Godmorgon!

Det är söndag, grått och regn ute och skola imorgon. Men jag gillar söndagar på något sätt, förr hade jag alltid ångest på söndagar men nu tycker jag bara det är en mysdag, då jag ofta får gjort mycket.

Jag tänkte slänga in ett inlägg på ett fröknäcke jag gjorde igår. Fröknäcket har jag gjort många gånger, det är ju så gott och innehåller bra med näring ifrån alla fröer de innehåller. Det finns en massa olika recept på fröknäcke, det är bara att variera själv med vilka fröer, oljor eller mjöl du vill ha i. Jag brukar göra mina med majsmjöl och rapsolja men denna gång blev det istället med rismjöl och solrosolja. Jag hade också svarta sesamfrön istället för vita, så knäckebrödet ser alldeles sönderbränt ut haha, men det är alltså de svarta fröna som ger denna färg! Och för att försmaka lite på julen hade jag i kanel, kardemumma och ingefära, så det blev lite annorlunda denna gång, men myyycket gott!



Här kommer receptet:

1 dl rismjöl
1 dl pumpafrön
1 dl solrosfrön
1 dl sesamfrön, svarta (funkar såklart med vita)
½ dl linfrön
2 tsk farinsocker
1 tsk salt
1 tsk ingefära, malen
1 tsk kanel, malen


2 dl vatten
½ dl solrosolja

Såhär gör du:

1. Börja med att sätta ugnen på 150 grader.

2. Blanda ihop alla de torra ingredienserna i en skål.

3. Koka sedan upp vattnet och häll över detta över den torra blandningen. Lägg till oljan och låt stå och vila i 15 minuter.

4. Platta ut degen på en bakplåtspappersklädd plåt, till en tunn konsistens. Strö över lite flingsalt och ställ in i mitten av ugnen i 60 minuter.

5. Ta ut och låt svalna och bryt sedan fröknäcket i bitar.


Detta knäckebröd med bara smör och ost på, med avocado och chiliflakes eller med ägg och kaviar, det är grejer det!

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Hej härliga lördag!

Jag har inte mycket planer idag vilket är så skönt. Det har gått i ett det senaste och särskilt på helgerna, så att ha en planeringsfri lördag har jag längtat efter. Jag har passat på att göra en sats med ingefärsshot idag, samt ett fröknäcke med en liten twist, som jag lägger upp recept på imorgon. Ingefärsshoten ändrade jag lite idag genom att ha i gurkmeja och svartpeppar också. Inspiration till detta fick jag av Emma Barremyr. Gurkmeja förstärker effekten av andra vitaminer du får i dig och är antiinflammatorisk, så testa denna tropiska ört, det gör kroppen gott! Den passar också bra i matlagning, bland annat till fisk, kött och vegetariska rätter.


Här kommer receptet:

1 liter vatten
220 g ingefära
2 citroner
½ dl honung
1 msk gurkmeja
en nypa svartpeppar

Såhär gör du:

1. Häll vattnet i en kastrull. Riv hela ingefäran, alltså med skalet på, och häll i i vattnet.

2. Värm upp detta i 20 minuter, men inte så att det kokar.

3. När det värmts upp silar du av ingefäran och tillsätter honungen, gurkmejan och svartpeppar.

4. Låt det svalna helt och tillsätt sedan citronsaften. Häll i en tillbringare/flaska och förvara i kylen!


Denna startar jag varje morgon med, en får en riktig energikick!

Likes

Comments

Godmorgon!

Igår kväll förberedde jag min frukost tills idag. Jag blev så sugen på den älskade chiagröten jag ofta gjorde förr, men nu var det ett bra tag sedan! Den är perfekt att förbereda dagen innan om man inte orkar göra någon större frukost på morgonen, om man har bråttom, eller som jag, bara är allmänt sugen då det är så gott. Som alla nog vet vid det här laget är chiafrön ett riktigt superfrö, som är rika på omega-3. De innehåller också zink, järn och kalcium till naturen och går att använda i sin bakning, frukost/mellanmål och matlagning. Jag älskar detta frö då det går att göra så mycket med det, men favoriten är just chiagröt. Jag brukar ofta blanda fröna med mandelmjölk, men denna gång använde jag mig av kokosmjölk, vilket blev en ny favorit. Det blev en stark kokossmak och en lagom konsistens på den, varken för rinnig eller för fast, gillar!! Vill du ha den fastare, tillsätt någon matsked till med chiafrön.



