Header

Idag var vi på studiebesök på en tv-kanal som heter kanal 10.
Jag stod och klippte ett par foton när någon kvinna som jobbade där sa "jävlar vad lång du är" ( ja dom svär fantastiskt mycket här). Mina polare börja ropa att jag var från Sverige och hon babblade på om några saker jag inte förstod. Vi gick sen in i studion för att kolla då reportern mitt under livesändning frågar mig hur lång jag är och sen om jag pratar spanska medans jag sitter i publiken. Jag svarade 193 cm och att spanskan är hyfsad.

I nästa sekund började intervjun vilket gick bra men vara lite svårt med en skolklass som asgarvar brevid en, 4 kameror rakt upp i ansiktet och nytt språk. Det blev ett par missförstånd t.ex. Frågade hon om de svenska folket var kalla i hjärtat och jag trodde hon snacka om vädret så jag svarade att vi hade snö eller när hon i slutet frågade om jag kunde några svåra ord på spanska varpå jag svarade "Ska jag verkligen säga dem här i tv?". Efter att hon sa ja(tror jag) sa jag "A la verga" och hon tappade ish hakan. Efter det slutade intervjun tvärt och jag fick gå och sätta mig igen. Har inte hittat länken till klippet men när/om jag gör det så länkar jag den i kommentarerna i detta inlägg!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Innan jag kom till Argentina hörde jag om att det var inflation här och ekonomin inte var på tiptop men jag hade ingen aning att det var såhär illa. För mig är det superbilligt med mat och småtjänster men att köpa något lite dyrare tekniskt är otänkbart. Argentinarna åker till Chile eller Paraguay för att köpa saker som telefoner, kameror eller datorer. När jag kom hit kostade bussen till skolan 21 pesos och nu kostar den 24, avgiften för att ta ut pengar var 92 pesos och nu är den 94 pesos, detta bara under 3 månader.

Jag hittade en tidning från 2005 och slogs av hur billigt allt var, t.ex kostade "Dulce de pan" som man käkar på jul- fyra pesos. Jag gick sen till en supermercado där den kostade 91 pesos! Det är 23 gånger så mycket på elva år.

Det är även därför som man har en sedel för tex 2 pesos som motsvarar en krona ungefär. Skicket de flesta sedlarna är förresten fruktanssvärt. På bilden har sedlarna bra skick och jag håller upp alla där förrutom 20 pesos och 500 pesos( 500 pesos sedeln sägs finnas men jag har inte sett den, den har funnits i 2 månader). Eftersom man kan betala otroligt få saker med kort här så går man runt med så feta sedelbuntar så man känner sig som en knarklangare, man behöver alltså använda gummisnodd för att köpa saker dyrare än 1000 kr.

Jag är hyfsat van med att använda swish med polarna när vi köper något tillsamans i sverige. Här köper man ALLT tillsamans och ser ut som man ska köpa en bil när man samlar ihop sedelbunten för en cocacola ( när vi dricker något i värmen efter skolan och alla betalar typ 2 pesos var).

Jag fick ett paket från Sverige som innehöll godis julklappar hårvax. Det innehöll julklappar, vax och godis. Fick tydligen 4 tuber vax vilket jag inte kan klaga på. Har använt en halv under dessa 3 månader men kan ju alltid ge bort lite exotiskt svensk vax. Var supernajs att få paketet och speciellt godiset, kan tyvärr inte rekomendera godiset här( tack till er Mamma och Pappa hemma i Sverige).

Hur som helst var det sagt att värdet var 900 kronor och det är väldigt höga skatter på importerade paket( det är därför argentinare behöver åka över själva till andra länder för att köpa teknisk utrustning.) jag behövde betala 70% av paketets värde vilket är helt sjukt tycker jag.

Paketet hade förstörts och tejpats om så hoppas att det inte saknas något( alla presenter är inslagna så har ingen aning).

