inspiration

Part two - Den sobra stilen

På senare tid har jag alltså gått från Jonathan Adler-sprak till en mer intetsägande färgskala. Ton i ton, mjuka färger och stora detaljer. Mitt senaste inköp var ju hänkelvasen som klickades hem på auktion för att jag blev kär i Hanna Wessmans vassamling (syns i en av bilderna nedan). Nästa inköp ska i alla fall vara: ett mindre tulipbord som sidobord (kan vara Arkanas, behöver inte vara Eero Saarinen med marmor), mer keramik, en Mantis-lampa (troligtvis golvlampa), nytt soffbord, Gubis Pedrera, och en ny tv-bänk, Ikeas Stockholm. Låter som massor men det är bättre att jag planerar för det går in och ut så mycket pga osäkerhet annars. Bättre om målet är tydligt 😌 Sen säljer jag ju av massor, typ alla kuddar vi har, tv-byrån är såld, solspeglar, soffbordet kommer säljas framöver osv. Inspireras nedan!

Vilken stil tycker ni mest om? Den färgsprakande från igår eller mjukare mix?

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

inspiration

Part one - färgfasen

Jag har pinnat en del i år och inser att jag är kluven mellan färg och glamour och svartvitt, beige och trä. Jag började året med färg och spex och avslutar året med en sober lugn och harmonisk färgskala, det får ni ta del av i del två. Har kramp i fingrarna nu. Inspireras nedan!

Likes

Comments

inspiration, sovrum, Tips

Alltså det här med att möblera om hörrni. Idag skulle jag testa hur en större fåtölj skulle funka i sovrummet, eftersom jag bara antagit att vi endast får plats med en mindre. Flyttade då på en av fåtöljerna i vardagsrummet (som ändå känts lite off på sin plats) och plötsligt tycker jag att det är självklart att den ska stå i sovrummet. Då kan vi också ha en längre tv-bänk som jag kan ställa skruffs på utan att skymma tv:n (vilket jag tycker är en självklarhet för tv:möbler). Sen kom jag på att min egen idé om hur man kan hacka Stockholmsbänken skulle vara ett ypperligt alternativ. Inte för matchigt med den andra bänken men att de ändå hör ihop.

Ska jag ha den här fåtöljen, som vi redan hade i vardagsrummet, i sovrummet nu? Jag som precis beställt nya fluffkuddar till fåtöljerna, med det kanske blir ännu bättre om de är separerade...😳 så förvirrad

Möblera om mer hemma hörrni! Man vet aldrig när det plötsligt blir en aha-moment. Som när jag flyttade på vårt sidebord till matbordsdelen. Plötsligt var det självklart att den skulle stå där.

Likes

Comments

loppis och auktioner, försäljning

Fredag
Jo, först har jag ju stalkat min stol som jag blev fullständigt besatt av och hittade på grund av den faktiskt en skattkammargömma, bara 20 minuters promenad från var vi bor! En hemlig håla som köper in nya designmöbler var 6e månad för att sälja till hotell och större projekt. När de tröttnat på möblerna säljer de ut dem för inköpspris, gissa om jag härjade jag runt och letade fåtölj till sovrummet. Min vita fluffiga var redan såld. De hade en låg kvar men den var typ för liten för en treåring. Jag hittade faktiskt en fåtölj som jag vill att N provsitter innan hemkörning. Gissar att jag kommer hänga där några gånger om året 😜

Den fåtölj jag tittade på var silvergrå i och beigeig på utsidan, men som den rosa i bild i modellen, som en lös gammal elefantrumpa typ. Inte den mest spektakulära designen men skön att sitta i och perfekt storlek. De hade även det lilla bordet, fast i gråsvart. Funderar på den med.

När jag fått upp ögonen för märket hittade jag två andra mindre fåtöljer av intresse, men vet inte hur jag ska få tag i dem riktigt. Får väl fråga vad de planerar för inköp härnäst.

