försäljning, styling
Blommor på visningen

När vi sålde vår förra lägenhet sa vår mäklare att folk ofta är dåliga på att städa ur sina kylskåp och att det stinker när spekulanter öppnar dem. (I söndags tipsade jag er om hur man får bort snuskig lukt i kylen på ett enkelt sätt, läs om det HÄR).

Hon sa också att vi absolut inte skulle ha doftljus eller doftpinnar på visningen, då folk kan vara känsliga för det. Det hon inte sa var att blommor kan stinka!

På vår visning hade vi bland annat pioner på bordet. Jag är inte helt hundra på att det faktiskt var just den blomman, men det luktade inte som man tänker sig en subtil doft av sommarblom. Mer som... kattpiss.

Tips! Ha gärna stora blommor inför fotografering men vaser på visningen. Alternativt garanterat doftfria blomster.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Contains affiliate links hitta din stil, retro, styling
Vad ska jag söka efter? Retro

Monday funday! Nu är du här igen måndag och det är inte vilken måndag som helst 😌 en annan ska till frissan 💇💁 vilket ju alltid är en stor happening när man har en bebis. Extra stort när det gäller "höstbarret" som ju alltid blir liiite annorlunda. Förändringens vindar 🍂 och allt sånt tjafs ni vet.

Men nu över till måndagsinlägget - Hitta din stil! Nu börjar vi närma oss så många inlägg att det känns fånigt att länka till alla stilar. Är du nyfiken på de andra får du helt enkelt söka efter "Hitta din stil" i arkivet.

Så... är du en retrofil? Ja, tydligen kallas man det om man gillar en stil som blickar tillbaka på svunna tider. Retro-stilen inom inredning flirtar med 50-70-talet. Till exempel är teakmöbler, som kom till Skandinavien under 50-talet, ett återkommande material i retro inredning. Stringhyllan som varit en försäljningsraket sen 50-talet är ett självklart inslag hemma hos retrofilen. Tillverkningen av plast utvecklades också mycket under den här tiden vilket syns i inredningen. Färgmässigt kan du antingen välja 60-70-talets klara färger eller 50-talets mer nedtonade pastell-variant à la amerikansk diner. Lägg till Gröna växer och några LP-skivor så är du hemma.

Inredning i denna stil hittar du bäst second hand. Håll utkik efter teakmöbler och plastdetaljer i till exempel gult eller brunt. Är du inte en loppishoppa kan du till exempel köpa porslinet Berså från Gustavsberg av Stig Lindberg på ställen som Royal design eller Åhlens. Stringhyllan finns också i nyproduktion hos bland andra Rum21, Länna möbler eller Designtorget.

Växter som passar denna stil: Gröna växter som Ampellilja, Prickblad, Svärmorstunga eller blommiga som Begonia och Pelargon.

Likes

Comments

diy

Ja, oftast vet vi inte det. Vi sniffar febrilt runt i kylskåpets alla hörn för att spotta källan. Nu senast kom jag faktiskt på vad det var som stank. Vi (läs jag. Min man sätter klämmor på precis allting, det är bara jag som är för lat) hade ställt in en öppnad halloumi i kylskåpet. Osten slängde jag efter nån dag, men lite härlig ostjuice måste ha krupit ur, i smyg, i kylskåpsdörren och legat och fermenterat till nåt som säkerligen skulle blivit en delikatess om det hade fått ligga länge nog.

Några gånger per år när vi öppnar kylskåpet är det som att någonting gått och självdött där inne. Efter att vår mäklare besökte vår förra lägenhet, öppnade kylskåpet och sa att vi behöver städa ur (inte alls pinsamt 🙄. Varför är det ens pinsamt? Är det för att en främmande människa insinuerar att man är äcklig?) har jag provat det mesta. Halva citroner med socker i, urgröpta citroner med salt i (alltid citroner "för att det är frääscht" 💁), tvätta rent och så vidare, och så vidare.

Det bästa jag testat är det som faktiskt tog bort halloumisaften; något så enkelt som att ställa in kaffesump. Tvätta ur kylen, så klart. Ställ sen in sumpen, så trollar den bort den "arom" som hänger kvar. (Det där med att Heidi Klum-spara sump till cellulit-peeling; glöm det. Det funkar inte... tro mig 😒).

