Här kommer en lista på våra smartaste tips till dig som ska ut och resa i Sydostasien! De flesta tips har vi kommit på under resans gång och är bland de bästa lärdomarna vi själva fått.
Lycka till ute i världen!


Tips inför resan

Hur stor resebudget?

Hur mycket pengar du ska spara inför din resa beror helt på hur mycket pengar du vill spendera under resans gång! Vi rekommenderar dock en budget på minst 7000kr per månad. Då kommer du att leva en god backpackerstandard men ingen lyx. Planerar du att festa ofta och åka på äventyrsutflykter flera dagar i veckan bör du räkna med minimum 10.000kr per månad, kanske mer. Vi själva levde på en månadsbudget på 10.000kr för oss båda . Då valde vi de billigare restaurangerna och lagom billiga boenden. Vi åt två måltider per dag och gjorde utflykter i snitt en gång i veckan.

Backup-budget

Har du möjlighet, spara lite mer pengar än vad du planerat för resan ifall något oväntat skulle hända. Ska du resa i flera månader, försök att ha en s.k backup-budget på minst 10.000kr som du förvarar på ett annat konto än transaktionskontot. Alternativt att du har någon hemifrån som kan skicka dig pengar om du hamnar i ekonomisk kris under resans gång.

Extra bankkort

Skaffa ett extra bankkort från din bank så du har två med dig på resan. Man vet aldrig om man råkar förlora ett under resans gång! Det kan bli omständigt att skaffa fram pengar utan ett bankomatkort.

Reseförsäkring

Skaffa dig en bra reseförsäkring. Det kostar, men det är värt pengarna. Man vet aldrig om man råkar ut för något oönskat.

Växla pengar

Växla in pengar så att du vid avfärd har en liten summa i rätt valuta till varje land du ska till, åtminstone till det första landet. Se även till att växla till lite Dollar då den valutan är väldigt gångbar i vissa länder, t.ex Kambodja. Växla kan du göra på flygplatsen, gör det i god tid bara. Det underlättar nämligen köp du vill göra direkt när du landat som inte godtar kort eller om du inte vill använda kortet, t.ex taxifärden till ditt boende, en flaska vatten osv.


Under resans gång:

Pengarförvaring

Förvar din resekassa på ett annat konto än ditt transaktionskonto och för över en liten summa pengar i taget. Gå absolut inte runt med för mycket kontanter i plånboken. Vi tycker det är lagom att gå med så pass mycket kontanter så att det räcker att besöka bankomaten max 2 gg/vecka. Skulle oturen vara framme har du iså fall "bara" förlorat några dagars budget.

Skaffa appen Daily Budget

Ska du ut och resa en längre tid kan det kännas skönt att ha lite koll på sin ekonomi dagligen. För oss var det en stor fördel att använda appen Daily Budget. På den kunde vi skriva in hur stor månads- eller veckobudget vi hade och sedan fylla i alla våra utgifter. Då hade vi en tydligt översyn på vår dagliga budget.

Sim-kort vs. Wifi

När det gäller att hålla kontakt med familj och vänner från utlandet via Skype, Viber, Whatsapp, Facebook mm, klarar man sig jättebra utan sim-kort så länge wifi är tillräckligt bra. Dock är det sällan fullt pålitligt, därför tycker vi att det är smart att köpa ett sim-kort som backup. Sim-kort är billiga att köpa och vi rekommenderar det om du stannar lite längre i ett land. Sim-kort underlättar också om du själv vill ringa och boka researrangörer istället för att gå genom en resebyrå.

Google Maps offline

Om du har en smartphone, se till att du har Google Maps offline-funktion och bokmärk ditt kommande boende i förväg. Då slipper du bära på papperskartor och har också koll på vart du är t.ex när du åker taxi eller annat transportmedel. Visa gärna upp vart du ska för taxichauffören, då kör han oftast inga omvägar.

Förboka boende

Vi tycker det är väldigt smidigt att förboka boenden direkt via Booking.com, Hotels.com och Hostelworld.com. Dem har en bra blandning av hotell, hostels och guesthouses, många omdömen och det är superenkelt att boka. De bästa apparna enligt oss :)

Leta boende på plats

Om du inte har förbokat ditt boende, gå på "hotel hopping" :) Med andra ord går du till olika hotell/guesthouses och frågar om priser. Be att få titta på rummet och fråga vad som ingår i priset INNAN du bestämmer dig.

Vid incheckning

När du ska checka in på ditt nya boende, fråga om det är okej att betala för en natt i taget. Om det händer att du vill checka ut tidigare än planerat kan det bli svårt att få tillbaka pengarna om du har betalat allt på en gång. Skulle vilja säga att det beror helt på vem du pratar med.

Bed bugs. Nej tack! 

Varje gång du kommer till ett nytt boende, lyft på sänglakanet och kolla efter bed bugs! Du vill helt enkelt inte drabbas av detta. Uuuhhh.

Boka buss/tåg/båtbiljetter

Ofta kan man göra detta via hotellet, men det blir sällan det billigaste alternativet. Därför är det bra att gå till olika turistbyråer och jämföra priser, alternativt gå till buss/tåg/båtstationen direkt och köpa biljett. Var dock varsam då det ofta finns försäljare som vill sälja biljetter för en "billigare" peng. Det betyder att biljetten är dyrare eller att resan blir en rejäl pina. Se upp för lögnare!

Taxibilar

När du ska åka taxi, håll dig till taxibilar med tydliga taxiskyltar. Och fråga innan vad priset är. Många taxibilar kör utan taxameter och då tar dem i princip alltid överpris. Alternativt att du frågar direkt om taxameter och säger dem nej väntar du tills nästa taxi, detta kan dock ta tid. VIKTIGT! Flygplatser och busstationer är två riktiga "taxifällor". Det kommer alltid fram en "Mr. Nice guy" som erbjuder ett "bra pris". Sök dig hellre efter en angiven taxiskylt istället.

Asiatiska toaletter

När det gäller att gå på toa i Sydostasien är det extremt vanligt att allmänna toaletter INTE har något toapapper. Dem använder nämligen en vattenspruta istället för toapapper och värnar gärna om miljön. Ta därför ALLTID med dig en rulle toapapper i handväskan när du går ut. För övrigt bör man lära sig att "spola-knappen" inte alltid är en knapp utan kan vara en hink med vatten. Lär dig att spola rätt...

Prutning

När du går på marknader, glöm inte att pruta! Du kan spara mycket pengar på det. I turistområden är försäljarna beredda på att du prutar. Är du osäker, fråga dem om ett pris. Tar dem fram en miniräknare är det i princip som en klar signal om att du kan pruta. Får du inte priset du vill ha, säg bara att det är för dyrt och börja gå därifrån, oftast då ändrar sig säljaren och går med på det pris du har begärt.

"Hidden gems"

När du kommer till ett turistbaserat område med sevärdheter kan det vara svårt att inte bli en myra bland turistmassorna. Det tenderar till att man glömmer av att fota det väsentliga och tar kort på selfie-galna turister istället, haha. Man kan ofta undvika detta om man har tid och ork att vara lite smart. Det finns "hidden gems" som ofta upptäcks om man gör lite research, Tripadvisor är en bra webbsida där folk ger omdömen på allt från platser till äventyr och arrangörer. Ett "hidden gem" gör att du kan besöka samma sevärdhet OCH slippa folkmassorna. Har du tur kommer du även undan billigare. Orkar du inte researcha, chansa på att hyra en moped väldigt tidigt på morgonen, åk till det ställe du vill se och hoppas på att du är först på plats. Vissa större sevärdheter har svårt att garantera en upplevelse utan folkmassor, då får man helt gilla läget och göra det bästa av situationen.