Lördag
Lördagen gick i solens tecken, trots att det regnade mest hela dagen. Jag åkte till Bukowskis med mina solspeglar som jag bestämt mig för att jag är klar med. De tog bara emot en av fyra för att stora speglar är mer gångbara enligt dem, så jag får sälja de andra tre "privat" på Blocket eller nåt. Är du intresserad får du gärna lägga ett bud 😁 Alla speglar är konvexa och "vintage".

Efter det var det tänkt att åka till guldgruvan och provsitta stolen men det hann vi inte för att vi väntade finbesök 💁 Istället började jag hänga om tavlor i sovrummet för att täcka tomrummet efter solarna.


Söndag
Idag har jag varit på biblioteket och lånat den där Axel Larsson-boken för att ta reda på mer om min byrå. Vi tror nämligen vi ska sälja den vidare sen när vi hittat vad vi egentligen ska ha vid tv:n. Den passar inte riktigt in stilmässigt hemma hos oss. Min plan var ju att måla och tapetsera men det vill jag ju inte nu längre. Säljer jag den vidare vill jag ju veta mer om ursprunget. De är inte jätteduktiga på värdering på auktionshusen alla gånger. Ju mer påläst jag själv är desto bättre slutpris gissar jag.

Likes

Comments

Alla tips mottages

Jag behöver nämligen ett mega konto för att ha råd med alla mina italienska lampor och stolar. Ha-begäret för Botolo-stolen kom som en blixt från klar himmel och nu måsta jag ha den. Den kostar bara typ 50 tkr 😱 WHAT! Så klart... Alla öron och ögon öppna nu från er sida - meddela mig snarast när du hittar en utförsäljning, visningsexemplar eller auktion på Botolo! I needs it, I wants it! 👀

Instagram @theresesennerholt

Likes

Comments

loppis och auktioner, Tips

Hello! Ja, jag har tidigare sagt att jag fått frågor om hur det fungerar, det här med att handla på auktion och utlovat ett inlägg om det. Jag tänkte lite snabbt berätta om mina erfarenheter om Bukowskis Market som alltså är deras onlineauktion och eventuellt inte kallas för Market längre men men....

Visning
Du kan se objektet i bilder på nätet och live på adressen som nämns i annonsen. (Jag handlar nästan alltid från Hägersten då det är i Stockholm och jag kan klämma och känna på sakerna på plats, det är en gigantisk och fantastisk plats att besöka. Tar du tunnelbanan till midsommarkransen går du ut till höger, gå ut rakt fram mot motorvägen, under broarna och upp på andra sidan, där ligger det åt vänster. Anledningen till varför jag skriver det är för att jag själv irrade omkring i 40 minuter med gps första gången jag skulle dit och hämta ut en tavla).

Bild: Åsa Myrberg

Buda
För att få buda behöver du skapa ett konto på Bukowskis. Ägaren till objektet kan, oftast om objektet är värderat till över 1500 kr, bestämma att det ska finnas ett lägsta acceptpris. Om ditt bud accepteras står det i grönt att acceptpriset är uppnått. Om acceptpriset ej är uppnått kan du fortsätta buda nån hundring i taget, tills du når gränsen de satt. Gränsen brukar ligga nånstans runt hälften av det beräknade värdet.

Extra kostnader
När du budar ska du komma ihåg att det tillkommer en provisionsavgift på 22,5 % och administrativ kostnad på 50 kr. Detta gäller alla auktionshus med varierande kostnader. Nu för tiden räknar de flesta ihop det åt dig så du ser vad som faktiskt ska betalas innan du godkänner budet. (Köper du ett konstverk kan det tillkomma något som heter "följerätt" som betyder att konstnären, eller släktingarna till denne, får en viss procent av värdet när objektet säljs vidare.)

Betalning
Du kan betala på plats när du hämtar ut objektet eller via deras hemsida.

