Header

Jag och Camilo drog iväg till till en festival i Jesus Maria för att se "doma" och lyssna på musikstilen folklore. Jag förstod inte riktigt vad doma vad för något innan jag såg det kan man säga.

Doma är en hästport som består av lite olika grenar. Huvudgrenen verkar vara en tävling där var och en av ryttarna ska försöka rida/stanna kvar på en vild häst i 12 sekunder. Hästen har alltså aldrig blivit inlärd och därför stutsar runt helt galet, dessutom manipulerar ryttaren hösten för att studsa mer eftersom desto vildare häst man lyckas stanna på i 12 sekunder- desto fler poäng får man. I steg ett av tävlingen får man ha stigbyglar t.ex. Sen tar dom bort ett efter ett redskap för att göra det svårare.

Det var väldigt underhållande och intressant, många ryttare blev nedkastade på marken och en ambulance var redo på sidan hela tiden. Tävlingen pågick i 8 dagar och varje ryttare besteg en ny häst varje dag som aldrig blivit bestigen innan så dom hade väldigt många hästar, väldigt många.

Det var lite andra grenar också( bland annat en när det var en dvärg som de hade kul åt haha) och sen efter var det ett argentinskt band som spelade som spelade lite blandat kultur musik med rock och mycket coola trummor. Då blev det dans på arenan där hästarna var precis innan- inte undra att mina skor var förstörda efter.

  • 3 readers

Likes

Comments

Nyår här var likt på pappret det vi har i Sverige men blev väldigt annorlunda just denna gång. Dagen innan (30e december) var det Veronicas födelsedag (Camilo och Candes, mina värdsyskons biologiska mamma) så jag där med polarna och det blev en ganska livlig fest mixat med ungdomar och äldringar som slutade i poolen tills klockan 10 på morgonen.

På grund av detta var alla lite trötta på nyårsafton och vi vaknade runt 6 på dagen och städade, det var så varmt den dagen att jag stekte ett ägg på en sten. Vid tolvslaget satt vi och åt kött hos Veronica med familj och morföräldrar. Det blev en skål och inte jättemycket mer( fyrverkerier var ingen jättestor sak men de fanns lite här och där) men klockan 3 på morgonen var det dags för att dra till fest. Det var den största jag någonsin varit på med över 3000 pers och 2 Dj's. Pågick återigen till morgonen och vi kom hem i en taxi som inte kostar någonting här.

Dessa fester till morgonen verkar aldrig sluta, har endast somnat innan 6 på morgonen ett få antal gånger sen nyår, verkar som detta är månaden då allt händer. Har varit saker att göra varje dag sen julen här och min kropp har äntligen vant sig mer eller mindre att sova lika lite som argentinarna gör. De föredrar att vara uppe hela natten men inte göra för mycket på dagen då det är väldigt varmt.

I december månad så sluatde vi skolan i början av månaden men alla mina polare i prencip behövde plugga om upp till sex ämnen så de behövde sotta hemma och plugga medans jag blev rastlös. Jag hittade på en del andra saker och bestämde mig för att inte bli rastlös genom att sätta lite regler för mig själv om saker jag måste göra. I vilket fall som helst så har januari varit väldigt fartfylld vilket är roligt och jag träffar på väldigt många nya saler nu!

Jag och brorsan hade en asado med några polare häromdagen.

Ge oss mat så klipper vi ditt gräs!

Frisör verkar vara överskattat här!

En vanlig kväll vid Emilianos pool, det är väldigt ovanligt att man inte träffar polararna när man inte har något att göra i detta land. Om man är rastlös här så ska man vara det tillsamans, inte som i Sverige då många gärna stannar hemma om det inte finns något att göra.

Har varit på fysiks therapi för handen nu ett tag och den är äntligen bra, känns så skönt, detta har lett till att jag har kunnat börja träna seriöst igen vilket är gudomligt, väntat ett bra tag om man säger så.

Min kompis Bria från Australien bodde ganska nära mitt hus så vi blev bra vänner under de månaderna som varit men tyvärr drog hon hem häromdagen men det blev ännu en ursäkt för att en fest här haha. Denna kväll insåg jag att min spanska blivit ganska bra då vi pratade alla spanska och jag förstog först efter att vissa kunde flytande engelska.

  • 8 readers

Likes

Comments

Jag och fem andra polare ( Camilo, Cherro, Emiliano, Jere och Jose) drog iväg några dagar till Jeres husbåt/ fiskebåt. Vi köpte mat för 5 dagar för 130 kr per person- snorbilligt med andra ord. Det blev en hel onyttigt och lite sömn men efter 5 dagar fick vi slut på mat och började fiska upp måltiderna vilket gick bra och var gott. Längesen jag käkade fisk så det var smaskigt. Vi rensade dem och doppa i ägg och mjöl och friterade dem. Vi använde ett nät för att fiska upp småfiskar som vi sen metade up de större med.

