Efter el Nido flög vi över till Cebu, en annan ö. Där spenderade vi en vecka nere i Moalboal, lite länge kanske för en så liten stad om man ena får kalla det så. Huvudsaken var att solen sken så vi kunde sola och bada in i det sista. Vi åkte även till Kawasan falls och gjorde canynoeering, riktigt häftigt. Vi hoppade från olika avsatser och vattenfall, från 4m upp till 12. Det var någon form av rädsla, njutning, adrenalin och odödlighet som tog oss igenom. Vi kunde efteråt konstatera att något liknande inte skulle få förekomma i Sverige.
Då det blev dags att ta oss från Moalboal testade vi lokalbussen upp till Cabu City utan ac, men vad gör det då det är så gott som gratis. Vi åkte genom oräkneliga många städer utan turister, så vi blev någon sorts sevärdhet vilket var lite roligt. Vi sov en natt innan vårt tidiga flyg till Kuala Lumpur. Allt gick smidigt och då vi nått vårt hotell lämnade vi i princip väskan och gick ut på shopping. Det var så vi fördrev nästan hela våran tid där, förutom en dag på Ikea. Våra väskor hade blivit ett antal kilo tyngre då det var dags att flyga till Bangkok för att sedan flyga hem.
Vi insåg sen i Bangkok att vi behövde pass oss för vad vi sa, det var inte längre säkert att kommentera allt och alla längre, en hel del svenskar🙊
Alla väskor var med så vi satt oss på Arlanda och inväntade tåget. Vid halv5 hade vi nått övik efter drygt 30h resande, men känslan var att det gick så mycket snabbare. Jag hade ordnat så vi blev hämtade på resecentrum och fick komma hem till ovetande familjer, vilket var rätt roligt. Redan på Arlanda kändes vi oss hemma, men att få återse övik i strålande vårsol var underbart. Fråga att ha varit borta sen december och januari tills 5 maj kan vi ändå säga: Borta bra, men hemma bäst.

//Elina

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Efter våra drygt 40h resande somnade vi gott i El Nido trots taskiga madrasser. Vi vandrade till en början mest runt i den lilla staden som bara för några år sedan införde elektricitet dygnet runt. El Nido ligger fint vid stranden omgiven av bergsvägg. Vi fick känslan av att turismen vuxit fortare än vad samhället har anpassat sig. Det finns inga stora resorter eller direkt smidiga sätt att ta sig till staden, men engelskan är bra och det finns ändå gott om aktiviteter. Mestadels är det ändå naturen och landskapen som är det att se. Detta gör att staden har en annan sorts charm än andra turistorter vi varit på. Vi får se mer av det filippinska samhället som det är, än det annars tillrättalagda för turister. Detta är något som snart kommer att förändras då El Nidos flygplats just nu byggs om till en internationell och det kommer i största säkerhet resultera i mängder av turister. Så om man vill se en jättemysig liten stad innan den förstörs av tusentals turister, åk hit inom 5 år.

En intressant grej som inträffade i denna mysiga by var att en kväll slog det lågor i en vindsvåning, rätt allvarligt verkade det vara då vi pratade med invånare om det. Innan brandbilen kom så hade filippiner med hjälp av turister i princip släckt det hela. Det blev "Langen går" med vattentunnor som folk hämtade från höger och vänster. Vi tyckte det var stort att det fanns sån stor mentalitet hos alla som hjälpte till, spelade ingen roll vems hus det var, om man bodde i området eller om man var där på semester, kul att se var det i alla fall!