Här kommer receptet jag utgick från denna gång:

2 msk chiafrön
1 ½ dl kokosmjölk
½ dl vatten
en nypa vaniljpulver

Såhär gör du:

1. Ta fram en skål du vill äta chiagröten ur och häll i kokosmjölk och vatten.

2. Tillsätt chiafröna och vaniljpulvret, blanda ihop allt och låt stå i kylen över natten.

3. Servera med tillbehör du tycker om, t. ex. nötsmör, bär, frukt, fröer.


Det går såklart också att göra gröten på morgonen men förbered då gröten och ställ in i kylen i minst en kvart innan du äter den, för rätt konsistens. Jag serverade min gröt med hallon, en klick jordnötssmör och pumpafrön!

Likes

Comments

Godkväll bloggen!

Idag var jag ledig från skolan, så jag passade på att sova ut. Och jäklar, har inte sovit så länge på länge (haha) som jag gjorde idag. Men det var välbehövligt! Efter middagen idag hade jag planerat att göra några raw food bollar, som jag inte testat att göra förut. Innan har jag gjort mest med kakao just för att få så likt vanliga chokladbollar som möjligt, men idag ville jag testa en annan variant - ingefärs- och limebollar! Och de blev faktiskt riktigt goda. De är perfekta om man är sugen på en fräschare efterrätt, en del av sitt mellanmål eller något gott snacks till tvn. Det är verkligen sting i dessa, dem är en riktig vitaminboost vill jag lova. Och få inte en chock när ni ser hur dem ser ut, det ser lite ut som typ jord eller stenar, haha. Men det är de svarta sesamfröna som ger de en lite oattraktiv look, men goda, det är dem minsann!



Här kommer receptet:

1 msk limesaft, färskpressad
2 msk riven ingefära, färsk
1 dl sesamfrön, jag hade svarta men går självklart med vita
1 ½ dl riven kokos
10 dadlar, jag använde mig av torkade
2 nypor salt

Såhär går du tillväga:

1. Pressa ur limesaften och skala och riv ingefäran.

2. Mixa alla ingredienser i en matberedare. Mixa tills det blir en kompakt deg.

3. Rulla degen till bollar och ställ in i kylen en stund innan du äter dem.


Likes

Comments

Hallå där!

Idag var jag sugen på en riktigt saftig morotskaka, när sötsuget satte in efter lunch. Har tänkt länge på att jag ska baka en men det har inte blivit av, men nu så. Denna morotskaka blev verkligen saftig och smakrik, och frostingen med en touch av lime gjorde att den också blev fräsch! Den blev alltså väldigt lyckad, MEN, jag gjorde alldeles för lite frosting, då jag inte hade så mycket kvar som jag trodde hemma av ingredienserna i frostingen. Nästa gång lär jag garanterat göra en dubbel sats av frostingen, för den är ju pricken över i:t! Receptet som jag följt överlag är Leila Lindholms recept, en av mina största inspiratörer när det kommer till bakning och matlagning!

DSC03700 (2)Jag lät frostingen svämma ut lite sådär gött på kanterna, det gillar jag!

Här kommer receptet:

3 ägg
3 dl vetemjöl
3 dl socker
3 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 ½ tsk kanel, malen
1 tsk kardemumma, malen
½ tsk ingefära, malen
½ tsk salt
1 ½ dl solrosolja
4 ½ dl morötter, rivna

Cream cheese frosting, ingredienser:

60 g rumsvarmt smör
100 g philadelphiaost
4 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 lime, skalet

Såhär gör du:

1. Börja med att sätta ugnen på 150 grader.

2. Vispa ihop äggen och sockret så att det blir en pösig smet.

3. Blanda ihop de torra ingredienserna och vänd sedan ner dessa i äggsmeten.

4. Tillsätt nu solrosoljan och morötterna.

5. Ta fram en ugnsform eller en form med löstagbar kant, 24 cm i i diameter. Smörj och bröa den och häll sedan i smeten.

6. Sätt in i mitten av ugnen och grädda i 50-55 minuter. Håll koll på den då det är så olika ugnar, den får inte bli för torr.

7. Ta ut och låt svalna.

8. Vispa ihop alla ingredienser till cream cheese frostingen, till en krämig blandning.

9. När morotskakan svalnat hel breder du på frostingen.

DSC03716 (2)

Likes

Comments

Hej bloggen!

