Vardag
Veckan närmar sig sitt slut och Hedvigs ögoninflammation har äntligen börjat bli bättre! Hon har varit hemma hela vecka och jag med henne sedan i onsdags. Jag kan inte hjälpa att få dåligt samvete jäntemot jobbet nu när det är mycket vab efter att hon har börjat förskolan. Självklart så är jag medveten om att det här med småbarnsjukdomarna bara är för en period av livet, men när man nyligen har börjat jobba igen efter graviditet och föräldraledighet så känner man sig verkligen som den struliga på jobbet.... Självklart går min lilla loppa före allt i världen, men jag tror att alla ni föräldrar där ute förstår vad jag menar;)

Det blev i alla fall till att baka matbröd för första gången någonsin idag i brist på annat medans H låg och sov . Det fick bli enkla frallor, men oj så jag underskattade receptet. I det enkla bor det goda ;)

När Johan kom hem så fick det bli ett litet fika i solen så att Hedvig fick lite friskluft. Jag passade även på att ta en sväng ner till förrådet på gården och plocka fram lite inredning som jag har tänkt sälja. Jag har en ovana att samla på mig alldeles för mycket saker. Jag vill verkligen bli bättre på att sälja det man bli less på och kanske kunna lägga den pengen man får på ny och härlig inredning istället för att låta det gamla stå nere i förrådet och samla damm.

Nog med svammel från mig, nu ska jag sätta mig och grotta ner mig i en dålig film och söka inspiration till mitt nästa projekt här hemma!;)


Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Recept, Vardag, Ätbart, Tips

Jag är nyförälskad i asiatisk mat och när man väl börjar experimentera och testa sig fram så inser man att det faktiskt inte är allt för komplicerat att tillaga!

Igår blev det en kombination av gamla och nya godsaker till middag!

Ungsbakad lax med smörstekt savoykål och pinjenötter. Till det fick det bli min absoluta favoritsallad.

Ingredienser

  • 600 g laxfilé
  • 1/2 savoykål
  • olja
  • smör
  • pinjenötter


  • 1 msk riven färsk ingefära
  • 1/2 dl japansk soja
  • 1/2 dl sweet chilisås
  • salt och peppar
  • 1/2 förp böngroddar (à 180 g)
  • 2 morötter
  • 1/2 isbergssallad
  • 1 lime


Släng ner laxen i en ungssäkerform och krydda den med salt, citronpeppar och sesamfrön. in i ugnen på 175grader i cirka 20minuter.

Under tiden kan ni riva lös blad från savoykålen och skölja dessa under vatten. strimla dessa tunt och släng ner i en panna med het olja och en rejäl klick smör. Stek kålen på medelvärme, var noga så att den inte bränns. I med pinjenötter och låt brynas tillsammans under ett lock så att kålen ångkokas lite.

Till salladen blandar vi såsen först. I med soja, sweetchili, färsk ingefära och smaka av med salt, peppar och lime. I med böngroddar, rivna morötter (jag brukar oftast använda cicileraren för att få lite tjockare morötter än om man river) och strimlad isbergsallad. Rör om ordentligt och smaka av.

När laxen är klar är det dags att äta! släng upp det lite snyggt så blir det trevligare även för ögonen att äta!

Likes

Comments

Recept, Vardag
Utlovade något form av recept på tisdags middagen, men i ärlighetensnamn så höftade jag bara ihop något.

Jag tyckte att den stekta savoykålen med pinjenötter igår var tio i topp så jag utgick ifrån den. Det faktum att vi hade en bit rökt skinka i kylen fick mig in på ost och skinksallad tanken.

Jag rev av några blad av kålen och sköljde, strimlade och stekte den i olja och smör tillsammans med nötterna.

Jag fick en tanke om att jag måste pröva att koka rödbeta för första gången i livet när jag handlade sist, därför kändes det som att ikväll var det perfekta tillfället att pröva.

Jag kokade upp och saltade vattnet (ca 1msk salt per liten vatten) , skrubbade rödbetan och slängde ner den för att låta den koka tills den kändes nog mjuk för potatisstickan.

Slängde upp lite spenat i en skål tillsammans med min kålstekning, stansade sedan ut gurka, avokado, äpple och mozzarella med hjälp av små "pepparkaksformar" eller fruktformar som jag kallar dom. Jag strimlade upp skinkan och slängde i lite ärtor ifrån trädgården. När sedan rödbetan hade kokat färdigt så stansade jag även ut små hjärtan och blommor ur den. jag marinerade dem i en skål med citronolja innan jag slutligen blandade ner även dem i salladen. Salta och krydda efter smak och tycke. Du kan med fördel ringla över lite citronolja över hela salladen!

