Tjo! Jag tänkte att det var dags för en liten uppdatering här. Har haft skola upp över öronen ett tag nu, men nu tänker jag äntligen ta och berätta vad jag har haft för mig den senaste månaden.

För det första har det varit en hel del grupparbete. Suicide Zero-projektet är i full gång och nu är det bara två veckor kvar innan allt ska vara klart. Känns lite stressigt, men det ska bli kul att få presentera och se vilken grupp som blir vald (ehh...vår såklart?!). Sen har vi även haft ett superroligt brädspelsprojekt på gång som avslutades i fredags! Uppgiften var att göra ett brädspel som skulle visa hur det är att vara student i Sunne. Det fick ha ett maxmått på 16 x 16 x 4 cm, vara grafiskt tilltalande och ha enkla eller lättlästa regler. Vi valde att göra ett Med Andra Ord - Brobygrafiska Edition. Det blev supersnyggt om jag får säga det själv! Tyvärr har jag inte så många bilder på det färdiga resultatet, så ni får nöja er med mina mobilbilder från processen.

Förutom brädspel har jag även pluggat på lite om typografi, närmare bestämt Kar-Erik Forsberg och hans typsnitt Berling Antikva. Uppgiften var att skriva om valfri typograf och göra en 4-sidig tidning inklusive omslag, och här ser ni lite av det resultatet. Inte det roligaste ämnet jag läst om, men jag har lärt mig massor om typsnittet!

Sist men inte mist tänker jag bjuda på mitt mästerliga resultat av en zombie-uppgift vi fick för ett tag sedan. Sov gott!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Hej på er! Nu tänkte jag ta och uppdatera er om vad jag gjort sen förra inlägget. För det första har jag varit till ett blåsigt, kallt, men väldigt trevligt Idre tillsammans med min mamma och syster. Jag ramlade inte en enda gång, vilket jag är väldigt stolt över.

Sen var det tillbaka till skolan som gällde i tisdags. Dagen bestod av grupparbete inför Suicide Zero-kampanjen vi ska göra, och på eftermiddagen blev det 3D i Photoshop. Ganska roligt faktiskt!

Idag höll skolan öppet hus på förmiddagen, så jag fick sovmorgon. På eftermiddagen bar det av till Selma Spa för symposium som handlade om digitala trender. Där fick vi lyssna på tre duktiga föreläsare, bland annat Alexander Ekman som jobbar på SVTi, vilket är Sveriges televisions digitala avdelning. Han pratade om hur de jobbar för att ta fram idéer, och varför det är viktigt att misslyckas. Efter honom tog Mirjam Grari från NINE ordet och pratade om det digitala i städer, hemmet, produkter och förpackningar, både i nutid och vad som förväntas komma. Mycket intressant! Det hela avslutades med en föreläsning som hölls av Andreas Stjärnhem från Sticky Beat. Han pratade om hur man lär sig bäst genom att ha roligt, och hur man ska tänka för att få fram bra idéer. En mycket underhållande föreläsning! Och kolla fikat sen då!

Likes

Comments

Hejhej igen! Nu är jag tillbaka i Sunne efter fem veckors praktik i hemtrakterna. Jag har varit hos Dekalbolaget i Sala där jag fått göra allt möjligt, från att göra annonser till att hand-tvätta lastbilar. Som det hörs på namnet håller de mycket på med dekaler, men de köpte nyligen upp en designbyrå och sysslar nu med allt som har med företagsprofilering att göra, så är du företag och vill synas så kan du kontakta dem! Fem veckor där gick snabbt som ögat, men jag trivdes superbra och har lärt mig massor.

Nu är det, som rubriken lyder, tillbaka till skolan som gäller. Måndagen började med att vi blev indelade i mindre grupper för att på eftermiddagen redovisa våra praktiker för förpackningsdesignerna som ska ut snart, och idag har jag gjort påskkort i Illustrator som vi ska skriva ut och låta barn färglägga (se vacker bild nedan). Hoppade in hos grupp 1 eftersom jag är borta torsdag-fredag. Varför? Jag ska till Idre för att åka skidor! Jajamen! Jag, mamma och Elsa ska tillsammans med några andra iväg till Idre torsdag-söndag för att åka utför och ha allmänt trevligt. Det blev alltså en alldeles lagom lång första vecka i skolan för min del. Dessutom är jag ledig på måndag. Helt okej!