Varenda kille i detta land har en frippa med rakade sidor och jag kände om jag ska bli en riktigt argentinare måste jag passa in lite bättre (känner mig som utomjording nu). Det är även ganska jobbigt med långt hår i värmen och med alla de dushar man tar och jag tänkte att om det är någongång jag ska prova någon ny frippa är det här. Med detta sagt klippte min brorsa mig här och nu finns det bara hår uppe på huvudet. Ser lite ut som en svamp nu.

  • 119 readers

Likes

Comments

Jag, José och Tadeo firar att det bara är några veckor kvar till tre månaders långt sommarlov!

Skype med gänget hemma i Sverige o Love i Usa!

En viking (olaf) i en klubb som vi är i ibland

Såhär kan det gå om man är ute i solen med en blek arm nyss som har blivit befriad från sitt gips!

  • 123 readers

Likes

Comments

I fredags var det väldigt tomt i klassen precis som förutspått eftersom alla polare pkt iväg till Mar de Plata. Därför kändes det konstigt i helgen eftersom vi vanligtvis alltid träffas på fredagen och/eller lördagen.

Brorsan spelade två finaler i rugby ligorna här i Cordoba och vann en utav dem på lördagen( vilket tar en hel dag att kolla på) och sen åkte jag, Fredrik från Danmark och Baldvin från Island till en stad som heter Carlos Paz med min syrra och hennes klasskamrater för att fira någon slags avskedsfest. Nyfikenheten som finns hos andra när de träffar utbytesstudenter växte ENORMT när vi var tre styckna blonda på samma partaj.

Med hjälp av farsan här tog vi bort mitt gips idag vilket kändes otroligt skönt även om jag inte kan använda handen då den är otroligt stel osv. Insåg också att jag det var första gången jag cyklade sen jag kom hit. (trafiken här är inte så cykelvänlig om man säger så)

Jag och värdsyrran Carola i Carlo Paz

Cykel utan bromsar i ett land där bilarna inte bromsar

Likes

Comments

Ligger i sängen och försöker sova men svettas som om jag är mitt i ett träningspass. Det är mer eller mindre ingen temperatur skillnad mellan utomhus och inomhus. Jag och värdbrosan har delat upp oss i olika rum för att hålla värmen nere. Vi har tyvärr ingen fläkt i huset häller så vet inte vad jag ska ta mig till riktigt!

Det har iallafall varit en jättebra vecka och jag har gjort en hel del saker. En utbytesstudent från belgien återvänder tyvärr denna vecka så i helgen var vi ute på fredagen. Vi gick på en "museumnatt" i staden då alla musuem var öppna och grattis på natten, sedan käkade vi och drog vidare på en fest. Jag sov hos dansken fredrik som har hamnat i det sjukaste huset jag har sett.

Alla mina polare från skolan ska till mar de plata nästa helg så kommer nog bli en lite tråkigare helg for once. Mar de plata är ett place i buenos aires där de ska vara ett par dagar och det låter svinkul. Tyvärr kunde inte jag hänga med eftersom det kostade 3000 spänn för 5 nätter och jag behöver spara varenda öre om jag vill resa runt här o se under sommarlovet.

Insåg nyss att jag käkat tre styckna asados denna vecka( nationalrätten som består av olika typer av grillar kött som typ är det godaste jag ätit) utan att tänka på det. Det är ett kul sätt att träffa polarna på eftersom man sitter i timmar och grillar och käkar tillsamans.


Nu när jag ligger uppe sömnlös kom jag o tänka på ett diagram som jag såg innan jag kom hit om hur pass glad man är under sitt utbytesår. Diagrammet menade på att när man kom var allt toppen men att det kom en grov svacka i glädje och hemlängtan för de flesta efter 2-3 månander efter ankomst vilket jag hört från andra studenter nu också. Jag hade lite tagit för givet att denna svacka skulle inträffa men nu har jag varit här i snart tre månader och jag trivs riktigt bra. Känner mig som hemma och ingen större hemlängtan även om man har ganska mycket sug efter att köra moppe och käka riktigt godis.

