Jag gjorde en observation på Hästa gård när jag gjorde mitt gymnasiearbete där och det var hur skräpigt det var hos korna som gick ute. Helt otroligt mycket skräp som människor slänger från gångvägen som går parallellt med hagen. Människor verkar inte ta någon som helst hänsyn till att det går djur i hagen och bara slänger skräp runt sig. Jag hörde även från mina instruktörer att de som jobbar på Hästa gård slarvar väldigt mycket med skräpet i hagen. De sa att de anställda inte var noggranna med skräpet på grund av lathet och personligen tycker jag att detta faktiskt är oacceptabelt. Om man ansvarar för en gård där djur vistas så bör man rimligen tycka om djur, men att låta såna mängder sopor ligga och skräpa där djuren vistas, som djuren kan råka svälja och må jättedåligt av tycker inte jag är att ta väl hand om djur.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Nu har jag skrivit om de skolor jag fått svar från och nu tänkte jag skriva om den djurpark jag fick svar ifrån, Borås djurpark och om Skansen, därför att jag hade praktik där för några veckor sedan.

Borås djurpark skriver att de komposterar och källsorterar. I djurparken sorterar de i 24 olika fraktioneravfall. De är miljödiplomerade sedan 2013 vilket innebär att de har ettmiljöledningssystem. Där ingår att man skall ha en miljöpolicy som ledstjärnaför miljöarbetet. Förra året blev de vinnare av Borås stads miljöpris. Motiveringen till priset var att "Borås djurpark arbetar aktivt medbevarandearbete, utbildar och informerar om natur och miljö samt arbetarmålmedvetet och har kommit långt med att minska sin egen miljöpåverkan."

Enligt Skansens hemsida "arbetar vi kontinuerligt med att miljöanpassasamtliga delar av verksamheten. Vi strävar mot en hållbar utveckling i enlighetmed Sveriges nationella miljömål. Skansen ska stärka sin roll somfolkbildare i frågor rörande miljö och hållbar utveckling. 2009 bytte Skansen uppvärmningssystem från olja till fjärrvärmeoch bergvärme. Samtlig personal ska i sitt dagliga arbete handla i enlighet medSkansens strävan att bli en plats. Våra sälar äter bara fisk som är MSC-märktoch som därmed är fångad med omsorg om havsmiljön."

Likes

Comments

Som en del i mitt projekt så ville jag försöka ta reda på hur andra skolor och djurparker gör, så jag satte mig ner och mejlade till 3 naturbruksskolor och 3 djurparker. Svar fick jag från Tenhults Naturbruksgymnasium, Djurgymnasiet Stockholm, Himmelstalundsgymnasiet och Borås djurpark.

Tenhults naturbruksgymnasium som ligger en bit utanför Jönköping svarar att dem är miljöcertifierade ochdriver ekologiskt jordbruk. De sorterar plast, metall, well, papper, glasoch brännbart, men har ingen kompostering. De har en miljöpolicy och är miljöcertifierade.

Och kära läsare, de har urinseparerande toaletter!

Himmelstalundsgymnasiets djurhus i Norrköping har en miljöstation för plast, glas, metall, brännbart och pantburkar. Denna är placerad så att eleverna slänger skräp där. I soprummet har de återvinning av batterier, lysrör, elskrot, wellpapp, kartonger, glas, brännbart, keramik, metall, gammal färg osv. körs iväg till miljöstation. De har conteinrar där de slänger kompostmaterial från djuren, (spån, halm osv.). Detta läggs i en stor kompost. Det finns en speciell miljögrupp på skolan som arbetar med miljöarbete.

PåDjurgymnasiet i Liljeholmen sopsorteras det metall, glas, hårdplast, mjukplast, elektronik/lampor/batterier och sand. Restengår som brännbart och där ingår smutsigt strö från djuren, matrester,torkpapper mm. Deras miljöarbete på djuravdelningen består i att göra sorteringentill en naturlig del av djurskötseln för eleverna. Att hushålla med resurserna är en viktigdel att kunna i yrket som djurvårdare enligt dem.

Och det håller jag med om och det tycker jag vi borde utveckla på Spånga. Det finns väldigt mycket att förändra till det bättre gällande sop- och avfallshantering på Spånga.

