Igår var det själavård på riktigt, jag var på jobbet! :) Snacka om att tanka energi!!! Det tog mig fyra timmar att snacka mig genom bygget, och då träffade jag ändå inte alla. :D Jag får helt enkelt göra det igen!
 
Idag var det återbesök hos onkologläkaren. Hon var väldigt positiv över hur tumören utvecklats! (Eller säger man invecklats, eftersom den har krympt och nästan försvunnit...?) :D Det finns i stort sett ingenting kvar enligt henne. Det man kan känna är inte tumören, utan ärrvävnad efter både tumören och biopsitagningarna! :)
Hon hade ju sett i min journal hur jag hade mått efter första behandlingen, och frågade hur det blev efter andra. Jag sa som det var, att det vågade jag knappt säga av rädsla för att hon skulle öka dosen! Men hon konstaterade att den dosen var absolut tillräckligt hög, och uppenbarligen precis rätt för mig, så de kör vidare med den.
Vi pratade om det faktum att min farmor hade BC, men det var inte tillräckligt mycket för att utreda eventuell ärftlighet. Det hade legat närmare till hands om min mor, mostrar eller mormor varit drabbade. Mycket skit finns det på den sidan av släkten, men inte ett enda cancerfall i någon form, så vitt jag vet! Det är hjärt-/kärlsjukdomar som är den stora boven där.
Vi diskuterade även kommande operation som läkaren snart ska börja planera för. Hon ville operera innan jul, men jag fick henne att skjuta på det till i januari, med tanke på vår Teneriffa-resa. "Det spelar ingen roll om det går 3 eller 5 veckor, njut av semestern!"
Enligt henne är det inte så stor skillnad i återfallsprocenten om de tar hela bröstet eller en tårtbit. Jag slängde ut en fråga i FB-gruppen, och jag fick samma svar där. Egentligen skulle allt plockats bort, med tanke på tumörens storlek och min inte så omfångsrika byst, men eftersom den satt där den satt så har kirurgen gett ok till bara tårtbit. Hade de tagit allt hade jag sluppit strålningen över bröstkorgen, men eftersom jag även hade spridning till lymfan kommer jag inte undan strålningen ändå. Vi får se hur det blir, det är ett tag till innan det är aktuellt, så jag hinner fundera både fram och tillbaks!
Jag fick även klartecken att det är ok för mig att gå upp i vikt. Tur är väl det eftersom jag i nuläget väger 1 kg mer än innan behandlingarna började... :D Dock måste jag nog börja röra på mig mer, jag är inte säker på att min vardagsmotion är tillräcklig. En styck Garmin Vivosmart är beställd, sen ska vi se om jag inte börjar tävla med mig själv. Mobilen skulle funka egentligen, men den kan jag inte ha på mig hela tiden.
I övrigt fortsätter behandlingen som planerat, om nu inte mina vita blodkroppar ställer till det... När jag tog prover i måndags hade de bara gått upp till 0,8! Om de inte har kommit upp till 1,7 på måndag är det stor risk att de skjuter på behandlingen en vecka, men läkaren trodde inte att det skulle bli så.

Nu lär det inte hända mycket innan måndag igen, så ha en fortsatt trevlig helg! Jag återgår till mitt vinglas... :) Skål!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Jag fick aldrig någon feedback från onkologen igår om mina provsvar, så jag antar att jag kan vistas bland folk igen! :)
Helgen var lugn, det hände inte så mycket. Igår hände inte heller mycket, mer än att jag var på omläggning och provtagning.
Idag har jag varit på mammografi/ultraljud/biopsitagning för tredje gången. 5 skott till i bröstet, och jajamen, jag står fortfarande! :) Fast det gjorde ont som fan denna gången. Jag vet inte om det beror på att det var en manlig läkare som gjorde det denna gången, han var inte alls lika mild i behandlingen som de kvinnliga provtagarna varit. Vem mer skulle vilja göra en biopsitagning i hans scrotum?!? :D
Av tumören återstår, som jag själv trodde, bara en ynka centimeter (mätt före biopsiprov, alltså ännu mindre nu). Två behandlingar till, sen bör det inte finnas någonting alls kvar. Av min centimeterstora lymfkörtel finns inte ett spår.
 
