Varning för spoilers!

Denna klassiker försökte jag undvika länge, mycket för att mina vänner målat upp en bild av vilken typ av film det här är. Det är egentligen svårt att placera "Pulp Fiction" i någon filmkategori. Man ska vänta sig det oväntade när man ser den och den tar med en på en resa där det är viktigt att inte missa en enda sekund av vad som händer.

Öppningscenen sätter tonen på resten av filmen. Vi får möta ett skådespel där fokuset ligger helt och hållet på den snabba dialogen på ett par som planerar att råna en restaurang. Deras konversation känns vardaglig men det är ändå tydligt att de inte planerar att skada någon. Sedan får vi mötas av ett intro olikt något annat jag har sett. Titeln ser vi i stora bokstäver samtidigt som en bekant musik spelas i bakgrunden och man bli allt mer uppspelt när skådespelarnas namn flyger över skärmen. Sedan får vi möta huvudkaraktärerna Vincent och Jules som har en lika underlig konversation på väg att hämta en väska till sin chef. Jag hade först svårt att veta hur jag gillade Jackson och Travolta som partners. De passade i slutänden väldigt bra tillsammans med Travolta som den mer tillbakadragna men känslosamma torpeden och Jackson som spelar den mer konstnärliga och skrämmande torpeden.

Vidare får vi följa Vincents dejt med sin chefs hustru och det hela slutar med att hon tar en överdos. Hela denna lilla historia tog inte en alltför oväntat väg men det var inget som karaktärerna hade väntat sig att kvällen skulle sluta. Uma Thurman gör i alla fall ett bra jobb som Mia och jag skulle aldrig kunna tänka mig någon annan i den rollen.

Sedan får vi möta en boxare spelad av Bruce Willis som nog är min favorit historia på grund av hur knäpp den är. Det handlar främst om en klocka som boxaren Butch ärvt av sin pappa. Efter att ha dödat en av torpedernas chefs anställda (antar jag) i boxarringen står nu Butch i skult till dem och måste gömma sig, men eftersom att Butch flickvän glömde klockan i deras gamla lägenhet måste han åka i väg för att hämta den. Han klarar sig, ända fram tills att torpedernas chef plötsligt ser honom från ett övergångsställe, Butch kör över honom för att sedan bli jagad av chefen med pistolskott. Butch springer in i en musikbutik där både han och chefen blir kidnappade. Butch lyckas bli fri och så i uppenbarelsens stund vänder han om för att hjälpa den som försökt ta livet av honom några minuter tidigare. Jag gillar verkligen hur man har fått med så mycket handling under knappt 40 minuter, jag satt verkligen som fastklistrad.

Den sista berättelsen tar oss tillbaka till den första med Jules och Vincent som skjuter mot de som har väskan deras chef vill ha. Men det finns någon i lägenheten de inte väntat sig, han har gömt sig i badrummet och har en pistol. Han avfyrar några skott mot torpederna men missar varenda. Jules och Vincent dödar honom och tar med sig en av pojkarna som fortfarande lever i bilen. Där börjar de diskutera hur det var möjligt att samtliga kulor kunde missa dem. Gud? Ödet? Dålig skytt? Jules bestämmer sig i alla fall för att pensionera sig efter händelsen men mitt i detta skjuter Vincent av huvudet på deras passagerare.

Denna händelse tar oss till slut tillbaka till restaurangen som jag kände skulle hända redan från början. Det är en unik film där varje berättelse känns storslagen på sitt egna sätt. Det jag gillar mest med filmen är hur dialogen och karaktärerna får stå i fokus hela tiden. Det är bara då karaktärerna behöver musik som den spelas och annars är det bara dialoger filmen bygger helt på. Det jag även tyckte om var att även om samtliga berättelser slutade lyckligt var det inte som en väntade sig. Vincent har aldrig en affär med Mia trots att han är synligt attraherad till henne och Butch förväntade man skulle lämna torpedchefen men vände om. När vi väl kommer tillbaka till restaurangen förväntar man sig att någon ska dö efter allt blod vi hittills sett, men Jules har bestämt sig för att ändra det.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Nostalgisk tv, Nyheter

Efter succéer och misslyckade nya tolkningar av klassiska teckade Disney filmer som Skönheten och Odjuret (2017) och Alice i Underlandet (2010) planeras många nya filmer komma. Hittills kan jag inte bestämma mig om detta är bra för att jag får återuppleva min barndom eller dåligt för att Disney tappat inspiration för att lyckas göra nya filmer med mer okänd handling. Hur som helst tänkte jag lista några av de planerade live action filmer, exempelvis spelas Aladdin just nu in med Will Smith som den älskade anden!

DUMBO

Biopremiär: 29 mars 2019

Regisserad av Tim Burton

THE LION KING

Biopremiär: 19 juli 2019

Regisserad av: Jon Favreau

MULAN

Biopremiär: 2019

Regisserad av: Niki Caro

ALADDIN

Biopremiär: ?

