Inlägget om Hjo kyrka var det sista inlägget om sevärdheter som jag kommer att publicera, då jag nu är klar med mitt gymnasiearbete.

Det har varit en rolig och lärorik uppgift, jag har fått se många nya ställen som jag förmodligen inte hade besökt utan mitt gymnasiearbete. Jag hoppas att ni har tyckt att min blogg har varit intressant och att någon kunnat dra nytta om informationen.

Tack för mig!😃👋 

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Idag har jag besökt Hjo kyrka, en stor och fin kyrka i Hjo centrum. Kyrkan ligger vid torget och ingången ligger på kyrkans västra sida. Kyrkan byggdes först på 1200-talet men förstördes av brand år 1794. 1799 hade man färdigställt en ny kyrka, den man ser idag.

Kyrkan består av ett långhus med ett rundat altarrum i öster, ett kyrktorn på södra sidan, prästens ''omklädningsrum'' på den norra sidan och ett stort kyrkorum med många sittplatser i mitten. På kyrkan sitter en hög tornspira och det finns även fönster i form av stora och fina glasmålningar.

Besöker man kyrkan kan man få besöka det höga kyrktornet, där det finns en dörr med en liten balkong som man kan gå ut på och därifrån har man utsikt över nästan hela staden.

Kyrkan anordnar inte bara gudstjänster, konfirmationer, dop osv utan även många olika event med sång och andra roligheter. För att få reda på kyrkans öppettider eller tider för olika event och liknande kan man besöka deras Facebook-sida eller ringa!

Är man intresserad av kyrkor rekommenderar jag att man besöker Hjo kyrka, då det både är en otroligt vacker kyrka och en av de mest populära sevärdheterna i Hjo!

Likes

Comments

Idag har jag besökt Tidaholms konsthall, en byggnad i vacker miljö som byggdes år 1898 för att driva ett tröskverk. Konsthallen ligger vid ån Tidan och används för utställningsverksamhet.

På konsthallen kan man få alla möjliga utställningar och vernissager, är det något speciellt man vill kolla på rekommenderar jag att man tar kontakt med personalen eller kollar deras hemsida innan man åker dit.

Är man intresserad av någon form av konst och tycker om att vistas i en fin och mysig miljö tycker jag definitivt att man ska besöka Tidaholms konsthall, en av stadens alla sevärdheter! 

Likes

Comments

Idag har jag besökt Karlsborgs fästning, en fästning som byggdes under åren 1819 - 1909 för att till exempel kungafamiljen, regeringen och riksdagen skulle kunna gömma sig där om ett krig skulle bryta ut.

Idag är fästningen ett museum som man kan besöka och en väldigt populär sevärdhet i Skaraborg. På fästningen kan erbjuds man tre olika aktiviteter, den historiska äventyrsturen då man går en guidad tur genom Fästningen. Man kan även välja att åka på en bussguidning eller gå på något som kallas ''Jakten på den försvunna guldreserven''. Jag gick den historiska äventyrsturen och vet därför inte riktigt vad dom andra två aktiviteterna innebär, men det finns personal till hands i fästningsboden som kan berätta vad det innebär och tipsa om vad man bör välja beroende på vad man vill uppleva.

Parkering finns utanför vallen vid Fästningen och biljetter köper man i Fästningsboden på torget i Fästningen. Priset varierar beroende på hur gammal man är och vad man vill göra, för mer information om priser kan man söka på internet eller hitta information inne på Fästningen. Karlsborgs Fästning har öppet året runt för besökare.

Är man intresserad av Sveriges historia och vill veta mer om hur man levde förr, är detta en perfekt sevärdhet!

Likes

Comments

Idag har jag besökt Skövde kulturhus & konstmuseum, som ligger mittemot Resecentrum. I byggnaden finns det både en konsthall, ett konstmuseum, en teater och ett bibliotek. Det visas föreställningar under hela året på stadsteatern och det finns föreställningar för alla smaker, allt från drama till komedi och familjeteater.

Besöker man konstmuseet och konsthallen får man främst se utställningar med svensk modern konst. Konsthantverk, design, måleri, skulpturer med mera är vad som ställs ut. Är man hungrig finns även en stor och mysig restaurang i byggnaden, som serverar allt från fika och kaffe till ordentliga måltider.

Är man intresserad av konst, teater eller kanske vill låna en bok under sin vistelse i Skövde tycker jag absolut att man ska besöka Skövde kulturhus & konstmuseum!

Likes

Comments

Om man har planerat att åka buss inom Skaraborg ska jag tipsa om en väldigt smidig app man kan ladda ner -> Västtrafik resplan. Där kan man kolla alla busstider mellan olika städer, när bussen går, vart den går ifrån och när den är framme. Man kan även köpa biljetter på appen, så att det går snabbare och smidigare när man går på bussen, då man inte behöver betala på bussen utan bara visar upp sin biljett på telefonen. Appen finns att ladda ner på alla iPhone eller Android mobiler!

Här under ser ni hur man snabbt kan köpa en biljett och hur man söker på olika resor -> man väljer vart man ska åka ifrån, vart man vill åka, datum och avgång!

Likes

Comments

Idag har jag besökt Hjo hamn, som är en väldigt fin sevärdhet precis intill sjön Vättern. Hamnen är väldigt stor och mysig plats med fin miljö och består bland annat av två pirer som man kan gå ut på och fiska eller bada. Det finns även många bänkar på olika ställen i hamnen där man kan sitta och tar man bilen ner finns det flera olika parkeringar man kan ställa sig på.

