Idag är jag halvvägs igenom graviditeten och nedräkningen börjar lite mer på allvar till att jag får träffa mitt mirakel. Men det är inte en nedräkning helt utan oro. Det är mer än en gång som jag funderat på vad jag egentligen gett mig in på. Klarar jag det här själv? Har jag tagit mig vatten över huvudet? Kommer mitt barn tycka illa om mig som inte gett det någon pappa?

Frågorna är hur många som helst. Men svaren blir alltid detsamma. "Det kommer gå hur bra som helst!" Det som oroar mig mest är nog egentligen den allra första tiden efter förlossningen. Många berättar om hur ont de har och hur de varit tvungna att ta hjälp till de enklaste saker... Men jag kommer inte ha någon att be om hjälp på det sättet. Jag kommer ha folk som självklart ställer upp om jag behöver tillfällig avlastning osv. Men med vardagssysslorna.. Där är jag ensam.

Samma nu när jag är gravid. Halvvägs igenom som sagt och det är redan ett helt träningspass att klä på sig på morgonen. Foglossningen känns av så pass vissa dagar att det är svårt att lägga upp benen i soffan när jag kommer hem på kvällen. Hur ska det bli om en månad? om två? eller tre? Kommer jag kunna få på mig strumpor och skor så jag kan gå till jobbet när det är mitt i vintern? Kommer jag kunna städa mitt hem så att inte dammråttorna invaderar och tar över? Kommer jag kunna göra någonting alls mer än att ligga på soffan och tycka synd om mig själv?

För att inte tala om tankarna jag har kring själva förlossningen... Helt plötsligt så är allting så mycket mer verkligt och inte alls så avlägset i tid som jag hela tiden tyckt. Tiden rusar fram och snart har jag mitt underbarn i famnen. Jag måste se till att vara redo tills dess.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

I torsdags var jag på rutinultraljud och fick se min älskade lilla plutt. Jag har varit tvärsäker på att det är en pojke jag ska ha redan sen innan jag åkte ner till Danmark men ultraljudssköterskan ville sätta sina pengar på att det är en liten donna som växer i min mage.

Jag har fortfarande inte riktigt greppat att det där lilla underverket faktiskt lever inuti mig. Jag känner av henne ibland och jag brukar lyssna på henne ett par dagar i veckan. Men det är ändå så abstrakt på något vis.

Likes

Comments

Jag skrev i ett tidigare inlägg om det här med att kolla loppisar. Nu ska jag väll villigt erkänna att just det här var ett okynnesköp som inte alls var med i varken planering eller budget... MEN! När jag var på loppis i helgen så såg jag denna vackra Tatty Ted (eller Mirandanalle som den är känd som i Sverige) och blev förälskad. Visserligen behöver han lite kärlek och ett bad, men inte värre än så..

Den stackars kvinnan måste ha trott jag var knäpp. För er som har dålig koll på Tatty Ted kan jag berätta att nypris på denna storleken av björn kostar mellan 400-500kr. Jag var inställd på att hon skulle begära ca 150 kr och så skulle jag pruta. Lite så som man gör på loppisar. Ni kan ju gissa om jag blev förvånad när dialogen gick ganska precis såhär:

-Vad vill du ha för den här?

- Fem

- Fem?

- Ja fem.

- Fem kronor?

- Ja..?

*Jag letar snabbt som fan upp en femma i väskan och drar innan hon hinner ångra sig*

Resten av loppisen gick jag i en liten dimma.. "Fyndade" lite till vagnen också men det var inte sådär överdrivet billigt, men det var nytt och det var hemmavirkat så i mina ögon var det värt vartenda öre ändå :)


Länken till inköp är på en mycket mindre nalle, men lika söt ändå. Me to You Mirandanalle 13 cm


Likes

Comments

Excel är utan tvekan det allra bästa programmet för att göra en budget i. För mina apple-produkter använder jag appen Numbers då jag anser att den är så otroligt mycket smidigare än, till exempel, open office.

Både Excel och Numbers fungerar i princip identiskt. Min månadsbudget har jag i Numbers för att kunna ha med det i telefonen och lägga in alla inköp jag gör medan jag valt att lägga budgeten för lilltrollet i ett Excel-dokument eftersom jag inte behöver använda det lika frekvent.

Genom att lista alla saker och dess kostnader kan man med hjälp av enkla formler - som du inte ens behöver kunna själv då de senaste uppdateringarna har massa snabbknappar - få en tydlig överblick över totala utgifter och hur mycket du har kvar att röra dig med.

