Header
View tracker
Tankar

Efter att ha bott hemifrån i en termin har jag märkt att jag är riktigt dålig på att äta. Jag har vetat om det länge, men jag har inte sett resultaten förrän nu. Problemet som jag kommer beskriva nedan är något som jag har väntat med att skriva om och inte gärna pratar om då många tar illa upp, men just därför vill jag förklara hur det kan vara.

Jag har turen att ha samma kroppsbyggnad som min mamma och hennes mamma. Vi är alla runt 170 (även om mormor har krympt lite med åldern) med långa ben och slank figur och istället för att behöva vakta vad vi äter har vi snarare bekymmer med att lägga på vikt. Detta gör att jag får en del kommentarer om min kropp, att den är snygg och att folk avundas den. Jag är tacksam för det och jag trivs i den, vilket gör att jag känner mig otacksam och gnällig när jag säger att jag vill lägga på vikt, särskilt när så många kämpar för att bli av med sin. Folk blir förvånade när jag säger att jag vill äta mer hälsosamt och ger kommentarer som "varför då? det du gör nu fungerar ju uppenbarligen". Men låt mig förklara varför något/några extra kilon och en mer hälsosam diet skulle hjälpa mig och säkert många andra:

De senaste fem åren har jag legat mellan 55 och 57 kg konstant förutom några månader för tre år sedan när jag ökade upp mot 60 och förra våren när jag var nere på 54. Hela den stabila tiden har jag mått bra. Jag har tränat regelbundet på hästryggen och ätit varierad kost hemma. Vad som hände när jag ökade så drastiskt i vikt var att jag och en vän började äta extremt mycket godis, men jag gjorde inget extra för att göra mig av med den energin. Minskningen orsakades däremot av att jag både hade så gott som konstant ångest och att det var extremt kallt ute. Detta tog mer energi än jag fick och jag tappade två kilo på en vecka. Alla de här åren har jag haft storlek 34 i kläder, men de har passat mig olika bra. När jag var uppe i 60-snåret blev det ibland tajt, särskilt ridbyxor, som ska sitta som ett extra lager hud och nu hittar jag sällan byxor som varken är för breda i midjan eller för korta i benen. Ofta är de båda.

Tre år och fyra kilo emellan bilderna. Jag saknar den rumpan. Den var skön att sitta på.

När jag hittar ett par snygga byxor (minsta storleken) som sitter bra hela vägen... och så sticker de ut i bak för de är för breda i midjan.

Nu ligger jag stadigt på ca 57 kg igen, vilket jag trodde att jag skulle må bra av med tanke på att jag gjort det de senaste fem åren. Vad som däremot har hänt är att jag har lagt på en hel del muskler under hösten eftersom jag har ökat träningen, den här gången i form av dans. Men istället för att gå upp i vikt har jag bytt ut mitt underhudsfett mot muskler, vilket gör att jag har väldigt lite fett kvar på kroppen.

Något annat som har hänt är att jag har vänt min dygnsrytm upp och ner, vilket gör att jag generellt vaknar så sent att jag skippar frukost och äter lunch direkt. Sedan väntar jag tills middagen och fyller på med snacks på kvällen. Jag har tappat en del aptit, vilket mina föräldrar märkte över jul, så jag äter mindre portioner än jag borde och det går väldigt långsamt. Jag äter också på tok för lite grönt, eftersom jag sällan har grönsaker till maten. Jag försöker kompensera med frukt, men det vore egentligen lättare att bara äta några gröna blad när jag ändå äter middag.

Resultatet är att jag ofta blir illamående när jag äter, vilket gör att jag äter långsamt, jag tappar mycket hår även om jag har mycket kvar och jag har konstanta ringar under ögonen trots att jag sover 8h per natt. Dessutom är min hy hemsk när jag är i Visby, vilket jag trodde var på grund av vattnet här, men antagligen så beror det på att jag äter för dålig mat när jag måste laga den själv.

Nu är jag på ett mission att blir mer hälsosam! Jag har satt upp några inledande mål som förhoppningsvis kommer kunna ökas på med tiden:

- byta ut 4/5 flaskor läsk till mineralvatten. Tyvärr är vattnet i min kran inte alls gott, vilket har gjort att jag köper läsk istället, vilket är riktigt dåligt för någon som blir sockerberoende så lätt som jag. Sockret gör nämligen att jag får energi, vilket gör att jag inte äter.

