​Vi nordmenn er veldig opptatte av tannpuss, munnhelse og å pusse tenner. Det er noe vi gjør nærmest automatisk hver dag. Men pusser vi tennene våre riktig?

Det er nok mange som ikke har tenkt over hvordan de pusser tennene. Så selv om vi vet at det er viktig med god tannpleie, er det mange som pusser tennene sine feil. 

​Den største feilen mange gjør er å være for raske med tannpussen og kun pusser tennene om morgenene. Tannpuss om kvelden er den viktigste grunnet at det er den lengste perioden hvor munnen er i hvile og syrepåvirkningen er konstant. 

Bilderesultat for pusser tenner

Hvordan skal du pusse tennene dine riktig?

  1. ​To minutter børstetid er anbefalt. Puss systematisk og grundig på tyggeflaten, utsiden og innsiden. Men tysk å ikke passe for hardt, da kan du få pusteskader. Pusseskader kan blant annet føre til at tannkjøttet hever seg oppover. 
  2. HUSK at du ikke skal skylle munnen med vann etter tannpussen, da skyller du ut fluoren. Fluor er viktig for å motvirke hull i tennene. 


Likes

Comments

Tannbleking har blitt svært populært. Noe flere lurer på er risikoen ved å ta hjemmebleking, som er kjøpt på en eller annen nettside. Det er trossalt mye billigere. Overalt ser man reklame for ulike tannblekingsmetoder, men vet vi egentlig konsekvensene av disse?

Bilderesultat for tannbleking

I følge nettavisen er det utrolig mye salg av ulovlig tannbleking. Dessverre er det vanskelig å gjøre noe med dette. Det aktive virkestoffet som er i de fleste tannblekingsmidler er hydrogenperoksid. Dette stoffet er svært etsende. Dermed er det ikke tillatt med mer enn 0,1 prosent hydrogenperoksid i slike produkter solgt til direkte personer. I følge både EU og Tannlegeforeningen er ikke dette nok til at middelet skal kunne fungere effektivt.

I Norge er det Mattilsynet som skal kontrollere at det ikke selges ulovlige blekeprodukter. På nett er det omtrent fritt fram for den som ønsker å bleke tennene med sterke stoffer. Dette bekymrer Den norske tannlegeforeningen. Kommunikasjonssjef Morten Harry Rolstad forteller: "avhengig av hvilken konsentrasjon hydrogenperoksid som er tilsatt i produktet, virker det irriterende til etsende på hud og slimhinner, for eksempel munnslimhinnen. Dessuten er ising en svært viktig bivirkning."

Konsekvenser av å ta hjemmebleking kan føre til at misfargingen ikke blir fjernet. Det kan gi etseskade i tannkjøttet, skade emaljen og på sikt nerven.

For å konkludere skal tannblekingen starte hos tannlegen. Dette på grunn av at bruken av blekemidler fortsatt er begrenset. Behandlingen skal være trygg for pasienten.

Hvordan gjør tannlegen tannbleking trygt for pasienten?

1. Tannlegen undersøker pasienten uten å finne risikofaktorer eller orale sykdommer som taler imot behandlingen

2. Tannlegen forsikrer seg om at pasienten ikke bruker produktene oftere eller lenger enn de er ment å skulle brukes.


Hvis du ønsker tannbleking hos oss kan du se våre priser HER


,

Likes

Comments

Hei alle sammen!

Dette er vårt første innlegg på blogg, og framover vil dere kunne se litt av hvert. For å kunne gi dere mer kunnskap om hvilke ulike behandlinger vi har, tips, beskrivende introduksjoner av behandlerne o.l. har vi bestemt oss for at en blogg er en super mulighet for å gi dere nettopp dette.


Håper dere finner innleggene framover som interessante og hjelpsomme.

(Dette er en utkast-blogg til kommende bloggen som lanseres i 2018)


Mvh,

Trondheim - og Toppen Tannhelsesenter

Likes

Comments