Utlämning
Du kan hämta ditt objekt på den auktionsadress som nämns i annonsen. Ta med id-handling (för säkerhets skull) och objektsnummer. Är objektet i en annan stad eller du inte orkar åka dit kan du betala via hemsidan och få det hemlevererat via dem. Åker någon annan och hämtar objektet åt dig behöver den dina personuppgifter. Jag har tidigare skickat med id-handling, mejlat bild på id-handling, men det har också räckt med att de kan hemadress och personnummer. Det varierar kanske beroende på vem som står i kassan.

Ånger
Om du skulle vinna budgivningen och sen ångra dig, mejlar du Bukowskis (return@bukowskis.com) och säger att du ångrat köpet av föremål nr xxx. Du behöver inte, som hemsidan säger, hämta ut och skicka tillbaka objektet. Du kan ångra dig direkt, utan att hämta ut det. Du behöver mejla från den adress du registrerat hos dem och skriva med ditt namn. Har du fått varan hemlevererad står du för leveransen och returen.

Återrop
Ångrar du köpet läggs objektet ut till försäljning igen, det kallas för återrop. Ett osålt objekt kan läggas upp två extra gånger, alltså säljs objekt i max tre veckor.

Spara sökning
Söker du något speciellt kan du "Spara sökningen". Då mejlar de dig när ett objekt kommit in som matchar din sökning.

Bild: Åsa Myrberg

Förlängning av bud-tid
Observera att vissa auktionssidor har ett system där auktionstiden förlängs med ett visst antal minuter om någon lägger ett bud nära sluttiden, på så sätt fortsätter det tills inga nya bud inkommer. Så du som tror att du kan köra en Tradera och lägga i sista sekunden kommer inte automatiskt att kamma hem favoritobjektet, så håll koll!

Happy bidding!

Själv missade jag en tavla igår p.g.a. osäkerhet, störigt. Jag skulle bara ha kört på och sen eventuellt ångrat mig i efterhand när jag fått tid att tänka...

Likes

Comments

styling, inspiration
Ett mini-tips

(Jag hoppas ni förstår min Gunilla-referens och ibte tror att jag gått och blivit bananers)

För nån vecka sen såg jag att Boåsen hade sina parfymer under en glaskupa, precis som jag, och insåg att det här ju är ett superbra tips. Jag hade en glaskupa som jag inte riktigt visste vad jag skulle göra med tills jag kom på att den ju är jättebra att förvara parfymer i och då slippa damma av alla mina korkar och "axlar" på flaskorna.

Likes

Comments

Växter

Jo, det går hur bra som helst, fyra stycken tog sig och har sen bilden togs vuxit till sig ännu mer! Som jag förstår det ska de klippas ner till 7-8 cm när stammen är 16 cm (vilket är typ igår). När plantan sen är 16 cm, hög igen ska den planteras med halva kärnan ovan jord. Så det ska jag!

Likes

Comments

diy, Tips, inspiration, sovrum

En DIY-guide

Istället för ett Hemnetinlägg bjuder jag idag på ett helgprojekt!

Jag börjar med att ursäkta bildkvalitén, jag hade lite olika inställningar på kameran och klickade bara utan att reflektera, jag var liksom lite upptagen med att bygga.

Min sänggavel blev till slut 185 cm bred. Jag valde att skära till mindre bitar (8 ggr 22,3 cm = 178,4) eftersom vadden och tyget bygger lite på bredden.

Kostnad ca 2000-4000 kr beroende på vilka verktyg man har hemma och vilket tyg man använder.

Jag använde:
2 stycken 10 mm tjocka mdf-skivor, 1220x2440 mm, 190 kr styck. Dessa blev tillskurna på Bauhaus. 12 kap för 25 kr per kap, i storlekarna:
2 st 223x1000 mm (mittbitarna)
2 st 223x940 mm
2 st 223x880 mm
2 st 223x 820 mm + höjden på sängen eftersom jag ville att den står på golvet hellre än att skruva fast den i väggen.
Spillbitar sparades för att skruva ihop alla delar på baksidan.