  • 219 readers

Likes

Comments

Efter att ha varit på sjukhuset 4 gånger och efter att de ändrat sina planer 3 gånger gick jag dit idag för att äntligen ta bort det. Men saken med argentinare som jag märkt och stört mig på fantastisk mycket är att deras planer aldrig blir som de säger om det ens finns en plan. 10 minuter är 32 minuter i genomsnitt efter ett antal undersökningar jag gjort på egen hand.

I vart fall blev jag jätteglad när de äntligen tog bort gipset och sa att benet såg bra ut på röntgenbilden. Tyvärr varade bara denna lycka i några minuter eftersom de körde på ett till gips som jag inte förstod varför riktigt. Ska iallafall ha detta nya gips i 3 veckor( antagligen blir det inte som han säger eftersom det inte stämt innan) till vilket känns lite tråkigt eftersom det känns som man slösar bort tid här som handikappad. Doktorn sa att jag inte får träna med handen på 3 månader från och med idag vilket sög.

Det är vår men börja bli rusikgt varmt nu. Mycket svett när man sover och lirar fotboll på rasten

Likes

Comments

Igår kom min familj hem med en liten hamster( tror det är en hamster iallafall- inte säker på att google translate funkar i detta fall, kan vara marsvin också). I början skämta dem om att djuret skulle bo i en liten boll och har aldrig tyckt så synd om ett djur. Det visade sig att djuret får bo i en kartong nu men fattar fortfarande inte varför vi har det och tycker bara synd om det när jag ser det. Försökte få tillbaks hamstern till butiken men inte säker på om den får något bra liv där heller så det var lika bra och döpa den. Jag fick namnet "Django" igenomröstat i familjen så nu har vi en Django i en liten kartong som skiter i ens hand när någon plockar upp honom. Nu är vi alltså åtta personer, två hundar, en skölpadda och en hamster/marsvin i detta lilla hus!

Har kommit på att oavsett om många av de andra utbytesstudenterna här i staden är väldigt olika från mig och är människor jag troligvist inte skulle hängt med vanligtvis så är det oväntat kul att var med dem eftersom man har så mycket gemensamt och vill göra mer eller mindre samma saker. T.ex. Kompisar som kommer från Argentina kanske inte är så sugna på att gå till någon park i närheten för att uptäcka men andra afs studenter är. Bria från Australien och Nathaniel från USA på bilden bor nära mig så vi kan träffas och dricka mate då och då.

Kände att jag var tvungen att ladda upp denna med tanke på att det aldrig skulle hända i Sverige att ett kök har en bjälke som man får rakt i ansiktet när lagar mat!

  • 317 readers

Likes

Comments

Igår hade vi den femte dansen inför skolan sen jag kom hit. Dessa danser är faktiskt riktigt roliga och man skippar ca 4 lektioner per vecka för öva vilket bara är possetivt för mig som inte satsar stenhårt på skolan. De verkar älska att uppträda för varandra och klä ut sig. Tyvärr kunde jag inte va med i just denna eftersom den involverade lyfta bord med båda händerna(vilket är svårt med gips). Dom går verkligen in för det när det gäller dessa saker och det var fantastisk stämmning med foodtrucks, cool belysning, alla klasser i skolan dansar, mega tv och sjuka högtalare.

En typsisk aktivitet efter något som detta är att hela gänget jag hamnat i drar till någon och lirar kort, äter tillsamans (kyckling och pommes frittes denna gång - läskigt gott var det) och hänger precis som denna gång. Vi kör ett kortspel som heter "trucko" med en annan kortlek än den "vanliga" men det liknar poker men man kör i lag och det är sjukt kul och tävlingsinriktat.

  • 317 readers

Likes

Comments

Lyckades få in en mynt i gipset som tydligen låg precis där benet var trasigt. Så röntgenbilderna vi tagit blor helt meningslösa och jag har ingen aning om vad som kommer hända. Doktorn sa 6 veckor till vilket var lite surt.

Likes

Comments