View tracker

Igår lämnade vi Peru och befinner oss nu i Bolivia. Vi kom till Puno staden där vi skulle byta buss för att ta oss över gränsen till Bolivia vid 15:00 och fick veta att det inte gick några mer bussar idag... Tog oss då till den lokala busstationen istället och hittade en liten minibuss som gick till en gränsstad, chauffören släppte av oss och vi kunde springa över gränsen då gränsvakten på Peru sidan sa att de stängde på Bolivia sidan. Vi hann, de ni ✌

Då säger jag farväl till Peru för den här gången. Några snabba på de:

Vad var bäst?
Utan tvekan Inkaleden! En väldigt rolig utmaning både psykiskt och fysiskt. Rekommenderar detta till alla som har möjligheten att genomföra den.

Vad var värst?
När vi skulle iväg och åka fyrhjuling och chauffören kör på/över en hund. Lätet som hunden gjorde och dunsen mot bilen gnager fortfarande i magen på mig. Såg hunden springa iväg, dock oklart med skadorna...

Vad var mest wow?
Machu picchu såklart men även Lago 69!

Vad var roligast?
Tror buggy åkningen bland sanddynorna i Huacachina. 

Vilken stad rekommenderar jag?
Om jag måste välja en stad tycker jag att Cusco var en väldigt fin och trevlig stad att besöka. Även Lima, visst det är huvudstaden och trafiken är helt otroligt ofungerbar men superfin stad!

Peru får i genomsnitt ett bra betyg, finns otroligt mycket att se och göra men tyvärr kan man inte göra allt. Nu ser jag fram emot vad Bolivia har art erbjuda.

Bildbomb från tiden i Peru😃

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

View tracker

Sista dagen skulle vi väckas 3:30 för att få sittplats vid check pointen in till vandringen som ledde till the sun gate och Machu picchu men vaknade 3:00 av att grannarna gick upp. Det blev en hetsig promenad till check pointen i mörkret och sedan en 2 timmars lång väntan på att den skulle öppna. När den väl öppnat så var det spring promenad i 5 kilometer till the sun gate. Var där på 46 minuter och det var bland de jobbigaste 46 minutrarna i mitt liv. Vägrade stanna för vila, fick med mig Tom och Linda och på toppen tog vi en selfie och man kan se hur slitna vi är med typ 3 påsar under ögonen.

Sedan fortsatte vi vägen ner mot Machu picchu, var väldigt dimmigt så tidigt på morgonen men som tur var klarnade vädret upp framåt 9 tiden. Så skönt att komma dit så tidigt innan alla lata turister som åker buss upp kom. Hann att få till lite kort utan flera turister i bakgrunden. Eftersom vi var före alla andra så satte vi oss och åt frukost med utsikt över Machu picchu i väntan på att de andra skulle dyka upp så vi kunde påbörja vår guidade tur genom ruinerna tillsammans med Diego.

Efter ett tag dök de andra upp och Diego bjöd på en 2 timmar lång tur genom Machu picchus ruiner. Väldigt intressant historia om hur ruinerna upptäcktes och spekulationerna kring vad som hänt med folket som en gång bodde där.

När vi kände oss klara så åkte vi buss ner till staden där vi fick väldens bästa lunch buffé och vad vi åt. Tror servitriserna frågade oss 2-3 gånger om vi var klara med tallrikarna men vi tog mat om och om igen. Så gott! Sedan var det tåg till staden Ollantaytambo där vi sedan fick hoppa på en buss tillbaka till Cusco. Väl tillbaka på hostelet tog jag mig en äntligen varm dusch och rena kläder!! Sedan gick vi ner till baren där jag tog mig en välförtjänt öl.

  • 40 readers

Likes

Comments

View tracker

Dag 3 väntades 16 km vandring både uppför och nerför, men den längsta etappen nerför på hela vandringen. Stannade vid en stor ruin eller rims som Diego sa. Han berättade mer om Inkatidens historia och nej jag kommer inte ihåg mycket av det han sa. Dag 3 fick jag gå själv då jag ville hålla ett ganska högt tempo som ingen annan ville hålla, men det gjorde mig ingenting alls. Fick smeknamn som the Swedish arrow, för jag var så snabb på att gå eller springa som de andra så att jag gjorde, haha. Någonting som gjorde det lättare att genomföra vandringen var just att tävla mot klockan tyckte jag. Sa Diego att det skulle ta 2 timmar, skulle det ta 1 timma för mig,  tävlingsinstinkten tog över tröttheten vilket var väldigt skönt. Naturen var helt fantastisk denna etapp, gick igenom olika områden som skog och djungel.

Stannade för lunch med världens finaste utsikt över bergen. Lunchen var som alla andra måltider supergod. Efter lunch var det dags att påbörja 3 timmar nerför berget, jag träffade på en kille från Belgien så fick faktiskt sällskap en bit av denna etapp. Mötte även lamor längst vägen. Kom fram till lägerplatsen vid klockan 15:00, så kunde ta en dusch (iskall) och vila innan de andra kom.

