Header

När man kommer ensam till ett nytt land blir man tvingad till att hitta sin egen väg genom vardagen. Familj, vänner, rutiner, omgivning, språk, ekonomi, normer, väder och mycket mer förändras på några korta flygtimmar. Efter allt för kort inser man att allt som ansetts vanligt innan är borta och man kommer till en en punkt då känslan av riktig ensamhet för kanske första gången i ens liv knackar på dörren. Detta är stadiet av ett utbytesår som många ser som den mörkaste perioden och man får en grov hemlängtan men det är även den perioden då man växer som mest. Jag trodde jag var immun mot något som detta och att jag klarade mig perfekt på egen hand tills denna känsla smög sig in på mig efter 3 månader.

Detta stadiet är då resan går över från att vara en semester till att man har flyttat till ett nytt land och man inser att för att överleva året kommer djupa relationer vara obligatoriska. Detta känns som den djupaste gropen på ett diagram av glädjenivå hos en person men efter detta går det bara uppåt ända till slutet. I Argentina får vi ett sommarlov i början av december som sträcker sig ända vägen till april vilket var väldigt skönt för mig då jag kunde sysselsätta mig mer( fick av mitt gips från handen också.)

Efter elva månader och med bara elva dagar kvar har jag kommit till hejdå-stadiet. Detta är när man börjar planera sommaren med de där hemma, börjar köpa presenter till alla, har farvälfester med klass och med kompisar och ens bekanta bråkar med varandra om datum att vara med varandra de sista dagarna. Inuti kan jag fortfarande inte förstå att det är sista gången jag är med dessa personer på detta sätt och kom lite som en chock när jag sa hejdå till min kompis som jag inte kommer se mer. Stämningen i familjen har även förändrats och det känns som det ända vi tänker på dessa dagar är att det kommer vara en tom stol vid matbordet alldeles för snart.

Just nu sitter jag och gör en video för mina kompisar och planerar på hur man spenderar de sista dagarna här som bästa och ska snart gå iväg för att köpa ett fotoalbum till min familj. Denna helg blir det en tradionell dans som jag ska gå på med några kompisar och asado på söndag. Efter det, på måndag, så ska jag och 8 kompisar åka till Jeremias husbåt och vara där i 3 dagar och jag förberett massor av foton som jag ska ge dem. På torsdagen kommer antagligen stora släkten hit och spenderar några dagar då den dagen kommer det bara vara 5 kvar. Fredagen ska vi till en stor fest nere i centrum och på lördagen ska vi spela den sista rugby turneringen här och sen hejdåfest med rugbylaget. Söndagen blir asado hela dagen med Camilos mammas familj som jag spenderat en hel del tid med och måndagen kommer hela familjen vara här i huset och käka asado och jag ska gör lasagne på kvällen för alla dom och åtta polare. Idén är att de sover här och hänger med till busstationen på tisdagen, min sista dag.


Hela kompisgänget på en bild!

En hejdå-fest jag hade då det var två minusgrader och man har festerna här utomhus så folk frös nästan ihjäl. Det bästa vi gjorde har att hyra en fotograf då vi alltid glömmer att ta bilder.

Camilos mammas familj som fungerat lite som min andra familj i detta land❤

Jag och jose, en av mina bästa polare här!

Jag och Camilo❤

Cande och jag ❤(värdsyrran)

Städteamet dagen efter

Tidig lördag morgon= Rugby match.

Några bilder från när vi var i klacken till vår rugbyklubbs bästa lag som spelade mot ett lag från Buenos Aires.

Haha min kompis har en butik som heter "Los pollos Hermanos". FYI- de gjorde den innan Breaking bad kom ut.