Mitt i allt pluggande tänkte jag slänga in ett inlägg med ett recept på en äpplepaj. Nu när det är höst kommer alltid suget efter äpplepaj hos mig och eftersom vi alltid haft så mycket äpplen i vårt äppleträd hemma hos mamma och pappa har alltid mamma gjort mängder av paj på hösten. I år har dem dessvärre inte fått så mycket äpplen, men jag köpte svenska äpplen på Ica när jag gjorde denna. Mamma brukar göra en vanlig smuldeg till pajen men igår gjorde jag en deg som blev alldeles knäckig och seg, hur gott?! Det var första gången jag gjorde denna typen av äpplepaj, men verkligen inte sista. Det blev en ny favorit hos både mig och bästisen som kom över på en bit! Jag serverade detta med både vaniljsås och vaniljvisp, vaniljglass är ju också så gott till detta! :)

IMG_2458

 

Här är receptet:

5 äpplen, cirka
150 g smör
3 dl havregryn
2 dl socker
1 ½ dl vetemjöl
2 msk mjölk
½ dl ljus sirap
½ tsk bakpulver

Såhär går du tillväga:

1. Börja med att sätta ugnen på 175 grader.

2. Smält smöret i en kastrull, det ska inte brännas.

3. Häll sedan i resten av ingredienserna i kastrullen, förutom äpplena!

4. Skala äpplena, ta bort kärnhuset och skiva dem. Lägg dem sedan i en ugnssäker form som också ska vara smord.

5. Häll smeten över äpplena i ett jämnt lager och ställ in i ugnen i ungefär 30 minuter, den ska vara fint brun och knäckig!

IMG_2457
Hoppas det smakar, jag älskar knäckigheten i pajen!

Likes

Comments

Idag skulle jag hem till mamma och pappa och äta middag, så då blev jag sugen på att ta med mig något gott till efterrätt. Eftersom min syster också var där, och är glutenintolerant, så fick det bli en glutenfri, också hälsosammare variant av kärleksmums.

Det var första gången jag testade denna och den blev verkligen jättegod! Det blev bra betyg från hela familjen och det var nog det bakverk bland alla hälsosamma jag bakat, som smakar mest som ”originalet”, med socker. Den är väldigt mäktig, men innehåller en massa bra ingredienser som är bra för kroppen. Det är mycket fin energi i dessa vilket gör att det passar utmärkt att ta en bit till mellanmål, såväl som till efterrätt och kvällsmat. Receptet tackar jag Emma Barremyr för, en favoritblogg som jag läser dagligen! :) Jag toppade med pärlsocker och dekor som jag hade hemma, hade tyvärr inte kokos som det ju egentligen bör vara..

Och TYVÄRR, så hade jag fel fokus inställt på min kamera, och hade bråttom när jag tog dem, så har inga bra bilder att bjuda på denna. Men det är roligare att få några bilder än inga alls, den här lär jag göra fler gånger så då kommer mer rättvisa bilder!

DSC03653 (2)

Här kommer receptet:

3 ägg
10 dadlar, jag valde färska
1 dl kokosmjölk
½ dl kokosolja, smält

2 dl kokosmjöl
4 msk kakao
1 tsk vaniljpulver
2 tsk bakpulver
1 krm salt

Glasyr:

50 g smör
50 g choklad, jag hade 75%
2 msk kakao
2 msk honung
3 msk philadelphiaost
2 msk kaffe

Såhär gör du:

1. Börja med att sätta ugnen på 175 grader. Klä en brödform med bakplåtspapper.

2. Nu ska de blöta ingredienserna mixas ihop i en mixer; ägg, dadlar, kokosmjölk och kokosolja.

3. Sedan blandas de torra ingredienserna för sig och hälls sedan i i den blöta blandningen. Blanda alltsammans ordentligt!

4. Häll upp i formen och sätt in i ugnen i ungefär 20 minuter. Håll koll!

5. Börja med glasyren genom att smälta smöret.

6. Rör sedan i chokladen och rör om tills den smält. Tillsätt resten av ingredienserna.

7. När själva kakan har svalnat brer du på glasyren och strör över det du vill, t. ex. kokos, pärlsocker, dekor. Jag skar inte mina i rutor utan lät det vara en hel kaka så att man kan skära av så stor bit man vill ha!

Mamma vispade även grädde till vid serveringen, passar bra till en mäktig chokladkaka. :)

DSC03656 (2)

Likes

Comments

Hej bloggen!

