Header

Vad tänker du på när du hör ordet feminism? Hur reagerar du när du får veta att någon är feminist i ditt umgänge eller familj? Kanske skrattar du åt dem, hånar dem lätt eller hostar 'feministfitta' i deras ansikte.

Din killkompis säger att han är feminist, för att han är för jämställdhet. Honom ska ni minsann slå lite vett i, fråga om han är homosexuell eller om det är ett spel för att få ligg.

"Jag är inte feminist men jag tycker om jämställdhet" säger någon
"Ja precis! Jag hade sagt att jag var feminist men alla feminister idag har spårat och hatar män!" Håller någon annan med
"Förstår inte, jag menar vi har ju redan jämställt i Sverige. Vad är det och klaga över?" Undrar nån

Efter denna konversationen nickar alla och är överens om att feminism inte behövs, feminister hatar män och feminism är inte om jämställdhet.

Nu tycker jag vi avbryter här, någon som hajar min poäng ännu?

Inte? Idag tänkte jag visa hur det ser ut idag när människor diskuterar feminism eller hör ordet feminist. Men mest av allt få bryta lite förutfattade meningar.

Många idag verkar helt enkelt basera sina åsikter om feminism på att de faktiskt hört någon som kallar sig feminist hata på män. Samma män som då bestämmer att alla feminister är manshatare, säger också "alla män är inte våldtäktsmän!!!!". Ironi?

För er stackars förtryckta män som verkar ha jätte svårt att förstå detta, vi hatar inte alla män i hela världen. Men många män hatar vi. Och är det verkligen konstigt när vi ser hur ni kommer undan med våldtäkt bara för att ni har en kändis till mor eller när ni blir anställda före oss för att ni brukar klara jobbet bättre. Kanske mest av allt då ni alltid har varit det dominerande könet och fått flest rättigheter i våran värld. Alltid före oss, alltid lite starkare, lite finare och lite bättre. Ni behöver inte gå omkring och ständigt vara rädda att en kvinna ska ta på dig när du jobbar eller bli sexuellt trakasserad av en kund. Ni behöver inte tvätta bort sminket och dra på en stor huva över er och halvjogga hem bara för att det är sent på kvällen.

Vi vill inte ha bättre jobb eller bättre betalt. Vi vill inte att männen ska utrotas från världen. Eller att ni ska kyssa våra fötter. Vi vill ha samma chanser som er. Vi vill ha jämställdhet.

För något som måste få klargöras är att feminism inte är idén av att kvinnor är bättre än män. Det är idén av att kvinnor och män är lika mycket värda.

Men faktum kvarstå och det är att vi kvinnor är de som levt i förtryck under alla dessa år, därav är rörelsen döpt efter det kvinnliga könet.

Alltså som feminist vill du ha samma rättigheter för både kvinnor och män. Hur kan vi då hata män, isåfall varför skulle vi vilja ha samma förmåner som dom och inte bättre? Och hur kan du vilja ha rättigheter för alla kön, oavsett hudfärg, sexualitet, funktionshinder, kultur, religion och bakgrund, för mycket? Om du tycker att vi alla förtjänar samma rättigheter, så är jag ledsen men då är du en feminist.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Vinden blåser,
tar långsamt tag i mig

lite längre, lite till, snart är du min

alla år som har gått,
snart, snart ska jag slutet nått

kämpar efter något att hålla mig kvar
ser i ögonvrån minnen som jag fått av min far

vägrar låta dig förstöra mig, tänker jag för att vinden ska snart istället ta dig

himlen öppnar sig och regnet faller ner, nu skulle jag snart straffas för dina synder

jag följer efter stigen i skogens slut
vinden berättade om dig, säger jag mjukt

vinden slår sig ner, sätter sig bredvid mig
viskar att jag snart är framme

lite längre, lite till, snart är du fri

jag vågar pappa, se på mig viskar jag
hoppar ut, mot klippor nedan för stigens slut

Vinden hade lätt mig på en farlig stig i skogens slut, nu var det försent för att någonsin hitta ut

jag undrar pappa, varför tog vinden mig och inte dig?

