Header
Shopping

På fredag håller kåren halloweenfest med maskerad. Jag, som älskar utklädnader, tänker passa på att uttrycka mig för en kväll!
Idag kom paketet från partykungen.se med djävulshorn, eldgaffel och svarta långhandskar 👿 Det var snabbt, då jag beställde dem i torsdags och all leverans tar en extra dag till Gotland.
Nu kliver jag omkring i 12cm höga klackar för att vänja fötterna och taggar utekväll!!

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Studier

Det bästa med universitetet är de flexibla tiderna. Mitt program har sällan fler än tre obligatoriska moment i veckan, vilket betyder att jag bara behöver vara på campus tre av sju veckodagar. Idag till exempel tog jag sovmorgon när andra stressar iväg till jobb och lektioner och skrattade åt alla måndagsmemes i mitt nyhetsflöde till brunchen.

Självklart har jag mycket egna studier att organisera istället. Vi har en tenta om två veckor och inga föreläsningar som förbereder oss för den så jag sitter med all kurslitteratur vi har och gissar vad som är smartast att plugga på. Men jag behöver inte stressa på morgnarna eller anpassa mitt schema till särskilt många tider, vilket är otroligt skönt, särskilt nu innan jag kommit in i rutiner med matlagning. Jag har, till skillnad från många andra, ett helt annat lugn nu på universitetet jämfört med gymnasiet och jag känner att det gynnar min hälsa enormt.

Imorgon, däremot, har jag en videokonferens med Tjeckien klockan 9 så nu får jag kasta mig i säng om jag vill ha 8h sömn!

Likes

Comments

Vad tycker du är det bästa med hösten?

Jag är inte så mycket för hösten egentligen. Det blir mörkt och kallt och man vet att det tar ett halvår innan det blir bättre. Dock är färgerna i träden fina. Man går runt som i en fin målning och bara njuter av naturen.

Hur kommer du gå klädd?

Jag kommer försöka klä mig så varmt som möjligt eftersom jag vet med mig att jag fryser hela tiden. Just nu bor jag i ett par vinröda byxor från Esprit som jag matchar med halsduk, basker och handskar i samma färg. Under jackan brukar det bli antingen en skjorta eller en enfärgad topp med en svart kofta till. Jag älskar skjortor med v-ringade koftor till! Enda problemet är att de är så svåra att stryka, haha!

Har du några höstplaner?

I skrivande stund sitter jag och försöker boka en resa hem 11-14/11. Tyvärr vill inte flygen samarbeta med mitt föreläsningsschema så vi får se hur det blir. Planen är iallafall att vara hemma fredag 11/11 då Casanovas spelar på Fyris Park!

Vad ser du mest fram emot?

Mamma har planerat att komma över till första advent och hjälpa mig att göra jul i lägenheten så det ska bli riktigt mysigt. Vi ska se till att ta oss till stallet också så hon får träffa Ambrina. Jag tror att de kommer komma bra överens :)

Har du någon höst-lista på Spotify?

Faktiskt inte... och eftersom jag mest lyssnar på dansmusik just nu (försök att inte studsa upp ur sängen på morgonen till en riktigt bra bugglåt) så är min "upptäck" spellista fylld med massa konstig svensk musik med folk som inte kan sjunga. Spotify verkar inte ha insett att det är skillnad på moderna dansband och något som borde stanna i garaget där det uppkom.

Plagg som du tycker är big NO i höst?

Det mesta? Jag är så himla petig med vilka kläder jag gillar och inte. Just nu ska allt sitta pösigt eller se ut som om om det är 20 eller 40 år gammalt (aka 90/70-tal) och "slip" klänningarna med t-shirt under är rent utsagt vidriga! Skulle jag ta tillbaka något från förr så skulle det vara elegansen från 40-talet.

Likes

Comments

Häst

Igår frågade Ambrinas ägare om jag kunde rida hennes dotters ponny medan dottern pluggade. Jag svarade självklart ja, eftersom jag inte rider ponny så mycket sedan tre år tillbaka. Egentligen är jag för lång för ponny (jag är strax över 170), men någon gång då och då är det lite roligt att känna på skillnaden mellan ponny och storhäst.