Testa! Because you're worth en mindre snuskig kyl! 😌

Likes

Comments

Contains affiliate links styling, Hemnet, trender , Skapa stilen

I dagens Hemnet-inlägg (HÄR) skrev jag att det inte är helt omöjligt att stylingen av lägenheten kan höja priset. Har du en liten lägenhet är det skönt om du håller dig till en lugn bas med få accenter som i detta fall. Basen är grå/svartvit och accenterna är spot on med höstens trendiga rostfärg.

Om du gillade stilen kan du kanske hitta något att klicka hem i collaget nedan. Glöm inte att själv addera gröna växter!

Happy shopping!

Likes

Comments

försäljning, styling, Hemnet

De som lever i min värld har knappas missat att Sveriges minsta bostad är till salu just nu. Bloggaren Jannike "Bisse" Ebbing står för försäljningen av dessa 10 kvadrat och hoppas på 2,3 miljoner. I juni månad såldes en annan lägenhet i Stockholm på 10 kvadrat för 1,9 miljoner (du kan läsa om den HÄR). Den här lägenheten är snäppet bättre stylad (enligt mig) så förhoppningen om över 2 mille är kanske inte helt orimlig. Dessutom får den massa uppmärksamhet i media (räknas jag som media 😏 hmm food for thought).

Samtidigt som jag skriver detta kommer jag att tänka på "lockpriser". Det blir ju väldigt konstigt för mäklaren att sätta ett pris på kvadraten i detta fall. Utgångspriset är 1.595.000. Här hoppas man alltså på att priset ska gå upp över 40%. Är det ett lockpris då? Kvadratmeterpriset ligger ju redan över snittet. Hur ska en stackars mäklare göra?

Adress - Surbrunnsgatan 46
Antal rum - 1 rum
Pris - 1.595.000
Avgift/månad - 262 kr/mån
Biarea - 4 m²
Mäklare - edwardpartners
Visning - söndag 17/9
Som vanligt är bilderna länkade.

Likes

Comments

diy, loppis och auktioner, Upcycling

För nån vecka sen kånkade jag hem jordens tyngsta sängbord (kuriosa: nattygsbord hette det troligtvis på 1700-talet när man hade sina sängkläder (nattyg) vid sängen. Det begreppet används sällan på möbelsajter idag. På 1800-talet blev det modernare begreppet nattduksbord poppis. På bordet hade man skönhetsartiklar. Idag är det lättare att säga sängbord (källa: skillnadmellan.se). Sängborden var brunbetsade och helt gratis. Jag ville ha en mer ombonad "klädd" känsla i sovrummet och bestämde mig därför för att ge mig på tapetsering för första gången i livet.

Här nedan ser du resultatet! (Tapeten har inte torkat riktigt ännu, därav lite buckligt invid kanten. Kan meddela att den är superslät och fin dagen efter).

Efter
Före

Jag använde mig av en strukturtapet som heter Swedish Grey 5559 från BoråsTapeter.

Och en grå väggfärg från Colorama med en skvätt gult i (egen blandning). En liter, NCS S 2000-N, Sober täckfärg. Brytbas A. Burkstorlek 0,9 L, recept CH 1,4, RX 0,4, YX 1,4.

Du behöver:
Något att upcycla. Gärna gratis som i mitt fall. Sök på "bortskänkes" på t.ex. blocket.
Färg
Pensel
Roller
Plastpåse
Golvskydd

Plastpåsen har du för att inte behöva tvätta pensel och roller mellan varven. Se till att det är nog med färg på dem så det inte torkar och stäng in dem i plast medan du väntar på att måla nästa lager.

Skydda golvet genom att lägga något under det du ska måla. Tips! Höj upp det du ska måla med böcker eller tärningar eller så för att inte rolla längs med golvskyddet, så du får lite luft i mellan.

Börja med att penselmåla eventuella urgröpningar som du inte kommer åt med rollern.

Jobba metodiskt. Fundera över var du ska börja så resultatet blir bäst för möbeln du ska måla. Exempelvis att pensla där vinkeln möter nästa skiva. Att inte lämna tjocka ränder för att måla där om 10 minuter, det hinner torka till lite och blir ojämnt.

Jag valde att måla undersidan tre gånger för ett heltäckande resultat, eftersom jag inte skulle tapetsera där. Inget förarbete gjordes eftersom underlaget och färgen var matt. Kanske behöver du sandpappra för att rugga upp ytan lite för bäst fäste. Ovansidan, som skulle tapetseras, målade jag med ett lager så att det bruna inte skulle synas i eventuella skarvar.