Håret har börjat lossna mer nu. Det märks framför allt på kudden på morgonen. Idag har jag provat "kamma" mig med en kläd-roller, men det fastnade inte så mycket på den. :) Så jag är fortfarande snaggad.
Naglarna har slutat ömma, och har fortfarande inga missfärgningar, så jag tror jag får behålla dem. *Yay!*
Händer och fötter har blivit väldigt torra, och på inrådan av min svägerska (som är farmaceut) har jag införskaffat både handkräm och fotsalva. Handkrämen kan jag säga efter en användning att det är den bästa jag någonsin testat! :) Nu var jag inte supertorr, men så här 4 timmar efter insmörjning, och trots slabbande med vatten och diskmedel, så är händerna fortfarande mjuka! Fossingarna ska bli nerkladdade alldeles strax, och instoppade i strumpor, sen får vi se imorgon bitti vad det har blivit för resultat av det.
 
Nu måste jag göra mig i ordning för skönhetssömnen, imorgon är det pokerkväll! Som vanligt utan poker, men med ett glas vin med bästaste psyk-fröken Emma! :)
 

Likes

Comments

Det har inte varit något speciellt alls idag. Inte mer än att jag fick sparkat mig själv i arslet, så jag fick faktiskt lite nyttigt gjort idag! Inga stora grejer, men många bäckar små... Och jag kan ju inte ta ut mig alldeles, då blir man ju trött! :D
 
Smakerna verkar återvända mer och mer. En sak som jag kom på i morse var att denna gången har jag kunnat använda tandkräm hela perioden! :) Någon dag har det svidit en del i munnen, men inte mer än att jag har stått ut den lilla stunden.
 
Det känns som att det blir någon dags paus i bloggandet nu, det händer liksom ingenting förrän på måndag igen.
Jag återkommer när jag har nåt att säga, helt enkelt! Trevlig helg på er! :)

Likes

Comments

Dagen började med ett besök hos vampyrerna. Det var nästan som en tippen-runda, det tog 13 minuter från att jag lämnade infarten tills jag var hemma igen! :) Resultatet? Jodå, fortsatt isolering i hemmet över helgen... Värdena var fortfarande låga, men de har vänt i alla fall. På måndag lämnas nya prover, jag hoppas att de ser bättre ut.
Så, här sitter jag, och har erbarmligt tråkigt! Kom gärna och hälsa på, men var beredd på att sitta ute! :D
 
Idag har jag klippt ner alla naglar. Det har börjat ömma i nagelbäddarna, och för att undvika onödig smärta när jag stöter till naglarna så klippte jag av dem helt enkelt. Jag kan inte se några missfärgningar eller förändringar än, så jag hoppas att det stannar vid det här och att de inte trillar av.
Och jag tror det slutar med att jag låter håret växa ut långt igen när det väl blir dags. Hur skönt det än är med det här snagget, så kommer jag helt enkelt tycka att det är för jobbigt att behöva frisera sig jämt och ständigt! Det växer inte fort i nuläget, men det ser lite lustigt ut när ca en fjärdedel av hårstråna är dubbelt så långa som de andra. Jag får så att säga en lite diffus silhuett! :D Dags att trimma alltså. Det är ju bara 2 veckor sen sist!!! Jag som inte går till frisören mer än max 2 gånger om året i vanliga fall.
 
Dagens rapport om mina stora biverkningsbesvär, de som har med mat att göra:
Liiiiite halsbränna efter varje måltid. Försvinner dock ganska snabbt igen. Säkert 10 cl kaffe har inmundigats idag. Mina rostade ostmackor har uppgraderats med marmelad. Vatten börjar smaka som vanligt igen. Har blivit väldigt sugen på godis! Jag tror att allt jag ätit idag har smakat ungefär som jag tänkt mig att det skulle smaka. Även kassler, så jag hoppas att bacon åter igen smakar något.
 