Caccini, som han heter, är en hopponny på 13 år och är verkligen en dröm att rida! Vi skrittade ut en bit och sedan dressyrade vi på banan. Jag började som jag alltid gör på en ny häst med utbildningsskalan (takt, lösgjordhet, kontakt osv). Han svarade riktigt bra och när jag fick koll på höger bak tog han ett trevligt stöd i båda tyglarna. Jag försöker alltid värma upp hästarna låga i formen då jag upplever att överlinjen (bakben, rygg och nacke) kan komma igång där utan att man tappar drivet framåt, vilket Caccini svarade bra på.

När han var varm och stadig i alla gångarter provade jag att korta upp honom mer. Här fick jag stödja honom mer med högerskänkeln men tillslut fungerade även det. Han blev ihoppackad som en makrillsburk, haha! Därifrån kunde vi göra i princip vad som helst. Skänkelvikning, öppna, övergångar inom gångarten... Det som brast var delar av galopparbetet där jag ville ha kortare språng än vad han ville (typiskt hopponny) vilket gjorde att han bytte galopp när jag ville samla honom ytterligare i förvänd galopp.

Tillslut frustade han på ordentligt så jag travade av i den lägre formen och skrittade ut en sväng med Ambrina, hennes ägare och hennes yngsta dotter med ponny. De visade mig några fina ridvägar nära stallet som jag tror blir perfekta att träna vägdressyr på med Ambrina! Hon kryper gärna ihop i steget på banan så jag ska försöka stärka henne ute där hon trampar på bättre.

Nu blir det dejt med sängen för att orka upp till workshop 8.00!

Sötnos! Nyklippt och allt

Likes

Comments

Studier, Tankar

Den senaste veckan har en namnlista cirkulerat i social media om hur IB-betyg översätts till svenska betyg när man söker till högskoleutbildning i Sverige. Sammanfattat vill UHR höja kraven från att 40 IB-poäng motsvarar 20 svenska till att 45 motsvarar 20. Argumentet är att högsta poäng bör motsvara högsta poäng för att det ska vara det ska vara rättvist.
Jag tänker gå in lite på det här med rättvisa, eftersom det uppenbarligen är lite svårt att förstå.
En definition jag hittade av rättvisa lyder "lika villkor, där samma mängd arbete ger samma resultat". Det tycker jag är en bra definition. Om man utgår ifrån den och tittar på mängden arbete man lägger ner på olika program som ges på gymnasienivå ser man att det skiftar väldigt, både mellan olika nationella program och mellan nationella program och IB.
De nationella programmen har löst det bland annat med en uppsättning behörighetskrav och meritpoäng, medan IB, som fungerar på ett helt annat sätt, har tryckts in i samma mall "så gott det gick". Resultatet är att många IB-elever är överkvalificerade i till exempel engelska men får inte betalt för det i meritpoäng eftersom systemet inte tillåter det.
IB-elever är även mer insatta i ämnena de läste på "Higher Level" under programmet än vad de nationella eleverna är i det de läste. En HL-kurs är 240h lång, utspritt över två läsår och går i regel igenom första året av universitetsutbildningen i det ämnet. Det betyder att en IB-elev har läst minst tre ämnen på universitetetsnivå innan de lämnat gymnasiet, men det uppmärksammas inte i Sverige.
Tillslut är det mindre krävande för universiteten att ta in IB-elever till sina program då dessa elever redan är självgående i sina studier. De vet hur man källhänvisar för annars hade de anklagats för plagiat och blivit utkastade från programmet, de vet hur man skriver akademiska uppsatser och rapporter och de har full koll på vad en deadline innebär.
Varför stannar dessa elever då inte i Sverige efter studenten?
Därför att de inte får lika betalt för lika arbete!
Jag har vänner från gymnasiet som fick sömnproblem, ångest och svår depression någon gång under våra tre år i IB. Normalsvaret på frågan "hur mår du?" var "you know, stressed and tired, but that's okay". Tillslut var det inte ens konstigt när någon så att de hade ett möte med psykologen efter skolan. Kronan på verket var identitetskrisen som många fick efter studenten. "Vem är jag utan IB?" Så mycket tar programmet över ens liv. Ändå får man sitt betyg i juli och gråter i dagar (personlig erfarenhet) för att resultatet inte är det man trott och våga inte hoppas på att dina IB-poäng räcker till ditt förstahandsval, för det gör de inte. Jag kom in på mitt tredje.
Det här är vardagen för de IB-elever som tog studenten i våras. Nu vill de höja kraven ytterligare. Jag tänker inte gå in på detaljer om procenten som får 45 IB-poäng respektive 20.0, det finns nog med studier på det iallafall. Jag tänker bara säga rent ut:
Om kraven höjs ytterligare kommer ingen som läser IB stanna i Sverige
och det är er förlust!