Hoppas att det smakar!

Likes

Comments

Vardag, Listor, Inredning


Favoritpryl i hemmet just nu: Haha det kanske låter super töntigt men min nyköpta dator (har inte haft någon sedan studenten) och min livs första skrivare. Det är lite lättare att blogga än via datorn än via telefonen. Skrivaren är jag förälskad i för att jag kan skriva ut nya och spännande recept på mat. Vardagen känns därför lite roligare då jag får ny inspiration i köket.

Här får jag bäst inredningsinspiration:

Instagram är solklart i topp på den, men även inredningstidningar. Egentligen så är det nog mer färgskalor som jag inspireras av och utgår ifrån den känslan jag får för färgen när jag sedan väljer material och inredningsdetaljer.

Min favoritmöbel:

Just nu är det våra två "klädskåp" som jag renoverat till vårat sovrum.

När väcktes mitt intresse för inredning

Himmel och pannkaka vilken svår fråga! Jag har hela mitt liv tyckt om fina saker i hemmet och intresserats av andras hem och hur dom har valt att inreda. Det var verkligen en magisk känsla att få flytta hemifrån och äntligen få inreda precis som jag själv ville!

Drömköp:

Just nu drömmer jag om en nya kamera så att jag kan ta lite vassare bilder än dom som jag tar med mobilkameran. I inredningsväg så står just nu linnesängkläder till våran dubbelsäng högt på önskelistan.

Mitt senaste köp i inredningsväg:

Oj, jag tror att det var lite nya linneservetter och vinglas.

Bästa inredningsbutik:

Möbler köper ja så sällan, men detaljer är så väldigt blandat! Ibland är det någon nätbutik som levererar, ibland någon lokal förmåga och ibland det blå/gula varuhuset. En salig blandning med andra ord.

Något jag behöver?

Jovars en förmögenhet till all inredning som jag vill köpa hade ju inte suttit helt fel.

Vilken möbel skulle aldrig få stå i mitt hem

Både jag och sambon är livrädd för gungstolar! Oavsätt hur gulliga dom än ser ut så skulle jag nog aldrig våga skaffa mig en sådan, medrisk för att en gast blir trött i benen och får för sig att gunga lite. nä fyfasiken bara tanken gör mig mörkrädd.

The big no no enligt mig:

Jag tror inte riktigt att jag kan säga något förutom ett allmänt ovårdat hem då såklart. För tom bruna porslinsdetaljer i ett badrum kan ju göra sig snyggt om det finns en tanke bakom det hela. Allt är väl upp till betraktarens smak.

Vilken blomma gillar jag mest:

Lavendel är den absoluta favoriten, men det är mer en utomhusblomma. Om jag ska välja någon inomhusblomma så får det bli mina egenodlade träd iform av citron, mango och avokadoträd.

Om jag fick köpa precis vad jag ville skulle jag köpa?

Ny soffgrupp och köksbord med stolar. Den där drömkameran hade ju inte heller varit helt fel.

Hur ser det ut hemma hos mig?

Just nu går färgerna i olika gråskalor, materialen är lera, träd och glas och växter är ett måste för att jag ska känna harmoni. Jag tar saker som jag tycker om och matchar ihop dem tillsammans och är inte nöjd förens känslan i rummet är rätt, kanslan går helt klart före utseende. Så gott som alla våra möbler är återbruk eller egenpysslade. Jag vill att det ska kännas varm och ombonat utan att det ska bli för mycket saker.

Vad skulle jag helst vilja rusta upp?

Mitt nästa projekt är ett kontor/ pysselrum till mig. vi har 3st gästsängplatser och jag kommer roffa åt mig den som är i Hedvig gamla rum just nu, för att göra det till mitt egna hobbyrum! Tankarna och idéerna är många och jag har svårt att hålla mig ifrån att börja slänga ut möbler och köpa nytt.


Likes

Comments

Vardag, Ätbart, Recept

Jag har fått sådan ide' brist när det gäller mat och det blir så lätt samma gamla middagar om och om igen, men ikväll letade jag upp ett recept på nätet och förälskade mig direkt. Det var verkligen enkelt att göra och så jämarn gott!

Här kommer receptet för er som är i behov av nyheter på tallriken!

