Jag har intervjuat en 13-årig tjej angående det näthat hon blivit utsatt för. Det här är hennes historia.

"Hur känns det att utsättas för näthat?"

Till en början brydde jag mig inte så mycket, men efter ett tag är det väldigt jobbigt eftersom det blir mer och mer hela tiden. Och det gör mig osäker på mig själv.

"​Vad är det för typ av näthat?"

​De kallar mig saker, orre och andra grejer. Skriver även saker de säger att jag har gjort.

"I vilka forum har detta pågått?"

Det har varit lite olika typer av sociala medier, men ASK har varit det mesta.

"Vet du vilka som gjort detta mot dig? Vilka är det?"

Det är inte så mycket på nätet längre, sker i omgångar men jag antar att det är massa människor som är avundsjuka eller tycker att jag gör något fel och att de måste ha någon att trycka ner, måste vara mig. Det sker inte bara på nätet utan även IRL.

...

Ingen ska behöva bli utsatt för näthat. Detta är en verklighet för många. Har du blivit utsatt eller utsatt någon annan för detta? Jag vill höra din historia, maila in din historia på: tryggpanatet.dinhistoria@gmail.com

Tillsammans sprider vi kunskap om vad som händer på nätet!

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Hur arbetar vi mot näthatet? Hos vem ligger ansvaret?

Att vara tonåring i dagens samhälle skiljer sig från när våra föräldrar var i samma ålder. Det är lätt att känna att de inte förstår vad som egentligen händer på nätet. Därför är det viktigt att man pratar om det där hemma. Du är proffset, lär dina föräldrar allt. Och föräldrarna måste förstå att det inte är som "när de var unga". De måste intressera sig för att förstå. Det kanske inte är det roligaste att ha sina föräldrar på sina sociala medier, men detta ger dem en inblick i vad som händer på nätet. Gör upp gemensamma regler. "Du får ha mig på Instagram, men du får inte kommentera mina bilder. Deal."

Skolan har även ett ansvar att informera och skapa diskussion kring detta ämne. Vad är okej och vad är inte okej på nätet? I skolan träffar du andra i din egen ålder som säkert spenderar minst lika mycket tid framför mobilen som du själv. I skolan är det nolltolerans mot mobbing, därför måste arbetet mot näthat fortsätta.

Samtidigt som regeringen och polisen har sitt arbete mot näthat. Vi lever i en demokrati och en av förutsättningarna för detta är yttrandefrihet - men det finns självklart gränser. Hets mot folkgrupp, sexuellt ofredande, olaga hot och förtal är exempel på detta. Läs mer om hur lagar och regler fungerar enligt polisens hemsida här.

Här nedan kan du titta på polisens film om hur man handskas med näthat:

Likes

Comments

En kränkning på nätet kan i vissa fall innebära en polisanmälan. Din polisanmälan är viktig; dels för att brottet ska klaras upp men även för att hjälpa polisens arbete och bidra till en rättvis brottsstatistik. En polisanmälan kan du göra genom att besöka en polisstation eller ringa polisen på 114 14. När din anmälan har kommit in kommer du bli kallad till ett förhör där du får berätta allt som har hänt. Sedan väcks en förundersökning där åklagaren kommer leta bevis till ditt ärende. Det måste finnas tillräckligt med bevis för att den misstänkte ska åtalas. Det är domstolen som beslutar om åtal. Finns det inte tillräckligt med bevis, finns det risk att ärendet läggs ner. Detta betyder inte att de inte tror på dig utan det handlar om för lite bevis.

Kika in polisens informationsfilm om hur det går till när du anmält ett brott:

Likes

Comments

Hade du sagt det du sagt på nätet framför personen IRL? Nej, så säg inte det på internet.

Tänk på att det som du tycker är ingenting eller roligt kan betyda hela världen för någon annan. Trots att din avsikt kanske inte var att skada så kan det fortfarande såra den specifika personen.

Tänk till en extra gång innan du publicerar något. Trots att du plockar ner det senare kan det ha setts av ett stort antal människor och skadat någon.

Det spelar ingen roll om personen har 3 eller 30 000 följare, kränkningar är aldrig okej.

Be om ursäkt, erkänn att du gjort fel och plocka ner det du lagt upp.

Prata med föräldrar, lärare, kompisar eller andra i din närhet om ditt beteende. De kan hjälpa dig.

Det är aldrig försent att ändras. Bara för att du har fastnat i att fälla taskiga kommentarer betyder det inte att du inte kan sluta. Det kan ta tid, men det går att förändras!

Likes

Comments

Först och främst måste du veta vem som har lagt ut uppgifterna. Även i vilket forum uppgifterna har lämnats. Hur man ska gå till väga skiljer sig beroende på forum, men först och främst ska du gå till den specifika personen som lämnat uppgifterna. Med uppgifter menar jag bilder, text och annat som kan skada.

Har detta lämnats ut på sociala medier som t.ex. Instagram och Youtube så gäller det att kontakta användaren först och främst, sedan finns det på denna typ av hemsida en flik där man kan kontakta företaget och även "flagga" innehåll och användare.

Vet du om att du har blivit utsatt för ett brott ska du göra en polisanmälan. Det gör du genom att kontakta polisen. Du som är ung kan ringa till BRIS om du blivit utsatt för näthat. Spara material som skärmdumpar, bilder och sådant som skulle kunna raderas efter en polisanmälan.

Viktigast av allt är att prata med någon om det. Detta är ingenting du ska gå och bära på själv. Det finns folk som lyssnar; om det så är en förälder, kompis, lärare eller annan person i din närhet. Våga be om hjälp.

Vill du läsa mer om detta, besök datainspektionens hemsida om kränkningar på nätet: här

Har du varit med om kränkningar? Hör av dig, jag vill gärna höra din historia.

Likes

Comments

Att känna sig kränkt är ett uttryck som lätt missbrukas i vårt samhälle. Så vad betyder egentligen kränkt? Vad är en kränkning?

Det handlar om ett angrepp mot en person och dess integritet. Detta kan ske i form av diskriminering och trakasserier. Det finns olika former av kränkningar som är olika grova. Upprepande kränkningar ses som grövre samtidigt som sexualbrott generellt har en grövre kränkningsgrad.

Detta är något du kan polisanmäla och det gör du via polisen.

Kränkningar är aldrig okej, glöm aldrig det!

Likes

Comments

Vi tillbringar mycket tid på nätet.

Det är lätt att vara någon annan bakom skärmen. Det är lätt att råka illa ut.

Nu startar jag en serie här på bloggen: #kränktpånätet. Där kommer jag ta upp frågor som vad är en kränkning, vad gör man om man blir kränkt, hur slutar man att kränka andra?

Tillsammans stoppar vi näthatet.

Likes

Comments