Jag har börjat fundera på den kommande operationen. Måste ta upp det med läkaren nästa fredag, vad det finns för alternativ, och vilket som är bäst för mig.
Tumören är i stort sett borta. Jag kan känna var den borde sitta, men den känns inte som en tumör längre. :) Det är oxå en grej jag ska ta upp med läkaren, har jag tur kanske jag inte behöver ta den sista cytostatika-kuren? Eller så gör jag det för säkerhets skull. Det är ju ett tag dit, man hinner fundera mycket på den tiden.
 
Morgondagen bjuder inte på några spännande planer. Ska fortsätta försöka hitta nåt sätt att få röven ur vagnen, och börja ta mig för något! Är trött på mig själv att jag bara sitter, och inte gör ett skit. Skärpning! :)

Likes

Comments

Jajamensan, jag är kvar hemma och mår fortfarande bra! :) I morgon ska jag ta nya prover och se om jag får vistas bland folk igen. Denna gången kommer jag inte att sitta i väntrummet med kölapp, jag tar gräddfilen direkt in i provtagningsrummet, just in case.
 
Idag har saltet börjat återkomma i min smakvärld! Det lustiga är att även idag var det salta ägg till pyttipannan som gjorde mig riktigt uppmärksam på det. På lördag blir det chips!!!
Tog en flabb kaffe av Svante innan i kväll. Det är fortfarande inte ok, men jag mår inte illa av varken doft eller smak längre, så det går definivt framåt. Jämförelsevis 1,5 vecka tidigare än förra gången. Skönt! Kanske jag hinner få tillbaks så pass mycket att jag kan smaka en öl rentav?
 
Jag fick börja med svampmedicinen igen, hade fula vita beläggningar på tungan i morse. Men det positivia är att medicinen är fantastiskt god! :D Så det är inget jag protesterar mot direkt... Har lite förkylningsblåsor på tungan, och det känns fortfarande lite torrt i munnen, men det har slutat kännas något i halsen.
Halsbrännan är något mindre idag, så den försvinner väl den men, tack och lov. Jag har åter igen gått ner ett kilo nu när jag haft svårt att äta, men samtidigt är det inte ovanligt att jag går 2 kg +/- på en månad. Inget som oroar mig längre, nu när jag vet att ibland äter jag mindre, ibland kan jag äta mer. Det jämnar ut sig.
 
Har fortfarande inte nån energi, men jag får väl skylla lite på vädret. Det är inte varje år man har 25+ i mitten på september! :)

Likes

Comments

Nä, nån ork har jag inte direkt. Jag är inte trött, inte ens seg, och jag mår ganska bra, men energin finns helt enkelt inte till att göra något. Jag sov ändå något bättre i natt. Men jag ska absolut inte klaga. 8 dagar efter förra behandlingen var jag inlagd! :)
Håll tummarna för att jag slipper det denna gången! Det togs prover när jag var på vårdcentralen för att lägga om picclinen, och i kväll hade telefonen ringt några gånger från skyddat nummer. (Varför ringer det alltid när man glömt ta telefonen med sig?!?) Jag blev lite fundersam eftersom de ringt så tätt mellan gångerna. Loggade in på mina vårdkontakter, och då var det sköterskan från onkologen som försökte få tag på mig, mina vita blodkroppar är katastrofalt få! 0,2, och de ska vara över 1,7... Med andra ord är jag extremt infektionskänslig just nu. Så länge jag mår bra gör de ingenting, men om jag skulle börja känna mig sjuk eller får feber ska jag höra av mig direkt, så blir det ytterligare prover. Om jag inte känner av något sånt ska jag lämna extra prover på torsdag för att se att det går på rätt håll. Så fram tills dess så är det besöksförbud här. Jag kan träffa folk ute där det är svårare för eventuella basselusker att träffa mig! :D
Och naturligtvis sitter man ju och känner efter hela tiden, att börjar det inte värka lite i ryggraden månntro? Kan det vara liiite liiite feber på gång? NÄ! Har tagit tempen, och det visade inget.
 