Gammalt foto på mig och några polare från i oktober

Fernet- en väldigt vanlig dryck här som har sina rötter från Milano, Italien.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

  • 251 Readers

Likes

Comments

  • 262 Readers

Likes

Comments

Kom nyss hem från det sista AFS-lägret där jag spenderat två nätter, vi bodde på ett kloster och det var väldigt bra planerat. På dessa läger har man olika aktiviter där man tar upp ämnen som "vad ska göra mina sista 35 dagar i Argentina", "hur känns det att komma hem" och "hur året har gott/vilka tips man kan ge". Det är alltid kul att träffa de andra studenterna för att lära sig om deras kulturer samt hur deras år går men denna gång var speciell då det var den sista och många hade förändrats något enormt!

Studentgruppen med lite familjer.

Där jag bor, i Cordoba, hittar man den bästa "churipanen" i landet. Det är förfärligt gott och om jag köper lunch så blir det alltid en sån och jag vet de bästa billigaste ställena.

Jag är tydligen jättelik denna lilla filur? Vad tycker ni?

Denna senaste vecka har varit full av demonstrationer från busschaufförerna vilket betyder att det inte går några bussar i staden på hela veckan. Hela system rasar då och folk går inte till jobbet eller skola. Jag har alltså inte haft skola vilket lett till att jag hängt en del men min isländska, min danska och min australienska polare under veckan vilket varit kul då man sitter i samma sits med bara några få dagar kvar och det är så svårt att få andra att förstå hur det känns.

Min värdfarsa fyllde 47 och jag gav honom en liten älgskyltsmagnet då han är tysk och tyskar ofta kommer till Sverige för att sno våra älgskyltar. På bilden lagar jag och mina brorsor födelsedags middag för alla 9 i familjen!

Går ner till 0 gradig på mornarna och jag har ingen vinterjacka så det blir poncho till skolan.

Likes

Comments

Åkte med AFS till världens största vattenfall, Cataratas de iguazu. Vi åkte från söndag till lördag varav 57 timmar spenderades på bussen fram och tillbaka så det blev bara 3 dagar där egentligen. Busstolarna var gjorda för argentinare som vanligt så var förstörd efter den långa resan dit.

Dag ett: åkte vi till Brasilien och kollade på vattenfallen från deras sida då de är uppdelade mellan Argentina och Brasilien. Det var väldigt häftigt och när vi kom tillbaka till hotellet så rakade jag av håret på min isländska kompis Baldvin. Tyvärr hann jag bara göra en gata i mitten av skallen på honom innan min maskin gick sönder så jag var tvungen att avsluta jobbet med en nagelsax vilket resulterade med att det blev mer eller mindre ojämnt och såg förskräckligt ut.

Dag två: åkte vi till Paraguay. Vi besökte en stad som hette Ciudad este som är känd för sina köpcentrum. Paraguay var nog det skitigaste stället jag har varit på i hela mitt liv, vi åkte dit för att handla saker då det är svindyrt i Argentina med importerade saker och i Paraguay finns det knappt några skatter alls vilket de är kända för. Min kompis köpte till exempel en högtalare som kostar dubbelt så mycket i Argentina. Under mina få timmar i landet såg jag hur många gatuförsäljare som helst. När vi klev av bussen tog de foton av oss för att sälja, de kom ombord folk på bussen för att sjunga för pengar och gatorna var fulla av dessa försäljare som aldrig gav sig och gjorde mig väldigt obekväm då jag inte är van med det.

Dag 3: begav vi oss till den argentiska sidan av vattenfallen som var mycket finare och bestod av 80 procent av det förbipasserande vattnet. Man såg Brasilien på andra sidan floden men det var ändå ganska annorlunda. Det var fullt av myrslokar och apor i träden och gick runt och rånade mat från dumma turister. Guiden som vi gick runt med denna gång snackade spanska så vi förstod, den braslianska guiden snackade portugisiska vilket var väldigt svårt att förstå.

Varje dag fick vi frukost och middagsbuffé på hotellet vilket kanske inte var den bästa buffén då vi bokade det billigaste hotellet men man kunde äta hur mycket man ville vilket var bra för att överleva de långa dagarna då vi inre köpte lunch för att dra ned på kostnaderna.