Tapetsera

Du behöver:
Måttband
Tapet
Klister
Pensel
Spatel eller borste
Vass kniv/rakblad
Penna
Linjal
Våt trasa
En nypa mod

Jag planerade först hur bred rullen var och var det passade bäst att börja. Jag bestämde mig för toppskivan och mätte upp hur lång bit jag behövde för att täcka kanter och topp. Ta gärna en cm extra att skära bort sen för ev. ojämnheter på möbeln.

Det går bra att klippa rullen med sax eller skära med kniv (men skär inte direkt ner mot golvet, jag använde mig av linjalen och lade den under strecket jag skar längst).

Se till att du lägger tapeten så att dina klippta sidor är de du ska justera in med kniven och den raka fabrikskanten är den som ska möta nästa bit tapet i skarven. Eftersom min tapet skulle vikas över kanterna mätte jag ut hur mycket överhäng jag behövde och drog sen ett streck med pennan där tapeten skulle börja på skivan. Jag vek också ner kanterna lite så jag lättare skulle se hur tapeten skulle läggas.

Lägg tapetbiten åt sidan och på med klister! Jag använde pensel men roller går såklart hur bra som helst. (Vilket klister du behöver beror på tapeten. Det hjälper de dig med i färgbutiken. Har du en liten sak du ska tapetsera kan du alltid använda decoupagelim som finns i hobbybutiker - Den minsta klisterburken är ju annars onödigt stor). På med lim så det täcker, inte för lite (det kan blir bubbligt och stökigt) men inte så onödigt mycket att det sipprar ut massor och kladdar när du drar på tapeten. Typ en millimeter tjockt lager-ish. Jag tog bara lim på toppskivan först för att slippa kladd när jag sen skulle ner med sidorna.

Dra lite lätt med skrapan från mitten snett ut mot sidorna så du får ut ev. luftbubblor. I detta stadie går det att lyfta på tapeten och justera den om du behöver. Se bara till att tapeten fäster. I mitt fall har jag en nonwoven som reagerar på fukten och då bubblar lite oavsett vad. Ingen fara - allt är slätt och fint dagen efter.

Jag kom fram till att fronten var bäst att börja vika ned av sidobitarna. Lim på kanten och vik ner. Dra med skrapan (se till att det inte är lim på skrapan så det hamnar på tapeten. Om det ändå händer kan du torka bort det med din våta trasa. Skär längs med kanten (se bild ovan till höger).
Glöm inte att torka av kniven mellan varven då den också får lim på sig, blir kladdig och tapeten kan förstöras då den slutar skära och istället klumpar ihop tapeten.

Limma nu sidan och gör om samma procedur.

När alla sidor är nedvikta skär du bort överhänget längst kanterna. Se till att ha en riktigt vass kniv. Jag bytte mellan sex olika för att vara säker 😂. Dra kniven inåt mot möbeln hellre än utåt.

Nu är det dags att foga ihop två bitar. Här läggs inte tapeten omlott över, för att det helt enkelt blir knöligt, du lägger den så tätt emot det bara går. Torka längst med skarven med din våta trasa (som du behöver skölja rent mellan varven) så inga limrester hamnar på tapeten. Sen gör du samma sak med kanterna som innan.

Jag hade sån tur med sidorna att de var exakt lika höga som tapetrullen så det var bara att köra. Vik gärna kanterna när du passar in den, innan limmet är på, så blir det lättare att sätta dit den sen.

Tadaa!

Som sagt, bilden är tagen nån timme efter så limmet har inte torkat till ännu - det blir perfekt dagen efter! Märker du att nån flärp sitter lite löst dagen efter limning är det bara att pensla in lite mer lim och trycka fast den.

Likes

Comments

loppis och auktioner

För det första - här är fåtöljen jag skrev att jag fick hemskjutsad och allt för 400kr för inte så länge sen (HÄR). Den kommer antagligen säljas vidare inom relativt snar framtid.

En annan sak jag skrivit om är auktinstipset (HÄR). Men hur sjukt är det inte att de fåtöljer som annonseras där har gått upp så mycket mer än de andra, som också säljs på Bukowskis i Stockholm? Okej att det är några fler timmar kvar på dem, men ändå. Stor skillnad ju. Kan det vara så att man budat utan att se efter om det finns liknande? (Btw tror jag att de skrivit fel här när de säger att det är "Etcetera"-stolen).