men det är försent, för vinden var det du skapat och stigen var mitt hat

flicka lilla föll ut för stupet, då insåg hon att vinden varit hennes far

men vinden hade rätt, för minnena var inte kvar

om pappa

Likes

Comments

att känna dig
iskallt
mörkt
hopplöst

att vara dig
som storm som aldrig tog slut

för när du kom, tog du allt med dig

mitt skratt
min tro
mitt liv


att komma över dig
utan att själv försvinna

att få ut dig ur
kroppen
hjärtat
själen

tog år av
sorg
kyla
mod

dagen jag blev fri dig
var som ett andetag precis efter regnet slutat falla

friskt

så när någon frågar om jag känner dig,
är åren du stulit det första jag ser,
men jag kommer bara att le
och svara
jag brukade

31 05 17,
om depression

Likes

CommentsTänker ni någonsin hur skönt det skulle vara om allt var bra? Hur lätt livet skulle vara? Vad menar du, när du säger, tänk om allt bara var bra? Att mamma ska sluta skrika på dig om läxorna, att pappa ska sluta slå mamma sent om nätterna, att lillebror inte ska vara sjuk nå mer, att du ska kunna vara glad?


Vad tänker du på? Hur lätt livet skulle vara om du inte visste att barnen svalt i Afrika? Kanske skulle det underlätta om klasskompisarna tyckte om dig, eller om mormor inte hade dött. Kanske skulle du vara glad om du inte behövde bo hos en fosterfamilj. Kanske skulle du inte drunkna i tårar om du inte funnit tröst i drogen. Kanske skulle du kunna sova efter klockan slagit tre om inte alla skrek att du har det ju så bra för att inte vara glad. Hur svårt måste det vara för att det ska gå bra för dig?

Jag vet att du inte har det lätt. Livet är inte lätt, hur ditt än ser ut.
En viktig sak om psykisk ohälsa och att inte må bra,
det är att man måste inte ha en trasig bakgrund, men man kan ha det.
Man måste inte ha levt med en alkoholiserad mamma, men man kan ha det.
Man måste inte bli psykiskt misshandlad varje dag, men man kan ha blivit det.
Man kan ha haft en "Svensson Svensson" uppväxt, och det är okej.

Det är okej om du är ung, det är okej om du är gammal, det är okej om du är tjej men det är också okej om du är kille, det är okej om du har barn eller om du är ett barn,
det finns ingen tid i livet som säger att nu är det inte okej eller någon som säger att du inte kan känna som du gör.

För du får må precis hur du vill, när du vill, och det finns inget som är skamligt eller fel på dig. De enda människorna som gör fel är de som säger "ryck upp dig", "det finns dom som har det värre" eller liknande.

Du har inte valt att må som du gör även om ditt psykiska mående kan ha påverkats av något. En till viktig grej, är att även fast du inte har valt att må dåligt, betyder det inte att det bara är att välja att må bra igen.

En sista viktig grej, utan att gå in mer djupare på detta ämne, är att det är okej om man behöver hjälp för att kunna föreställa sig att det kan bli bra igen.

Likes

Comments

Tjena!

Fantastiskt trevligt att du är här. (Extremt övertrevlig)

Det känns tyvärr som ett måste att skriva ett "välkommen hit"-inlägg. Skulle kanske vara konstigt annars. Ingen startar väll en blogg utan att välkomna sina underbara läsare (extremt övertrevlig 2.0).

Jag är jag, och har en passion för att skriva lite olika format och även om olika ämnen. Jag kände mig sugen på att dela med mig av mina upplevelser i livet och åsikter om vårt samhälle, bland annat. 


Jag kommer publicera när jag vill, lite om allt möjligt och hur mycket eller lite jag vill. Kravlöst. Det är sån energi jag behöver i livet. 


Om du ogillar mig, eller rättare sagt det jag skriver eller hur jag skriver, är det inte alls svårt att stänga ner bloggen och inte återvända. Ditt val.


Åsikter & feedback är alltid välkommet och även uppskattat.


Nu vet jag väll inte direkt om det är så många som lär hänga här speciellt ofta, förutom jag, men känns bara som att jag behövt ett ställa att slänga upp alla texter av olika former. Är nog mest här för mig, inte för er.

Men ni är väldigt välkomna hit trots det!

Likes

Comments