Livet i en ryggsäck... Simplicity is the key!

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Hej!

Här kommer den ultimata packningslistan till den som funderar på att ta sig ut och upptäcka Sydostasien!

Vi har komprimerat ihop listan efter egna erfarenheter och för den som planerar att besöka länder i Sydostasien. Vi har bortsett speciella inriktningar som camping, långvandringar m.m. Denna är så att säga basic och mycket smidig :)

Packningslista 1 person:

Pass
Flygbiljetter
Bankomatkort + ett extra
Körkort/ID kort
Lite växel i rätt valuta till samtliga länder du ska till (alla flygplatser har inte bankomat)
En smartphone du kan surfa på + laddare
Hörlurar
Adapter som funkar till asiatiska vägguttag
En ihopfällbar vattentålig ryggsäck, ca 20L
Kamera (om du inte tycker att mobilkameran räcker)
En kompakt extern hårddisk (där du kan lagra alla bilder och videoklipp)
Alternativt en massa extra minneskort
Ficklampa
Ett par Flipflops/sandaler
Ett par bekväma skor du kan gå långt i
2 linnen
2 t-shirts
2 par shorts
1 par bekväma byxor
1 tjocktröja
Underkläder för ca en vecka
Bikini/badbyxor
En handduk
En tunn regnkappa eller regnponcho
Solglasögon
En "bottle holder" för pet flaskor
Tandborste + tandkräm
Åksjuketabletter
Ett litet sykit
Solskyddsfaktor (om du behöver)
Myggspray
En rulle toapapper
O.b om du är tjej
En påse för smutstvätt

Här kommer en liten lista på förbrukningsmaterial du BÖR köpa i utlandet istället för Sverige för att det är mycket billigare, samt saker som är extremt enkelt att få tag på i princip dygnet runt i alla länder, t.ex på 7 eleven eller på andra så kallade Minimarts:

Plåster
Tandborste + tandkräm
Schampo och balsam
Duschcreme
Toapapper
Rakhyvel
Hudkräm
Hårborste och tofsar

Åksjuketabletter, som finns på alla apotek

Sarong, som finns i någon lokal kläd- eller souvenirbutik (perfekt till stranden!)


Nästan allt i packningslistan är enkelt att få tag på i större städer så don't worry om du råkar glömma något! Glöm inte passet och biljetterna bara! ;)

Kom ihåg! Packa så lite och så lätt som möjligt. Köp allt i minsta volym. En nybörjare tar i princip alltid med sig alldeles för mycket och för tungt.
Storlek på din stora ryggsäck beror helt på hur stora volymer du vill ta med och vad du har för syfte med resan. Våra ryggsäckar är på 65L och 85L och det både räcker och blir över!

TIPS:
- Förvara alla dina värdesaker i den lilla ryggsäcken när du reser. Släpp den ALDRIG ur syne!
- Varje gång du packar, rensa samtidigt.
- Screenshota/spara bokningsbekräftelsen på dina förbokade boenden.
- Spara viktig info på din mejl t.ex telenr, koder m.m, om du förlorar din mobil.

Och givetvis det viktigaste.... Ta med ett öppet sinne och det sunda förnuftet :)

Likes

Comments

Ska berätta lite om äventyrsdagen vi hade i förrgår! Vi tog en heldagstur här på Bali och upplevelserna gick helt hem i våra hjärtan. Framförallt den första!

Då bodde vi på det förra hotellet i Sanur, blev upplockade av en minivan och en väldigt trevligt balinesisk kille som hette Putu Yoga. Han var klädd i traditionella balinesiska kläder som bestod av en, vad vi kan kalla, "kjol", en skjorta och en huvudbonad. Vet inte vad plaggen kallas men detta är den klassiska manliga utstyrseln på Bali. Plaggen är väldigt mönstrade. Balis gator ser man ofta männen klä sig så och det klassas som den fina stilen. Kommer lägga upp bild på det vid ett senare tillfälle.

Vi började dagen men den roligaste och bästa upplevelsen - Ocean Walker! Vi hade aldrig hört talas om det innan, bara läst om det i broschyrerna och blev så sugna på det eftersom det verkade såå coolt! Ocean Walker/Sea Walker innebär att man sänks ner till havsbotten med en stor hjälm på huvudet. Hjälmen skapar en stor luftbubbla inuti hjälmen och gör att inget vatten kommer in över ansiktet. Det gör att man på ett mycket bekvämt sätt kan andas helt normalt under vattnet! Därav behöver man inte tänka på något annat än utan bara njuta av de fiskar och koraller man får se.
Vi anlände med Putu Yoga till en strand i Nusadua. Denna strand var ett center för vattensporter så överallt på stranden fanns massor med människor, det var riktigt livat. Man kunde prova på andra vattenporter som parasailing, banana boat, vattenskidor, jetski m.m. Alternativen var många! För oss var det Ocean Walker denna gång.

Vi åkte ut med en mindre båt ut till en lite större båt några hundra meter ut på havet. Här skulle vi sänkas ner bara några meter ner till havsbotten. Havet var långgrunt. Tre andra skulle också göra detta så dem fick sänkas ner först. Totalt fyra hjälmar kunde användas samtidigt. När vi sänkts ner fick vi spendera en halvtimme under vattnet. Tillsammans med en dykare fick vi följa ett uppställt räcke. Räcket omringade en yta av fina koraller. Vi fick med oss varsin påse med bröd och när vi tog upp brödet kom en massa fiskar direkt. Vi älskade att se alla vackra fiskar om omringade oss och det var synd att vi inte hade mer mat till dem!
Själva hjälmen var ganska tung men vi hade även tyngder runt midjan för att inte riskera att flyta upp till ytan. Balis vågor kändes av ganska starkt under vattnet, därför var det lite svårt att hålla balansen i början. Man kände sig lite om en fullvuxen bebis!
Efter halvtimmen hjälpte dykaren upp oss till båten igen och vi åkte tillbaka till stranden. Vi var supernöjda båda två! Måste jag välja mellan detta och Scuba Diving, blir det nog förvånansvärt detta igen. Vi rekommenderar verkligen Ocean Walker för alla! Så himla simpelt och roligt!

Vi åkte vidare med Yoga till stopp nr 2. Det var en liten fabrik som tillverkade Batik. Batik är ett mycket gammal trycktekniksätt som görs på tyger. För hand skapar man fina mönster som senare blir allt från kläder till kuddar och tavlor, som du, om du någon gång besöker Bali, kommer att se säljas i nästan varenda butik häromkring. Batik görs i många steg och kräver noggrannhet och tålamod. Här fanns även en kvinna som satt och vävde, en annan som sydde och bredvid låg en stor butik som sålde kläder, inredning och accessoarer, allt i batik.

Stopp nr 3 var en smyckesfabrik och deras försäljningsbutik. Visiten blev ganska kort då det inte kändes lika intressant, men det fanns många vackra smycken att titta på. Allt gjort för hand. På vägen dit stannade vi snabbt till vid Bali största tempel. Ett kinesiskt buddhistiskt tempel. Vi tog några bilder och sedan åkte vi vidare.

Vi åt lunch på en restaurang i Ubud. Just då började det regna och det öste ner en kort stund.