Vår första heldag hyrde vi kajak och paddlade till cadlao, en ö utanför som såg ut att vara närmre än vad den faktiskt var... Där njöt vi av det extremt blåa vattnet, vår matsäck och solen innan den gick i moln. Dagen därpå åkte vi på en arrangerad båttur till 5 olika öar/laguner/stränder. Vi fick se bland annat stället där Robinson spelades in och 7 commands beach. Vi hade inte någon vidare tur med vädret på eftermiddagen då det började ösa ned, men å andra sidan kanske lika bra då vi blivit lite röda. Den brännan bättrade vi på ännu mer nästa dag, då vi hyrde moppe och tog oss till Napcan beach. Sedan såg vi solnedgången på Las Cabanas innan vi avslutade med en bra middag. Nästa stopp blir Moalbual på en annan ö här.
//Elina

Likes

Comments

Nu har vi lämnat Sri Lanka, Joel och vår trogna jeep. Kändes sorgligt att lämna landet speciellt då vi haft så roligt. Tiden har gått oerhört fort och vi har rört oss runt i landet med högt tempo, utan att känt stress. När man tänker tillbaka på tiden är det mycket vi hunnit, sett blåvalar, elefanter, krokodiler mm. Vi har nästintill gått åt i värmen i jeepen under vårt övernattningsförsök, fått några pulshöjande situationer i trafiken och kraschat en baklykta, eller rättare sagt jag. Trots det gick bilen igenom och är nu återlämnad tack vare lite finjusteringar på den lite trasiga lyktan.

Just nu befinner vi oss på Manillas flygplats. Resan hit gick kanon, både jag och Elina sovde gott under bägge flygresorna. Allt var hur bra som helst och vi landade i Manilla med 5 timmars mellanlandning. Vi strosade runt på flygplatsen och vi båda var lite förvånade att det hade gått så smidigt. Klockan började närma sig avgång så vi började att röra oss mot våran terminal. Man behövde åka shuttle bus för att komma dit så vi satte oss ner och väntade. Efter en lång väntan på bussen kom vi fram till terminalen, det var då vi insåg... Vårat flyg står och blinkar på last call, 2 timmar före den avgångstid som vi har på våra biljetter!!

Det blir kaos och vi står och bokstavligen studsar vid incheckningen, men vi får inte kliva ombord för dom håller på att stänga planet säger dom, vi var 5 minuter för sen. Istället bokar dom om oss till nästa plan, som avgår om ytterligare 12 timmar. Rasande går vi därifrån och bestämmer oss för att skicka ett elakt meddelande till företaget som vi bokat igenom eftersom vi inte fått höra något om tidsändringen. Vi insåg att vi kommer att behöva övernatta på flygplatsen vi har nu slagit läger och försöker göra det bästa av situationen. Chansen att det blir nån sömn denna natt känns långt borta, istället kan vi inte låta bli att längta tills vi kommer fram till El Nido efter att ha varit på resande fot i över 30 timmar.