7 cm tjock tillskuren skumplast, beställt i måtten ovan, minus sänghöjden, från Kvarnby textil för 1336 kr inkl. frakt. (Så värt det! Jag hade fått betala samma pris för att skära till det själv vilket är ganska svårt).

2 paket plattvadd från Ohlssons tyger. Jag tog den tjockare varianten. 200 kr styck (hade jag inte klätt benen hade ett paket räckt).

5 meter tyg från Panduro 180 kr / m.

Sticksåg lånad av svärfar
Tving/klämmor 75 kr
Sandpapper hade hemma
Spraylim 150 kr
Mattkniv hade hemma
Tygsax 200 kr
Häftpistol 250 kr
Häftklamrar 2 pak 10mm, 50 kr st
Tång hade hemma
Skruv (ca 25 mm lång) hade hemma

Jag började med att placera mina mdf-bitar som de skulle ligga när allt var färdigt.

Jag tog en tallrik och ritade upp var jag skulle såga.

Som ni ser i bilden nedan började den yttre kurvan alltid från bredvidliggande planka. Med hjälp av en spillbit måttade jag så att mina markeringar började ungefär på samma ställe på tvillingbiten. Jag fyllde i kanterna för att få en ungefärlig känsla för hur det skulle se ut när bitarna var bortsågade. Med allt detta sagt kan jag meddela att jag ändå valde att såga på fri hand när jag insåg att detta var en för liten kurva 😂

Jag började med att såga till en bit som jag ville ha den, sen använde jag den som mall till alla bitar genom att sätta ihop den med en bit i taget och rita av kurvan. För varje tvillingpar som sågades satte jag ihop dem och sandpapprade bitarna så de var lika.

Skumplasten skickades inpackad i stor plast som jag använde som golvskydd för att spraylimma inomhus - gör helst inte det, spraylimma inomhus alltså 😷

Eftersom jag inte sågat av toppen (t.e.x. för en helt rund form) kunde jag lägga skumplasten mot toppen för att veta var den skulle placeras på benbitarna.

Själva spraylimmet kändes rätt värdelöst men det var för att jag sprayade 20-30cm ifrån skivan (eftersom instruktionen sa att det skulle göras). Men skummet fastnade aldrig, så till slut körde jag 10 cm ifrån och ganska generöst, vita små lim-flingor samlades på mdf:en och först då funkade det. Det är ju inget måste med limspray, men det var rätt skönt att skummet satt fast när jag gick på nästa steg - skära till den.

Hörnen skars bort genom att följa kurvan på mdf-en.

Det behöver inte vara superexakt här tänkte jag eftersom vadden och tyget ändå rundar till det hela, men jag klippte ändå litegrann efter kniven där jag tyckte det behövdes.

Vadden klipptes med ca 15 cm "sömsmån" på vardera sida.

Jag började med benbitarna där jag först fäste vadden under skumplasten.

Sen häftade jag fast sidorna. Jag började i mitten. Jag drog lite försiktigt med hela handflatan för att spänna vadden något. Den slits lätt sönder så dra inte för hårt om du ska göra detta. Jag lät vadden fortsätta ner för benet och häftade fast den på baksidan. Där skumplasten slutade vek jag in kanten så tajt jag kunde och fäste på baksidan.

Gällande de andra bitarna klippte jag av hörnen som blev kvar av vadden efter att jag häftat fast botten och sidorna. Jag vek sen upp vadden mot kanten så att den veckades lite på bägge sidor, drog åt, och häftade fast. Sen klippte jag av överflödig vadd.

Toppen kvar! Här drog jag bak all vadd med ett stadigt grepp, tittade på framsidan att det såg jämnt ut och att skumplasten rundades som jag ville, sen öste jag på med häftklamrar i mitten.