Det blev en hel del bad, brända ryggar, sjukt mycket kort, träning, städning, rodd, kvällar vid brasan, cliffdiving och en kväll drog vi till en by i närheten som heter Santa Rosa för lite partaj. Tror jag inte kan räkna till hur många gånger folk frågar var jag kommer ifrån nu när håret är lite solblekt. Det är nog tur att man inte har bacillskräck då vi t.ex. Inte diskar med varmvatten och många får dela sängar (lakan var inte ens värt o fråga om).

Det sköna med att göra dessa utflykter hör är att det aldrig blir så dyrt och att gänget alltid hittar på något att göra.

  • 8 readers

Likes

Comments

December 2016, högtid

En julafton här skiljer väldigt mycket ifrån en svenska. Den firas den 25e december (tolvslaget från 24e) och den liknar mer en fest som allt här verkar göra. Det många som tex går ut på klubb eller liknande på julafton men det var inget gjorde. På dagen var vi alla 8 i huset o gjorde lite vad man kände för och förberedde trädgården för kvällen. Vi skypade med familjen och släkten hemma i Sverige och sjöng "hej tomtegubbar" tillsammans vilket vi övat på ett antal kvällar här runt middagsbordet, det var kul även om kommunikationen ar lite svår eftersom de var olika språk.

Min familj i Sverige skickade jättefina presenter som jagla under granen någon dag innanvilket jag snart insåg att det var ett misstag. Har aldrig sett några pilla/skaka/lukta på sina klappar så mycket som här. Har sett en hel del barn vara nyfikna på vad som egentligen finns i julklappen med inget på denna nivå.

Runt tio på kvällen drog en rejäl middag igång och de var en annan familj över och åt med oss. Vi åt en gris som legat i ugnen hela dagen och lite olika sallader, inget liknande de man är van med förutom grisen men det var riktigt gott. Tyvärr ösregnade det (ösregn på julafton haha) så de blev lite stökigt och flytta in halva bordet precis innan måltiden. Vid tolv kom tomten och det liknade vårat tolvslag då det firades med fyrverkerier och en skål! Efter det blev det partaj och kortspel till gryningen med syskonen!

Jag och Wernher min värdfarsa med några julklappar som vi fick

L to R: 1. Julgranskulor för skägg var en höjdarpresent. 2. Pan dulce är något väldigt typisk för latinamerika för julen, väldigt sött och mindre gott. 3. Vi käkade alla delar av grisen mer eller mindre som t.ex. fötter och ögon. 4. En ölpump på 50 L me något liknande de svenskar dricker som svagdricka.

Likes

Comments

När eleverna här går ut gymnasiet (18 år gamla) så firas det med något motsvarande studenten. Det kallas " cena de promoción" och går ut på att man äter en fin middag med familjen och såklart är mor och farföräldrarna med som verkar hänga med på allt möjligt. Efter middagen dansade vi vals och sedan drog ett dansgolv igång med en väldigt fart.

Det var min värdsyrra som hade studenten och det var buskul, vi dansade till halv fem och sedan sov vi hela familjen i ett litet på något som liknade ett motell.
Maten var väldigt god och det var kul o dansa med syskonen. Efter det partajet sov jag två timmar och drog iväg på camping med några polare som ni kan se i denna video!

Syskonen! Minstingen Lorentzo är inte i bilden tyvärr.

Jag o värdsyrran carola

  • 114 readers

Likes

Comments

Min blog har varit nere av någon konstig anledning dom sista veckorna men det verkar vara löst nu. Jag ska summera i ett nytt inlägg hur det har varit med alla saker som har hänt, när vi drog o campa, min värdsysters bal, julen och nyår, rån.

Men nu vill jag bara dela med mig av vad jag hittat här! Min hand har blivit bättre (jag går på fysiks therapi med den) och jag har återvänt till gymmet. Mitt förra gym för tydligen stängt i 3 veckor av någon anledning som jag inte förstod (argentine style). Jag hittade dp ett gym som låg 1 kvarter från mitt hus som var rena paradiset och jättebilligt. Betalde 120 kr för denna månad. Det är tomt, luktar järn, är rostigt, har endast NBA, kampsport och rugby på en liten tv som finns och det finns kallt vatten(som inte smakar skit). ( klicka på bilderna för att se hela)

  • 115 readers

Likes

Comments

Hos värdfamiljen, sommarlov, December 2016

Lurade i Baldvin (Island), Fredrik (Danmark), Sondre (Norge) att ställa upp som svenskar bakom min flagga

När jag och mina klasspolare slutade skolan föra att gå på 3 månader sommar lov och 1 vecka??. Det var tydligen tradition att klippa sönder sin skoluniform och måla CASI SEXTO (nästan sista året i skolan) men kände inte att min ekonomi höll för det haha. plus att jag ska fortsätta två år i Sverige i skolan!

Jag och min klass väldigt glada utanför skolan!