Likes

Comments

Jag vet inte om det här är en helt galen idé eller faktiskt genomförbar, men en idé jag har är om man kan installera en mulltoa i ladan. En mulltoa med en kapacitet på 4-6 personer kostar cirka 13.000:-, så det är ganska dyrt, men om man ansöker om bidrag från kommunen som en del i ett miljöprojekt, kanske det går att få den finansierad. En mulltoa i den här storleken producerar 7 liter fast avfall per vecka. Sedan behöver det fasta avfallet komposteras i ungefär 6-9 månader innan det är användbar jord. Sen kan man sälja det på expot för 40:-/10literssäck.

Det finns ju, som med allt, såklart nackdelar med den här idén. Till exempel att inte mer än 6 personer dagligen får använda mulltoan. Använder fler än 6 personer mulltoan så hinner inte mullen bildas. Så man måste ha något slags kontrollsystem av användningen för att detta ska kunna funka. En annan nackdel är att det kanske äcklar människor, vilket skulle kunna leda till att nästan ingen köper jorden, men å andra sidan så kan vi ju, ifall detta skulle ske, använda jorden själva, till egna odlingar runt djurhuset.

Vad tycker ni läsare om den här idén? Skulle gärna höra åsikter från andra spångaelever som läser detta :)

Likes

Comments

Eftersom det här är ett projektarbete så måste jag ju ta reda på hur det idag ser ut på djurhuset gällande sopor och avfall. Det uppkom dock ett problem, därför att djurvårdarna där inte kunde svara på frågor gällande sophanteringen på djurhuset. Det jag själv vet är att i containern på bilden nedan slängs det komposterbara sopor. Och kartonger sopsorteras på rullpallar.

Jag gissar att det finns en del att göra för att förbättra det och jag ska presentera mina tankar och idéer i ett senare inlägg.

Likes

Comments

Vissa människor verkar antingen tro att hela världen är en stor soptunna, där allt absorberas in i jorden efter en kort period och bara försvinner, inte bryr sig om konsekvenserna eller helt enkelt inte känner till konsekvenserna till om man bara slänger skräp runt omkring sig. För det första, tänk på er omgivning. Om du slänger dina godispåsar, glasspapper eller cigarettpaket där du dagligen går, så kommer du, till slut, att bokstavligt talat gå i din egen papperskorg. Sen finns det ju såna briljanta människor som tar initiativet att plocka upp sitt eget skräp eller andras skräp, eller helt enkelt inte slänger skräp på marken, antagligen för att de vill ha en trevligare livsmiljö.

En dag så fick jag ett sånt där skräpplockningsryck, mer specifikt gällande cigarettfimpar. Jag såg en stor hög bakom ett hus i närheten där jag bor som bestod i princip enbart av cigarettfimpar, och jag stod inte ut med detta, så jag satte på mig arbetshandskar och gick ut och plockade upp, inte alla, för det var alldeles för många, men i alla fall stora mängder av de cigarettfimpar som låg i högen.

Gör som jag, gå ut och städa och tänk på eran omgivning, för det är faktiskt den ni själva lever i.


Likes

Comments

Något i princip alla människor gör varje dag är att slänga sopor. Det slängs kopiösa mängder sopor dagligen över hela världen, mängder som är helt oförståeligt stora.

Det jag tänkte skriva om är den mängden, samt hur soporna omhändertas på djurhuset, tillhörande Spånga gymnasium i Stockholm. Man kan undrar varför jag valde att blogga om just sopor? Varför bloggar jag inte istället om energiförbrukningen med all den belysning som krävs för att djuren ska må bra? Eller kanske vilket sorts rengöringsmedel som används vid rengöring av till exempel matskålar och rutor in till akvarier och terrarium? Finns det något bättre alternativ? Eller det kanske, rentutav inte används något rengöringsmedel alls?

Jo, detta är därför att problemet med sopor och avfall är en väldigt aktuell fråga i nuläget och någonting som vi människor, som står för allt avfall måste ta tag i och dra ner på så fort det bara går, annars kan det leda till katastrofala konsekvenser.

Som du som läsare borde ha märkt, är jag en väldigt miljöengagerad kille och detta är helt enkelt därför att jag vill att våran planet ska kunna se ut som den gör idag, i ett par hundra år till, eller kanske till och med tusen år till, så att våra framtida generationer kan uppleva den enastående naturen som finns här nu även i framtiden. 

Likes

Comments