Hela gruppen började tjuta för de hittade ett par crocs i "min storlek"

Passerande ett par gruvor på vägen där det fanns hur många mineraler som helst

Middagsbuffén där man behövde betala för dryck så jag och mina polare siktade in oss på mat med mycket vatten i( typ soppa osv)

När maskinen gick sönder i Baldvin fick gå med keps resten av resan

Man kunde få 100 000 dollar om man hittade två kriminella i Paraguay.

Köpte en poncho som kan vara det bästa som finns. Den har en stor betydelse inom argentisk historia då det användes som krigsuniform då det inte fanns pengar. Just min röda och svarta poncho som jag köpte symboliserade en grupp gaucher i borra argentina som stred för självständigthet, det röda för blodet från sina förbundsmedlemmar och det svarta för de som gått bort.

Likes

Comments

Har letat efter "bra" pizza i 8 månader och äntligen funnit något som är mer eller mindre på en italiensk resturang. Farligt att vänja som med gradi pizza...

Efter varje match och efter vissa träningar käkar man med rugbylaget vilket är kul. Här käkade jag och några polare en asado!

Otroligt låg nivå på min nya skola. Ska försöka göra ett inlägg om den då det är väldigt annorlunda båda från svensk skola och den skola jag gick på innan här. Hör har ni iallafall ett bild från mattelektionen då vi lärde oss bråk som jag lärde mig i femman eller något.

Jag och min polare Manuel på dagen då man presenterar sina tröjor som man designar själv för sist året i grundskolan. Detta är alltså en till ursäkt för att eleverna har en fest för det dagen innan och sen inte har skola dagen efter.

Varje helg går jag på rugbymatcher med mitt lag. Vi äter allltid tillsammans efter och det är väldigt roligt att vara med dom. Har ännu inte fått spela match men håller på och ta röntgen bilder mm för att få spela. Blir antagligen första matchen nu på lördag. Mycket tid av mitt liv går åt till rugby just nu vilken är kul och fått många polare i laget.

Söndag=asadoday med familjen

Har en riktigt bra relation med min morbror här som på fotot gör iordning hästen för mig. Han är väldigt "cordobesik" av sig dvs stereotypen av de som kommer från denna provinsen som jag bor i. Generellt brukar det vara att man inte tar livet så seriöst, pratar mycket, kan sitta stilla en hel dag utan att göra något och man dansar en speciella danser!

Drog och finåt milanesas med familjen en söndagkväll.

Likes

Comments

Världens äldsta tv?

Påsk tillbringades i "Villa general Belgrano" med min kontaktperson och hans familj vilket gick bra och var kul. Byn är en av alla de byar runt hör i provinsen som har ett stark inflytande från Tyskland. Hela byn ser ut som en en tysk by, husen är byggda på tyskt vis, finns tyska traditioner etc. Detta av alla tyskar som kom hit efter andra världskriget. Inte jättevanligt att man letar ägg här men det gjorde vi iallafall. Chokladägg!

Likes

Comments

Med bara 89 dagar kvar börjar tiden gå 3 ggr snabbare. Har suttit upp en lista på alla saker jag vill göra innan jag åker hem. Denna månad har kanske varit den viktigaste hittills på mitt utbytesår. Efter långa diskussioner med familjen om saker och ting känns det som allt har förändrats. När vi hade våran sista AFS-camp insåg jag tillsammans med andra att jag ändrats som person på vissa håll. Känns väldigt bra och känner mig väldigt nära med min familj nu.

Dom gör väldigt bra rock här i Argentina. De kallar genren för "rock naccional". Det är det jag och mina polare lyssnar på mest när vi är tillsamans. Nu köpte vi biljetter till "las pastillas de abuelos" som är favouriterna som kommer till Córdoba.