Jag har varit lite frånvarande här. Har så mycket i skolan och vid sidan av nu så har varit en intensiv period, och i somras var jag inte hemma så mycket när semestern kom, så varken tid eller prioritering på bloggen har funnits där! Men nu ska jag börja lite smått igen, så håll utkik! :)

DSC03150 DSC03396 DSC03471

Här får ni tre helt olika bilder från sommaren så länge!

Likes

Comments

Hej bloggen!

Jag har haft en härlig helg i Halmstad hos min bror, en riktigt skön sommarhelg! Nu är vi tillbaka på hemmaplan innan vi drar dit nästa vecka igen. Men först får det bli några bakinlägg i veckan. Vill visa er detta recept på denna fantastiskt goda chokladkaka.

Den är väldigt mäktig och har en intensiv smak av choklad, så till alla chokladälskare: detta är något ni inte får missa! Den blir alldeles kladdig och fylld med goda smaker från chokladen, den karamelliserade mjölken och jordnötssmöret. Detta är alla min favoritkombinationer så denna kaka är svårslagen i mina ögon. Trots att den är väldigt mättande så var det jäkligt svårt att bara ta en bit!

Måste också tillägga att jag glömde köpa mer ägg när jag var i affären precis innan bakningen, så jag hade bara i två ägg, men ersatte de två andra med 2 msk chiafrön och 6 msk vatten. 1 msk chiafrön och 3 msk vatten ersätter nämligen ett ägg. Chiafrön är ett perfekt bindemedel i bakverk, så krisar det hemma med matlagningen eller bakningen så kan ni leta fram chiafrön hemma om ni har! Receptet kommer från ett recepthäfte jag tog i mataffären som innehåller Torsleffs produkter. Häftet heter ”Vårens desserter” och är skapade av matprofilen Jessica Frej!

DSC02346

Här kommer receptet:

150 g smör
200 g mörk choklad
1 ½ dl strösocker
4 st ägg
1 dl kakao
1 burk karamelliserad mjölk
½ dl jordnötssmör

flingsalt

Såhär gör du:

1. Börja med att sätta ugnen på 175 grader. Klä en form med bakplåtspapper.

2. Smält smöret i kastrull eller i micron och tillsätt sedan chokladen i smöret. Rör om blandningen tills chokladen smält helt.

3. Nu är det dags att lägga i socker, ägg och kakao och detta ska röras om till en fin och jämn smet.

4. Häll den färdigblandade smeten i formen.

5. Nu ska den karamelliserade mjölken klickas ut över kakan, ungefär en matsked per bit.

6. Ringla sedan över jordnötssmöret och strö över lite flingsalt.

7. Sätt in detta i ugnen och grädda i ungefär 30 minuter.

8. Ta ut kakan och låt den svalna. När den svalnat ställer du den i kylen då kakan ska serveras kall. Skär upp den i småbitar och ta av från bakplåtspapperet.

Servera kakan med grädde då grädden bryter av den intensiva chokladsmaken bra. Går också självklart att äta som den är! Njuuuuut! :)

DSC02341
Innan den blivit insatt i ugnen

DSC02347 DSC02349 DSC02351

DSC02361

Likes

Comments

Hej bloggen!

Ursäkta språket men fasen vad dåligt bloggande det varit det senaste. Förlåt för det, men det har varit mycket med studenter, jobb och annat runtom. Men jag ska i alla fall bjuda på ett recept på kanelbullar idag, där jag utgick från Roy Fares recept på hans klassiska kanelbullar, som jag hittade på köket.se. Något jag inte ångrar, för gudars vad goda dem blev! Det är de godaste jag själv någonsin gjort, de blev så saftiga och var rika på godaste fyllningen som man gärna vill ha mycket av, eller hur?

DSC02333

Här kommer receptet:

Vetedeg:

30 g jäst, jag tog lite mer än ett halvt jästpaket
2 ½ dl mjölk
9 ½ dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 ägg
110 g rumstempererat smör
½ tsk salt
5 g malen kardemumma, jag tog lite mer än ½ tsk

1 ägg till penslingen av bullarna
pärlsocker

Kanel- och mandelfyllningen:

200 g mandelmassa (jag tog dock hälften då jag tog resten av det jag hade hemma)
½ dl kanel
1 msk vaniljsocker
150 g rumstempererat smör

Sockerlag (om man vill):

1 ½ dl vatten
1 dl strösocker

DSC02320

DSC02324

DSC02328 DSC02330 DSC02332

Nybakta kanelbullar med ett glas kall mjölk, inte mycket som slår det! :)

Likes

Comments