Stopp nr 5 var ett superfint vattenfall. Det bredaste vattenfallet på Bali. Från ett café kunde man skåda vattenfallet, sedan kunde man gå ner en trappa på över hundra trappsteg ner till vattenfallet. Många besökare var här och många av dem badade. Vi gjorde dock aldrig det, det räckte med att stå och njuta av vyn.
Trappstegen tillbaka upp var ju en helt annan historia. Jag reflekterade över mitt träningsliv och insåg att det ju inte längre existerar, så mina benen fick stryk så jag höll på att dö! Jag insåg att jag inte längre har några benmuskler och medan jag pinade mig själv upp på trappstegen kunde jag bli omkörd av gamla veterankvinnor som gick denna trappa utan några som helst problem MED packning på huvudet! Jag fick livsångest, haha.
Väl tillbaka uppe satt Yoga och väntade på oss på cafét. Vi var så svettiga att vi var tvungna att torka oss med en handduk i en kvart eller något, allt bara rann. Han skrattade mest :)

Efter att ha dött och återupplivats igen var det dags för stopp nr 6. Det var en kaffetillverkning. Här gjorde dem Luwak kaffe på ett alldeles speciellt sätt. Nämligen gjort på djurbajs. Djuret hette Sibetkatt. Hade aldrig hört talas om det förr. Genom att ta Sibetkattens bajs, rengöra det och sedan låta det torka, kunde man sedan skala av det och hitta själva kaffeböna inuti det hårda skalet. Därefter, när bönorna är ordentligt torkade, slår man dem till pulverform i något som ser ut som en gigantisk trämortel, silar dem ner i en annan skål. Detta är det färdiga kaffepulvret. De säljs också givetvis i hela bönor.
Vi fick gratis smakprov på olika kaffe och teer. Dock provade vi faktiskt aldrig Luwak kaffet.

Stopp nr 7 var vårt sista stopp. Vi skulle kolla på en av Bali populära risterasser. Risodling på Bali är ju något av det finaste att se här. Här rörde sig endel turister och vi försökte ta foton utan turister på men det var ganska svårt.

Klockan var ju så mycket att solen höll på att få ner. Yoga ville ta med oss till en plats och visa oss en speciellt sak som händer nästan varje dag från kl 18. Nämligen tusentals fåglar på en och samma plats. Vi åkte till denna plats och gick en liten bit men vi såg inga tusentals fåglar. Kanske 5-6 stycken som passerade i luften. Klockan var 18.15 så antingen missade vi precis hela ensemblen eller så var det fel dag.
Vi åkte hem istället. Vi var också trötta vid det här laget.

Putu Yoga körde tillbaka oss till vårt hotell i Sanur. Han var väldigt social en bra guide som skulle kunna prata om precis vad som helst.
Han samlade på sedlar från andra länder och ville byta med oss så att han kunde få en svensk sedel. Han fick både svenska, thailändska, filippinska och malaysiska av oss. Han fick även två donuts som vi hade köpt till honom för att visa lite tacksamhet. Han blev jätteglad.

Vi var också glada och nöjda över dagen! Men framförallt nu var vi trötta. Vi slappade på rummet tills vi somnade som två stockar i sängen framför tv:n som vi aldrig hann stänga av.
Dagens bästa upplevelse: Helt klart Ocean Walker!

Börjar med ett par bilder från dagen innan. Massage på hotellet. Freaking awesome!

Hade ingen aning om att Bass tog kort på mig här :) haha

Hunger! Stekt tonfisk med potatismos. Moset var det godaste.

Äventyrsdag! Dags för Ocean Walker wohooo!

Snabbstopp på Balis största tempel.

Vattenfallet. Sååå mycket finare i verkligheten. Det måste tilläggas.

Kaffe och teprovning. Vi gillade typ tre av dem!

Likes

Comments

Bali är nice. Vi är helt förslappade vid vårt hotell i Sanur. Det var vi på förra hotellet i Kuta också. Jag minns inte när jag sist gjorde såhär lite på dagarna. Minsta möjliga fast ännu mindre.

Idag var vi dock mer aktiva än vi varit de senaste veckorna. Vi promenerade ända in till "centrum" av Sanur. Hela 2 kilometer! Vilken ansträngning! Sanur känns litet och alla gator är lugna, men ändå har vi lyckats höra flera svenskar här. Det har vi inte gjort sedan hmmm Vietnam tror jag. Vi har heller inte bott på ett hostel ända sedan Thailand. Vi konstaterade detta idag, att vi bott på hotell ända sedan vi kom till Kambodja. Alltså har vi bott på hotell i de senaste fyra länderna, haha. Vad hände med backpackerlivet egentligen? Nej, nu är vi två semesterfirare som firar genom att inte göra något alls.
Det är ganska roligt hur vår boende-budget undermedvetet gått åt skogen. När vi startade resan bestämde vi en boende-budget (hur stor summa vi skulle lägga på bara boendet/natt) på ca 150kr. Vi höll det ganska vettigt ändå till vi kom till slutskedet av Thailand. Man kan säga att sedan vi började checka in på hotell gick budgeten utför, haha. Summan gick från 150kr till 250kr, sedan 300kr och sedan 400kr utan större problem... Så vi har bott rent och bekvämt under större delen av resan! Men vet aldrig hur prioriteringen ändras under en långresas gång. Och vad man lär sig samtidigt. Vi ångrar dock ingenting. Vi älskar att bo på hotell där vi vet att dem städar och byter handdukar. Och på senare tid har vi också föredragit hotell som har faciliteten pool. För mig är det mest för att njuta lite extra den sista tiden innan vi beger oss till Sverige igen ;) why not liksom. Live your life. That's what happy travellig is all about!

Hotellet vi bor på just nu har vi båda bott på tidigare i våra liv, men inte tillsammans. Utan med våra familjer när vi var yngre. Bass bodde här när han var 3 år och jag när jag var 10-11 år. En av personalen på restaurangen jobbade här när jag bodde här sist. Snacka om lång tid. Men nej, jag känner inte igen mig, haha.
Hotellet ser precis ut som förr. Jag kände framförallt igen sofforna och inredningen i rummet. Jag tror inte dem har ändrat i princip någonting sedan 19 år tillbaka. Hotellet ser lite nedgånget ut från förr, men fortfarande vackert. Dem verkar också ha dragit ner på personalstyrkan sedan sist då jag minns att dem var jättemånga 1997, när hotellet bara var några år gammalt.

Idag vaknade vi precis efter att frukosten hade stängt så vi fick hoppa över den. Så brukar det gå när vi inte ställer klockan. Vi var inte hungriga ändå, så istället drog vi ut oss i sängen jättelänge och sedan gick vi ut från rummet först klockan 14.40. Vi åt "lunch" och sedan skulle vi gå ut och leta efter ett tvätteri. Vi tog med en påse tvätt och började gå längs med gatorna i Sanur. Först tog vi ut pengar från en bankomat. Sedan fastnade vi i lite affärer i ett shoppingcenter som fanns en bit bort. Här inne fanns massvis med kläder, skor, souvenirer ja allt. Medan vi tittade runt på allt annat glömde vi samtidigt av att vi skulle tvätta kläder. Mörkret hann lägga sig och vi sköt upp tvättidén tills imorgon istället.
Vi åt middag på en restaurang nära hotellet, på vägen hem. När vi satt där och åt tittade vi ut på rondellen och trafiken precis bredvid oss. Trafiken var väldigt lugn (jämförelsevis mot tidigare länder) och vi funderade på hur människorna här kunde köra så fel som de gjorde. I princip alla vet ju hur man ska köra i en vanlig rondell? Samtliga följer rondellens anvisningar och följer den fina motsatta klockans riktning efter varandra. Här fungerar det inte så. Här genar alla! Var tionde bilist/mopedist kör igenom rondellen korrekt, resten genar. Jag är fashinerad över hur människor totalt skiter i trafikreglerna. Å andra sidan undrar jag hur många i trafiken som faktiskt kan reglerna. Har dem ens körkort? Jag är väldigt förvånad och samtidigt tacksam över att vi ännu inte sett en enda trafikolycka. Inte på fem månader, inte i någon av de 6 asiatiska länderna vi varit i. För i ärlighetens sannaste namn - i Asien kör dem ju helt jävla galet.