Jag och brorsan Camilo på Tv

Drog på cirkus med min familjen. Var en väldigt bra och påkostad cirkus utan djur. Väldigt mycket fokus på lättklädda kvinnor som tydligen hör till cirkus här. Samma gäller när man ser det motsvarande "Let's dance" programmet dom har här då det står 10 tjejer bakom programledaren när hans snackar. Blir lite komisk för mig men för dem är det vanligt.

Jag och min mamma Gabriella här❤️

Likes

Comments

resa, sommarlov

Två nätter på bussen, fem i tält, tva dagar vandrande i jungel, en i öken, en i staden Salta och den sista till att grilla en asado!

Fåren här har svans?

Likes

Comments

De sista veckorna på sommarlovet var aningen lugnare då nästan alla mina polare gick på sommarskola då det var tvugna att plugga om en hel del ämnen från förra läsåret. Jag har istället träffat en hel del andra studenter från andra orginasitioner som är i samma situation som jag och rydligen också varit här i staden sen i augusti. När vi träffas alla är det ganska intressant att få veta saker om länder som Slovakien, Nya Zealand och Thailand som man inte får reda på via internet eller något sådant.

Det kom en till svensk nu till Cordoba med Afs sen finns det en svenska redan från en annan orginasition så vi träffas en del i centrum och hittar på grejjor. Nu förra söndagen drog vi till de största vattenfallen i denna provinsen vilket var hur coolt som helst men saker gick inte helt som planerat.


Vi drog fyra grabbar, en dansk, en islänning, den nya svensken och jag. Vi hade planerat det en bra tid och skulle dragit en vecka innan men någon kunde inte och någon dag regnade det. Dansken och islänning hade redan varit där en gång med Afs någon månad tidigare.

Allt började på morgonen klockan 6 (hann inte sova något då jag kom direkt från en polare) när jag ringer islänningen Baldvin och frågar om han ska med bussen då jag var vid busshållsplatsen utanför hans hus. Han säger att han tar en taxi istället ( tar cirkus 1,5 h till terminalen från hand hus). Jahap tänker jag och tar bussen då den kostar 10 kr istället.( redan då använder han alltså upp typ all sina pengar)

Vi möts på terminalen och ingen har riktigt sovit något och var och en betalar sin bussbiljett och vi drar iväg. När vi kommer fram till byn som ligger nära vattenfallen vi ska till nämner islänning och svensken PÅ SAMMA gång att ingen av den tog med tillräckligt med pengar, dansken tog med bara för sig själv och jag tog med pyttelite mer för säkerhetens skull. Vi onser snabbt att vi är i knipa och har ett par kostnader som måste betalas:
•lunch
•vatten
•transport till nationalparken där vi ska gå 3 timmarx2=6 timmar
•inträde till parken
•buss hem
Våra kort fungerade ingenstans i byn så vi fick köpa frukter till lunch och middag. Vatten fyller vi sedan på i bergen från källvatten och vi får gå från parken istället för att ta den vanligtvis billiga taxin. Vi kommer in i parken och det var hur coolt som helst men jag tog tag i en kaktus så fick taggar i fingrarna så kunde inte greppa tag i något resten av dagen ;(. Vi gick och gick till klockan var halv 6 ( började runt 9 på morgonen) och kom äntligen fram till terminalen för att ta bussen hem till Cordoba men kvinnan från bussföretaget säger att vi saknar 20 pesos (12 kr), någon tappade bort 20 pesos under valfärden vi gjorde och då satt vi verkligen i klistret. Det gick inte att pruta och vi tänkte på alla sätt som gick och tillslut hittar vi en liten resturang som vi betalar lite extra för en läsk med kort så får vi 2 pesos i handen.

När vi tillslut kommer tillbaka till terminalen säger kvinnan att bussen som avgår denna timme kostar mer ovh vi måste vänta tills halv nio. Efter många nordiska svordomar kom vi på bussen med två pesos kvar och jag kom hem svinhungrig och åt upp stackars värdfamiljens halva kök!