Likes

Comments

Hej på er! Denna vecka är det slutspurt i skolan innan LIAn (lärande i arbete, a.k.a. praktiken) drar igång, vilken innebär att det antagligen inte kommer hända så mycket nya grejer i skolan utan mest lite sammanfattningar av det vi lärt oss så här långt. Jag har sista Fotostudio-lektionen imorgon förmiddag, sista 3D/After Effects-lektionerna på onsdag, sista Grafisk Form 1 på torsdag, och på fredag kommer Svenska Tecknare till skolan och föreläser innan vi lämnar skolan för praktik i fem veckor. Det märks att det närmar sig. VGK-tvåorna (Visuell Grafisk Kommunikation) redovisade idag vad de gjort på sina tremånaders-praktiker, som de precis kommit tillbaka från, och imorgon ska vi få information om vad vi ska göra under vår LIA. För er som inte vet så ska jag vara i Sala hos Dekalbolaget. Ska bli riktigt spännande!

Kom också på att jag lovat att lägga upp bilden på studiofoto i hårt ljus. Jag valde mina hörlurar, vilket inte var det lättaste. För att hålla dem upprätt så var jag tvungen att ta en friggolit-bit och sätta under, som då förstörde skuggningen. Jag fick då ta en till bild när jag höll i hörlurarna på så sätt att min hand inte skapade någon skugga, och till sist en tredje bild för bakgrunden. Efter lite fix i Photoshop så kunde jag tillslut lämna in denna bild. Vad tycks?

Likes

Comments

Hej! Idag blir det ett inlägg med lite bilder från de saker jag gjort i skolan i de senaste veckorna. Tänkte börja med att visa upp flaskorna vi håller på med som en första övning i programmet Cinema 4D. Vi har gjort både Coca-cola, Fanta och Heineken. Vill bara påpeka att jag är medveten om att de små dropparna på Heineken-flaskorna blev inte de mest realistiska eftersom de sitter identiskt på alla flaskor, men nu var jag så lat så jag inte orkade göra fyra olika. Det var ju mycket bekvämare att bara kopiera. Angående Barbien på Cola-flaskan så var det den bästa etiketten min lärare hittade, tydligen.

Sen har vi också jobbat i fotostudion en del. Kul att få arbeta i en riktig studio med ordentlig utrustning! Även om jag inte förstår hur jag ska använda 90% av alla grejer så känner jag mig ändå rätt proffsig. Här ser ni dagens resultat av produktfoto i mjukt ljus. Min produkt blev en snart tömd parfymflaska, men om man bortser från det faktum att den är repig, oputsad och snart helslut så tycker jag ändå att det blev rätt bra!

​I veckan väntar mer 3D och mer fotostudio. Imorgon är det hårt ljus som gäller, så ska försöka leta upp någonting som passar att ta med och fota. På torsdag kommer en person från Suicide Zero och ska se hur det går för oss med kampanj-planerandet. Ska bli kul att se vad hon tycker om våran idé! På fredag är det 3D och ännu mer Suicide Zero-jobb, och sen tar jag helg. Får se om det kommer upp något resultat imorgon på hur fotograferingen blir, annars blir det någon annan gång.

Ha det bra!

Likes

Comments

Hej på er! Nu tänkte jag ta och uppdatera er lite om vad som hänt senaste veckan.

Idag hade vi Eric Ericsson igen. Vi håller ju på med en bok med texter från studerande på Alma Manusförfattar-utbildning. Temat är brev och vi i klassen ska var och en göra både omslag och inlaga, alltså välja typsnitt, teckenstrolek, marginaler, hitta/fota/rita bilder, lägga upp allt snyggt och sen göra en tjusig utsida till det. Mycket pyssel, och om två veckor ska alla gjort färdigt sin bok. Efter det kommer en av våra 30 förslag att väljas ut och gå iväg till tryckeriet. Spännande! Mitt resultat kommer upp när jag börjar bli färdig, så håll till godo någon vecka till.

Sen har vi börjat med göra 3D i programmet Cinema 4D. Det blev fina Cola- och Fantaflaskor, men tyvärr glömde jag ta bild på det hela. Men fint blev det! Har bara haft en lektion i 3D än så länge så jag hinner förhoppningsvis få någon mer chans att visa upp mina alster. (Update: här finns fina flaskor att beskåda)

Utöver det så har vi jobbat vidare med vårt Suicide Zero-projekt. Vi har kommit fram till ett riktigt lovande koncept som jag tror på, så det kommer bli bra! Ni får kanske se lite av det någon gång framöver.

Nu har jag inte så mycket mer att berätta förutom att det varit riktigt fint i Sunne den senaste veckan. Här får ni två fina bilder som bevis, så får ni ha det så bra tills vi hörs nästa gång.

Likes

Comments

Tjohej!

