer än två liter vatten per dag, men att det är vad det är för vatten som kan ge varierande resultat.


Trots detta är det i stor utsträckning trott att vatten förbättrar hyns kvalitet. Från egna erfarenheter kan jag däremot säga att jag tror att detta påstående är sant. Oavsett avsaknaden av riktiga studier, på grund av att vatten inte är patenterat och därmed vill ingen finansiera dem, så skulle jag rekommendera att man får i sig minst en liter vatten per dag – från frukt, grönsaker, eller kranen.

Fin hy kopplas ofta med god hälsa. I en studie har man hittat en länk mellan hudens ton och hur människor uppfattar en, där de med gulare ton på huden ansågs mer attraktiva. Hudens gula ton påverkas primärt av melanin och karotenoidpigment, där melanin kan vara involverad i ett starkare immunförsvar: Karotenoider förknippas även med starkt immunförsvar och god reproduktiv hälsa hos människor. Eftersom att vi i grunden styrs av selektion och vill få så hälsosam avkomma som möjligt, kan det vara så att då den gula tonen på huden signalerar god hälsa anses personer som har den undertonen vara mer attraktiva. Man såg att redan efter sex veckor av högre intag av frukt och grönt förbättrades huden.


Frukt och grönsaker är inte bara bra för vår hud, utan även vår hälsa. Ökat intag kan minska risken för hjärt-kärl-sjukdomar, cancer och diabetes. En av anledningarna till att hudens textur förändras och vi får rynkor är oxidation, där antioxidanter kan hjälpa till att minimera utsträckningen av detta. Blåbär är ett exempel på ett bär som innehåller mycket antioxidanter, men det betyder inte att ett dagligt intag av blåbär kommer ta bort alla rynkor man har. Det finns självklart fler anledningar, men ett högre intager av grönsaker, frukt och bär kan hjälpa till att förebygga och minska uppkomsten av rynkor samt förbättra hudens textur.

I samma studie där de fann en länk mellan högre intag av frukt och grönt och förebyggande av rynkor, fann de att ett högt intag av mjölk, fett och kött hade motsatt effekt. Man har även hittat en positiv association mellan mjölk och acne, vilket kan bero på hormonerna i mjölken. Lättmjölk har störst påverkan, då den innehåller mest hormoner. Myten att mjölkprodukter är bra för vår hud och hälsa är inte sann, då minskat intag av mjölk även ledde till minskad risk av bland annat cancer och diabetes.


Mjölkprodukter är dock någonting som är svårare att hålla sig borta ifrån, men om man börjar med att kanske byta ut alla de glas mjölk man dricker mot vatten har man en väldigt god start. Att minska intaget av halvfabrikat och snabbmat samt öka intaget av frukt och grönsaker kan även göra en stor skillnad när det gäller ens utseende och hälsa. Det är viktigt att man får i sig alla de antioxidanter och näringsämnen man behöver, och jag hoppas att dessa tre tipsen hjälpte. Våga ändra din kost, och läs gärna på mer om dessa ämnena eller lämna en kommentar om något mer tips du har.

Likes

Comments