Niclas

Likes

Comments

Framme i Yala och Katargama hittade vi ett fräscht boende och ordande med safari vid halv6 på morgonen dagen därpå. De där exotiska djuren som Niclas pratade om blev det inte mycket av under safarin. Visst, vi såg djur så som bufflar?, apor, påfåglar, vårtsvin, krokodiler och massor av rådjurich. Men de stora så som björnar, leoparder och speciellt elefanterna saknade vi. Dagen vände senare då vi på egen hand fick se tre elefanter och nästan alla de andra djuren igen. En stod och blockerade vägen då vi skulle passera, det blev en kö på säkert 200m. De andra två såg vi på avstånd. Sri Lanka är känt för att ha mycket elefanter och vi har nu senare sett ännu fler.
I Arugam bay stannade vi två nätter, ena dagen tog vi det mest lugnt, surfade och kastade frisbee. Dagen därpå blev det mer surf innan vi drog vidare till Ella. Vägen dit var väldigt brant och kurvig, typiska bergsvägar. Med tanke på att vi surfade på morgonen och staden låg på över 1000m höjd var det inte konstigt. Längs vägen fick vi återigen smaka på trafiken som är allt annat än säker, men med turen på vår sida gick allt bra. Vi stannade även för ett vattenfall innan vi nådde den otroligt fina staden. Nästkommande dag tog vi tåget tur och retur till Nuwara Eliya, "världens vackraste tågsträcka". Vi kan bevittna att det är sant. Uppe i bergen på 2000m höjd med vyer över byar, dalar, enorma teplantager och andra bergstoppar var resan värd så mycket mer än de 6kr som en biljett kostade. Vi var inte tillbaka förens efter solnedgången, som vi fick njuta av i tågen så det fick bli en natt till innan vi styrde mot Kandy.
Niclas körde och trafiken där i en storstad är inte något någon svensk person ska kunna hantera, men vi klarade oss levande därifrån (första gången jag var riktigt nöjd över att sitta bak). Boendet fick bli utanför city center, ett enormt och fint rum med pool passade oss bra.
Joel hade under sin flygresa hit lärt känna en lankes som bodde i Kandy. Vi fick hänga på han och hans kompisar som visade oss runt och tog oss till mer dolda platser. De bjöd på allt, från att ordna en minivan och bensin till kokosnötter lunch och öl. De stannade även ofta till då de fick syn på frukter i träd och bad oss smaka. Den ena bittrare än den andra. Vi fick först se ett vackert vattenfall uppe i bergen, sen blev det vackra vyer innan de tog oss till deras smultronställe, en klippa i en å med små vattenfall, klippor att dyka ifrån och lämpligt att bada i. Där åt vi lunchen, men uppenbarligen på deras vis, med händerna. Det fanns inga bestick så bara att försöka sleva på, det kändes som om dom hade rätt roligt åt oss. En annan liten kulturchock är att de här har kossor och hästar lösa, även i byar och städer, på stränder, vägar och rondeller. Vi åkte sen upp på någon topp, smakade olika lokala snacks/rätter och te. Dagen var riktigt bra och rätt intressant att hänga med och prata med dom som kompisar ist för en guide som man annars gör mest.
Idag nådde vi vår sista destination innan vi ska återlämna Jeepen i Negombo, nämligen Sigirya. Här besteg vi en utav de två enorma klippor i det annars platta landskapet. Väldigt vackert. Mer turistattraktioner än så tror jag inte det finns i denna lilla by.
Sammanfattat kan vi säga att Sri Lanka levererar långt över förväntat.
//Elina

Likes

Comments

Hej igen! Som sagt var vår vistelse här i Sri Lanka rätt oklar på förhand, men nu har vi minsann rivstartat. Tanken var från början att åka genom södra Sri Lanka i en tuktuk, men pga att en sån räknas som en motorcykel och att ingen av oss har körkort gjorde att vi tänkte om. Det hela slutade i varje fall med att vi hyrde en gammal militärjeep. Säkrare, bekvämare och lagligt blev mycket bättre tyckte vi. Så då stack vi iväg i lördags (efter 3 timmars väntan på att dom skulle fixa bromsarna först) och första stoppet blev Hikkaduwa, en drygt 12 mil lång resa. Resan gick bra, trots ett par pulshöjande situationer med idiotiska omkörningar från lankeserna. Allt blir bättre med tiden och numera är vi alla överens om att trafiken mer eller mindre är en piece of cake, men däremot kan busschaffissarna med sin hets och tuta gärna få sticka dit solen inte skiner.

Hikkaduwa tyckte vi om, fin lång strand med många bra restauranger.  Vi hittade ett bra boende med en schysst ägare som tipsade oss om att gå ner på stranden tidigt på morgonen för att se på sköldpaddorna som kommit upp, och det gjorde vi!

Dagen därpå åkte vi vidare till Unawatuna, badade och hade det allmänt gött. Vi gick upp på klipporna för att titta på solnedgången och ha picknick. Vi hade även bestämt oss för att övernatta i bilen så när klockan blev mycket bäddade vi ner oss i bilen längs en ödeväg. Två timmar låg vi och svettade, flämtade och fick panikattacker tills vi gav upp och bestämde oss för att ta in på hotell istället, med AC!