Svampen i munnen har gett med sig. Nu känns det mest som om jag bränt mig på tungan, den är så där skrovlig och okänslig. Har lite halsbränna, men inte värre än att jag står ut. Lingonsylt dämpar lite, men det är inte så roligt att äta bara det! I övrigt har jag faktiskt släppt alla mediciner, och går för egen maskin! :) Smakerna har inte hittat hem än, och mycket smakar pepprigt, men det är på rätt väg i alla fall. Mina rostade mackor har nu utökats med ost.... :D
En annan biverkning som jag fasar för verkar ha börjat smyga sig på... Cyto-hjärna!!! Jag tappar ord hela tiden, och det tar lång tid innan jag kommer på vad saker och ting heter. Nog för att mitt minne aldrig har varit det bästa, men inte på det här viset. Nå, jag får hoppas att det inte blir permanent. Och jag får ta fram korsorden och gympa lite!

Likes

Comments

Inte mycket sömn i natt heller. Jag börjar misstänka att det är en biverkning det med. Men, jag verkar inte lida av det än, eftersom jag varit igång i stort sett hela dagen idag, och behövde inte pausa på soffan förrän strax innan kvällsmaten. Och då tillät jag bara mig ca 45 minuter, för att kanske kunna somna ikväll. Och nu sitter jag här, strax innan midnatt, och är fortfarande piggelin som få! Går det för långt kanske jag ska kontakta läkaren, men än är det ingen fara.
 
Vad gör man då när man är pigg en hel dag?!? Jo, man spenderar en timme eller två på ett fik med en arbetskamrat! :) Tack Birgitta för själavården, det vill jag göra om! ;) Men vi kanske kan ta det vid lite svalare väder då...?
 
I morgon är det omläggning och provtagning som gäller, och jag får väl gå och försöka sova lite innan dess, eller i alla fall få lite vila!

Likes

Comments

Tjoflöjt vad jag är på gång nu!!!
Värk i bäckenet i natt, men det hade släppt i morse. Jag följde med på Eddies tidningsrunda! Inte gick det fort, och jag var matt efter 50 meter, men runt kom jag. :) Sen rasade jag i soffan när vi kom hem, men vaddå, man måste väl få vila lite ibland...?
Jag började känna av rastlösheten framåt eftermiddagen, och hux flux var diskbänken rensad. När jag ändå var i farten kunde jag ju lika gärna laga middag, eller hur?!? Just det, JAG lagade middag! :) Svetten rann (vallningar?), men jäklar vad roligt det var ändå, jag orkade göra något! Stackars Svante blev "arbetslös", det kändes nog lite ovant för honom, för han smög in i köket med jämna mellanrum för att kolla att allt gick rätt till. ;) Jag har inte en aning om det blev nån bra smak på köttfärssåsen, men alla åt med god aptit så det blev nog inte helt fel.
Illamåendet verkar ha släppt för denna gången, tack och lov. Nu ska bara smaklökarna hämta sig också, förhoppningsvis lite fortare än förra omgången. Kan jag bara hålla mig från infektioner kommande vecka så tror jag att är igenom. Ljuvligt! :)

Likes

Comments

Sov inte så bra i natt, jag fick sån där hoppande värk igen. Dock höll den sig till småbenen i fingrar och tår, så speciellt ont gjorde det inte, det var mest störigt. Har nu ikväll börjat få lite känningar i bäckenet, men det är inte så mycket att det motiverar tabletter direkt. Jag ska ta innan sängdags i förebyggande syfte. Sömn är ju bästa läkemedlet, så får jag bara sova ordentligt så löser det sig nog.
Annars har jag inte varit lika seg idag. Jag fick hoppa över tidningspromenaden med Eddie, jag blev matt bara av att duscha, så att gå knappt 2 km kändes som en alldeles för stor utmaning. Men jag ska prova imorgon, kanske jag kan gå halva rundan i alla fall!
 