Jag och en av mina bästa polare här Jose sista dagen på sommarlovet!

Ultimo primero dia!- Den sista första dagen
I Argentina söker man ofta ursäkter för partaj. En av dessa är den den sista gången man går till skolstarten i grundskolan. Dessa firas med en livlig fest (som var i mitt hus förresten- var hur stökigt som helst) man får inte sova innan skolan börjar så alla är jättetrötta i skolan. Det var i vart fall kul med alla klasskamrater som man normalt kanske inte träffar på fritden, tyvärr råkade jag putta ner en polare som hade sin mobil på dig i poolen. Mobilen funkar fortfarande inte och måste betala henne en saftig summa för reperation tyvärr.

När jag kom till skolan på morgonen kallade dom in mig till rektorns kontor och sa att jag var tvungen att betala en inskrivsavgift på 4000 pesos för att börja året. Betalade redan en del av en sådan avgift när jag började förra året och tyckte inte det var rättvisst plus att det är mycket pengar. Då gjorde jag valet att byta skola trots alla mina polare jag hade i den skolan osv.

Jag har tänkt ett tag på att byta till en kummunal skola även om argentinare verkar tycka jag är dum i huvudet för att göra det. Jag vill se hur den sidan av skolsystemet är också och om den verkligen är så extrem som argentinarna säger då de kan salta på sina historier och beskrivelser ganska mycket ibland. Dessutom är det närmare och jag kommer vara förre timmar i skolan.

Gänget med polare blev arga och de ville betala inskrivsavgiften för mig vilket jag inte kunde tillåta men nu har jag iallafall slutat i skolan och väntar på den nya skolan. Eftersom jag var lite sent ute blir det en del väntetid vilket har varit lite tråkigt. Som tur var dansken Fredrik i samma situation och vi gjorde allt vad vi kunde denna vecka, jag har gymmat varje dag, sprungit varje dag, spelat rugby en hel del( en sport jag bröjade spela för några veckor sen förresten- skitkul), besökt musuem, dragit och dansat tango med massa korta tanter, spelat shack ,gått till typ alla olika gator och gränder av staden och jag har lagat en del mat för familjen också.

Just nu är det söndag och det är andra veckan utan skola som börjar och jag tar chansen att åka till nord Argentina till Salta i 6 dagar med Sami min kontaktperson som råkar vara en biologist och vi ska tälta och vandra i djungeln 5 nätter. Sitter just nu på bussen, kanske därför inlägget blev så långt samt att jag inte skrivit på ett bra tag. Kollar favvofilmen "Django unchained" via netflix nya nedladdningsfunktion för mobilen ( helt lagligt pappa!)

När jag och dansken inte ville spilla tid på att inte göra något drog vi och provade tango. Det var bara massa gamla tanter på 160 cm med roliga glittriga kläder som verkade tycka det var skitkul att två grabbar på 195 kom och dansade med dem. Vi tyckte också det var kul och ska ptervända nästa gång.

Lite mat jag gjorde denna vecka. Gjorde jättemycket lasagne som vi fortfarande käkar ( blev jättesmarrig). Lite annorlunda när man nöper ingredienser och man köper allt på olika ställen (kött från"carnecerian", grönsaker från "verduderian" osv) och när vissa saker inte finns som tex tomatpuré.

När jag tog av gipset i slutet var jag ner på under 85 på samma våg så känns bra att kunna äta upp sig lite igen!

Sämsta minsta gymmet som iallafall har en bastu( går förresten en till svensk dit sa gym manangern till mig så har lämnat en lapp med mitt nummer i recipitionen så får vi ses om han kontaktar). Många dagar spenderade där senaste veckan.

Var nere och gick downtown på den internationella kvinno dagen som var hur stor som helst här. Var världens demostration, den största jag någonsin sett, jag gick och gick och var folk exakt överallt!

Blev utklassad i shack av Fredrik vid Plaza San Martin (centrum)

Likes

Comments