___________

4portioner


1pkt färsk pasta

10 skivor pancetta eller bacon

Olivolja

1klyfta vitlök

1/4 Savoykål huvud

Smör

1st mozzarellaost

parmesanost

salt

__________________________

Så gör du:

Koka upp och salta pastavatten

strimla upp pancetta/bacon och fräs på det i olivolja, tillsätt pinjenötterna och bryn dem tillsammans. Tillsätt sedan vitlöksklyftan och dra ner värmen på plattan.

Koka pastan. Det är nu dags för att skölja och strimla upp savoykålen för att sedan slänga ner det i pannan och bryna det tillsammans med kålblandingen. I med en ordentlig klick smör, på med lock och ångkoka. Tärna upp mozzarellan och riv parmesanosten.

Häll av pastan, men spara lite av kokvattnet. Blanda sedan ner pastan, mozzarellan och parmesanosten i kålblandningen. Tillsätt några msk kokvatten och rör om.

Maten är färdigt och det är dags att servera den med lite extra riven parmesan på toppen.


Likes

Comments

Vardag, Ätbart, Listor

Lyx för många kanske är oändligt med pengar, dyra bilar och gigantiska hus, men inte för mig !

Lyx för mig som småbarnsmamma är några ganska små och rätt så simpla saker, men dom har absolut inte varit självklara sedan vi fick Hedvig! jag har därför gjort en liten lista med sånt som jag tycker är lyx.

Here we go:

1. När man äntligen efter en veckas spring före och efter en 1,5åring, plockandes, halkandes, snubblandes och kladdandes har försökt städa dom sketna 100kvm boyta som man besitter. Äntligen har lyckats städa upp efter den lilla grisen. Dom 5min man hinner njuta av att ha ett städat hem efter veckostädningen är sann lyx.

2. Älskar känslan av beslutsångest över vad man ska äta när man just har storhandlat och man har packat in hela erövringen i kylen och för första gången öppnar kylskåpsdörren.

3. Hur underbart är det inte när man har hunnit tvätta undan allt i tvättstugan (detta är en lyx som jag så gott som aldrig hinner med haha) det är i alla fall magiskt när man närmar sig slutet av tvätt högen och man har garderoben full med nytvättade kläder som man kan välja och vraka bland.

4.Snittblommor gör ju verkligen något magiskt med humöret! Man blir bara så glad av det.

5. Att ta en lång dusch med hårinpackning, raka benen och allt vad hemmaspa innebär.

6.Extra lång tid för helgfrukost eller helglunch.

Vad är lyx för er?!

Likes

Comments

Efterrätter, Vardag, Recept, Ätbart

Hallå!

Förra helgen var jag på kräftskiva med en drös fina brudar! Jag fick efterrättsuppdraget och för första gången någonsin bakade jag en cheesecake! 🙈

Jag måste bara dela med mig av receptet då den vart så fräsch!

Citron och Passionsfrukts Cheesecake

10 PORTIONER

10 digestivekex 
50 g smör eller margarin

FYLLNING:

 4 gelatinblad 
2 ägg 
400 g philadelphiaost
2 dl crème fraiche
1.5 dl socker
1 tsk vaniljsocker 
1 citron, rivet skal och pressad saft

GLASYR:

1 gelatinblad 
2 msk socker 
4 msk vatten 
2 passionsfrukter

GARNERING:

 1.5 dl färska bär

Gör såhär:

1 Finfördela kexen i mortel eller matberedare. Smält fettet och blanda det med kexsmulorna. Tryck ner smuldegen i botten på en form. Ställ i kylen.

2 Lägg gelatinet till fyllningen i vatten ca 5 minuter. Dela äggen i gulor och vitor. Blanda gulor, ost, crème fraiche, socker, vaniljsocker och citronskal till en slät smet. Vispa äggvitorna till hårt skum och rör ner dem i smeten.

3 Värm citronsaften i en kastrull. Ta den från  värmen, lägg i de väl urkramade gelatinbladen och låt dem smälta. Låt gelatinet svalna något och häll ner det i en tunn stråle i ostsmeten under omrörning. Häll blandningen i formen och släta till ytan. Täck över och ställ i kylen minst 1 timme.

4 Lägg gelatinbladet till glasyren i vatten ca 5 minuter. Hetta upp socker och vatten i en kastrull. Lägg i och lös upp det urkramade gelatinbladet. Skrapa ner innehållet i passionsfrukterna, ta inte med hinnorna. Blanda väl och låt svalna.

5 Ta fram formen och bred ut glasyren så att det täcker cheesecaken. Täck över och låt stå i kylen tills glasyren stelnat, minst 1 ti
mme. Lossa tårtan från formen runt kanten och under bottnen med en tunn kniv. Garnera med färska bär.