Nu är jag tillbaka i Sunne och tänkte ta och göra ett blogginlägg om veckan så här långt. Innan jul så började vi med kursen "Foto, film, 3D och visualisering". Lagom långt namn, jag vet. I vilket fall så har vi hittills mest hållit på med Adobe After Effects, men i måndags fick vi för första gången kliva in i skolans fotostudio. (Jag har egentligen varit in och tjuvkikat lite innan, men säg inget till lärarna). Vi fick en liten introduktion till ämnet Foto, och vår lärare hade en liten bildvisning där han bland annat pratade om bildernas komposition och hur man kan skapa intressanta bilder. Det var riktiga gamla dia-bilder (ni vet såna där små fyrkantiga plastbilder som man stoppar in i en projektor som förstorar upp dem på väggen), vilket gjorde det hela ganska mysigt.

I tisdags hade vi vår sista lektion i Prepress, och då gjorde vi klart vår slutuppgift. Eftersom det finns en triljon saker att hålla reda på i prepress så har vi var och en gjort en liten lathund i ämnet som vi ska kunna ha med oss och hämta kunskap ur när vi som mest behöver det. Blev i alla fall klar med min, så nu återstår bara att se om jag får godkänt eller inte.

Idag var det Foto på schemat igen, och idag fick vi lära oss grunderna om kameran (ISO, slutartid, bändare etc.) samt testa på att mäta blixtljus på korrekt sätt. Vi blev indelade i tre grupper som var och en fick ta en kamera, en blixt, en softbox (som man sätter på den externa blixten för att göra ljuset mjukare), en förlängningssladd och en ljusmätare, och sen ta sig till en plats utanför studion och ta bilder i blandljus (alltså med ljus från blixten plus en annan källa, till exempel ett fönster). Det var lite knepigt att få till allt rätt, främst för att allt krånglade för oss. Först kunde inte ens läraren få kameran och blixten att synka, sen skulle vi ta oss ut till tryckhallen för att fota och då hade vi fullt sjå att få ström till blixten. När vi väl var klara med allt hade vi drygt tio minuter på oss innan vi skulle vara tillbaka i studion igen. Men det gick tillslut! Lite kul att se hur en riktig proffsutrustning fungerar.

Till sist har jag hittat lite bilder från när vi i klassen var till Stockholm på Cap&Design Live. Här kommer dom, tyvärr helt oredigerade som alla bilder i det här inlägget då jag egentligen skulle ha satt igång med läxa för länge sen. Men nu ska den där manusboken bli klar så jag kan slappna av ett litet tag i alla fall.

Ha det gott!

Likes

Comments

Hallå igen!

Nu var det nästan en månad sedan jag skrev, och detta ber jag så mycket om ursäkt för. Har haft fullt upp med läxor, portfolio, praktikplatser och allt annat man kan tänka sig. För att inte tråka ut er totalt så tänkte jag bara gå igenom lite snabbt vad som hänt sedan sist jag skrev.

Till att börja med kan jag berätta att jag fått en praktikplats! Hade jättetur och fick ja på första stället jag hörde av mig till. Jag ska vara hos Dekalbolaget i Sala, som för ett tag sedan köpte upp Allprint Reklam. Praktiken är på fem veckor och börjar i februari. Tror och hoppas att det kommer bli super!

En annan rolig nyhet är att vi fått vårt första skarpa projekt, alltså ett projekt som kommer från en person, företag eller organisation utanför skolan som vill ha vår hjälp med ett uppdrag. Så min klass har fått i uppdrag att hjälpa organisationen Suicide Zero med en kampanj som ska få folk att våga prata om självmord. Vi är uppdelade i grupper om 3-4 personer, och den grupp som i slutet av projektet har den bästa kampanj-idén kommer förhoppningsvis bli den kampanj som Suicide Zero väljer att gå på. Kampanjen kommer hålla på från mitten av maj, om jag inte missminner mig, och kommer sedan sluta i en konsert i Karlstad. Jättespännande!

Sen har jag tänkt visa lite av det jag gjort i skolan sedan sist. Här tänkte jag börja med att visa läsken jag pratade om i förra inlägget. Såhär blev den. Eric hade lite saker han tyckte jag skulle förbättra, men som vanligt så var det "en bra grund", men jag kunde "ta det en sväng till".

P.S. Bilden är tagen på kvällen, när det var mörkt, under min köksfläkt som enda ljuskälla, med en kamera som var på gränsen att få slut med batteri. Detta resulterade i en slarvigt tagen bild med dåliga färger och alldeles för mycket brus. Ber om ursäkt.

Sen har vi också börjat lite smått med kursen "Foto, film, 3D och visualisering". Än har vi inte riktigt kommit igång på allvar, men vi har börjat med lite små animationer i After Effects. Har ännu inte något intressant att visa, så vi går direkt vidare till nästa del av inlägget.

