Känslan när planet lyfte från Landvetter en tidig morgon i mars för två veckor sedan var en blandning av lättnad att äntligen komma ifrån skolan lite tillsammans med nyfikenhet och och en lycka att äntligen få åka tillbaka till Lofoten, den plats som hittills är den vackraste jag besökt i livet.

Denna gång bodde vi i en Rorbu på den lilla ön Hamnøy i närheten av Reine inte långt från Lofotens yttersta spets och världens ände, Å. Dagarna spenderade vi med olika utflykter och hikes, det var fantastiskt att uppleva skillnaderna mellan vinter och sommar på denna ögrupp. Vädret var minst sagt oförutsägbart och under en tid på fem minuter hann vi få, regn, snö, sol och hagelstorm, allt i en vindhastighet på 18m/s. Jag har aldrig känt mig så levande som jag gjorde när vi stod längst ut på en klippa vid havet och betraktade denna storm forma höga turkosa vågor medan solen försökte bryta sig igenom bakom de 400 meter höga bergen runt omkring. Magiskt.

Tänkte inte skriva så mycket mer utan låta bilderna tala för sig själv! Tack Tommy för att jag fick chansen att uppleva Lofoten med snö på bergstopparna, det var en dröm som gick i uppfyllelse och jag kommer aldrig att glömma denna resan! <3

Tack Lofoten för denna gång! På återseende <3

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Det fina med att ha vänner utspridda i landet är att man får en bra anledning att resa lite! Nu i början av oktober flög jag upp till Östersund för att spendera några dagar i äkta Jämtlands-anda tillsammans med Tove. En efterlängtad vän och en skön paus från skolan, typiskt hälsosamt med lite norrlandsluft också! Så, hur mycket hinner man då se av Jämtland på 72 timmar? Otroligt mycket!

Längtar redan efter nästa resa!

Likes

Comments

Nu har vi landat på svensk mark igen efter en månad på resande fot i tre olika länder! Det har varit en fantastisk resa med väldigt mycket att uppleva hela tiden, inte många lugna stunder har det blivit. Det kommer nog ta ett tag att ta in allt man sett och gjort, vilket på ett sätt är bra, då känns det som att man fortfarande är iväg på resan:) Tommy brukar tycka att vi behöver semester från semestern när vi kommer hem! Nu önskar vi oss lite sol och värme innan skolan drar igång i slutet av augusti igen, så får vi se vart det bär av här näst! Hej så länge och på återseende! /TurRetur

Likes

Comments

Vårt sista stopp på Lofoten blev Svolvaer där vi gjorde en riktigt härlig vandring upp på toppen Tjeldbergstind, där uppe hade vi utsikt över hela Svolvaer med omnejd, vackert! (några av bilderna nedan är även från fisketuren vi gjorde vid Svolvaer då vi fick bilderna från skepparen först nu). Vi påbörjade sedan resan norrut igen mot Tromsö via Harstad där vi spenderade en natt för att slippa köra så långt på en dag. Väl i Tromsö väntade för mig en spännande utmaning, Tromsö Skyrace. Jag sprang ett lopp som gick från staden upp på toppen Tromsdalstind 1238 m.ö.h. 29km långt och det jobbigaste jag gjort i mitt liv. Men de 6 timmarna, 11 minutrarna och 16 sekunder som det tog mig att genomföra loppet var också bland det häftigaste jag gjort och en stor personlig utmaning. Riktigt kul, härlig stämning och jag är så nöjd med min insats! :) Efter loppet blev det burgare och en välförtjänt öl! Igår, vår sista heldag i Tromsö åkte vi ut till ön Sommaröya som var superfin med alla sina kritvita sandstränder och turkosa hav. Mysig dagsutflykt! Nu säger vi tack Norge för 14 fantastiska dagar, detta land har allt man kan önska sig för fina äventyr! Mot Göteborg!

Tjeldbergtind

Det krävdes lite klättring för att nå hela vägen upp till toppen!

Nedanför ligger Svolvaer

Tommys bamse-Lyr!

å min bamse-torsk!

Tromsö skyrace, påväg mot högsta toppen Tromsdalstind, 1238 m.ö.h.

På toppen var allt vitt av snö och dimma!

Och så ner igen, med utsikt över hela Tromsö!