Den tar ganska lång stund att göra, se därför till att ni har gott om tid på er!

Jag var tvungen att baka cheescaken igår igen och den här gången gjorde jag den med en annan botten och i muffinsformar istället. Jag varierade även toppingen så att den kan passa fler 😄

eftersom att vi knappt hade några digestivekex hemma så gjorde jag samma botten som till ananaspajen jag gjorde för ett tag sedan.

Ingredienser:

150g smör
3dl mjöl
1dl socker
2tsk bakpulver
ev några digestivekex

Gör såhär:

1 blanda rumsvarmt smör med mjöl, socker och bakpulver. Eventuellt kan ni smula ner lite digestivekex.

2 Tryck ut degen i en ungsform och ställ in den i 175grader tills ni den börjar få färg. Ta ut botten och låt den svalna innan ni fyller formen med cheesecakes fyllningen.

Lycka till!

Likes

Comments

Vardag, Ätbart

Hallå! Jag har helt glömt bort att visa bilderna som min syster skickade från vårt släktkalas på pappas sida!

Jag tog mig än uppdraget att fixa lunch åt oss alla och jag gick väl all in kan man säga🙈
Det stod även massa gotta på bordet vi åt vid, men man hinner ju aldrig ta Några bilder vid kalas tillfällen 😅 sedan är jag väl inte den som pillar med telefonen eller tar allt för mycket bilder bland andra människor 😉

Önskar er en fin söndag! ❤

Likes

Comments

Tips och Tricks, DIY, Pyssel

God kväll alla glada!

Som utlovat så tänkte jag dela med mig av mitt superenkla pyssel från igår!

Jag insåg att vår hall behövde en snygg tidningshängare och det finns ju ett gäng att köpa, men oftast till dyra pengar och utan hylla utan bara som en list. Jag fnulade och funderade över hur jag skulle kunna göra en som passade mina önskemål bäst och insåg att det var busenkelt!  Resultatet har ni på sista bilden. 😀

Vill du göra en likadan som på bilden så är det bara till att följa mina anvisningar nedan 🤗

Du behöver:
🍃1st Tavellist i önskad bredd.
🍃Läderband ca 2m.
🍃Ca 3st träkulor beroende på hur många tidningar du vill hänga upp.
🍃Primerfärg/Grundfärg.
🍃Mattsvart sprayfärg.
🍃2st skruvar för upphängning.
🍃1st borr 3mm.
🍃Skruvdragare.
🍃Kniv/Sax.
🍃Ev slippapper.

Den vita tavlelisten på första bilden blev över efter att vi gjort om i Hedvigs gamla rum så jag kunde använda den som bas.

Jag svängde förbi Panduro här i stan och inhandlade läderband och träkulor i lämplig storlek. Allt till överkomliga 106kr 😉

Mattsvart sprayfärg och Primerfärg från Biltema hade vi hemma sedan tidigare.

🌸Jag slipade lite lätt på vassa kanter på tavellisten och sprayade den med en primerfärg.

🌸Spraymålade sedan tavellisten mattsvart.

🌸Jag trädde sedan upp 3st träkulor på en kvist och spraymålade även dessa i mattsvart.

🌸Jag passade även på att spraya 2st skruvar svarta för att dom ska smälta in i listen när jag skruvar upp den på väggen.

🌸Sedan hängde jag upp tavellisten på väggen med mina svarta skruvar (jag vet att väggen bakom är i trä och behöver därför ingen plugg).

🌸Ikeas tavellisten har ett spår fräst i sig för att du ska kunna luta tavlor mot spåret och väggen. i det spåret markerade jag ut vart jag önskade att mina tidningar skulle hänga och borrade 3st hål(borra gärna snabbt, men tryck inte för hårt. Då förhindrar du att det blir fula hål på undersidan av listen.)

🌸sedan knöt jag en lämplig knut på läderbandet  och trädde bandet igenom hålet. Jag trädde på träkulan från motsatt håll och mätte ut hur långt ner jag ville att mina tidningar skulle hänga. knöt sedan lämplig knut under kulan och skar sedan av bandet för att upprepa processen 2gånger till i de andra hålen.

🌸Tavellisten är färdig och jag hängde upp mina tidningar!

skulle ni få för er att göra egna så lägg gärna ut en bild på Instagram o tagga mig i bilden @Tumelisas eller hashtagga bilden med #tumelisas så får jag se era skapelser! 😄

Stort lycka till med era Tidningshängare! 💪❤

Likes

Comments