Efter trafikvisningen gick vi tillbaka till vårt rum. Här på hotellet har dem en lång lista med filmer man kan välja mellan. För att se en film ringer man bara till receptionen och ber dem starta filmen, sedan byter man till rätt kanal och så går filmen igång. Ganska smart sätt! Minsta möjliga ansträngning för den lataste svensken på jorden :)

Vi har märkt att vi blivit mer myggbitna på det här hotellet. Det är väldigt fint och lummigt här med mycket grönska runtom hotellet om vid poolområdet, så djuren trivs väl galant här. Igår fick vi en "mosquito-repeller" från en snäll engelskman som bodde i en av grannrummen. Han var väl förberedd och hade tagit med sig ett par sådana hemifrån. En smart grej som vi numera "vana" resenärer aldrig tänkt på att införskaffa.

Igår kväll när vi satte oss på vår uteterass sista gången regnade det till vår stora förvåning! Det regnade ganska bra också. Det känns inte som vi har sett regn på evigheter. Som att Sverige är den regnigaste platsen i hela världen, haha. Och det var ganska skönt att se lite regn för en gångs skull. När vi vaknade morgonen därpå (imorse, eller ja, i eftermiddags) var regnet borta och solen åter på himlen.

Om man jämför Sanur med Kuta är Kuta en mycket mer livlig stad som bjuder på det mesta. Sanur har mest affärer och restauranger. Och myggor. Vi har redan bokat nästa hotell och det blev åter i Kuta då jag tror att det området passar oss lite bättre. Vi gillar det stora utbudet och musiken från klubbarna när vi vandrar på gatorna. Dock klarar vi oss bra ifrån vissa saker också, som fulla australienare och magic mushrooms, hehe. Det har vi ännu inte sett här i Sanur.

Likes

Comments

Bali är nice. Vi är helt förslappade vid vårt hotell i Sanur. Det var vi på förra hotellet i Kuta också. Jag minns inte när jag sist gjorde såhär lite på dagarna. Minsta möjliga fast ännu mindre.

Idag var vi dock mer aktiva än vi varit de senaste veckorna. Vi promenerade ända in till "centrum" av Sanur. Hela 2 kilometer! Vilken ansträngning! Sanur känns litet och alla gator är lugna, men ändå har vi lyckats höra flera svenskar här. Det har vi inte gjort sedan hmmm Vietnam tror jag. Vi har heller inte bott på ett hostel ända sedan Thailand. Vi konstaterade detta idag, att vi bott på hotell ända sedan vi kom till Kambodja. Alltså har vi bott på hotell i de senaste fyra länderna, haha. Vad hände med backpackerlivet egentligen? Nej, nu är vi två semesterfirare som firar genom att inte göra något alls.
Det är ganska roligt hur vår boende-budget undermedvetet gått åt skogen. När vi startade resan bestämde vi en boende-budget (hur stor summa vi skulle lägga på bara boendet/natt) på ca 150kr. Vi höll det ganska vettigt ändå till vi kom till slutskedet av Thailand. Man kan säga att sedan vi började checka in på hotell gick budgeten utför, haha. Summan gick från 150kr till 250kr, sedan 300kr och sedan 400kr utan större problem... Så vi har bott rent och bekvämt under större delen av resan! Men vet aldrig hur prioriteringen ändras under en långresas gång. Och vad man lär sig samtidigt. Vi ångrar dock ingenting. Vi älskar att bo på hotell där vi vet att dem städar och byter handdukar. Och på senare tid har vi också föredragit hotell som har faciliteten pool. För mig är det mest för att njuta lite extra den sista tiden innan vi beger oss till Sverige igen ;) why not liksom. Live your life. That's what happy travellig is all about!

Hotellet vi bor på just nu har vi båda bott på tidigare i våra liv, men inte tillsammans. Utan med våra familjer när vi var yngre. Bass bodde här när han var 3 år och jag när jag var 10-11 år. En av personalen på restaurangen jobbade här när jag bodde här sist. Snacka om lång tid. Men nej, jag känner inte igen mig, haha.
Hotellet ser precis ut som förr. Jag kände framförallt igen sofforna och inredningen i rummet. Jag tror inte dem har ändrat i princip någonting sedan 19 år tillbaka. Hotellet ser lite nedgånget ut från förr, men fortfarande vackert. Dem verkar också ha dragit ner på personalstyrkan sedan sist då jag minns att dem var jättemånga 1997, när hotellet bara var några år gammalt.

Idag vaknade vi precis efter att frukosten hade stängt så vi fick hoppa över den. Så brukar det gå när vi inte ställer klockan. Vi var inte hungriga ändå, så istället drog vi ut oss i sängen jättelänge och sedan gick vi ut från rummet först klockan 14.40. Vi åt "lunch" och sedan skulle vi gå ut och leta efter ett tvätteri. Vi tog med en påse tvätt och började gå längs med gatorna i Sanur. Först tog vi ut pengar från en bankomat. Sedan fastnade vi i lite affärer i ett shoppingcenter som fanns en bit bort. Här inne fanns massvis med kläder, skor, souvenirer ja allt. Medan vi tittade runt på allt annat glömde vi samtidigt av att vi skulle tvätta kläder. Mörkret hann lägga sig och vi sköt upp tvättidén tills imorgon istället.
Vi åt middag på en restaurang nära hotellet, på vägen hem. När vi satt där och åt tittade vi ut på rondellen och trafiken precis bredvid oss. Trafiken var väldigt lugn (jämförelsevis mot tidigare länder) och vi funderade på hur människorna här kunde köra så fel som de gjorde. I princip alla vet ju hur man ska köra i en vanlig rondell? Samtliga följer rondellens anvisningar och följer den fina motsatta klockans riktning efter varandra. Här fungerar det inte så. Här genar alla! Var tionde bilist/mopedist kör igenom rondellen korrekt, resten genar. Jag är fashinerad över hur människor totalt skiter i trafikreglerna. Å andra sidan undrar jag hur många i trafiken som faktiskt kan reglerna. Har dem ens körkort? Jag är väldigt förvånad och samtidigt tacksam över att vi ännu inte sett en enda trafikolycka. Inte på fem månader, inte i någon av de 6 asiatiska länderna vi varit i. För i ärlighetens sannaste namn - i Asien kör dem ju helt jävla galet.

Efter trafikvisningen gick vi tillbaka till vårt rum. Här på hotellet har dem en lång lista med filmer man kan välja mellan. För att se en film ringer man bara till receptionen och ber dem starta filmen, sedan byter man till rätt kanal och så går filmen igång. Ganska smart sätt! Minsta möjliga ansträngning för den lataste svensken på jorden :)

Vi har märkt att vi blivit mer myggbitna på det här hotellet. Det är väldigt fint och lummigt här med mycket grönska runtom hotellet om vid poolområdet, så djuren trivs väl galant här. Igår fick vi en "mosquito-repeller" från en snäll engelskman som bodde i en av grannrummen. Han var väl förberedd och hade tagit med sig ett par sådana hemifrån. En smart grej som vi numera "vana" resenärer aldrig tänkt på att införskaffa.

Igår kväll när vi satte oss på vår uteterass sista gången regnade det till vår stora förvåning! Det regnade ganska bra också. Det känns inte som vi har sett regn på evigheter. Som att Sverige är den regnigaste platsen i hela världen, haha. Och det var ganska skönt att se lite regn för en gångs skull. När vi vaknade morgonen därpå (imorse, eller ja, i eftermiddags) var regnet borta och solen åter på himlen.