På kvällen fick vi tårta för att fira att vi klarat av vandringen, extremt god. Fortfarande väldigt oklart hur kocken lyckades göra tårtan utan ugn. Tydligen får bärarna ingen lön utan lever på de som vi dricksar så det blev ett väldigt ståhej över dricksen som skulle ges, lite pinsamt faktiskt då de stod och kolla på när vi räknade pengarna som samlats in. Denna natten blev istället för varm och myggorna frodades, mina ben är nu helt fulla med myggbet...

Likes

Comments

Blev upphämtad klockan 6:30 för avfärd mot starten som var en liten stad cirka 10 minuter utanför Ollantaytambo. Hade gott mod i början samtidigt som jag var väldigt nervös över att jag inte skulle klara av att gå dessa 40 km. Blev inte bättre av att man hela tiden mötte personer som vände om längst de första 10 kilometrarna. Denna dagen gick hela gruppen på 8 personer tillsammans och vi stannade på flera platser där våran guide Diego berättade historier och fakta från inkatiden vilket var skönt då vi gick i en väldigt långsam takt och tog det lugnt tillsammans. Vid 16:00 kom vi fram till första stället där vi skulle sova under natten, och våra bärare hade redan satt upp tälten åt oss. Väldigt lyxigt att både slippa bära all sin packning och att göra någonting. Maten som serverades var också helt underbar! Varje dag fick vi 2-3 rätters och te efter maten.

Dag 2 kände jag mig väldigt stark och taggad så tog täten direkt. Detta skulle vara den tuffaste dagen hade vi fått reda på innan med en stigning på 1200 meter och uppför i 5 timmar sedan avslut på nerför i 2 timmar. Andra etappen gick väldigt bra, var klara mycket fortare än förväntat enligt Diego (vår guide). Därför påbörjade vi etapp 3 ganska snabbt för att nå toppen så snabbt som möjligt och få det hela överstökat. Etapp 3 var allt annat än lätt. Oändligt med trappsteg uppför, någon sa 3000 men jag var alldeles för trött för att räkna. Andningen var inte alls påverkad, så antar att kroppen ställt in sig på den höga höjden. Tuggade coca löv som en galning i början, men gav upp då de smakar ganska beskt. Nådde tillslut toppen och den känslan var underbar trots att vi visste att vi hade 2 timmar nerför kvar. Nerför gick väldigt bra trots trötta ben och ont i knän. Upptäckte att det gick bättre om man lät benen gå så man näsintill joggade nerför trapporna, upplevdes som skonsammare mot knäna.

Vi nådde platsen där vi skulle slå läger vid 12:00, vilket var 2 timmar tidigare än vad Diego sa att det skulle ta. Vi var där innan våra bärare, vilket resulterade i att vi kunde hjälpa till med att sätta upp tälten. De hade nog gått snabbare utan vår hjälp men de tyckte det var roligt att vi hjälpte till. Jag gick och la mig så fort tältet var uppe, mina ben skakade helt okontrollerat, var helt slut. På eftermiddagen började det regna till en början och vi upptäckte ganska snabbt att det läckte in i vårat tält. Efter ett tag började det även snöa och temperaturen gick ner ganska snabbt mot 5-10 grader. Natten var iskall och det blev inte mycket sömn. Väcktes som vanligt 5:30 och vid 6:30 var alla redo att börja gå igen.

Likes

Comments

Gick upp klockan 3 imorse för att ta oss till baslägret inför vandringen till Rainbow mountain. Vi valde att fuska lite eftersom vi ska påbörja vandringen längst inkaleden på lördag och tog häst. Det var väldigt värt pengarna att få sitta på en hästrygg trots att vandringen inte gick så brant uppför. Fick trots allt gå de brantaste bitarna på egen hand. Kom efter 2 timmar upp till toppen som låg på 5200 meter över havet och utsikten var fantastisk, hittade även lite snö.

Också här var det väldigt vackert på vägen till toppen. Alpackor, lamor och får som gick fritt omkring och betade. Eduardo, en man från trakten som jag hyrde hästen av gick med och ledde hästen hela vandringen. Förstår inte hur de klarar vandringen i sina små sandaler och fina kläder, vi klagar på ont i fötterna trots gore tex vandringskängor.

Likes

Comments

Verkligen en heldag idag. Började med att agenturen vi bokat dagens aktiviteter med var 40 minuter sena, som vanligt i detta land. Åkte sedan en 2 timmars lång biltur till Paracas, för att sedan hoppa på en båt som skulle visa oss "Nasca linjer", inte de riktiga i Nasca men samma sak och reserva nacional Islas Ballestas. Islas Ballestas är en fristad för fåglar, pingviner och sjölejon, vi hade turen och såg alla de olika djuren.