Hemma experiment med lite elektricitet för att göra dricksglas av ölflaskor för att sälja

Har hittat en till svensk här i Cordoba som åkte till sydargentina som jag länge varit sugen på.(suget minskar ju inte när man ser ett foto som detta)

Fick för mig idag att jag skulle göra kladdkaka vilket gick sådär, saker som vaniljsocker och vispgrädde finns tydligen inte här.(den blev inte kladdig hjälp mig någon kunnig?).

Foto från gårdagens asado med några polare

Likes

Comments

https://www.youtube.com/watch?v=VTBL84r8RPw&feature=share

  • 170 readers

Likes

Comments

November, Hos värdfamiljen

Idag var vi på studiebesök på en tv-kanal som heter kanal 10.
Jag stod och klippte ett par foton när någon kvinna som jobbade där sa "jävlar vad lång du är" ( ja dom svär fantastiskt mycket här). Mina polare börja ropa att jag var från Sverige och hon babblade på om några saker jag inte förstod. Vi gick sen in i studion för att kolla då reportern mitt under livesändning frågar mig hur lång jag är och sen om jag pratar spanska medans jag sitter i publiken. Jag svarade 193 cm och att spanskan är hyfsad.

I nästa sekund började intervjun vilket gick bra men vara lite svårt med en skolklass som asgarvar brevid en, 4 kameror rakt upp i ansiktet och nytt språk. Det blev ett par missförstånd t.ex. Frågade hon om de svenska folket var kalla i hjärtat och jag trodde hon snacka om vädret så jag svarade att vi hade snö eller när hon i slutet frågade om jag kunde några svåra ord på spanska varpå jag svarade "Ska jag verkligen säga dem här i tv?". Efter att hon sa ja(tror jag) sa jag "A la verga" och hon tappade ish hakan. Efter det slutade intervjun tvärt och jag fick gå och sätta mig igen. Har inte hittat länken till klippet men när/om jag gör det så länkar jag den i kommentarerna i detta inlägg!

Likes

Comments

Innan jag kom till Argentina hörde jag om att det var inflation här och ekonomin inte var på tiptop men jag hade ingen aning att det var såhär illa. För mig är det superbilligt med mat och småtjänster men att köpa något lite dyrare tekniskt är otänkbart. Argentinarna åker till Chile eller Paraguay för att köpa saker som telefoner, kameror eller datorer. När jag kom hit kostade bussen till skolan 21 pesos och nu kostar den 24, avgiften för att ta ut pengar var 92 pesos och nu är den 94 pesos, detta bara under 3 månader.

Jag hittade en tidning från 2005 och slogs av hur billigt allt var, t.ex kostade "Dulce de pan" som man käkar på jul- fyra pesos. Jag gick sen till en supermercado där den kostade 91 pesos! Det är 23 gånger så mycket på elva år.

Det är även därför som man har en sedel för tex 2 pesos som motsvarar en krona ungefär. Skicket de flesta sedlarna är förresten fruktanssvärt. På bilden har sedlarna bra skick och jag håller upp alla där förrutom 20 pesos och 500 pesos( 500 pesos sedeln sägs finnas men jag har inte sett den, den har funnits i 2 månader). Eftersom man kan betala otroligt få saker med kort här så går man runt med så feta sedelbuntar så man känner sig som en knarklangare, man behöver alltså använda gummisnodd för att köpa saker dyrare än 1000 kr.

Jag är hyfsat van med att använda swish med polarna när vi köper något tillsamans i sverige. Här köper man ALLT tillsamans och ser ut som man ska köpa en bil när man samlar ihop sedelbunten för en cocacola ( när vi dricker något i värmen efter skolan och alla betalar typ 2 pesos var).

Jag fick ett paket från Sverige som innehöll godis julklappar hårvax. Det innehöll julklappar, vax och godis. Fick tydligen 4 tuber vax vilket jag inte kan klaga på. Har använt en halv under dessa 3 månader men kan ju alltid ge bort lite exotiskt svensk vax. Var supernajs att få paketet och speciellt godiset, kan tyvärr inte rekomendera godiset här( tack till er Mamma och Pappa hemma i Sverige).

Hur som helst var det sagt att värdet var 900 kronor och det är väldigt höga skatter på importerade paket( det är därför argentinare behöver åka över själva till andra länder för att köpa teknisk utrustning.) jag behövde betala 70% av paketets värde vilket är helt sjukt tycker jag.

Paketet hade förstörts och tejpats om så hoppas att det inte saknas något( alla presenter är inslagna så har ingen aning).

Varenda kille i detta land har en frippa med rakade sidor och jag kände om jag ska bli en riktigt argentinare måste jag passa in lite bättre (känner mig som utomjording nu). Det är även ganska jobbigt med långt hår i värmen och med alla de dushar man tar och jag tänkte att om det är någongång jag ska prova någon ny frippa är det här. Med detta sagt klippte min brorsa mig här och nu finns det bara hår uppe på huvudet. Ser lite ut som en svamp nu.

  • 348 readers

Likes

Comments