Det finns tre restauranger i hamnen, Hjo Sik, Hamnkrogen och Bryggan. Hjo Sik erbjuder olika sorters fiskrätter, både varma och kalla. Man kan även köpa olika sorters fisk och skaldjur att ta med sig. Både Bryggan och Hamnkrogen erbjuder en större meny med olika kött, kyckling och fiskrätter. Äter man på Hjo Sik eller Bryggan har man en fin utsikt över Vättern, då båda restaurangerna har glasväggar. Vill man sitta på en fin uteservering ska man välja Hamnkrogen. Det finns även en glasskiosk som heter Moster Elins, som har en stor meny med glass av alla sorter, även Moster Elins har en stor och mysig uteservering med utsikt över Vättern.

Vill man bada på något annat ställe än i Vättern eller lägga sig ner och sola, ligger även Hjo badet i hamnen. Ett stort bad med stora ytor att ligga och sola på, en stor bassäng och två mindre. På badet finns även en stor strand där man kan bara eller bara ligga och sola i sanden.

Besöker du Hjo tycker jag verkligen att du ska gå ner till hamnen och äta, bada eller ta en glass!

Likes

Comments

Idag har jag besökt Tibro möbelmuseum, en populär sevärdhet i Tibro. Eftersom Tibro kallas för Sveriges Möbelcentrum är det ju självklart att dom ska ha ett museum med just möbler.

Museet består av 12 tidsmässigt definierade montrar där de olika möblerna visas och syftet med museet är att visa möbler som har producerats i Tibro under åren. Möblerna återspeglar bland annat olika stilar, träslag, tyger, ytbehandlingar, plaster och konstruktioner. En gungstol från år 1856 är den äldsta möbeln som tillverkats i Tibro.

Museet ligger på Ställverksgatan 7 i Tibro och det kostar 20kr att besöka.

Är man intresserad av möbler, eller bara vill veta lite om Tibros historia och ursprunget till dess smeknamn tycker jag definitivt att man ska besöka detta museum!

Likes

Comments

Idag har jag besökt Ryds grottor och Ymningsborg som ligger i Skövde. Grottorna är en klyfta som öppnats upp och glidit ut 10-20 meter, vid ett bergskred. Härifrån har man en fantastisk utsikt över Skövde. Reservatet är fullt av mäktiga stenblock, olika mossor, lavar och ormbunkar som trivs i klippmiljöerna.

Det finns även en gammal fornborg i reservatet som heter Ymsingsborg, även när man besöker den får man en vacker utsikt och kan vandra längs Billingeleden i den fina miljön.

Likes

Comments

Idag har jag besökt naturreservaten i Vallebygden, som ligger i Skara. Vallebygden ligger mot sluttningen av berget Billingen och området består av sex olika naturreservat. Området skapades när inlandsisen smälte bort för 10 000 år sen och består idag av olika sjöar, blomsterängar, hagar, stengärdsgårdar osv.

Det första naturreservatet består av Bockaskedeåsen och Björnabacken. Bockaskedeåsen är den högsta åsbildningen i Vallebygden (600 meter hög och ca 35 meter hög) och täcks av betesmarker. Björnabacken är en brant sluttning och täcks till stor del av åker- och betesmarker.

Det andra är Eahagen och Öglunda som ligger mitt i Valleområdet brevid sjöarna Ämten och Flämsjön. Detta naturreservat består av en ädellövsskog, ängar fulla med vackra blommor, åkrar och betesmarker. Eahagen och Öglunda rymmer några av de värdefullaste delarna i Vallebygden, då det är ett välbevarat ålderdomligt kulturlandskap. Här finns även en vandringsled som utgår från Flämslätt, är 10km lång och heter ''Valle Vandring''.

Det tredje naturreservatet är Höjentorp och Drottningkullen som är det största av de sex naturreservat som finns. Här hittar man bland annat Gamla Höjentorps slottsruin som brann ner 1722, denna händelse sågs av drottning Kristina som stod på en kulle längre bort, därav namnet Drottningkullen. Idag är det enda som finns kvar av slottet källarruiner men i slottsträdgården finns det vackra askar och lindar. Med gång avstånd till ruinen hittar man även Höjrentorps gårds som drevs under 1700-talet. I detta reservat ligger de mest sjörika delarna i Vallebygden och det finns möjlighet till vandring på markerade stigar genom reservatet.

Det fjärde naturreservatet är Jättadalen och Öglunda grotta, som är en djup bäckravin omgiven av stup. Vägen upp till reservatet är en ansträngande och brant vandring men uppe på kanten av berget möts du av en väldigt vacker utsikt över Vallebygden. Utsiktsplatsen ligger i Jättadalen och fortsätter du därifrån kommer du till Öglunda grotta, som liknar en ravin.

Det femte naturreservatet är Lycke och Lilla höjen som är ett reservat med ett ålderdomligt kulturlandskap och består av åkrar, betesmarker, lövskogar och hagmarker.

Det sjätte och sista naturreservatet jag kommer skriva om är Torp. Ett reservat med en djup dalgång som heter Torprännan, en del mindre dalar, åker- och betesmarker, hagmarker med bland annat ekplanteringar, lövlundar och en stor granskog. I naturreservatet finns även några torp, husgrundar och ödetomter från tidigt 1800-talet bevarade. Parkerar man vid allmänna vägen, finns det en markerad stig in i reservatet.

Gillar man att röra på på sig eller bara njuta av en underbar miljö och vackra utsikter, rekommenderar jag att man besöker dessa naturreservat!

Likes

Comments