Regisserad av: Guy Ritchie

Likes

Comments

Biobesök

12 år efter att en liten flicka dött, flyttar ett par föräldralösa flickor in i en dockmakares och hans hustrus hus. Snart blir de alla måltavlor för dockmakarens besatta docka, Annabelle.

Jag hade väldigt svårt att förstå vart den här filmen försökte åstadkomma. Eftersom att jag inte sett första filmen är jag kanske fel person att kritisera uppföljaren men jag gillade verkligen den första delen av filmen som inte var övernaturlig. Jag gillade bakgrundshistorien till de föräldralösa flickorna och hade hellre velat se deras karaktärer utvecklas. Istället hamnade fokuset på en docka som inte alls lyckades skrämma mig särskilt mycket. Således kan det sägas att filmen som skräckfilm inte alls imponerade på mig. Istället började jag fnittra under vissa scener vilket inte alls var bra.

Likes

Comments

Nostalgisk tv
Clue berättar historien om sex gäster, en butler och en hushållerska som är med om mord på sex olika personer i Hill House.

Det här är verkligen en film som passar alla. Den var spännande, rolig och unik på alla håll. Det kändes verkligen som om att man spelade spelet filmen är baserad på. Varje liten detalj kändes viktig och till slut kändes det som om nästan alla kunde vara mördaren. I hopp om att jag inte förstör för mycket innehåller filmen tre olika slut då alla har sin egna lilla twist. Filmen kändes ändå enkelt gjord och hade en mysig atmosfär som jag saknar i nya filmer. Dialogen var snabb och rolig precis som hela filmen. Verkligen sevärd!

Likes

Comments

Veckans film

När Mae (Emma Watson) blir anställd på världens största sociala media företag ser hon sin chans att förändra världen. Hon stärker sin position på företaget snabbt efter att han får närmre kontakt med grundaren Eamon Bailey (Tom Hanks) som är ivrig över att testa gränserna för privatliv, teknologi och etniska regler. Varje beslut Mae börjar ta påverkar alla hennes vänner och sin familj. Kanske till och med hela mänskligheten.

Varning för spoilers nedan!

Trots att jag tolkat tystnaden om den här filmen som negativ kritik, bestämde jag mig för att den ändå inte kunde vara så dålig. Men trots att filmen hade stora stjärnor som Watson och Hanks i huvudrollerna hade filmen väldigt lite att erbjuda. Den hade dålig dialog, ingenting överraskade och för mycket lämnades oförklarat. Det är inte förrän efter en timme in i filmen som Mae får en djupare relation med Baily och fram tills dess är det inte mycket intressant som har hänt. Trots att jag finner tanken att sociala media en dag kan kontrollera mitt liv tyckte jag inte att filmen fångade allvaret i detta. Det kändes som om filmen tog en enkel väg och beslöt sig för att kopiera andra filmer med liknande tema. Men det största missnöjet för mig var slutet, för att även om filmen var dåligt gjort kunde jag känna att den kanske skulle ha ett bra budskap. Istället slutar det med att Mae slår ut grundarna från deras privatliv och accepterar att sitt liv kommer styras av The Circle fast under hennes ledning. Om du ändå är nyfiken på filmen se trailern. Den gav egentligen alla bra bitar från filmen.

Likes

Comments

Fast & Furious

Dominic och hans gäng trodde att de lämnat livet som kriminella. Efter att de besegrat terroristen Owen Shaw gick de skilda vägar. Men nu finns ett nytt hos, Deckard Shaw, Owens bror är ute efter att döda alla i Doms familj för att få hämnd. Ännu värre är att samtidigt finns det en somalisk terrorist kallad Jakarde och en guvernör kallad Mr. Nobody som båda är ute efter ett datorprogram som kan lokalisera varenda teknologiska mekanism till ett vapen.


Vid det här laget kändes handlingen väldigt upprepande. Inget nytt händer men bortsett från det är det en väldigt bra film att se. Den har några väldigt häftiga actionscener samtidigt som slutet får förmodligen alla till tårar. Vi glömmer dig aldrig Paul.

Likes

Comments

Biobesök

En mörk kraft hotar alla invånare på planeten Alpha, där arter från tusen planeter bor. Valerian och Laureline måste skynda sig att identifiera det farliga hotet, inte bara för planeten Alpha men för hela universums skull.

"Valerian and the city of a thousand planets" var inte en film jag hade i tankarna att se, men den gjorde en inte besviken. Även om skådespelet från huvudrollsinnehavaren saknade känsla var jag väldigt nöjd med specialeffekterna. Det kändes verkligen som om man befann sig i deras värld, en magisk upplevelse. Handlingen störde mig också en del, det tog en tid att komma in i den och det fanns många olika onödiga sidohandlingar, men eftersom att filmen är baserad på en tidningsserie förstår jag varför man ville ha med mycket från originalet för fansen.