Om man jämför Sanur med Kuta är Kuta en mycket mer livlig stad som bjuder på det mesta. Sanur har mest affärer och restauranger. Och myggor. Vi har redan bokat nästa hotell och det blev åter i Kuta då jag tror att det området passar oss lite bättre. Vi gillar det stora utbudet och musiken från klubbarna när vi vandrar på gatorna. Dock klarar vi oss bra ifrån vissa saker också, som fulla australienare och magic mushrooms, hehe. Det har vi ännu inte sett här i Sanur.

Vår uteterass på nuvarande hotellet.

Tar en nostalgitripp runt hotellområdet!

Vår fantastiska vän Mr. Kamera har fått föreviga många stunder på vår resa nu. Still going strong!

Dagens "frukost" för Rita. Räk-cocktail!

Sativa Sanur Cottages. 19 år senare.

Det finns en märkbar stolthet på Sanurs gator!

En kvällsbild vid middagen.

Likes

Comments

Nu har vi varit på Bali i en vecka. Tiden går för fort, det känns som det bara gått ett par dagar!

Vårt nuvarande hotell har vi bott på hela veckan och är den längsta hotellvistelsen av alla på hela resan. Hotellet är riktigt nice med två pooler, bra service och trevlig personal. Många bra faciliteter finns. Der ligger centralt i Kuta med närhet till Kutas strand och några meter till restauranger, barer och klubbar.
Dock har vi inte varit på varken barer eller klubbar ännu. Vi är två riktiga chillpills som tar vara på semestern genom att inte göra någonting! Vi älskar att vakna i vår underbart sköna säng, gå upp och äta frukostbuffé någonstans mellan 9-9.30 och sedan lägga oss i sängen och kolla på tv eller sitta på soffan på vår stora balkong, luta oss tillbaka på soffkuddarna och kolla ut över poolområdet och njuta.

Många på hotellet verkar vara par eller gäng i åldrarna 20-50. De flesta runt våra åldrar, någon runt 60. Väldigt få barnfamiljer, knappt någon. De flesta verkar också glada i alkohol. Redan efter frukost ser vi alltid några sitta i poolbaren och dricka sina första, andra, tredje öl och njuta i poolen. Vi gissar på att 85% av hotellets gäster är australienare! Vi har ju hört att Bali är australienarnas "Mallorca" vilket verkar stämma och också är förståeligt när Bali inte ligger så långt från Australien. Bali bjuder också på bra vågor vilket gör att australiensarna vill ta med sin populära vattensport hit och surfa loss. Så att surfa loss och leva billigare, jag kan helt förstå den grejen!

Bali är billigt för oss svenskar också. Vårt 4-stjärniga hotell betalar vi ca 415kr/natt för vilket vi tycker är mycket prisvärt för de faciliteter och den goda servicen som ges. Samma hotell i ett annat land hade mycket väl kunnat kosta flera hundralappar till. I övrigt vet jag inte vad snittpriset på hostels ligger på här på Bali. Vi har knappt tittat på hostels då vi föredragit hotell den senaste tiden :)
Maten på Bali varierar beroende på om du väljer inhemska eller västerländska maträtter. Under vår Asienresa väljer vi nästan alla gånger den inhemska maten eftersom vi överlag älskar asiatisk mat och alltid är nyfikna på vad varje land har för ingredienser och kryddor att erbjuda. En billig balinesisk rätt skulle vi säga kostar mellan 40-80.000 Rupiah. Det motsvarar ca 25-50kr. Havsmaten är lite dyrare och den västerländska maten som köttstekar, hamburgare m.m kan gå upp mot 100-300.000 Rupiah, ungefär 60-185kr, normalt beräknat.
Balis öl Bintang kostar runt 20kr.
Bali kryllar av gatustånd med kläder, skor, mobiltillbehör och souvenirer. Prutningen är ett normalbeteende så normalpris i gatustånd kan nog nästan bli vad du vill. Det finns också många stora butiker och två shoppingcenters här i Kuta.

Kuta är Balis största stad och det märks att turister har rest hit på semester under flera årtionden. Staden har mycket att erbjuda. Inte minst utflyktsdagar som kan bestå av allt ifrån surfing, dykning, rafting och andra vattensporter, besöka vackra stränder, vulkanbesök, bergsvandringar, köra fyrhjuling, fabriksbesök som batik-tillverkning, kaffe och teplantage, besök i lokalbefolkningen villaområden, tempel, elefantridning, hästridning, middagsunderhållning, dansshower... You name it, typ. Vi har själva kikat igenom flera äventyrsbroschyrer och det finns massor vi hittat som vi vill göra! Många arrangörer fixar såkallade halv- eller heldagsturer på Bali som gör att du kan få med många upplevelser på en och samma tur och dag.
Priserna på utflykterna verkar visas främst i Dollar och normalpris på en dagsutflykt (5-8 timmar) verkar ligga på 40-110 dollar/person beroende vad för typ av utflykt och hur mycket man vill hinna med.

I övrigt trivs vi väldigt bra på Bali hittills. Det är mysigt att gå omkring i Kuta och se vad som finns på nästa gata. Gatuförsäljarna försöker att sälja på oss saker och är "lagom" tjatiga när vi passerar förbi. Vi upplevde Kambodjas försäljare som snäppet värre så Balis försäljare är hanterbara. Försäljarna här frågar dock varenda gång vi går ut om vi vill köpa "magic mushrooms". Så sist Bass gick till affären satte han hörlurarna i öronen för att slippa den eviga frågan om att få prova deras ungdomsdrog, haha.
Dagarna är soliga och väldigt varma. När vi badar gillar jag att sola stundvis men uppskattar numera att ligga i skuggan på solstolen och bara slöa.

Vi ska vara här i några dagar till, sedan byter vi hotell. Det är inte så lång tid kvar tills vi återvänder till Sverige så detta med hostels och guesthouses är vi helt färdiga med för denna gången! Nu ska vi se till att njuta ordentligt den sista tiden!

#frånflashpackerstillsemesternjutare

Poolhäng. I barnpoolen för Bass del :)

Brännan från förr håller i sig! Dock mindre noterbar nu.

Igår kväll blev det ett besök på Jamie's Italian. Restaurangen i Stockholm får dock ett mycket högre betyg på matlagningen! Personal fortfarande lika trevlig.

Någon flög drake tidigare idag :)

Bass senaste inköp. Jag fick en snygging i keps <3

Vi gick förbi en restaurang som erbjöd djurplågeri i högsta grad. Kändes inte lockande att äta där.

Bass och hans kompis utanför shoppingcentret!

Inne på shoppingcentret! I Kuta finns det souvenirer så det räcker åt hela Sverige tror jag.

Dagens middag! En pad thai och en nasi campur. Supergott!

Likes

Comments

Nu har vi kommit till nästa och sista landet på vår långresa. Wow vi har redan spenderat hela 19 veckor på resande fot!

I onsdags kväll lämnade vi Manila och igår morse anlände vi på hotellet i Bali. Efter flygtid med ett byte i Singapore var det skönt att landa.
Vi har den senaste veckan spenderat den sista tiden i Filippinerna med mina fyra syskon i Manila. Förra gången vi sågs firade vi påsk och lolas (mormors) 78 åriga födelsedag i Zambales med nästan hela släkten. Det var väldigt mycket att ta in de dagarna, så när vi sågs denna gången kändes det mer lättsamt. Jag hade hunnit smälta lite däremellan, när vi befann oss två veckor på Palawan.