Här är en bild på min fina medicin-samling:
 
Allt är inte med, pga att en medicin ska förvaras i kylskåpet.
Inte en enda av de här medikamenten gör ett jävla dugg åt cancer! De bara motverkar biverkningarna av cancermedicinerna... Men jag har faktiskt sån tur att jag bara behöver använda tre av dem regelbundet i dagsläget: motverka illamående, bota svamp och smörja slemhinnor. Förhoppningsvis kan jag börja fasa ut dem om några dagar.
 
Dagens kost har mest bestått av rostat bröd och oboy. Det blev en tallrik jordgubbskräm med mjölk till lunch, och den eminente kocken Svante gjorde ugnsbakad kummel med färskpotatis och äggsås till middag. Jag åt ingen stor portion, men jag njöt av varenda tugga! :) Precis lagom mjukt att stoppa i munnen, och det smakade mycket mer än jag trodde det skulle göra. Det kan vara så att det redan har vänt, och att smaklökarna håller på att läka igen eller är det bara så att det passade så bra just idag!
Så länge illamåendet håller i sig så är det helst något som ska stoppas i munnen med jämna mellanrum. Två timmar, längre än så går inte utan att det blir för mycket äckelpäckelsmak i munnen, och detta trots tabletter.
 
Att må illa under en cytostatika-behandling är som bekant inte ovanligt. Hur pass vanligt det är beror mycket på vilken cytostatika som används, det finns fyra grupper. Just det jag får är i lågriskgruppen. Sen är det även personligt (mina svar inom parentes, kursiv stil):
 
"Olika personliga egenskaper kan påverka risken för illamående. Risken ökar om patienten är/har: 
  • Kvinna (Jag har inte utvecklat "slang" på gamla dar)
  • Yngre än 50 år (Kontroll av körkort, check)
  • Anamnes på tidigare illamående (graviditet, sjösjuka, åksjuka, läkemedel) (Graviditet usch ja, sjö-/åksjuka sällan, läkemedel inte vad jag vet)
  • Orolig personlighet (Njae, det är jag väl inte direkt)

Risken minskar om patienten har: 

Anamnes på hög alkoholkonsumtion (Har aldrig varit så full att jag kräkt... Har knappt varit full!)"
 
Så ja, det är kanske inte konstigt att jag är en av de 10-30% i lågriskgruppen som blir illamående!

Likes

Comments

Dagen idag fortsatte där gårdagen slutade, ungefär. Har inte haft för mycket energi idag heller, men jag lyckades i alla fall ta mig till apoteket och inhandla både det ena och det andra. Så nu har jag en massa mediciner som jag förhoppningsvis inte behöver använda! :D Nå, det var mest vanliga värktabletter, och de lär ju användas för eller senare. Annars var det mest illamåendepiller och svampmedicin jag var intresserad av, och faktiskt har det nog redan gett lite effekt! Jag har inte en tjock hinna i munnen längre, det känns betydligt fräschare.
 
Det slog mig idag att jag faktiskt snart har klarat av 1/3 av denna delen av behandlingen. :) Jag ska bara ta mig igenom helgen (hoppas jag att det räcker i alla fall), så ska det värsta vara över för denna gången. Sen har jag bara 4 omgångar kvar!!! Tjohoo, det går framåt!
 
Har inte haft värk idag heller, och det är jag tacksam för. Jag går fortfarande och letar efter mat som smakar om inte gott så någorlunda ok. Nu börjar det dock göra ont i slemhinnorna, och allt smakar peppar igen. Christian och Kim käkade hämtmat, och min underbara svärdotra gav sin pizzasallad till mig! :) Jag sparade lite till i morgon, jag hoppas att jag klarar äta det då, för det var riktigt gott!

Likes

Comments