Jag försökte mig på att göra en skärmdump för att ni skulle få se ett exempel på hur jag lagt upp det men datorn sammarbetade inte med mig så kanske att det kommer ett exempel från mobilen senare om jag får till det.

Om någon känner ett behov av att göra en sådan här kalkyl men tycker det är svårt så hjälper jag mer än gärna till. Då jag har gjort ett par stycken budgetar så går det ganska snabbt för mig.

Likes

Comments


Jag anser mig fortfarande vara "ny" i kommunen där jag arbetar. Jag har varit här i två år nu. Ändå är jag den enhetschef som varit här näst längst. Det är en helt galen omsättning på chefer i den här organisationen och orsakerna till det kan vi ta en annan gång kanske..

Men det som retar mig nå fruktansvärt är vårat personalkontor. Ett gäng klåpare som på papper ska vara ett stöd till oss. Istället kör de nå high Chaparall och ger olika bud, du får som enhetschef inte göra några åtgärder men ska ta allt ansvar osv. En tomte speciellt har hunnit reta upp mig nu på morgonen. För det första kommer han hit utan att boka en tid med mig - fine sånt kan vara ok. Men när jag då säger att han får vänta i två minuter för att jag måste avsluta en sak så blir han sur och åker istället.

Sen ringer han mig. Det som var så brådskande var att han ville veta vad vi hade för skrivna rutiner om tjänstledighet. När jag inte kunde svara på det mer utförligt än tidigare ville han gå upp och prata med min personal för att se om de kanske visste. För det första så har han och jag haft precis samma diskussion förra veckan. För det andra så är det personalkontoret som ska ha koll på vilka rutiner som finns och inte. Och för det tredje så ska han inte prata med baspersonalen om sådana saker.

Han är även lite av den åsikten att det är väll OK att bryta mot den praxis man haft i kommunen innan bara för att vara snäll. Skit samma om budget och planering och allt annat går åt fanders liksom.... SUCK! Förlåt för ett bittert inlägg nu på morgonen. Jag tycker om mitt jobb egentligen men blev bara leds... Om folk vill arbeta som chefer så bör de skaffa sig utbildning och sedan söka de tjänsterna.. Kom inte här och berätta för mig hur jag ska göra mitt jobb!

Likes

Comments

När jag var ung drömde jag i hemlighet om att bli FBI-agent. Det tog ju inte särskilt lång tid innan jag insåg att det var rätt orealistiskt 😂
Men på "gamla dar" bestämde jag mig för att iaf lära mig skjuta. I våras gick jag en nybörjarkurs och om en dryg vecka ska jag tävla för första gången.

Det är viktigt att inte glömma bort sig själv och ens egna intressen när man planerar för framtiden och efter dagens träning är jag så sjukt nöjd! Hoppas jag kan hålla på länge innan den lilla börjar tycka ljudet är obehagligt och protesterar i magen på skjutbanan.

Likes

Comments


Som de flesta säkert vet, eller i alla fall misstänker så är det inte gratis att skaffa barn. Varken innan den lilla kommer eller när den väl är på plats.

Min första kalkyl jag gjorde på utgifter _innan_ den lilla skulle komma landade på ca 35000 kr. Då hade jag bara räknat på nypriser men bara tagit sådana saker som jag ansåg/anser är nödvändigt (även lite nya större kläder till mig är inräknat). I den här summan är det inte inräknat kostnaden för själva insemineringen som tillkommer om man väljer att skaffa barn på samma vis som jag gjort.

För att få lite koll så gjorde jag en "snabb" fördelning på vilka saker jag skulle införskaffa när. Jag delade upp inköpen på 7 månader och försökte så gott det gick att fördela kostnaderna så att det skulle bli så jämnt som möjligt. Det är alltid lättare att avvara en jämn summa varje månad än att få en chock utgift på en och samma gång.

Sen började jakten. Vissa saker vill man ha nytt. Eller jag vill i alla fall. Men otroligt mycket saker går att köpa begagnat. Kolla på tradera, blocket, köp- och säljsidor på Facebook, loppisar. Kolla överallt. Se om det finns vissa saker du kan önska dig i present av blivande mor-/farföräldrar eller om du har syskon, kompisar - vad som helst. Du behöver inte nödvändigtvis önska dig dyra saker. Önska dig tvättlappar, en handduk, en napp eller vad som helst. Varenda krona du kan spara är faktiskt ovärderlig!