Efter Unawatuna åkte vi till Mirissa, en fin turistort med fin strand som vi stannade över natten i. Tanken var att surfa där men dåliga vågor gjorde att vi istället bokade båt för att se blåvalar, vilket vi gjorde! Sjukt fascinerande djur som var uppemot 30 m lång och många många ton tunga. Tyvärr var det svårt att ta bild på dom då stora delen av kroppen var kvar under ytan.

Nästa destination som vi är på väg till just nu är Yala national park där vi tänkte åka på en safari för att se de flesta exotiska djuren, förhoppningsvis.

//Niclas

Likes

Comments

Hej igen! Det blev många dagar mellan inläggen även denna gång, skärpning. Den senaste tiden har mycket skett, Joel befinner sig numera på svensk mark, och för övrigt spenderade vi den sista tiden i Indonesien lite var för sig.

Tyvärr gick till slut vårt visum ut i Bali och det var dags för nästa destination. Efter en stor förändring i reserutten åkte jag och Elina istället till Singapore. Där spenderade vi 4 dagar i ett hotellrum på max 9 kvadrat, kändes det som iaf.

Efter dessa dagar i Singapore är vi numera proffs på deras tunnelbanesystem. Vi köpte ett 3-dagskort och utnyttjade det till fullo. Redan den första dagen hade vi hunnit sett de flesta sevärdheterna i Singapore. Efter dessa dagar som innehållit lååånga promenader så kändes rätt skönt att få sätta sig på planet mot Sri Lanka, ännu en destination som tillkommit i det sista. Så nu har vi landat på vår enkla lilla boning nära stranden efter en otrevlig taxiresa från flygplatsen. Pga prutat pris på taxin så vred chaffisen av AC:n, tragiskt men sant. Sedan fick vi även lov att betala mer för att chauffören inte hittade rätt, dock handlade det om inga pengar alls. Men att kräva mer pengar under resans gång tyckte vi iaf var nåkt.

Hur vistelsen här i Sri Lanka blir har vi inte riktigt planerat än, men det blir nog bra!

/Niclas

Likes

Comments

Hej igen! Tyvärr rullar dagarna på väldigt snabbt mellan våra blogginlägg. Under denna period har vi hunnit med att boka in oss på ett surfcamp i sista sekunden. 4 dagar innan avresedatum var bokningen klar, ett läger som skulle vara ute på Java. Väl där spenderades dagarna på bästa möjliga sätt, surfa, käka buffé, bada ipoolen, spela biljard eller bara chilla i hängmattan med nåt kallt läskande. Får man möjligheten nån gång i livet att surfa i solupp- och nedgång ska man ta den, finns nog ingen härligare känsla än så. Av den anledningen gjorde att det kändes helt okej att stiga upp till första surflektionen som började kl 06:00 på morgnarna.

Trots att vi endast var 6 st elever, en holländska + ett danskt par, så kändes vi inte få. Stämningen som blev i gruppen kring oss elever, instukrörer och övrig personal gjorde att det kändes rätt trist att att behöva lämna stället efter några dagar. Men att lämna Java var lite svårare än vad vi hade tänkt oss, vi kom inte långt med minibussen innan vi blev stillastående i en vägspärr. Polis hade spärrat av pga en pågående demonstration mellan invånarna och politikerna. Men vår guide Craig hade inte tid att vänta, efter en diskussion och lite selfies så fick vi tillåtelse att passera. Demonstranterna hade försökt skottat upp vägen men där passerade vi ändå, trots alla soldater i full mundering utrustad med sköldar.