Vi har nämligen fått göra omslaget till en julskiva. Och inte vilken skiva som helst, utan "Raggarens Julskiva". Här ser ni mitt resultat. Är rätt säker på att jag kommer få göra om det tekniska i den, då jag märkt att jag missat lite saker som nog är rätt väsentliga för uppgiften, men ni kan ju få se min fina design i alla fall!

P.S. igen. Bloggen vill inte lägga upp korrekta färger, så ni får tänka bort lite av det rosa som eventuellt syns i det röda.

Utöver detta har det mest varit fler, mindre intressanta, uppgifter i skolan, samt en massa tågstrul och taxi-åkanden. Alltid lika trevligt när SJs utbetalnings-avier dyker upp i postlådan! Närmaste framtiden då? Vår nya Ericson-uppgift är att sammanställa minst tre av nio texter som manusförfattarna på Alma Löv skrivit till en bok, som även ska ha omslag och eventuell kapitel-indelning. Vi ska också fundera på hur vi vill att eventuella foton/illustrationer ska se ut. Texterna har temat brev, och vi ska vara klara med de tre kapitlen efter jul, så då får ni se resultatet! (Här har ni några exempel från föregående år).

Vi ska också göra en lathund i Prepress som ska gå igenom de viktigaste delarna inom ämnet. Många frågor att svara på, men det ska nog gå. Denna ska sedan skrivas ut och bindas ihop. Jag bara väntar på att få se hur mycket skrivaren kommer krångla. Jag har en aning om att det kommer bli en hel del.

Men nu ska jag fortsätta med de skolarbete jag har kvar ett tag till, ta lite te, gå och lägga mig, gå en dag till i skolan, och sen ta ett välförtjänt jullov! Visserligen ett jullov fullt med läxor, men jag slipper pendla 5 timmar fram och tillbaka i nästan tre veckor, vilket kompenserar det hela. Kommer antagligen inte blogga varken imorgon eller under lovet, så därför får ni ett "God Jul och Gott Nytt År" redan nu, och så får vi höras mer i januari.

Ha det så gott!

Likes

Comments

Hallojsan!

Nu var det väldigt länge sen jag gjorde ett nytt inlägg, men till mitt försvar så har jag suttit med pastaförpackningar heeela veckan fram till i torsdag då allt skulle redovisas. Efter det var det att sticka iväg till tåget för att ta helg. Så ber om ursäkt, men tänkte i vilket fall visa hur resultatet blev.

Här är förpackningarna till mitt budgetmärke Gala, samt en snabbt ihopsatt affisch. Eric gillade inte loggan, men affischen fick godkänt. Förpackningarna tyckte han att jag skulle jobba vidare med, men att det var en bra start.

Och här är mitt premiummärke Premio. Namnet är inte det bästa, det medges. I vilket fall så tyckte Eric att förpackningarna kändes lite halvfärdiga och inte helt genomtänkta. Han tyckte att jag skulle försöka ta det ett steg längre.

Nästa uppgift är att komma på namn, logga, affisch och flaskor till tre smaker till ett läskföretag. Alltså ungefär detsamma som sist, fast till ett företag istället för två och utan hemsidan. Och läsk istället för pasta såklart. Sen ska vi också se till att sätta ihop en portfolio som han ska kolla på, bedöma och hjälpa oss vidare med. Utöver det så har vi läxor i flera andra ämnen, så jag kommer ju inte ha långtråkigt i alla fall.

Likes

Comments

Igår var Rikard Ahlberg från BVD till Brobygrafiska och föreläste. Han pratade om hur man bygger företag och vad som kan vara bra att tänka på när det kommer till den grafiska identiteten. Mycket intressant och lärorikt, och dessutom hade han härlig humor.

Idag jobbade vi istället vidare i Prepress och fick lära oss lite mer om några av de plug in-program som finns på skolans datorer. Just nu handlar det mest om att förhandsvisa förpackningar och de effekter man vill lägga till, så som glans, foliering, prägling etc. Det är rätt häftigt att se vad man kan göra.

Nu till det viktiga. Snön har kommit till Sunne! Visserligen mer som blask än som snö, men ändå. Även om cyklisten i mig inte är nöjd är det ändå roligt med något som lyser upp tillvaron lite. Och dessutom fick jag tillfälle att testa mina Pippi-strumor som jag köpte på marknaden i Sala för ett tag sendan. De får fem av fem i betyg!

​Men nu har jag inte tid att slappa längre. Nu ska jag diska, packa väska och göra läxor. Bara roligheter.

Likes

Comments