Som gravid får du dessutom ganska mycket saker gratis om du bara letar lite på nätet. De flesta apotek och vissa butiker delar ut gratis babyboxar. Det är inte mycket man får, mest prover. Men en napp, snuttefilt eller vad som helst kan dra av en 50-lapp eller mer från utgifterna. Ofta finns det "paket" att köpa också där man får ett nystartskit till reducerat pris.

Personligen har jag efter lite letande av begagnat, fyndande, och önskande från nära och kära reducerat mina 35000 kr till 22000 kr. Jag har då haft en ,månad då jag inte shoppat något alls eftersom jag och en kompis ska till Gekåås om ett par veckor i hopp om att fynda lite. Dessutom har jag 4 månader kvar på mig att shoppa och fynda så jag får ner kostnaderna extra.

Det jag vill få fram är att JA DET KOSTAR! Och det kostar ganska mycket. Men så länge man inte måste ha allting nytt så går det att få ner kostnaderna ENORMT. Gör bara en plan så du får en översikt. På så vis slipper du bli förvånad när du står där med en nykläckt liten trollunge på armen och inser att du inte har några strumpor ;)

Likes

Comments

Den här köpte jag tidigt i graviditeten. Kostade mig knappt 400kr och har varit värd vartenda öre.

Min barnmorska har avrått mig från att använda den då det är stor risk att man nojar om man inte lyckas hitta hjärtljuden. Jag vill därför råda alla som funderar på att köpa en doppler att vara medveten om just hur svårt det är ibland.

Min bäbis älskar att gömma sig. Det tar ofta ett par minuter innan jag hittar det galopperande ljudet och vissa dagar går det inte alls fastän jag är gravid i vecka 17+1 idag. Men när man hittar ljudet. Det är ett obeskrivligt lugn som infinner sig då.

Anledningen till att jag införskaffade mig en doppler är att jag har en relativt snäll graviditet. Visserligen har jag hemsk foglossning och jag har även åkt på graviditetsdiabetes. Men jag har inte haft något illamående eller cravings eller något av de andra "vanliga" symptomen. Vissa dagar har det varit svårt för mig att förstå att det är på riktigt just av den anledningen. Men när man hör det galopperande hjärtat förstår man. Förundras man. Sådan obeskrivlig kärlek!

Likes

Comments

Det är inte första gången som jag får för mig att blogga. Det är däremot första gången som jag är säker på vad bloggen ska handla om.

På grund av olika omständigheter i mitt liv har jag det senaste halvåret gått i psykodynamisk terapi. Någonting som jag tycker att de flesta borde prova på då det hjälpt mig något enormt med min egen självbild.

Ett av mina "problem" har varit mitt planerande. Jag har alltid planerat och strukturerat efter bästa förmåga. Nu när jag ska bli ensamstående mamma så har jag förutom min vanliga budgetkalkyl skapat en med allt som behöver köpas, beräknat kostnader och lagt upp en tidsplan för vad som ska köpas när. Planen är att dels hinna köpa allt men även att sprida ut kostnaderna.

I och med att jag ska bli ensamstående så krävs det ganska mycket av mig redan nu att jag har en plan för tiden jag ska vara föräldraledig. Det skiljer mycket i inkomst och jag har därför behövt göra en budget redan nu för den tiden där jag gått igenom vilka utgifter som är onödiga osv.

När jag pratat med min terapeut sa hon följande till mig... "De flesta som jag träffar i mitt arbete har inte samma problematik som dig. De flesta har faktiskt raka motsatsen. De klarar inte av att planera. Har du funderat på att dela med dig av dina verktyg på till exempel en blogg?". Och där var mina tankar igång. Självklart vill jag det! Men då kom nästa problem. Vad ska denna blogg heta?

Efter mycket filurande landade jag tillslut på trollmor och här sitter jag nu. Jag har min blogg, jag har en plan om vad den ska innehålla. Men egentligen ingen riktig tanke om hur jag ska förmedla innehållet.

Jag ber er alla ha överseende med att jag inte är en skribent och att det därför kan bli lite knepiga meningar lite då och då, men jag gör vad jag kan.

För den som har frågor eller funderingar så är det bara till att kommentera valfritt inlägg så svarar jag så snart jag kan.

Likes

Comments