Om ni vill hjälpa till i kampen mot kravhöjningen kan ni skriva på HÄR!

Likes

Comments

Idag har verkligen varit en söndag som om jag bor hemma. Jag sov till kvart i elva (lite kompensation för att jag bara sov 5.5h natten innan) och åt en lång frukost med mamma och pappa. Efter det hade mamma frågat om vi fick plocka några äpplen av grannen. De har nämligen 3(?) gigantiska äppelträd som står kvar från att vår trädgård satt ihop med deras (våra tomter, tillsammans med några till, var en stor äppelträdgård innan den styckades av och såldes). Det gick utmärkt så vi plockade en hel korg full!

På eftermiddagen röjde jag undan lite plugg som låg och väntade och sedan fick jag övningsköra med pappa. Jag har inte kört något alls sen jag flyttade så till exempel motorbromsning behövde repeteras, men det kom tillbaka ganska fort. Jag har pratat med en körskola i Visby och målet är att jag ska ha körkort innan jul så jag behöver all träning jag kan få!

Nu tänker jag sova gott med nybakad äppelpaj i magen. Imorgon väntar en fullpackad dag!

Likes

Comments

Det ska bli så skönt att komma hem ett tag! Att bo med någon som man kan prata med vid middagsbordet, kunna dela på alla hemsysslor och känna igen sig överallt. Mina fem dagar i Uppsala är i princip fullpackade med saker jag vill göra. Jag ska hinna till stallet minst två gånger, dansa minst två, shoppa en del, ha massor med tid med familjen och även en del kompisar. Jag ser verkligen fram emot det!

Så nu packar jag lite av varje. En del vanliga kläder (varmare än de jag har här, det är så kallt där i norr, haha!), danskläder, dator (måste plugga en del också) och några överraskningar till kära familjen <3

Medan jag är hemma ska jag passa på att fota en del eftersom systemkamera fortfarande bor där. Förhoppningsvis blir det någon frostnatt så jag får ta lite microbilder på iskristallerna!

​En supersomrig bild från Boden i år. I bakgrunden är då en vecka gamla Celebration SH, eller Calle

Likes

Comments

Eftersom jag åker hem i helgen så vill jag inte ha någon mat kvar i kylen som kan bli gammal. Därför blir varje måltid ett steg mot en tommare kyl.
Till dagens middag sökte jag på "recept ägg mjölk skinka" och valde att försöka mig på en omelett igen. Tidigare gånger har jag misslyckats helt med formen, det har mest blivit äggröra av alltihop, men idag skulle det helt enkelt lyckas. Och det gjorde det! Jag gjorde den i botten av en 1.5l kastrull vilket gav en perfekt form och tjocklek för en portion. Ytan blev krispig medan insidan var lagom mjuk.
Receptet jag följde hittar ni här! Jag valde att blanda i skinkbitar i äggblandningen och när den stektes lade jag en ostskiva på. Osten blev då som ett lager i mitten när jag vek den. Smarrigt värre!

Likes

Comments