Vi bodde hemma hos min storasyster, hennes man och deras tre barn. Vi fick uppleva hur de bodde och en del av deras vardagliga tillvaro. Resten av syskonen kom ofta och hälsade på och bodde där mestadels av vår visit. Dem gjorde mycket för att kunna spendera så mycket tid med oss som möjligt innan vi åkte vidare. För vi vet ju inte när vi kan ses nästa gång.
Vi har inte gjort något speciellt under dem dagarna utan spenderat tiden med varandra hemma i deras hus. Lekt med barnen, ätit filippinsk mat, kollat på filippinska tv-kanaler, filmer och sista dagen blev det lite kareoke på det hela.
Storasyster Julieanne bor i ett trevåningshus i Manila i ett område där du inte ser turister på långa vägar, bara lokalbefolkningen själva. Husen ligger väldigt tätt och gränderna in till husdörrarna är smala. Man kan kalla det ett område av betong och asfalt. Utanför husen ligger många små-butiker, såkallade "side-side stores" där lokalbefolkningen säljer allt möjligt, mest mat som kött, fisk, ägg, ris, snacks och dricka. Det är i dem butikerna storasyster handlar sin vardagliga mat. Hon åker sällan in till stormarknaden då det både blir dyrare och tar längre tid. Hennes man jobbar fem dagar i veckan. Han åker tidigt på morgonen och kommer hem ganska sent på eftermiddagen, ungefär lagom tills det blir mörkt och till middag runt 19-tiden. Det är han som försörjer familjen och syster Julieanne sköter hemmet och barnen.

Jag och Bass åkte in en dag och köpte lite "treats" till syskonen och deras familjer. Barnen fick leksaker och syskonen kläder. Det var kul att se alla glada miner, speciellt på barnen!

Ska man åka utanför deras bostadsområde är det tricycle som gäller. Då tar man den ut till stora vägen och byter därifrån till jeepney. Dessa transportmedel är billiga, ca 7 peso/person (mindre än 2kr). Tar man taxi blir det betydligt dyrare.

Två saker jag lärt mig under visiten hos syster Julieanne är att filippiner har väldigt hög hospitalitet. Finns det hjärterum finns det stjärterum - alla gånger. Många kom till oss på besök och sov över. Dem tar alltid hand om varandra, ser till att folk äter, sover och mår bra. Alla i hemmet hjälps åt och dem spenderar mycket mer tid med familjen än ute med sina vänner. Det sistnämnda sker ganska sällan.
Den andra saken jag lärt mig är att filippiner dricker alkohol mycket oftare än svenskar, haha. Vi diskuterade detta och försökte förklara svenskens alkoholvanor. Att vi gärna dricker på helgerna och gärna inte framför barnen. Dock dricker vi för mycket. I Filippinerna verkar de dricka nästan varenda kväll, öl eller något starkare, även med barnen i huset, men beteendet förblir alltid sansat. Man sitter och pratar i timmar tills man blir trött och vill sova. Man äter snacks eller matrester från middagen under tiden. Dem förklarade att några öl i kroppen hjälper till att sova lättare. Jag gissar på att många svenskar hade tyckt det var konstigt och att var och varannan hade kunnat klassas som alkoholister. Jag vet själv inte vad jag skulle klassat det som, det är deras sätt. Jag är bara glad att det alltid är lugnt och sansat oavsett. Detta med alkoholvanor är verkligen individuellt från land till land.

När vi kom till Bali igår morse kändes det tråkigt att lämna dem. Jag hade precis vant mig vid situationen. Nu kom vi till att bo på hotell igen med AC. Vi hade levt utan AC i 6 dagar. Det var givetvis sjukt varmt på dagarna men kvällsduschen innan läggdags blev alltid så mycket skönare och mer uppskattad. Lättare att somna.
Jag tror det var runt 40 grader dagligen, det var deras sommartid nu. Barnen var lediga från skolan och skulle börja i juni igen.

Idag vaknade vi upp och åt frukostbuffé på hotellet. Vi gick ut och åt middag igår kväll. Vi ska vara på Bali i hela tre veckor men vi har ingen aning vad vi ska hitta på. Det blir nog att ta dagarna som dem kommer och reflektera och ta in allt som skett den senaste tiden. Tiden har gått fruktansvärt fort och inom snar framtid är vi på svensk mark igen. Så en sak vi kommer att vilja göra på Bali är att slappa, njuta, bada och sola! Vi behöver inte mer än så.

Jag saknar redan mina syskon. Ate Julieanne, Karren, Aj och Carl. Tusen tack för tiden med er.... Tack för allt. Until next time. Saknar barnen Khael, Carlen och Cayden och ungdomarna Kelsey och Kriss Kelly!
Min filippinska familj - tack för att ni låter mig växa ännu mer som människa och gör mig hel. Ni är pusselbiten jag letat efter.

Lite fika-bilder från Palawan. Supergoda kaffe.

Dags att åka tillbaka till Manila och syskonen.

Jag och mina filippinska syskon. Aj, jag, Karren, Julieanne och Carl.

Syskonbarnen Cayden, snart 2 och Khael, 5.

Jag och mina Supermans!

Framme på Bali. Middag i Kuta.

Likes

Comments

God eftermiddag. För er som inte vet så befinner vi oss på ön Palawan i Filippinerna. Det är den avlånga ön som ligger längst ut till vänster i landet om man kollar på kartan, som nästan ser lite "utanför" ut.

Vi kom till Palawan förra onsdagen och spenderade de två första nätterna i Puerto Princesa. Sedan tog vi en lång minibussfärd upp till El Nido på norra Palawan.
I El Nido har vi tagit det lugnt fram tills igår. För igår gjorde vi något väldigt spännande, nämligen Scuba diving! Vi förstod ganska snabbt att dykning och "island hoping" är de största aktiviteterna och antagligen de största anledningarna till att folk väljer att åka till El Nido. Kustorten är väldigt liten men det kryllar av dykarcenter och resebyråer här. Innan vi valde dykcenter tittade vi upp lite snabbt vilka som hade bäst gästbetyg på Tripadvisor. På topp tre låg en som heter Deep Blue Dive Seafari. I måndags gick vi dit och pratade med dem.
Dem förklarade att det fanns olika kurser att välja mellan. En nybörjarkurs, en s.k "fundive" som hette "Discover Scuba" där man får en snabb genomgång och sedan gör tre dyk på en och samma dag. Det andra alternativet hette "Open Water Scuba", en 3-4 dagarskurs där man får dykarcertifikat.
Jag och Bass valde det första alternativet. Bass hade dykit en gång tidigare och jag aldrig, så det kändes smartast att börja med "Discover Scuba" för att känna efter hur det känns och iså fall hoppa på nästa kurs därefter istället för att binda sig till hela kursen och riskera att hoppa av under halva... Priset för endagskursen kostade 4600 peso/person vilket är drygt 820kr/person. 3-4 dagarskursen skulle kosta 20.000 peso/person vilket är drygt 3570kr.
I måndags morse signade vi alltså upp oss på endagskursen och blev välkomnade tillbaka samma dag kl 19 för att se en introduktionsvideo. Efteråt fick vi prova dykardräkter och utrustning så det var klart och redo tills dykardagen!

Två dagar senare, onsdag, var det dags för det stora äventyret! Kl 8.15 samlades vi på dykarcentret. Där träffade vi några dykarinstruktörer och andra som också skulle dyka. Vi gick ut till båten som skulle ta oss ut till den första ön. En ö med grunt vatten där vi skulle träna våra "skills" från introduktionsvideon.
På båten fanns tre olika grupper. Jag, Bass och två tjejer från Schweiz som skulle köra endagskursen, en tjej som skulle köra sista dagen på sitt dykarcertifikat, samt tre andra som redan hade certifikat och bara ville dyka och ha kul. Fyra instruktörer åkte med varav två skulle leda vår grupp, Carla och Eugene.