- använda 3l mjölk i veckan. Mjölk innehåller fett, protein och massor med bra vitaminer som kommer öka min hälsa. Att byta ut ett glas läsk mot ett glas mjölk varje dag borde ta mig en lång bit!

- äta två frukter om dagen. C-vitamin kommer hjälpa mig med de mörka ringarna och fruktsockret kommer ge mig energi som jag tidigare fått från läsk och sötsaker.

- minska saltet. Salt drar till sig vätska vilket gör att till exempel ringar under ögonen kommer fram mer. Mycket färre chips och saltade popcorn med andra ord.

- tidigare mornar och tidigare kvällar. Jag behöver tre mål om dagen, men det hinner jag inte när jag vaknar sent. Jag börjar med att ha nio som standard, sen får den tiden dras tillbaka i takt med att solen går upp tidigare. Självklart är målet fortfarande 8h sömn per natt, så måste jag vara uppe sent (danskvällar, ehum) så får jag sova längre, men med en bra grundrutin kommer jag kunna somna tidigt trots att jag kliver upp senare än vanligt.

Jag tänker inte sätta siffror på vilken vikt jag vill ha, men jag vill definitivt kunna sitta på en stol utan att sittben och ryggrad blir ömma så fort, växa i storlek 34 och se annat än ben på mina bara axlar och armar. Men framförallt vill jag känna mig hälsosam och energisk!

Likes

Comments

Sitter med sista muggen glögg och njuter av att ha lägenheten återställd till sitt turkosa jag efter nästan två månader av rött, grönt och glitter...

Dagen bjöd på sol, fem plusgrader och kvittrande fåglar. Jag började nästan drömma om att våren var här! Därför bestämde jag mig att julen är över och måste bort! Resultatet kommer nedan:

Likes

Comments

Tankar

Finns det något jag verkligen ogillar så är det när folk pratar om varandra som "vi" och "dom". Det händer hela tiden och i alla skalor. I Nazityskland mellan nazistpartiet och alla som sågs som orena, i skolan där vissa ser sig som coolare än andra, när vi säger att människor och djur är olika, eller varför inte ta Jerringpriset som exempel?

Sportsverige fullkomligt exploderade när Peder Fredricson vann Jerringpriset. Vissa tycker att det var ett dåligt skämt medan andra tycker att han var den rättmätiga vinnaren.

Enligt mig är själva åsikterna inte problemet i det här fallet, utan det är att så gott som alla får det att låta som att det bara finns två sidor av det hela att välja på. Ofta skriver de om "hästfolk", som bara kan sin egen sport, och "alla andra" som kan allt om alla sporter. Lite likt fördelningen mellan Montague och Capulet i Romeo och Julia. Är man en del av den ena gruppen måste man tycka att de andra är sämre och man vill absolut inte vara en del av dem.

Om det nu vore sant att alla "hästmänniskor" är helt ignoranta till andra sporter, hur kommer det sig då att mammor hämtar sina barn från fotbollsträningen i ridbyxor? Eller, ännu mer komiskt, om "alla andra sporter" är så förstående mot varandra som artiklarna säger, varför säger då folk som, till exempel, gillar fotboll att golf inte är någon riktig sport? Borde de inte vara bästisar?

Det hela är så primitivt löjligt att jag bara vill skratta sportsverige i ansiktet! Det är 2017, borde inte mänskligheten ha lärt sig bättre vid det här laget? Det GÅR nämligen inte att pressa in alla människor i samma mall. "Undantagen bekräftar regeln" säger vissa, men när tillräckligt många tillhör undantagskategorin måste man inse att mallen inte håller. Precis som vi gjorde under Copernicus revolution (när man insåg att jorden cirkulerar runt solen och inte tvärt om) måste vi nu inse att bara för att man tycker om att klappa på en häst är man inte nonchalant och ser sig som bättre än alla andra sportare.

Nej ni, det här håller inte. Om vi inte kan lägga våra skillnader åt sidan i en ynka (ja, ynka) tävling om vem som presterar bäst i sport, hur ska vi då kunna lösa saker som flyktingkrisen och global uppvärmning?