Likes

Comments

Nostalgisk tv, Serietips

Serien berättas mestadels av Tara Webster (Xenia Goodwin), en elev som precis blivit accepterad till den nationella dansskolan i Sydney. Genom serien får hon lära sig nya ballet tekniker, och skapa livslånga vänskaper samtidigt som hon är med om mindre trevliga händelser. Serien följer Tara och hennes vänner genom det tuffa klimatet i skolan och i privatlivet med alla samma stora dröm.

Eftersom att jag nyligen pratade om filmen tänkte jag att det vore bra att även prata om serien. Den kanske låter som en typisk drama serie för ungdomar, men den tar upp väldigt tuffa ämnen som ätstörningar, prestationsångest och lärarsabotage. Det är en serie jag kan tipsa för alla även om man inte är intresserad av ballet.


Likes

Comments

Allmänt, Nostalgisk tv

Denna vecka är det Pride och för att fira tänkte jag ta tillfället att hylla några av mina hbtq-förebilder som hjälpt mig att bli accepterande och uppmärksamma allt gällande hbtq. Dessa karaktärer kommer från tv-serier jag ser eller har sett i mina dagar och kommer i slumpmässig ordning.

1. Kurt Hummel (Glee)

Glee var en tv-serie som var väldigt bra på att presentera ungdomar som på något sätt kände sig annorlunda. Kurt försökte i början av serien att dölja sin sexualitet för alla, inklusive sin pappa. Men i Glee kände han sig ändå hemma och kunde till slut berätta för sina vänner vem han egentligen var. Jag tror att Kurt egentligen var den första gay-personen jag någonsin såg på tv och han krossade alla normer gällande hur en kille bör vara när jag var runt 10. Trots det älskade jag honom från första början och samtidigt som hans resa som gay tog fart började min förståelse för vad gay var ta fart.

2. Eric Van Der Wodsen (Gossip Girl)

Vid den tiden jag började titta på Gossip Girl hade jag klart för mig vad gay innebar och kände mig accepterande. Dock, när jag började se serien och presenterades för Eric såg jag att andra inte var lika accepterande, särskilt i högklassen. I början ville hans mamma gömma honom i garderoben medan han själv ville vara öppen om vem han var. Trots att serien i övrigt förhåller sig mycket till alla vita normer fick man till en gay-karaktär.

3. Lena och Stef Adams Foster (The Fosters)

Jag älskar verkligen den här serien och jag älskar verkligen det här paret. Inte minst för att deras kärlek för varandra är så stark men för att de har lika många äktenskapsproblem som alla andra par. Man tenderar att glömma bort att de är normbrytande för att det känns som om att de är som vilket annat par som helst. Deras familj består av biologiska, adopterade och foster barn att de är två kvinnor är det som gör familjen minst speciell.

4. Sophia Burset (Orange is the New Black)

Trots att många karaktärer i serien tillhörde hbtq var det bara en karaktär som verkligen fick min uppmärksamhet. Sophias bakgrund och personlighet gjorde att jag började älska henne från första stunden. Det är beundrande det hon varit med om och jag önskar att hon kunde få en egen show.

5. Annalise (How to Get Away with Murder)

Först och främst ja, Annalise är skrämmande i början men hon är väldigt komplex. Hon har en enorm osäkerhet inom sig som lett till att hon tagit mängder av olika livsbeslut. Hon attraheras av båda könen men kan ändå få ens ben att börja darra i rättssalen det vill säga om hon är emot dig.

6. Amy (Faking it)

Amy var verkligen en karaktär jag tyckte synd om eftersom att hon länge var förälskad i sin bästa vän Karma som var hetero. Jag ´kunde känna igen mig i Amy eftersom att hon hade den här oerfarenheten och kände att hon var tvungen att bestämma sig för någon etikett, homo, hetro eller bi. Hon ville inte det och det tycker jag är rättvist. Alla behöver inte säga att det tillhör en viss grupp. Man har rätt att älska vem man vill.

Likes

Comments

Nostalgisk tv, Veckans film
Före detta balettdansösen Tara Webster ansågs vara en blivande balettstjärna ända tills hennes olycka som stoppade henne från att fortsätta dansa. Hon har försökt att acceptera sitt nya liv som universitets elev men att släppa taget om sin dröm har varit svårt. I ett sista försök att göra en omöjlig comeback lämnar Tara sitt liv i Sidney och reser till New York. Men kan hennes försök att nå sin dröm kosta henne allt annat hon håller kärt i livet?

Filmen är baserad på en australiensk drama serie med samma namn. Eftersom att jag följde serien var jag minst sagt uppspelt när jag hörde att en film skulle göras, och den svek inte sina fans. Det är roligt att se vad som hände med karaktärerna och många scener känns intima. Den fick mig att gråta och återuppleva serien igen som alltid kommer ha en plats i min barndom. Även om man inte har sett filmen skulle man kunna få ut något av den ändå eftersom att den har ett starkt budskap. Men jag skulle ändå säga att det vore värt att se några avsnitt från serien ändå.

Likes

Comments