Framme vid första ön. Det tog ett tag att ta på sig all dykarutrustning. Först en supertajt dykardräkt, sedan västen med syretanken och munstycke över dräkten och till sist glasögon och simfötter. Den stora syretanken var ganska tung att bära upp på ryggen men västen gjorde ju allt jobb när man väl befann sig i vattnet.
När vi fyra och våra två instruktörer hoppat i simmade vi en bit bort från båten. Vi simmade ryggsim och det var inte helt lätt med allt på sig, måste ha sett roligt ut då jag nästan simmade in i bergkanten med mina stora simfötter, haha.
Nära stranden på ön skulle vi praktisera våra skills. Vi skulle andas genom munstycket och sänka ner oss själva till botten och stå på knäna där. Det var bara två meter ner. Eftersom västen gjorde en flytande sänkte man sig under vattnet genom att släppa ur luften ur västen med en knapp. Redan när vi hamnat på knäna innan vi börjat skillsen fick jag någon typ av panik. Jag flög upp till ytan fort som fanken och insåg att detta var mycket lättare sagt än gjort. Jag insåg nog inte att andningsfunktionen var svårare än väntat. Man andas helt och hållet med munnen genom munstycket men jag var inte beredd på att liiiiiiite vatten fortfarande kommer in i näsan, nästan... Och jag verkligen hatar att få vatten i näsan. Jag var nog inte beredd på hur det skulle kännas helt enkelt.
Instruktören Eugene stod med mig i vattnet och förklarade att allt skulle gå bra och att vi skulle försöka igen. Vi försökte igen och gick ner under vattnet bara jag och han och han höll ögonkontakt hela tiden och visade hur jag skulle andas lugnt och stillsamt. Jag fattade liksom inte var problemet var. Men jag var nog nervös för att få värsta kallsupen eller något liknande. Jag kom upp till ytan igen. Instruktörerna bytte plats och Carla försökte med mig istället medan Eugene fortsatte som vanligt med dem andra. Carla lyckades få mig under vattnet och stanna där... OCH göra de fyra "skillsen" med mig bara jag och hon. Det var fyra olika skills som man måste veta när man dyker, tex om man tappar munstycket under vattnet, om man får vatten innanför glasögonen eller måste lätta på trycket i öronen osv.
Efter kanske 10 min särbehandling med mig kunde jag och Carla joina resten av vår grupp som nu hade förflyttat sig några meter ut befann sig lite djupare ner. Jag fattade inte hur dem andra gjorde allt så enkelt.
Första dyket gick ju helt okej till slut. Efter skillsen simmade runt en liten bit bara, väldigt sakta. Instruktörerna hade en person på varsin sida hela tiden och ingen fick simma iväg mer än 1-2 m bort. Då fick dem nästan panik kändes det som.

Väl uppe på båten igen åkte vi snart vidare till nästa ö och dyk nr 2. Nu hade vi tränat klart skillsen och skulle dyka lite längre ner, ca 10-12 meter ner och titta på lite koraller och fiskar.
Dyk 2 gick ju bra och allt, men 12 meter under ytan var verkligen svinkallt! Jag frös och darrade av kyla vilket störde min andningsrytm lite. Jag tror vi var nere ca 30-40 min och de sista minutrarna undrade jag bara när vi skulle åka upp till värmen igen. När vi kom upp igen tyckte jag bara det var skönt! Vi fick se endel fina fiskar och koraller. Och en av de erfarna dykarna tog lite bilder på oss. Även om jag faktiskt njöt emellanåt så var jag överlag mest fokuserad på att andas med munnen varenda andetag. Det är verkligen lättare sagt än gjort! Jag kunde njutit mer än jag gjorde om man säger så.

Vi åkte till nästa ö och dem andra gjorde dyk nr 3 medan jag satt kvar på båten. Jag var sååå färdig, haha. Två dyk räckte gott och väl för mig! I alla fall för denna gången. När jag väntade på dem andra insåg jag att jag inte badat under vatten på jättelänge, inte ens snorklat sedan jag var liten. Inte konstigt att dykningen blev en större utmaning än jag trodde. Framförallt räknade jag inte med att det skulle vara så kallt.

När alla var tillbaka på båten igen drog vi oss hemåt till vår lilla bukt. Resten av kvällen blev lugn.

Sammanfattning av dagen:
Underbara utsikter!
Fina fiskar och koraller.
Det kommer nog att dröja innan jag dyker igen :)

På båten, mot dykningen!

Förberedelser.

Bass redo!

Vi överlevde detta också!

Likes

Comments

Det blev som jag skrev i förra inlägget. Vi förflyttade oss redan efter två nätter. Från campingstranden mitt ute i ingenstans (bokstavligt talat) in till El Nido city där civilizationen återfanns.

Att campa på stranden var visserligen mysigt. Att vakna upp och öppna tältluckan ut mot den vackra havsutsikten och höra de avslappnande havsvågorna var det bästa med vistelsen. Vi hade bokat fyra nätter där men det var lagom att förflytta sig redan efter två nätter. Så vi åkte in till El Nido city.
Hela vägen från stranden till city var en ganska svängig resa på stenig väg bland vacker grön natur och berg. Stora delar av vägen var under uppbyggnad så emellanåt osade det av sand och grus när fordon passerade. Dem saktar inte ner särskilt mycket heller. Jag tror chaufförerna tycker det är rätt kul att gasa på på "off road" vägar. På sina håll såg man människor arbeta utomhus och ta hjälp av sina vattenbufflar. En och annan gris syntes till. Alla hus vi passerade var byggda av bambu.
Snart var vi ute på raksträcka och man märkte att man närmade sig city då husen blev tätare och tricyklarna fler.

I El Nido centrum hade vi för ovanlighetens skull inte förbokat något boende så det första vi gjorde när vi hoppat av minibussen var att börja leta hostel. Klockan var strax efter 17 tror jag. Vi gick på magkänsla dit vi trodde att centralgatorna fanns. Det var inte så svårt att hitta rätt. Vi upptäckte snart att El Nido city är en ganska liten ort och väldigt mysig! Vi klev in i kanske 6-7 olika hostel innan vi kände oss nöjda. Vi frågade om priser, faciliteter och bad att få se rummen innan vi bestämde oss för ett ja eller nej. Ett bra tips: letar du boende på plats, be alltid att få se rummet innan du gör någon som helst betalning. Hur du upplever rummet när du kliver in är oftast det mest avgörande!
Vi slog oss ner på ett hotell precis vid båthamnen. Vi fick ett litet dubbelrum med eget badrum, ac och tv för drygt 320kr/natt. Det fanns givetvis billigare boenden med färre/sämre faciliteter. Man får lite vad man betalar för antagligen. Vi bokade två nätter till att börja med och efter första natten skulle vi byta till ett annat rum med båthamnsutsikt. Lät bra tyckte vi, båthamnen är nämligen väldigt fin med sina färgglada små fiskebåtar och höga berg i bakgrunden. Jag älskar verkligen bergsvyer!

Efter incheckning var klockan redan närmare 18.30 tror jag och snart blev det mörkt. Tror solen går ner helt runt 19 tiden i Filippinerna. Sedan är det i princip kolsvart ute.
Vi letade restaurang med rimliga priser men vi tyckte faktiskt att alla var förvånansvärt dyra. Typiskt nu när det rör sig mer turister i krokarna, tänkte jag. Efter en stund hittade vi en restaurang med filippinsk mat. Mellan 18-36kr/maträtt. De andra restaurangerna låg nog på 50-70kr. Det är dyrt för att vara i Asien.