Påväg ner mot dalen och sista 10km!

Äntligen i MÅL!!!

Längst där uppe på bortersta toppen sprang jag! :)

Sommaröya

Påväg tillbaka till Tromsö kom det helt plötsligt ett gäng med renar strosandes längs vägen!

Likes

Comments

E10, en Europaväg som helt saknar vägstreck, blir smalare och krokigare ju längre man kör och som knappt rymmer en liten bil på vägbanan mot slutet innan vägen helt tar slut i byn Å, världens ände! E10 är kanske också bland de vackraste vägar vi hittills kört. Den slingrar sig mellan bergsväggarna alldeles intill ett helt turkost hav, då och då dyker små kustbyar upp, med röda rorbuer byggda uppe på höga stolpar i vattnet, allt för att klara den höga tidsvattenskillnaden som är här. Tidvattnet höll på att lura mig och Tommy igår när vi glatt gick ut på några klippor där vi stod och fiskade till tolv igår kväll till en helt fantastisk rosa himmel. Påväg in igen hade vattnet höjts ca 1,5 meter och vägen vi tagit ut var nu bara hav, det blev en liten bergsklättring för att ta oss tillbaka till fastlandet! Vi har hunnit med en fisketur på en båt där vi fick både torsk, lyr, sej och lubb de största på ca 7-8kg, kul dag! Igår gjorde vi en hike till Kvalvika, en plats som jag längtat efter att få se länge. Det var helt fantastiskt vackert!! Vi hade lite otur med havsdimma som hade lagt sig i viken, men samtidigt var det magiskt! Man kan vandra ca 1 timma till upp till en topp sm heter Ryten som ligger med utsikt över Kvalvika, men det var för dimmigt denna dag. Jag ser det som en bra anledning att åka tillbaka hit någon gång igen för att vandra upp dit! Vi har också spenderat lite tid i Henningsvaer som är en jättemysig liten by utspridd på några öar på södra sidan av Lofoten. Ute vid Å och Reine som en annan by heter ute vid spetsen på Lofoten spenderade vi två nätter på ett mysigt ställe där ägaren bjöd på nybakta kanelbullar från det lokala bageriet varje morgon, mumms! Reine är nog bland de vackraste ställena jag sett, den byn är som ett vykort åt vilket håll man än tittar! Nu har vi börjat resan uppåt mot tromsö igen och kommer upp dit på fredag och spenderar sedan helgen där i kring!

​Utsikten från vårt rum i Kabelvåg

Fisketur med skepparen Nigel, på kusten utanför Svolvaer.

Utsikten från vårt rum i Henningsvaer!

Vid världens (och vägens) ände! Å

Vandring mot Kvalvika

Kvalvika

Kvällen i Sörvågen där vi bodde, mellan Å och Reine!

Reine

Reine

Å

Å

Nusfjord

Henningsvaer

Henningsvaer

Likes

Comments

Nu har det gått några dagar sedan jag hann uppdatera här senast, dagarna har varit minst sagt fullspäckade och det är svårt att gå och lägga sig när det finns så mycket fint att se och midnattssolen som lyser över oss. Vi befinner oss just nu mitt på Lofoten i en liten by som heter Kabelvåg, imorgon ska vi åka ut på en fisketur som utgår från byn Svolvaer här bredvid. Men om vi ska ta det lite från början så kom vi till Bodö i måndags med flyg, kvällen bjöd på 25 grader varmt och strålande sol, något som vi uppskattade mycket efter att haft det rätt kallt. Dagen därpå hoppade vi på Hurtigruten som satte kurs mot Tromsö, vi spenderade 24 vackra timmar ombord på denna båt, Kong Harald, omgivna av alla vackra höga berg och ett enormt blått hav. Innan tröttheten på natten tog över och vi fick lägga oss hann vi åka in i Trollfjorden, vilket var riktigt häftigt! Vi stod också uppe på däck och spanade när båten la till som hastigast i Stokmarknes, byn där mamma är född:)