Efter upplevelsen på Java fick vi möjligheten att förlänga vårt läger över helgen på Nusa Lembongan, en av Balis paradisöar. Det kunde vi inte tacka nej till så vi begav oss till ön på fredagen, där fick vi bo i en bungalow med utsikt mot stranden och det kristallklara vattnet. På Lembongan fick vi inte samma lägerkänsla som vi fick på Java men istället fick vi känna på lyx. Mat, boende och äventyr vi säkerligen aldrig kostat på oss annars. Snorkla med rockor, surfa på korallrev och upptäcka ön på moped var saker vi fördrev tiden med där.

Trots att veckan var sjukt rolig och oförglömlig var nog alla vi nöjda då den väl tog slut. Nu dom senaste dagarna har vi samlat krafterna i Canggu för att så småningom återhämta oss från alla tidiga morgnar och sena kvällar.

/Niclas

Likes

Comments

Det var ett tag sen sist nu men alla stunder vi inte haft fullt upp, har vi varit trötta eller utan internet. Vi spenderade ytterligare två dagar på Borneo, ena dagen gjorde vi en river cruise och den andra en båttur till en ö. Där såg vi två rätt stora spindlar och massor av ödlor men det märkvärdiga med den båttrippen var regnvädret påväg tillbaka. Det verkligen piskade, han som körde delade ut flytvästar så man skulle kunna täcka ansiktet. Att vi dessutom fortsatte i rätt hög fart gjorde de inte mjukare.. Trots allt va det ändå kul att då uppleva en sån riktig regnskur på Borneo då vi inte upplevde så mycket annat exotiskt där.
Resan ner till Bali och Kuta var lång då vi mellanlandade i Kuala Lumpur, ingen drömflygning då jag upptäckte att jag inte längre hade mina 100 USD och Niclas blev av min sin telefon. Sent den kvällen kom vi till CT1, ett ställe med kackerlackor och myror i sängen, bokstavligen. Vi höll oss ute från rummet och bokade nytt för nästa dag. Konstigt nog sov vi bra där och morgonen då vi vaknade var det Joels födelsedag. Då det var nytt land och ny stad var det svårt med något riktigt firande men kinderchokladen han fick på sängen verkade uppskattas. Då ingen egentligen orkade något stort firande blev pizza hut en bra födelsedagsmiddag för honom. Resten av dagen blev på Secret Garden Inn, rätt många klasser över vad vi kom från. Det låg centralt och nära till stranden. Dock lite över budget så det blev två nätter innan vi flyttade 100m närmre stranden, bodde för hälften men nästan lika bra.
Valutan och värdet i pengarna är en annan svår sak, hur ska man tänka då man tar ut 4 miljoner? 🤑Rätt skön känsla, men mindre kul då man behöver köpa vatten för 10 000. Så länge man bara bär på pengarna och inte spenderar dom växer drömmarna.
Under dagarna på Kuta så tog vi surflektioner, två dagar i rad. Vi hängde annars mest på stranden med samma gäng som vi surfade med eller vid poolen. Efter storstad och Borneo saknar vi de livet. Första mars var det Niclas födelsedag, även om det också blev en strand och pooldag. Tanken var att även han skulle få en god tårta. Den var stor tung men fruktansvärd smak. Som tur för honom fick han en bättre bakelse av Nana, surfläraren vi haft. En dag var vi på utflykt, ett (enligt oss) helt ointressant tempel, Monkey Forest och ett risfält. Visst risfältet var fint men det roliga var aporna. Det var helt orädda! En liten unge höll Niclas hand, en annan klättrade upp på Joel som bar ryggsäcken. Den var dock inte lika schysst, den snodde den nya klockan och stack iväg med den bland träden. Mirakulöst fick vi tillbaka den efter att en vakt skjutit på den med slangbella, men inte i riktigt samma skick. En tredje apa klättrade upp på min axel och satt där en stund.
I kuta va vi till Skygarden två gånger, en då Niclas fyllde år och sen igen en annan kväll. Det är buffé och nattklubb i ett, riktigt bra mat och fri bar. Allt för 115 000, eller 70kr. Att vi trivs på Bali är det inga tvivel om. Vi kan inte ens klaga på vädret.
//Elina