Resten av kvällen tog vi det lugnt på hotellrummet och jag skrev lite med mina syskon. Dem undrar alltid vad jag gör och hur jag har det. Varenda dag :)
Imorgon ska vi kolla in gatorna lite mer och se vad mysiga El Nido har att erbjuda för äventyr. Vi har hört mycket bra och vackert om Palawan flera gånger om så jag hoppas att vi får uppleva något riktigt kul innan vi återvänder till Manila!

Dags att lämna Tapik Beach Park Guesthouse... Mot nya ställen!

Likes

Comments

Vi befinner oss fortfarande in Filippinerna, landet med över 7000 öar! Efter att ha spenderat tre veckor i Manila varav påskdagarna i Zambales med min nyfunna familj och släkt var det i onsdags dags att bege sig ut till en av Filippinernas kändaste öar - Palawan!

Vi ville spendera lite tid med min familj och släkt, men vi ville även ta del av några fina öar också. Planen från början var att åka till antingen Palawan, Boracay eller Cebu. Nu har tiden sprungit iväg så pass fort så vi hinner nog bara med Palawan innan vi fortsätter till det sista landet på vår backpackerresa. Och innan vi kommer till det sista landet vill vi spendera de sista dagarna i Filippinerna med mina syskon.

I onsdags tog vi flyget från Manila till Puerto Princesa på Palawan som är öns största stad. Vi anlände på eftermiddagen/kvällen runt 19 tiden och mörkret var redan framme. Vi tog en "tricycle" från flygplatsen till hotellet vi skulle bo på som låg ett par kilometer utanför stadens lilla centrum. Vi checkade in i på hotellet och tog två nätter där. Första kvällen gick vi bara ut och åt middag innan vi gick tillbaka och slappade på rummet. När vi gick på "the main street" fick vi aldrig känslan av att det var någon huvudgata. Det var väldigt lugnt och vissa partier var väldigt mörka. Ett par småbutiker var öppna men vi såg inget direkt publiv. Ett par turister rörde sig i staden men vi hade nog förväntat oss mer liv än så.

På torsdag morgon vaknade vi upp och gick till Puerto Princesas shoppingmall som jag hade navigerat fram på kartan redan i Manila. Det var lite därför vi valde det hotellet vi valde, det låg bara ca 700 m bort.
På Robinsons shoppingmall gick vi runt och kollade i affärer, åt lunch och jag drack världens godaste chokladjordgubbsfrappe, saknar den redan! Av alla miljoner shoppingmalls vi varit inne i på vår långa resa var denna en av de mindre, men i fullkomligt lagom storlek för att inte gå vilse eller få ont i fötterna. Jag tror att Bass är väldigt införstådd med mitt lokalsinne även inomhus numera :) den hade en mysig foodcourt och ett par trevliga cafén.
Efter att ha spenderat hela dagen där var det skönt att slappa på hotellrummet resten av kvällen.

Vi checkade ut tidigt på fredag morgon, strax innan kl 8 för kl 8 åkte vi vidare till El Nido! El Nido ligger på norra Palawan och bussfärden dit (vi åkte minibuss) tog ca 7 timmar inklusive fyra stopp. Det var lovat 5 timmar men vi har slutat att förvånas helt av fördröjningsmelodin i Asien ;) Ett stopp vid en marknad för att köpa något ätbart att ha på vägen (vi köpte dock inget, vi var väldigt mätta efter frukosten), ett stopp för lunchpaus, ett för toalettpaus och det sista stoppet för byte till tricycle in till El Nido city. Vi skulle dock inte av vid det sista stoppet utan hotellet vi skulle till låg en timmes färd därifrån, så när bussen släppte av två av resenärerna åkte vi vidare till slutdestinationen. På slutdestinationen undrade vi först vart vi hade blivit avsläppta, vi var dem enda kvar på minibussen. Vi tog våra ryggsäckar och gick några hundra meter till fots med busschauffören. Snart möttes vi av en sandstrand och havet. Upp mot bergen låg hotellets alla bambustugor. Vi checkade in på hotellets reception som också var hotellets restaurang. Alla byggnader här var av bambu och lite cement på restaurangbyggnaden. På det här stället hade vi hyrt ett tält som var färdiguppställt och klart när vi kom. Det låg precis vid vattnet. Bredvid vårt tält stod ett annat tält för ett annat par och det verkade som att vi två par var de enda som skulle tälta där.

Efter den långa färden var vi hungriga och började med att äta middag. Sedan runt 17 tiden blev Bass sugen på att ta en powernap så vi gick och la oss i tältet och vilade. Jag somnade också till. Bass powernap resulterade i att han sov oavbrutet ända till kl 8 nästa morgon, haha. Han var nog rätt så trött! Jag vaknade till en gång under natten och bytte några ord med nattvakten innan jag somnade om.

I skrivande stund är det alltså lördag lunchtid och vi har precis ätit lunch på restaurangen. Bass har badat och invigit sitt snorkelset medan jag somnade till på solstolen i skuggan.
Vi förbokade hela fyra nätter här, men efter en eftertänksam diskussion funderar vi på att förflytta oss redan imorgon efter bara två nätter. Vi har ännu inte betalat för nätterna vilket ju är tur. Att tälta här är dock billigt, drygt 100kr/natt. Om man vill hyra en stuga (vilket vi helst hade velat men var fullbokade) kostar det ca 390kr/natt, mer eller mindre.

Området här är så pass avlägset att ingen wifi är tillgänglig (vilket vi tycker är skönt!), elen är igång ungefär mellan 18-06 varje dag och närmaste affär ligger i en pytteliten by ca 500 meter från hotellet. Vi gick dit idag för att köpa något kallt att dricka och ev något snacksaktigt. Fem pyttesmå "luck-affärer" fanns i byn varav en hade kalla drycker. Byn såg ut som en stor yta med bambuhus och höga palmträd.

Havet och bergsvyerna är väldigt fina här men själva stranden hade vi nog förväntat oss lite mer av. Anledningen till att vi förflyttar oss redan imorgon är för att vi vill vara närmare utflyktsutbudet i El Nido och hoppas på att city har mer att erbjuda på den biten. Två nätter på detta mysiga hotell (eller guesthouse) räcker gott och väl för att få sig rejält med relaxing! Det finns ett par saker vi är väldigt sugna på att göra nu när vi väl är här på Palawan så El Nido city verkar vara "the place to be".

Ut och kika första kvällen i Puerto Princesa. Många av gatorna har mörka partier utan lysen. Stay on guard!

Nästa dag. Avnjuter god nudelsoppa till lunch på Robinson mall. Another day another shoppingmall!

Drycken till lunchen var den godaste jag druckit på länge! Choklad och jordgubbsfrappe med kaffe. Mmmmmmmm

Sugna på fika efter ett par timmar. Asgod morotskaka!

Bass passade på att fixa frillan igen.

Fredag morgon och påväg till El Nido och campinglivet!

Var tvungen att visa hur filippiner gärna bryter mot sina trafikregler. Här två samtidigt, en omkörning på en förbjuden omkörningssträcka och en man som sitter på biltaket. Bilen låg framför oss ett bra tag så han måste ha suttit där i flera timmar.

Efter en hel dags bilåkande, havsutsikt direkt vid ankomst. Inte fel alls - mycket rätt!

God morgon från tältet!

Tidigt på morgonen är det krabborna som äger stranden.

Jaaa mangoshake igen! Älskar den!

Mysig kvällsdukning sista kvällen på campingen.

Likes

Comments