Vi har sedan spenderat dagarna här nere på Lofoten, ett ställe jag länge drömt om att åka till. Det är fantastiskt här, det vackraste jag sett. Midnattssolen, bergen, det turkosa havet, stillheten, allt! Vi har gjort några hikes upp på bergstoppar här, Keipen och Mannen, båda bjöd på fantastiska utsikter när man väl nått toppen! Toppen Mannen är 400m hög ligger vid det som sägs vara Lofotens vackraste strand, Haukland, och jag är absolut beredd att hålla med!! Imorgon ska vi försöka hinna med en topp till här i närheten. Tidigare idag blev det ett dopp i havet för mig, på en strand som heter Rörvik, helt turkost vatten och kritvit strand, man kan nästan tro man är i karibien någonstans! (det var dock kallt, men uppfriskande) :)

Vi har nu en vecka kvar här på Lofoten och i Tromsö, tiden har gått väldigt fort, men man hinner se otroligt mycket på en vecka, så vi ska ta vara på denna sista till fullo!:)


Bodø

Hoppade av snabbt i staden Svolvaer, här finns gott om fisk upphängd på tork!

Trollfjorden

Stokmarknes bjöd på vackra färger innan läggdags!

En staty som ingår i ett projekt som heter Imellom, vilket går ut på att skapa fina intressanta platser "påväg" till resmålen.

Hike upp till toppen Keipen utanför Harstad, första delen gick genom denna fantastiska fjällbjörkskog

Keipen

På toppen av Keipen<3

Bodden en natt i en supermysig typisk norsk liten röd hytte!

Den högra toppen är "Mannen" som vi gjorde en midnattssol-hike upp på!

Utsikt över Haukland beach uppifrån toppen!

Klockan är här ca tolv på natten!

Stränderna här är helt fantastiska! Här är Uttakleiv.

Rörvik strand

Dagens härliga dopp i det blå!

Likes

Comments

Upptäcktsfärden på dessa gröna öar har fortsatt nu i några dagar. Vi har totalt vart på 7 öar som alla haft fina vyer att bjuda på! I byn Gásadalur rinner en å som slutar med ett högt vattenfall som störtar ner i havet, vackert! Här spenderade vi en stund innan vi åkte vidare för att göra en vandring längs Sørvágsvatn, som tog ca 2 timmar tur retur, denna ledde oss fram till en klippbrant ca 100 meter hög ner mot havet. Det blev häftigt med perspektivet då sjön Sørvágsvatn som vi gick längs, ligger 40 meter över havsnivån. Riktigt mäktigt att sitta på kanten uppe på de klipporna och spana ut över ett oändligt blått hav! Vi gör små stopp i de flesta byar vi finner på vägen, hittade en söt by som heter Bøur där vi stannade på stranden och åt lunch en av dagarna. Igår tog vi en båt ut (i typ halv storm) till ön Mykines där tusentals lunnefåglar häckar varje år under sommaren. Vi fick en dryg timma med hyfsat bra väder och påbörjade en vandring ut till spetsen på ön där det ligger en fyr var ifrån man i klart väder kan se nästan alla färöarna. Det började dock spöregna och blåsa så vi vände efter ca hälften och tog skydd på ett litet café nere i byn. På Mykines finns för övrigt endast 13 invånare och allt känns väldigt avlägset, men vackert! Vi hann i alla fall se en massa lunnefåglar under de första timmarna innan regnet kom! Dessa små varelser som är ganska klumpiga när de ska landa men supersöta verkligen! Idag blir en lugn dag här i kring Torshavn, lite planering för kommande del av resan och en löprunda. Imorgon flyger vi vidare till Norge! Tack Färöarna för dessa fantastiska dagar!!

Gásadalur

Ingen GPS funkar här så det bli karta som gäller! (finns dock inte så många vägar att välja på, så till och med jag med mitt obefintliga lokalsinne hittar vart vi ska)

Kanske den starkaste regnbågen jag sett, gick nästan att ta på och landade i gräset precis framför oss!