Efter båtturen stannade vi på ett museum och sedan vidare för lunch. Något som är extremt störande här är att vi alltid får vänta extremt länge på service här. Det är som om de inte vill servera oss men gör det för att få pengarna, men då gör de det så extremt dåligt. Detta är väldigt tröttsamt i alla fall, bad två olika servitriser om majonäs idag. Efter 10 minuter gick jag och hämtade det själv.... Maten var inte som de visade på bilden, är inte detta falsk marknadsföring eller nått? Trösta oss med en glass istället. Efter lunchen besökte vi en strand med röd sand, men det var bara ut och ta kort sedan åka igen. Vamos är nog deras favoritord här.

Framåt kvällskvisten var det sandboarding och buggy åkning i öknen bland sanddynor. Verkligen superhärligt, speciellt när solen började gå ner. Fick sedan skjuts tillbaka till staden där vi bor, även fast de sa att vi fick ta en taxi, men icke där var jag bestämd.

Likes

Comments

Den här dagen har vi spenderat på Limas gator. Har bara vandrat omkring och tittat på olika turistiga attraktioner som Google rekommenderar. Vi hann med områdena Miraflores och Barranco. Först besökte vi Parque del amor, kärlekens park.

Sedan var vi påväg till ett shopping mall men när vi närmade oss såg vi att det rök ifrån taket och några minuter efteråt kom brandbilar, polisbilar och ambulanser till platsen. Här är en länk om ni vill läsa vad som hänt http://mobile.reuters.com/article , tydligen 4 avlidna, väldigt overkligt och sorgligt!

I Barranco hittade vi ett starbucks. Efter att ha levt på ris och kyckling i evigheter så kände vi att vi var värda något gott. Blev en fika med andra ord.

När vi väl börjat unna oss så kunde vi lika gärna fortsätta så stannade på en skönhetssalong. Gjorde lite av varje men bikini vaxning som slutade med bikini ++, svårt när man inte kan prata med varandra... haha. Det var så billigt så gjorde även manikyr medans jag väntade på Sofia som gjorde både manikyr och pedikyr. En trevlig lugn dag helt enkelt.

Likes

Comments

Okej så idag gjorde vi en vandring på 1,4 mil ungefär, jättekul. Det gick faktiskt bra, hade gott humör i början men sista kilometern innan vi nådde fram till lagunen ville jag hellre hoppa nedför ett stup. Det konstiga när man vandrar på hög höjd är att det inte är jobbigt fysiskt, kroppen är inte trött utan ditt huvud. Det är svårt att andas, man får huvudvärk och jag fick ont i muskler som inte ville samarbeta. Efter 3 timmars vandring nådde vi i alla fall fram och det var helt fantastiskt. Stannade och vilade en stund innan vi började den långa vandringen samma väg tillbaka igen.

Men självklart så var det inte bara målet som var helt underbart utan hela vandringen. Jättefin natur att gå i med fria kosor som gick på bete. Glad att vi genomförde detta, skönt i efterhand men inte mitt under. Ramlade 2 gånger på vägen ner, knäna orkade inte hålla emot tillslut så föll ihop, men det gick bra. Är man en person som tycker om att vandra i berg och i vacker natur kan jag varmt rekommendera detta ställe, Peru imponerade idag.

Likes

Comments

Spenderade natten på en buss för att ta oss till staden Huaraz, som är en populär utgångspunkt för diverse friluftsaktiviteter i Parque nacional Huascarán. Här kan man se snöbeklädda bergstoppar så lite vinter feeling bjuder staden på, även om det i luften kanske är 25 grader. Vi bokade in oss på en vandring som kallades Lago 69, den skulle vara bra för oss otränade som inte var vana att vandra på hög höjd. Så imorgonbitti bär det av klockan 5:00, lite tidigt för min smak men ska man hinna med saker får man pallra sig upp ur sängen.

Lånar en bild från Google så länge så får vi se om det är lika vackert i verkligheten imorgon, om jag överlever vandringen.

Likes

Comments

Just nu känns resan som en lång väntan. Väntan på att få börja vandra längst inkaleden. Vi reser från ställe till ställe men hittar ingen ork att engagera oss och hitta på något. Befinner mig just nu i den lilla strandstaden Huanchaco här i Peru. Det människorna sysslar med här verkar vara surfing, stranden är inget vidare men väldigt billigt att bo, cirka 50 kr per natt. Sängarna var dock fulla med med "bed bugs", något jag inte orkade lägga någon större energi på igårkväll, sov ganska okej ändå. Är väl bara vänja sig inför campingnätterna som väntar.

Har ungefär 2 månader kvar att resa nu innan det är dags att flyga hem till Sverige. Sökt lite jobb halvhjärtat då jag inte tänkte på att ta med mig CV, examensbevis och andra viktiga "söka jobb" papper. Visat sig att man är ganska eftertraktad utan papper, har 3 intervjuer på US Linköping som ska genomföras när jag väl kommer hem. Även om det är skönt att vara ledig så längtar jag lite efter att få komma hem och börja jobba. Att börja utvecklas och att få lära mig nya spännande saker inom sjukvården. Jag hoppas dock min nya arbetsplats blir lika underbar som den gamla så att glädjen över att gå till jobbet består, för utan glädje på jobbet är det inte roligt att gå dit.

Likes

Comments