Likes

Comments

Hej och hå, till slut har vi anlänt till Borneo, Kota Kinabalu efter många om och men. Vi konstaterade allesammans att vi har blivit mer avslappnade på resande fot, då vi dagen innan resan hit inte bokat varken flyg eller boende. Istället satt vi och njöt av en bra film på hotellrummet kvällen innan!
Tyvärr funkade inte vår tidsoptimism till punkt och pricka denna gång, boendet vi hittade i all hast innan det var dags att sätta sig i taxin till flygplatsen var inte det vi tänkt oss.

För det första hamnade vi 5 km avsides från stan. För det andra var vår extrasäng en kass, obäddad maddrass. För det tredje var rummet knappt städat då vi hittade skäggstubb från förra gästen i handfatet. För det sista fanns det inget fungerande vatten i hela hotellet! Så där stog vi, svettiga och trötta efter en heldagsresa, även en aning nödiga efter en rejäl gårdagsmiddag. Ingen höjdare.

Efter en frukost med toast utan pålägg var det äntligen dags att checka ut för att flytta in till det nya hotellet i stadskärnan som vi tittade ut med omtanke denna gång😅 Därefter tog vi turbåten till ön Manukan, 15 minuter från fastlandet för att få njuta av solen på stranden resten av dagen.

Tanken med Borneo var egentligen att göra något extremt, tvådagstripp i djungeln hade varit det ultimata, men pga bristande utbud från resebyråerna har våra äventyrsplaner blivit till pannkaka. Så imorgon blir det en båttur längs Kawa Kawa-floden för att se långnäsade apor och eldflugor... Inte vad vi hade tänkt oss precis, inte minst för Elina. Men det blir nog en upplevelse i slutändan ändå, får vi hoppas. Nu ska vi njuta av kvällen med vårat senaste nyköp, en HDMI-kabel så vi kan använda hotellrummets tv.🙌

/Niclas

Likes

Comments

Vi landade i torsdags här i Kuala Lumpur på den lite mindre flygplatsen i stan. Som alltid annars här i Malaysia så blev det snabbmat till lunch. Kedjorna från hemma finns över allt, nästan mer av den maten än deras egna. Efter en halvtimme i taxi hittade vi till vårt boende, Invito Suites. En svit på 21 våningen så centralt man kan komma. Det kändes på en gång att vi med våra ryggsäckar och vår budget inte hörde hemma där. Tack vare Airbnb så hamnade vi där ändå.
Utsikten från balkongen var fantastisk, det fanns så mycket att se men tråkigt nog fångade kameran så lite. Hela staden har ett lugnare tempo jämfört med Bangkok. Där var det fullt av trafik, människor, ljud och skräp. Här är det mer lagom av det och extremt rent. Det är delvis renare här än hemma, men tyvärr håller även delar av stan samma standard som Bangkok. Igår hade vi en heldag home away from home, d.v.s. på Ikea. Vi åt köttbullar, drack riktigt kaffe och smaskade på kanelbullar. Det blev ca 30min i butiken och 3h i restaurangen och shoppen. Resten av dagen blev det lite shopping i galleriorna och på gatorna. Därefter avslutade vi med en sen middag, lite vin och kortspel på det nya rummet. Detta håller inte riktigt samma nivå som sviten men fortfarande för fint för oss. Trots det är detta billigare än de sämsta bungalows vi haft i Thailand.
Idag var målet Petronas Twin Tower och parken där bredvid. Hela dagen gick där, väldigt fin park med fontän och så. Kul att den är prioriterad där det annars hade kunnat så en massa andra skyskrapor. De enda bekymmer vi har nu är att vi trivs i stan så bra att vi ska börja blekna, så snart vill vi nog tillbaka till stränderna.
//Elina

Likes

Comments