Ön Koltur ser man i bra väder från Torshavn! (Detta är bra väder) haha

Bøur

Vandring längs Sørvágsvatn

Körde förbi det Färöiska bryggeriet OKKARA, stannade och kikade in, träffade på ägaren som gav oss en lite privat rundtur och provsmakning :)

OKKARA ölbryggeri

Båt ut till Mykines

Likes

Comments

Efter två dygn här på Färöarna är jag redan helt förälskad i detta land! De höga grästäckta bergen som omsluts av moln som sträcker sig hela vägen ner till havsnivå, solglimtarna som ibland orkar tränga sig igenom molnen och alla de små söta färgglada byarna som på långt håll ser ut som om någon tömt ut en påse lösgodis i gräset. Runt varje berg väntar en ny vacker vy (och massa får) helt fantastiskt! Färöarna betyder tydligen fåröarna vilket vi väl har förstått varför under dessa två första dagar. 80.000 får finns här! Vi har hittills besökt Saksun där det i princip finns en gammal fiskestuga och en kyrka långt inne i en vik som nästa töms när tidvattnet rinner ut. Tjørnuvík och Gjógv är två supersöta byar till där vi vandrade upp en liten bit i bergen, vilket gav oss om möjligt ännu finare utsikt. Vi bor i Torshavn denna veckan och utgår härifrån vilket fungerar jättebra då avstånden inte är så långa. Då det stundtals är väldigt dimmigt här på öarna så spenderade vi senare delen av eftermiddagen idag med att strosa runt nere i hamnen och gamla stan här i Torshavn, mysigt. Ser fram emot fyra dagar till här!

Tjørnuvík

Tjørnuvík

Saksun

Gjógv

Naturhamnen i Gjógv

Torshavn

Likes

Comments

Sista dagen på Island valde vi att spendera i det turkosa vattnet i Blue Lagoon, en stor varm källa på 37-39 grader. Riktigt härligt! Här plaskade vi runt några timmar och pratade igenom allt vi upplevt under denna vecka på Island, det är en hel del! Om man ska sammanfatta vistelsen lite kort så kom vi fram till följande saker och tips:

1. Det är perfekt att hyra bil och köra runt Island på ca en vecka, man kan stanna när man vill och hinner se otroligt mycket på denna tid.

2. Ha alltid en kamera till hands, sååå mycket fina platser i naturen och vägarna är en upplevelse i sig med alla vackra vyer.

3.. Det är ett ganska dyrt land, vilket gör det smart att fixa egna middagar (fiska upp sin egen fisk är extra kul) :D

4. Det blåser ganska mycket, det är högsommar och ca 5-10 grader varmt här, ha regnjacka och dunjacka!

5. Drick happu-hour öl och även deras inhemska läsk Limonadi, mums!

6. Naturen, njut av denna dygnet runt, de är något alldeles speciellt här!

Island är så himla fint och vi är fantastiskt glada över att ha upplevt detta land! Nu sitter vi på en mini-flygplats och väntar på planet till Färöarna, nästa stopp på resan. Hejdå Island, på återseende!


Blue Lagoon

Tack Island

Likes

Comments

Under 180 mil har vi tagit oss runt hela Island, och nu är vi tillbaka i Reykjavik där vi startade för drygt en vecka sedan. Jag har kanske aldrig varit med om en vecka så full av upplevelser som denna och det mesta och bästa har naturen själv stått för! På vägen mot Reykjavik gjorde vi en vandring på drygt 5 km för att nå ravinen och vattenfallet Glymur. Det var en vacker men lite trixig vandring som innebar bland annat att korsa en flod och att gå/klättra uppför branta bergsväggar. Riktigt häftig upplevelse var det och mäktigt att se Islands högsta vattenfall störta 200 meter ner i en ravin. Vi har även besökt nationalparken Þingvellir där den europeiska kontinentalplattan möter den amerikanska, dessa plattor glider isär ca 5 mm per år så sprickan mellan blir större och större. Häftigt att promenera mellan dessa höga bergsväggar. Väl i Reykjavik har vi promenixat bland massa färgglada och tossiga hus och druckit Happy hour- öl. Islänningarna verkar gilla Happy hour, det gör vi med! Imorgon är det sista dagen här på Island innan vi flyger vidare, så håll utkik efter en sista Islands-uppdatering inom de närmsta dagara, sen får ni följa med oss till ö-riket där det bor 50 000 människor och 80 000 får. Färöarna. Godnatt:)

Glymur 200 meter högt

Pannkaks-lunch

Reykjavik är färgglatt och har många lustiga hus att promenixa runt och kika på!

Happy hour :)

Hallgrimskirkja där vi åkte upp högst upp i tornet och spanade på utsikten.

Reykjavik

Þingvellir - här möts de två kontinentalplattorna.

Likes

Comments