Överflödig vadd klipptes bort då det annars ligger i vägen när jag ska häfta fast tyget.

Häftpistolen är min bäste vän, strax efter kommer tången 😂 När det blev fel, vilket det blev ganska många gånger i början, tog jag tag i en klammer med tången och snurrade åt ett håll, då kom hela klammern ut, utan problem.

Dags för tyg! Jag valde att stryka tyget innan. Sen fäste jag tyget i samma ordning som vadden.

Benen ser ut såhär på baksidan.

Botten på de andra bitarna häftade jag först fast precis som med vadden, sen sidorna, därefter vek jag in kanten och häftade fast den, för att sedan vika över resten rakt över och häfta fast. Som ett paket.

Nu över till överdelen!

Sidan av toppen drog jag åt snett inåt, uppåt och fäste för att få en jämn sida.

Här drog jag sen tyget bakåt i mitten, precis som med vadden, tittade framifrån om det såg bra ut och fäste på baksidan.

Nu var det dags att vika! Jag testade olika vikningar och bestämde mig för att ha tre veck på vardera sida. Har du en tunnare skumplast (4 cm) tror jag inte du behöver vika, men har du en tjock, som jag, måste du det.

Det är lite svårt att beskriva hur man viker. Tyget vek sig själv nästan, jag bara "rullade" det mellan mina fingrar för att placera vecken där jag ville ha dem, och fäste ett veck i taget. Jag jämförde sidorna med varandra hela tiden och fäste sen på baksidan när jag var nöjd.

Till sist klippte jag av överblivet tyg och häftade lite till.

Nu var det äntligen dags att sätta ihop allt!

Jag lade alla bitar upp och ner på golvet och måttade in att de låg jämt (speciellt benen så den står stadigt). Spillbiten som skulle fästa alla delar med varandra lade jag så den låg prick i mitten och sen skruvade jag bara fast den. (Ps. förborra inte i mdf, skruven fäster inte.) Mina skruvar och spillbitar tog slut för tidigt (typ 26 skruvar på två spillplankor) så min sänggavel är lite fladdrig 😂 men det gör inget eftersom den står fastkilad mellan sängen och väggen.

Thadaa!

Och det är här nånstans jag inser att tyget ligger åt olika håll 😓 På Panduro sa de att det var viktigt att jag klippte åt samma håll, alltså att jag inte blandade lodrätt och vågrätt liggande tyg, de sa ingenting om att tyget också kan vara "upp och ner". Det syns mer i bild än i verkligheten, då sammet ändå skiftar lite i olika ljus men alltså... Ska du göra detta, se till att hela tiden kolla av hur tyget ligger. Sjukt frustrerande att vara så nöjd och samtidigt känna "f*n, ska jag behöva montera isär allt nu för att vända på tyget? Den är ju nästan precis som jag vill ha den". Störigt!

Likes

Comments

diy, inspiration, sovrum

Som ni förstått vid det här laget har jag velat måla om sovrummet ett tag. Fast nu vet jag inte längre, jag börjar gilla färgen nu när vi gjort om lite 😂

Ett tips inför färgval (speciellt när man är osäker på om man ska måla överhuvudtaget) är att måla på en bit trä (eller ev. papp?) som du kan flytta runt i rummet och se i olika ljus, istället för att måla direkt på väggen. Jag råkade ha en bit mdf hemma så jag använde bägge sidor för varsin färg och målade sen över den färg jag gillade minst med min tredje färg.

I många fall målar man direkt på väggen och det slutar med att man jämför färgerna mot varandra istället för att titta efter hur varje individuell färg fungerar i rummet. På det här sättet kommer du ifrån det.

Jag lutar just nu åt den här färgen 👇 Farrow and balls "Pavilion gray". Eller min egen blandning som användes när jag tapetserade sängborden (läs om det HÄR).

Ps.

Håll utkik på bloggen, snart kommer ett sovrums-DIY av rang! skryt skryt*

Likes

Comments