Allt för ofta har vi haft ett val, ta senaste riksdagsvalet i Sverige, Brexit, presidentvalet i USA eller Jerringpriset, ett val där demokrati gäller och alla kan rösta, men när resultatet kommer blir vi missnöjda och klagar. Det är helt klart dags att vi påminner oss om våra likheter istället för skillnader och att demokrati innebär att det populäraste valet bland folket vinner.

Jag vill avsluta med att säga grattis alla som blev nominerade till Jerringpriset. Ni har visat på ett eller annat sätt att ni lägger ner er själ i det ni gör och ni bör vara idoler för alla sportare där ute, oavsett vad ni slutade på för placering!

SVT Sports kommentar på sitt eget inlägg om Peders vinst

Likes

Comments

Studier

Igårkväll kl 23.37 skickade jag in den sista uppgiften för kursen. 00.00 avslutades kursen. Jag är inte stolt över att det blev så, normalt sett är jag ute i ganska god tid, men i och med att jag bröt ihop innan jul tappade jag studielusten helt. Nu är jag igång igen och ser fram emot en ny kurs!
Denna termin läser jag Företagsekonomi A, som innehåller fyra delkurser. Vi börjar med en grundkurs i marknadsföring, vilket jag är riktigt taggad för eftersom det eventuellt är det jag vill jobba med. Läraren har extremt mycket egna erfarenheter och är karismatisk vilket hjälper mig mycket på föreläsningarna!
Jag vet redan nu att jag kommer missa nästan hela nästa vecka eftersom jag ska på dansbandsveckan på Cinderella. Förhoppningsvis kan jag läsa ikapp det jag missar i kurslitteraturen, annars får jag bjuda någon kursare på middag mot att de berättar, haha!

Likes

Comments

Hej!

Jag lever,

jag är tillbaka i Visby,

jag har massor att skriva om,

men,

jag har så mycket plugg just nu att jag nästan drunknar.

Jag återkommer när jag har tid att andas!

Likes

Comments

Dans

Sitter i bilen på väg hem från Gävle. Sannex och Blender hade nyårsnonstop i fem timmar. Helt underbart! Båda banden är riktigt bra, dansarna likaså och jag var i toppform ända in i sista halvtimmen! Bland annat fick jag till en spinn (snurr i dubbel fart), som jag egentligen inte kan, haha!
Dessutom känner de som jag åkte dit med en hel del dansfolk så nu känner jag att jag börjar komma in i gänget. Synd bara att jag åker tillbaka till Gotland imorgon. Under våren kommer jag antagligen känna mig lite  fast på öjn, synd, men så blir det.
Jag kommer i alla fall gå bugg hos danskonsulten under våren, så förhoppningsvis lär jag mig mycket av det!

Likes

Comments

Häst

Jag är så lycklig! Igår fick jag rida Mia igen efter ett och ett halvt år! Hon har stått pga pålagringar i bakknäna men nu är hon igång igen. Det var så härligt att känna henne fräsch! När jag satt på henne senast kröp hon ihop och sparkade för att hon hade ont men igår flög vi fram som på moln. Precis som i början när jag red henne bjöd hon extremt mycket, jobbade så mycket hon kunde trots att hon blev trött fort och hade en helt underbar takt i traven. Hon är verkligen en sådan häst som påminner en om varför man rider!
Tack Erica (nouw.com/ericacarlsson)! Nu kan jag komma ihåg känslan av friska Mia istället för stackars trasiga Mia.

Likes

Comments

Eftersom jag har haft ungefär samma frisyr i fem år kände jag att det var dags för något nytt. Mitt hår är väldigt tjockt och väldigt tungt så nu när det också hade blivit väldigt långt var det mest i vägen hela tiden. Så det bar av till min trofasta frisör, Hår och häpna, och efter några minuters funderande kom vi fram till en bra lösning.

Före

Efter

Själv är jag riktigt nöjd med resultatet! Det tar inte längre 5h för håret att torka, snedluggen är mycket snyggare än den raka, det känns som om jag har lyft ett kilo från axlarna och jag kommer kunna ha vanlig tofs när jag dansar utan att jag piskar min partner i ansiktet! Så skönt!
Nu ska bara delar av luggen få växa ut lite så den blir mer jämnt sned och inte hackig som den blivit av att ha varit rak så tror jag det här blir jättebra!

Likes

Comments

Hittade en serie frågor om året som gått som verkar ha cirkulerat på diverse bloggar senaste åren. De var riktigt roliga så här kommer mina svar:

Höll du några av dina nyårslöften?