Likes

Comments

diy

Som vanligt i vårt hem rör sig möbler in och ut; ur rum, ur boende. Vi hade ett tag en stringhylla bakom matbordet men istället för att bli en härlig bokhylla med ett litet trevligt barskåp, blev det en avställningsyta. Där huserade tre trötta matematikböcker (min man bestämde sig för att bli superpappan som lär vår dotter matte på ett bra sätt 👽) med nån kladdig Morberg-bok, post och leksaker. Det såg väldigt skräpigt och oharmoniskt ut. Så jag plockade ner den och sideboardet som tv:n stod på fick ta dess plats. Plötsligt blev rummet mycket mer "vuxet och sofistikerat" minsann 😌 Eller ja, den delen av rummet. Delen där tv:n står ser inte så kul ut. Men, men, åter till ämnet.

Jag kom under den här resan fram till att min teori om hur pluggar expanderar inte stämmer. Därför tänkte jag snabbt gå igenom hur man får ut dem. (Det skulle liksom kännas lite obehagligt att bara plocka bort utanpåliggande plast och spackla in resterande plugg i väggen. Jag skulle ju alltid veta att de fanns där inne nånstans.

1. Plocka ner din hylla.
2. Skruva in skruven i pluggen som nu sitter kvar i väggen.

3. Dra ut skruven! ...och inse att du skruvade in den för lite. 😂 En tredjedel av pluggen kom ut. Skruva in den lite mer nästa gång... och inse att det fortfarande är för lite. Du behöver alltså få in skruven i hela pluggen i princip, för att inte dra av den. I synnerhet om den är relativt liten. Men tänk på att tången fortfarande behöver få ett fast grepp om skruven.

Vicka något upp och ner, sida till sida och dra sen rakt ut - hela pluggen kommer med! (Det är faktiskt inte jättesvårt, men blunda för guds skull, eller ha på dig såna där skyddsglasögon (vem har såna hemma?!) man får lätt massa skit i ögonen, och stå stadigt, för när den väl åker ut så slungas du bakåt. Att stå jämfota på en skruttig stol är en mindre bra idé... tro mig 🙄).

4. Titta på hålet och känn dig nöjd.

5. Har du en gummihammare hemma kan du banka in väggen lite då den lätt buktar ut på sina ställen där pluggen dragits ut, beroende på väggmaterial.

6. Använd en liten spackelskrapa för att skrapa bort färg och annat skrufs som spruckit loss runt hålet.

7. Sandpappra så allt ser värre ut än det var.

8. Spackla! Låt torka enligt förpackningens instruktion.

9. Sandpappra igen.

10. Upprepa steg 8-9.

11. Måla.

Har du större plugg i väggen ska det funka med korkskruv 😂 Ta ett glas vin och kör vidare med öppnaren i väggen. Låter himla bra tycker jag!

Likes

Comments

Växter

Det var en gång en svajnedyr fiolfikus vid namn Horton som bodde hemma hos oss. När vi flyttade tyckte han att livet blev läskigt och släppte alla sina blad. Han var ömsom för blöt ömsom för torr. Jag visste helt enkelt inte vad jag skulle ta mig till. Så jag kapade huvudet av honom. De späda små blad som ändå vågat sig ut trillade också av och jag kapade honom vid fotknölarna istället. Efter ett år med en skrumpen, trött gammal sparrispinne kvar i jumbokrukan fick vi äntligen in lite grönt i vårt hem. Mina svärföräldrar tog med sig en ny fikus. Hortons kvarlevor åkte ut och in flyttade Benny. Säg hej till Benny. Hej Benny. Må du leva i åtminstone en säsong.

Likes

Comments

Contains affiliate links hitta din stil, styling, Newport
Vad ska jag söka efter? Newport

Det är måndag igen och true to form (ja, men i alla fall de senaste två veckorna) ska vi ta en titt på ytterligare en inredningsstil. (Ni kan hitta de tidigare HÄR, HÄR och HÄR).

Newport, New England, Nautical, Cottage eller Costal. Den här stilen har väldigt många namn. Det som kännetecknar den är en ljus bas med sköna fåtöljer. Peta in lite trämöbler (vilket träslag som helst funkar i princip, men blanda dem inte), en stråhatt, en och annan åra, lite rep, gärna en fläkt i taket, sisalmatta och blått som primär accentfärg, gärna i form av ränder.

För att hitta inredning i denna stil skulle jag gå till Newport home interiors.

Växter som passar denna stil: Lyxiga snittblommor, gärna vita rosor eller blå hortensia.

Likes

Comments