Jag har aldrig nyårslöften. Tycker att man ska ändra på något för att man vill det och inte för att det är ett nytt år. Gör man så kan man inte ursäkta sig med "jag börjar nästa år istället". Det finns färre ursäkter, helt enkelt.

Blev någon/några av dina vänner föräldrar i år?

De flesta har fullt upp med sin utbildning än så länge, så nej. Dock har några skaffat husdjur och det kan kanske räknas som att bli förälder?

Dog någon som stod dig nära?

Min farbror gick bort i cancer i våras. Dock kände jag honom inte särskilt väl. Sen behövde de ta bort fina Levante också <3

Vilka ställen utomlands besökte du?

Jag har hållit mig inom Sveriges gränser i år eftersom jag har haft nog att tänka på iallafall. (Dock räknar en del Norrland som ett annat land, och där har jag varit tre gånger, haha!)

Vilket/vilka datum från år 2015 kommer du alltid att minnas?

3 juni. Studenten!

Har du varit sjuk eller skadat dig?

Mådde väl inte särskilt bra psykiskt de första månaderna av 2016 och ett muskelfäste i övre ryggen har krånglat lite till och från men inga större problem, tack och lov :)

Bästa köpet?

Resväskorna jag köpte inför flytten har varit guld värda! De är från Travelpro och rekommenderas varmt!

Vad spenderade du mest pengar på?

Mat? Resor? Dans? Mat tror jag sen jag flyttade hemifrån. Jag är tydligen rätt dyr i drift, haha!

Gjorde någonting dig riktigt glad?

Känslan när jag gick ut från sista Finals i våras och visste att "nu är jag klar med gymnasiet" är oslagbar!

Vilka sånger kommer alltid att påminna dig om 2016?

Can't stop the feeling (Justin Timberlake), Break me up (Erika Selin), Try Everything (Shakira)

Var du gladare eller ledsnare i år jämfört med tidigare år?

Både och. Jag har haft ett mycket större spann än tidigare år så jag har varit gladare när jag var glad men också ledsnare när jag var ledsen.

Vad önskar du att du gjort mer?

Tagit hand om min kropp. Ätit, stressat mindre, pratat med kiropraktor om muskelfästet...

Vad önskar du att du gjort mindre?

Skjutit upp plugget. Jag har klarat (nästan) allt, men vill jag kunna göra skillnad i världen måste jag ta mig igenom utbildningen. Men jag har både en plan A, plan B och plan C så det ska lösa sig!

Blev du kär i år?

Räknas utsikten i Visby? Haha! Det blev nog en och annan crush också...

Favoritprogram på TV?

Outlander, Suits, Ally McBeal...

Hatar du någon nu som du inte hatade i början av året?

Hatar är ett starkt ord men en viss person hade jag helst sluppit hamna i bråk med för bådas bästa.

Något du önskade dig och fick?

Jag har turen att vara lite bortskämd ibland, även om jag inte utnyttjar det (vill helst vara livegen), så eftersom jag inte frågar så ofta får jag det mesta jag ber om. Till exempel en datorskärm så jag slipper  nackproblem och ett par ursnygga ridbyxor!

Finns det någonting som skulle gjort ditt år ännu bättre?

Att ha kommit in på LiU hade ju inte suttit fel... Även om jag trivs bra i Visby.

En person som du inte hade klarat dig utan i år?

Nathalie (froggybart.tumblr.com) hjälpte mig mycket med arbetet i gymnasiet, Livia stöttade mig genom de tuffaste perioderna i våras, mamma och pappa såklart som jag har turen att ha bra relationer med och faktiskt mormor som jag inte har haft så bra kontakt med innan jag flyttade men är närmare än någonsin med nu.

Planer för 2017?

Läsa 60hp, ha ett bättre sommarjobb än i fjol, flytta tillbaka till fastlandet och DANSA!

Vad ser du mest fram emot med år 2017?

Wow, massor! Malung ska bli superspännande, en workshop med regerande svenska mästarna i bugg likaså, dessutom ska familjen plus ett helt gäng åka Hurtigruten i juni och så ska jag äntligen få läsa företagsekonomi!

Hoppas ni ser fram emot 2017 lika mycket som jag. Nu kör vi!

Likes

Comments